EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0832

Voorstel voor een Verordening van de Raad betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten voor de periode 2004-2006

/* COM/2003/0832 def. */

52003PC0832

Voorstel voor een Verordening van de Raad betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten voor de periode 2004-2006 /* COM/2003/0832 def. */


Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten voor de periode 2004-2006

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

1. In het kader van de hervorming van de gemeenschappelijke ordening der markten in de sector visserijproducten en producten van de aquacultuur, zijn voor de periode 2001-2003 autonome tariefcontingenten geopend voor een aantal visserijproducten. Om ervoor te zorgen dat de verwerkende industrie na 2003 bevoorraad blijft worden, moet een vervolg op die contingentregeling worden vastgesteld.

2. De te openen tariefcontingenten hebben betrekking op bepaalde voor verwerking bestemde producten die aan de voorwaarden in verband met de vastgestelde of vast te stellen referentieprijzen voldoen.

3. Dit voorstel voorziet in de opening van tariefcontingenten voor perioden van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2006. Door deze contingenten kan de verwerkende industrie de benodigde voorraden plannen zonder dat de continuïteit van de inkomsten van de communautaire producenten wordt verstoord.

Met dat doel voor ogen wordt de Raad verzocht de voorgestelde verordening goed te keuren.

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten voor de periode 2004-2006

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 26,

Gezien het voorstel van de Commissie [1],

[1] PB C [...] van [...], blz. [...]

Overwegende hetgeen volgt :

(1) De Gemeenschap is voor haar voorziening met bepaalde visserijproducten momenteel afhankelijk van de invoer uit derde landen. Het is in het belang van de Gemeenschap de douanerechten op de invoer van die producten geheel of gedeeltelijk op te schorten binnen de grenzen van communautaire tariefcontingenten van passende omvang. Om de ontwikkelingsmogelijkheden van deze producten niet in gevaar te brengen en om de verwerkende industrie in staat te stellen zich te bevoorraden, moeten die tariefcontingenten worden geopend en moet bij het vaststellen van de daaraan verbonden rechten rekening worden gehouden met de gevoeligheid van de betrokken producten op de markt van de Gemeenschap.

(2) Alle importeurs in de Gemeenschap moeten te allen tijde en in gelijke mate toegang krijgen tot die contingenten, en de voor deze contingenten vastgestelde rechten moeten zonder onderbreking worden toegepast op alle invoer van de betrokken producten in alle lidstaten tot de contingenten geheel zijn opgebruikt.

(3) Om een doeltreffend gemeenschappelijk beheer van de contingenten te waarborgen, mag de lidstaten worden toegestaan uit deze contingenten de met hun werkelijke invoer overeenstemmende hoeveelheden op te nemen. Aangezien deze wijze van beheer een nauwe samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie vereist, moet laatstgenoemde met name in staat zijn toe te zien op de snelheid waarmee de contingenten worden opgebruikt en moet zij de lidstaten daarvan in kennis stellen.

(4) Bij Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek [2], is een systeem voor het beheer van tariefcontingenten vastgesteld, waarbij de chronologische volgorde van de data van aanvaarding van de aangiften voor het vrije verkeer wordt aangehouden. De bij deze verordening geopende tariefcontingenten moeten overeenkomstig die regeling worden beheerd door de communautaire autoriteiten en de lidstaten.

[2] PB L 253 van 11.10.1993, blz. 1. Verordening zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1335/2003 (PB L 187 van 26.7.2003, blz. 16).

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

1. De rechten bij invoer van de in de bijlage vermelde producten worden, binnen de tariefcontingenten, gedurende de aangegeven periodes geschorst tot de aangeduide niveaus en binnen de grenzen van de naast elk product vermelde hoeveelheden.

2. De in de bijlage vermelde producten komen bij invoer voor de in lid 1 bedoelde contingenten in aanmerking, op voorwaarde dat de aangegeven douanewaarde minstens even hoog is als de overeenkomstig artikel 29 van Verordening (EEG) nr. 104/2000 [3] vastgestelde of vast te stellen referentieprijs.

[3] PB L 17 van 21.1.2000, blz. 22.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde tariefcontingenten worden beheerd door de Commissie overeenkomstig de artikelen 308 bis tot en met 308 quater van Verordening (EEG) nr. 2454/93.

Artikel 3

De lidstaten en de Commissie zien in nauwe samenwerking toe op de naleving van deze verordening.

Artikel 4

Deze verordening treedt in werking op de zevende dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 april 2004.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter

BIJLAGE

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

a De controle op het gebruik voor deze bijzondere bestemming geschiedt door toepassing van de op dit gebied geldende communautaire bepalingen.

b Het tariefcontingent is van toepassing op vis die bestemd is om aan een andere behandeling dan uitsluitend één of meer van de volgende behandelingen te worden onderworpen:

- schoonmaken, verwijderen van ingewanden, staarten en koppen,

- in stukken snijden, met uitzondering van het in blokken snijden, het fileren, de vervaardiging van lappen, of van het in stukken snijden of het verdelen van door een folie van elkaar gescheiden filets in blokken,

- bemonsteren, sorteren,

- etiketteren,

- verpakken,

- koelen,

- invriezen,

- diepvriezen,

- losmaken door te ontdooien.

Het contingent is niet van toepassing op producten die de op het gebruik van het contingent recht gevende bewerkingen ondergaan in de kleinhandel of in restaurantbedrijven, kantines en dergelijke. De verlaging van de douanerechten geldt uitsluitend voor vis die bestemd is voor menselijke consumptie.

FINANCIEEL MEMORANDUM

1. Benaming van de maatregel

Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de opening en de wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde visserijproducten voor de periode 2004-2006.

2. Begrotingsplaats

Hoofdstuk 12, artikel 120 (1210 + 1060)

3. Juridische grondslag

Artikel 26 van het Verdrag

4. Omschrijving van de maatregel

4.1 Algemene doelstelling

De bevoorrading van de verwerkende industrie in de Gemeenschap onder gunstige voorwaarden veilig te stellen.

5. Financiële gevolgen

5.1 Wijze van berekening van de totale kosten van de maatregel (samenhang tussen de kosten per onderdeel en de totale kosten)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Totaal verlies aan rechten voor de jaarlijkse contingentperiode: (56.779.993 - 14.194.998) EUR 42.584.995 netto.

6. Maatregelen ter bestrijding van fraude

De bepalingen betreffende het beheer van de tariefcontingenten voorzien in de noodzakelijke maatregelen ter voorkoming van en bescherming tegen fraude en onregelmatigheden.

Top