EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023L2864

Richtlijn (EU) 2023/2864 van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2023 tot wijziging van bepaalde richtlijnen wat betreft de oprichting en het functioneren van het Europees centraal toegangspunt

PE/43/2023/REV/1

PB L, 2023/2864, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2864/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2864/oj

European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

Serie L


2023/2864

20.12.2023

RICHTLIJN (EU) 2023/2864 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 13 december 2023

tot wijziging van bepaalde richtlijnen wat betreft de oprichting en het functioneren van het Europees centraal toegangspunt

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name de artikelen 50, 53, 62 en 114,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Gemakkelijke en gestructureerde toegang tot data, inclusief tot informatie die op vrijwillige basis wordt verstrekt, is belangrijk om besluitvormers in de economie en de samenleving in staat te stellen doordachte besluiten te nemen die het efficiënte functioneren van de markt ten goede komen. Een dergelijke toegang is ook noodzakelijk om kleine en middelgrote ondernemingen (in Nederland ook wel midden- en kleinbedrijf genoemd) meer mogelijkheden te bieden om te groeien, zichtbaarheid te verwerven en te innoveren. De uitrol van gemeenschappelijke Europese dataruimtes in cruciale sectoren, zoals de financiële sector, dient om gemakkelijke toegang te bieden tot betrouwbare informatiebronnen in die sectoren. De verwachting is dat de financiële sector zelf de komende jaren een digitale transformatie zal doormaken en de Unie moet die transformatie ondersteunen, met name door een datagedreven geldwezen te bevorderen. Voorts is het centraal stellen van het duurzame geldwezen in het financiële stelsel een cruciaal middel om de groene transitie van de economie van de Unie te verwezenlijken. Wil die groene transitie slagen, dan is het van essentieel belang dat informatie over de duurzaamheid en de sociale governance van bedrijven gemakkelijk toegankelijk is voor beleggers, zodat zij beter geïnformeerd zijn wanneer zij beleggingsbeslissingen nemen. Daartoe moet de publieke toegang tot financiële, niet-financiële en milieu-, maatschappij- en governancegerelateerde informatie over natuurlijke personen of rechtspersonen (“entiteiten”) die zelf zulke informatie openbaar moeten maken of die zulke informatie op vrijwillige basis openbaar bekendmaken aan een verzamelende instantie, worden verbeterd. Een efficiënt middel om dat op Unieniveau te doen, is de oprichting van een gecentraliseerd platform dat elektronische toegang geeft tot alle betrokken informatie.

(2)

In haar mededeling van 24 september 2020 getiteld “Een kapitaalmarktenunie voor mensen en bedrijven — Een nieuw actieplan” heeft de Commissie voorgesteld om de publieke toegang tot financiële en niet-financiële informatie van entiteiten te verbeteren door een centraal Europees toegangspunt (European Single Access Point — ESAP) te bouwen. In de mededeling van de Commissie van 24 september 2020 getiteld “Een EU-strategie voor het digitale geldwezen” wordt in grote lijnen uiteengezet hoe de Unie de digitale transformatie van het geldwezen de komende jaren zou kunnen bevorderen, en met name hoe een datagedreven geldwezen kan worden bevorderd. In haar mededeling van 6 juli 2021 getiteld “Een strategie voor de financiering van de transitie naar een duurzame economie” maakte de Commissie vervolgens van het duurzame geldwezen de hoeksteen van het financiële stelsel, als een essentieel middel om de groene transitie van de Unie-economie te verwezenlijken, als onderdeel van de Europese Green Deal die de Commissie in haar mededeling van 11 december 2019 heeft uiteengezet.

(3)

Het ESAP wordt opgericht overeenkomstig Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (3) om het publiek een eenvoudige, gecentraliseerde toegang te bieden tot informatie over entiteiten en hun producten die relevant is voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid, en die autoriteiten en entiteiten op grond van wetgevingshandelingen van de Unie op die vlakken moeten bekendmaken. Die bekendmaking moet plaatsvinden overeenkomstig het “file once”-beginsel (data hoeven slechts eenmaal te worden ingediend) en zonder andere bekendmakingsverplichtingen dan de bij wet vastgelegde verplichtingen. Daarnaast moeten entiteiten die onder het recht van een lidstaat vallen, bij een verzamelende instantie op vrijwillige basis informatie kunnen indienen over hun economische activiteiten die relevant is voor financiële diensten of kapitaalmarkten, of die betrekking heeft op duurzaamheid, zodat die informatie overeenkomstig Verordening (EU) 2023/2859 op het ESAP toegankelijk kan worden gemaakt.

(4)

Een aantal richtlijnen op het gebied van financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid moet worden gewijzigd om het ESAP te kunnen laten functioneren. Om op evenredige wijze een robuust en efficiënt functioneren van het ESAP te verwezenlijken, moet het verzamelen en indienen van de informatie stapsgewijs worden opgeschaald. Het is de bedoeling dat de verplichting om informatie ter beschikking te stellen van het ESAP integrerend deel uitmaakt van de in de bijlage bij Verordening (EU) 2023/2859 vermelde sectorale wetgevingshandelingen van de Unie en van alle nadere wetgevingshandelingen van de Unie die voorzien in gecentraliseerde toegang tot informatie op het ESAP. De informatie die toegankelijk moet worden gemaakt op het ESAP en voor de voor het verzamelen van die informatie aangewezen verzamelende instanties, zou in het kader van de herziening van die sectorale wetgevingshandelingen van de Unie kunnen worden geactualiseerd om ervoor te zorgen dat het ESAP marktdeelnemers eenvoudige en gecentraliseerde toegang biedt tot de informatie die zij nodig hebben, en om ervoor te zorgen dat het ESAP het referentiepunt wordt.

(5)

Het opzetten van het ESAP moet verlopen volgens een ambitieus tijdschema en met tussentijdse etappes waarmee de operationele soliditeit en efficiëntie ervan wordt gewaarborgd. Er moet met name voldoende tijd worden uitgetrokken voor de technische uitrol van het ESAP en voor de organisatie van de verzameling van informatie in de lidstaten. De beginfase van de ontwikkeling van het ESAP moet twaalf maanden duren, zodat de lidstaten en de bij Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (4) opgerichte Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten) (ESMA) voldoende tijd hebben om de nodige IT-infrastructuur op te zetten en te testen aan de hand van de verzameling van een beperkt aantal informatiestromen. Vervolgens moeten er geleidelijk meer informatiestromen en functionaliteiten in het ontwikkelingsproces worden opgenomen, aan een tempo dat een degelijke en efficiënte ontwikkeling van het ESAP toelaat. De werking van het ESAP moet in de loop van de uitrol en het gebruik ervan regelmatig worden geëvalueerd zodat er indien nodig wijzigingen kunnen worden aangebracht om in te spelen op de behoeften van de gebruikers en om de technische efficiëntie van het ESAP te waarborgen.

(6)

Met het oog op het functioneren van het ESAP moeten verzamelende instanties worden aangewezen die bij entiteiten de voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid relevante informatie verzamelen. Wanneer er nog geen verzamelende instantie uit hoofde van het Unierecht is opgericht, moeten de lidstaten kunnen kiezen hoe zij de verzameling van informatie in hun rechtsgebied organiseren, moeten zij ten minste één verzamelende instantie, zoals gedefinieerd in Verordening (EU) 2023/2859, aanwijzen die informatie moet verzamelen en opslaan, en moeten zij de ESMA daarvan in kennis stellen. Met het oog op het op een kostenefficiënte manier toegankelijk maken van informatie op het ESAP, moet het verzamelen, doorgeven en opslaan van informatie in de mate van het mogelijke stoelen op reeds op nationaal niveau bestaande procedures en infrastructuur voor het verzamelen, doorgeven en opslaan van informatie, alsook op de bestaande procedures en infrastructuur voor de doorgifte van informatie door de verzamelende instanties aan de ESMA.

(7)

Om ervoor te zorgen dat het ESAP tijdig toegang biedt tot informatie die relevant is voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid, als beschreven in Verordening (EU) 2023/2859, moeten entiteiten hun informatie bij een verzamelende instantie indienen op hetzelfde tijdstip als dat waarop zij die informatie publiek maken. De verzamelende instanties moeten de informatie op hun beurt op geautomatiseerde wijze beschikbaar stellen op het ESAP. Om de informatie zonder onnodige vertraging door te geven aan de ESMA, moeten de verzamelende instanties zoveel mogelijk gebruikmaken van procedures en infrastructuur voor het verzamelen van informatie die reeds bestaan op het niveau van de Unie en op nationaal niveau.

(8)

Om ervoor te zorgen dat de informatie op het ESAP digitaal bruikbaar is, moeten de entiteiten de informatie bij de verzamelende instanties indienen in een voor data-extractie geschikt formaat of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat. De informatie die de entiteiten bij de verzamelende instanties indienen, moet vergezeld gaan van de door die verzamelende instanties verlangde metadata. Aan de Commissie moet de bevoegdheid worden toegekend om technische uitvoeringsnormen vast te stellen die zijn ontwikkeld door de bij Verordening (EU) nr. 1093/2010 van het Europees Parlement en de Raad (5) opgerichte Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Bankautoriteit) (EBA), de bij Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad (6) opgerichte Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen) (Eiopa) of de ESMA (gezamenlijk bekend als de “Europese toezichthoudende autoriteiten” of “ETA’s”), tot specificatie van de metadata voor elk informatie-element, de wijze van structurering van data in de informatie, de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en het machinaal leesbare formaat dat in die gevallen moet worden gebruikt. Wat technische uitvoeringsnormen inzake duurzaamheidsinformatie betreft, moeten de ETA’s via het Gemengd Comité nauw samenwerken met de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bij het uitwerken van de ontwerpen van die normen. De invoering van een machinaal leesbaar formaat moet gerechtvaardigd worden door een analyse waarin rekening wordt gehouden met de kosten en baten voor entiteiten, informatiegebruikers en alle andere betrokken partijen, met name de verzamelende instanties, de bevoegde autoriteiten en de ETA’s.

(9)

De verzamelende instanties mogen niet verantwoordelijk zijn voor het controleren van de inhoudelijke juistheid van de door entiteiten ingediende informatie, tenzij zij daartoe de opdracht krijgen in overeenstemming met de toepasselijke wetgevingshandelingen van de Unie die zijn vermeld in de bijlage bij Verordening (EU) 2023/2859. Op grond van hun wettelijke verplichtingen uit hoofde van de toepasselijke wetgevingshandelingen van de Unie die zijn vermeld in die bijlage of uit hoofde van het nationale recht, zijn het de tot de indiening van informatie verplichte entiteiten die de juistheid van de ingediende informatie moeten garanderen.

(10)

Overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (7) is de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming geraadpleegd, en op 19 januari 2022 heeft hij formele opmerkingen verstrekt.

(11)

De Europese Centrale Bank heeft op 7 juni 2022 haar advies gegeven (8).

(12)

Daar de doelstelling van deze richtlijn, te weten het harmoniseren van de openbaarmakingsvereisten voor de publieke informatie die via het ESAP toegankelijk moet zijn, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt, maar vanwege de omvang en de gevolgen ervan beter door de Unie kan worden verwezenlijkt, kan de Unie, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze richtlijn niet verder dan nodig is om die doelstelling te verwezenlijken.

(13)

De volgende richtlijnen moeten derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd:

Richtlijn 2002/87/EG van het Europees Parlement en de Raad (9);

Richtlijn 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad (10);

Richtlijn 2004/109/EG van het Europees Parlement en de Raad (11);

Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad (12);

Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad (13);

Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad (14);

Richtlijn 2009/138/EG van het Europees Parlement en de Raad (15);

Richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad (16);

Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en van de Raad (17);

Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en van de Raad (18);

Richtlijn 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad (19);

Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad (20);

Richtlijn (EU) 2016/97 van het Europees Parlement en de Raad (21);

Richtlijn (EU) 2016/2341 van het Europees Parlement en de Raad (22);

Richtlijn (EU) 2019/2034 van het Europees Parlement en de Raad (23);

Richtlijn (EU) 2019/2162 van het Europees Parlement en de Raad (24),

HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijziging van Richtlijn 2002/87/EG

In Richtlijn 2002/87/EG wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 30 ter

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer gereglementeerde entiteiten in artikel 9, lid 4, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*1) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de gereglementeerde entiteit waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de gereglementeerde entiteit, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de gereglementeerde entiteit naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), schrijven de lidstaten voor dat gereglementeerde entiteiten een identificatiecode voor juridische entiteiten moeten verkrijgen.

3.   Voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie geldt dat de bevoegde autoriteit de verzamelende instantie is zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859.

4.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

5.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 4, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 2

Wijziging van Richtlijn 2004/25/EG

In Richtlijn 2004/25/EG wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 16 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer vennootschappen de in artikel 4, lid 2, punt c), artikel 6, leden 1 en 2, en artikel 9, lid 5, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*2) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de vennootschap waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de vennootschap, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de vennootschap naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

de industriesector(en) van de economische activiteiten van de vennootschap, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt e), van die verordening;

v)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

vi)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), schrijven de lidstaten voor dat vennootschappen een identificatiecode voor juridische entiteiten moeten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 5, lid 4, van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het ESAP. Daartoe is de verzamelende instantie, zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859, de op grond van artikel 4, lid 1, van deze richtlijn aangewezen autoriteit die belast is met het toezicht op een bod.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de vennootschap waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de vennootschap zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

6.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 3

Wijzigingen van Richtlijn 2004/109/EG

Richtlijn 2004/109/EG wordt als volgt gewijzigd:

1)

Artikel 21 bis wordt geschrapt.

2)

Het volgende artikel wordt ingevoegd:

“Artikel 23 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 juli 2026 dragen de lidstaten er zorg voor dat de uitgevende instelling of de persoon die zonder toestemming van de uitgevende instelling heeft verzocht om toelating tot de handel op een gereglementeerde markt, bij de openbaarmaking van in artikel 21, lid 1, van deze richtlijn bedoelde gereglementeerde informatie, die gereglementeerde informatie op hetzelfde tijdstip indient bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*3) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de gereglementeerde informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht of het nationale recht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de uitgevende instelling waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de uitgevende instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de uitgevende instelling naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

de industriesector(en) van de economische activiteiten van de uitgevende instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt e), van die verordening;

v)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

vi)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), schrijven de lidstaten voor dat uitgevende instellingen een identificatiecode voor juridische entiteiten moeten verkrijgen.

3.   Voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 het officieel aangewezen mechanisme uit hoofde van artikel 21, lid 2, van deze richtlijn.

4.   Met ingang van 10 juli 2026 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 29, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het ESAP. Daartoe is de verzamelende instantie, zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859, de bevoegde autoriteit op grond van deze richtlijn.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de natuurlijke persoon op wie of de juridische entiteit waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de juridische entiteit zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende gereglementeerde informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan die informatie, met inbegrip van het in artikel 5, lid 1, bedoelde halfjaarlijkse financiële verslag vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van de data en het machinaal leesbare formaat die gelden voor de in punt a) van deze alinea bedoelde informatie.

Voor de toepassing van punt b) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

6.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

(*3)  Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2023 tot oprichting van een Europees centraal toegangspunt dat gecentraliseerde toegang biedt tot voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid relevante publiek beschikbare informatie (PB L, 2023/2859, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2859/oj).”."

Artikel 4

Wijziging van Richtlijn 2006/43/EG

In Richtlijn 2006/43/EG wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 20 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 30 quater van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*4) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP). Daartoe geldt de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van die verordening als de bevoegde autoriteit op grond van deze richtlijn.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de wettelijke auditor of het auditkantoor waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van het auditkantoor zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 15 van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het ESAP. Daartoe is de verzamelende instantie, zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859, het openbaar register.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de wettelijke auditor of het auditkantoor waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van het auditkantoor zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

Artikel 5

Wijziging van Richtlijn 2007/36/EG

In Richtlijn 2007/36/EG wordt het volgende hoofdstuk ingevoegd:

Hoofdstuk II Ter

EUROPEES CENTRAAL TOEGANGSPUNT

Artikel 14 quater

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat institutionele beleggers, vermogensbeheerders, volmachtadviseurs en vennootschappen, wanneer zij in artikel 3 octies, lid 1, artikel 3 nonies, leden 1 en 2, artikel 3 undecies, leden 1 en 2, artikel 9 bis, lid 7, artikel 9 ter, lid 5, artikel 9 quater, leden 2 en 7, en artikel 14, lid 2, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, die informatie op hetzelfde tijdstip bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde verzamelende instantie indienen teneinde die toegankelijk te maken op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*5) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de institutionele belegger, vermogensbeheerder, volmachtadviseur of vennootschap waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de institutionele belegger, vermogensbeheerder, volmachtadviseur of vennootschap, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de institutionele belegger, vermogensbeheerder, volmachtadviseur of vennootschap naar categorie zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

de industriesector(en) van de economische activiteiten van de vennootschap, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt e), van die verordening;

v)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

vi)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), schrijven de lidstaten voor dat institutionele beleggers, vermogensbeheerders, volmachtadviseurs en vennootschappen een identificatiecode voor juridische entiteiten moeten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie op het ESAP, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

5.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 4, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 6

Wijziging van Richtlijn 2009/65/EG

In Richtlijn 2009/65/EG, hoofdstuk IX, wordt de volgende afdeling toegevoegd:

“AFDELING 4

TOEGANKELIJKHEID VAN INFORMATIE OP HET EUROPEES CENTRAAL TOEGANGSPUNT

Artikel 82 bis

1.   Met ingang van 10 januari 2028 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer beheermaatschappijen en beleggingsondernemingen in artikel 68, lid 1, en artikel 78, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*6) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de icbe waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de icbe, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de icbe naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat icbe’s een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie geldt dat de bevoegde autoriteit de verzamelende instantie is zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859.

4.   Met ingang van 10 januari 2028 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 6, lid 1, tweede alinea, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de nationale bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beheermaatschappij waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beheermaatschappij, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van die verordening;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Met ingang van 10 januari 2028 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 99 ter, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de icbe waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de icbe, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

6.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

7.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 6, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 7

Wijziging van Richtlijn 2009/138/EG

In Richtlijn 2009/138/EG wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 304 ter

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer beleggingsondernemingen en beheermaatschappijen in artikel 51, lid 1, en artikel 256, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*7) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point –ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de verzekerings- of herverzekeringsonderneming waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de icbe, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de icbe naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat verzekerings- of herverzekeringsondernemingen een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 wordt de in artikel 25 bis van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk gemaakt. Daartoe is Eiopa de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859. Eiopa haalt die informatie uit de informatie die de bevoegde autoriteiten overeenkomstig artikel 25 bis van deze richtlijn hebben verstrekt voor de opstelling van de in artikel 25 bis van deze richtlijn bedoelde lijst.

De lidstaten zien erop toe dat die informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de verzekerings- of herverzekeringsonderneming waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de verzekerings- of herverzekeringsonderneming, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 271, lid 1, en artikel 280, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de verzekerings- of herverzekeringsonderneming waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de verzekerings- of herverzekeringsonderneming, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

6.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt Eiopa ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat Eiopa de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

Eiopa legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1094/2010.

7.   Indien nodig stelt Eiopa richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 6, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 8

Wijziging van Richtlijn 2011/61/EU

In Richtlijn 2011/61/EU wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 69 ter

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

Met ingang van 10 januari 2030 wordt de in artikel 7 lid 5, tweede alinea, van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk gemaakt op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*8) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP). Daartoe is de ESMA de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859.

Die informatie voldoet aan de volgende vereisten:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de abi-beheerder die een vergunning uit hoofde van deze richtlijn heeft en de lijst abi’s die die abi-beheerder beheert of verhandelt, waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de abi-beheerder die een vergunning uit hoofde van deze richtlijn heeft en de lijst van abi’s die die abi-beheerder beheert of verhandelt, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

Artikel 9

Wijziging van Richtlijn 2013/34/EU

In Richtlijn 2013/34/EU wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 33 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2028 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer de in artikel 19 bis, artikel 29 bis en artikel 40 bis van deze richtlijn bedoelde ondernemingen de bestuursverslagen en geconsolideerde bestuursverslagen, inclusief voor beide verslagen de in artikel 8 van Verordening (EU) 2020/852 vereiste informatie, alsook de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële verklaringen, controleverklaringen, verzekeringsverslagen, duurzaamheidsrapporteringen betreffende ondernemingen uit derde landen en gerelateerde verzekeringsverslagen, de in artikel 40 bis, lid 2, vierde alinea, van deze richtlijn bedoelde verklaring, de verslagen over betalingen aan overheden en de in artikel 30, artikel 40 quinquies en artikel 45 van deze richtlijn bedoelde geconsolideerde verslagen over betalingen aan overheden openbaar maken, zij die verklaringen en verslagen op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 4 van dit artikel bedoelde verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*9) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unie- of nationale recht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de onderneming waarop de informatie betrekking heeft, en, indien de rapporterende onderneming een vrijgestelde dochteronderneming is als bedoeld in artikel 29 bis, lid 4, tweede alinea, de naam van de moederonderneming die informatie op groepsniveau rapporteert;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de onderneming en, indien de rapporterende onderneming een vrijgestelde dochteronderneming is als bedoeld in artikel 29 bis, lid 4, tweede alinea, indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de moederonderneming die informatie op groepsniveau rapporteert, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de onderneming naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

de industriesector(en) van de economische activiteiten van de onderneming, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt e), van die verordening;

v)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

vi)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Indien een onderneming de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie op grond van artikel 23 bis van Richtlijn 2004/109/EG bij een officieel aangewezen mechanisme heeft ingediend om die informatie toegankelijk te maken op het ESAP, wordt die onderneming geacht aan haar verplichtingen uit hoofde van lid 1 van dit artikel te hebben voldaan, op voorwaarde dat die informatie aan alle in lid 1 van dit artikel vastgelegde vereisten inzake metadata voldoet.

3.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat ondernemingen een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

4.   Uiterlijk op 9 januari 2028 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, wordt aan de Commissie de bevoegdheid toegekend om uitvoeringsmaatregelen vast te stellen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

6.   Indien nodig stelt de Commissie richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 10

Wijziging van Richtlijn 2013/36/EU

In Richtlijn 2013/36/EU wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 116 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 68, leden 1 en 2, en artikel 131, lid 12, van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*10) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP). Daartoe geldt de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van die verordening als de bevoegde autoriteit of de aangewezen autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de natuurlijke persoon op wie of van de instelling waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

Artikel 11

Wijziging van Richtlijn 2014/59/EU

In Richtlijn 2014/59/EU wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 128 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer een betrokken entiteit in artikel 26, lid 1, en artikel 45 decies, lid 3, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maakt, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indient bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*11) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de betrokken entiteit waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de betrokken entiteit, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de betrokken entiteit naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat entiteiten een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 29, lid 1, en artikel 112, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de betrokken instelling waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de betrokken instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 33 bis, lid 8, artikel 35, lid 1, artikel 83, lid 4, en artikel 112, lid 1, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de afwikkelingsautoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de betrokken instelling waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de betrokken instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van die verordening;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

6.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de EBA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de EBA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij daartoe de nodige praktijktests uit.

De EBA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1093/2010.

7.   Indien nodig stelt de EBA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 6, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 12

Wijziging van Richtlijn 2014/65/EU

In Richtlijn 2014/65/EU wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 87 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer beleggingsondernemingen, marktexploitanten of uitgevende instellingen in artikel 27, leden 3 en 6, artikel 33, lid 3, punten c), d) en f), en artikel 46, lid 2, van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*12) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beleggingsonderneming, marktexploitant of uitgevende instelling waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beleggingsonderneming, marktexploitant of uitgevende instelling, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de beleggingsonderneming, marktexploitant of uitgevende instelling naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat beleggingsondernemingen, marktexploitanten en uitgevende instellingen een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in artikel 27, leden 3 en 6, en artikel 33, lid 3, punten c), d) en f), van deze richtlijn bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

Voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in artikel 46, lid 2, van deze richtlijn bedoelde informatie is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 32, lid 2, eerste alinea, artikel 52, lid 2, en artikel 71, leden 1 en 2, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beleggingsonderneming of marktexploitant waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beleggingsonderneming of marktexploitant, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening, en

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Met ingang van 10 januari 2030 wordt de in artikel 5, lid 3, artikel 18, lid 10, vierde zin, en artikel 58, lid 1, punt a), van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk gemaakt. Daartoe is de ESMA de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859.

Die informatie voldoet aan de volgende vereisten:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beleggingsonderneming of marktexploitant waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beleggingsonderneming of marktexploitant, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

6.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 29, lid 3, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 het openbaar register.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de verbonden agent waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de verbonden agent, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

7.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de ESMA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Ten behoeve van punt c) gaat de ESMA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij daartoe de nodige praktijktests uit.

De ESMA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

8.   Indien nodig stelt de ESMA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 7, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 13

Wijziging van Richtlijn (EU) 2016/97

In Richtlijn (EU) 2016/97 wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 40 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 32, leden 1 en 2, van deze richtlijn bedoelde informatie toegankelijk wordt gemaakt op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*13) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP). Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de entiteit waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de entiteit, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

Artikel 14

Wijziging van Richtlijn (EU) 2016/2341

In Richtlijn (EU) 2016/2341 wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 63 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer IBPV’s in artikel 23, lid 2, artikel 29 en artikel 30 van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*14) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de IBPV waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de IBPV, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de IBPV naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat IBPV’s een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 48, lid 4, van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de persoon aan wie de administratieve sanctie of andere maatregel is opgelegd, waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de persoon aan wie de administratieve sanctie of andere maatregel is opgelegd, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt Eiopa ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat Eiopa de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

Eiopa legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1094/2010.

6.   Indien nodig stelt Eiopa richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 15

Wijziging van Richtlijn (EU) 2019/2034

In Richtlijn (EU) 2019/2034 wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 44 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer beleggingsondernemingen of moederondernemingen in artikel 44 van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*15) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beleggingsonderneming of moederonderneming waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beleggingsonderneming of moederonderneming, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de beleggingsonderneming of moederonderneming naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat beleggingsondernemingen en moederondernemingen een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 20 van deze richtlijn bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de beleggingsonderneming waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de beleggingsonderneming, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de EBA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de EBA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij daartoe de nodige praktijktests uit.

De EBA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid verleend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1093/2010.

6.   Indien nodig stelt de EBA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 16

Wijziging van Richtlijn (EU) 2019/2162

In Richtlijn (EU) 2019/2162 wordt het volgende artikel ingevoegd:

“Artikel 26 bis

Toegankelijkheid van informatie op het Europees centraal toegangspunt

1.   Met ingang van 10 januari 2030 dragen de lidstaten er zorg voor dat, wanneer kredietinstellingen die toestemming hebben om gedekte obligaties uit te geven, in artikel 14 van deze richtlijn bedoelde informatie openbaar maken, zij die informatie op hetzelfde tijdstip indienen bij de in lid 3 van dit artikel bedoelde betrokken verzamelende instantie met het oog op het toegankelijk maken ervan op het uit hoofde van Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad (*16) opgerichte Europees centraal toegangspunt (European Single Access Point — ESAP).

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859 of, wanneer zulks door het Unierecht wordt vereist, in een machinaal leesbaar formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 4), van die verordening;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de kredietinstelling die toestemming heeft om gedekte obligaties uit te geven, waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

de identificatiecode voor juridische entiteiten van de kredietinstelling die toestemming heeft om gedekte obligaties uit te geven, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

de grootte van de kredietinstelling die toestemming heeft om gedekte obligaties uit te geven, naar categorie, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt d), van die verordening;

iv)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

v)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

2.   Voor de toepassing van lid 1, punt b), ii), zorgen de lidstaten ervoor dat kredietinstellingen die toestemming hebben om gedekte obligaties uit te geven, een identificatiecode voor juridische entiteiten verkrijgen.

3.   Uiterlijk op 9 januari 2030 wijzen de lidstaten, voor het op het ESAP toegankelijk maken van de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie, ten minste één verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 aan, en stellen zij de ESMA daarvan in kennis.

4.   Met ingang van 10 januari 2030 zorgen de lidstaten ervoor dat de in artikel 24 en in artikel 26, lid 1, punten b) en c), bedoelde informatie op het ESAP toegankelijk wordt gemaakt. Daartoe is de verzamelende instantie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 2), van Verordening (EU) 2023/2859 de bevoegde autoriteit.

De lidstaten zien erop toe dat de informatie aan de volgende vereisten voldoet:

a)

de informatie is ingediend in een voor data-extractie geschikt formaat zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 3), van Verordening (EU) 2023/2859;

b)

de informatie gaat vergezeld van de volgende metadata:

i)

alle namen van de kredietinstelling die toestemming heeft om gedekte obligaties uit te geven, waarop de informatie betrekking heeft;

ii)

indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten van de kredietinstelling die toestemming heeft om gedekte obligaties uit te geven, zoals gespecificeerd op grond van artikel 7, lid 4, punt b), van Verordening (EU) 2023/2859;

iii)

het type informatie volgens de indeling op grond van artikel 7, lid 4, punt c), van die verordening;

iv)

een vermelding of de informatie persoonsgegevens bevat.

5.   Om ervoor te zorgen dat de overeenkomstig lid 1 ingediende informatie efficiënt wordt verzameld en beheerd, ontwikkelt de EBA ontwerpen van technische uitvoeringsnormen tot nadere vaststelling van:

a)

andere metadata waarvan de informatie vergezeld moet gaan;

b)

de structurering van data in de informatie;

c)

de informatie waarvoor een machinaal leesbaar formaat vereist is en de vraag welk machinaal leesbaar formaat in dergelijke gevallen moet worden gebruikt.

Voor de toepassing van punt c) gaat de EBA de voor- en nadelen van verschillende machinaal leesbare formaten na en voert zij de nodige praktijktests uit.

De EBA legt die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen voor aan de Commissie.

Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om de in de eerste alinea van dit lid bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1093/2010.

6.   Indien nodig stelt de EBA richtsnoeren op om te garanderen dat de overeenkomstig lid 5, eerste alinea, punt a), ingediende metadata correct zijn.

Artikel 17

Omzetting

1.   De lidstaten stellen uiterlijk op 10 januari 2026 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast om aan deze richtlijn te voldoen en maken die bekend. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onmiddellijk mee.

2.   In afwijking van lid 1 van dit artikel stellen de lidstaten uiterlijk op 10 juli 2025 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen vast om aan artikel 3 te voldoen en maken zij die bekend. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onmiddellijk mee.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking ervan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

3.   De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 18

Inwerkingtreding

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 19

Adressaten

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Straatsburg, 13 december 2023.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

R. METSOLA

Voor de Raad

De voorzitter

P. NAVARRO RÍOS


(1)   PB C 290 van 29.7.2022, blz. 58.

(2)  Standpunt van het Europees Parlement van 9 november 2023 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 27 november 2023.

(3)  Verordening (EU) 2023/2859 van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2023 tot oprichting van een Europees centraal toegangspunt dat gecentraliseerde toegang biedt tot voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid relevante publiek beschikbare informatie (PB L, 2023/2859, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2859/oj).

(4)  Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84).

(5)  Verordening (EU) nr. 1093/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Bankautoriteit), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/78/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 12).

(6)  Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/79/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 48).

(7)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).

(8)   PB C 307 van 12.8.2022, blz. 3.

(9)  Richtlijn 2002/87/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2002 betreffende het aanvullende toezicht op kredietinstellingen, verzekeringsondernemingen en beleggingsondernemingen in een financieel conglomeraat en tot wijziging van de Richtlijnen 73/239/EEG, 79/267/EEG, 92/49/EEG, 92/96/EEG, 93/6/EEG en 93/22/EEG van de Raad en van de Richtlijnen 98/78/EG en 2000/12/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 35 van 11.2.2003, blz. 1).

(10)  Richtlijn 2004/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 betreffende het openbaar overnamebod (PB L 142 van 30.4.2004, blz. 12).

(11)  Richtlijn 2004/109/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 2004 betreffende de transparantievereisten die gelden voor informatie over uitgevende instellingen waarvan effecten tot de handel op een gereglementeerde markt zijn toegelaten en tot wijziging van Richtlijn 2001/34/EG (PB L 390 van 31.12.2004, blz. 38).

(12)  Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad (PB L 157 van 9.6.2006, blz. 87).

(13)  Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen (PB L 184 van 14.7.2007, blz. 17).

(14)  Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende bepaalde instellingen voor collectieve belegging in effecten (UCITS) (PB L 302 van 17.11.2009, blz. 32).

(15)  Richtlijn 2009/138/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 betreffende de toegang tot en uitoefening van het verzekerings- en het herverzekeringsbedrijf (Solvabiliteit II) (PB L 335 van 17.12.2009, blz. 1).

(16)  Richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en tot wijziging van de Richtlijnen 2003/41/EG en 2009/65/EG en van de Verordeningen (EG) nr. 1060/2009 en (EU) nr. 1095/2010 (PB L 174 van 1.7.2011, blz. 1).

(17)  Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en van de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad (PB L 182 van 29.6.2013, blz. 19).

(18)  Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/49/EG (PB L 176 van 27.6.2013, blz. 338).

(19)  Richtlijn 2014/59/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van Richtlijn 82/891/EEG van de Raad en de Richtlijnen 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU en 2013/36/EU en de Verordeningen (EU) nr. 1093/2010 en (EU) nr. 648/2012, van het Europees Parlement en de Raad (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 190).

(20)  Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349).

(21)  Richtlijn (EU) 2016/97 van het Europees Parlement en de Raad van 20 januari 2016 betreffende verzekeringsdistributie (PB L 26 van 2.2.2016, blz. 19).

(22)  Richtlijn (EU) 2016/2341 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2016 betreffende de werkzaamheden van en het toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBPV’s) (PB L 354 van 23.12.2016, blz. 37).

(23)  Richtlijn (EU) 2019/2034 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende het prudentiële toezicht op beleggingsondernemingen en tot wijziging van Richtlijnen 2002/87/EG, 2009/65/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU en 2014/65/EU (PB L 314 van 5.12.2019, blz. 64).

(24)  Richtlijn (EU) 2019/2162 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende de uitgifte van gedekte obligaties en het overheidstoezicht op gedekte obligaties en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/65/EG en 2014/59/EU (PB L 328 van 18.12.2019, blz. 29).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/2864/oj

ISSN 1977-0758 (electronic edition)


Top