Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0818

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta ilmailualan toimintojen sisällyttämiseksi yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään {SEK(2006) 1684} {SEK(2006) 1685}

/* KOM/2006/0818 lopull. - COD 2006/0304 */

52006PC0818

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta ilmailualan toimintojen sisällyttämiseksi yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään {SEK(2006) 1684} {SEK(2006) 1685} /* KOM/2006/0818 lopull. - COD 2006/0304 */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 20.12.2006

KOM(2006) 818 lopullinen

2006/0304 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta ilmailualan toimintojen sisällyttämiseksi yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään

(komission esittämä) {SEK(2006) 1684}{SEK(2006) 1685}

PERUSTELUT

1. EHDOTUKSEN TAUSTA

- Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Lentoliikenteestä on tullut 2000-luvulla erittäin tärkeä yhteiskunnan toiminta, ja sen ansiosta sekä matkustajat että rahti voivat liikkua pitkiä matkoja ennennäkemättömällä nopeudella. Lisäksi se edistää Euroopan ja koko maailman yhdentymistä. Valitettavasti ilmailu vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen. Vuonna 2004 yhteisön osuus kansainvälisen ilmailun aiheuttamista kasvihuonekaasujen päästöistä kasvoi vielä 7,5 prosentilla verrattuna vuoteen 2003. Päästöt ovat kasvaneet 87 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Jos tämä suuntaus jatkuu, on olemassa riski siitä, että yhteisön osuuden kasvu kansainvälisen ilmailun päästöistä mitätöisi vuoteen 2012 mennessä yli neljänneksen Kioton pöytäkirjan mukaisten yhteisön vähennysvelvoitteiden ympäristöhyödyistä. Koska kansainvälinen ilmailu ei vielä kuulu Kioton pöytäkirjan soveltamisalaan, tällä päästöjen kasvulla ei ole oikeudellisia vaikutuksia. Tämä ei kuitenkaan vähennä ilmailun ympäristövaikutuksia, jotka on sisällytettävä kaikkeen ennakoivaan ilmastopolitiikkaan.

Käsillä olevan ehdotuksen tavoitteena on vähentää sitä yhä suurempaa vaikutusta, joka ilmailulla on ilmastonmuutokseen, sisällyttämällä ilmailu yhteisön päästökauppajärjestelmään (jäljempänä ”yhteisön järjestelmä”).

- Yleinen tausta

Komissio hyväksyi 27 päivänä syyskuuta 2005 tiedonannon ilmailun ilmastonmuutosvaikutusten vähentämisestä. Tiedonannon keskeinen päätelmä on, että lentoliikenteen vaikutus ilmastonmuutokseen edellyttää uusia politiikkoja ja toimenpiteitä, koska sen kasvu jatkuu todennäköisesti tulevaisuudessakin. Komissio tarkasteli useita vaihtoehtoja ja päätti ottaa käyttöön uuden markkinapohjaisen yhteisön tason välineen muiden taloudellisten toimenpiteiden, kuten verojen ja maksujen sijaan. Komissio katsoo, että ” taloudelliselta kannalta ja ympäristönäkökohtien vuoksi paras ratkaisu on, että ilmailualan ilmastovaikutukset sisällytetään [yhteisön] päästökauppajärjestelmään ” . Tämän päätelmän perusteella komissio ilmoitti aikovansa antaa tätä koskevan lainsäädäntöehdotuksen ja pyysi muita yhteisön toimielimiä ottamaan huomioon tiedonannossa esitetyt toimenpiteet ja suositukset. Käsillä olevan ehdotuksen tavoitteena on panna täytäntöön tämä strategian keskeinen osa vaikuttamatta strategian muihin keinoihin, joilla pyritään torjumaan ilmastonmuutosta, kuten parempaan teknologiaan ja tehokkaampaan ilma-alusten käyttöön (mukaan luettuina ilmaliikenteen hallinnan parantaminen ja tutkimusta) perustuvan kattavan lähestymistavan avulla[1].

Ympäristöministerien neuvosto hyväksyi 2 päivänä joulukuuta 2005 pidetyssä kokouksessaan päätelmät, joissa se tunnusti, että ilmailun sisällyttäminen yhteisön järjestelmään vaikuttaa parhaalta tavalta edetä asiassa, ja kehotti komissiota antamaan lainsäädäntöehdotuksen vuoden 2006 kuluessa. Eurooppa-neuvosto vahvisti ympäristöneuvoston keskeiset päätelmät. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea antoi 21 päivänä huhtikuuta 2006 tiedonantoa koskevan lausunnon, jossa se ilmoitti kantanaan, että ilmailun sisällyttäminen yhteisön järjestelmään voisi olla toteutettavissa. Euroopan parlamentti hyväksyi 4 päivänä heinäkuuta 2006 päätöslauselman, jossa se kiittää komission tiedonantoa ja toteaa, että päästökauppajärjestelmällä voi olla tietty merkitys ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksiin puuttuvan kattavan toimenpidekokonaisuuden osana, mikäli se suunnitellaan asianmukaisesti.

Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen perimmäinen tavoite on ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksien vakauttaminen sellaiselle tasolle, että ihmisen toiminnan vaaralliset vaikutukset ilmastojärjestelmään estetään. Yhteisö on toistuvasti todennut, että maapallon keskimääräisen vuosittaisen pintalämpötilan kokonaisnousu saisi olla enintään 2 °C suhteessa esiteollisella kaudella vallinneeseen tasoon. Yhteisön talouden kaikilla aloilla olisi toteutettava politiikkoja ja toimenpiteitä, joiden tarkoitus on saada aikaan tavoitteiden edellyttämiä huomattavia vähennyksiä päästöissä vuoden 1990 tasoihin verrattuna.

Kioton pöytäkirjan nojalla hyväksyttyihin rajoitus- ja vähennystavoitteisiin sisältyvät kotimaan mutta eivät kansainvälisen ilmailun päästöt. Kioton pöytäkirjan mukaan sopimuspuolet sen sijaan ” rajoittavat ja vähentävät ilma-ja meriliikenteessä käytettävien polttoaineiden aiheuttamia [….] kasvihuonekaasujen päästöjä Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön [...] puitteissa ”. Vuonna 2004 pidetyssä ICAO:n ilmailun ympäristönsuojelukomitean kuudennessa kokouksessa katsottiin, että pelkästään ilmailun päästöjä koskevaa, uuteen ICAO:n oikeudelliseen välineeseen perustuvaa päästökauppajärjestelmää ei kannata valmistella ICAO:n yhteydessä. ICAO:n yleiskokous kannatti sen sijaan päätöslauselmassa 35-5 avointa päästökauppaa ja kehotti kehittämään tarvittaessa valtioille vapaaehtoisesti noudatettavia ohjeita kansainvälisen lentoliikenteen sisällyttämisestä niiden päästökauppajärjestelmiin. Komissio ja jäsenvaltiot osallistuvat tähän ICAOn puitteissa tehtävään työhön ja tukevat sitä. Työ on tarkoitus saada päätöksen vuonna 2007. Asiasta keskustellaan ICAO:n yleiskokouksessa syyskuussa 2007. Käsillä olevan ehdotuksen ei odoteta tulevan voimaan ennen tätä. ICAO:n lopulliset ohjeet otetaan tarvittaessa huomioon yhteispäätösmenettelyssä. Tämän ehdotuksen tavoitteena on luoda ilmailua koskevan päästökaupan malli, jota voidaan käyttää esimerkkinä EU:n ja sen keskeisten kansainvälisten kumppaneiden keskusteluissa. Sillä pyritään myös edistämään samanlaistem järjestelmien kehittämistä kaikkialla maailmassa. Komissio kannattaa myös tavoitetta, jonka mukaan olisi päästävä maailmanlaajuiseen sopimukseen ilmailun päästöjen tehokkaasta vähentämisestä.

- Nykyiset säännökset ehdotuksen alalla

Kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/87/EY (sellaisena kuin se on muutettuna). Tämän ehdotuksen tavoitteena on direktiivin 2003/87/EY muuttaminen siten, että yhteisön järjestelmään sisällytetään myös ilmailu.

- Johdonmukaisuus unionin muiden politiikkojen ja tavoitteiden kanssa

Ehdotuksen tavoitteena on suojella, ylläpitää ja parantaa ympäristön laatua vähentämällä ilmailun ilmastovaikutusta. Se on yhdenmukainen yhteisen liikennepolitiikan kanssa, koska sillä edistetään lentoliikenteen kestävää kehitystä.

2. ASIANOSAISTEN KUULEMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

- Asianosaisten kuuleminen

Kuulemismenettely, tärkeimmät kohderyhmät ja yleiskuvaus osallistujista

Tiedonannosta tiedotettiin yleisölle syyskuussa 2005 ns. vihreän viikon (Green Week) aikana ilmailua ja ilmatonmuutosta käsittelevässä kaikille avoimessa konferenssissa.

Osana tiedonannon seurantaa perustettiin Eurooppalaisen ilmastonmuutosohjelman (European Climate Change Programme, ECCP II) puitteissa ilmailualan työryhmä avustamaan komissiota pohtimaan, miten ilmailu sisällytetään yhteisön järjestelmään. Ryhmään kuului jäsenvaltioiden asiantuntijoita ja keskeisiä sidosryhmiä, kuten teollisuus-, kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt.

Yhteenveto vastauksista ja siitä, miten ne on otettu huomioon

Sidosryhmien kuulemisesta saadut tiedot on otettu huomioon ehdotettua järjestelmää suunniteltaessa. Yksityiskohtainen selostus sidosryhmiltä saatujen tietojen huomioon ottamisesta esitetään vaikutusten arvioinnissa.

Avoin kuuleminen järjestettiin Internetissä 11.3.2005–6.5.2005 välisenä aikana. Komissio sai 5758 vastausta. Tuloksiin voi tutustua Internetissä osoitteessa: http://ec.europa.eu/environment/climat/aviation_en.htm.

- Asiantuntijatiedon käyttö

Asianomaiset tieteenalat/erikoisalat

(1) Ilmastonmuutostiede; (2) ilmailuteollisuuden, kuten ilma-alusten valmistajien, lentoasemaviranomaisten ja lentoyhtiöiden, asiantuntemus; (3) mallintamista koskeva asiantuntemus; (4) päästöarviot ja lentoliikennettä koskevat tiedot.

Käytetyt menetelmät

Mallintaminen formaalisilla matemaattisilla malleilla ja tilastotietoihin perustuvat laskelmat.

Tärkeimmät järjestöt/asiantuntijat, joita on kuultu

Kansalliset, alue- ja paikallishallinnot, toimialajärjestöt, kaupan alan järjestöt, ympäristö- ja kuluttajajärjestöt, tiede- ja tutkimuslaitokset ja komission muut pääosastot.

Tiivistelmä saaduista ja huomioon otetuista lausunnoista

Kaikki kuulemiseen osallistuneet olivat sitä mieltä, että ilmailu vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja että tähän liittyviä toimia on toteutettava. Päästökauppaa pidettiin parempana vaihtoehtona kuin veroja tai maksuja. Järjestelmän rakenteen osalta oltiin laajalti sitä mieltä, että järjestelmää olisi sovellettava ilma-alusten käyttäjiin. Vaikka järjestelmän maantieteellisestä soveltamisalasta ei oltukaan yksimielisiä, oltiin laajalti samaa mieltä siitä, että päästöoikeuksien määrä ja niiden jakomenettely olisi yhdenmukaistettava. Valtaosa kuulluista tahoista katsoi, että järjestelmän olisi oltava avoin kauppajärjestelmä, joka ei saisi vaikuttaa kielteisesti yhteisön järjestelmässä käytettävään kirjanpitojärjestelmään.

Keinot, joilla asiantuntijalausunnot on saatettu yleiseen tietoisuuteen

Ilmailualan työryhmän loppuraportti ja kokousten esityslistat, tausta-aineisto sekä esitykset ovat julkisesti saatavissa Internetissä osoitteessa: http://ec.europa.eu/environment/climat/aviation_en.htm. Samalla Internet-sivulla ovat saatavissa myös sidosryhmien kannanotot, joita ne toimittivat pöytäkirjaan kirjattujen kantojensa täydennykseksi.

- Vaikutusten arviointi

Syyskuussa 2005 julkaistuun tiedonantoon liitettiin myös vaikutusten arviointi, jossa arvioitiin erilaisia toimintavaihtoehtoja, joita mahdollisesti voitaisiin käyttää ilmailun ilmastovaikutuksen vähentämiseksi. Sen mukaan päästökauppa on tehokkain ratkaisu sekä ympäristön että talouden kannalta.

Tähän ehdotukseen liittyy myös vaikutusten arviointi. Siinä tarkastellaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ilmailun sisällyttämiseksi yhteisön järjestelmään. Siinä todetaan, että koska kaikkia lentoyhtiötä kohdellaan kullakin järjestelmään kuuluvalla reitillä yhtäläisesti, lentoyhtiöiden voidaan odottaa siirtävän sääntöjen noudattamisesta aiheutuvat kustannukset suurelta osin tai jopa kokonaan kuluttajille. Tällä olisi vain pieni vaikutus ennustettuun kysynnän kasvuun. Ilman järjestelmää kysynnän odotetaan kasvavan 142 prosenttia ja järjestelmää sovellettaessa vähintään 135 prosenttia kaikkien lähtevien ja saapuvien lentojen osalta vuosina 2005–2020. Järjestelmän käyttöönotolla ei olisi merkittäviä vaikutuksia lentoyhtiöiden väliseen kilpailuun. Suurimmat eroavaisuudet lentoyhtiöiden välillä ovat matkojen pituudet, kaluston ikä ja hyötykuorma. Näin ollen järjestelmä vaikuttaisi lyhyempiä matkoja lentäviin, vanhempia lentokoneita käyttäviin tai vähemmän matkustajia tai rahtia kuljettaviin lentoliikenteen harjoittajiin enemmän kuin polttoaineen kulutukseltaan tehokkaimpiin lentoliikenteen harjoittajiin. Järjestelmän käyttöönotolla ei olisi merkittäviä vaikutuksia lentokenttien väliseen kilpailuun ja matkailuun. Matkailulle aiheutuvia riskejä voitaisiin todennäköisesti vähentää sisällyttämällä järjestelmään kaikki saapuvat ja lähtevät lennot.

Komissio teki sen työohjelmassa mainitun vaikutusten arvioinnin. Vaikutusten arviointiin voi tutustua Internetissä: osoitteessa:http://ec.europa.eu/environment/climat/aviation_en.htm.

3. EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

- Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

Ehdotuksen tavoitteena on direktiivin 2003/87/EY muuttaminen siten, että yhteisön järjestelmään sisällytetään myös ilmailu.

Nykyisessä yhteisön järjestelmässä jaetaan toiminnanharjoittajille tietty määrä päästöoikeuksia, joista kukin oikeuttaa ne yhden tonnin hiilidioksidipäästöön vuodessa. Jaettujen päästöoikeuksien kokonaismäärä on yläraja järjestelmään osallistuvien tahojen kokonaispäästöille. Toiminnanharjoittajien on palautettava todellisia päästöjään vastaava määrä päästöoikeuksia kunkin vuoden 30 päivään huhtikuuta mennessä. Toiminnanharjoittajat voivat käydä päästöoikeuksilla kauppaa siten, että päästöjä voidaan vähentää siellä, missä se on kustannustehokkainta.

Päästöjen tarkkailua ja raportointia koskevia vaatimuksia sovelletaan vuodesta 2010 alkaen. Vuodesta 2011 alkaen ilmailualan päästöillä on katto ja ilma-alusten käyttäjien on palautettava päästöoikeuksia päästöjensä kattamiseksi.

Keskeiset näkökohdat ovat:

- Ilma-alusten käyttäjät ovat vastuussa järjestelmän vaatimusten noudattamisesta.

- Järjestelmän soveltamisalaan kuuluvat kaikki yhteisön lentoasemille saapuvat ja niiltä lähtevät lennot 1 päivästä tammikuuta 2012 alkaen; EU:n lentoasemien väliset lennot kuuluvat järjestelmän soveltamisalaan 1 päivästä tammikuuta 2011 alkaen.

- Järjestelmän soveltamisalaan eivät kuulu valtioiden omistamilla lentokoneilla suoritetut lennot, näkölentosääntöjen mukaiset lennot, kiertoajelulennot, suunnistuslaitteiden testauslennot tai koulutuslennot, etsintä- ja pelastuslennot, eivätkä lennot sellaisilla lentokoneilla, joiden suurin lentoonlähtöpaino on alle 5 700 kiloa.

- Muiden kasvihuonekaasujen osalta komissio tekee vuoden 2008 loppuun mennessä ehdotuksen ilmailun typenoksidien päästöjen vähentämisestä kattavan vaikutusten arvioinnin perusteella.

- Kutakin ilma-aluksen käyttäjää, mukaan luettuina kolmansien maiden ilma-alusten käyttäjät, hallinnoi yksi jäsenvaltio päällekkäisen työn ja liiallisen hallinnollisen taakan välttämiseksi.

- Poiketen nykyisen järjestelmän säännöistä päästöoikeuksien jakomenetelmä yhdenmukaistetaan yhteisön alueella.

- Ilmailualalle myönnettävien päästöoikeuksien määrä määritellään yhteisön tasolla ilmailualan vuosien 2004–2006 keskimääräisten päästöjen perusteella.

- Tietty sovittu prosentuaalinen osuus päästöoikeuksista jaetaan maksutta hakemuksen jättäneiden ilma-alusten käyttäjien väliseen vertailuun perustuen (ensimmäiset hakemukset perustuvat vuoden 2008 tietoihin). Kaudella 2011–2012 tämä prosentuaalinen osuus vastaa jäsenvaltioiden kansallisissa jakosuunnitelmissaan ehdottamaa prosentuaalista osuutta, johon sisältyy myös huutokaupattava osuus. Tämän kauden jälkeen asiaa tarkastellaan uudelleen päästöoikeuksien kaupan järjestelmästä saatujen tulosten valossa.

- Yksityiskohtaiset tiedot huutokaupasta ja sen aikataulusta vahvistetaan komission asetuksessa. Huutokaupasta saatavilla varoilla olisi lievennettävä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja edistettävä niihin sopeutumista sekä katettava hallinnollisia kustannuksia.

- Ilma-alusten käyttäjien on kuten muidenkin yhteisön järjestelmään osallistuvien tarkkailtava hiilidioksidipäästöjään ja raportoitava niistä hallinnoivan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle kunkin vuoden 31 päivään maaliskuuta mennessä; Raportit on todennettava tietojen oikeellisuuden varmistamiseksi. Ehdotuksessa esitettävien päästöjen tarkkailua, raportointia ja todentamista koskevat perusperiaatteet selostetaan yksityiskohtaisesti ohjeissa.

- Ilma-alusten käyttäjät voivat ostaa päästöoikeuksia muilta yhteisön järjestelmään kuuluvilta sektoreilta omien päästöjensä kattamiseksi.

- Ilma-alusten käyttäjät voivat myös hyödyntää yhteistoteutuksen tai puhtaan kehityksen mekanismin hankkeista saatuja päästöyksikköjä(päästövähennysyksikkö ERU tai sertifioitu päästövähennys CER) yhdenmukaistettuun rajaan saakka, joka vastaa niitä keskimääräisiä rajoja, jotka jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet kansallisissa päästöoikeuksien jakamista koskevissa suunnitelmissaan muiden yhteisön järjestelmään kuuluvien sektorien osuudeksi.

- Kotimaan lentoliikenne sisällytetään järjestelmään ja sitä kohdellaan samoin kuin kansainvälistä lentoliikennettä.

- Lentoliikennepalveluista erityisien riippuvaisia syrjäisiä ja eristyneitä alueita koskeviin lentoliikennepalveluihin liittyviä erityiskysymyksiä voidaan parhaiten käsitellä voimassa olevien toimenpiteiden, kuten julkisen palvelun velvoitteiden ja EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 2 kohdan mukaisen sosiaalisen tuen yhteydessä.

- Oikeusperusta

Ehdotuksen oikeusperusta on EY:n perustamissopimuksen 175 artikla (joka on myös direktiivin 2003/87/EY oikeusperusta).

- Toissijaisuusperiaate

Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, sikäli kuin asia, jota ehdotus koskee, ei kuulu yhteisön yksinomaiseen toimivaltaan.

Ehdotuksen tavoitteita ei voida saavuttaa riittävällä tavalla pelkästään jäsenvaltioiden toimin seuraavista syistä:

- Päästökaupasta voidaan saada taloudellisia hyötyjä vain, jos päästöoikeuksia voidaan vaihtaa ja hyväksyä koko yhteisön alueella. Tästä syystä yhteinen kehys on tarpeen.

- Jos jäsenvaltioissa sovellettaisiin erilaisia toimia, saattaisi kilpailu vääristyä yhteisön lentoliikennemarkkinoiden korkean yhdentymisasteen vuoksi.

Ehdotuksen tavoitteet saavutetaan paremmin yhteisön toimilla seuraavista syistä:

- Ilmailun ilmastovaikutuksen vähentämistä koskevat yhdenmukaistetut toimet voidaan parhaiten toteuttaa yhteisön tasolla annetun lainsäädännön nojalla. Koska kaikkia yhteisön lentokentillä toimivia lentoyhtiöitä kohdeltaisiin samalla tavalla, olisi kilpailun vääristyminen mahdollisimman vähäistä.

- Neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat kehottaneet komissiota ehdottamaan yhteisön toimia ja ne tunnustavat päästökaupan mahdollisuudet. Direktiiviä 2003/87/EY on muutettava, jotta ilmailu voidaan liittää yhteisön järjestelmään.

- EU:n osuus kansainvälisessä ilmailussa on merkittävä, ja se tuottaa noin puolet kansainvälisestä ilmailusta peräisin olevista, teollisuusmaiden YK:n ilmastosopimuksen sihteeristölle raportoimista hiilidioksidipäästöistä.

- Ehdotuksella muutetaan yhteisön järjestelmää niin, että siinä säädetään yhteisistä puitteista, mutta jätetään toimien täytäntöönpano ja valvonta jäsenvaltioille, joilla on siihen paremmat mahdollisuudet.

Näin ollen ehdotus on toissijaisuusperiaatteen mukainen.

- Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

- Ehdotuksessa säädetään ainoastaan niistä elementeistä, jotka ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että järjestelmä toimii asianmukaisesti ja että ehkäistään kilpailun vääristymistä, joka voisi johtaa ilma-alusten käyttäjien erilaiseen kohteluun jäsenvaltioissa. Johdonmukaisuuden varmistamiseksi ja täytäntöönpanokustannusten alentamiseksi ehdotuksessa käytetään mahdollisimman pitkälle hyväksi yhteisön järjestelmää. Tapauksissa, joissa nykyisen järjestelmän menettelyt eivät ole ilmailusektorilla asianmukaisia, on ehdotukseen sisällytetty erityissäännöksiä, ja samalla on pyritty säilyttämään järjestelmän yksinkertaisuus ja ympäristötavoitteet.

- Päästökaupan avulla ympäristöhyödyt voidaan saavuttaa alhaisemmilla kustannuksilla kuin muilla tavoin. Tästä syystä se on kustannustehokkain tapa vaikuttaa ilmailun kasvihuonekaasupäästöihin.

- Sääntelytavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa: direktiivi.

Muut säädöslajit eivät soveltuisi seuraavasta syystä:

Muut välineet eivät olisi olleet asianmukaisia, koska direktiivillä muutetaan toista direktiiviä ilmailun sisällyttämiseksi yhteisön järjestelmään.

4. TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Tähän direktiiviin sisältyvistä toimista aiheutuvat lisämenot katetaan ympäristöalan rahoitusvälineestä (LIFE+ kaudella 2007–2013). Lisävarat eivät ole tarpeen.

5. LISÄTIEDOT

- Uudelleentarkastelu-, tarkistus- tai raukeamislauseke

Ehdotus sisältää tarkistuslausekkeen.

- Vastaavuustaulukko

Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kirjallisina kansalliset säännökset, joilla direktiivi saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä, sekä taulukko säännösten ja tämän direktiivin välisestä vastaavuudesta.

- Euroopan talousalue

Ehdotettu toimenpide koskee ETA-sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa alaa, minkä vuoksi se on ulotettava koskemaan Euroopan talousaluetta.

2006/0304 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta ilmailualan toimintojen sisällyttämiseksi yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 175 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen[2],

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[3],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[4],

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä[5],

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta 13 päivänä lokakuuta 2003 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2003/87/EY[6] perustettiin yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmä, jolla on tarkoitus edistää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä sekä kustannustehokkaasti että taloudellisesti.

(2) Ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen, joka hyväksyttiin ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen tekemisestä 15 päivänä joulukuuta 1993 tehdyllä neuvoston päätöksellä 94/69/EY[7], perimmäisenä tavoitteena on ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksien vakauttaminen sellaiselle tasolle, että estetään ihmisen toiminnan vaaralliset vaikutukset ilmastojärjestelmään. Yhteisö on toistuvasti todennut, että tavoitteeseen pääsemiseksi maapallon keskimääräisen pintalämpötilan kokonaisnousu ei saisi olla yli 2 °C suhteessa esiteollisella kaudella vallinneeseen tasoon. Uusimmat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tämän lämpötilaa koskevan pitkän aikavälin tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että maailmanlaajuiset kasvihuonekaasupäästöt saavuttavat huippunsa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen päästöjä on vähennettävä merkittävästi niin, että vähennykset ovat vähintään 15 prosenttia ja ehkä jopa 50 prosenttia vuoden 1990 tasoihin verrattuna. Kansainvälisissä ilmastonmuutosneuvotteluissa ei ole vielä vahvistettu määrällisiä vähennystasoja, joihin valtioiden pitää vuonna 2013 ja sen jälkeen päästä kasvihuonekaasupitoisuuksien vakauttamistavoitteen saavuttamiseksi. Tämän direktiivin säännösten olisi oltava yhdenmukaisia pitkän aikavälin lämpötilatavoitetta koskevien EU:n sitoumusten kanssa, mutta tämän direktiivin nojalla ilma-alusten käyttäjille vuoden 2013 jälkeen jaettavien päästöoikeuksien jakomenetelmiä ja-perusteita olisi myös voitava tarkastella uudelleen tieteen kehityksen ja kansainvälisellä tasolla tehtävien poliittisten päästön mukaisesti.

(3) Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskeva puitesopimus edellyttää, että kaikki sopimuspuolet laativat ja panevat täytäntöön kansallisia ja tarvittaessa alueellisia ohjelmia, jotka sisältävät ilmastonmuutosta lieventäviä toimia.

(4) Kioton pöytäkirjassa, joka hyväksyttiin ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjan hyväksymisestä Euroopan yhteisön puolesta sekä velvoitteiden täyttämisestä yhteisesti 25 päivänä huhtikuuta 2002 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2002/358/EY[8], edellytetään, että teollisuusmaat pyrkivät Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) toiminnan kautta rajoittamaan tai vähentämään sellaisia ilmailusta aiheutuvia kasvihuonekaasujen päästöjä, jotka eivät kuulu Montrealin pöytäkirjan soveltamisalaan.

(5) Yhteisö ei ole vuoden 1944 Chicagon yleissopimuksen sopimuspuoli, kun taas kaikki jäsenvaltiot ovat sekä kyseisen yleissopimuksen sopimuspuolia että ICAO:n jäseniä; jäsenvaltiot tukevat edelleen markkinaperusteisten välineiden kehittämistä ja työskentelevät asiassa koko maailman muiden valtioiden kanssa. Vuonna 2004 pidetyssä ICAO:n ilmailun ympäristönsuojelukomitean kuudennessa kokouksessa päätettiin, että pelkästään ilmailun päästöjä koskevaa, uuteen ICAO:n oikeudelliseen välineeseen perustuvaa päästökauppajärjestelmää ei kannata valmistella ICAO:n yhteydessä. Tästä syystä ICAO:n yleiskokouksen päätöslauselmassa 35-5 ei ehdoteta uutta oikeudellista välinettä, mutta kannatetaan avointa päästökauppaa ja sitä, että valtiot voivat sisällyttää kansainvälisen lentoliikenteen päästöt päästökauppajärjestelmiinsä.

(6) Kuudennesta ympäristöä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1600/2002/EY[9] säädetään, että komissio määrittelee ja toteuttaa erityistoimenpiteitä ilmailusta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, mikäli tällaisista toimenpiteistä ei ole sovittu ICAO:ssa vuoteen 2002 mennessä. Lokakuussa 2002, joulukuussa 2003 ja lokakuussa 2004 tekemissään päätelmissä neuvosto on toistuvasti kehottanut komissiota ehdottamaan toimia kansainvälisen lentoliikenteen ilmastovaikutusten vähentämiseksi.

(7) Huomattavien päästövähennysten aikaansaamiseksi olisi toteutettava politiikkoja ja toimenpiteitä jäsenvaltioiden ja yhteisön tasolla kaikilla yhteisön talouden aloilla, eikä ainoastaan teollisuuden ja energian aloilla. Jos ilmailualan ilmastovaikutuksen kasvu jatkuu nykyistä tahtia, se mitätöi merkittävällä tavalla muilla aloilla ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtyjä vähennyksiä.

(8) Komissio hyväksyi 27 päivänä syyskuuta 2005 antamassaan tiedonannossa[10] ilmailun ilmastovaikutusten vähentämistä koskevan strategian. Strategiassa ehdotetaan laajaa toimenpidepakettia, johon sisältyy ehdotus ilmailun sisällyttämisestä yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään, sekä perustetaan Eurooppalaisen ilmastonmuutosohjelman toisen vaiheen puitteissa toimiva ilmailualan työryhmä, jonka tehtävänä on tarkastella keinoja sisällyttää ilmailu yhteisön järjestelmään. Neuvosto totesi joulukuussa 2005 tekemissään päätelmissä, että sekä talouden että ympäristönsuojelun kannalta ilmailun sisällyttäminen yhteisön järjestelmään vaikuttaa parhaalta tavalta edetä asiassa, ja kehotti komissiota antamaan lainsäädäntöehdotuksen vuoden 2006 kuluessa. Euroopan parlamentti hyväksyi 4 päivänä heinäkuuta 2006 päätöslauselman, jossa se tunnustaa, että päästökauppajärjestelmä voi olla osa kattavaa toimenpidekokonaisuutta, jolla puututaan ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksiin, mikäli se suunnitellaan asianmukaisesti.

(9) Tämän direktiivin tavoitteena on vähentää ilmailun aiheuttamaa ilmastonmuutosvaikutusta sisällyttämällä ilmailualan toimintojen päästöt yhteisön järjestelmään.

(10) Ilma-alusten käyttäjillä on välittömin määräysvalta käytettyihin ilma-aluksiin sekä tapaan, jolla niitä käytetään, joten niiden olisi tästä syystä oltava vastuussa tämän direktiivin vaatimusten noudattamisesta. Ilma-aluksen käyttäjä voidaan tunnistaa ICAO:n tunnuksen tai minkä tahansa muun lennon tunnistamiseen käytettävän hyväksytyn tunnuksen avulla. Jos ilma-aluksen käyttäjän henkilöllisyyttä ei tiedetä, ilma-aluksen omistajaa olisi pidettävä ilma-aluksen käyttäjänä, jollei omistaja voi todistaa, kuka toinen henkilö oli käyttäjä.

(11) Yhteisön lentoasemien välisten lentojen päästöt olisi sisällytettävä yhteisön järjestelmään vuodesta 2011 alkaen. Kaikkien yhteisön lentoasemille saapuvien tai niiltä lähtevien lentojen päästöt olisi sisällytettävä järjestelmään vuodesta 2012 alkaen. Yhteisön järjestelmä voi näin ollen toimia mallina järjestelmän laajentamiseksi maailmanlaajuiseksi. Jos kolmas maa hyväksyy toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on vähentää kyseisestä maasta lähtevien ja yhteisön lentoasemalle saapuvien lentojen ilmastovaikutuksia ja jotka ovat vähintään tämän direktiivin vaatimuksia vastaavia, olisi yhteisön järjestelmää muutettava siten, että kyseisestä maasta yhteisöön saapuvat lennot eivät enää kuulu järjestelmän soveltamisalaan.

(12) Ilmailu vaikuttaa ilmastoon maailmanlaajuisesti, koske siitä aiheutuu hiilidioksidi-, typenoksidien, vesihöyry-, sulfaattihiukkas- ja nokihiukkaspäästöjä. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli on arvioinut, että ilmailun kokonaisvaikutukset tällä hetkellä ovat kahdesta neljään kertaa suuremmat kuin pelkästään aikaisempien hiilidioksidipäästöjen vaikutukset. Uusimpien yhteisön tutkimusten mukaan ilmailun kokonaisvaikutukset saattavat olla kaksi kertaa suuremmat kuin pelkkien hiilidioksidipäästöjen vaikutukset. Missään näistä arvioista ei kuitenkaan oteta huomion cirrus-pilvien vaikutusta, joita koskevat arviot ovat erittäin epävarmoja. EY:n perustamissopimuksen 174 artiklan 2 kohdan mukaisesti yhteisön ympäristöpolitiikka perustuu ennalta varautumisen periaatteelle, ja tästä syystä kaikkia ilmailun vaikutuksia olisi pyrittävä vähentämään niin paljon kuin mahdollista. Odotettaessa sitä, että käyttöön saataisiin tieteen kehityksen myötä vaikutusten vertailuun soveltuvia vertailumenetelmiä, on turvauduttava pragmaattiseen ja ennalta varautuvaan lähestymistapaan. Komissio antaa erillisen lainsäädäntöehdotuksen typenoksidien päästöjen osalta.

(13) Kilpailun vääristymisen välttämiseksi olisi säädettävä yhdenmukaisesta päästöoikeuksien jakomenetelmästä. Jotta uusien ilma-alusten käyttäjien pääsy markkinoille voitaisiin varmistaa, on osa päästöoikeuksista jaettava huutokaupalla komission laatimien sääntöjen mukaisesti. Toimintansa lopettaville ilma-alusten käyttäjille olisi myönnettävä päästöoikeuksia sen kauden loppuun saakka, jolle on jo jaettu maksuttomia päästöoikeuksia.

(14) Ilmailu lisää ihmisen toiminnan aiheuttamaa ilmastonmuutosvaikutusta. Päästöoikeuksien huutokaupasta saatuja tuloja olisi käytettävä kasvihuonekaasupäästöjen vaikutusten lieventämiseen, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen, vaikutusten lieventämiseen ja vaikutuksiin mukautumiseen liittyvän tutkimuksen ja kehitystyön rahoittamiseen ja järjestelmän hallintokustannusten kattamiseen. Huutokaupasta saaduilla tuloilla olisi erityisesti rahoitettava energiatehokkuutta ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä edistävää maailmanlaajuista rahastoa sekä metsien hävittämistä estäviä ja kehitysmaiden sopeutumista helpottavia toimenpiteitä. Varojen käyttöä koskevat säännökset olisi annettava tiedoksi komissiolle. Tällainen ilmoitus ei vapauta jäsenvaltioita EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdassa määrätystä velvollisuudesta ilmoittaa tietyistä kansallisista toimenpiteistä. Tällä direktiivillä ei rajoiteta EY:n perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan mukaisesti mahdollisesti toteutettavien valtiontukea koskevien menettelyjen tulosta.

(15) Järjestelmän kustannustehokkuuden lisäämiseksi olisi ilma-alusten käyttäjien voitava hyödyntää hanketoiminnasta saatuja sertifioituja päästövähennyksiä ja päästövähennysyksiköitä päästöoikeuksien palauttamiseen liittyvien vaatimusten täyttämiseen yhdenmukaistettuun rajaan saakka.

(16) Ilma-alusten käyttäjien hallinnollisen taakan vähentämiseksi olisi vain yhden jäsenvaltion oltava vastuussa kustakin ilma-aluksen käyttäjästä. Jäsenvaltioilla olisi oltava velvollisuus varmistaa, että sellaiset ilma-alusten käyttäjät, joille on myönnetty liikennöintilupa kyseisessä valtiossa tai joilla ei ole liikennöintilupaa tai jotka toimivat kolmansissa maissa ja joiden perusvuoden päästöt aiheutuvat suurimmalta osin kyseisessä jäsenvaltiossa, noudattavat tämän direktiivin vaatimuksia.

(17) Jotta yhteisön järjestelmän kirjanpitojärjestelmä voidaan pitää koskemattomana, ilmailualalle myönnettyjä päästöoikeuksia olisi käytettävä ainoastaan ilma-alusten käyttäjille asetettujen päästöoikeuksien palauttamista koskevien vaatimusten täyttämiseen, ottaen huomioon, ettei kansainvälisen ilmailun päästöjä ei ole vielä sisällytetty Kioton pöytäkirjan mukaisiin jäsenvaltioiden sitoumuksiin. Ilma-alusten käyttäjien olisi kuitenkin voitava vaihtaa ilmailualalla myönnetty päästöoikeus kaikkien toiminnanharjoittajien käyttämään järjestelmän päästöoikeuteen rekisteriviranomaisensa kautta.

(18) Euroopan lennonvarmistusjärjestöllä Eurocontrolilla saattaa olla hallussaan tietoja, joista voisi olla apua jäsenvaltioille tai komissiolle tässä direktiivissä säädettyjen velvollisuuksien täyttämisessä.

(19) Päästöjen tarkkailuun, raportointiin ja todentamiseen sekä rangaistuksiin liittyviä yhteisön järjestelmän säännöksiä olisi sovellettava myös ilma-alusten käyttäjiin.

(20) Tämän direktiivin täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY[11] mukaisesti.

(21) Komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa erityisesti siksi, että se voisi hyväksyä toimenpiteitä, jotka liittyvät sellaisten ilmailun päästöoikeuksien huutokauppaamiseen, joita ei tarvitse myöntää maksutta, ja jotta se voisi muuttaa liitteessä I lueteltuja toimintoja tapauksissa, joissa kolmas maa ottaa käyttöön ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksen vähentämistä koskevia toimenpiteitä. Koska kyseiset toimenpiteet ovat yleisluonteisia ja niillä pyritään muuttamaan tämän direktiivin muita kuin olennaisia osia ja täydentämään tätä direktiiviä lisäämällä tai muuttamalla uusia muita kuin olennaisia osia, ne olisi hyväksyttävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa tarkoitetun valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn mukaisesti.

(22) Koska ehdotetun toiminnan tavoitetta ei voida riittävällä tavalla saavuttaa jäsenvaltioiden toimin, ja ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden tai vaikutusten takia toteuttaa paremmin yhteisön tasolla, yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä direktiivissä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(23) Tämän vuoksi direktiiviä 2003/87/EY olisi muutettava vastaavasti,

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla Direktiivin 2003/87/EY muuttaminen

Muutetaan direktiivi 2003/87/EY seuraavasti:

1. Lisätään ennen 1 artiklaa I luvun otsikko seuraavasti:

” I luku Yleiset säännökset”

2. Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

(a) lisätään (b) alakohdan loppuun seuraavaa: ”tai liitteessä I lueteltua ilmailualan toimintoa suorittavasta ilma-aluksesta ympäristöön päästettyjä tähän toimintoon liittyviä nimettyjä kaasuja”;

(b) lisätään seuraavat alakohdat:

”(o) ’ilma-aluksen käyttäjällä’ henkilöä, joka käyttää ilma-alusta sen suorittaessa liitteessä I lueteltua ilmailualan toimintoa, tai jos käyttäjä ei ole tiedossa tai ilma-aluksen omistaja ei ole yksilöinyt käyttäjää, ilma-aluksen omistajaa;

(p) ’hallinnoivalla jäsenvaltiolla’ jäsenvaltiota, joka on 18 a artiklan mukaisesti vastuussa järjestelmän hallinnoinnista tietyn ilma-aluksen käyttäjän osalta;

(q) ’ilmailusta aiheutuvilla päästöillä’ kaikkien liitteessä I lueteltuihin ilmailu-alan toimintoihin liittyvien jäsenvaltiosta lähtevien tai kolmannesta maasta jäsenvaltioon saapuvien lentojen päästöjä;

(r) ’ilmailun historiallisilla päästöillä’ liitteessä I lueteltuja toimintoja suorittavien ilma-alusten vuosien 2004, 2005 ja 2006 keskimääräisiä vuotuisia päästöjä;

3. Lisätään 3 artiklan jälkeen seuraava II luku ja III luvun otsikko sekä 3 e artikla:

”II luku Ilmailu

3 a artiklaII luvun soveltamisala

Tämän luvun säännöksiä on sovellettava liitteessä I lueteltuihin ilmailualan toimintoihin liittyvien päästöoikeuksien jakamiseen ja myöntämiseen.

3 b artiklaIlmailun päästöoikeuksien kokonaismäärä

1. Ilma-alusten käyttäjille 1 päivän tammikuuta 2011 ja 31 päivän joulukuuta 2012 välillä jaettavien ilmailun päästöoikeuksien kokonaismäärä on 100 prosenttia kunkin vuoden historiallisten ilmailun päästöjen summasta.

2. Tämän direktiivin 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuna 1 päivänä tammikuuta 2013 alkavana kautena ilma-alusten käyttäjille myönnettävien ilmailun päästöoikeuksien kokonaismäärä on 100 prosenttia ilmailun historiallisista päästöistä kerrottuna kauteen kuuluvien vuosien määrällä.

3. Tämän direktiivin 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuna kolmantena kautena ja kunakin sitä seuraavana kautena ilma-alusten käyttäjille myönnettävien ilmailun päästöoikeuksien kokonaismäärä on 100 prosenttia ilmailun historiallisista päästöistä kerrottuna kauteen kuuluvien vuosien määrällä.

4. Komissio tekee päätöksen ilmailun historiallisista päästöistä parhaiden saatavilla olevien tietojen perusteella kuuden kuukauden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta.

3 c artikla Ilmailun päästöoikeuksien jakomenetelmä

1. Edellä olevan 3 b artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna kautena on tietty prosenttiosuus päästöoikeuksista myytävä huutokaupalla. Prosentuaalisen osuuden on vastattava jäsenvaltioiden III luvun mukaisissa kyseistä kautta koskevissa kansallisissa jakosuunnitelmissaan ehdottamaa keskimääräistä prosentuaalista osuutta, johon sisältyy myös huutokaupattava osuus.

2. Tämän direktiivin yleinen uudelleentarkastelu on otettava huomioon, kun huutokaupattavaa osuutta määritellään myöhempinä kausina.

3. Komissio antaa asetuksen, jossa säädetään yksityiskohtaisesti jäsenvaltioissa järjestettävistä sellaisten päästöoikeuksien huutokaupoista, joita ei 1 ja 2 kohdan mukaisesti tarvitse myöntää maksutta. Jäsenvaltion on myytävä päästöoikeuksia huutokaupalla määrä, joka on suhteessa kyseisen jäsenvaltion osuuteen kaikkien jäsenvaltioiden ilmailun viitevuonna aiheuttamista päästöistä, joista on raportoitu 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja jotka on todennettu 15 artiklan mukaisesti. Edellä olevassa 3 b artiklan 1 kohdassa tarkoitetun kauden viitevuosi on 2010 ja kunkin sitä seuraavan 3 b artiklassa tarkoitetun kauden viitevuosi on se kalenterivuosi, joka päättyy 24 kuukautta ennen huutokauppaa koskevan kauden alkua.

Mainittu asetus, jolla muutetaan tämän direktiivin muita kuin olennaisia osia täydentämällä direktiiviä, on annettava 23 artiklan 2 a kohdassa tarkoitetun valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn mukaisesti.

4. Edellä olevan 3 kohdan mukaisesti järjestetystä päästöoikeuksien huutokaupasta saatuja tuloja olisi käytettävä kasvihuonekaasupäästöjen vaikutusten lieventämiseen, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen, vaikutusten lieventämiseen ja vaikutuksiin sopeutumiseen liittyvän tutkimuksen ja kehitystyön rahoittamiseen ja järjestelmän hallintokustannusten kattamiseen. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle tämän kohdan mukaisesti toteuttamansa toimenpiteet.

5. Tietojen ilmoittaminen komissiolle tämän direktiivin mukaisesti ei vapauta jäsenvaltioita EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta.

3 d artikla Päästöoikeuksien jakaminen ja myöntäminen ilma-alusten käyttäjille

1. Ilma-alusten käyttäjät voivat hakea 3 c artiklan mukaisesti maksutta jaettavia ilmailun päästöoikeuksia kullekin 3 b artiklassa tarkoitetulle kaudelle. Hakemus voidaan tehdä toimittamalla hallinnoivalle jäsenvaltiolle liitteiden IV ja V mukaiset kyseisen ilma-aluksen käyttäjän suorittamia liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja koskevat todennetut tonnikilometritiedot sen kalenterivuoden osalta, joka päättyy 24 kuukautta ennen hakemusta koskevan kauden alkua. Hakemus on tehtävä vähintään 21 kuukautta ennen hakemusta koskevan kauden alkua.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava 1 kohdan mukaisesti vastaanotetut hakemukset komissiolle vähintään 18 kuukautta ennen hakemusta koskevan kauden alkua.

3. Vähintään 15 kuukautta ennen kunkin 3 b artiklassa tarkoitetun kauden alkua komissio tekee päätöksen seuraavista asioista:

(a) kyseiselle kaudelle 3 b artiklan mukaisesti jaettavien ilmailun päästöoikeuksien kokonaismäärä;

(b) kyseisellä kaudella 3 c artiklan mukaisesti maksutta jaettavien ilmailun päästöoikeuksien määrä;

(c) vertailuluku, jonka mukaisesti maksuttomat päästöoikeudet jaetaan ilma-alusten käyttäjille, joiden hakemukset on toimitettu komissiolle 2 kohdan mukaisesti.

Edellä olevassa c kohdassa tarkoitettu vertailuluku on laskettava jakamalla b kohdassa tarkoitettujen päästöoikeuksien määrä komissiolle 2 kohdan mukaisesti toimitetuissa hakemuksissa mainittujen tonnikilometritietojen summalla.

4. Kunkin hallinnoivan jäsenvaltion on laskettava ja julkaistava seuraavat tiedot kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona komissio tekee 3 kohdassa tarkoitetun päätöksen:

(a) kullekin ilma-aluksen käyttäjälle, jonka hakemus on toimitettu komissiolle 2 kohdan mukaisesti, kyseisellä kaudella jaettavat päästöoikeudet, jotka on laskettu kertomalla hakemuksessa ilmoitetut tonnikilometritiedot 3 kohdan c alakohdan mukaisesti julkaistulla vertailuluvulla; ja

(b) kullekin ilma-aluksen käyttäjälle kunakin vuonna jaettavat päästöoikeudet, jotka määritetään jakamalla käyttäjälle kyseisellä kaudella jaettujen a kohdan mukaisesti laskettujen päästöoikeuksien kokonaismäärä siihen kauteen kuuluvien vuosien määrällä, jonka aikana ilma-aluksen käyttäjä suorittaa liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimenpiteitä.

5. Hallinnoivan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on myönnettävä kullekin ilma-aluksen käyttäjälle tälle kyseisenä vuonna jaetut päästöoikeudet 28 päivään helmikuuta 2011 mennessä ja kunkin seuraavan vuoden 28 päivään helmikuuta mennessä.

III luku Kiinteät laitokset

3 e artiklaIII luvun soveltamisala

Tämän luvun säännöksiä on sovellettava liitteessä I lueteltuihin muihin kuin ilmailualan toimintoihin liittyvien kasvihuonekaasujen päästölupien ja päästöoikeuksien jakamiseen ja myöntämiseen. ”

4. Lisätään 6 artiklan 2 kohdan e alakohdassa ilmaisun ”päästöoikeuksia” jälkeen ilmaisu”, jotka ovat muita kuin II luvun mukaisesti myönnettyä päästöoikeuksia”.

5. Lisätään ennen 11 artiklaa IV luvun otsikko seuraavasti:

” IV luku Ilmailuun ja kiinteisiin laitoksiin sovellettavat säännökset”

6. Lisätään 11 a artiklaan 1a kohta seuraavasti:

”1a. Jollei 3 kohdasta muuta johdu, jäsenvaltioiden on kunakin 3 b artiklassa tarkoitettuna kautena annettava kunkin ilma-aluksen käyttäjän käyttää hanketoiminnoista saatuja päästövähennysyksiköitä ja sertifioituja päästövähennyksiä tiettyyn prosenttiosuuteen saakka niistä päästöoikeuksista, jotka ilma-alusten käyttäjien on palautettava 12 artiklan 2 a kohdan mukaisesti; tämä prosentuaalinen osuus on niiden prosentuaalisten osuuksien keskiarvo, jotka jäsenvaltiot ovat tälle kaudelle määritelleet 1 kohdan mukaisesti.

Komissio julkaisee tämän prosentuaalisen osuuden vähintään kuusi kuukautta ennen kunkin 3 b artiklassa tarkoitetun kauden alkua.”

7. Korvataan 11 b artiklan 2 kohdassa ilmaisu ”laitosten” ilmaisulla ”toimintojen”.

8. Muutetaan 12 artikla seuraavasti:

(a) lisätään 2 kohdassa ilmaisun ”tunnustetaan” jälkeen ilmaisu ”ilma-aluksen käyttäjän 2 a kohdan mukaisten tai”;

(b) lisätään 2 a kohta seuraavasti:

”2 a. Hallinnoivan jäsenvaltion on varmistettava, että viimeistään kunkin vuoden 30 päivään huhtikuuta mennessä kukin ilma-aluksen käyttäjä palauttaa liitteessä I luetelluista toiminnoista, joiden osalta se on ilma-aluksen käyttäjä, edellisenä kalenterivuonna aiheutuneita ja 15 artiklan mukaisesti todennettuja kokonaispäästöjä vastaavan määrän päästöoikeuksia. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tämän kohdan mukaisesti palautetut päästöoikeudet mitätöidään sen jälkeen.”

(c) lisätään 3 kohdassa ilmaisun ”päästöoikeuksia” jälkeen ilmaisu ”, jotka ovat muita kuin II luvun mukaisesti myönnettyä päästöoikeuksia,”.

9. Korvataan 13 artiklan 3 kohdassa ilmaisu ”12 artiklan 3 kohdan” ilmaisulla ”12 artiklan 2 a tai 3 kohdan”.

10. Muutetaan 14 artikla seuraavasti:

(a) 1 kohdassa:

(i) lisätään ilmaisun ”raportointia varten” jälkeen ilmaisu ”ja 3 d artiklan mukaiseen hakemukseen tarvittavien tonnikilometritietojen raportointia varten”;

(ii) poistetaan ilmaisu ”30 päivään syyskuuta 2003 mennessä”; ja

(b) 3 kohdassa:

(i) korvataan ilmaisu ”laitoksen toiminnanharjoittaja” ilmaisulla ”laitoksen toiminnanharjoittaja tai ilma-aluksen käyttäjä”.

(ii) korvataan ilmaisu ”kyseisenä kalenterivuonna laitoksesta aiheutuneista päästöistä” ilmaisulla ”kunakin kalenterivuonna laitoksesta tai 1 päivästä tammikuuta 2010 alkaen ilma-aluksesta, jonka käyttäjä kyseinen henkilö on, aiheutuneista päästöistä”.

11. Muutetaan 15 artikla seuraavasti:

(a) ensimmäisessä kohdassa:

(i) korvataan ilmaisu ”toiminnanharjoittajien” ilmaisulla ”toiminnanharjoittajien ja ilma-alusten käyttäjien”,

(ii) lisätään ”liitteessä V” jälkeen ilmaisu ”ja kaikissa komission tämän artiklan mukaisesti antamissa yksityiskohtaisissa säännöksissä”;

(b) toisessa kohdassa:

(i) korvataan ilmaisu ”toiminnanharjoittaja” ilmaisulla ”toiminnanharjoittajat ja ilma-alusten käyttäjät”,

(ii) lisätään ”liitteessä V” jälkeen ilmaisu ”ja kaikissa komission tämän artiklan mukaisesti antamissa yksityiskohtaisissa säännöksissä”; ja

(c) lisätään toisen kohdan jälkeen uusi kohta seuraavasti:

”Komissio voi antaa yksityiskohtaisia säännöksiä ilma-alusten käyttäjien 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti toimittamien raporttien todentamisesta ja 3 d artiklan mukaisista soveltamisohjeista 23 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun sääntelymenettelyn mukaisesti.”.

12. Muutetaan 16 artikla seuraavasti:

(a) poistetaan 1 kohdassa ilmaisu ”viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2003”;

(b) 2 kohdassa:

(i) korvataan ilmaisu ”toiminnanharjoittajien” ilmaisulla ”toiminnanharjoittajien ja ilma-alusten käyttäjien”,

(ii) korvataan ilmaisu ”12 artiklan 3 kohdan” ilmaisulla ”tämän direktiivin”; ja

(c) 3 kohdassa:

(i) korvataan ilmaisu ”toiminnanharjoittaja” ilmaisulla ”toiminnanharjoittaja tai ilma-aluksen käyttäjä”, ilmaisu ”toiminnanharjoittajan” ilmaisulla ”toiminnanharjoittajan tai ilma-aluksen käyttäjän” ja ilmaisu ”toiminnanharjoittajaa” ilmaisulla ”toiminnanharjoittajaa tai ilma-aluksen käyttäjää”;

(ii) poistetaan toisessa virkkeessä ilmaisu ”laitoksen toiminnasta”.

13. Lisätään 18 a ja 18 b artikla seuraavasti:

”18 a artikla Hallinnoiva jäsenvaltio

1. Ilma-aluksen käyttäjää hallinnoiva jäsenvaltio on:

(a) siinä tapauksessa, että ilma-aluksen käyttäjällä on yhteisön lentoliikenteen harjoittajien toimiluvista 23 päivänä heinäkuuta 1992 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2407/92[12] mukainen jäsenvaltion myöntämä voimassa oleva liikennöintilupa, se jäsenvaltio, joka on myöntänyt liikennöintiluvan kyseiselle ilma-aluksen käyttäjälle; ja

(b) kaikissa muissa tapauksissa se jäsenvaltio, jonka alueella on aiheutunut suurin osa kyseisen ilma-aluksen käyttäjän suorittamien lentojen aiheuttamista arvioiduista päästöistä perusvuoden aikana.

2. Parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella komissio:

(a) julkaisee 1 päivään helmikuuta 2009 mennessä luettelon ilma-alusten käyttäjistä, jotka suorittivat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja 1 päivänä tammikuuta 2006 tai sen jälkeen, ja yksilöi kunkin ilma-aluksen käyttäjän osalta 1 kohdassa tarkoitetun hallinnoivan jäsenvaltion; ja

(b) päivittää luettelon kunkin seuraavan vuoden 1 päivään helmikuuta mennessä lisäten siihen sellaiset ilma-alusten käyttäjät, jotka ovat ryhtyneet harjoittamaan liitteessä I lueteltua ilmailualan toimintoa.

3. Edellä olevan 1 kohdan soveltamiseksi ’perusvuodella’ tarkoitetaan toiminnan ensimmäistä kalenterivuotta sellaisen käyttäjän osalta, joka on aloittanut toiminnan yhteisön alueella 1 päivän tammikuuta 2006 jälkeen; kaikissa muissa tapauksissa sillä tarkoitetaan 1 päivänä tammikuuta 2006 alkavaa kalenterivuotta.

18 b artikla Eurocontrolilta saatava apu

Komissio voi pyytää Eurocontrolilta apua 3 b artiklan 4 kohdan ja 18 a artiklan velvoitteiden täyttämiseksi, ja se voi tässä tarkoituksessa tehdä asianmukaisia sopimuksia kyseisen elimen kanssa”.

14. Lisätään 19 artiklan 3 kohtaan ilmaisu seuraavasti: ”ja säännöksiä ilmailualan toimintojen sisällyttämisestä yhteisön järjestelmään. Asetuksessa on säädettävä siitä, että ilma-alusten käyttäjät voivat pyytää rekisteriviranomaistaan vaihtamaan II luvun mukaisesti myönnetyn päästöoikeuden III luvun mukaisesti myönnettyyn vastaavaan päästöoikeuteen. Viranomaisen on pyynnöstä tehtävä tällainen vaihto.

15. Lisätään 23 artiklaan 2 a kohta seuraavasti:

”2a. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

16. Lisätään 25 a artikla seuraavasti:

”25 a artikla Lentoliikenteen ilmastonmuutosvaikutuksen vähentämistä koskevat kolmansien maiden toimet

Jos kolmas maa hyväksyy vähintään tämän direktiivin vaatimuksia vastaavia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on vähentää sellaisten lentojen ilmastonmuutosvaikutuksia, jotka lähtevät kyseistä maasta ja laskeutuvat yhteisön alueelle, komissio muuttaa tätä direktiiviä siten, että kyseisestä maasta saapuvat lennot eivät kuulu liitteessä I lueteltuihin ilmailualan toimintoihin 3 b artiklassa tarkoitetusta seuraavasta kaudesta alkaen.

Mainittu muutos, jolla muutetaan tämän direktiivin muita kuin olennaisia osia, on hyväksyttävä 23 artiklan 2 a kohdassa tarkoitetun valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn mukaisesti.”

17. Muutetaan 28 artikla seuraavasti:

(a) lisätään 3 kohdan b alakohdassa ilmaisun ”päästöoikeuksien” jälkeen ilmaisu ”, jotka ovat muita kuin II luvun mukaisesti myönnettyä päästöoikeuksia,”; ja

(b) lisätään 4 kohdassa ilmaisun ”päästöoikeuksia” jälkeen ilmaisu ”, jotka ovat muita kuin II luvun mukaisesti myönnettyä päästöoikeuksia,”.

18. Lisätään 30 artiklan jälkeen otsikko seuraavasti:

”V luku Loppusäännökset”

19. Muutetaan liitteet I, IV ja V tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 12 kuukauden kuluttua direktiivin voimaantulosta. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisena nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltiot säätävät siitä, miten viittaukset tehdään.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle. Komissio ilmoittaa tästä jäsenvaltioille.

3 artiklaVoimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

4 artiklaOsoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä […]

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

[…] […]

LIITE

Muutetaan direktiivin 2003/87/EY liitteet I, IV ja V seuraavasti:

20. Muutetaan liite I seuraavasti:

(a) korvataan nimi seuraavasti:

”TOIMINTOLUOKAT, JOIHIN TÄTÄ DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN”;

(b) lisätään 2 kohdan jälkeen uusi kohta seuraavasti:

”Ilmailualan toimintoihin kuuluvat vuonna 2011 ainoastaan sellaiset lennot, jotka sekä lähtevät perustamissopimuksen soveltamisalaan kuuluvalla jäsenvaltion alueella olevalta lentoasemalta että saapuvat sellaiselle. Tammikuun 1 päivästä 2012 alkaen ilmailualan toimintoihin kuuluvat kaikki lennot, jotka saapuvat perustamissopimuksen soveltamisalaan kuuluvalla jäsenvaltion alueella sijaitsevalle lentoasemalle tai lähtevät sieltä.”

(c) lisätään toimintoluokka seuraavasti:

Ilmailu Lennot, jotka saapuvat perustamissopimuksen soveltamisalaan kuuluvan jäsenvaltion alueella sijaitsevalle lentoasemalle tai lähtevät sieltä. Tähän toimintoon eivät sisälly: a) hallitsevaa monarkkia ja hänen perheenjäseniään, valtionpäämiehiä, hallituksen päämiehiä ja ministereitä virallisella vierailulla kuljettavat lennot, jos tämä on osoitettu asianmukaisesti lentosuunnitelmassa; b) sotilasilma-aluksilla suoritettavat sotilaslennot ja asianomaisen toimivaltaisen viranomaisen hyväksymät tulli- ja poliisilennot sekä etsintä- ja pelastuslennot; c) lennot, jotka on suoritettu vuoden 1944 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteessä 2 määriteltyjen näkölentosääntöjen mukaisesti; d) lennot, jotka päättyvät ilma-aluksen lähtöasemalle ja jonka aikana ei ole tehty välilaskua; e) yksinomaan lentolupakirjan saamista tai, kun kyseessä on ohjaamohenkilökunta, kelpuutuksen saamista varten suoritetut koululennot, joiden lentosuunnitelmissa on asianmukainen merkintä tästä; lentoja ei saa käyttää matkustajien ja/tai rahdin kuljettamiseen eikä ilma-aluksen siirtolentoihin; f) yksinomaan lennonvarmistuksen maalaitteina käytettävien tai käytettäviksi tarkoitettujen laitteiden tarkastamiseksi tai testaamiseksi suoritetut lennot kyseisellä ilma-aluksella suoritettavia siirtolentoja lukuun ottamatta; ja g) lennot sellaisilla lentokoneilla, joiden suurin lentoonlähtöpaino on alle 5 700 kiloa. | Hiilidioksidi |

21. Muutetaan liite IV seuraavasti:

(a) lisätään nimen jälkeen otsikko seuraavasti:

” A OSA – Kiinteiden laitosten päästöjen tarkkailu ja raportointi ”

(b) Lisätään B osa seuraavasti:

” B OSA – Ilmailualan toimintojen päästöjen tarkkailu ja raportointi ”

Hiilidioksidipäästöjen tarkkailu

Päästöjä on tarkkailtava laskentamenetelmällä. Päästöt on laskettava seuraavalla kaavalla:

Polttoaineen kulutus x päästökerroin

Polttoaineen kulutukseen on sisällytettävä apuvoimalaitteiden polttoaineen kulutus. Kunkin lennon todellisia polttoaineen kulutustietoja on käytettävä aina kun se on mahdollista; kulutus on laskettava seuraavalla kaavalla:

Lentokoneen polttoainetankeissa olevan polttoaineen määrä, kun kone on tankattu lentoa varten – lentokoneen polttoainetankeissa olevan polttoaineen määrä, kun kone on tankattu seuraavaa lentoa varten + tätä seuraavaa lentoa varten tankattu polttoaineen määrä.

Jos polttoaineen todellisia kulutustietoja ei ole saatavilla, on käytettävä standardoitua monivaiheista menetelmää polttoaineen kulutuksen arvioimiseksi parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella.

Laskelmissa on käytettävä IPCC:n vuoden 2006 inventaario-ohjeista tai näiden ohjeiden päivityksistä saatuja oletuspäästökertoimia, elleivät hyväksyttyjä analyyttisiä menetelmiä käyttävien riippumattomien ja akkreditoitujen laboratorioiden määrittämät toimintokohtaiset päästökertoimet ole tarkempia. Biomassan päästökerroin on nolla.

Kunkin lennon ja polttoainelajin osalta laaditaan erilliset laskelmat.

Päästöraportin laatiminen

Kunkin ilma-aluksen käyttäjän on sisällytettävä seuraavat tiedot 14 artiklan 3 kohdan mukaiseen raporttiinsa:

A. Käyttäjän tunnistetiedot, muun muassa

- käyttäjän nimi;

- hallinnoiva jäsenvaltio;

- käyttäjän osoite, postinumero ja maakoodi ja yhteystiedot hallinnoivassa jäsenvaltiossa, jos osoite on muu kuin käyttäjän osoite;

- ilma-aluksen rekisteröintinumerot ja niiden ilma-alusten tyypit, joita käytetään raportin soveltamisalaan kuuluvalla kaudella sellaisten liitteessä I lueteltujen ilmailualan toimintojen suorittamiseen, joiden osalta sen katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- ansiolentoluvan ja liikennöintiluvan numero ja luvat antaneen viranomaisen nimi; luvilla tarkoitetaan ansiolentolupaa ja liikennöintilupaa, joiden nojalla käyttäjä suorittaa liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta sen katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- yhteyshenkilön osoite, puhelinnumero, faksinumero ja sähköpostiosoite;

- ja ilma-aluksen omistajan nimi.

B. Jos polttoaineen päästöt lasketaan, on kyseisen polttoaineen osalta ilmoitettava seuraavat tiedot:

- polttoaineenkulutus;

- päästökerroin;

- kokonaispäästöt sellaisten lentojen osalta, jotka on suoritettu raportin soveltamisalaan kuuluvan kautena ja jotka ovat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- kokonaispäästöt, jotka ovat aiheutuneet:

- lennoista, jotka on suoritettu raportin soveltamisalaan kuuluvana kautena ja jotka ovat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä, ja jotka lähtevät jäsenvaltion alueella olevalta lentoasemalta ja saapuvat saman jäsenvaltion alueella olevalle lentoasemalle;

- muista lennoista, jotka on suoritettu raportin soveltamisalaan kuuluvana kautena ja jotka ovat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- kokonaispäästöt sellaisten lentojen osalta, jotka on suoritettu raportin soveltamisalaan kuuluvan kautena ja jotka ovat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä, ja jotka

- lähtevät EU:n jäsenvaltiosta; ja

- saapuvat EU:n jäsenvaltioon kolmannesta maasta;

- epävarmuus.

Tonnikilometritietojen tarkkailu 3 d artiklan soveltamista varten

Tämän direktiivin 3 d artiklan 1 kohdan mukaista päästöoikeuksien jakamista koskevaa hakemusta varten on laskettava ilmailutoimintoja koskevat tonnikilometritiedot seuraavan kaavan mukaisesti:

tonnikilometrit = matka x hyötykuorma

jossa

”matkalla” tarkoitetaan lähtölentoaseman ja saapumislentoaseman välistä isoympyräreittiä; ja

”hyötykuormalla” kuljetetun rahti-, posti- ja matkustajien yhteismassaa.

Hyötykuormaa laskettaessa:

- matkustajien määrä on aluksessa olevien henkilöiden määrä lukuun ottamatta miehistöä;

- ilma-aluksen käyttäjä voi soveltaa joko todellisia tai standardimassatietoja kyseisiä lentoja koskevissa massa- ja massakeskiöasiakirjoissaan ilmoitettujen matkustajien ja kirjatun matkatavaran osalta tai yhtä matkustajaa ja tämän kirjattua matkatavaraa koskevaa oletusarvoa 100 kg.

Tonnikilometritietojen raportointi 3 d artiklan soveltamista varten

Kunkin ilma-aluksen käyttäjän on sisällytettävä seuraavat tiedot 3 d artiklan 1 kohdan mukaiseen hakemukseensa:

A. Käyttäjän tunnistetiedot, muun muassa

- käyttäjän nimi;

- hallinnoiva jäsenvaltio;

- käyttäjän osoite, postinumero ja maakoodi ja yhteystiedot hallinnoivassa jäsenvaltiossa, jos osoite on muu kuin käyttäjän osoite;

- ilma-aluksen rekisteröintinumerot ja ilma-alusten tyypit, joita käytetään hakemusta koskevana vuotena liitteessä I lueteltujen ilmailualan toimintojen suorittamiseen, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- ansiolentoluvan ja liikennöintiluvan numero ja luvat antaneen viranomaisen nimi; luvilla tarkoitetaan ansiolentolupaa ja liikennöintilupaa, joiden nojalla käyttäjä suorittaa liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta sen katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä;

- yhteyshenkilön osoite, puhelinnumero, faksinumero ja sähköpostiosoite; ja

- ilma-aluksen omistajan nimi.

B. Tonnikilometritiedot:

- lentojen määrä lentokenttäpareittain;

- matkustajakilometrien määrä lentokenttäpareittain;

- tonnikilometrimäärä lentokenttäpareittain;

- kaikkien sellaisten lentojen tonnikilometrimäärä, jotka on suoritettu raportin soveltamisalaan kuuluvana vuotena ja jotka ovat liitteessä I lueteltuja ilmailualan toimintoja, joiden osalta käyttäjän katsotaan olevan ilma-aluksen käyttäjä. ”

- Muutetaan liite V seuraavasti:

(a) lisätään nimen jälkeen otsikko seuraavasti:

”A OSA – Kiinteiden laitosten päästöjen todentaminen”

(b) Lisätään B osa seuraavasti:

”B OSA – Ilmailualan toimintojen päästöjen todentaminen”

(13) Tässä liitteessä vahvistettuja yleisiä periaatteita ja menetelmää on sovellettava liitteessä I lueteltujen ilmailualan toimintoihin kuuluvien lentojen päästöjä koskevien raporttien todentamiseen.

Tätä varten:

(a) liitteen 3 kohdassa oleva viittaus toiminnanharjoittajaan on ymmärrettävä viittaukseksi ilma-aluksen käyttäjään ja 3 kohdan c alakohdassa oleva viittaus laitokseen on ymmärrettävä viittaukseksi ilma-alukseen, jolla suoritetaan raportin soveltamisalaan kuuluvia ilmailualan toimintoja;

(b) liitteen 5 kohdassa oleva viittaus laitokseen on ymmärrettävä viittaukseksi ilma-aluksen käyttäjään;

(c) liitteen 6 kohdassa oleva viittaus laitoksen harjoittamiin toimintoihin on ymmärrettävä viittaukseksi ilma-aluksen käyttäjän suorittamiin raportin soveltamisalaan kuuluviin ilmailualan toimintoihin;

(d) liitteen 7 kohdassa oleva viittaus laitoksen sijaintipaikkaan on ymmärrettävä viittaukseksi niihin paikkoihin, joissa ilma-aluksen käyttäjä suorittaa raportin soveltamisalaan kuuluvia ilmailualan toimintoja;

(e) liitteen 8 ja 9 kohdassa olevat viittaukset laitoksen päästölähteisiin on ymmärrettävä viittauksiksi ilma-alukseen, josta ilma-aluksen käyttäjä on vastuussa; ja

(f) liitteen 10 ja 12 kohdassa olevat viittaukset toiminnanharjoittajaan on ymmärrettävä viittauksiksi ilma-aluksen käyttäjään.

Ilmailualan päästöraporttien todentamista koskevat muut säännökset

(14) Todentajan on erityisesti varmistettava, että

(a) kaikki liitteessä I lueteltuihin ilmailualan toimintoihin liittyvät lennot on otettu huomioon. Tässä työssä todentajan on käytettävä ilma-aluksen käyttäjän liikennetietojen aikataulu- ja muita tietoja, kuten esimerkiksi ilma-aluksen käyttäjän Eurocontrolilta pyytämiä tietoja.

(b) ilmailualan toimintoja suorittavan ilma-aluksen yhteenlasketut polttoaineen kulutusta koskevat tiedot ja polttoaineostoja tai muuten hankittua polttoainetta koskevat tiedot ovat johdonmukaisia.

Direktiivin 3 d artiklan 1 kohdan soveltamiseksi toimitettujen tonnikilometritietojen todentamista koskevat muut säännökset

(15) Tässä liitteessä säädettyjä 14 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen päästöraporttien todentamista koskevia yleisiä periaatteita ja menetelmiä sovelletaan soveltuvin osin myös ilmailun tonnikilometritietojen todentamiseen.

(16) Todentajan on erityisesti varmistettava, että ainoastaan sellaiset lennot, jotka on tosiasiallisesti suoritettu ja jotka kuuluvat liitteessä I lueteltuihin ilmailualan toimintoihin, joista ilma-aluksen käyttäjä on vastuussa, on otettu huomioon 3 d artiklan 1 kohdan mukaisessa ilma-aluksen käyttäjän hakemuksessa. Tässä työssä todentajan on käytettävä ilma-aluksen käyttäjän liikennetietoja, kuten esimerkiksi ilma-aluksen käyttäjän Eurocontrolilta pyytämiä tietoja. Todentajan on myös varmistettava, että ilma-aluksen käyttäjän raportoima hyötykuorma vastaa niitä hyötykuormarekisterejä, joita ilma-aluksen käyttäjä pitää turvallisuustarkoituksissa.”

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1. EHDOTUKSEN NIMI:

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta ilmailualan toimintojen sisällyttämiseksi yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään.

2. LUOKITTELU TOIMINTOPERUSTEISESSA JOHTAMIS- JA BUDJETOINTIJÄRJESTELMÄSSÄ

Toimintalohko(t) sekä toiminto/toiminnot:

Toimintalohko: 07 Ympäristö

Toimintoperusteisen budjetointirakenteen toiminto 0703: Yhteisön ympäristöpolitiikan ja -lainsäädännön täytäntöönpano

3. BUDJETTIKOHTA/-KOHDAT

3.1. Budjettikohdat (toimintamäärärahat sekä niihin liittyvät teknisen ja hallinnollisen avun määrärahat (entiset BA-budjettikohdat)) ja budjettinimikkeet:

Momentti 07 03 07 – LIFE+ (ympäristöalan rahoitusväline – 2007–2013)

3.2. Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto:

Vuosia 2007–2013 varten tarvittavat määrärahat katetaan LIFE+-ohjelmalle jo varatuista varoista. Lisävarat eivät ole tarpeen.

3.3. Budjettitiedot (rivejä lisätään tarvittaessa):

Budjettikohta | Menolaji | Uusi | EFTA osallistuu | Ehdokasmaat osallistuvat | Rahoitusnä-kymien otsake |

07 03 07 | Ei-pakoll. | Jaksotetut määrä-rahat | EI | EI | EI | 2 |

4. YHTEENVETO RESURSSEISTA

4.1. Taloudelliset resurssit

4.1.1. Yhteenveto maksusitoumusmäärärahoista (MSM) ja maksumäärärahoista (MM)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Menolaji | Kohdan nro | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 ja myöh. | Yht. |

Toimintamenot[13] |

Maksusitoumusmäärärahat (MSM) | 8.1. | a | 0,200 | 0,140 | 0,065 | 0,000 | 0,000 | 0,200 | 0,605 |

Maksumäärärahat (MM) | b | 0,100 | 0,130 | 0,127 | 0,048 | 0,00 | 0,200 | 0,605 |

Viitemäärään sisältyvät hallintomenot[14] |

Tekninen ja hallinnollinen apu (EI-JM) | 8.2.4. | c | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 |

VIITEMÄÄRÄ YHTEENSÄ |

Maksusitoumus-määrärahat | a+c | 0,200 | 0,140 | 0,065 | 0,000 | 0,000 | 0,200 | 0,605 |

Maksumäärärahat | b+c | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 |

Hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään[15] |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot (EI-JM) | 8.2.5. | d | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,648 |

Viitemäärään sisältymättömät hallintomenot lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EI-JM) | 8.2.6. | e | 0,004 | 0,085 | 0,058 | 0,031 | 0,031 | 0,031 | 0,240 |

Toimenpiteen alustavat rahoituskustannukset yhteensä |

MSM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | a+c+d+e | 0,312 | 0,333 | 0,231 | 0,139 | 0,139 | 0,339 | 1,493 |

MM YHTEENSÄ henkilöstökustannukset mukaan luettuina | b+c+d+e | 0,212 | 0,323 | 0,293 | 0,187 | 0,139 | 0,339 | 1,493 |

Tiedot yhteisrahoituksesta

Jos ehdotukseen liittyy jäsenvaltioilta tai muilta tahoilta (jotka on ilmoitettava) saatavaa yhteisrahoitusta, seuraavassa taulukossa ilmoitetaan kyseisen yhteisrahoituksen arvioitu määrä (rivejä voidaan lisätä, jos rahoitusta saadaan useilta tahoilta):

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Rahoitukseen osallistuva taho | Vuosi n | n + 1 | n + 2 | n + 3 | n + 4 | n + 5 ja myöh. | Yht. |

…………………… | f | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 |

MSM YHTEENSÄ yhteisrahoitus mukaan luettuna | a+c+d+e+f |

4.1.2. Yhteensopivuus rahoitussuunnitelman kanssa

X Ehdotus on nykyisen rahoitussuunnitelman mukainen.

( Ehdotus edellyttää kyseeseen tulevan rahoitusnäkymien otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

( Ehdotus voi edellyttää toimielinten sopimuksen[16] määräysten soveltamista (ts. joustovälineen käyttöä tai rahoitusnäkymien tarkistamista).

4.1.3. Vaikutukset tuloihin

X Ehdotuksella ei ole vaikutuksia tuloihin.

( Ehdotuksella on seuraavat vaikutukset tuloihin:

Huomautus: Tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskutapaa koskevat täsmennykset ja huomautukset esitetään erillisessä liitteessä.

milj. euroa (yhden desimaalin tarkkuudella)

Ennen toteutus-ta[Vuosi n-1] | Toteutuksen jälkeen |

Henkilöstön määrä yhteensä | 1A*/ AD | 1A*/ AD | 1A*/ AD | 1A*/ AD | 1A*/ AD | 1A*/ AD |

5. OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

5.1. Tarve, johon ehdotuksella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksen vähentäminen sisällyttämällä ilmailu yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään (katso perustelujen osa ”Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet”). Tämän tavoitteen saavuttamiseksi taloudellisia resursseja tarvitaan seuraaviin tarkoituksiin:

- ehdotuksen edellyttämien täytäntöönpanosääntöjen ja ohjeiden laatiminen;

- täytäntöönpanoon liittyvien tutkimusten tilaaminen tai muun teknisen avun hankkiminen;

- direktiivin nojalla komissiolle kuuluvien tehtävien suorittaminen; näitä ovat muun muassa päästöoikeuksien jakamiseen liittyvät päätökset ja ilma-aluksen käyttäjiä hallinnoivia jäsenvaltioita koskevan luettelon laatiminen ja ylläpito.

Direktiivin täytäntöönpanoon liittyviin tutkimuksiin ja muuhun tekniseen apuun tarvitaan ensimmäisenä vuonna 200 000 euroa, toisena vuonna 140 000 euroa ja kolmantena vuonna 40 000 euroa. Lisäksi vuonna 2012 tarvitaan muuta teknistä apua ja arviointia varten 200 000 euroa.

Yhteisön riippumattoman tapahtumalokin IT-järjestelmien mukautukset tehdään vuonna 2009 (25 000 euroa).

5.2. Yhteisön osallistumisesta saatava lisäarvo, ehdotuksen johdonmukaisuus muiden rahoitusvälineiden kanssa sekä mahdolliset synergiaedut

Ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksen vähentämistä koskevat yhdenmukaistetut toimet voidaan parhaiten toteuttaa yhteisön tason lainsäädännöllä ja koordinaatiolla. (Katso myös perustelut kohta 3).

Toimintamenot kuuluvat LIFE+-talousarvion siihen osaan, jota hallinnoidaan keskitetysti.

5.3. Ehdotuksen tavoitteet ja odotetut tulokset sekä näihin liittyvät indikaattorit toimintoperusteisessa johtamismallissa

Ilmailun ilmastonmuutosvaikutuksen vähentäminen sisällyttämällä ilmailu yhteisön kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmään. Erityisesti on huomattava seuraavat seikat:

- myös lentoliikenneala on sisällytettävä ilmastonmuutosta lieventävien toimien piiriin;

- ilmastonmuutoksen ulkoisten kustannukset on sisällytettävä hintoihin; ja

- lentoliikenteen ympäristönsuojelun tason parantaminen vahvistamalla lentoliikenteen harjoittajille suunnattavia taloudellisia kannustimia, jotta nämä vähentäisivät toimiensa vaikutusta ilmastoon.

5.4. Toteutustapa (alustava)

X Keskitetty hallinnointi

X komissio hallinnoi suoraan

( hallinnointivastuu siirretään

( toimeenpanovirastoille

( varainhoitoasetuksen 185 artiklassa tarkoitetuille yhteisöjen perustamille elimille

( kansallisille julkisoikeudellisille yhteisöille tai julkisen palvelun tehtäviä suorittaville yhteisöille

( Yhteistyössä toteutettava tai hajautettu hallinnointi

( jäsenvaltioiden kanssa

( kolmansien maiden kanssa

( Hallinnointi yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa (tarkennettava)

Huomautukset:

6. SEURANTA JA ARVIOINTI

6.1. Seurantamenettely

Jäsenvaltioiden on raportoitava kaikista direktiivin täytäntöönpanoon liittyvistä toimistaan ja toimenpiteistään.

Sopimuksissa, jotka komissio tekee direktiivin täytäntöönpanemiseksi, on määrättävä komission (tai sen valtuuttaman edustajan) suorittamasta varainhoidon ja muusta valvonnasta, joka voidaan tarvittaessa tehdä paikalla, sekä tilintarkastustuomioistuimen suorittamista tarkastuksista.

6.2. Arviointimenettely

6.2.1. Ennakkoarviointi

Ks. vaikutustenarviointi, joka esitetään tämän ehdotuksen ohella komission valmisteluasiakirjana. Kaikkien ehdotettujen toimenpiteiden taloudelliset, sosiaaliset terveys- ja ympäristövaikutukset on arvioitu.

6.2.2. Väli-/jälkiarviointien perusteella toteutetut toimenpiteet (aikaisemmat kokemukset vastaavasta toiminnasta)

Ehdotetuissa toimissa ja liitteenä olevassa vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon yhteisön järjestelmän toiminnasta saadut kokemukset.

6.2.3. Tulevaa arviointia koskevat määräykset ja arviointien suorittamisvälit

Ei ole

7. PETOSTENTORJUNTA

Sisäisen valvonnan standardeja nro 14, 15, 16, 18, 19, 20 ja 21 sekä Euroopan yhteisön talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetussa neuvoston asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1605/2002 säädettyjä periaatteita sovelletaan täysimääräisesti.

8. YKSITYISKOHTAINEN ERITTELY TARVITTAVISTA RESURSSEISTA

8.1. Ehdotuksen tavoitteet ja niihin liittyvät rahoituskustannukset

Maksusitoumusmäärärahoina, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 |

Virkamiehet tai väliaikaiset toimihenkilöt[19] (XX 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

B*, C*/AST |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö[20] |

Momenteilta XX 01 04/05 rahoitettava muu henkilöstö[21] |

YHTEENSÄ | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

8.2.2. Toimintaan liittyvien tehtävien kuvaus

- Huutokauppaan liittyvien täytäntöönpanoasetusten valmistelu ja päästöjen tarkkailua sekä raportointi- ja todentamisvaatimuksia koskevien ohjeiden valmistelu

- Täytäntöönpanon todentaminen jäsenvaltioissa

- Hallinnoivia jäsenvaltioita koskevan luettelon laatiminen ja ylläpito

- Ilmailualalle jaettaviin päästöoikeuksiin liittyvät komission päätökset.

8.2.3. Henkilöresurssien lähteet (henkilöstösääntöjen alainen henkilöstö)

( Korvattavan tai jatkettavan ohjelman hallinnointiin osoitetut tämänhetkiset virat ja/tai toimet

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä vuotta n koskevassa menettelyssä jo myönnetyt virat ja/tai toimet

( Vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvässä seuraavassa menettelyssä pyydettävät virat ja/tai toimet

X Hallinnoinnista vastaavan henkilöstön nykyisten virkojen ja/tai toimien uudelleenjärjestely (henkilöstön sisäinen uudelleenjärjestely)

( Vuodeksi n tarvittavat virat ja/tai toimet, jotka eivät sisälly vuosistrategiaan ja alustavaan talousarvioesitykseen liittyvään, kyseistä vuotta koskevaan menettelyyn

8.2.4. Muut viitemäärään sisältyvät hallintomenot (XX 01 04/05 – hallintomenot)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Budjettikohta (numero ja nimi) | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 ja myöh. | YHTEENSÄ |

Muu tekninen ja hallinnollinen apu |

– sisäinen |

– ulkoinen |

Tekninen ja hallinnollinen apu yhteensä |

8.2.5. Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot, jotka eivät sisälly viitemäärään

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Laji | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 ja myöh. |

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt (XX 01 01) | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 |

Momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö (ylim. toimihlöt, kans. asiantuntijat, sopimussuhteinen hlöstö jne.) (budjettikohta ilmoitettava) |

Henkilöstömenot ja niihin liittyvät menot yhteensä (EIVÄT sisälly viitemäärään) | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 | 0,108 |

Laskelma – virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |

Kohdassa 8.2.1 tarkoitetun 1A* /AD:n normien mukainen palkka on 0,108 miljoonaa euroa. |

Laskelma – momentilta XX 01 02 rahoitettava henkilöstö |

Ei ole |

8.2.6. Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella) |

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 ja myöh. | YHTEENSÄ |

XX 01 02 11 01 – Virkamatkat | 0,004 | 0,004 | 0,004 | 0,004 | 0,004 | 0,004 | 0,024 |

XX 01 02 11 02 – Konferenssit ja kokoukset | 0,000 | 0,027 | 0,027 | 0,027 | 0,027 | 0,027 | 0,135 |

XX 01 02 11 03 – Komiteoiden kokoukset[23] | 0,000 | 0,054 | 0,027 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,081 |

XX 01 02 11 04 – Selvitykset ja kuulemiset | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 |

XX 01 02 11 05 – Tietojärjestelmät | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 | 0,000 |

2 Muut hallintomenot yhteensä (XX 01 02 11) |

3 Muut hallintomenojen kaltaiset menot (eritellään budjettikohdittain) |

Hallintomenot yhteensä lukuun ottamatta henkilöstömenoja ja niihin liittyviä menoja (EIVÄT sisälly viitemäärään) | 0,004 | 0,085 | 0,058 | 0,031 | 0,031 | 0,031 | 0,240 |

Laskelma – Muut hallintomenot, jotka eivät sisälly viitemäärään |

Vuosina 2009–2013 järjestetään vuosittain neljä virkamatkaa, joihin kuhunkin on varattava 1 000 euroa. Virkamatkat liittyvät ehdotuksen esittelyyn jäsenvaltioille ja sen täytäntöönpanon helpottamiseen jäsenvaltioissa. Ilmastonmuutoskomitean kokoukset (yksikköhinta 27 000 euroa) järjestetään vuosina 2008 ja 2009 täytäntöönpanosääntöjen ja ohjeiden hyväksymistä varten. |

Henkilöstö- ja hallintoresurssien tarve katetaan hallinnoivalle pääosastolle vuotuisessa määrärahojen myöntämismenettelyssä myönnetystä osuudesta.

[1] Katso erityisesti KOM(2005) 459 5 kohta.

[2] EUVL C […], […], s. […].

[3] EUVL C […], […], s. […].

[4] EUVL C […], […], s. […].

[5] EUVL C […], […], s. […].

[6] EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32, direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2004/101/EY (EUVL L 338, 13.11.2004, s. 18).

[7] EYVL L 33, 7.2.1994, s. 11.

[8] EYVL L 130, 15.5.2002, s. 1,.

[9] EYVL L 242, 10.9.2002, s. 1,.

[10] KOM(2005) 459.

[11] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23. päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2006/512/EY (EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11).

[12] EYVL L 24, 24.8.1992, s. 1.

[13] Menot, jotka eivät kuulu kyseisen osaston xx lukuun xx 01.

[14] Menot, jotka otetaan osaston xx momentille xx 01 04.

[15] Menot, jotka otetaan lukuun xx 01 muille momenteille kuin xx 01 04 tai xx 01 05.

[16] Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.

[17] Taulukkoon lisätään sarakkeita, jos toiminnan kesto ylittää kuusi vuotta.

[18] Kuten kuvattu 5 kohdan 3 alakohdassa..

[19] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[20] Kyseisen henkilöstön kustannukset EIVÄT sisälly viitemäärään.

[21] Kyseisen henkilöstön kustannukset sisältyvät viitemäärään.

[22] Tässä olisi viitattava asianomaisia toimeenpanovirastoja koskeviin erityisiin rahoitusselvityksiin.

[23] Ilmoitetaan, millaisesta komiteasta on kysymys ja mihin ryhmään se kuuluu.

Top