Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0444

    Πρόγραμμα Τελωνεία — συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    Πρόγραμμα «Τελωνεία» — συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/444 σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος της ΕΕ για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

    • Συστήνει το πρόγραμμα πρόγραμμα «Τελωνεία», το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων, για την περίοδο 2021-2027.
    • Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ. Το πρόγραμμα στηρίζει τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ στην ανάπτυξη των απαραίτητων διοικητικών ικανοτήτων και του σχετικού περιβάλλοντος ΤΠ για τη διεξαγωγή των εργασιών τους:
      • ώστε να καταστεί ευκολότερη η διαχείριση των αυξανόμενων όγκων εμπορίου·
      • ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικότερα την ΕΕ από βλαβερά προϊόντα και ουσίες·
      • ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις της ΕΕ·
      • ώστε να καταστούν ευκολότερες οι νόμιμες ροές εμπορίου.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Συγκεκριμένοι στόχοι

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υποστήριξη:

    • της ανάπτυξης και της ενιαίας εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας και πολιτικής·
    • της τελωνειακής συνεργασίας·
    • της ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων και ικανοτήτων ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων και της κατάρτισης των ανθρώπινων πόρων, και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΕΕ·
    • της καινοτομίας στην τελωνειακή πολιτική.

    Προϋπολογισμός

    Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 950 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

    Συμμετοχή τρίτων χωρών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων

    • Οι υπό προσχώρηση χώρες, οι υποψήφιες χώρες και οι εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, οι χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, και άλλες τρίτες χώρες, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε προγράμματα της ΕΕ.
    • Εκπρόσωποι μη δασμολογικών κυβερνητικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων αρχών τρίτων χωρών που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι διεθνών και άλλων σχετικών οργανισμών, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε συγκεκριμένες δράσεις προγραμμάτων ως εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, κυρίως σε ad hoc βάση.

    Επιλέξιμες πρωτοβουλίες

    • Ανάπτυξη και λειτουργία συστημάτων ΤΠ για τελωνεία (μόνο τα κοινά στοιχεία και όχι τα εθνικά συστήματα).
    • Συσκέψεις και άλλες συνεργατικές δραστηριότητες (π.χ. εργαστήρια, ομάδες έργου, επισκέψεις μελέτης).
    • ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης).
    • Άλλες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. σπουδές, πρωτοβουλίες επικοινωνίας).

    Πρόγραμμα εργασιών

    Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω πολυετών προγραμμάτων εργασίας που καταρτίζονται και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω εκτελεστικών πράξεων.

    Παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και αξιολόγηση

    • Το παράρτημα II του κανονισμού απαριθμεί τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος όσον αφορά την επίτευξη γενικών και ειδικών στόχων. Η Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει αυτόν τον κατάλογο μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
    • Το παράρτημα στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2022/2565, το οποίο συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕE) 2021/444, καθορίζει πρόσθετους δείκτες για τη μέτρηση των αποδόσεων, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του προγράμματος. Εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 ώστε να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με την έναρξη της περιόδου αναφοράς. Οι εν λόγω δείκτες συμπληρώνουν αυτούς που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2021/444 οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τον σκοπό της συνολικής παρακολούθησης των επιδόσεων, αλλά δεν επιτρέπουν επαρκώς τη συνολική παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος για την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων του.
    • Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος πριν το πέρας 4 ετών από την εκκίνησή του και μια τελική αξιολόγηση πριν το πέρας 4 ετών από την ολοκλήρωσή του.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Η νομική βάση αυτού του κανονισμού καλύπτει την τελωνειακή συνεργασία όπως θεσπίζεται στο άρθρο 33 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), την εσωτερική αγορά (άρθρο 114 της ΣΛΕΕ) και την κοινή εμπορική πολιτική (άρθρο 207 της ΣΛΕΕ).

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 θεσπίζει τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, που καθορίζει τους γενικούς κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για αγαθά που εισέρχονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ (βλέπε σύνοψη).

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Τελωνεία» για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 (ΕΕ L 87 της 15.3.2021, σ. 1-16).

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/2565 της Επιτροπής, της 11ης Οκτωβρίου 2022, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με διατάξεις σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης (ΕΕ L 330 της 23.12.2022, σ. 130-133).

    Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος τρίτο — Οι εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της Ένωσης — Τίτλος II — Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων — Κεφάλαιο 2 — Η τελωνειακή συνεργασία — Άρθρο 33 (πρώην άρθρο 135 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 61).

    Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος τρίτο — Οι εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της Ένωσης — Τίτλος VII — Κοινοί κανόνες για τον ανταγωνισμό, τη φορολογία και την προσέγγιση των νομοθεσιών — Κεφάλαιο 3 — Η προσέγγιση των νομοθεσιών — Άρθρο 114 (πρώην άρθρο 95 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 94-95).

    Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος πέμπτο — Η εξωτερική δράση της Ένωσης — Τίτλος II — Κοινή εμπορική πολιτική — Άρθρο 207 (πρώην άρθρο 133 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 140-141).

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101).

    Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

    τελευταία ενημέρωση 04.04.2023

    Επάνω