Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1806

    Υποχρεώσεις θεώρησης για υπηκόους τρίτων χωρών

    Υποχρεώσεις θεώρησης για υπηκόους τρίτων χωρών

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 — κατάλογος τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για την είσοδο στην ΕΕ, και των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

    • Ο κανονισμός καθορίζει τις τρίτες χώρες οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης όταν περνάνε από τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και τις χώρες οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή.
    • Ο κανονισμός καταργεί και κωδικοποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 539/2001.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Ο κανονισμός αποτελεί εξέλιξη της Συμφωνίας και της Σύμβασης του Σένγκεν στην οποία η Ιρλανδία δεν συμμετέχει, και επομένως η Ιρλανδία δεν δεσμεύεται και δεν υπόκειται στην εφαρμογή της.

    Ο κανονισμός απαριθμεί, στο παράρτημά του:

    • τις τρίτες χώρες και εδάφη των οποίων οι υπήκοοι οφείλουν να κατέχουν θεώρηση διαβατηρίου όταν εισέρχονται στην ΕΕ για παραμονή για έως και 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών· και
    • τις χώρες και τα εδάφη των οποίων οι υπήκοοι απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις θεώρησης διαβατηρίου όταν εισέρχονται στην ΕΕ για παραμονή για έως και 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.

    Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης τα παρακάτω:

    • Εξαιρέσεις. Τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις σχετικά με την απαίτηση θεώρησης διαβατηρίου για ορισμένες κατηγορίες ατόμων όπως για τους κατόχους διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων, μέλη πληρωμάτων της πολιτικής αεροπορίας και του εμπορικού ναυτικού, μαθητές σχολείων που είναι μέλη σχολικής ομάδας, κατόχους άδειας τοπικής κυκλοφορίας, και εξαιρέσεις για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και απάτριδες που ζουν στην ΕΕ και κατέχουν ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδόθηκε από τη χώρα διαμονής τους.
    • Αμοιβαιότητα. Μηχανισμός που θα επιτρέπει την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας όταν μια από τις τρίτες χώρες που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης αποφασίσει να εφαρμόσει υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους κάποιου κράτους μέλους της ΕΕ·
    • Προσωρινή αναστολή. Μηχανισμός για την προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα σε περίπτωση σημαντικής αύξησης του κινδύνου μετανάστευσης ή ασφαλείας.

    Οι αποφάσεις σχετικά με την τροποποίηση των καταλόγων γίνονται κατά περίπτωση με βάση κριτήρια όπως:

    • παράνομη μετανάστευση, δημόσια τάξη και ασφάλεια·
    • οικονομικό όφελος, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο·
    • τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με την οικεία τρίτη χώρα, ιδίως όσον αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες, περιφερειακή συνοχή και αμοιβαιότητα.

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/592 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1806, περιλαμβάνοντας ρητά τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και τους βρετανούς υπηκόους που δεν είναι βρετανοί πολίτες (πολίτες βρετανικών υπερπόντιων εδαφών) στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

    Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πολίτες των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών με δικαιώματα διαμονής σε κράτος μέλος δεν χρειάζονται θεώρηση όταν ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος για βραχείες διαμονές (έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).

    Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει απαίτηση θεώρησης για υπηκόους τουλάχιστον ενός κράτους μέλους, εφαρμόζεται ο μηχανισμός αμοιβαιότητας.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

    Εφαρμόζεται από τις 18 Δεκεμβρίου 2018.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1806 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (κωδικοποίηση) (ΕΕ L 303 της 28.11.2018, σ. 39-58).

    Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1806 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

    ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

    Συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΕ L 384 της 12.11.2019, σ. 1-177).

    Απόφαση 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19-20).

    Πρωτόκολλο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετική Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεντημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 21-36).

    Κανονισμός (EΚ) αριθ. 810/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κώδικας θεωρήσεων) (ΕΕ L 243 της 15.9.2009, σ. 1-58).

    Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

    Απόφαση 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1-2).

    Απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20-23).

    Απόφαση 2000/365/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2000, σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 131 της 1.6.2000, σ. 43-47).

    Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

    Απόφαση 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31-33).

    τελευταία ενημέρωση 15.02.2023

    Επάνω