EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0778

Πρόταση κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα {SEC(2006) 1623} {SEC(2006) 1624}

/* COM/2006/0778 τελικό - COD 2006/0258 */

52006PC0778

Πρόταση κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα {SEC(2006) 1623} {SEC(2006) 1624} /* COM/2006/0778 τελικό - COD 2006/0258 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 11.12.2006

COM(2006) 778 τελικό

2006/0258 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα

(υποβληθείσα από την Επιτροπή){SEC(2006) 1623}{SEC(2006) 1624}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1) ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

1.1. Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων, ιδίως των κινδύνων για το περιβάλλον που σχετίζονται με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χρειάζεται κατάλληλους δείκτες. Τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν εκπονήσει, προς το σκοπό αυτό, προκαταρκτικές μελέτες με στόχο τη θέσπιση τέτοιων δεικτών. Ο υπολογισμός των δεικτών κινδύνου είναι εφικτός μόνο βάσει κατάλληλων στοιχείων, όπως στοιχεία σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων, αλλά οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την προσβασιμότητα, τη διαφάνεια, την επάρκεια και την αξιοπιστία των εν λόγω στοιχείων.

Με την απόφαση 1600/2002/ΕΚ για τη θέσπιση του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (6ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναγνώρισαν ότι οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον, ιδίως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, πρέπει να μειωθούν περαιτέρω. Υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί αύξηση της αειφορίας στη χρήση των φυτοφαρμάκων και ζήτησαν σημαντική συνολική ελάττωση των κινδύνων και χρήση των φυτοφαρμάκων που να συμβιβάζεται με την αναγκαία προστασία των καλλιεργειών.

Στην ανακοίνωση στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με τίτλο «Προς μια θεματική στρατηγική για αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων»[1], η Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη για λεπτομερείς, εναρμονισμένες και επικαιροποιημένες στατιστικές σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση των φυτοφαρμάκων σε κοινοτικό επίπεδο και πρότεινε τη θέσπιση σχετικών υποχρεωτικών απαιτήσεων εντός δύο ετών από την έγκριση της θεματικής στρατηγικής, παγιώνοντας έτσι τις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τη συλλογή στοιχείων όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Απαιτώντας την υποχρεωτική συλλογή στοιχείων, ο κύριος στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να εξασφαλιστεί η συλλογή συγκρίσιμων στοιχείων σε όλα τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να καταστεί δυνατός ο υπολογισμός εναρμονισμένων δεικτών κινδύνου και η μέτρηση της προόδου που πραγματοποιείται προς την κατεύθυνση μιας πιο αειφόρου χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Κοινότητα.

1.2. Γενικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο του 6ΠΔΠ, η θεματική στρατηγική για αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων αποσκοπεί στη μείωση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον και γενικότερα στην αύξηση της αειφορίας στη χρήση των φυτοφαρμάκων και σε σημαντική συνολική ελάττωση των κινδύνων, που να συμβιβάζεται όμως με την αναγκαία προστασία των καλλιεργειών. Δεδομένου ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επικεντρώνεται κυρίως στο αρχικό και στο τελικό στάδιο του κύκλου ζωής των φυτοφαρμάκων, δηλαδή στην έγκριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά και στον έλεγχο των καταλοίπων τους στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές, η θεματική στρατηγική έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να συμπληρώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εστιαζόμενη στη φάση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ένας σαφώς δεδηλωμένος στόχος της θεματικής στρατηγικής είναι η θέσπιση ενός διαφανούς συστήματος για την αναφορά και την παρακολούθηση της προόδου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κατάλληλων δεικτών. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση σχετικών υποχρεωτικών απαιτήσεων εντός δύο ετών από την έγκριση της θεματικής στρατηγικής, παγιώνοντας έτσι τις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τη συλλογή στοιχείων όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναθεώρησε την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων, εξέτασε και πρότεινε ένα σύνολο μέτρων για την προώθηση της θεματικής στρατηγικής και στήριξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός εναρμονισμένου συνόλου δεικτών σχετικά με τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων για το περιβάλλον (HAIR).

Δεδομένου ότι ο αντίκτυπος της σχετικά νέας νομοθεσίας για τα βιοκτόνα[2] δεν θα γίνει αντιληπτός παρά μόνον μετά το 2006, όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα βιοκτόνα, ούτε η Επιτροπή ούτε τα περισσότερα κράτη μέλη διαθέτουν επί του παρόντος επαρκείς γνώσεις ή πείρα προκειμένου να προτείνουν περαιτέρω μέτρα σχετικά με τα βιοκτόνα. Το πεδίο εφαρμογής της θεματικής στρατηγικής και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης περιορίζονται, συνεπώς, στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Εντούτοις, και τα δύο πεδία εφαρμογής μπορούν να διευρυνθούν στο μέλλον, εάν κριθεί απαραίτητη η λήψη παρόμοιων μέτρων και για τα βιοκτόνα.

1.3. Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Φεβρουαρίου 2005, για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυσικής και ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου[3].

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων[4], και ιδίως το παράρτημα Ι μέρος Α σημείο 9, το οποίο προβλέπει υποχρέωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων που παράγουν ή συγκομίζουν φυτικά προϊόντα να τηρούν αρχεία σχετικά με οποιαδήποτε χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή βιοκτόνων.

Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων[5].

Οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 1991 σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων[6], η οποία είναι υπό αναθεώρηση[7].

1.4. Συνοχή με τις άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Στο συνολικό πλαίσιο του 6ΠΔΠ, ο παρών κανονισμός σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικό μέρος της συνολικής θεματικής στρατηγικής που προτάθηκε από την Επιτροπή, η οποία προβλέπει διάφορα είδη μέτρων σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της χρήσης φυτοφαρμάκων και συστηματικότερη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα φυτοφάρμακα[8]. Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη αειφόρου χρήσης των φυτοφαρμάκων[9]. Για να ολοκληρώσει το νομοθετικό αυτό σύνολο, η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ.

2) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ

2.1 Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

2.1.1. Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι στοχοθετημένοι τομείς και γενικά χαρακτηριστικά των ερωτωμένων

Τα διάφορα μέτρα που προτάθηκαν στην ανακοίνωση «Προς μια θεματική στρατηγική για αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων» αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία άρχισε με διαβούλευση των ενδιαφερομένων από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2002. Οι απόψεις των ευρωπαϊκών οργάνων διατυπώθηκαν τον Απρίλιο του 2003.

Στη συνέχεια, από το Δεκέμβριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2005, οργανώθηκε με βάση το Διαδίκτυο μια ευρεία διαβούλευση σχετικά με την έκθεση για την εκτίμηση αντικτύπου των διαφόρων προταθέντων μέτρων.

Τέλος, μέσω ανοικτής διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου από τις 17 Μαρτίου 2005 έως τις 12 Μαΐου 2005, η Επιτροπή έλαβε 1.772 απαντήσεις. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο: http://europa.eu.int/comm/environment/ppps/home.htm.

Τα ειδικά μέτρα σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα συζητήθηκαν με τα κράτη μέλη στην επιτροπή στατιστικού προγράμματος (ΕΣΠ) και στην «ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα» της εν λόγω επιτροπής από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το Μάιο του 2006.

2.1.2. Περίληψη των απαντήσεων και τρόπος με τον οποίο λήφθηκαν υπόψη

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης σχετικά με τη θεματική στρατηγική, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη συλλογής στοιχείων με εναρμονισμένο τρόπο και δημοσιοποίησης των πληροφοριών σχετικά με κάθε δραστικό συστατικό στοιχείο. Προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τους ειδικούς κινδύνους των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τα εθνικά μέτρα μείωσης των κινδύνων, το Συμβούλιο ενθάρρυνε την Επιτροπή να αναπτύξει ένα σύστημα παραγωγής συγκρίσιμων στατιστικών σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από τους χρήστες θα πρέπει να είναι τέτοιου είδους ώστε οι ίδιοι οι χρήστες να θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο, σε όρους παραγωγής, να συλλέγονται οι πληροφορίες.

Μεταξύ των άλλων ενδιαφερομένων, η βιομηχανία και οι γεωργοί διατύπωσαν ανησυχία ότι ο φόρτος και η διοικητική προσπάθεια που συνεπάγεται η δημιουργία ενός πολύ εκτενούς υποχρεωτικού συστήματος συλλογής στοιχείων ενδέχεται να μην δικαιολογείται από τα οφέλη που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τη λήψη των στοιχείων. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ ζήτησαν να προβλεφθούν υποχρεώσεις υποχρεωτικής τήρησης αρχείων από τους διανομείς και χρήστες των φυτοφαρμάκων. Όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στήριξαν την ανάπτυξη δεικτών ως απαραίτητου εργαλείου για τη μέτρηση της προόδου. Οι προτάσεις όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση φυτοφαρμάκων έτυχαν ευρείας στήριξης του κοινού.

Κατά τη διαβούλευση σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό, τα κράτη μέλη γενικώς αναγνώρισαν την ανάγκη για πιο εναρμονισμένες στατιστικές σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη επικέντρωσης στην επίτευξη εναρμονισμένων αποτελεσμάτων και υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τη μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά τη συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών. Άλλα σημεία που υπογραμμίστηκαν ήταν ότι ο νέος φόρτος πρέπει να διατηρηθεί σε ελάχιστο επίπεδο και ότι θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες σύμφωνα με τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους. Οι νέες στατιστικές απαιτήσεις θα πρέπει να αντισταθμιστούν, όπου είναι δυνατόν, με περικοπές σε άλλους τομείς. Ετέθη επίσης υπό συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας και της χρησιμότητας της υποβολής εθνικών στοιχείων όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων στην Επιτροπή επιπλέον των εκθέσεων σχετικά με τα εθνικά σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν εκτιμήσεις κινδύνου με βάση εναρμονισμένους δείκτες. Χαιρετίστηκε η συμμετοχή των κρατών μελών στην εφαρμογή του κανονισμού και στον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων μέσω της επιτροπής στατιστικού προγράμματος.

2.2. Συλλογή και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

2.2.1. Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωμοσύνης

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρογνωμοσύνη της «ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα». Βασίζεται επίσης στην πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή 30 πιλοτικών σχεδίων τα οποία εφαρμόστηκαν μεταξύ του 1999 και του 2004 στο πλαίσιο του τεχνικού σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των γεωργικών στατιστικών (TAPAS) και 10 σχεδίων που πραγματοποιήθηκαν το 2005 στα νέα κράτη μέλη και στις υπό προσχώρηση χώρες με τη στήριξη του προγράμματος πολλαπλών δικαιούχων PHARE 2002 για στατιστική συνεργασία.

2.2.2. Χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία

Ο καθορισμός των κοινών κανόνων για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων βασίζεται στις «κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία και την κηπευτική», οι οποίες καταρτίστηκαν από την «ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα» και δημοσιεύθηκαν από την Επιτροπή το 2002 και, στη συνέχεια, αναπροσαρμόστηκαν με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από τα πιλοτικά προγράμματα TAPAS και PHARE.

2.2.3. Βασικοί οργανισμοί/εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους

Η «ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα» λαμβάνει εντολές από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος και απαρτίζεται από αντιπροσώπους των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των κρατών μελών, των υπουργείων Γεωργίας, Περιβάλλοντος ή Δημόσιας Υγείας, των υπηρεσιών φυτοπροστασίας ή ερευνητικών κέντρων στον τομέα της φυτοπροστασίας.

2.2.4. Περίληψη των συμβουλών που ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν

Η παρούσα πρόταση συζητήθηκε πολλές φορές με την ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοφάρμακα και ενσωματώνει τις περισσότερες από τις συστάσεις της, με σκοπό κυρίως την εξασφάλιση της συλλογής εναρμονισμένων και συγκρίσιμων στοιχείων, με επαρκή ευελιξία για τα κράτη μέλη και με την εγγύηση ότι οι στατιστικές αυτές θα εξυπηρετήσουν τους στόχους της θεματικής στρατηγικής.

2.2.5. Επίπεδο επιστημονικής βεβαιότητας

Το υψηλό επίπεδο επιστημονικής βεβαιότητας της παρούσας πρότασης εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή τόσο εμπειρογνωμόνων στον τομέα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και στατιστικολόγων κατά την κατάρτισή της.

2.2.6. Μέσα που χρησιμοποιούνται για τη δημοσιοποίηση των συμβουλών των εμπειρογνωμόνων

Όλα τα έγγραφα των συνεδριάσεων καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές και τα εναρμονισμένα ερωτηματολόγια είναι διαθέσιμα στο κοινό στο δικτυακό τόπο CIRCA: http://forum.europa.eu.int/Public/irc/dsis/pip/library.

2.3. Εκτίμηση αντικτύπου

Στην εκτίμηση αντικτύπου για τη θεματική στρατηγική, που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2004, εξετάστηκαν οι ακόλουθες εναλλακτικές δυνατότητες πολιτικής όσον αφορά τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση των φυτοφαρμάκων:

Εναλλακτική δυνατότητα 1: Συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χρήση, υποχρεωτική για τη βιομηχανία και τους διανομείς και εθελοντική για τους επαγγελματικούς χρήστες.

Εναλλακτική δυνατότητα 2: Υποχρεωτική συλλογή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση και θέσπιση ενός κοινοτικού προγράμματος συμμόρφωσης.

Εναλλακτική δυνατότητα 3: Σύσταση συλλογής στοιχείων σχετικά με τη χρήση από τους διανομείς και τους χρήστες.

Εναλλακτική δυνατότητα 4: Καμία ενέργεια.

Η σύγκριση των διαφόρων εναλλακτικών δυνατοτήτων κατέδειξε ότι οι καθαρές οικονομικές επιπτώσεις κυμαίνονται από 0 εκατ. ευρώ ετησίως για την εναλλακτική δυνατότητα «καμία ενέργεια» έως 0-7 εκατ. ευρώ ετησίως για την εναλλακτική δυνατότητα 3, 1-12 εκατ. ευρώ ετησίως για την εναλλακτική δυνατότητα 1 και 3-15 εκατ. ευρώ ετησίως για την εναλλακτική δυνατότητα 2. Ο κοινωνικός αντίκτυπος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν ισοδύναμα μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων 1 και 2. Η κυριότερη διαφορά που παρατηρήθηκε μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων 1 και 2 ήταν στην ποιότητα των στοιχείων η οποία επιτυγχάνεται. Η εναλλακτική δυνατότητα 2 είναι πράγματι η καταλληλότερη για τον στόχο της θεματικής στρατηγικής να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποβολής στοιχείων για την αξιολόγηση του επιπέδου των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Τελικά συνεστήθη η υποχρεωτική συλλογή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση, μαζί με τη θέσπιση ενός κοινοτικού προγράμματος συμμόρφωσης, με την αιτιολογία ότι οι σχετικές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες εκτιμήθηκαν βάσει περιπτωσιολογικών μελετών σε ορισμένα κράτη μέλη, θα είναι μικρότερες και ότι η συλλογή ακριβών και αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα μπορεί να πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και με καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Οι συνολικές καθαρές οικονομικές επιπτώσεις της υποχρεωτικής συλλογής στοιχείων με υψηλό επίπεδο ακρίβειας σε κοινοτικό επίπεδο εκτιμώνται σε 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο αυτό είναι πιθανόν να έχει σημαντικότερες επιπτώσεις στις αρχές (πρόσθετη επιβάρυνση 9 εκατ. ευρώ ετησίως), ενώ το πρόσθετο κόστος για τη βιομηχανία λόγω της συλλογής λεπτομερέστερων στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις ενδέχεται να φθάσει στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι οικονομικές επιπτώσεις για τους χρήστες (κυρίως τους γεωργούς) εκτιμώνται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι η υποχρεωτική συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χρήση θα απαιτούσε σημαντική συμβολή εκ μέρους τους.

Η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση αντικτύπου σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας και η σχετική έκθεση είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο:http://europa.eu.int/comm/environment/ppps/home.htm.

3) ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

3.1. Περίληψη της προτεινόμενης δράσης

Προκειμένου να θεσπιστεί ένα διαφανές σύστημα για την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση της προόδου που πραγματοποιείται προς την κατεύθυνση των στόχων της στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κατάλληλων δεικτών, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και να εναρμονισθούν τα τρέχοντα συστήματα συλλογής στοιχείων και υποβολής εκθέσεων και να ενταχθούν σε ένα νομικό πλαίσιο.

Ο προτεινόμενος κανονισμός δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο και ορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τη συλλογή και τη διάδοση των στοιχείων σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ειδικότερα, προβλέπει για τα κράτη μέλη:

- να συλλέγουν στοιχεία τακτικά (ετησίως όσον αφορά τη διάθεση στην αγορά - ανά πέντε έτη όσον αφορά τη χρήση)·

- τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, είτε μέσω αντιπροσωπευτικών ερευνών, διαδικασιών στατιστικής εκτίμησης με βάση τις κρίσεις εμπειρογνωμόνων ή μοντέλα, υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που επιβάλλονται στην αλυσίδα διανομής για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που επιβάλλονται στους επαγγελματικούς χρήστες ή από διοικητικές πηγές, είτε με το συνδυασμό όλων των εν λόγω μέσων·

- τον τρόπο διαβίβασης των στοιχείων στην Επιτροπή.

Επίσης, αναθέτει στην Επιτροπή τα καθήκοντα της αναπροσαρμογής ορισμένων τεχνικών πτυχών και του καθορισμού των ποιοτικών κριτηρίων αξιολόγησης και του μορφοτύπου διαβίβασης των στοιχείων.

3.2. Νομική βάση

Το άρθρο 285 αποτελεί τη νομική βάση για τις κοινοτικές στατιστικές. Το Συμβούλιο, ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία συναπόφασης, θεσπίζει μέτρα για την εκπόνηση στατιστικών, όπου αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της Κοινότητας. Το άρθρο αυτό καθορίζει τις προϋποθέσεις που αφορούν την εκπόνηση των κοινοτικών στατιστικών και απαιτεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα αμεροληψίας, αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας, επιστημονικής ανεξαρτησίας, σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και στατιστικού απορρήτου.

3.3. Αρχή της επικουρικότητας

Οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης, συγκεκριμένα η παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη. Μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο με βάση μια κοινοτική νομική πράξη, επειδή μόνο η Επιτροπή μπορεί να συντονίσει την απαραίτητη εναρμόνιση των στατιστικών πληροφοριών σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ η συλλογή των στοιχείων και η κατάρτιση συγκρίσιμων στατιστικών σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μπορούν να οργανωθούν από τα κράτη μέλη. Συνεπώς, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει τα εν λόγω μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης.

3.4. Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τους ακόλουθους λόγους.

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ο παρών κανονισμός περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν υπερβαίνει τα απολύτως απαραίτητα για το σκοπό αυτό όρια.

Θα υπάρξει αύξηση του κόστους, ιδίως στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής και κυρίως για τις χώρες οι οποίες δεν διενεργούν επί του παρόντος έρευνες σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή για εκείνες που χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν τις έρευνές τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νομικές απαιτήσεις.

Εντούτοις, ο βαθμός των εν λόγω επιπτώσεων έχει περιοριστεί μέσω της προσεκτικής προετοιμασίας όσον αφορά την αρχή του κόστους-αποτελεσματικότητας και την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων. Ειδικότερα, ο παρών κανονισμός παρέχει στα κράτη μέλη μεγάλο βαθμό ευελιξίας όσον αφορά την επιλογή των μέσων (συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών στοιχείων και των εκτιμήσεων των εμπειρογνωμόνων) και το χρονοδιάγραμμα για τη συλλογή των στοιχείων. Έτσι, παρέχεται στα κράτη μέλη η ευκαιρία να λάβουν υπόψη τις εθνικές απαιτήσεις ή να ικανοποιήσουν ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα.

Η εκτίμηση αντικτύπου της θεματικής στρατηγικής κατέδειξε ότι η υποχρεωτική συλλογή στοιχείων με υψηλό βαθμό ακρίβειας είναι ο τρόπος για την επίτευξη ενός βέλτιστου αποτελέσματος όσον αφορά τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και τη συνέργεια (μέγιστη εξοικονόμηση κόστους), δεδομένου ότι οι ίδιες λεπτομέρειες θα εφαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα συλλογής πληροφοριών.

3.5. Επιλογή των μέσων

Προτεινόμενο νομικό μέσο: κανονισμός.

Άλλα μέσα δεν θα ήταν κατάλληλα για τους ακόλουθους λόγους.

Αναγνωρίζεται γενικά ότι ένας κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/Συμβουλίου είναι κατάλληλος για την πλειονότητα των στατιστικών ενεργειών οι οποίες απαιτούν λεπτομερή και ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Κοινότητα.

Ο κανονισμός είναι προτιμότερος από μια οδηγία ως βασική πράξη δεδομένου ότι, αντίθετα από την οδηγία, ο κανονισμός θεσπίζει την ίδια νομοθεσία σε ολόκληρη την Κοινότητα, μη επιτρέποντας στα κράτη μέλη να τον εφαρμόσουν πλημμελώς ή επιλεκτικά και μη δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μορφή και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη των στόχων. Επιπλέον, ο κανονισμός εφαρμόζεται άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο, αποφεύγοντας έτσι τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα καλύτερη και ταχύτερη νομοθεσία.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας και στο νομοθετικό πρόγραμμα της Επιτροπής με τα στοιχεία 2006/ESTAT/006.

4) ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η χρηματοδότηση ενεργειών για στατιστικές σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα καλυφθεί από το κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα 2003 έως 2007 (απόφαση αριθ. 2367/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) και από το μελλοντικό κοινοτικό στατιστικό πρόγραμμα 2008-2012.

5) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προτεινόμενη νομική πράξη παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επεκταθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

2006/0258 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τις στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[10],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Στατιστικής Επιτροπής[11],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[12],

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 251 της συνθήκης

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Η απόφαση 1600/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2002, για τη θέσπιση του Έκτου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον[13] αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον, και ιδίως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, πρέπει να μειωθούν περαιτέρω. Υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η αειφορία στη χρήση των φυτοφαρμάκων και ζήτησε σημαντική συνολική ελάττωση των κινδύνων και χρήση των φυτοφαρμάκων που να συμβιβάζεται με την αναγκαία προστασία των καλλιεργειών.

2. Στην ανακοίνωση στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με τίτλο «Προς μια θεματική στρατηγική για αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων»[14], η Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη για λεπτομερείς, εναρμονισμένες και επικαιροποιημένες στατιστικές σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση φυτοφαρμάκων σε κοινοτικό επίπεδο. Οι στατιστικές αυτές είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και για τον υπολογισμό κατάλληλων δεικτών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία και το περιβάλλον η χρήση των φυτοφαρμάκων.

3. Οι εναρμονισμένες και συγκρίσιμες κοινοτικές στατιστικές σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την παρακολούθηση της κοινοτικής νομοθεσίας και των κοινοτικών πολιτικών στο πλαίσιο της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων.

4. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της σχετικά νέας οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 1998 για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά[15] δεν θα γίνουν αντιληπτά παρά μόνον μετά το 2006, όταν θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα βιοκτόνα, ούτε η Επιτροπή ούτε τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν επί του παρόντος επαρκή γνώση ή πείρα ώστε να προτείνουν περαιτέρω μέτρα σχετικά με τα βιοκτόνα. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού περιορίζεται, συνεπώς, στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 1991 σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων[16], για τα οποία υπάρχει ήδη μεγάλη πείρα όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων. Εάν χρειαστεί, το πεδίο εφαρμογής μπορεί να διευρυνθεί σε μεταγενέστερο στάδιο έτσι ώστε να συμπεριλάβει τα βιοκτόνα.

5. Η πολυετής πείρα της Επιτροπής όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατέδειξε την ανάγκη ύπαρξης μιας εναρμονισμένης μεθοδολογίας για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων σε κοινοτικό επίπεδο τόσο από την αλυσίδα διανομής όσο και από τους χρήστες. Επιπλέον, ενόψει του στόχου για υπολογισμό ακριβών δεικτών κινδύνου σύμφωνα με τους στόχους της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, οι στατιστικές πρέπει να είναι λεπτομερείς μέχρι το επίπεδο των δραστικών ουσιών.

6. Μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών δυνατοτήτων συλλογής στοιχείων που αξιολογήθηκαν στην εκτίμηση αντικτύπου της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, συνεστήθη η υποχρεωτική συλλογή στοιχείων ως καλύτερη εναλλακτική δυνατότητα, επειδή θα επιτρέψει τη συγκέντρωση ακριβών και αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με ταχύτητα και καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

7. Τα μέτρα για την παραγωγή στατιστικών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της Κοινότητας. Δεδομένου ότι οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης, συγκεκριμένα η θέσπιση ενός πλαισίου για την παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη σε ατομικό επίπεδο, είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, να θεσπιστούν τα απαραίτητα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο. Τα εν λόγω μέτρα δεν υπερβαίνουν τα απολύτως απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων όρια.

8. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 1997 σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές[17] αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς για τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Ειδικότερα, απαιτεί συμμόρφωση προς τα πρότυπα αμεροληψίας, αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας, επιστημονικής ανεξαρτησίας, ικανοποιητικής σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και στατιστικού απορρήτου.

9. Η απαραίτητη προστασία του απορρήτου όσον αφορά τα στοιχεία εμπορικής αξίας εξασφαλίζεται, μεταξύ άλλων μέσων, με κατάλληλη συγκεντρωτική παρουσίαση των δημοσιευόμενων στατιστικών.

10. Προκειμένου να εξασφαλιστούν συγκρίσιμα αποτελέσματα, οι στατιστικές σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να παράγονται σύμφωνα με ειδικό τρόπο υποδιαίρεσης, σε κατάλληλη μορφή και εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος από το πέρας ενός έτους αναφοράς, όπως καθορίζεται στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού.

11. Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[18].

12. Ειδικότερα, πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή αρμοδιότητες όσον αφορά τον καθορισμό κριτηρίων ποιοτικής αξιολόγησης, τη θέσπιση ειδικών ορισμών και την αναπροσαρμογή των παραρτημάτων. Αυτά τα μέτρα γενικής εμβέλειας, τα οποία έχουν ως σκοπό να τροποποιήσουν μη ουσιαστικά στοιχεία ή να συμπληρώσουν τον παρόντα κανονισμό με την προσθήκη νέων μη ουσιαστικών στοιχείων, πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με τη διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής με έλεγχο, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

13. Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος (ΕΣΠ) η οποία συστάθηκε με την απόφαση 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου[19],

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Περιεχόμενο και πεδίο εφαρμογής

1. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει πλαίσιο για την παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

2. Οι στατιστικές εφαρμόζονται:

- στις ετήσιες ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά σύμφωνα με το παράρτημα I·

- στις ετήσιες ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων για γεωργική χρήση σύμφωνα με το παράρτημα II.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) «φυτοπροστατευτικό προϊόν»: φυτοπροστατευτικό προϊόν όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε·

β) «ουσία»: ουσία όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών ουσιών, των προστατευτικών και των συνεργιστικών·

γ) «διάθεση στην αγορά»: διάθεση στην αγορά όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 10 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε·

δ) «προμηθευτής»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει «έγκριση» για τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 11 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε·

ε) «γεωργική χρήση»: οποιοδήποτε είδος εφαρμογής ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος για λογαριασμό του ίδιου του ενδιαφερομένου ή για τρίτο, που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την παραγωγή φυτικών προϊόντων στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης·

στ) «επαγγελματικός χρήστης»: οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων, τεχνικών, εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων στο γεωργικό τομέα ή σε μη γεωργικό τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη αειφόρου χρήσης των φυτοφαρμάκων[20]·

ζ) «γεωργική εκμετάλλευση»: γεωργική εκμετάλλευση όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 571/88 του Συμβουλίου της 29ης Φεβρουαρίου 1988 για τη διοργάνωση κοινοτικών ερευνών σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων[21].

Άρθρο 3

Συλλογή, διαβίβαση και επεξεργασία των στοιχείων

1. Τα κράτη μέλη συλλέγουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών που παρατίθενται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ με τους ακόλουθους τρόπους:

- έρευνες,

- υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που εφαρμόζονται στους προμηθευτές όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά· μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές εγκρίσεις για επαγγελματικές και μη επαγγελματικές χρήσεις,

- υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που εφαρμόζονται στους επαγγελματικούς χρήστες με βάση τα τηρούμενα αρχεία σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων,

- διοικητικές πηγές, ή

- συνδυασμός των ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών στατιστικής εκτίμησης με βάση κρίσεις εμπειρογνωμόνων ή μοντέλα.

2. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή τα στατιστικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπιστευτικών στοιχείων, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και με την περιοδικότητα που καθορίζονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ. Τα στοιχεία υποβάλλονται σύμφωνα με την ταξινόμηση που παρατίθεται στο παράρτημα III.

3. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με κατάλληλο τεχνικό μορφότυπο που εγκρίνεται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

4. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν εκθέσεις σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών, όπως προβλέπεται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ.

5. Η Επιτροπή καθορίζει τα κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

6. Όταν απαιτείται, για λόγους εμπιστευτικότητας, η Επιτροπή προβαίνει σε συγκεντρωτική παρουσίαση των στοιχείων, πριν από τη δημοσίευσή τους, σύμφωνα με τις χημικές κλάσεις ή κατηγορίες των προϊόντων, όπως αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ.

Άρθρο 4

Μέτρα εφαρμογής

14. Τα ακόλουθα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που απαιτούνται για να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις, εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2:

α) θέσπιση του κατάλληλου τεχνικού μορφοτύπου για τη διαβίβαση των στοιχείων (άρθρο 3 παράγραφος 3) ·

β) καθορισμός του μορφοτύπου και του περιεχομένου των εκθέσεων σχετικά με την ποιότητα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη (τμήμα 6 των παραρτημάτων Ι και ΙΙ)·

15. Τα ακόλουθα μέτρα εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3:

α) καθορισμός των κριτηρίων ποιοτικής αξιολόγησης (άρθρο 3 παράγραφος 5)·

β) καθορισμός της «καλλιεργούμενης έκτασης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα» και της «καλλιεργητικής περιόδου» που αναφέρονται στα τμήματα 2 και 4 του παραρτήματος ΙΙ αντίστοιχα·

γ) προσαρμογή των προδιαγραφών που παρατίθενται στο τμήμα 3 των παραρτημάτων Ι και ΙΙ, όσον αφορά τα μέτρα για την υποβολή εκθέσεων·

δ) προσαρμογή του καταλόγου ουσιών που πρέπει να καλύπτονται και την ταξινόμησή τους σε κατηγορίες προϊόντων και χημικών κλάσεων, όπως προβλέπεται στο παράρτημα III.

Άρθρο 5

Διαδικασία επιτροπής

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που προβλέπεται στα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης. Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται στους τρεις μήνες.

3. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής με έλεγχο, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και στο άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

Άρθρο 6

Υποβολή εκθέσεων

Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο κάθε πέντε έτη. Η έκθεση αυτή αξιολογεί ιδίως την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων, το φόρτο των επιχειρήσεων και τη χρησιμότητα των εν λόγω στατιστικών στο πλαίσιο της θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων.

Η πρώτη έκθεση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του έβδομου ημερολογιακού έτους από το έτος έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, […]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[…] […]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Στατιστικές σχετικά με τη διάθεση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά

ΤΜΗΜΑ 1

Κάλυψη

Οι στατιστικές καλύπτουν όλες τις ουσίες που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ και οι οποίες συνίστανται στις δραστικές ουσίες, τα προστατευτικά ή τα συνεργιστικά που περιέχονται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία διατίθενται στην αγορά σε κάθε κράτος μέλος. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή της διπλής μέτρησης σε περίπτωση επανασυσκευασίας του προϊόντος ή μεταβίβασης της έγκρισης μεταξύ προμηθευτών.

ΤΜΗΜΑ 2

Μεταβλητές

Προσδιορίζεται η ποσότητα κάθε ουσίας που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙΙ και περιέχεται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

ΤΜΗΜΑ 3

Μονάδα αναφοράς

Τα στοιχεία εκφράζονται σε χιλιόγραμμα ουσιών.

ΤΜΗΜΑ 4

Περίοδος αναφοράς

Η περίοδος αναφοράς είναι το ημερολογιακό έτος.

ΤΜΗΜΑ 5

Πρώτη περίοδος αναφοράς, περιοδικότητα και διαβίβαση των αποτελεσμάτων

1. Η πρώτη περίοδος αναφοράς είναι το δεύτερο ημερολογιακό έτος μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

2. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία για κάθε ημερολογιακό έτος μετά την πρώτη περίοδο αναφοράς.

3. Τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός 12 μηνών από το πέρας του έτους αναφοράς.

ΤΜΗΜΑ 6

Έκθεση σχετικά με την ποιότητα

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την ποιότητα, στην οποία αναφέρονται:

- η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων·

- οι σχετικές πτυχές της ποιότητας σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων·

- περιγραφή των μεθόδων εκτίμησης, συγκεντρωτικής παρουσίασης και εξαίρεσης που χρησιμοποιήθηκαν.

Η εν λόγω έκθεση διαβιβάζεται στην Επιτροπή εντός 15 μηνών από το πέρας του έτους αναφοράς.

Η έκθεση σχετικά με το δεύτερο έτος αναφοράς περιλαμβάνει προσεγγιστική εκτίμηση των ποσοστών της συνολικής ποσότητας των ουσιών κάθε κύριας ομάδας που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙΙ οι οποίες περιέχονται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά τόσο για γεωργική όσο και για μη γεωργική χρήση. Οι εκτιμήσεις αυτές ανανεώνονται κάθε πέντε έτη.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Στατιστικές σχετικά με τη γεωργική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

ΤΜΗΜΑ 1

Κάλυψη

1. Οι στατιστικές καλύπτουν τη γεωργική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος.

2. Κάθε κράτος μέλος επιλέγει ένα σύνολο καλλιεργειών μεταξύ των κατηγοριών Δ, ΣΤ, Ζ και Θ των χαρακτηριστικών που καθορίζονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 571/88 του Συμβουλίου και καταρτίζει στατιστικές για τις εν λόγω καλλιέργειες. Οι στατιστικές καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της συνολικής ποσότητας των ουσιών που διατίθενται στην αγορά ετησίως για γεωργική χρήση, όπως εκτιμώνται στην έκθεση σχετικά με την ποιότητα για το δεύτερο έτος αναφοράς που αναφέρεται στο τμήμα 6 του παραρτήματος I.

3. Οι στατιστικές καλύπτουν όλες τις ουσίες που παρατίθενται στο παράρτημα ΙΙΙ και οι οποίες συνίστανται στις δραστικές ουσίες, τα προστατευτικά ή τα συνεργιστικά που περιέχονται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες που επελέγησαν κατά τη διάρκεια περιόδου αναφοράς.

ΤΜΗΜΑ 2

Μεταβλητές

1. Προσδιορίζεται η ποσότητα κάθε ουσίας που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙΙ και η οποία περιέχεται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για κάθε επιλεγείσα καλλιέργεια, μαζί με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση και την «καλλιεργούμενη έκταση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα» για κάθε ουσία.

2. Ο καθορισμός της «καλλιεργούμενης έκτασης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα» αποφασίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

ΤΜΗΜΑ 3

Μονάδες αναφοράς

1. Οι ποσότητες των χρησιμοποιούμενων ουσιών εκφράζονται σε χιλιόγραμμα.

2. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι εκτάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα εκφράζονται σε εκτάρια.

ΤΜΗΜΑ 4

Περίοδος αναφοράς

1. Η περίοδος αναφοράς είναι η «καλλιεργητική περίοδος» η οποία καλύπτει τις καλλιεργητικές πρακτικές που συνδέονται με την υπό εξέταση καλλιέργεια και περιλαμβάνει όλες τις φυτοπροστατευτικές επεξεργασίες οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εν λόγω καλλιέργεια.

2. Η «καλλιεργητική περίοδος» είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή.

3. Ο καθορισμός της «καλλιεργητικής περιόδου» αποφασίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

ΤΜΗΜΑ 5

Πρώτη περίοδος αναφοράς, περιοδικότητα και διαβίβαση των αποτελεσμάτων

1. Για κάθε περίοδο πέντε ετών, τα κράτη μέλη καταρτίζουν στατιστικές σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για κάθε επιλεγείσα καλλιέργεια εντός μιας περιόδου αναφοράς, όπως καθορίζεται στο τμήμα 4.

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν την περίοδο αναφοράς ανά πάσα στιγμή της πενταετούς περιόδου. Η επιλογή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα για κάθε επιλεγείσα καλλιέργεια.

3. Η πρώτη περίοδος πέντε ετών αρχίζει το πρώτο ημερολογιακό έτος μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

4. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία για κάθε περίοδο πέντε ετών.

5. Τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός 12 μηνών από το πέρας κάθε περιόδου πέντε ετών.

ΤΜΗΜΑ 6

Έκθεση σχετικά με την ποιότητα

Όταν διαβιβάζουν τα αποτελέσματά τους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την ποιότητα, στην οποία αναφέρονται:

- οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας δειγματοληψίας·

- η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή στοιχείων·

- εκτίμηση της σχετικής σημασίας των καλλιεργειών που καλύφθηκαν σε σχέση με τη συνολική ποσότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν·

- οι σχετικές πτυχές της ποιότητας σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή στοιχείων·

- σύγκριση μεταξύ των στοιχείων σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου πέντε ετών και των στοιχείων σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων πέντε ετών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Εναρμονισμένη ταξινόμηση ουσιών

Όταν υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα κράτη μέλη παραπέμπουν στον ακόλουθο κατάλογο ουσιών (που αποτελούνται από δραστικές ουσίες, προστατευτικά και συνεργιστικά) και χρησιμοποιούν την ακόλουθη χημική ταξινόμηση εντός των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων. Όταν δεν υπάρχει επίσημη μετάφραση, οι ονομασίες των ουσιών είναι οι κοινές αγγλικές ονομασίες που δημοσιεύθηκαν από το British Crop Production Council (BCPC)[22]. Όταν δημοσιεύει στοιχεία, η Επιτροπή χρησιμοποιεί την ίδια ταξινόμηση. Εάν απαιτείται, για λόγους προστασίας απόρρητων στοιχείων, δημοσιεύονται μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία κατά χημικές κλάσεις ή κατηγορίες προϊόντων.

Η Επιτροπή αναθεωρεί τον κατάλογο ουσιών και την ταξινόμηση σε χημικές κλάσεις και κατηγορίες προϊόντων σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε.

ΚΥΡΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | Κωδικός | Χημική κλάση | Κοινές ονομασίες των ουσιών | CAS RN[23] | CIPAC[24] |

Κατηγορίες προϊόντων | Κοινή ονοματολογία |

Μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα | F0 |

Ανόργανα μυκητοκτόνα | F1 |

F1.1 | ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ | ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ | 44 |

F1.1 | ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ | 20427-59-2 | 44 |

F1.1 | ΟΞΥΧΛΩΡΙΟΥΧΟΣ ΧΑΛΚΟΣ | 1332-40-7 | 44 |

F1.1 | ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ | 7758-98-7 | 44 |

F1.1 | ΑΛΛΑ ΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ | 44 |

F1.2 | ΑΝΟΡΓΑΝΟ ΘΕΙΟ | ΘΕΙΟ | 7704-34-9 | 18 |

F1.3 | ΑΛΛΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | ΑΛΛΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ |

Καρβαμιδικά και διθειοκαρβαμιδικά μυκητοκτόνα | F2 |

F2.1 | ΚΑΡΒΑΝΙΛΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | DIETHOFENCARB | 87130-20-9 | 513 |

F2.2 | ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | PROPAMOCARB | 24579-73-5 | 399 |

F2.2 | IPROVALICARB | 140923-17-7 | 620 |

F2.3 | ΔΙΘΕΙΟΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | MANCOZEB | 8018-01-7 | 34 |

F2.3 | MANEB | 12427-38-2 | 61 |

F2.3 | METIRAM | 9006-42-2 | 478 |

F2.3 | PROPINEB | 12071-83-9 | 177 |

F2.3 | THIRAM | 137-26-8 | 24 |

F2.3 | ZIRAM | 137-30-4 | 31 |

Μυκητοκτόνα με βάση βενζιμιδαζόλια | F3 |

F3.1 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΕΝΖΙΜΙΔΑΖΟΛΙΑ | CARBENDAZIM | 10605-21-7 | 263 |

F3.1 | FUBERIDAZOLE | 3878-19-1 | 525 |

F3.1 | THIABENDAZOLE | 148-79-8 | 323 |

F3.1 | THIOPHANATE-METHYL | 23564-05-8 | 262 |

Μυκητοκτόνα με βάση ιμιδαζόλια και τριαζόλια | F4 |

F4.1 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΟΝΑΖΟΛΙΑ | BITERTANOL | 55179-31-2 | 386 |

F4.1 | BROMUCONAZOLE | 116255-48-2 | 680 |

F4.1 | CYPROCONAZOLE | 94361-06-5 | 600 |

F4.1 | DIFENOCONAZOLE | 119446-68-3 | 687 |

F4.1 | DINICONAZOLE | 83657-24-3 | 690 |

F4.1 | EPOXICONAZOLE | 106325-08-0 | 609 |

F4.1 | ETRIDIAZOLE | 2593-15-9 | 518 |

F4.1 | FENBUCONAZOLE | 114369-43-6 | 694 |

F4.1 | FLUQUINCONAZOLE | 136426-54-5 | 474 |

F4.1 | FLUSILAZOLE | 85509-19-9 | 435 |

F4.1 | FLUTRIAFOL | 76674-21-0 | 436 |

F4.1 | HEXACONAZOLE | 79983-71-4 | 465 |

F4.1 | IMAZALIL (ENILCONAZOLE) | 58594-72-2 | 335 |

F4.1 | METCONAZOLE | 125116-23-6 | 706 |

F4.1 | MYCLOBUTANIL | 88671-89-0 | 442 |

F4.1 | PENCONAZOLE | 66246-88-6 | 446 |

F4.1 | PROPICONAZOLE | 60207-90-1 | 408 |

F4.1 | TEBUCONAZOLE | 107534-96-3 | 494 |

F4.1 | TETRACONAZOLE | 112281-77-3 | 726 |

F4.1 | TRIADIMENOL | 55219-65-3 | 398 |

F4.1 | TRICYCLAZOLE | 41814-78-2 | 547 |

F4.1 | TRIFLUMIZOLE | 99387-89-0 | 730 |

F4.1 | TRITICONAZOLE | 131983-72-7 | 652 |

F4.2 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΙΜΙΔΑΖΟΛΙΑ | CYAZOFAMIDE | 120116-88-3 | 653 |

F4.2 | FENAMIDONE | 161326-34-7 | 650 |

F4.2 | TRIAZOXIDE | 72459-58-6 | 729 |

Μυκητοκτόνα με βάση μορφολίνες | F5 |

F5.1 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΟΡΦΟΛΙΝΕΣ | DIMETHOMORPH | 110488-70-5 | 483 |

F5.1 | DODEMORPH | 1593-77-7 | 300 |

F5.1 | FENPROPIMORPH | 67564-91-4 | 427 |

Άλλα μυκητοκτόνα | F6 |

F6.1 | ΑΛΕΙΦΑΤΙΚΑ ΑΖΩΤΟΥΧΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | CYMOXANIL | 57966-95-7 | 419 |

F6.1 | DODINE | 2439-10-3 | 101 |

F6.1 | GUAZATINE | 108173-90-6 | 361 |

F6.2 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΜΙΔΙΑ | BENALAXYL | 71626-11-4 | 416 |

F6.2 | BOSCALID | 188425-85-6 | 673 |

F6.2 | FLUTOLANIL | 66332-96-5 | 524 |

F6.2 | MEPRONIL | 55814-41-0 | 533 |

F6.2 | METALAXYL | 57837-19-1 | 365 |

F6.2 | METALAXYL-M | 70630-17-0 | 580 |

F6.2 | PROCHLORAZ | 67747-09-5 | 407 |

F6.2 | SILTHIOFAM | 175217-20-6 | 635 |

F6.2 | TOLYLFLUANID | 731-27-1 | 275 |

F6.2 | ZOXAMIDE | 156052-68-5 | 640 |

F6.3 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΝΙΛΙΔΕΣ | CARBOXIN | 5234-68-4 | 273 |

F6.3 | FENHEXAMID | 126833-17-8 | 603 |

F6.4 | ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ-ΒΑΚΤΗΡΙΟΚΤΟΝΑ | KASUGAMYCIN | 6980-18-3 | 703 |

F6.4 | POLYOXINS | 11113-80-7 | 710 |

F6.4 | STREPTOMYCIN | 57-92-1 | 312 |

F6.5 | ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | CHLOROTHALONIL | 1897-45-6 | 288 |

F6.5 | DICLORAN | 99-30-9 | 150 |

F6.6 | ΔΙΚΑΡΒΟΞΙΜΙΔΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | IPRODIONE | 36734-19-7 | 278 |

F6.6 | PROCYMIDONE | 32809-16-8 | 383 |

F6.7 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΝΙΤΡΟΑΝΙΛΙΝΕΣ | FLUAZINAM | 79622-59-6 | 521 |

F6.8 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΝΙΤΡΟΦΑΙΝΟΛΕΣ | DINOCAP | 39300-45-3 | 98 |

F6.9 | ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | FOSETYL | 15845-66-6 | 384 |

F6.9 | TOLCLOFOS-METHYL | 57018-04-9 | 479 |

F6.10 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΞΑΖΟΛΙΑ | HYMEXAZOL | 10004-44-1 | 528 |

F6.10 | FAMOXADONE | 131807-57-3 | 594 |

F6.10 | VINCLOZOLIN | 50471-44-8 | 280 |

F6.11 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΑΙΝΥΛΟΠΥΡΡΟΛΕΣ | FLUDIOXONIL | 131341-86-1 | 522 |

F6.12 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΘΑΛΙΜΙΔΙΑ | CAPTAN | 133-06-2 | 40 |

F6.12 | FOLPET | 133-07-3 | 75 |

F6.13 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΜΙΔΙΝΕΣ | BUPIRIMATE | 41483-43-6 | 261 |

F6.13 | CYPRODINIL | 121552-61-2 | 511 |

F6.13 | FENARIMOL | 60168-88-9 | 380 |

F6.13 | MEPANIPYRIM | 110235-47-7 | 611 |

F6.13 | PYRIMETHANIL | 53112-28-0 | 714 |

F6.14 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΙΝΟΛΙΝΕΣ | QUINOXYFEN | 124495-18-7 | 566 |

F6.14 | 8-HYDROXYQUINOLINE SULFATE | 134-31-6 | 677 |

F6.15 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΙΝΟΝΕΣ | DITHIANON | 3347-22-6 | 153 |

F6.16 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΡΟΒΙΛΟΥΡΙΝΕΣ | AZOXYSTROBIN | 131860-33-8 | 571 |

F6.16 | DIMOXYSTROBIN | 149961-52-4 | 739 |

F6.16 | KRESOXIM-METHYL | 143390-89-0 | 568 |

F6.16 | PICOXYSTROBINE | 117428-22-5 | 628 |

F6.16 | PYRACLOSTROBINE | 175013-18-0 | 657 |

F6.16 | TRIFLOXYSTROBINE | 141517-21-7 | 617 |

F6.17 | ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΥΡΙΕΣ | PENCYCURON | 66063-05-6 | 402 |

F6.18 | ΜΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ | ACIBENZOLAR | 126448-41-7 | 597 |

F6.18 | BENZOIC ACID | 65-85-0 | 622 |

F6.18 | DICHLOROPHEN | 97-23-4 | 325 |

F6.18 | FENPROPIDIN | 67306-00-7 | 520 |

F6.18 | 2-PHENYPHENOL | 90-43-7 | 246 |

F6.18 | SPIROXAMINE | 118134-30-8 | 572 |

F6.18 | ΑΛΛΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ |

Ζιζανιοκτόνα, καταστροφείς υπολειμμάτων θερισμού και καταστροφείς βρύων | H0 |

Ζιζανιοκτόνα με βάση φαινοξυοξέα-φυτοορμόνες | H1 |

H1.1 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΑΙΝΟΞΥΟΞΕΑ | 2,4-D | 94-75-7 | 1 |

H1.1 | 2,4-DB | 94-82-6 | 83 |

H1.1 | DICHLORPROP-P | 15165-67-0 | 476 |

H1.1 | MCPA | 94-74-6 | 2 |

H1.1 | MCPB | 94-81-5 | 50 |

H1.1 | MECOPROP | 7085-19-0 | 51 |

H1.1 | MECOPROP-P | 16484-77-8 | 475 |

Ζιζνιοκτόνα με βάση τριαζίνες και τριαζινόνες | H2 |

H2.1 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΕΘΥΛΙΟΤΡΙΑΖΙΝΕΣ | METHOPROTRYNE | 841-06-5 | 94 |

H2.2 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΑΖΙΝΕΣ | SIMETRYN | 1014-70-6 | 179 |

H2.2 | TERBUTHYLAZINE | 5915-41-3 | 234 |

H2.3 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΑΖΙΝΟΝΕΣ | METAMITRON | 41394-05-2 | 381 |

H2.3 | METRIBUZIN | 21087-64-9 | 283 |

Ζιζανιοκτόνα με βάση αμίδια και ανιλίδες | H3 |

H3.1 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΜΙΔΙΑ | DIMETHENAMID | 87674-68-8 | 638 |

H3.1 | FLUPOXAM | 119126-15-7 | 8158 |

H3.1 | ISOXABEN | 82558-50-7 | 701 |

H3.1 | NAPROPAMIDE | 15299-99-7 | 271 |

H3.1 | PROPYZAMIDE | 23950-58-5 | 315 |

H3.2 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΝΙΛΙΔΕΣ | DIFLUFENICAN | 83164-33-4 | 462 |

H3.2 | FLORASULAM | 145701-23-1 | 616 |

H3.2 | FLUFENACET | 142459-58-3 | 588 |

H3.2 | METOSULAM | 139528-85-1 | 707 |

H3.2 | METAZACHLOR | 67129-08-2 | 411 |

H3.2 | PROPANIL | 709-98-8 | 205 |

H3.3 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΧΛΩΡΟΑΚΕΤΑΝΙΛΙΔΕΣ | ACETOCHLOR | 34256-82-1 | 496 |

H3.3 | ALACHLOR | 15972-60-8 | 204 |

H3.3 | DIMETHACHLOR | 50563-36-5 | 688 |

H3.3 | PRETILACHLOR | 51218-49-6 | 711 |

H3.3 | PROPACHLOR | 1918-16-7 | 176 |

Καρβαμιδικά και δις-καρβαμιδικά ζιζανιοκτόνα | H4 |

H4.1 | ΔΙΣ-ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | CHLORPROPHAM | 101-21-3 | 43 |

H4.1 | DESMEDIPHAM | 13684-56-5 | 477 |

H4.1 | PHENMEDIPHAM | 13684-63-4 | 77 |

H4.2 | ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | ASULAM | 3337-71-1 | 240 |

H4.2 | CARBETAMIDE | 16118-49-3 | 95 |

Ζιζανιοκτόνα με βάση παράγωγα δινιτροανιλινών | H5 |

H5.1 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΝΙΤΡΟΑΝΙΛΙΝΕΣ | BENFLURALIN | 1861-40-1 | 285 |

H5.1 | BUTRALIN | 33629-47-9 | 504 |

H5.1 | ETHALFLURALIN | 55283-68-6 | 516 |

H5.1 | ORYZALIN | 19044-88-3 | 537 |

H5.1 | PENDIMETHALIN | 40487-42-1 | 357 |

H5.1 | TRIFLURALIN | 2582-09-8 | 183 |

Ζιζανιοκτόνα με βάση παράγωγα ουριών, ουρακιλίων ή σουλφονυλουριών | H6 |

H6.1 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΟΥΛΦΟΝΥΛΟΥΡΙΕΣ | AMIDOSULFURON | 120923-37-7 | 515 |

H6.1 | AZIMSULFURON | 120162-55-2 | 584 |

H6.1 | BENSULFURON | 99283-01-9 | 502 |

H6.1 | CHLORSULFURON | 64902-72-3 | 391 |

H6.1 | CINOSULFURON | 94593-91-6 | 507 |

H6.1 | ETHOXYSULFURON | 126801-58-9 | 591 |

H6.1 | FLAZASULFURON | 104040-78-0 | 595 |

H6.1 | FLUPYRSULFURON | 150315-10-9 | 577 |

H6.1 | FORAMSULFURON | 173159-57-4 | 659 |

H6.1 | IMAZOSULFURON | 122548-33-8 | 590 |

H6.1 | IODOSULFURON | 185119-76-0 | 634 |

H6.1 | MESOSULFURON | 400852-66-6 | 663 |

H6.1 | METSULFURON | 74223-64-6 | 441 |

H6.1 | NICOSULFURON | 111991-09-4 | 709 |

H6.1 | OXASULFURON | 144651-06-9 | 626 |

H6.1 | PRIMISULFURON | 113036-87-6 | 712 |

H6.1 | PROSULFURON | 94125-34-5 | 579 |

H6.1 | RIMSULFURON | 122931-48-0 | 716 |

H6.1 | SULFOSULFURON | 141776-32-1 | 601 |

H6.1 | THIFENSULFURON | 79277-67-1 | 452 |

H6.1 | TRIASULFURON | 82097-50-5 | 480 |

H6.1 | TRIBENURON | 106040-48-6 | 546 |

H6.1 | TRIFLUSULFURON | 135990-29-3 | 731 |

H6.1 | TRITOSULFURON | 142469-14-5 | 735 |

H6.2 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΥΡΑΚΙΛΙΑ | LENACIL | 2164-08-1 | 163 |

H6.3 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΥΡΙΕΣ | CHLORTOLURON | 15545-48-9 | 217 |

H6.3 | DIURON | 330-54-1 | 100 |

H6.3 | FLUOMETURON | 2164-17-2 | 159 |

H6.3 | ISOPROTURON | 34123-59-6 | 336 |

H6.3 | LINURON | 330-55-2 | 76 |

H6.3 | METHABENZTHIAZURON | 18691-97-9 | 201 |

H6.3 | METOBROMURON | 3060-89-7 | 168 |

H6.3 | METOXURON | 19937-59-8 | 219 |

Άλλα ζιζανιοκτόνα | H7 |

H7.1 | ΑΡΥΛΟΞΥΦΑΙΝΟΞΥΠΡΟΠΙΟΝΙΚΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | CLODINAFOP | 114420-56-3 | 683 |

H7.1 | CYHALOFOP | 122008-85-9 | 596 |

H7.1 | DICLOFOP | 40843-25-2 | 358 |

H7.1 | FENOXAPROP-P | 113158-40-0 | 484 |

H7.1 | FLUAZIFOP-P-BUTYL | 79241-46-6 | 395 |

H7.1 | HALOXYFOP | 69806-34-4 | 438 |

H7.1 | HALOXYFOP-R | 72619-32-0 | 526 |

H7.1 | PROPAQUIZAFOP | 111479-05-1 | 713 |

H7.1 | QUIZALOFOP | 76578-12-6 | 429 |

H7.1 | QUIZALOFOP-P | 94051-08-8 | 641 |

H7.2 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΕΝΖΟΦΟΥΡΑΝΙΑ | ETHOFUMESATE | 26225-79-6 | 233 |

H7.3 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΕΝΖΟΪΚΑ ΟΞΕΑ | CHLORTHAL | 2136-79-0 | 328 |

H7.3 | DICAMBA | 1918-00-9 | 85 |

H7.4 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΠΥΡΙΔΥΛΙΑ | DIQUAT | 85-00-7 | 55 |

H7.4 | PARAQUAT | 4685-14-7 | 56 |

H7.5 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΔΙΟΝΕΣ | CLETHODIM | 99129-21-2 | 508 |

H7.5 | CYCLOXYDIM | 101205-02-1 | 510 |

H7.5 | TEPRALOXYDIM | 149979-41-9 | 608 |

H7.5 | TRALKOXYDIM | 87820-88-0 | 544 |

H7.6 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΑΖΙΝΕΣ | PYRIDATE | 55512-33-9 | 447 |

H7.7 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΚΑΡΒΟΞΙΜΙΔΙΑ | CINIDON-ETHYL | 142891-20-1 | 598 |

H7.7 | FLUMIOXAZIN | 103361-09-7 | 578 |

H7.8 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΦΑΙΝΥΛΑΙΘΕΡΕΣ | ACLONIFEN | 74070-46-5 | 498 |

H7.8 | BIFENOX | 42576-02-3 | 413 |

H7.8 | NITROFEN | 1836-75-5 | 170 |

H7.8 | OXYFLUORFEN | 42874-03-3 | 538 |

H7.9 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΙΜΙΔΑΖΟΛΙΝΟΝΕΣ | IMAZAMETHABENZ | 100728-84-5 | 529 |

H7.9 | IMAZAMOX | 114311-32-9 | 619 |

H7.9 | IMAZETHAPYR | 81335-77-5 | 700 |

H7.10 | ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | AMMONIUM SULFAMATE | 7773-06-0 | 679 |

H7.10 | CHLORATES | 7775-09-9 | 7 |

H7.11 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΙΣΟΞΑΖΟΛΙΑ | ISOXAFLUTOLE | 141112-29-0 | 575 |

H7.12 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΟΡΦΑΚΤΙΝΕΣ | FLURENOL | 467-69-6 | 304 |

H7.13 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΙΤΡΙΛΙΑ | BROMOXYNIL | 1689-84-5 | 87 |

H7.13 | DICHLOBENIL | 1194-65-6 | 73 |

H7.13 | IOXYNIL | 1689-83-4 | 86 |

H7.14 | ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | GLUFOSINATE | 51276-47-2 | 437 |

H7.14 | GLYPHOSATE | 1071-83-6 | 284 |

H7.15 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΑΙΝΥΛΟΠΥΡΑΖΟΛΕΣ | PYRAFLUFEN | 129630-19-9 | 605 |

H7.16 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΑΖΙΝΟΝΕΣ | CHLORIDAZON | 1698-60-8 | 111 |

H7.16 | FLURTAMONE | 96525-23-4 | 569 |

H7.17 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΙΝΟΚΑΡΒΟΞΑΜΙΔΙΑ | PICOLINAFEN | 137641-05-5 | 639 |

H7.18 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΙΝΟΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ | CLOPYRALID | 1702-17-6 | 455 |

H7.18 | PICLORAM | 1918-02-1 | 174 |

H7.19 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΙΛΟΞΥΟΞΙΚΑ ΟΞΕΑ | FLUROXYPYR | 69377-81-7 | 431 |

H7.19 | TRICLOPYR | 55335-06-3 | 376 |

H7.20 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΙΝΟΛΙΝΕΣ | QUINCLORAC | 84087-01-4 | 493 |

H7.20 | QUINMERAC | 90717-03-6 | 563 |

H7.21 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΘΙΑΔΙΑΖΙΝΕΣ | BENTAZONE | 25057-89-0 | 366 |

H7.22 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΘΕΙΟΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ | EPTC | 759-94-4 | 155 |

H7.22 | MOLINATE | 2212-67-1 | 235 |

H7.22 | PROSULFOCARB | 52888-80-9 | 539 |

H7.22 | THIOBENCARB | 28249-77-6 | 388 |

H7.22 | TRI-ALLATE | 2303-17-5 | 97 |

H7.23 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΑΖΟΛΕΣ | AMITROL | 61-82-5 | 90 |

H7.24 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΑΖΟΛΙΝΟΝΕΣ | CARFENTRAZONE | 128639-02-1 | 587 |

H7.25 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΑΖΟΛΟΝΕΣ | PROPOXYCARBAZONE | 145026-81-9 | 655 |

H7.26 | ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΡΙΚΕΤΟΝΕΣ | MESOTRIONE | 104206-82-8 | 625 |

H7.26 | SULCOTRIONE | 99105-77-8 | 723 |

H7.27 | ΜΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ | CLOMAZONE | 81777-89-1 | 509 |

H7.27 | FLUROCHLORIDONE | 61213-25-0 | 430 |

H7.27 | QUINOCLAMINE | 2797-51-5 | 648 |

H7.27 | METHAZOLE | 20354-26-1 | 369 |

H7.27 | OXADIARGYL | 39807-15-3 | 604 |

H7.27 | OXADIAZON | 19666-30-9 | 213 |

H7.27 | ΑΛΛΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΒΡΥΩΝ |

Εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα | I0 |

Εντομοκτόνα με βάση πυρεθροειδείς ενώσεις | I1 |

I1.1 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΕΘΡΟΕΙΔΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | ACRINATHRIN | 101007-06-1 | 678 |

I1.1 | ALPHA-CYPERMETHRIN | 67375-30-8 | 454 |

I1.1 | BETA-CYFLUTHRIN | 68359-37-5 | 482 |

I1.1 | BETA-CYPERMETHRIN | 65731-84-2 | 632 |

I1.1 | BIFENTHRIN | 82657-04-3 | 415 |

I1.1 | CYFLUTHRIN | 68359-37-5 | 385 |

I1.1 | CYPERMETHRIN | 52315-07-8 | 332 |

I1.1 | DELTAMETHRIN | 52918-63-5 | 333 |

I1.1 | ESFENVALERATE | 66230-04-4 | 481 |

I1.1 | ETOFENPROX | 80844-07-1 | 471 |

I1.1 | GAMMA-CYHALOTHRIN | 76703-62-3 | 768 |

I1.1 | LAMBDA-CYHALOTHRIN | 91465-08-6 | 463 |

I1.1 | TAU-FLUVALINATE | 102851-06-9 | 432 |

I1.1 | TEFLUTHRIN | 79538-32-2 | 451 |

I1.1 | ZETA-CYPERMETHRIN | 52315-07-8 | 733 |

Εντομοκτόνα με βάση χλωριωμένους υδρογονάνθρακες | I2 |

I2.1 | ΟΡΓΑΝΟΧΛΩΡΙΟΥΧΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | DICOFOL | 115-32-2 | 123 |

I2.1 | TETRASUL | 2227-13-6 | 114 |

Εντομοκτόνα με βάση καρβαμιδικές ενώσεις και οξίμες-καρβαμιδικές ενώσεις | I3 |

I3.1 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΞΙΜΕΣ-ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | METHOMYL | 16752-77-5 | 264 |

I3.1 | OXAMYL | 23135-22-0 | 342 |

I3.2 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | BENFURACARB | 82560-54-1 | 501 |

I3.2 | CARBARYL | 63-25-2 | 26 |

I3.2 | CARBOFURAN | 1563-66-2 | 276 |

I3.2 | CARBOSULFAN | 55285-14-8 | 417 |

I3.2 | FENOXYCARB | 79127-80-3 | 425 |

I3.2 | FORMETANATE | 22259-30-9 | 697 |

I3.2 | METHIOCARB | 2032-65-7 | 165 |

I3.2 | PIRIMICARB | 23103-98-2 | 231 |

Εντομοκτόνα με βάση οργανοφωσφορικές ενώσεις | I4 |

I4.1 | ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | AZINPHOS-METHYL | 86-50-0 | 37 |

I4.1 | CADUSAFOS | 95465-99-9 | 682 |

I4.1 | CHLORPYRIFOS | 2921-88-2 | 221 |

I4.1 | CHLORPYRIFOS-METHYL | 5589-13-0 | 486 |

I4.1 | COUMAPHOS | 56-72-4 | 121 |

I4.1 | DIAZINON | 333-41-5 | 15 |

I4.1 | DICHLORVOS | 62-73-7 | 11 |

I4.1 | DIMETHOATE | 60-51-5 | 59 |

I4.1 | ETHOPROPHOS | 13194-48-4 | 218 |

I4.1 | FENAMIPHOS | 22224-92-6 | 692 |

I4.1 | FENITROTHION | 122-14-5 | 35 |

I4.1 | FOSTHIAZATE | 98886-44-3 | 585 |

I4.1 | ISOFENPHOS | 25311-71-1 | 412 |

I4.1 | MALATHION | 121-75-5 | 12 |

I4.1 | METHAMIDOPHOS | 10265-92-6 | 355 |

I4.1 | NALED | 300-76-5 | 195 |

I4.1 | OXYDEMETON-METHYL | 301-12-2 | 171 |

I4.1 | PHOSALONE | 2310-17-0 | 109 |

I4.1 | PHOSMET | 732-11-6 | 318 |

I4.1 | PHOXIM | 14816-18-3 | 364 |

I4.1 | PIRIMIPHOS-METHYL | 29232-93-7 | 239 |

I4.1 | TRICHLORFON | 52-68-6 | 68 |

Βιολογικά εντομοκτόνα και εντομοκτόνα με βάση βοτανικά προϊόντα | I5 |

I5.1 | ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | AZADIRACHTIN | 11141-17-6 | 627 |

I5.1 | NICOTINE | 54-11-5 | 8 |

I5.1 | PYRETHRINS | 8003-34-7 | 32 |

I5.1 | ROTENONE | 83-79-4 | 671 |

Άλλα εντομοκτόνα | I6 |

I6.1 | ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | ABAMECTIN | 71751-41-2 | 495 |

I6.1 | MILBEMECTIN | 51596-10-2 51596-11-3 | 660 |

I6.1 | SPINOSAD | 168316-95-8 | 636 |

I6.3 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΕΝΖΟΫΛΟΥΡΙΕΣ | DIFLUBENZURON | 35367-38-5 | 339 |

I6.3 | FLUFENOXURON | 101463-69-8 | 470 |

I6.3 | HEXAFLUMURON | 86479-06-3 | 698 |

I6.3 | LUFENURON | 103055-07-8 | 704 |

I6.3 | NOVALURON | 116714-46-6 | 672 |

I6.3 | TEFLUBENZURON | 83121-18-0 | 450 |

I6.3 | TRIFLUMURON | 64628-44-0 | 548 |

I6.4 | ΚΑΡΒΑΖΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | BIFENAZATE | 149877-41-8 | 736 |

I6.5 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΑΖΥΛΥΔΡΑΖΙΝΕΣ | METHOXYFENOZIDE | 161050-58-4 | 656 |

I6.5 | TEBUFENOZIDE | 112410-23-8 | 724 |

I6.6 | ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΤΟΜΩΝ | BUPROFEZIN | 69327-76-0 | 681 |

I6.6 | CYROMAZINE | 66215-27-8 | 420 |

I6.6 | HEXYTHIAZOX | 78587-05-0 | 439 |

I6.7 | ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ ΕΝΤΟΜΩΝ | (E,Z)-9-DODECENYL ACETATE | 35148-19-7 | 422 |

I6.8 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΙΤΡΟΓΟΥΑΝΙΔΙΝΕΣ | CLOTHIANIDIN | 210880-92-5 | 738 |

I6.8 | THIAMETHOXAM | 153719-23-4 | 637 |

I6.9 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΡΓΑΝΟΚΑΣΣΙΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | AZOCYCLOTIN | 41083-11-8 | 404 |

I6.9 | CYHEXATIN | 13121-70-5 | 289 |

I6.9 | FENBUTATIN OXIDE | 13356-08-6 | 359 |

I6.10 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΞΑΔΙΑΖΙΝΕΣ | INDOXACARB | 173584-44-6 | 612 |

I6.11 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΑΙΝΥΛΑΙΘΕΡΕΣ | PYRIPROXYFEN | 95737-68-1 | 715 |

I6.12 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΦΑΙΝΥΛΟΠΥΡΑΖΟΛΕΣ | FENPYROXIMATE | 134098-61-6 | 695 |

I6.12 | FIPRONIL | 120068-37-3 | 581 |

I6.12 | TEBUFENPYRAD | 119168-77-3 | 725 |

I6.13 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΙΝΕΣ | PYMETROZINE | 123312-89-0 | 593 |

I6.14 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΥΡΙΔΙΛΟΜΕΘΥΛΑΜΙΝΕΣ | ACETAMIPRID | 135410-20-7 | 649 |

I6.14 | IMIDACLOPRID | 138261-41-3 | 582 |

I6.14 | THIACLOPRID | 111988-49-9 | 631 |

I6.15 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΘΕΙΩΔΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | PROPARGITE | 2312-35-8 | 216 |

I6.16 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΤΡΑΖΙΝΕΣ | CLOFENTEZINE | 74115-24-5 | 418 |

I6.17 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΤΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ | SPIRODICLOFEN | 148477-71-8 | 737 |

I6.18 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ (ΚΑΡΒΑΜΟΫΛΟ)ΤΡΙΑΖΟΛΕΣ | TRIAZAMATE | 112143-82-5 | 728 |

I6.19 | ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΥΡΙΕΣ | DIAFENTHIURON | 80060-09-9 | 8097 |

I6.20 | ΜΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ | ETOXAZOLE | 153233-91-1 | 623 |

I6.20 | FENAZAQUIN | 120928-09-8 | 693 |

I6.20 | PYRIDABEN | 96489-71-3 | 583 |

I6.20 | ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΑΚΑΡΙΟΚΤΟΝΑ |

Μαλακοστρακοκτόνα, σύνολο: | M0 |

Μαλακοστρακοκτόνα | M1 |

M1.1 | ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΟ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΟΚΤΟΝΟ | THIODICARB | 59669-26-0 | 543 |

M1.2 | ΑΛΛΑ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΟΚΤΟΝΑ | FERRIC PHOSPHATE | 10045-86-0 | 629 |

M1.2 | METALDEHYDE | 108-62-3 | 62 |

M1.2 | ΑΛΛΑ ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΟΚΤΟΝΑ |

Ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών, σύνολο: | PGR0 |

Φυσιολογικοί ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών | PGR1 |

PGR1.1 | ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ | CHLORMEQUAT | 999-81-5 | 143 |

PGR1.1 | CYCLANILIDE | 113136-77-9 | 586 |

PGR1.1 | DAMINOZIDE | 1596-84-5 | 330 |

PGR1.1 | DIMETHIPIN | 55290-64-7 | 689 |

PGR1.1 | DIPHENYLAMINE | 122-39-4 | 460 |

PGR1.1 | ETHEPHON | 16672-87-0 | 373 |

PGR1.1 | ETHOXYQUIN | 91-53-2 | 517 |

PGR1.1 | FLORCHLORFENURON | 68157-60-8 | 633 |

PGR1.1 | FLURPRIMIDOL | 56425-91-3 | 696 |

PGR1.1 | IMAZAQUIN | 81335-37-7 | 699 |

PGR1.1 | MALEIC HYDRAZIDE | 51542-52-0 | 310 |

PGR1.1 | MEPIQUAT | 24307-26-4 | 440 |

PGR1.1 | 1-METHYLCYCLOPROPENE | 3100-04-7 | 767 |

PGR1.1 | PACLOBUTRAZOL | 76738-62-0 | 445 |

PGR1.1 | PROHEXADIONE-CALCIUM | 127277-53-6 | 567 |

PGR1.1 | SODIUM 5-NITROGUAIACOLATE | 67233-85-6 | 718 |

PGR1.1 | SODIUM O-NITROPHENOLATE | 824-39-5 | 720 |

PGR1.1 | TRINEXAPAC-ETHYL | 95266-40-3 | 8349 |

Ανασχετικά βλάστησης | PGR2 |

PGR2.2 | ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ | CARVONE | 99-49-0 | 602 |

PGR2.2 | CHLORPROPHAM | 101-21-3 | 43 |

Άλλοι ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών | PGR3 |

PGR3.1 | ΑΛΛΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ | ΑΛΛΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ |

Άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύνολο: | ZR0 |

Ορυκτέλαια | ZR1 |

ZR1.1 | ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΟ | ΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ | 64742-55-8 | 29 |

Φυτικά έλαια | ZR2 |

ZR2.1 | ΦΥΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟ | ΕΛΑΙΑ ΠΙΣΣΑΣ | 30 |

Στειρωτικά του εδάφους (συμπεριλ. των νηματωδοκτόνων) | ZR3 |

ZR3.1 | ΜΕΘΥΛΟΒΡΩΜΙΔΙΟ | ΜΕΘΥΛΟΒΡΩΜΙΔΙΟ | 74-83-9 | 128 |

ZR3.2 | ΑΛΛΑ ΣΤΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ | CHLOROPICRIN | 76-06-2 | 298 |

ZR3.2 | DAZOMET | 533-74-4 | 146 |

ZR3.2 | 1,3-DICHLOROPROPENE | 542-75-6 | 675 |

ZR3.2 | METAM-SODIUM | 137-42-8 | 20 |

ZR3.2 | ΑΛΛΑ ΣΤΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ |

Τρωκτικοκτόνα | ZR4 |

ZR4.1 | ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ | BRODIFACOUM | 56073-10-0 | 370 |

ZR4.1 | BROMADIOLONE | 28772-56-7 | 371 |

ZR4.1 | CHLORALOSE | 15879-93-3 | 249 |

ZR4.1 | CHLOROPHACINONE | 3691-35-8 | 208 |

ZR4.1 | COUMATETRALYL | 5836-29-3 | 189 |

ZR4.1 | DIFENACOUM | 56073-07-5 | 514 |

ZR4.1 | DIFETHIALONE | 104653-34-1 | 549 |

ZR4.1 | FLOCOUMAFEN | 90035-08-8 | 453 |

ZR4.1 | WARFARIN | 81-81-2 | 70 |

ZR4.1 | ΑΛΛΑ ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ |

Όλα τα άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα | ZR5 |

ZR5.1 | ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ | ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ |

ZR5.2 | ΑΛΛΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΑΛΛΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ |

[pic]

[1] COM(2002) 349 τελικό.

[2] Οδηγία 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 1998 για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (ΕΕ L 123 της 24.4.1998, σ. 1).

[3] ΕΕ L 70 της 16.3.2005, σ. 1.

[4] ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 1.

[5] ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1.

[6] ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2006/45/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 130 της 18.5.2006, σ. 27).

[7] COM(2006) 388 τελικό.

[8] COM(2006) 372 τελικό.

[9] COM(2006) 373 τελικό.

[10] EE C […] της […], σ. […].

[11] EE C […] της […], σ. […].

[12] EE C […] της […], σ. […].

[13] EE L 242 της 10.9.2002, σ. 1.

[14] COM(2002) 349 τελικό.

[15] EE L 123 της 24.4.1998, σ 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/50/ΕΚ (ΕΕ L 142 της 30.5.2006, σ. 6).

[16] EE L 230 της 19.8.1991, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2006/45/EC (ΕΕ L 130 της 18.5.2006, σ. 27).

[17] EE L 52 της 22.2.1997, σ. 61. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 3.10.2003, σ. 1).

[18] EE L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200 της 22.7.2004, σ. 1).

[19] EE L 181 της 28.6.1989, σ. 47.

[20] COM(2006) 373 τελικό.

[21] EE L 56 της 2.3.1988, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (EK) αριθ. 143/2002 της Επιτροπής (EE L 24 της 26.1.2002, σ. 16).

[22] Το British Crop Production Council (BCPC) δημοσιεύει τακτικά το « The Pesticide Manual », μια παγκόσμια απογραφή των φυτοφαρμάκων η οποία περιέχει τις κοινές ονομασίες για τα περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα. Οι ονομασίες αυτές εγκρίνονται είτε επίσημα είτε προσωρινά από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

[23] Chemical Abstracts Service Registry Numbers.

[24] Collaborative International Pesticides Analytical Council.

Top