Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0740

    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής {SEC(2003) 1368}

    /* COM/2003/0740 τελικό - COD 2003/0301 */

    52003PC0740

    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής {SEC(2003) 1368} /* COM/2003/0740 τελικό - COD 2003/0301 */


    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής {SEC(2003) 1368}

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί την μεγαλύτερη ανταγωνιστική αγορά για ηλεκτρισμό και αέριο στον κόσμο. Αυτή η ενοποίηση των ενεργειακών αγορών θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Η εσωτερική αγορά αποτελεί ζωτικό μέρος της Κοινοτικής στρατηγικής για την ασφάλεια του εφοδιασμού όπως αναφέρεται στην Πράσινη Βίβλο «Προς μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», COM(2000) 769. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό έχει σημασία οι φορείς της αγοράς να διαθέτουν τα σωστά κίνητρα, και να έχει εξασφαλισθεί ένα σταθερό πλαίσιο. Αυτό ισχύει για επιχειρήσεις παραγωγής, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης δικτύου και καταναλωτές. Η παρούσα οδηγία αποβλέπει στην εξασφάλιση του σταθερού πλαισίου.

    Μια ενοποιημένη αγορά ηλεκτρισμού που λειτουργεί στην πράξη, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για δίκτυα μεταφοράς. Οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν ιδιαίτερη προτεραιότητα προκειμένου να επιτρέψουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ υφιστάμενων εταιρειών. Χωρίς πρόσθετες γραμμές διασύνδεσης, οι αρχές του ανοίγματος της αγοράς είναι πιθανόν να χάσουν το νόημά τους, καθώς οι εταιρείες παγιώνουν τη θέση τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αγορά κατακερματίζεται. Αυτό τονίστηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης τον Μάρτιο του 2002, στα οποία, με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή, COM(2001) 775, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικύρωσαν την ιδέα για ένα στόχο διασύνδεσης ηλεκτρισμού που να ισοδυναμεί με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής. Απαιτούνται επίσης επενδύσεις για δίκτυα μεταφοράς προκειμένου να εξασφαλισθεί η δυνατότητα του δικτύου να ανταποκριθεί στην πρόσθετη ζήτηση χωρίς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης να γίνονται θύματα συχνών διακοπών εφοδιασμού ή διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Παρόλο που κανένα σύστημα δεν είναι δυνατόν να είναι 100% αξιόπιστο, οι καταναλωτές ηλεκτρισμού αναμένουν τα γεγονότα αυτά όσον είναι δυνατόν να ελαχιστοποιούνται.

    Τέλος, μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να προέλθουν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατανεμημένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που στηρίζονται στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί νέες επενδύσεις προκειμένου να επιτραπεί η αναδιάρθρωση των ηλεκτρικών δικτύων. Για παράδειγμα η εξάπλωση των υπεράκτιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια, θα απαιτήσει νέες διασυνδέσεις και ενισχύσεις του δικτύου σε διάφορες τοποθεσίες. Η κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγή θα απαιτήσει την αναβάθμιση των δικτύων χαμηλής τάσης.

    Η εσωτερική αγορά απαιτεί επίσης την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Οι σημερινές τάσεις, εφόσον η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην διευρυμένη ΕΕ συνεχίσει να αυξάνεται κατά μη βιώσιμο τρόπο, είναι απαράδεκτες και απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο το αναμενόμενο κλείσιμο σημαντικού ποσοστού των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σημαίνει επίσης την πραγματοποίηση μεσοπρόθεσμα κάποιων επενδύσεων για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Όμως, τόσο η διαχείριση της ζήτησης όσο και η δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής απαιτούν επενδύσεις, και κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό που κάνει τέτοιες επενδύσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει σταθερό κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρισμού.

    Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να τονισθεί πως ο ηλεκτρισμός δεν μοιάζει με κανένα άλλο προϊόν. Δεν διαθέτει πραγματικά υποκατάστατα και δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Επιπλέον, η ασφάλεια του δικτύου έχει κάποια χαρακτηριστικά δημόσιου αγαθού, δεδομένου πως οι αστοχίες στον εφοδιασμό με ηλεκτρισμό τείνουν να επηρεάζουν γενικά όλους τους καταναλωτές. Αποτελεί συνεπώς συνεχή ανάγκη, τώρα που θα λειτουργήσει σύντομα η ανταγωνιστική αγορά, να εξασφαλισθεί το σωστό πλαίσιο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού στην ΕΕ, τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς.

    2. ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ

    Το δίκτυο θα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς σε αποδεκτά όρια από πλευράς συχνότητας, τάσης και έντασης ρεύματος. Λόγω της φύσης του ηλεκτρισμού και της συνεχώς μεταβαλλόμενης μορφής της παραγωγής και της κατανάλωσης, είναι πολύ δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη του όγκου των ροών σε κάθε δεδομένο σημείο του δικτύου. Ο έλεγχος αυτών των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, εξαρτάται με τη σειρά του ιδιαίτερα από την ασφάλεια και την αξιοπιστία των υποδομών παρακολούθησης και ελέγχου, με βάση τις τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών.

    Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης δικτύου υιοθετούν κανόνες προκειμένου να εξασφαλίσουν πως το δίκτυο διαθέτει αρκετή αναξιοποίητη δυναμικότητα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής λειτουργία του δικτύου υπό ποικιλία ακραίων περιστάσεων. Αυτό για παράδειγμα επηρεάζει τον όγκο της δυναμικότητας που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς ανάμεσα σε μια περιοχή ελέγχου και μιαν άλλη.

    Τα συστήματα των ηλεκτρικών δικτύων αποτελούνται από τεράστιο αριθμό συστατικών μερών. Το σύστημα έχει σχεδιασθεί προκειμένου να αντέξει σε εύλογες πιθανές αστοχίες. Το γενικό πρότυπο που ακολουθείται για την λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων είναι ο αποκαλούμενος κανόνας του «ν-1». Σύμφωνα με αυτόν, το δίκτυο οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί στην περίπτωση που κάθε μια από τις μεμονωμένες αστοχίες έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου. Δεν καλύπτονται όλες οι απρόβλεπτες περιπτώσεις αφού το κόστος που συνδέεται με όλα τα πιθανά συμβάντα θα ήταν απαγορευτικό.

    Οι κανόνες αυτοί, καθώς και άλλες απαιτήσεις σχετικά με την παροχή πληροφοριών και τα χρονοδιαγράμματα, αντιμετωπίζονται προς το παρόν στα πλαίσια εθελοντικών κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν για τα μέλη οργανισμών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς όπως ο UCTE και η Nordel. Η UCTE προετοιμάζει προς το παρόν επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της εγχειριδίου, το οποίο πρόκειται να κάνει συμβατικά υποχρεωτικό για τα μέλη της. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ενσωμάτωσης περαιτέρω τεχνικών κανόνων στις κατευθυντήριες οδηγίες που θα συμφωνηθούν στα πλαίσια του κανονισμού για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρισμού.

    Σε συνδυασμό με τους επιχειρησιακούς κανόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχει επίσης περίπτωση οι ρυθμιστικές αρχές να καθορίσουν στόχους όσον αφορά τις επιδόσεις για αμφότερους τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς και διανομής. Οι στόχοι αυτοί θα ενθαρρύνουν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συνεχίσουν την συντήρηση του δικτύου και να μην εξοικονομούν από τις λειτουργικές δαπάνες. Φυσικά το πραγματικό επίπεδο των στόχων θα πρέπει να καθορισθεί στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειας των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να καθορίσουν τέτοιους στόχους στα πλαίσια της διαδικασίας έγκρισης της μεθοδολογίας καθορισμού των τελών πρόσβασης στο δίκτυο. Κατά συνέπεια το άρθρο 4 αναθέτει στα κράτη μέλη το καθήκον να εξασφαλίσουν πως οι εταιρείες μεταφοράς και διανομής συνεργάζονται στα πλαίσια πρωτοβουλιών σαν κι αυτήν της UCTE.

    3. ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ

    Όπως αναφέρθηκε ήδη στην Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής για την ασφάλεια του εφοδιασμού [1], το ζήτημα αυτό αποτελεί διαρκή προβληματισμό για την ΕΕ. Παρά το γεγονός της αποσύνδεσης της ζήτησης ενέργειας από την οικονομική ανάπτυξη, η ενεργειακή ζήτηση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τα επόμενα χρόνια.

    [1] COM(2000) 769 τελικό της 29 Νοεμβρίου 2000.

    Ωστόσο, οι σημερινές τάσεις είναι απαράδεκτες και από την άποψη αυτή η πρώτη προτεραιότητα των κρατών μελών θα έπρεπε να είναι η ύπαρξη πολιτικών για τον έλεγχο της αύξησης της ζήτησης. Η προσέγγιση αυτή είναι φθηνότερη, λειτουργεί γρηγορότερα και ευθυγραμμίζεται με της δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Κατά συνέπεια η διαχείριση της ζήτησης θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κάθε κράτους μέλους για την διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Η πολιτική της πρόβλεψης της ζήτησης με βάση σενάριο «συνηθισμένων επιχειρηματικών πρακτικών» που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως βάση για να προβλεφθούν οι πρόσθετες απαιτήσεις ηλεκτροπαραγωγής, δεν αποτελεί βιώσιμη πολιτική ούτε σε εθνικό ούτε σε Κοινοτικό επίπεδο.

    Ταυτόχρονα ωστόσο, μεγάλος αριθμός σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να κλείσουν κατά τα επόμενα λίγα έτη και είναι πιθανόν να απαιτηθούν κάποιες νέες επενδύσεις στον τομέα των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής, έστω και μόνον για την αντικατάσταση των υφιστάμενων σταθμών. Μεγάλο μέρος αυτών των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να προέλθει από τις ανανεώσιμες και από τη κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγή με βάση εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας. Η οδηγία για τις ανανεώσιμες [2] θέτει συγκεκριμένους στόχους για τα κράτη μέλη προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Παρόμοια μέτρα για τους σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας έχουν ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο. Κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα κατά πόσον απαιτούνται και άλλα μέτρα στο πλαίσιο αυτό.

    [2] 2001/77/EC.

    Μια από τις ευνοϊκές συνέπειες της ανταγωνιστικής αγοράς είναι πως καταργεί την έμφυτη τάση υπερεπένδυσης στη δυναμικότητα παραγωγής, που χαρακτηρίζει μια κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανία ηλεκτρισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εκεί όπου η ζήτηση είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται περισσότερο στις τιμές. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός καθιστά την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πιο ευαίσθητη.

    Σε μιαν απελευθερωμένη αγορά, σαν κι αυτή που ισχύει για άλλα προϊόντα, οι ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να εξασφαλίζουν επαρκή δυναμικότητα για την αντιμετώπιση της ζήτησης. Γενικά, αναμένεται αυτό να επιτευχθεί στην ανταγωνιστική αγορά μόνο με ένα τρόπο, δηλαδή μέσω του μηχανισμού των τιμών Καθώς οι τιμές θα ανεβαίνουν, οι επενδύσεις θα γίνουν βιώσιμες και είτε θα συνδεθεί στο δίκτυο περισσότερη δυναμικότητα, είτε θα περιορισθεί η ζήτηση. Προκειμένου να λειτουργήσει καλά ο μηχανισμός αυτός, οι επενδυτές οφείλουν να είναι σίγουροι για την έκταση της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρισμού. Αν αυτό δεν συμβεί, η αβεβαιότητα είναι δυνατόν να εμποδίσει την πραγματοποίηση επενδύσεων, ανεξάρτητα του αν αυτό συμβαίνει στον τομέα της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής ή στην τεχνολογία διαχείρισης της ζήτησης. Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το κατά πόσον οι επενδυτές είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε δυναμικότητα αιχμής, προκειμένου να καλύψουν τις περιόδους εξαιρετικά υψηλής ζήτησης ή τα περιστατικά στα πλαίσια των οποίων δεν υφίσταται μεγάλο ποσοστό άλλης ηλεκτροπαραγωγής. Ορισμένοι πιστεύουν πως δεν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις επειδή τα γεγονότα αυτά είναι σπάνια και απρόβλεπτα. Κατά συνέπεια, ίσως αξίζει να προβλεφθούν εκτός από τους μηχανισμούς της αγοράς, και περαιτέρω μέτρα από τις κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ύπαρξη επαρκούς δυναμικότητας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω συνδυασμού μέτρων, όπως ο καθορισμός στόχων για το ύψος της εφεδρικής δυναμικότητας ή ισοδύναμων μέτρων, λόγου χάριν από την πλευρά της ζήτησης, και μέσω της λήψης μέτρων προκειμένου να εξασφαλισθεί η επίτευξη των στόχων μέσω κινήτρων ή μέσω υποχρεώσεων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Το ζήτημα αυτό καλύπτεται στο άρθρο 5 της προτεινόμενης οδηγίας.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απαιτεί προσεκτικό συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Εκτός από τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η ενιαία αγορά θα πρέπει να λειτουργεί πάντα. Αυτό σημαίνει πως η αμετάβλητη δυναμικότητα που διατίθεται μεταξύ των κρατών μελών δεν θα πρέπει να διακόπτεται ποτέ εκτός για λόγους «ανωτέρας βίας». Για παράδειγμα, θα πρέπει να απαγορευθεί στα κράτη μέλη η διακοπή των διασυνοριακών ροών εξαιτίας τάσεων στις τοπικές τιμές χονδρικής πώλησης. Ταυτόχρονα ωστόσο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν με επιφύλαξη όταν αξιολογούν την διαθεσιμότητα εισαγόμενης ενέργειας σε περιόδους αιχμής της ζήτησης και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη της κατάστασης όσον αφορά την εφεδρική δυναμικότητα σε άλλα κράτη μέλη, ιδίως σε εκείνα από τα οποία αναμένεται να εξαρτώνται για εισαγόμενη ενέργεια.

    Ένας δεύτερος προβληματισμός είναι πως τα κράτη μέλη απαιτείται να υιοθετήσουν πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οι οποίες να είναι εύλογα συνεπείς μεταξύ τους. Η εφεδρική δυναμικότητα είναι δυνατόν να συμβάλλει σημαντικά στο συνολικό κόστος του διατιθέμενου ηλεκτρισμού. Κατά συνέπεια είναι δυνατόν κάποιο κράτος μέλος να υποκύψει στον πειρασμό να υιοθετήσει πολύ χαμηλό στόχο όσο αφορά την εφεδρική δυναμικότητα και να «καιροσκοπήσει» σε βάρος άλλων χωρών που υιοθέτησαν επιφυλακτικότερη στάση. Παρομοίως, οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν πιθανώς για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει να είναι εύλογα συνεπείς προκειμένου να αποφευχθεί η στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

    4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΡΑΜΜΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Χωρίς νέες επενδύσεις για διασυνδέσεις μεταξύ κρατών μελών, η εσωτερική αγορά δεν θα λειτουργήσει σωστά και θα επηρεαστούν τόσο η ασφάλεια του εφοδιασμού όσο και η αποτελεσματικότητα της βιομηχανίας. Οι νέες υποδομές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς η βιομηχανία ενοποιείται, ιδίως στην περίπτωση που η συγκέντρωση είναι υψηλή σε επίπεδο κράτους μέλους. Η αυξημένη διασύνδεση παρέχει επίσης στα κράτη μέλη τη δυνατότητα από κοινού χρήσης εφεδρικής δυναμικότητας, δεδομένου πως είναι απίθανο να σημειωθούν ταυτόχρονα αιχμές ζήτησης σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα και μειωμένο κόστος. Ωστόσο, ο κύριος λόγος υπέρ της κατασκευής νέων διασυνδέσεων είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς και η εξασφάλιση περισσότερου ανταγωνισμού.

    Προκειμένου να έχουν εμπιστοσύνη για την κατασκευή νέων υποδομών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αντιμέτωποι με ένα σαφές νομοθετικό καθεστώς. Κατά συνέπεια, παρόλο που αποτελεί κυρίως έργο των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς να προωθούν έργα υποδομής, είναι σαφές πως στην διαδικασία προγραμματισμού θα πρέπει να εμπλακούν και οι ρυθμιστικές αρχές, δεδομένου πως οι αρχές αυτές θα έχουν σαφή αρμοδιότητα για τα τιμολόγια που θα χρεώνουν οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του δικτύου. Κατά τον ίδιο τρόπο οι ρυθμιστικές αρχές γειτονικών κρατών μελών θα πρέπει επίσης να συνεργάζονται όταν αποφασίζουν ποιες επενδύσεις θα εγκρίνουν.

    Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς ανταμείβονται επαρκώς για τις επενδύσεις που κάνουν. Η απόδοση του κεφαλαίου για νέες επενδύσεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το κόστος του κεφαλαίου της οικείας επιχείρησης, λαμβανομένης υπόψη της χρηματοπιστωτικής της δομής. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν δυνατόν να προβλεφθεί υψηλότερη απόδοση για νέες υποδομές.

    Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η επιχείρηση εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς δεν πραγματοποιήσει ταχεία πρόοδο σε σημαντικά έργα υποδομής, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να έχει ορισμένα δικαιώματα προκειμένου να εξασφαλίσει την υλοποίηση των έργων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των έργων από άλλο μέρος, ενώ οι δαπάνες θα καλυφθούν από την επιχείρηση εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς. Η διαδικασία αυτή καθορίζεται στο άρθρο 6 της προτεινόμενης οδηγίας.

    5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Οι επενδύσεις για να καλυφθεί η ανεπαρκής δυναμικότητα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική ασφάλεια και βιωσιμότητα του εφοδιασμού της ΕΕ με ηλεκτρισμό. Απαιτούνται επίσης νέες διασυνδέσεις εντός της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ιδίως εκεί όπου οι υφιστάμενες εταιρείες κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Χωρίς τέτοιες επενδύσεις, τα κράτη μέλη είναι δυνατόν να έχουν την τάση να υιοθετήσουν πιο παρεμβατικά μέτρα, όπως εκχώρηση ή απελευθέρωση δυναμικότητας. Κατά συνέπεια έχει σημασία να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις και αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ευθέως τα σχετικά ζητήματα, παρά να αναβάλουν συνεχώς τη λήψη σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων.

    Απαιτείται επίσης δράση σχετικά με το ζήτημα της εξισορρόπησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η πρώτη προτεραιότητα εδώ είναι η ανάγκη περιορισμού των απαράδεκτων τάσεων στην κατανάλωση ενέργειας. Όπου απαιτούνται νέες επενδύσεις για ηλεκτροπαραγωγή, αυτές θα πρέπει να προέλθουν κατά μεγάλο μέρος από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων και συμπαραγωγής. Ωστόσο αυτοί που αναπτύσσουν τέτοιες τεχνολογίες καθώς και κάθε άλλος επενδυτής στον τομέα αυτό, απαιτούν σταθερό πλαίσιο. Κατά συνέπεια τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σαφώς καθορισμένη προσέγγιση σχετικά με το ζήτημα προσφοράς-ζήτησης, που να έχει δημοσιευθεί εκ των προτέρων και να είναι σταθερή. Σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται και οι κυβερνήσεις ίσως υποκύψουν στον πειρασμό των παρεμβατικών μέτρων, που είναι ασύμβατα με τον ανταγωνισμό και τείνουν αδικαιολόγητα να υποστηρίξουν την αύξηση της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής.

    Το επισυναπτόμενο σχέδιο οδηγίας προτείνει συνεπώς στα κράτη μέλη να θεσπίσουν σταθερό κανονιστικό πλαίσιο που να υποστηρίζει τις απαραίτητες επενδύσεις, το οποίο να είναι εύλογα συνεπές μεταξύ των κρατών μελών, ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ανάγκη για την επικουρικότητα.

    2003/0301 (COD)

    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 95,

    την πρόταση της Επιτροπής [3],

    [3] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [4],

    [4] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [5],

    [5] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

    ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης [6],

    [6] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η οδηγία 2003/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2003, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση της οδηγίας 96/92/ ΕΚ [7] συνέβαλε σημαντικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η εγγύηση για υψηλό επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας για την επιτυχή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και η οδηγία αυτή παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις εταιρείες ηλεκτρισμού, για λόγους που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και την ασφάλεια εφοδιασμού. Οι υποχρεώσεις αυτές δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να καθορισθούν όσον γίνεται πιο αυστηρά και δεν θα πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία δυναμικότητας παραγωγής που να ξεπερνά αυτήν που είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες διακοπές της διανομής ηλεκτρισμού στους τελικούς πελάτες.

    [7] ΕΕ L 176 της 15.7.2003, σ.37.

    (2) Μια ανταγωνιστική ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ απαιτεί διαφανείς πολιτικές ασφάλειας εφοδιασμού, που δεν εισάγουν διακρίσεις και είναι συμβατές με τις απαιτήσεις μιας τέτοιας αγοράς. Η έλλειψη τέτοιων πολιτικών στα μεμονωμένα κράτη μέλη ή οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές των κρατών μελών είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας, ο καθορισμός σαφών ρόλων και αρμοδιοτήτων για όλους τους φορείς της αγοράς για την διασφάλιση της καλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό με ταυτόχρονη αποφυγή της δημιουργίας εμποδίων για τους νεοεισερχόμενους, στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού ή σημαντικών δυσκολιών για εταιρείες με μικρά μερίδια αγοράς.

    (3) Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας μεταφοράς, της παροχής πληροφοριών και της μοντελοποίησης δικτύων, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας εσωτερικής αγοράς που να λειτουργεί σωστά. Η έλλειψη συντονισμού σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων, επιδρά δυσμενώς στην ανάπτυξη ισότιμων συνθηκών για τον ανταγωνισμό.

    (4) Θα πρέπει να απαιτηθεί από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς και διανομής να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης προς τους τελικούς πελάτες όσον αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια των διακοπών προς τους πελάτες.

    (5) Με την επιφύλαξη των άρθρων 86, 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ, έχει σημασία τα κράτη μέλη να καθορίσουν σαφές πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση επενδύσεων για δυναμικότητα παραγωγής και τεχνικές διαχείρισης της ζήτησης. Έχει επίσης σημασία να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξασφαλισθεί κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις για νέες διασυνδέσεις μεταφοράς ιδίως μεταξύ των κρατών μελών. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να αναπτυχθούν κατά εναρμονισμένο τρόπο στην Κοινότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

    (6) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης συμφώνησε για στόχο του επιπέδου διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών, που αντιστοιχεί στο 10% της εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής σε κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός. Τα χαμηλά επίπεδα διασύνδεσης έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της αγοράς και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Η ύπαρξη επαρκούς δυναμικότητας φυσικής διασύνδεσης έχει ζωτική σημασία αλλά δεν αποτελεί ικανή συνθήκη προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός ο ανταγωνισμός. Απαιτείται επίσης η επιχείρηση εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς να μην είναι σε θέση να κατακρατεί δυναμικότητα προκειμένου να δημιουργεί τεχνητή έλλειψη. Από την άποψη αυτή θα πρέπει να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη διαφάνεια της διαδικασίας υπολογισμού και καταμερισμού της δυναμικότητας στο σύστημα μεταφοράς.

    (7) Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς χρειάζονται κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργεί νομική ασφάλεια και να περιλαμβάνει εύλογο ποσοστό απόδοσης των επενδύσεων αυτών, που θα καλύπτει τουλάχιστον το κόστος κεφαλαίου. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλει τόσο στην ασφάλεια του εφοδιασμού όσο και στην αποτελεσματικότητα του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

    (8) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις παράβασης των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται με βάση την παρούσα οδηγία, και να εξασφαλίσουν την εκτέλεσή τους. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές.

    (9) Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας που ορίζονται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης, δηλαδή η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού που λειτουργεί πλήρως με βάση υγιή ανταγωνισμό και ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, είναι αδύνατον να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύνανται συνεπώς, λόγω των διαστάσεων και των αποτελεσμάτων της δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο. Η οδηγία περιορίζεται στις ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και δεν προχωρεί πέραν των όσων είναι αναγκαία για τον σκοπό αυτό.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Η παρούσα οδηγία θεσπίζει μέτρα που έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ διασφαλίζοντας τον εφοδιασμό με ηλεκτρισμό και εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών.

    Θεσπίζει πλαίσιο εντός του οποίου τα κράτη μέλη καθορίζουν, σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, γενικές και διαφανείς πολιτικές, οι οποίες δεν εισάγουν διακρίσεις, και είναι συμβατές με τις απαιτήσεις για μιαν ανταγωνιστική ενιαία αγορά ηλεκτρισμού.

    Άρθρο 2 Ορισμοί

    Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    ως «παραγωγή» νοείται η παραγωγή ηλεκτρισμού.

    ως «μεταφορά» νοείται η μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος υπερυψηλής και υψηλής τάσης με στόχο την παράδοσή του στους τελικούς πελάτες ή στους διανομείς, χωρίς να περιλαμβάνεται ο εφοδιασμός.

    ως «επιχείρηση εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς» νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας, συντήρησης και, αν απαιτηθεί, ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς σε δεδομένη περιοχή, και, όπου ισχύει, των διασυνδέσεων με άλλα συστήματα και την ευθύνη εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης δυνατότητας του συστήματος να καλύψει τις εύλογες απαιτήσεις για την μεταφορά ηλεκτρισμού.

    ως «διανομή» νοείται η μεταφορά ηλεκτρισμού με συστήματα διανομής υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, με στόχο την παράδοσή του στους πελάτες χωρίς να περιλαμβάνεται ο εφοδιασμός.

    ως «επιχείρηση εκμετάλλευσης συστήματος διανομής» νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας, συντήρησης και, αν απαιτηθεί, ανάπτυξης του συστήματος διανομής σε δεδομένη περιοχή, και, όπου ισχύει, των διασυνδέσεων με άλλα συστήματα και την ευθύνη εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης δυνατότητας του συστήματος να καλύψει τις εύλογες απαιτήσεις για την διανομή ηλεκτρισμού.

    ως «γραμμές διασυνδέσεις» νοείται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη ζεύξη ηλεκτρικών δικτύων.

    τα «έργα που συνδέονται με την διασυνοριακή αγορά ηλεκτρισμού» καλύπτουν τόσο τις γραμμές διασύνδεσης όσο και τις εσωτερικές συνδέσεις που διευθύνουν το πεδίο εφαρμογής για διασυνοριακές συναλλαγές.

    ως «διασυνδεδεμένο σύστημα» νοείται αριθμός συστημάτων μεταφοράς και διανομής, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία ή περισσότερες γραμμές διασύνδεσης.

    ως «εφοδιασμός» νοείται η πώληση, συμπεριλαμβανομένης της επαναπώλησης, ηλεκτρισμού σε πελάτες.

    ως «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» νοούνται ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, από τα κύματα, παλιρροϊκή, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από τα αέρια που παράγονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και από τα βιοαέρια).

    ως «κατανεμημένη παραγωγή» νοούνται σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής συνδεδεμένοι σε σύστημα διανομής.

    ως «ρυθμιστική αρχή» νοούνται οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών, όπως ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 23 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ.

    ως «νεοεισερχόμενη στην αγορά» νοείται εταιρεία που παράγει ή εφοδιάζει ηλεκτρισμό σε ένα κράτος μέλος και που έχει αρχίσει να λειτουργεί σε αυτό το κράτος μέλος μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας 96/92/ΕΚ.

    ως «εταιρεία με μικρό μερίδιο αγοράς» νοείται είτε εταιρεία παραγωγής με δυναμικότητα παραγωγής μικρότερη από 5% στη σχετική αγορά, είτε εταιρεία εφοδιασμού με μερίδιο μικρότερο του 5% στην δική του σχετική αγορά.

    Άρθρο 3 Γενικές διατάξεις

    1. Κατά τη θέσπιση των γενικών τους πολιτικών όσον αφορά το υψηλό επίπεδο ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, τα κράτη μέλη καθορίζουν και δημοσιεύουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των διάφορων κατηγοριών φορέων της αγοράς, αντίστοιχα:

    α) των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς.

    β) των εταιρειών εφοδιασμού.

    όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των πολιτικών και προσδιορίζουν όπου απαιτείται τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να εφαρμόζουν οι φορείς στην υπό εξέταση αγορά ηλεκτρισμού.

    2. Κατά την ανάπτυξη των μέτρων αυτών τα κράτη μέλη λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τα ακόλουθα:

    α) την εσωτερική αγορά και τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρισμό.

    β) την ανάγκη μείωσης του ρυθμού με τον οποίο τείνει να αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού προκειμένου να καλυφθούν οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Κοινότητας.

    γ) τη σημασία που έχει η εξασφάλιση του συνεχούς εφοδιασμού με ηλεκτρισμό.

    δ) την ανάγκη εξασφάλισης επαρκούς επιπέδου εφεδρικής δυναμικότητας παραγωγής ή ισοδύναμα μέτρα από την πλευρά της ζήτησης.

    ε) την ανάγκη προώθησης της χρήσης ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την οδηγία 2001/77/ΕΚ.

    στ) την ανάγκη για μερική διαφοροποίηση της ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να εξασφαλισθεί εύλογη ισορροπία μεταξύ των διάφορων πρωτογενών καυσίμων.

    ζ) την ανάγκη υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, ιδίως τεχνολογιών διαχείρισης της ζήτησης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατανεμημένης παραγωγής.

    η) την ανάγκη για συνεχή λειτουργία του δικτύου σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος σε μεμονωμένο σημείο ή σημεία του δικτύου, και το κόστος που σχετίζεται με την άμβλυνση τέτοιων διαταραχών του εφοδιασμού.

    θ) την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής προκειμένου να διατηρηθούν οι επιδόσεις των δικτύων.

    ι) την ανάγκη για παροχή ηλεκτρισμού που να είναι αποδοτική από πλευράς κόστους.

    3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν πως τα μέτρα που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεν δημιουργούν αδικαιολόγητο βάρος για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά και για τις εταιρείες με μικρά μερίδια αγοράς. Τα κράτη μέλη αξιολογούν επίσης τις επιπτώσεις των μέτρων στο κόστος του ηλεκτρισμού για τους τελικούς καταναλωτές.

    Άρθρο 4 Ασφάλεια δικτύου

    1. Τα κράτη μέλη μετά από διαβουλεύσεις με τις γειτονικές τους χώρες, εξασφαλίζουν την εφαρμογή από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς, ελάχιστων λειτουργικών προτύπων για την ασφάλεια του δικτύου.

    2. Οι ρυθμιστικές αρχές στα κράτη μέλη καθορίζουν πρότυπα επιδόσεων για τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς και διανομής όσον αφορά την εμφάνιση διακοπών για τους τελικούς χρήστες λόγω συμβάντων στα δίκτυα μεταφοράς. Οι ρυθμιστικές αρχές δημοσιεύουν τα πρότυπα αυτά.

    Άρθρο 5 Διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ζήτηση και την προσφορά

    1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης, τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, λαμβανομένων υπόψη των άρθρων 4 και 7 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης της αποτελεσματικής χρήσης ενέργειας καθώς και της ενθάρρυνσης της εισόδου στην αγορά νεοεισερχόμενων εταιρειών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ισορροπία μεταξύ της ζήτησης ηλεκτρισμού και της προσφοράς δυναμικότητας παραγωγής.

    Ιδιαίτερα, τα κράτη μέλη απαιτούν από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς να εξασφαλίσουν κατάλληλο επίπεδο αποθέματος δυναμικότητας ή να θεσπίσουν ισοδύναμα μέτρα, λόγου χάριν μέτρα που σχετίζονται με τον έλεγχο της ζήτησης αιχμής μέσω συστημάτων ελέγχου πραγματικού χρόνου.

    Εκτός από τα μέτρα που προβλέπονται στην δεύτερη υποπαράγραφο, και με την επιφύλαξη των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους αυτούς, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα ακόλουθα:

    α) προώθηση της διαχείρισης της ζήτησης,

    β) διακοπτόμενους πελάτες,

    γ) υποχρεώσεις για τους προμηθευτές και/ή τους παραγωγούς,

    δ) θέσπιση πλαισίου για την αγορά χονδρικής με αρκετό αριθμό ανταγωνιστών που θα εξασφαλίζει επαρκή μυνήματα όσον αφορά την τιμή για τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

    2. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν τα μέτρα που λαμβάνουν με βάση το παρόν άρθρο και εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή διανομή στους υφιστάμενους και μελλοντικούς επενδυτές στον τομέα της παραγωγής καθώς και στους καταναλωτές ηλεκτρισμού.

    Άρθρο 6 Επενδύσεις δικτύου

    1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν πως τόσο για τα δίκτυα μεταφοράς όσο και για τα δίκτυα διανομής, οι αποφάσεις για τις επενδύσεις λαμβάνονται έτσι ώστε να δίδεται προτεραιότητα στα μέτρα διαχείρισης της αυξανόμενης ζήτησης, εφόσον είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για επενδύσεις δικτύου ή παραγωγής.

    2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν πως οι αποφάσεις για επενδύσεις λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για τα ακόλουθα:

    α) αυξημένες δυνατότητες για σύνδεση ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος που καθορίζεται στην οδηγία 2001/77/EΚ για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και στην οδηγία 200x/xx σχετικά με την συμπαραγωγή.

    β) αυξημένες δυνατότητες για τους πελάτες να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους για επιλογή προμηθευτή όπως ορίζει η οδηγία 2003/54/EΚ.

    γ) την ανάγκη εξασφάλισης υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε λογική τιμή, σύμφωνα με την οδηγία 2003/54/ΕΚ, άρθρο 3 παράγραφος 3, ιδίως για πελάτες σε απομεμακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

    Άρθρο 7 Κατασκευή γραμμών διασύνδεσης

    1. Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν τακτικά στην ρυθμιστική αρχή έγγραφο που προσδιορίζει τις επενδυτικές τους προθέσεις όσον αφορά την διασφάλιση επαρκούς επιπέδου δυναμικότητας διασυνοριακής διασύνδεσης.

    2. Το έγγραφο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 είναι δυνατόν να καλύπτει ένα ή περισσότερα ημερολογιακά έτη και λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα:

    α) υφιστάμενη και σχεδιαζόμενη παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εφοδιασμό,

    β) αναμενόμενες μορφές κατανάλωσης που επιτρέπουν τη λήψη μέτρων διαχείρισης της ζήτησης,

    γ) ανάγκη προώθησης της κατανεμημένης παραγωγής,

    δ) ανάγκη προώθησης της παραγωγής από ανανεώσιμες,

    ε) τους περιφερειακούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της αειφόρου ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων και των έργων που αποτελούν τμήμα των αξόνων προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην απόφαση ΧΧΧ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [περί καθορισμού προσανατολισμών για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ...] [8]

    [8]

    3. Η ρυθμιστική αρχή ζητά τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με τα προτεινόμενα επενδυτικά έγγραφα. Για τη συνολική επίπτωση των προτεινόμενων επενδυτικών στρατηγικών, η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της ομάδας ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ηλεκτρισμού και αερίου που θεσπίστηκε με την απόφαση της Επιτροπής 2003/796/ΕΚ.

    4. Η ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το πρόγραμμα της επιχείρησης εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς ή εναλλακτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει επιφέρει, σε συνεννόηση με την επιχείρηση εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς, κατάλληλες τροποποιήσεις, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της παραγράφου 3 και των προτεραιοτήτων που καθορίζονται στην παράγραφο 2 και στο άρθρο 6.

    5. Η ρυθμιστική αρχή λαμβάνει υπόψη της την επενδυτική στρατηγική που εγκρίθηκε με βάση την παράγραφο 4, όταν εγκρίνει, με βάση το άρθρο 23 παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, τη μεθοδολογία για τα τιμολόγια πρόσβασης στο δίκτυο.

    Με την επιφύλαξη των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης, παρέχει ιδίως θετικά κίνητρα για επενδύσεις, επιτρέποντας ποσοστό απόδοσης της επένδυσης που συγκρίνεται με το μέσο κόστος επενδυτικού κεφαλαίου με παρόμοιο κίνδυνο.

    6. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή παράλειψης της επιχείρησης εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς να υλοποιήσει τα έργα που προσδιορίζονται στην παράγραφο 4, η ρυθμιστική αρχή διαθέτει τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητική πρόοδο της εγκεκριμένης στρατηγικής, ιδίως μέσω των ακόλουθων:

    α) επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς των οποίων τα έργα καθυστερούν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

    β) έκδοση εντολής προς την επιχείρηση εκμετάλλευσης συστήματος μεταφοράς να αναλάβει εργασία εντός τακτής ημερομηνίας.

    γ) διευθέτηση της ανάληψης εργασίας από συμβασιούχο μέσω δημοπρασίας.

    Άρθρο 8 Κυρώσεις

    1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση παραβίασης των εθνικών διατάξεων, που θεσπίζονται με βάση την παρούσα οδηγία, και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των κανόνων. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές.

    2. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αυτές τις διατάξεις στην Επιτροπή το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2005 και κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή οποιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

    Άρθρο 9 Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία

    1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις απαραίτητες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία, πριν από την 1 Ιανουαρίου 2006. Ενημερώνουν σχετικά αμέσως την Επιτροπή.

    2. Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα μέτρα αυτά, φροντίζουν να περιλάβουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή τα συνοδεύουν με τέτοιου είδους αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Η μέθοδος των αναφορών αυτών καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

    Άρθρο 10 Υποβολή εκθέσεων

    Η Επιτροπή παρακολουθεί και αναθεωρεί την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και υποβάλει έκθεση προόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το αργότερο μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

    Άρθρο 11 Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 12

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, [...]

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Πολιτικός (οι) Τομέας (είς): Ενέργεια και Μεταφορές

    Δραστηριότητα (ες): Ενέργεια, Βιομηχανία και Εσωτερική Αγορά

    Τίτλος της δράσης: Σχέδιο οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής.

    1. ΚΟΝΔΥΛΙΟ (Α) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΤΙΤΛΟΣ (ΟΙ)

    Άνευ αντικειμένου

    2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    2.1. Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B):

    2.2. Περίοδος υλοποίησης:

    Ετήσια

    2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση της δαπάνης : 0,5 εκατ. EUR

    α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων / των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (βλ. σημείο 6.1.1)

    εκατ. ευρώ (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή και δαπάνες στήριξης (βλ. σημείο 6.1.2)

    Δεν εφαρμόζεται

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις ανθρώπινων πόρων και άλλων διοικητικών δαπανών (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

    ( Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    ( Η πρόταση απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού κεφαλαίου των δημοσιονομικών προοπτικών

    - Ενδέχεται να συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας.

    2.4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων [9]

    [9] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων.

    ( Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

    ή

    - Δημοσιονομικές επιπτώσεις - η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

    Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό παράρτημα.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Να αναφερθεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον επηρεάζονται πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

    3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ιδίως άρθρο 95.

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης [10]

    [10] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων.

    5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

    Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού κάνει όλο και πιο σπουδαία τη διατήρηση των επενδύσεων τόσο για τη μεταφορά όσο και για την παραγωγή. Η ανταγωνιστική αγορά μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται και υλοποιούνται επενδύσεις τέτοιου τύπου και τα κράτη μέλη οφείλουν να αποσαφηνίσουν τις πολιτικές τους στον τομέα αυτό.

    Ιδιαίτερα για την μεταφορά, η εισαγωγή της νομοθετημένης πρόσβασης τρίτων μερών, σημαίνει πως στην πραγματικότητα οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τα τιμολόγια πρόσβασης επηρεάζουν την διαθεσιμότητα πιστώσεων για επενδύσεις υποδομής. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε σύγχυση και παράλυση εκτός και αν στις λαμβανόμενες αποφάσεις συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές.

    Όσον αφορά την εξισορρόπηση της σχέσης προσφοράς - ζήτησης, η ύπαρξη ανταγωνιστικού πλαισίου συνεπάγεται πως οι επενδυτικές αποφάσεις ανταποκρίνονται μάλλον στα μηνύματα που στέλνουν οι τιμές παρά στα κυβερνητικά προγράμματα. Ωστόσο, εξαιτίας της φύσης του ηλεκτρισμού είναι δυνατόν οι τιμές να αποσταθεροποιηθούν και η ασφάλεια του εφοδιασμού περιλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά δημόσιου αγαθού που συνεπάγονται την δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης. Αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η προσέγγιση των κρατών μελών θα πρέπει να προσδιορισθεί σαφώς εκ των προτέρων προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας.

    5.1.2. Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

    α) Επεξήγηση σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο πραγματοποίησης της εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγησης (συντάκτης, χρονική περίοδος και τρόπος αναζήτησης των εκθέσεων) και τον τρόπο συλλογής των αντιστοίχων πληροφοριών.

    Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού κατά την περίοδο 2002-03 αποκάλυψαν ορισμένα από τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκληθούν από ανεπαρκείς επενδύσεις. Οι διακοπές ρεύματος τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ υπογράμμισαν την ανάγκη σαφών λειτουργικών προτύπων για τα δίκτυα μεταφοράς και την ανάγκη σωστής συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου.

    Η επάρκεια παραγωγής δοκιμάστηκε επίσης τόσο κατά τον ψυχρό χειμώνα στην Σκανδιναβία όσο και από το πολύ θερμό καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλο που η γραμμή εφοδιασμού ανταποκρίθηκε σωστά στις περιστάσεις αυτές, είναι σαφής η ανάγκη για επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και της διαχείρισης της ζήτησης. Γι' αυτό απαιτείται σταθερό κανονιστικό πλαίσιο.

    β) Σύντομη περιγραφή των διαπιστώσεων και των διδαγμάτων που συνάγονται από την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση.

    Το παρόν μέτρο απαιτείται προκειμένου να διορθωθούν ορισμένες ανεπιθύμητες και μη βιώσιμες τάσεις στην βιομηχανία ηλεκτρισμού της ΕΕ. Απαιτείται αυξημένη διασύνδεση κυρίως προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του ανταγωνισμού και να εξασφαλισθεί η ύπαρξη πραγματικής εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Στην έκταση που οι νέες διασυνδέσεις θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία της ΕΕ μέχρι και 5 δις EUR ετησίως. Χωρίς τις επενδύσεις αυτές, θα περιορισθεί η δυνατότητα των πελατών να επιλέξουν τον προμηθευτή τους και τα οφέλη αυτά θα μειωθούν επίσης. Οι επενδύσεις στον τομέα της μεταφοράς αναμένεται επίσης να αποφέρουν οφέλη από πλευράς ασφάλειας του εφοδιασμού, αφού το ενισχυμένο δίκτυο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί καλύτερα στις πρόσθετες και συχνά απρόβλεπτες ροές που προκλήθηκαν από την εισαγωγή του διασυνοριακού ανταγωνισμού. Τέλος οι νέες επενδύσεις θα συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κοινότητας, εφόσον η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι δυνατόν να συνδεθεί στο δίκτυο και να ανταποκριθεί στις δυνατότητές της. Ένα μέρος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα συμβάλλει επίσης στην καλύτερη χρήση των υδροηλεκτρικών πόρων της Κοινότητας. Το υφιστάμενο πλαίσιο για τις επενδύσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου, ιδιαιτέρως να αναγνωρισθεί ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

    Τα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδίως ο μεγαλύτερος συντονισμός των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύου και το σαφέστερο πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρισμού χονδρικής, θα ωφελήσουν επίσης την Κοινότητα. Οι διακοπές ρεύματος μεγάλης κλίμακας είναι δυνατόν να είναι δαπανηρές για την οικονομία της ΕΕ. Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων από την διακοπή μιας ημέρας σε ένα μεγάλο κράτος μέλος ανέρχονται σε 5-10 δις ευρώ περίπου. Οι δράσεις για την μείωση της πιθανότητας τέτοιων περιστατικών είναι ευπρόσδεκτες. Το σκοπό αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τόσο στους πελάτες όσο και στους παραγωγούς να ανταποκρίνονται στα οικονομικά μηνύματα που στέλνουν οι τιμές χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, Δεν είναι σαφές κατά πόσο υφίσταται τέτοιο περιβάλλον σε αρκετά κράτη μέλη και η οδηγία και το προτεινόμενο μέτρο έχουν ως στόχο να διορθώσουν αυτή την κατάσταση.

    5.1.3. Μέτρα που ελήφθησαν μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

    Μετά την αξιολόγηση και τις διαβουλεύσεις, η σύνταξη του σχεδίου της πρότασης αποβλέπει στην εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ των μέτρων στην πλευρά της ζήτησης και εκείνων στην πλευρά της προσφοράς. Μετά την δημοσίευση της πράσινης βίβλου για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η πολιτική της Κοινότητας ήταν να υπογραμμίσει το σημαντικό δυναμικό της διαχείρισης της ζήτησης τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους αειφορίας. Ωστόσο, η διαχείριση της ζήτησης απαιτεί επίσης και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων και εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια σημεία σχετικά με την κανονιστική σταθερότητα.

    Εντοπίσθηκε επίσης και η ανάγκη εξέτασης των συνεπειών των προτάσεων αυτών, ιδίως στην υποδομή μεταφοράς, για το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ. Κατά γενικό τρόπο οι νέες γραμμές διασύνδεσης είναι δυνατόν να έχουν κάποιες επιπτώσεις, αφού το ισχυρό δίκτυο είναι δυνατόν να προκαλέσει την εξαφάνιση της παραγωγής με χαμηλό περιθωριακό κόστος, κυρίως την πυρηνική και την υδροηλεκτρική. Το φαινόμενο αυτό όμως δεν κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου πως προτείνεται μέτρια μόνο αύξηση της διασύνδεσης.

    5.2. Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

    Άνευ αντικειμένου

    5.3. Λεπτομέρειες υλοποίησης

    Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα εκτελεστεί εσωτερικά από την Επιτροπή. συμπεριλαμβανομένων και των εγγράφων που θα υποβάλλουν τα κράτη μέλη για το θέμα αυτό, την παρακολούθηση και την σύνταξη κατάλληλων εκθέσεων και της αξιολόγησης.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    6.1. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    (Ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών ποσών που εμφαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί πρέπει να επεξηγηθεί με την κατανομή που γίνεται στον πίνακα 6.2.)

    6.1.1. Δημοσιονομική παρέμβαση

    Αναλήψεις υποχρεώσεων σε εκατομ. EUR (με ακρίβεια 3ου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.1.2. Τεχνική και διοικητική βοήθεια, δαπάνες στήριξης και δαπάνες για τις τεχνολογίες της πληροφορίας (πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων)

    Δεν εφαρμόζεται

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [11]

    [11] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το χωριστό έγγραφο γενικών κατευθύνσεων.

    Άνευ αντικειμένου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων σε εκατομ. EUR (με ακρίβεια 3ου δεκαδικού ψηφίου)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του ανθρώπινου δυναμικού

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    Λοιπές διοικητικές δαπάνες που προκύπτουν από τη δράση

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    (1) Να αναφερθεί ο τύπος επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.

    I. Ετήσιο σύνολο (7.2+7.3)

    II. Διάρκεια της δράσης

    III . Συνολικό κόστος της δράσης (I x II) // 108.000EUR

    απεριόριστη

    108.000EUR/έτος

    Οι απαιτήσεις σε ανθρώπινους και άλλους διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν από τους πόρους που διαθέτει η ΓΔ Ενέργειας και Μεταφορών στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των κονδυλίων.

    8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    8.1. Ρυθμίσεις παρακολούθησης

    Το αποτέλεσμα των μέτρων που προβλέπονται στο σχέδιο οδηγίας θα αξιολογηθούν με βάση την μελλοντική ανάπτυξη των επενδύσεων. Αυτό θα καταγραφεί στις εκθέσεις που προβλέπονται από την οδηγία με βάση τα έγγραφα που θα υποβάλλουν τα κράτη μέλη.

    Τα αποτελέσματα που απαιτούνται ειδικά στα πλαίσια της οδηγίας θα παρακολουθούνται σε δύο επίπεδα:

    α) ολοκλήρωση μεμονωμένων έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως ορίζονται στους προσανατολισμούς των ΔΕΔ.

    β) χρήση δείκτη για κάθε κράτος μέλος ως ποσοστού % της διασύνδεσης σε σχέση με την εγχώρια εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής σε σχέση με τον στόχο του 10% που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών στην σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης τον Μάρτιο του 2002.

    Η συλλογή αυτών των πληροφοριών θα πραγματοποιηθεί με χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών συλλογής εκθέσεων για τα ΔΕΔ και για την έκθεση «συγκριτικής ανάλυσης» σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών ηλεκτρισμού και αερίου.

    8.2. Ρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

    Κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί λεπτομερώς η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης που ακολουθείται στον κανονισμό για την εκπόνηση κοινών κανόνων, καθώς και η αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών δράσεων που αναλαμβάνει η Επιτροπή για να στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια, δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

    9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Η επιστροφή των εξόδων των εμπειρογνωμόνων και η καταβολή των αμοιβών τους θα γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες χρηματοδοτικούς κανόνες.

    Top