EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0788

Proposal for a Council Regulation laying down the statute for executive agencies to be entrusted with certain tasks in the management of Community programmes

ΕΕ C 120E της 24/04/2001, p. 140–145 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000PC0788



Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 120 E της 24/04/2001 σ. 0140 - 0145


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως αποστολή την υλοποίηση των κοινοτικών πολιτικών, της ανατίθεται η εκτέλεση και διαχείριση όλο και περισσοτέρων και πιο σύνθετων προγραμμάτων. Η εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων απαιτεί πολύ σημαντική συγκέντρωση ανθρώπινων πόρων.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να απευθυνθεί, σε μεγάλο βαθμό, σε μέσα εκτός του θεσμικού Οργάνου. Ελλείψει των ενδεδειγμένων νομικών μέσων, η τάση αυτή εκφράστηκε με αυξημένη ανάθεση υπεργολαβιών σε επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου (γραφεία τεχνικής βοήθειας).

Με την πάροδο των ετών, η εν λόγω μέθοδος της υπεργολαβίας είχε ως αποτέλεσμα να ανακύψουν πολλά προβλήματα: προβλήματα καθορισμού των ορίων της υπεργολαβίας, πρακτικά προβλήματα διαχείρισης, ανεπαρκής προβολή της Επιτροπής, απώλεια του ελέγχου όσον αφορά την εκτέλεση.

2. ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε απαραίτητο να εξετάσει το γενικό ζήτημα της οργάνωσης της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που εγκαινίασε στις αρχές του 2000.

Επιμένοντας παράλληλα στην απαραίτητη βελτίωση των όρων υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επικεντρωθεί εκ νέου στη θεσμική αποστολή της. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δημιουργήσει ένα πιο ειδικευμένο σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα χαρακτηρίζεται τόσο από αποτελεσματικότητα όσο και από διαφάνεια.

Στην ανακοίνωση σχετικά με την ανάθεση της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων εκτός του Οργάνου, η οποία προηγείται της παρούσας πρότασης κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθέτει τα πλεονεκτήματα και τα όρια της εξωτερικής ανάθεσης, τα χαρακτηριστικά των νέων μορφών διαχείρισης που προβλέπει, καθώς και τις διασταυρούμενες αναφορές μεταξύ των προς ανάθεση καθηκόντων και των μέσων που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς τον σκοπό αυτό.

3. Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

3.1. Το πλέον καινοτόμο νομικό μέσο, μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στο φάσμα των μέσων εξωτερικής ανάθεσης που προγραμματίζονται από την Επιτροπή, είναι ο εκτελεστικός οργανισμός, ο οποίος αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας πρότασης κανονισμού. Πρόκειται για έναν κοινοτικό οργανισμό με νομική προσωπικότητα, που θα είναι επιφορτισμένος από την Επιτροπή, υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της, να συμμετέχει στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων που θεσπίζονται από τον νομοθέτη.

3.2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει να δημιουργηθεί άμεσα, δυνάμει του παρόντος κανονισμού, ο εν λόγω οργανισμός. προτείνει όμως να καθορισθεί επακριβώς το καταστατικό του. Θα μπορεί εν συνεχεία να αποφασίζει να απευθύνεται, κατά περίπτωση, σε εκτελεστικούς οργανισμούς οι οποίοι θα ανταποκρίνονται σ'αυτό το καταστατικό, για τη διαχείριση καθορισμένων κοινοτικών προγραμμάτων, εφόσον η πράξη θέσπισης των εν λόγω προγραμμάτων επιτρέπει την κινητοποίηση εξωτερικής τεχνικής βοήθειας.

3.3. Το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης ενός κοινοτικού οργανισμού δημοσίου δικαίου, όπως είναι ο προτεινόμενος εκτελεστικός οργανισμός, είναι η δυνατότητα να του εκχωρείται, εφόσον κρίνεται ενδεδειγμένο, το σημαντικότερο τμήμα της διαχείρισης των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών δημόσιας υπηρεσίας και των πράξεων δημοσιονομικής εκτέλεσης.

3.4. Η ανάθεση καθηκόντων σε κοινοτικό εκτελεστικό οργανισμό με έκτακτο ειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει υψηλό βαθμό ικανοτήτων, θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης επίτευξης των στόχων των εν λόγω προγραμμάτων και να εξασφαλίζει σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση της προβολής της κοινοτικής δράσης.

3.5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να θεσπισθεί, με τον παρόντα κανονισμό, το καταστατικό του εκτελεστικού οργανισμού και, ιδίως, οι πτυχές που αφορούν τη δομή του, τα διευθυντικά όργανά του και το προσωπικό του. οι αρμοδιότητές και οι εξουσίες του. οι τρόποι λειτουργίας του και οι σχέσεις του με την Επιτροπή. το δημοσιονομικό και οικονομικό καθεστώς του. οι έλεγχοι στους οποίους θα πρέπει να υπόκειται ο οργανισμός και το καθεστώς νομικής και οικονομικής ευθύνης που θα ισχύει γι'αυτόν.

Καθήκοντα

3.6. Ο εκτελεστικός οργανισμός μπορεί να είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση ολόκληρου ή τμήματος ενός ή περισσοτέρων κοινοτικών προγραμμάτων, με εξαίρεση των πράξεων που περιλαμβάνουν την άσκηση διακριτικής ευχέρειας, ιδίως όσον αφορά τις πολιτικές επιλογές κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι πράξεις αυτές θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάγονται αποκλειστικά στα αρμόδια θεσμικά Όργανα.

Ο εκτελεστικός οργανισμός θα είναι επιφορτισμένος με τη συγκεκριμένη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των στόχων που τίθενται από τον νομοθέτη και του προγραμματισμού που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και εντός των ορίων των πιστώσεων που του έχουν διατεθεί. Ο εν λόγω οργανισμός θα μπορούσε επομένως να διαχειρίζεται, για κάθε μεμονωμένο έργο, το σύνολο ή τμήμα των σταδίων της πορείας του έργου, από την ταυτοποίηση μέχρι τη διενέργεια των ελέγχων της ορθής εκτέλεσης. Προς τον σκοπό αυτό, ο εκτελεστικός οργανισμός θα πρέπει να έχει την εξουσία να λαμβάνει μεμονωμένες αποφάσεις. Επίσης, θα πρέπει να δύναται να εγκρίνει τις πράξεις δημοσιονομικής εκτέλεσης οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση μεμονωμένων έργων, καθώς και τις λοιπές συναφείς ενέργειες (ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπογραφή συμβολαίων και συμβάσεων, κλπ.).

Ο εκτελεστικός οργανισμός θα μπορούσε επίσης να είναι επιφορτισμένος με τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν την εκτέλεση των εν λόγω προγραμμάτων. Οι ειδικές αυτές γνώσεις θα επέτρεπαν στον εκτελεστικό οργανισμό να διατυπώνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστάσεις, ενόψει μεταγενέστερων εξελίξεων των εν λόγω προγραμμάτων. Θα εναπόκειται στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει τις εν λόγω συστάσεις και, ενδεχομένως, να υποβάλλει ενδεδειγμένες προτάσεις στις νομοθετικές και δημοσιονομικές αρχές.

Πλαίσιο αναφοράς και έλεγχοι

3.7. Εξυπακούεται ότι είναι απαραίτητο να πλαισιώνεται αυστηρά η άσκηση των εν λόγω εξουσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση της θεσμικής ισορροπίας του κοινοτικού νομικού συστήματος, και η προστασία των συμφερόντων τρίτων τους οποίους αφορούν οι αποφάσεις του εκτελεστικού οργανισμού. Η πλαισίωση αυτή θα μπορούσε να εξασφαλίζεται, κατά πρώτον λόγο από τη νομοθετική αρχή, μέσω των διατάξεων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και, ανάλογα με την περίπτωση, στους κανονισμούς που θεσπίζουν τα κοινοτικά προγράμματα στων οποίων τη διαχείριση συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός. Δεύτερον, με τους όρους, τα κριτήρια, τις παραμέτρους και τους λεπτομερείς κανόνες που θα καθορίζονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νομική πράξη με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανέθετε τα καθήκοντα διαχείρισης στον εκτελεστικό οργανισμό (πράξη εκπροσώπησης), πράξη που θα θεσπίζει επίσης τους λεπτομερείς κανόνες για τη διενέργεια των ελέγχων, έτσι ώστε να παρέχεται στις υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τα εν λόγω προγράμματα, η δυνατότητα να εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία του εκτελεστικού οργανισμού. Τρίτον, από το γεγονός ότι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του οργανισμού θα πρέπει να τηρεί τον καθοριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματισμό, σύμφωνα με τους κανονισμούς που θεσπίζουν τα εν λόγω προγράμματα.

3.8. Επιπλέον, προτείνεται ένα σύστημα διενέργειας ελέγχων του εκτελεστικού οργανισμού : πρόκειται για ελέγχους πολιτικής φύσης που διενεργούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να δώσει απαλλαγή σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας, καθώς και από την Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ήταν υπεύθυνη έναντι των λοιπών θεσμικών Οργάνων. για ελέγχους όσον αφορά την κανονικότητα και την ορθή λειτουργία των συστημάτων ελέγχου εντός του οργανισμού, οι οποίοι διενεργούνται τόσο από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. για ελέγχους κατά της απάτης, που διενεργούνται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). για ελέγχους της νομιμότητας των εγκριθεισών από τον οργανισμό πράξεων, οι οποίοι διενεργούνται από το Δικαστήριο.

Δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό καθεστώς

3.9. Δεδομένου ότι πρόκειται για δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές διατάξεις, προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός του εκτελεστικού οργανισμού θα αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες λειτουργίας του. Το σημαντικότερο μέρος των εσόδων του εν λόγω προϋπολογισμού θα συνίσταται σε μια ετήσια επιχορήγηση, που εγκρίνεται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής. Η εν λόγω επιχορήγηση θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα καθορισμένο ποσοστό των ετήσιων διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων των προγραμμάτων, στων οποίων τη διαχείριση συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, και θα πρέπει να είναι ανάλογη με τα καθήκοντα που του ανατίθενται. Η διαχείριση του προϋπολογισμού αυτού θα πραγματοποιείται σύμφωνα με έναν ad hoc δημοσιονομικό κανονισμό, που θεσπίζεται από την Επιτροπή, κατά τα πρότυπα του γενικού δημοσιονομικού κανονισμού, μετά από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3.10. Όσον αφορά τις λειτουργικές πιστώσεις των προγραμμάτων στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, θα παραμένουν εγγεγραμμένες στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα διατίθενται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται για τον εν λόγω προϋπολογισμό. Τούτο θα άφηνε σαφώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη ευθύνη, έναντι της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, της εκτέλεσης των εν λόγω πιστώσεων οι οποίες θα διατηρούσαν πλήρως την εμβέλειά τους, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 274 της συνθήκης.

Διαχειριστικά όργανα, προσωπικό και έδρα

3.11. Κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαχειριστικών οργάνων του εκτελεστικού οργανισμού, προβλέπεται να είναι ο διευθυντής υπεύθυνος για τη λειτουργία του οργανισμού και για τη λειτουργική διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων.

3.12. Η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και ασκεί την εποπτεία της λειτουργίας του οργανισμού.

3.13. Το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού υπόκειται στις καταστατικές διατάξεις που εφαρμόζονται για το «λοιπό προσωπικό ». Καθήκοντα ανωτέρων και διευθυντικών στελεχών θα ανατίθενται σε μονίμους υπαλλήλους αποσπασμένους από την Επιτροπή. Δεδομένου ότι η αποστολή του εκτελεστικού οργανισμού συνίσταται στη συμμετοχή του στη διαχείριση προγραμμάτων ορισμένης διάρκειας, θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα οι θέσεις απασχόλησης καθώς και οι συμβάσεις που ισχύουν για το προσωπικό του.

3.14. Όσον αφορά την έδρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο εκτελεστικός οργανισμός θα πρέπει να αναπτύξουν έντονους και συνεχείς δεσμούς συνεργασίας, με σκοπό την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων. Είναι κατά συνέπεια λογικό να προβλεφθεί η εγκατάσταση της έδρας του εν λόγω οργανισμού στον τόπο όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες της Επιτροπής.

Προγράμματα χρηματοδοτούμενα από άλλες πηγές εκτός του γενικού προϋπολογισμού

3.15. Η διαχείριση των προγραμμάτων που δεν χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό, απαιτεί ειδική διάταξη. Πράγματι, το κανονιστικό πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με εκείνο που αφορά τα κοινοτικά προγράμματα. στο στάδιο εκτέλεσής τους όμως, οι δύο αυτές κατηγορίες προγραμμάτων παρουσιάζουν ουσιαστικές αναλογίες, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο που έχει ανατεθεί στην Επιτροπή. Κατά συνέπεια, προτείνεται, mutatis mutandis, και με παράλληλη τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών που έχουν θεσπισθεί με τις ειδικές νομικές βάσεις που ισχύουν για τα προγράμματα εκτός του γενικού προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να απευθύνεται σε έναν εκτελεστικό οργανισμό υπό τους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

Ο ρόλος της Επιτροπής

3.16. Ο εκτελεστικός οργανισμός που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας πρότασης, παρουσιάζει ορισμένες διαφορές σε σχέση με τους υφιστάμενους κοινοτικούς οργανισμούς.

Από θεσμική άποψη, η εντονότερη διαφορά συνίσταται στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οργάνωση και τη λειτουργία του εκτελεστικού οργανισμού.

3.17. Κατά συνέπεια, η δημιουργία των εν λόγω οργανισμών θα πρέπει να αποφασίζεται από την Επιτροπή, επικουρούμενη από επιτροπή εκπροσώπων των κρατών μελών εφόσον παρίσταται ανάγκη, για τη διαχείριση ενός ή περισσοτέρων κοινοτικών προγραμμάτων. Επίσης, όσον αφορά τις επιμέρους πράξεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκρινίζει την εμβέλεια των καθηκόντων που ανατίθενται στον οργανισμό, καθορίζοντας επίσης παράλληλα τους όρους, τα κριτήρια, τις παραμέτρους και τους λεπτομερείς κανόνες για την πλαισίωση της εκτέλεσης των εν λόγω καθηκόντων.

Παρά το γεγονός ότι θα διαθέτει αυτονομία διαχείρισης, ο εκτελεστικός οργανισμός θα υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο εκ μέρους της Επιτροπής, η οποία θα διορίζει τον διευθυντή και τα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του οργανισμού, αφενός και, αφετέρου, θα καθορίζει το περιεχόμενο του προγράμματος εργασίας του.

3.18. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι αιτιολογημένος λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων που πρόκειται να ανατεθούν στον εκτελεστικό οργανισμό.

Πράγματι, ο εν λόγω οργανισμός έχει ως μοναδικό στόχο τη συμμετοχή στη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων. Η διαχείριση αυτή όμως εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής : αφενός, οι κανονιστικές πράξεις με τις οποίες καταρτίζονται τα εν λόγω προγράμματα αναθέτουν πάντοτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση των ενδεδειγμένων μέτρων εκτέλεσης και, αφετέρου, η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών χρηματοδοτείται με πιστώσεις εκτέλεσης, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άμεσα υπεύθυνη έναντι της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 274 της συνθήκης.

3.19. Ως εκ τούτου, ο εκτελεστικός οργανισμός πρέπει να θεωρηθεί κυρίως ως μέσο με το οποίο επικουρείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτέλεση της αποστολής διαχείρισης την οποία έχει. Τούτο προϋποθέτει ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα καταστεί περισσότερο περίπλοκη. Εξάλλου, για να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρεί τις σχετικές υποχρεώσεις έναντι των λοιπών θεσμικών Οργάνων, είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να εξακολουθήσει να ελέγχει δεόντος τη λειτουργία του εκτελεστικού οργανισμού. Η αποστασιοποίηση των προβλεπομένων σχέσεων μεταξύ της Επιτροπής και των εν λόγω οργανισμών, η οποία θα μπορούσε να προκύψει λόγω, ιδίως, διαφορετικών διαδικασιών διαχείρισης ή ελέγχου, θα αποσταθεροποιούσε τη λογική του συστήματος που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας πρότασης.

3.20. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξουσίες της Επιτροπής και τα καθήκοντα που ανατίθενται στον εκτελεστικό οργανισμό σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, ουδόλως καταστρατηγούν τα προνόμια και τις αρμοδιότητες των άλλων θεσμικών Οργάνων.

Πράγματι, κατά την ανάθεση καθηκόντων σε έναν εκτελεστικό οργανισμό, δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται οι θεσμοθετημένοι, ιδίως στο πλαίσιο της επιτροπολογίας, όροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων εκτέλεσης που έχουν ανατεθεί στην Επιτροπή.

4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

Η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων αντιστοιχεί στους στόχους που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 της συνθήκης. Εντούτοις, η συνθήκη δεν προβλέπει, για την έκδοση του εν λόγω κανονισμού, άλλες εξουσίες για την ανάληψη δράσης, εκτός εκείνων που προβλέπονται στο άρθρο 308, το οποίο αποτελεί επομένως την απαραίτητη νομική βάση για την παρούσα πρόταση.

5. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαχείριση ενός κοινοτικού προγράμματος (στο σύνολό του ή για ορισμένα σκέλη που το συνθέτουν) πρέπει να ασκείται σε κοινοτική κλίμακα, είτε λόγω της ίδιας της φύσης του, είτε διότι οι στόχοι τους οποίους επιδιώκει δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά με ανάθεση σε εθνικούς οργανισμούς. Η πράξη με την οποία καθορίζεται το καταστατικό των εν λόγω οργανισμών έχει κοινοτική διάσταση και πρέπει να λαμβάνει τη γενική και δεσμευτική μορφή του κανονισμού, χωρίς ωστόσο τούτο να υπερβαίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.

6. ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Το πρώτο άρθρο καθορίζει τον ουσιαστικό στόχο της πρότασης, που συνίσταται στην καθιέρωση του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών.

Το άρθρο 2 αποσκοπεί στον καθορισμό δύο βασικών εννοιών της πρότασης, δηλαδή εκείνων του εκτελεστικού οργανισμού και του κοινοτικού προγράμματος.

Το άρθρο 3 προβλέπει την ανάθεση στην Επιτροπή, που επικουρείται από μια επιτροπή ρυθμίσεων, της εξουσίας να αποφασίζει για τη σύσταση και την κατάργηση κάθε μεμονωμένου εκτελεστικού οργανισμού. Η εν λόγω διάταξη διευκρινίζει ρητά ότι, κάθε οργανισμός που δημιουργείται κατά τον τρόπο αυτό, πρέπει να έχει σκοπούς που συνάδουν με το γενικό καταστατικό που θεσπίζεται με την παρούσα πρόταση. Η διάταξη αυτή αναφέρει επίσης τη δυνατότητα να καθορίζεται στην απόφαση σύστασης ενός εκτελεστικού οργανισμού, η διάρκεια ύπαρξής του, καθώς και η ανάγκη να καθορίζονται στην ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης ενός οργανισμού, οι όροι για τη διάλυσή του.

Το άρθρο 4 θεωρεί τον εκτελεστικό οργανισμό ως κοινοτικό οργανισμό στον οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή της παροχής δημόσιας υπηρεσίας, και θεσπίζει τη νομική προσωπικότητα και τη νομική ικανότητά του.

Το άρθρο 5 προτείνει να εγκατασταθεί η έδρα κάθε μεμονωμένου εκτελεστικού οργανισμού σε έναν από τους τόπους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες της Επιτροπής, για να παρέχεται η δυνατότητα της απαραίτητης, ισχυρής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του οργανισμού και των εν λόγω υπηρεσιών. Εξάλλου, προβλέπεται να καταστεί δυνατόν να δημιουργηθούν από τον εκτελεστικό οργανισμό ορισμένα λειτουργικά παραρτήματα σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων που θα μπορούσαν να του ανατεθούν.

Το άρθρο 6 επισημαίνει τα καθήκοντα με τα οποία δύναται να είναι επιφορτισμένος ο εκτελεστικός οργανισμός κατά τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων. Αποκλείονται εξαρχής τα καθήκοντα που προϋποθέτουν ένα περιθώριο εκτίμησης κατά τρόπο που να εκφράζονται πολιτικές επιλογές. Αντίθετα, ο εκτελεστικός οργανισμός δύναται να επιφορτισθεί με τη συλλογή, την ανάλυση και την διαβίβαση στην Επιτροπή, στοιχείων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον προσανατολισμό της εκτέλεσης των εν λόγω προγραμμάτων. τη σύνταξη συστάσεων προς την Επιτροπή, σύμφωνα με την εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών. τη διαχείριση των διαφόρων σταδίων της πορείας μεμονωμένων έργων στο πλαίσιο ενός προγράμματος, πράγμα που ενδέχεται να προϋποθέτει την εκχώρηση, εκ μέρους της Επιτροπής, των συναφών εξουσιών λήψης αποφάσεων. τέλος, την εκτέλεση των πράξεων δημοσιονομικής εκτέλεσης και των συναφών ενεργειών, με σκοπό την υλοποίηση των εν λόγω μεμονωμένων έργων. Διευκρινίζεται ότι μία πράξη εκχώρησης εκ μέρους της Επιτροπής, είναι απαραίτητη για να επιφορτισθεί ο εκτελεστικός οργανισμός με τα εν λόγω καθήκοντα. Η πράξη αυτή καθορίζει τους όρους, τα κριτήρια, τις παραμέτρους και τους λεπτομερείς κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζει ο εκτελεστικός οργανισμός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, καθώς και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των ελέγχων τους οποίους διενεργούν οι ενδιαφερόμενες υπηρεσίες της Επιτροπής για να διαβεβαιώνονται για την ορθή λειτουργία του εκτελεστικού οργανισμού.

Το άρθρο 7 προβλέπει ότι ο οργανισμός αυτός διευθύνεται από μια διευθύνουσα επιτροπή και ένα διευθυντή, ενώ το προσωπικό του διοικείται από τον διευθυντή.

Το άρθρο 8 καθορίζει τον τρόπο διορισμού καθώς και τη διάρκεια εντολής της διευθύνουσας επιτροπής. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τον ορισμό του προέδρου της επιτροπής, τον προγραμματισμό των συνεδριάσεών της και τους λεπτομερείς κανόνες που αφορούν τη ψηφοφορία στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής.

Στο άρθρο 9 απαριθμούνται τα καθήκοντα της διευθύνουσας επιτροπής, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί η έγκριση του ετήσιου προγράμματος εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού, στο οποίο πρέπει να εφαρμόζεται ο προγραμματισμός που έχει καθορισθεί από την Επιτροπή. η έγκριση του προϋπολογισμού λειτουργίας του οργανισμού. καθώς και κάθε άλλη απόφαση που αφορά τη γενική οργάνωση ή την εποπτεία του οργανισμού.

Το άρθρο 10 προβλέπει τον διορισμό και τη διάρκεια εντολής του διευθυντή. Διευκρινίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιλέξει ως διευθυντή έναν/μία μόνιμο/-η υπάλληλο κατά την έννοια των κανονισμών και των ρυθμίσεων που ισχύουν για τους μονίμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το άρθρο 11 απαριθμεί τα καθήκοντα του διευθυντή, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί η εκπροσώπηση του εκτελεστικού οργανισμού. η συμμετοχή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής, και η προετοιμασία των αποφάσεων της εν λόγω επιτροπής. η εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος εργασίας του οργανισμού, και η συγκεκριμένη εκτέλεση των ενεργειών διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν ανατεθεί στον οργανισμό. η προετοιμασία και η εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας του οργανισμού. η αρμοδιότητα για κάθε άλλο ζήτημα που αφορά το προσωπικό του οργανισμού.

Το άρθρο 12 καθορίζει τις γενικές αρχές που διέπουν τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού. προβλέπει την επιχορήγηση από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και διευκρινίζει τη φύση του πίνακα προσωπικού και τον προσωρινό χαρακτήρα των θέσεων απασχόλησης.

Στο άρθρο 13 εκτίθεται η διαδικασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού λειτουργίας: προετοιμασία του σχεδίου από τον διευθυντή. έγκριση του σχεδίου από τη διευθύνουσα επιτροπή και υποβολή στην Επιτροπή. μετά από επαλήθευση του κατά πόσον είναι σύμφωνος με τον ετήσιο προγραμματισμό, κατάθεση, από την Επιτροπή, πρότασης επιχορήγησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. έγκριση της επιχορήγησης από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. οριστική έγκριση του προϋπολογισμού λειτουργίας από τη διευθύνουσα επιτροπή, ανάλογα με την επιχορήγηση που καθορίστηκε τελικά από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως ετήσια επιχορήγηση ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός.

Το άρθρο 14 προβλέπει ότι ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας είναι ο διευθυντής του οργανισμού, ο οποίος λογοδοτεί για τη διαχείρισή του, τόσο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και ενώπιον της Επιτροπής και της διευθύνουσας επιτροπής. Η απαλλαγή για την εκτέλεση του εν λόγω προϋπολογισμού χορηγείται στον εκτελεστικό οργανισμό από το Κοινοβούλιο, το αργότερο δύο έτη μετά από το συγκεκριμένο δημοσιονομικό έτος.

Το άρθρο 15 προβλέπει ότι η Επιτροπή, επικουρούμενη από μια επιτροπή ρυθμίσεων, και μετά από την έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκδίδει τον δημοσιονομικό κανονισμό τον οποίο οι εκτελεστικοί οργανισμοί πρέπει να εφαρμόζουν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας τους. Ο εν λόγω δημοσιονομικός κανονισμός βασίζεται, κατά το δυνατόν, στον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται για τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το άρθρο 16 διευκρινίζει ότι οι λειτουργικές πιστώσεις που αφορούν τα προγράμματα, στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, παραμένουν εγγεγραμμένες στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν μεταφέρονται στον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, ακόμα και στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέσει στον οργανισμό καθήκοντα δημοσιονομικής εκτέλεσης. Στην περίπτωση αυτή, ο επιτετραμμένος διατάκτης του εκτελεστικού οργανισμού είναι ο διευθυντής του, ο οποίος θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται για τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το άρθρο 17 προβλέπει ότι η παρούσα πρόταση εφαρμόζεται επίσης για την ανάθεση καθηκόντων σε έναν εκτελεστικό οργανισμό, με σκοπό τη διαχείριση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές εκτός του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τον σκοπό αυτό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται ειδικά για τα προγράμματα αυτά, ιδίως όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού λειτουργίας του οργανισμού και τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται για τις λειτουργικές πιστώσεις με τη διαχείριση των οποίων είναι επιφορτισμένος.

Το άρθρο 18 αναφέρεται στο προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό αυτό αποτελείται από μονίμους υπαλλήλους αποσπασμένους από τα κοινοτικά θεσμικά Όργανα, καθώς και από εκτάκτους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται άμεσα από τον εκτελεστικό οργανισμό. Το ισχύον νομικό καθεστώς είναι εκείνο των κανονισμών και ρυθμίσεων που εφαρμόζονται για τους υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής αποφασίζονται από τη διευθύνουσα επιτροπή, με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Το πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εφαρμόζεται τόσο στον οργανισμό όσο και στο προσωπικό του.

Το άρθρο 19 απαριθμεί τους ελέγχους στους οποίους υπόκειται ο εκτελεστικός οργανισμός: τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τον εσωτερικό ελεγκτή της Επιτροπής, ο οποίος υποβάλλει έκθεση, τόσο στην Επιτροπή, όσο και στον ίδιο τον οργανισμό. τους ελέγχους από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, με βάση τη διοργανική συμφωνία σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης. τους ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρο 248 της συνθήκης.

Το άρθρο 20 αναφέρει το καθεστώς της συμβατικής υπευθυνότητας, καθώς και της εκτός συμβάσεων ευθύνης του οργανισμού και προβλέπει ότι το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των διαφορών των σχετικών με την τελευταία αυτή υπευθυνότητα.

Το άρθρο 21 επεκτείνει το καθεστώς διενέργειας των ελέγχων νομιμότητας των πράξεων της Επιτροπής, οι οποίοι διενεργούνται από το Δικαστήριο σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 230 της συνθήκης, συμπεριλαμβάνοντας τις πράξεις του εκτελεστικού οργανισμού, οι οποίες προορίζονται να παράγουν δεσμευτικά νομικά αποτελέσματα.

Το άρθρο 22 προβλέπει το καθεστώς πρόσβασης στα έγγραφα του εκτελεστικού οργανισμού, παραπέμποντας κατ´αναλογία στις ρυθμίσεις που θα εγκριθούν με σκοπό την εφαρμογή του άρθρου 255 της συνθήκης. Η διευθύνουσα επιτροπή θα θεσπίσει τις απαραίτητες διατάξεις ως λεπτομέρειες εφαρμογής, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμό. Η εν λόγω διάταξη θεσπίζει επίσης την υποχρέωση της τήρησης του εμπιστευτικού χαρακτήρα, σχετικά με τα στοιχεία που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο, για τα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής, τον διευθυντή, το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού και κάθε άλλο πρόσωπο που συμμετέχει στις δραστηριότητες του οργανισμό.

Το άρθρο 23 καθιερώνει την « επιτροπή εκτελεστικών οργανισμών », η οποία είναι η επιτροπή κανονιστικών ρυθμίσεων που βοηθά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έγκριση των μέτρων εκτέλεσης της παρούσας πρότασης. Όσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, υπάρχει παραπομπή στο άρθρο 5 της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

Το άρθρο 24 περιλαμβάνει τη συνήθη ρήτρα σχετικά με την έναρξη ισχύος του κανονισμού, καθορίζοντας ως ημερομηνία την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του.

2000/0337 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο308,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C [...] της [...], σ. [...].

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [2],

[2] ΕΕ C [...] της [...], σ. [...].

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η νομοθετική αρχή θεσπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό προγραμμάτων στους πλέον διαφορετικούς τομείς, προς όφελος διαφόρων κατηγοριών αποδεκτών, στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 3 της συνθήκης (κοινοτικά προγράμματα). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνήθως επιφορτισμένη με την έγκριση των μέτρων εκτέλεσης των εν λόγω προγραμμάτων.

(2) Η εφαρμογή των εν λόγω κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδοτείται, εν μέρει τουλάχιστον, από πιστώσεις εγγεγραμμένες στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 274 της συνθήκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για την εκτέλεση του εν λόγω προϋπολογισμού.

(3) Για να καταστεί δυνατό να ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες που έχει ενώπιον των λοιπών θεσμικών Οργάνων και ενώπιον των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της, κατά προτεραιότητα, στη θεσμική αποστολή της. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναθέσει ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καθηκόντων λειτουργίας, σε εξωτερικούς φορείς. Εξάλλου, η ανάθεση ορισμένων καθηκόντων διαχείρισης εκτός του Οργάνου δύναται να αποτελέσει ένα επαρκέστερο και αποτελεσματικότερο μέσο για την επίτευξη των από τα εν λόγω κοινοτικά προγράμματα επιδιωκόμενων στόχων.

(4) Η ανάθεση καθηκόντων διαχείρισης εκτός του Οργάνου πρέπει τηρεί τα όρια που απορρέουν από το θεσμικό σύστημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από τη συνθήκη. Τούτο προϋποθέτει ότι δεν δύνανται να αποτελούν αντικείμενο ανάθεσης καθηκόντων εκτός του Οργάνου οι αποστολές που έχουν ανατεθεί δυνάμει της συνθήκης στα θεσμικά Όργανα, και που προϋποθέτουν την εφαρμογή περιθωρίων εκτίμησης κατά τρόπο που να εκφράζονται πολιτικές επιλογές.

(5) Η ανάθεση καθηκόντων εκτός του Οργάνου πρέπει να υπόκειται σε μια ανάλυση στην οποία λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες (αξιολόγηση των ωφελειών και του κόστους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από τον έλεγχο και τον συντονισμό, αποτελεσματικότητα και ελαστικότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί εκτός του Οργάνου, απλούστευση των διαδικασιών που ακολουθούνται, εγγύτητα, ως προς τους τελικούς αποδέκτες, των εκτός του Οργάνου ανατεθέντων καθηκόντων, προβολή της Κοινότητας ως αναδόχου του εν λόγω προγράμματος, διατήρηση ενδεδειγμένου επιπέδου τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της Επιτροπής).

(6) Μια μορφή εξωτερικής ανάθεσης συνίσταται στην ανάθεση σε οργανισμούς κοινοτικού δικαίου, οι οποίοι έχουν νομική προσωπικότητα (εκτελεστικοί οργανισμοί).

(7) Για να εξασφαλισθεί η ομοιογένεια των εκτελεστικών οργανισμών από θεσμική άποψη, είναι σκόπιμο να καθορίζεται, μέσω κανονιστικής διαδικασίας, το καταστατικό τους και ιδίως ορισμένες ουσιαστικές πτυχές που αφορούν τη δομή, τα καθήκοντα, τη λειτουργία, το δημοσιονομικό καθεστώς, τους ελέγχους και την υπευθυνότητα.

(8) Ως θεσμικό Όργανο υπεύθυνο για την εκτέλεση διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση να αξιολογεί εάν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να αναθέσει σε ένα εκτελεστικό οργανισμό καθήκοντα διαχείρισης για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα. Η ανάθεση σε έναν εκτελεστικό οργανισμό δεν απαλλάσσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την υπευθυνότητα που διατηρεί δυνάμει της συνθήκης, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 274. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να πλαισιώνει αυστηρά τη δράση του εκτελεστικού οργανισμού και να διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο της λειτουργίας του και ιδίως της λειτουργίας των διαχειριστικών οργάνων του.

(9) Τούτο προϋποθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει τη σύσταση (και ενδεχομένως την κατάργηση) ενός εκτελεστικού οργανισμού σύμφωνα με το καταστατικό που έχει καθορισθεί από την νομοθετική αρχή. Δεδομένου ότι η απόφαση ίδρυσης ενός εκτελεστικού οργανισμού αποτελεί ένα μέτρο γενικής εμβέλειας κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 περί καθορισμού των λεπτομερειών άσκησης των αρμοδιοτήτων εκτέλεσης που έχουν ανατεθεί στην Επιτροπή [3], θα πρέπει η απόφαση αυτή να λαμβάνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 της εν λόγω απόφασης.

[3] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23

(10) Είναι επίσης απαραίτητο να δύναται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διορίζει τόσο τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του εκτελεστικού οργανισμού όσο και τον διευθυντή του, έτσι ώστε, κατά την ανάθεση στον εκτελεστικό οργανισμό καθηκόντων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χάνει την δυνατότητα ελέγχου τους.

(11) Πρέπει, τέλος, η δραστηριότητα του εκτελεστικού οργανισμού να ακολουθεί πλήρως τον προγραμματισμό που έχει καθορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κοινοτικά προγράμματα στων οποίων τη διαχείριση συμμετέχει ο εν λόγω οργανισμός. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού πρέπει επομένως να υποβάλλεται προς έγκριση στην Επιτροπή.

(12) Για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της ανάθεσης καθηκόντων εκτός του Οργάνου, έτσι ώστε να επωφελείται πλήρως από την πραγματογνωμοσύνη την οποία ο εκτελεστικός οργανισμός είναι σε θέση να αναπτύσσει, πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι σε θέση να αναθέτει στον εν λόγω οργανισμό, πλήρως ή εν μέρει, καθήκοντα εκτέλεσης ενός ή περισσοτέρων κοινοτικών προγραμμάτων, με εξαίρεση τα καθήκοντα που προϋποθέτουν ένα περιθώριο εκτίμισης κατά τρόπο που να εκφράζονται πολιτικές επιλογές. Τα καθήκοντα που δύνανται να ανατεθούν, περιλαμβάνουν τη διαχείριση ολόκληρων ή τμήματος των σταδίων της πορείας ενός συγκεκριμένου έργου, την έγκριση των απαραίτητων πράξεων δημοσιονομικής εκτέλεσης, τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων που θα πρέπει να διαβιβασθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εκπόνηση συστάσεων που θα τίθενται υπόψη της Επιτροπής.

(13) Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του εκτελεστικού οργανισμού αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μόνον των δαπανών λειτουργίας του, πρέπει τα έσοδά του να αποτελούνται κυρίως από ένα ποσοστό, που καθορίζεται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, των χρηματοδοτικών πιστώσεων των κοινοτικών προγραμμάτων στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός.

(14) Για να εξασφαλισθεί το πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 274 της συνθήκης, οι λειτουργικές πιστώσεις των κοινοτικών προγραμμάτων στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, πρέπει να παραμένουν εγγεγραμμένες στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η εκτέλεσή τους να πραγματοποιείται με άμεσο καταλογισμό στο πλαίσιο του γενικού προϋπολογισμού. Οι χρηματοδοτικές ενέργειες που αφορούν τις πιστώσεις αυτές πρέπει, επομένως, να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται για τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

(15) Ο εκτελεστικός οργανισμός πρέπει να δύναται να επιφορτισθεί με καθήκοντα εκτέλεσης σχετικά με τη διαχείριση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές εκτός του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τις νομικές βάσεις των εν λόγω προγραμμάτων.

(16) Ο στόχος της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της διαχείρισης του εκτελεστικού οργανισμού, επιβάλλει τη θέσπιση εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων της λειτουργίας του, την υπευθυνότητα του οργανισμού για τις πράξεις του και τη δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα που βρίσκονται υπό την κατοχή του οργανισμού, υπό συνθήκες και όρια ανάλογα με εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 255 της συνθήκης.

(17) Ο εκτελεστικός οργανισμός πρέπει να συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό και διαρκώς με τις υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τα κοινοτικά προγράμματα στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει. Για να καταστεί η εν λόγω συνεργασία όσο το δυνατόν λειτουργικότερη, πρέπει να προβλεφθεί ότι η έδρα κάθε εκτελεστικού οργανισμού θα καθορίζεται στον τόπο όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες της Επιτροπής.

(18) Η συνθήκη δεν προβλέπει, για την έκδοση του παρόντος κανονισμού, άλλες αρμοδιότητες ανάληψης δράσης εκτός εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 308,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο τον καθορισμό του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να επιφορτίσει, υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της, με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού :

α) ως « εκτελεστικός οργανισμός » νοείται μια νομική οντότητα που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

β) ως « κοινοτικό πρόγραμμα » νοείται κάθε δράση, σύνολο δράσεων ή άλλη πρωτοβουλία η οποία, ανάλογα με τη συγκεκριμένη νομική βάση ή δημοσιονομική έγκριση, πρέπει να υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ´ωφελεία μίας ή περισσοτέρων κατηγοριών συγκεκριμένων αποδεκτών, με παράλληλη ανάληψη δαπανών, ή ένα σύνολο καθηκόντων τα οποία πρέπει να εκτελέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών της.

Άρθρο 3

Δημιουργία και κατάργηση

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να θεσπίσει έναν εκτελεστικό οργανισμό για να του αναθέσει ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση ενός ή περισσοτέρων κοινοτικών προγραμμάτων. Στην απόφαση αυτή δύναται να καθορίζεται η διάρκεια ύπαρξης του οργανισμού.

2. Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρίνει πλέον απαραίτητο να απευθυνθεί σε έναν εκτελεστικό οργανισμό τον οποίο έχει δημιουργήσει, δύναται να αποφασίσει να τον καταργήσει. Στην περίπτωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει δύο εκκαθαριστές που θα προβούν στη σχετική εκκαθάριση. Στην ίδια απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η λογιστική εκκαθάριση του εκτελεστικού οργανισμού. Το καθαρό αποτέλεσμα από την εκκαθάριση αυτή μεταφέρεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει τις αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 2.

4. Κάθε εκτελεστικός οργανισμός που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1 πρέπει να πληροί τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Νομικό καθεστώς

1. Ο εκτελεστικός οργανισμός είναι ένας κοινοτικός οργανισμός στον οποίο ανατίθεται αποστολή παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

2. Ο εκτελεστικός οργανισμός έχει νομική προσωπικότητα. Απολαμβάνει, σε όλα τα κράτη μέλη, της ευρύτερης νομικής ικανότητας που αναγνωρίζεται σε νομικά πρόσωπα από το δίκαιο των κρατών μελών. Δύναται, ιδίως, να αποκτά ή να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία και να παρίσταται ενώπιον Δικαστηρίου.

Άρθρο 5

Έδρα

Ο εκτελεστικός οργανισμός έχει την έδρα του σε έναν από τους τόπους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες της Επιτροπής. Δύναται να αποφασίσει να δημιουργήσει, τόσο εντός όσο και εκτός του εδάφους των κρατών μελών, λειτουργικά παραρτήματα, εφόσον τούτο είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων, με την οποία είναι επιφορτισμένος.

Άρθρο 6

Καθήκοντα

Για την επίτευξη του στόχου που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να αναθέσει στον εκτελεστικό οργανισμό κάθε καθήκον εκτέλεσης ενός κοινοτικού προγράμματος, με εξαίρεση τα καθήκοντα που προϋποθέτουν ένα περιθώριο εκτίμησης κατά τρόπο που να εκφράζονται πολιτικές επιλογές.

Μεταξύ των καθηκόντων με τα οποία δύναται να επιφορτισθεί ο εκτελεστικός οργανισμός, περιλαμβάνονται ιδίως :

α) η εκπόνηση συστάσεων που απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που αφορούν την εκτέλεση του κοινοτικού προγράμματος.

β) η διαχείριση ολόκληρων ή τμήματος των σταδίων του έργου, σε σχέση με ειδικά έργα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του κοινοτικού προγράμματος, και η διενέργεια των απαραίτητων προς τον σκοπό αυτό ελέγχων, με έκδοση των ενδεδειγμένων αποφάσεων βάσει της ανάθεσης των καθηκόντων τους από την Επιτροπή.

γ) η έγκριση των πράξεων δημοσιονομικής εκτέλεσης για τα έσοδα και τις δαπάνες που απαιτούνται για την υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος, καθώς και όλες οι λοιπές συναφείς ενέργειες βάσει της ανάθεσης των καθηκόντων τους από την Επιτροπή.

δ) η συλλογή, η ανάλυση και η διαβίβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλων των στοιχείων που απαιτούνται για τον προσανατολισμό της εκτέλεσης του κοινοτικού προγράμματος.

Οι όροι, τα κριτήρια, οι παράμετροι και οι λεπτομερείς κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζει ο εκτελεστικός οργανισμός κατά την εκτέλεση των προαναφερθέντων καθηκόντων, καθώς και οι λεπτομέρειες των ελέγχων οι οποίοι διενεργούνται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι υπεύθυνες για τα κοινοτικά προγράμματα στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πράξη ανάθεσης αρμοδιοτήτων.

Άρθρο 7

Δομή

1. Η διαχείριση του εκτελεστικού οργανισμού πραγματοποιείται από μια διευθύνουσα επιτροπή (steering committee) και από έναν διευθυντή.

2. Το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού υπάγεται στην αρμοδιότητα του διευθυντή.

Άρθρο 8

Διευθύνουσα επιτροπή (steering committee)

1. Η διευθύνουσα επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Η διάρκεια της εντολής των μελών της διευθύνουσας επιτροπής είναι τουλάχιστον διετής. Κατά την λήξη αυτή της εντολής, ή σε περίπτωση παραίτησής τους, τα μέλη εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα έως ότου ανακοινωθεί η ανανέωση της εντολής τους ή η αντικατάστασή τους.

3. Η διευθύνουσα επιτροπή ορίζει από τα μέλη της έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο.

4. Η διευθύνουσα επιτροπή συνεδριάζει με αίτημα του προέδρου, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Δύναται επίσης να συγκληθεί με αίτημα τουλάχιστον της πλειοψηφίας των μελών της, ή κατόπιν αιτήματος του διευθυντή.

5. Κάθε μέλος της διευθύνουσας επιτροπής που αδυνατεί να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση, δύναται να ορίσει ως αντικαταστάτή του ένα άλλο μέλος, ειδικά εντεταλμένο για την συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ένα μέλος δύναται να αντιπροσωπεύσει ένα μόνο άλλο μέλος. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν δύναται να προσέλθει στη συνεδρίαση, η διευθύνουσα επιτροπή προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο.

6. Οι αποφάσεις της διευθύνουσας επιτροπής εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου υπερισχύει.

Άρθρο 9

Καθήκοντα της διευθύνουσας επιτροπής

1. Η διευθύνουσα επιτροπή εκδίδει τον εσωτερικό κανονισμό της.

2. Με βάση ένα σχέδιο το οποίο υποβάλλεται από τον διευθυντή και με το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει η Επιτροπή, η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει, το αργότερο κατά την αρχή κάθε έτους, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ακολουθεί τον προγραμματισμό που έχει καθορισθεί από την Επιτροπή, σύμφωνα με τις πράξεις που θεσπίζουν τα κοινοτικά προγράμματα στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας δύναται να προσαρμοσθεί κατά τη διάρκεια του έτους με βάση την ίδια διαδικασία, για να ληφθούν υπόψη ιδίως οι αποφάσεις της Επιτροπής που αφορούν τα εν λόγω κοινοτικά προγράμματα. Οι ενέργειες τις οποίες περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας συνοδεύονται από εκτίμηση των απαραίτητων δαπανών.

3. Η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13.

4. Η διευθύνουσα επιτροπή αποφασίζει, κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή, σχετικά με την αποδοχή κάθε κληροδοτήματος, δωρεάς και επιχορήγησης, που προέρχονται από άλλες πηγές της Κοινότητας.

5. Η διευθύνουσα επιτροπή αποφασίζει για την δημιουργία των λειτουργικών παραρτημάτων του εκτελεστικού οργανισμού, που αναφέρονται στο άρθρο 5.

6. Η διευθύνουσα επιτροπή εκδίδει τις ειδικές διατάξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα του εκτελεστικού οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1.

7. Η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει, το αργότερο στις 31 Μαρτίου κάθε έτους, και υποβάλλει στην Επιτροπή, την ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του εκτελεστικού οργανισμού κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και σχετικά με τη χρηματοδότηση των εν λόγω δραστηριοτήτων.

8. Η διευθύνουσα επιτροπή εκτελεί τα λοιπά καθήκοντα που της ανατίθενται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 10

Διευθυντής

1. Ο διευθυντής του οργανισμού ορίζεται από την Επιτροπή, η οποία προς τον σκοπό αυτό επιλέγει έναν μόνιμο υπάλληλο κατά την έννοια των κανονισμών και ρυθμίσεων που εφαρμόζονται για τους μονίμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

2. Η διάρκεια ισχύος της εντολής του διευθυντή είναι τετραετής. Η εντολή αυτή είναι ανανεώσιμη. Κατόπιν γνωμοδότησης της διευθύνουσας επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να απαλλάξει τον διευθυντή από τα καθήκοντά του πριν από τη λήξη της περιόδου εντολής του.

Άρθρο 11

Καθήκοντα του διευθυντή

1. Ο διευθυντής εξασφαλίζει την εκπροσώπηση του εκτελεστικού οργανισμού. Είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του.

2. Ο διευθυντής προετοιμάζει τις εργασίες της διευθύνουσας επιτροπής, και ιδίως το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού. Συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις εργασίες της διευθύνουσας επιτροπής.

3. Ο διευθυντής εξασφαλίζει την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού. Είναι ιδίως υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 6 και, με την ιδιότητα αυτή, εγκρίνει τις δέουσες αποφάσεις. Είναι εντεταλμένος διατάκτης του εκτελεστικού οργανισμού για την εκτέλεση των λειτουργικών πιστώσεων που αφορούν τα προγράμματα στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο οργανισμός και των οποίων η δημοσιονομική εκτέλεση έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας πράξης ανάθεσης καθηκόντων από την Επιτροπή.

4. Ο διευθυντής προετοιμάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού των εσόδων και δαπανών και εκτελεί, με την ιδιότητα του διατάκτη, τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό που αναφέρεται στο άρθρο 15.

5. Ο διευθυντής είναι αρμόδιος για την προετοιμασία και τη δημοσίευση των εκθέσεων τις οποίες πρέπει να υποβάλλει ο εκτελεστικός οργανισμός στην Επιτροπή. Πρόκειται ιδίως για την ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του εκτελεστικού οργανισμού, που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 7, καθώς και για κάθε άλλη έκθεση, γενική ή ειδική, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τον εκτελεστικό οργανισμό.

6. Ο διευθυντής ασκεί έναντι του προσωπικού του εκτελεστικού οργανισμού τις εξουσίες - οι οποίες του ανατίθενται δυνάμει των κανονισμών που εφαρμόζονται για το λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - αρχής αρμόδιας για τη σύναψη των συμβάσεων πρόσληψης. Είναι επιφορτισμένος με κάθε άλλο ζήτημα που αφορά το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού.

Άρθρο 12

Προϋπολογισμός λειτουργίας

1. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του εκτελεστικού οργανισμού αποτελούν αντικείμενο προβλέψεων για κάθε δημοσιονομικό έτος, δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έτος συμπίπτει με το ημερολογιακό, και εγγράφονται στον προϋπολογισμό λειτουργίας του, που περιλαμβάνει τον πίνακα προσωπικού που υποβάλλεται στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Ο πίνακας προσωπικού, στον οποίο αναγράφονται οι θέσεις που έχουν αποκλειστικά προσωρινό χαρακτήρα, διευκρινίζεται ο αριθμός, ο βαθμός και η κατηγορία του απασχολούμενου από τον εκτελεστικό οργανισμό προσωπικού κατά το συγκεκριμένο οικονομικό έτος..

2. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα.

3. Τα έσοδα του εκτελεστικού οργανισμού περιλαμβάνουν, με την επιφύλαξη άλλων εσόδων, μια επιχορήγηση εγγεγραμμένη στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 13

Κατάρτιση του προϋπολογισμού λειτουργίας

1. Ο διευθυντής καταρτίζει κάθε έτος ένα σχέδιο προϋπολογισμού λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, το οποίο καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας για το επόμενο δημοσιονομικό έτος. Υποβάλλει το εν λόγω σχέδιο στη διευθύνουσα επιτροπή.

2. Η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει, το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους, το σχέδιο προϋπολογισμού λειτουργίας για το επόμενο έτος και το υποβάλλει στην Επιτροπή.

3. Με βάση το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού και λαμβανομένου υπόψη του προγραμματισμού που έχει καθορίσει για τα κοινοτικά προγράμματα στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού, τον καθορισμό της ετήσιας επιχορήγησης για τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, σε ένα ορισμένο ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης των εν λόγω προγραμμάτων.

4. Με βάση την ετήσια επιχορήγηση που έχει καθορισθεί κατά τον τρόπο αυτό από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, ταυτοχρόνως με το πρόγραμμα εργασίας, κατά τις αρχές κάθε δημοσιονομικού έτους, προσαρμόζοντάς τον βάσει των διαφόρων συμμετοχών που έχουν εγκριθεί για τον εκτελεστικό οργανισμό, καθώς και αναλόγως των πόρων που προέρχονται από άλλες πηγές.

Άρθρο 14

Εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας και χορήγηση απαλλαγής

1. Ο διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού.

2. Το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, ο διευθυντής υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη διευθύνουσα επιτροπή, τους λεπτομερείς λογαριασμούς σχετικά με το σύνολο των εσόδων και των εξόδων του προηγούμενου δημοσιονομικού έτους.

3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει απαλλαγή στον εκτελεστικό οργανισμό σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού λειτουργίας, πριν από την 30η Απριλίου του έτους ν+2.

Άρθρο 15

Δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται στον προϋπολογισμό λειτουργίας

Ο δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται στον προϋπολογισμό λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού, εκδίδεται από την Επιτροπή, μετά από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 2, με παράλληλη τήρηση του άρθρου 142 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται για τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [4].

[4] ΕΕ L 356 της 31.12.77, σ. 1. Κανονισμός που τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ) αριθ. 2673/1999 του Συμβουλίου.

Άρθρο 16

Δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται για τις λειτουργικές πιστώσεις

1. Εφόσον, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 σημείο γ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέσει στον εκτελεστικό οργανισμό καθήκοντα δημοσιονομικής εκτέλεσης των λειτουργικών πιστώσεων για κοινοτικά προγράμματα, οι εν λόγω πιστώσεις παραμένουν εγγεγραμμένες στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εκτέλεσή τους πραγματοποιείται με άμεσο καταλογισμό στον εν λόγω προϋπολογισμό.

2. Ο διευθυντής είναι ο εντεταλμένος διατάκτης του εκτελεστικού οργανισμού όσον αφορά την εκτέλεση των εν λόγω λειτουργικών πιστώσεων και, προς τον σκοπό αυτό, τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται για τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Άρθρο 17

Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές εκτός του γενικού προϋπολογισμού

Οι διατάξεις των άρθρων 13 και 16 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που προβλέπονται από τις νομικές βάσεις σχετικά με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές εκτός του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 18

Προσωπικό

1. Το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού υπόκειται στους κανονισμούς και τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται για τους μονίμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η διευθύνουσα επιτροπή θεσπίζει, κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή, τους απαραίτητους λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής.

2. Το προσωπικό του εκτελεστικού οργανισμού αποτελείται, αφενός από μονίμους υπαλλήλους της Κοινότητας, οι οποίοι αποσπώνται από τα θεσμικά Όργανα και διατίθενται στον εκτελεστικό οργανισμό ως έκτακτοι υπάλληλοι και, αφετέρου, από το λοιπό προσωπικό που προσλαμβάνεται από τον εκτελεστικό οργανισμό.

3. Το πρωτόκολλο περί των προνομίων και των ασυλιών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εφαρμόζεται για τον εκτελεστικό οργανισμό καθώς και για το προσωπικό που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 19

Έλεγχοι

1. Έναντι του εκτελεστικού οργανισμού, ο εσωτερικός ελεγκτής καθώς και ο δημοσιονομικός ελεγκτής της Επιτροπής έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και ασκούν τα ίδια καθήκοντα με εκείνα που τους έχουν ανατεθεί σχετικά με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ο ελεγκτής συντάσσει έκθεση με τις διαπιστώσεις και τις συστάσεις του, και την υποβάλλει τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στον εκτελεστικό οργανισμό, που εξασφαλίζουν την εφαρμογή των συστάσεων, ανάλογα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες τους.

2. Από τη σύστασή του, ο εκτελεστικός οργανισμός προσχωρεί στην διοργανική συμφωνία σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF) [5]. Η διευθύνουσα επιτροπή επισημοποιεί την εν λόγω προσχώρηση και εγκρίνει τις απαραίτητες διατάξεις για να διευκολυνθεί η διεξαγωγή εσωτερικών ερευνών από την OLAF.

[5] ΕΕ L 136 της 31.5.99, σ. 15.

3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τους λογαριασμούς του εκτελεστικού οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 248 της συνθήκης.

4. Κάθε πράξη του εκτελεστικού οργανισμού, και ιδίως κάθε απόφαση, καθώς και όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από αυτόν, πρέπει να προβλέπουν ρητά ότι ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής, η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δύνανται να προβαίνουν σε ελέγχους των φακέλων και, εφόσον παρίσταται ανάγκη, σε επιτόπου ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διενεργούνται εκεί που βρίσκονται οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων και, ενδεχομένως, εκεί που βρίσκονται οι ενδιάμεσοι φορείς που τους διανέμουν.

Άρθρο 20

Ευθύνη

1. Η συμβατική ευθύνη του εκτελεστικού οργανισμού διέπεται από τον νόμο που εφαρμόζεται για κάθε συγκεκριμένη σύμβαση.

2. Όσον αφορά τη μη συμβατική ευθύνη, ο εκτελεστικός οργανισμός πρέπει να αποκαθιστά, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στις νομοθεσίες των κρατών μελών, τις ζημίες που προκάλεσε ο ίδιος ο οργανισμός ή υπάλληλοί του κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την αποκατάσταση των εν λόγω ζημιών.

Άρθρο 21

Έλεγχος της νομιμότητας

Το Δικαστήριο ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων του εκτελεστικού οργανισμού, οι οποίες προορίζονται να παράγουν δεσμευτικά νομικά αποτελέσματα, υπό τους ίδιους όρους και σύμφωνα με τις ίδιες διαδικασίες όπως εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 230 της συνθήκης για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της Επιτροπής.

Άρθρο 22

Πρόσβαση στα έγγραφα και εξασφάλιση του απόρρητου

1. Κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο ή έχει την έδρα του σε ένα κράτος μέλος, έχει δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα του εκτελεστικού οργανισμού, υπό όρους και περιορισμούς ανάλογους με εκείνους που προβλέπονται στον κανονισμό αριθ. --/200- του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα, της -- ------ 200- [6].

[6] Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (COM(2000)30 τελικό/2 της 21.2.2000)

Οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του εν λόγω δικαιώματος πρόσβασης θεσπίζονται από τη διευθύνουσα επιτροπή, το αργότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τη θέσπιση του εκτελεστικού οργανισμού.

2. Τα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής, ο διευθυντής και τα μέλη του προσωπικού, ακόμα και μετά από την οριστική λήξη των αντιστοίχων καθηκόντων τους, καθώς και κάθε άτομο που συμμετέχει στις δραστηριότητες του εκτελεστικού οργανισμού, υποχρεούνται να μην διαδίδουν τις πληροφορίες οι οποίες, λόγω της φύσης τους, καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο.

Άρθρο 23

Διαδικασία μέσω επιτροπής

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από μια επιτροπή η οποία ονομάζεται « επιτροπή εκτελεστικών οργανισμών », αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και προεδρεύεται από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Στην περίπτωση που πραγματοποιείται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η ρυθμιστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με παράλληλη τήρηση των διατάξεων του άρθρου 7 της εν λόγω απόφασης.

3. Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 6, της απόφασης 1999/468/ΕΚ, καθορίζεται σε τρεις μήνες.

Άρθρο 24

Έναρξη της ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, [...]

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

[...]

Top