Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0761

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 om medlemsstaternes kontrol med de foranstaltninger, der indgår i ordningen for finansiering gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget

    /* KOM/2010/0761 endelig udg.- COD 2010/0366 */

    52010PC0761

    /* KOM/2010/0761 endelig udg.- COD 2010/0366 */ Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 om medlemsstaternes kontrol med de foranstaltninger, der indgår i ordningen for finansiering gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget


    [pic] | EUROPA-KOMMISSIONEN |

    Bruxelles, den 17.12.2010

    KOM(2010) 761 endelig

    2010/0366 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 om medlemsstaternes kontrol med de foranstaltninger, der indgår i ordningen for finansiering gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget

    BEGRUNDELSE

    1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

    - Begrundelse og formål

    At tilpasse Kommissionens gennemførelsesbeføjelser i Rådets forordning (EF) nr. 485/2008[1] til den differentiering mellem Kommissionens delegerede beføjelser og gennemførelsesbeføjelser, der blev indført ved artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

    - Generel baggrund

    I artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) skelnes der mellem to slags kommissionsretsakter:

    - Efter artikel 290 i TEUF kan lovgiveren tildele Kommissionen beføjelse til at vedtage almengyldige ikke-lovgivningsmæssige retsakter, der udbygger eller ændrer visse ikke-væsentlige bestemmelser i den lovgivningsmæssige retsakt. I de retsakter, som Kommissionen vedtager på denne måde, henvises der til "delegerede retsakter" i den af traktaten anvendte terminologi (artikel 290, stk. 3).

    - Efter artikel 291 i TEUF træffer medlemsstaterne alle de nationale foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre Unionens juridisk bindende retsakter. Sådanne retsakter kan tildele Kommissionen gennemførelsesbeføjelser, når ensartede betingelser for gennemførelse af dem er nødvendige. I de retsakter, som Kommissionen vedtager på denne måde, henvises der til "gennemførelsesretsakter" i den af den traktaten anvendte terminologi (artikel 291, stk. 4).

    - Gældende bestemmelser på det område, som forslaget vedrører

    Artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

    - Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål

    Ikke relevant.

    2. HØRING AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSE

    - Høring af interesserede parter

    - Ekspertbistand

    Der var ikke noget behov for at høre interesserede parter eller ekstern ekspertbistand, da forslaget om at tilpasse Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 til Lissabontraktaten er et tværinstitutionelt anliggende, der vil berøre alle rådsforordninger. Sådanne ændringer, der tilstræber en forenkling, har en begrænset rækkevidde og en rent teknisk karakter.

    - Konsekvensanalyse

    Der var ikke noget behov for konsekvensanalyse, da forslaget om at tilpasse Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 til Lissabontraktaten er et tværinstitutionelt anliggende, der vil berøre alle rådsforordninger. Sådanne ændringer, der tilstræber en forenkling, har en begrænset rækkevidde og en rent teknisk karakter.

    3. FORSLAGETS RETLIGE ASPEKTER

    - Resumé af forslaget

    At udpege Kommissionens delegerede beføjelser og gennemførelsesbeføjelser i Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 og at fastsætte den tilsvarende procedure for vedtagelse af disse retsakter.

    - Retsgrundlag

    Artikel 43 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    - Subsidiaritetsprincippet

    EU og medlemsstaterne deler beføjelserne vedrørende landbrugspolitikken. Det medfører, at medlemsstaterne bevarer deres beføjelser, så længe EU ikke lovgiver i denne sektor. Hvad kontrol, bistand og samarbejde mellem medlemsstaternes myndigheder og Kommissionen angår, bør der vedtages en EU-procedure, og det er berettiget at styrke de ensartede regler for udveksling af oplysninger.

    - Proportionalitetsprincippet

    Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.

    - Reguleringsmiddel/reguleringsform

    Foreslået instrument: Europa-Parlamentets og Rådets forordning.

    Andre midler ville ikke være hensigtsmæssige af følgende grund: En forordning skal ændres ved en forordning.

    4. Budget MÆSSIGE KONSEKVENSER

    Foranstaltningen medfører ikke yderligere udgifter for EU.

    2010/0366 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 485/2008 om medlemsstaternes kontrol med de foranstaltninger, der indgår i ordningen for finansiering gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruge

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 42, stk. 1, og artikel 43, stk. 2,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen[2],

    efter fremsendelse af forordningsforslaget til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[3],

    i overensstemmelse med den almindelige lovgivningsprocedure[4] og

    ud fra følgende betragtninger:

    1. Rådets forordning (EF) nr. 485/2008[5] tildeler Kommissionen beføjelser til at gennemføre nogle af bestemmelserne i nævnte forordning.

    2. Som følge af Lissabontraktatens ikrafttrædelse skal de beføjelser, der er tildelt Kommissionen i henhold til forordning (EF) nr. 485/2008, tilpasses til artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (herefter "traktaten").

    3. Kommissionen bør have beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med traktatens artikel 290 for at kunne udbygge eller ændre visse ikke-væsentlige bestemmelser i forordning (EF) nr. 485/2008. De bestemmelser, som beføjelsen vil kunne gælde for, bør fastlægges nærmere, og det samme bør de betingelser, som delegationen gives på.

    4. For at sikre en ensartet anvendelse af forordning (EF) nr. 485/2008 i alle medlemsstater bør Kommissionen tildeles beføjelse til at vedtage gennemførelsesretsakter i overensstemmelse med traktatens artikel 291. Kommissionen bør navnlig tildeles beføjelse til at vedtage ensartede bestemmelser om udveksling af oplysninger. Kommissionen bør vedtage sådanne gennemførelsesretsakter med bistand fra [den komité for landbrugsfondene, der er oprettet ved artikel 41d, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 1290/2005 af 21. juni 2005 om finansiering af den fælles landbrugspolitik[6] i overensstemmelse med bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. XX/XXXX om … [udfyldes efter vedtagelsen af den forordning om kontrolordninger, jf. artikel 291, stk. 3, i TEUF, som for tiden er til drøftelse i Europa-Parlamentet og Rådet ].

    5. Forordning (EF) nr. 485/2008 bør derfor ændres —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    I forordning (EF) nr. 485/2008 foretages følgende ændringer:

    1) Artikel 1, stk. 2, andet punktum, affattes således:

    For at udelukke, at denne forordning gælder for foranstaltninger, som ud fra deres karakter er uegnet til efterfølgende kontrol i form af kontrol af forretningspapirer, kan Kommissionen ved hjælp af delegerede retsakter på betingelserne i artikel 13a, 13b og 13c i denne forordning opstille en liste over andre foranstaltninger, som denne forordning ikke gælder for."

    2) Artikel 7 ændres som følger:

    a) stk. 1, andet afsnit, andet punktum, udgår

    b) stk. 5 udgår.

    3) Artikel 13 udgår.

    4) Følgende artikler indsættes:

    "Artikel 13a

    De i denne forordning omhandlede beføjelser til at vedtage delegerede retsakter tildeles Kommissionen på ubestemt tid.

    Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, underretter den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet herom.

    Artikel 13b

    Europa-Parlamentet eller Rådet kan tilbagekalde den delegation af beføjelser, der er omhandlet i artikel 13a.

    Den institution, der indleder en intern procedure for at træffe beslutning om, hvorvidt delegationen af beføjelser skal tilbagekaldes, bestræber sig på at underrette den anden institution og Kommissionen i rimelig tid, inden den endelige afgørelse træffes, idet den henviser til de delegerede beføjelser, som vil kunne tilbagekaldes, og giver en begrundelse for en mulig tilbagekaldelse.

    Afgørelsen om tilbagekaldelse indstiller den i afgørelsen fastsatte delegation af beføjelser. Den får virkning straks eller senere på et i beslutningen fastsat tidspunkt. Den påvirker ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er trådt i kraft. Den offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende .

    Artikel 13c

    Europa-Parlamentet og Rådet kan gøre indsigelse med den delegerede retsakt inden for en periode på to måneder efter datoen for offentliggørelse. På Europa-Parlamentets og Rådets initiativ forlænges perioden med én måned.

    Den delegerede retsakt offentliggøres, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse, inden nævnte periode udløber, i Den Europæiske Unions Tidende og træder i kraft på den i retsakten fastsatte dato.

    Den delegerede retsakt kan offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende og træde i kraft, inden nævnte periode udløber, hvis både Europa-Parlamentet og Rådet har meddelt Kommissionen, at de ikke vil gøre indsigelse.

    Hvis Europa-Parlamentet og Rådet gør indsigelse mod en delegeret retsakt, træder den ikke i kraft. Den institution, der gør indsigelse, skal begrunde sin indsigelse mod den delegerede retsakt.

    Artikel 13d

    Kommissionen vedtager, i givet fald ved hjælp af gennemførelsesretsakter efter den procedure, der er omhandlet i artikel 42d, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1290/2005, bestemmelser, der tilsigter at opnå en ensartet anvendelse af nærværende forordning i EU og navnlig med hensyn til følgende:

    a) den samordning af fælles aktioner, der er omhandlet i artikel 7, stk. 1

    b) nærmere oplysninger og specifikationer vedrørende indhold, form og fremgangsmåde for fremsendelse af anmodninger, indhold, form og fremgangsmåde for meddelelse og fremsendelse og udveksling af de oplysninger, der er påkrævet inden for rammerne af denne forordning

    c) betingelser og fremgangsmåde for offentliggørelse eller særlige regler og betingelser for Kommissionens udbredelse eller meddelelse til medlemsstaternes kompetente myndigheder af de oplysninger, der er påkrævet inden for rammerne af denne forordning."

    Artikel 2

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende .

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i […],

    På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne

    Formand Formand

    [1] EUT L 143 af 3.6.2008, s. 1.

    [2] EUT C […] af […], s. […].

    [3] EUT C […] af […], s. […].

    [4] EUT C […] af […], s. […].

    [5] EUT L 143 af 3.6.2008, s. 1.

    [6] EUT L 209 af 11.8.2005, s. 1.

    Top