Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0926

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 926/2011 af 12. september 2011 for så vidt angår EU-tilskud til EU-referencelaboratorier for foderstoffer, fødevarer og dyresundhedsområdet, jf. Rådets beslutning 2009/470/EF

    EUT L 241 af 17/09/2011, p. 2–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 18/06/2024: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2013

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2011/926/oj

    17.9.2011   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 241/2


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 926/2011

    af 12. september 2011

    for så vidt angår EU-tilskud til EU-referencelaboratorier for foderstoffer, fødevarer og dyresundhedsområdet, jf. Rådets beslutning 2009/470/EF

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets beslutning 2009/470/EF af 25. maj 2009 om visse udgifter på veterinærområdet (1), særlig artikel 31, stk. 2, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved beslutning 2009/470/EF fastsættes der bestemmelser om EU-tilskud til kontrolforanstaltninger på veterinærområdet. I henhold til nævnte beslutning skal Unionen medvirke til at øge veterinærkontrollens effektivitet ved at yde finansiel støtte til EU-forbindelses- og -referencelaboratorier. Den foreskriver endvidere, at der kan ydes EU-støtte til ethvert EU-forbindelses- eller -referencelaboratorium, der er udpeget som sådant i overensstemmelse med Unionens veterinærbestemmelser, og som udfører de opgaver og opfylder de krav, der er fastlagt heri.

    (2)

    Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (2), fastsættes de generelle opgaver for og krav til EU-referencelaboratorier for foderstoffer og fødevarer samt dyresundhed og levende dyr. EU-referencelaboratorierne for foderstoffer og fødevarer er opført på en liste i del I, og EU-referencelaboratorierne for dyresundhed og levende dyr er opført på en liste i del II i bilag VII til nævnte forordning.

    (3)

    Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1754/2006 af 28. november 2006 om bestemmelser om EF-tilskud til EF-referencelaboratorier for foderstoffer, fødevarer og dyresundhedsområdet (3) er der fastsat nærmere bestemmelser om EU-tilskud til driften af EU-referencelaboratorier, jf. artikel 31 i beslutning 2009/470/EF og artikel 32 i forordning (EF) nr. 882/2004, og til tilrettelæggelsen af workshopper.

    (4)

    I henhold til forordning (EF) nr. 1754/2006 er forholdet mellem Kommissionen og de enkelte EU-referencelaboratorier fastlagt i partnerskabsaftaler. Partnerskabsaftalerne gælder i fem år og ledsages af et flerårigt arbejdsprogram.

    (5)

    EU-referencelaboratorier er anført i bilag VII til forordning (EF) nr. 882/2004. Det Fælles Forskningscenter er i nogle tilfælde udpeget til at være EU-referencelaboratorium. Da det er et generaldirektorat under Kommissionen, finder nærværende forordning ikke anvendelse. Reglerne for EU-tilskuddet til Det Fælles Forskningscenter er fastlagt i en årlig administrativ ordning.

    (6)

    Størrelsen af det årlige EU-tilskud til visse EU-referencelaboratorier fastlægges på årsbasis ved årlige finansieringsafgørelser vedrørende fødevare- og fodersikkerhed og dyresundhed og levende dyr.

    (7)

    I 2008 udførte Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) en audit af forvaltningen af tilskud til aktiviteter vedrørende fødevaresikkerhed, dyresundhed og -velfærd og plantesundhed. IAS konkluderede, at de nærmere bestemmelser om EU-tilskud til EU-referencelaboratorier for foderstoffer, fødevarer og dyresundhedsområdet bør forenkles. For at forenkle reglerne foreslog IAS, at Kommissionen fortsat vedtager årlige finansieringsafgørelser på årsbasis, men at der ikke er behov for partnerskabsaftaler mellem Kommissionen og de enkelte EU-referencelaboratorier.

    (8)

    Møder og uddannelsesaktiviteter, som EU-referencelaboratorierne gennemfører, skal organiseres regelmæssigt. Derfor bør møder og uddannelsesaktiviteter føjes til listen over støtteberettigede udgifter i denne forordning.

    (9)

    Med henblik på finanskontrollen anvendes artikel 9, 36 og 37 i Rådets forordning (EF) nr. 1290/2005 af 21. juni 2005 om finansiering af den fælles landbrugspolitik (4).

    (10)

    Da der vil blive foretaget en række ændringer af forordning (EF) nr. 1754/2006, bør forordningen af hensyn til klarheden ophæves og afløses af nærværende forordning, idet der tages hensyn til forordning (EF) nr. 882/2004.

    (11)

    Denne forordning finder anvendelse på alle EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab udløber i 2011, og for EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab bringes til ophør efter fælles overenskomst. For EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab ikke er ophørt, finder forordning (EF) nr. 1754/2006 fortsat anvendelse.

    (12)

    Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    KAPITEL I

    ALMINDELIGE BESTEMMELSER

    Artikel 1

    Formål

    I denne forordning fastsættes bestemmelser om gennemførelsen af forordning (EF) nr. 882/2004 og beslutning 2009/470/EF for så vidt angår ordningerne for EU-tilskud i henhold til artikel 32, stk. 7, i forordning (EF) nr. 882/2004 og artikel 31, stk. 1, i beslutning 2009/470/EF til EU-referencelaboratoriernes (i det følgende benævnt »laboratorier«), aktiviteter, undtagen Det Fælles Forskningscenter, herunder til tilrettelæggelse af workshopper, og betingelserne for disse tilskud.

    Denne forordning finder anvendelse på alle EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab udløber i 2011, og for EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab bringes til ophør efter fælles overenskomst. For EU-referencelaboratorier, hvis rammeaftaler om partnerskab ikke er ophørt, finder forordning (EF) nr. 1754/2006 fortsat anvendelse.

    Artikel 2

    Arbejdsprogram og foreløbigt budget

    1.   Laboratorierne skal inden den 1. september hvert kalenderår »n«:

    a)

    fastlægge de påtænkte EU-aktiviteter i kalenderåret »n + 1«, herunder tilrettelæggelse af workshopper (»arbejdsprogrammet«), i samarbejde med Kommissionens tjenestegrene

    b)

    forelægge Kommissionen:

    i)

    arbejdsprogrammet

    ii)

    det foreløbige budget pr. aktivitet vedrørende udgifter afledt af arbejdsprogrammet (»foreløbigt budget«).

    2.   Laboratorierne fremlægger det foreløbige budget i elektronisk form i overensstemmelse med bilag Ia og Ib.

    Artikel 3

    Vekselkurs

    For foreløbige budgetter udarbejdet i en anden valuta end euro anvender Kommissionen den første vekselkurs fastsat i september i år »n« som offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, C-udgaven.

    Artikel 4

    Godkendelse

    Kommissionen vedtager en årlig finansieringsafgørelse (»den årlige finansieringsafgørelse«), hvorved den godkender arbejdsprogrammerne og de tilsvarende budgetter for alle laboratorier.

    Enhver ændring af arbejdsprogrammer forudsætter Kommissionens forudgående skriftlige tilsagn.

    Artikel 5

    Forskud

    Efter Kommissionens vedtagelse af den årlige finansieringsafgørelse kan laboratorierne anmode om et forskud på 70 % af det samlede tilskud til deres arbejdsprogram.

    Artikel 6

    Udbetaling af tilskuddet

    Restbeløbet af EU-tilskuddet til arbejdsprogrammer udbetales til laboratorierne efter godkendelse af de finansielle regnskaber og tekniske rapporter, der er omhandlet i artikel 11 og 16, forudsat at laboratorierne har:

    a)

    gennemført arbejdsprogrammet effektivt

    b)

    forelagt de finansielle regnskaber og tekniske rapporter inden for de frister, der er fastsat i de pågældende artikler.

    Artikel 7

    Bilag

    1.   Laboratorierne registrerer udgifter til arbejdsprogrammet i deres driftsbogholderi og gemmer alle originale dokumenter eller attesterede kopier i syv år med henblik på finanskontrol.

    2.   Laboratorierne opbevarer alle originale bilag eller attesterede kopier af bilagene vedrørende det arbejdsprogram, hvortil der er modtaget EU-tilskud.

    3.   Bilagene til dokumentation for alle de udgifter, der fremgår af tilskudsansøgningen, sendes til Kommissionen, hvis denne anmoder herom.

    Artikel 8

    Kontrol

    Med henblik på finanskontrollen anvendes artikel 9, 36 og 37 i forordning (EF) nr. 1290/2005.

    KAPITEL II

    LABORATORIERNES AKTIVITETER, BORTSET FRA TILRETTELÆGGELSE AF WORKSHOPPER

    Artikel 9

    Definition

    Ved »laboratoriernes aktiviteter« forstås de opgaver, der følger af deres ansvarsområder fastsat i artikel 32 i forordning (EF) nr. 882/2004.

    Artikel 10

    Støtteberettigelse

    1.   Der kan ydes tilskud til dækning af de udgifter vedrørende personale, der specifikt beskæftiger sig med laboratoriernes aktiviteter, underentrepriser, kapitalgoder, hjælpematerialer, forsendelse af prøver til sammenlignende undersøgelser, tjenesterejser, møder, uddannelsesaktiviteter og generalomkostninger, der afholdes i forbindelse med laboratoriernes aktiviteter.

    2.   Udgifterne i stk. 1 er støtteberettigede inden for de grænser, der er fastsat i den relevante årlige finansieringsafgørelse, og i henhold til reglerne for støtteberettigelse fastsat i bilag II.

    3.   Laboratorierne indgiver en skriftlig anmodning til Kommissionen med henblik på en forhåndsgodkendelse, hvis de ønsker at forøge budgettet for en af udgiftskategorierne (personale, underentrepriser, kapitalgoder, hjælpematerialer, forsendelse af prøver til sammenlignende undersøgelser, tjenesterejser, møder, uddannelsesaktiviteter) og/eller en af de aktiviteter, der er nævnt i arbejdsprogrammet, med mere end 10 %, dog kan de samlede støtteberettigede udgifter, der er fastsat i den årlige finansieringsafgørelse, ikke overskrides.

    Artikel 11

    Forelæggelse af rapporter om laboratorierne aktiviteter

    1.   Laboratorierne forelægger senest den 31. marts i kalenderåret »n + 2« Kommissionen følgende:

    a)

    en papirudgave og en elektronisk udgave af deres finansielle regnskab, der er udarbejdet i overensstemmelse med bilag IIIa og IIIb

    b)

    en teknisk rapport om deres aktiviteter, attesteret af laboratoriets tekniske leder.

    For møder og uddannelsesaktiviteter skal det finansielle regnskab dog udfærdiges og indsendes i overensstemmelse med artikel 16.

    Poststemplets dato tjener som bevis for afsendelsesdatoen af de finansielle regnskaber og tekniske rapporter.

    2.   EU-tilskuddet kan reduceres, hvis arbejdsprogrammet ikke gennemføres effektivt og/eller fuldt ud.

    3.   Hvis de finansielle regnskaber og tekniske rapporter ikke er fremsendt inden for den frist, der er fastsat i stk. 1, reduceres EU-tilskuddet.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end en måned, reduceres EU-tilskuddet med 25 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end to måneder, reduceres EU-tilskuddet med 50 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end tre måneder, reduceres EU-tilskuddet med 75 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end fire måneder, reduceres EU-tilskuddet med 100 %.

    Artikel 12

    Vekselkurs for betalinger i en anden valuta end euro

    For anmodninger om udbetaling af restbeløb, der er indgivet i en anden valuta end euro, anvender Kommissionen den første vekselkurs fastsat i marts i år »n« som offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, C-udgaven.

    Vekselkursen for anmodninger om udbetaling af restbeløb vedrørende møder og uddannelsesaktiviteter indgivet i en anden valuta end euro er dog den kurs, der er fastsat i artikel 17.

    Artikel 13

    Moms

    Moms, som laboratorierne ikke kan få refunderet, betragtes i forbindelse med denne forordning som støtteberettiget udgift, forudsat at laboratorierne sammen med det finansielle regnskab, jf. artikel 11, forelægger en attestation fra den pågældende medlemsstats finansministerium eller fra en tilsvarende myndighed, hvori det bekræftes, at laboratoriet ikke er helt eller delvis momspligtigt, og at laboratoriets aktivitetsområde ikke er momspligtigt.

    KAPITEL III

    TILRETTELÆGGELSE AF WORKSHOPPER

    Artikel 14

    Definition

    Ved »workshop« forstås et årligt informations- og koordineringsarrangement, som alle nationale referencelaboratorier indbydes til af laboratorierne.

    Artikel 15

    Støtteberettigelse

    1.   For så vidt angår workshopper er udgifter til rejse og hotel og dagpenge for højst 32 deltagere, idet der skal inviteres mindst én person fra hver medlemsstat, støtteberettigede.

    2.   For så vidt angår workshopper er supplerende udgifter til udgifter til rejse og hotel og dagpenge for højst tre indbudte talere på workshopper støtteberettigede.

    3.   For så vidt angår workshopper er supplerende udgifter til udgifter til rejse og hotel og dagpenge for højst ti repræsentanter for tredjelande på workshopper støtteberettigede.

    4.   Udgifter vedrørende workshopper, jf. stk. 1, 2 og 3, er støtteberettigede inden for de grænser, der er fastsat i de årlige finansieringsafgørelser, og i henhold til reglerne for støtteberettigelse fastsat i bilag IV. I behørigt begrundede tilfælde kan der dispenseres fra stk. 1, 2 og 3 i henhold til de årlige finansieringsafgørelser.

    Artikel 16

    Forelæggelse af regnskaber og rapporter vedrørende workshopper

    1.   Laboratorierne forelægger senest to måneder efter en workshop Kommissionen følgende:

    a)

    en papirudgave og en elektronisk udgave af deres finansielle regnskab for workshopperne, der er udarbejdet i overensstemmelse med bilag V

    b)

    en teknisk rapport, attesteret af laboratoriets tekniske leder.

    Poststemplets dato tjener som bevis for afsendelsesdatoen af de finansielle regnskaber og tekniske rapporter.

    2.   Hvis de finansielle regnskaber og tekniske rapporter vedrørende workshopperne ikke er fremsendt inden for den frist, der er fastsat i stk. 1, reduceres EU-tilskuddet.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end en måned, reduceres EU-tilskuddet med 25 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end to måneder, reduceres EU-tilskuddet med 50 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end tre måneder, reduceres EU-tilskuddet med 75 %.

    Hvis tidsfristen overskrides med mere end fire måneder, reduceres EU-tilskuddet med 100 %.

    Artikel 17

    Vekselkurs for betalinger i en anden valuta end euro

    For anmodninger om udbetaling af restbeløb, der er indgivet i en anden valuta end euro, anvender Kommissionen den første vekselkurs fastsat i den måned, hvor workshoppen blev afholdt, som offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, C-udgaven.

    KAPITEL IV

    AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

    Artikel 18

    Ophævelse

    Forordning (EF) nr. 1754/2006 ophæves.

    Henvisninger til forordning (EF) nr. 1754/2006 gælder som henvisninger til nærværende forordning.

    Artikel 19

    Ikrafttrædelse og anvendelse

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den finder anvendelse på EU-tilskud til laboratorier fra og med 2012.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 12. september 2011.

    På Kommissionens vegne

    José Manuel BARROSO

    Formand


    (1)  EUT L 155 af 18.6.2009, s. 30.

    (2)  EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1.

    (3)  EUT L 331 af 29.11.2006, s. 8.

    (4)  EUT L 209 af 11.8.2005, s. 1.


    BILAG Ia

    (jf. artikel 2, stk. 2)

    Foreløbigt budget pr. aktivitet

     

    Personaleudgifter

    Underentrepriser

    Kapitalgoder

    Hjælpematerialer

    Sammenlignende undersøgelser

    Tjenesterejser

    Møder

    Uddannelsesaktiviteter

    Aktivitet 1

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet 2

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet 3

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet N

     

     

     

     

     

     

     

     

    I alt

     

     

     

     

     

     

     

     


    BILAG Ib

    Foreløbigt budget for laboratoriernes udgifter i forbindelse med EU-aktiviteter, herunder tilrettelæggelse af workshopper for perioden 1. januar til 31. december

    (jf. artikel 2, stk. 2)

    Navn og adresse på EU-referencelaboratoriet:

    Bankkonto, hvortil tilskuddet skal indbetales:

    NB: Alle udgifter skal udtrykkes i euro eller i den valuta, der anvendes i den pågældende medlemsstat.

    1.   PERSONALE

    Kategori (1):

    Ansættelsesforhold (2):

    Månedlig bruttoløn (3)

    Tid, der anvendes på projektet (dage) (4)

    Støtteberettigede udgifter i alt

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    2.   UNDERENTREPRISER

    Beskrivelse

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    3.   KAPITALGODER

     

    Beskrivelse

    Udgifter/Værdi ekskl. moms

    MOMs

    Samlede udgifter/Samlet værdi

    Købs-eller lejedato

    Leveringsdato

    Afskrivningsperiode (36 eller 60 måneder)

    % anvendt til projektet

    Årlige afskrivninger

    2.1.

    Udstyr, der skal erhverves i den pågældende periode

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.2.

    Udstyr erhvervet før den pågældende periode

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    4.   HJÆLPEMATERIALER

    Beskrivelse efter type materialer (5)

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     


    5.   FORSENDELSE AF PRØVER TIL SAMMENLIGNENDE UNDERSØGELSER

    Beskrivelse

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    6.   TJENESTEREJSER

    Beskrivelse

    Rejse

    Hotel

    Dagpenge

    I alt

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    7.   MØDER

    Beskrivelse

    Rejse

    Hotel

    Dagpenge

    I alt

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    8.   UDDANNELSESAKTIVITETER

     

    Udgifter

    Deltagernes rejseudgifter:

     

    Hoteludgifter:

     

    Dagpenge til deltagerne:

     

    Samlede udgifter til uddannelsesaktiviteter:

     


    9.   GENERALOMKOSTNINGER OG SAMLEDE UDGIFTER TIL AKTIVITETER

    Udgifter i alt (rubrik 1-8 i alt):

     

    Generalomkostninger: 7 %

     

    Udgifter til aktiviteter i alt:

     


    10.   WORKSHOP

     

    Udgifter

    Deltagernes rejseudgifter:

     

    Hoteludgifter:

     

    Dagpenge til deltagerne:

     

    Udgifter til workshop i alt:

     


    FORELØBIGT BUDGET I ALT

    Udgifter til aktiviteter i alt:

     

    Udgifter til workshop i alt:

     

    Foreløbigt budget i alt:

     


    (1)  Angives for hver af de personer, der er stillet til rådighed for projektet (seniorforsker, juniorforsker, tekniker osv.).

    (2)  Tjenestemand, kontraktansat osv. — for kontraktansat personale angives kontraktens start- og udløbsdato.

    (3)  Den faktiske månedlige bruttoløn (ikke løntabeller), herunder udgifter til sociale ordninger og andre bidrag, der fremgår af lønsedlen.

    (4)  Beregnet på grundlag af 220 dage pr. år.

    (5)  F.eks. reagenser, forsøgsdyr, mindre laboratorieleverancer osv.


    BILAG II

    Regler vedrørende støtteberettigelse for udgifter vedrørende personale, underentrepriser, kapitalgoder, hjælpematerialer, forsendelse af prøver til sammenlignende undersøgelser, tjenesterejser, møder, uddannelsesaktiviteter og generalomkostninger

    (jf. artikel 10, stk. 2)

    1.   Personale

    Udgifter til personale uanset ansættelsesforhold vedrører kun faktisk afholdte lønudgifter (vederlag, løn, udgifter til sociale ordninger og pensionsbidrag) til personale, hvis arbejde udelukkende eller en del af tiden specifikt vedrører gennemførelsen af arbejdsprogrammet.

    Alle arbejdstimer vedrørende EU-opgaver skal registreres og attesteres på grundlag af mindst 220 dage pr. år. Registrering og attestering skal foretages mindst en gang om måneden af den projektleder, som er udpeget, eller af en behørigt bemyndiget ledende medarbejder blandt laboratoriepersonalet.

    2.   Underentrepriser

    De støtteberettigede udgifter beregnes på grundlag af de faktiske udgifter.

    3.   Kapitalgoder

    Udgifter til køb eller leasing/leje af udstyr er støtteberettigede som direkte udgifter. De godtgørelsesberettigede udgifter vedrørende leaset/lejet udstyr i undersøgelsens varighed må ikke overstige de godtgørelsesberettigede udgifter ved køb af det pågældende udstyr. De godtgørelsesberettigede udgifter beregnes som følger:

    Formula

    A

    =

    Den periode udtrykt i måneder, hvori udstyret skal anvendes til arbejdsprogrammet, efter at det er leveret.

    B

    =

    Afskrivningsperiode på 60 måneder (36 måneder for edb-udstyr, der koster under 25 000 EUR).

    C

    =

    Udgifter til udstyr.

    D

    =

    Procentuel anvendelse af udstyret til arbejdsprogrammet.

    For kapitalgoder, som koster mindre end 3 000 EUR, kan de samlede omkostninger angives. Det er ikke nødvendigt at afskrive sådanne kapitalgoder.

    4.   Hjælpematerialer

    De støtteberettigede udgifter beregnes på grundlag af de faktiske udgifter.

    Alle andre udgifter til administration, forretningsrejser bortset fra tjenesterejser i henhold til punkt 6 og sekretariat betragtes som værende omfattet af »generalomkostninger«.

    5.   Forsendelse af prøver til sammenlignende undersøgelser

    De støtteberettigede udgifter baseres på faktiske udgifter til forsendelse af prøver i forbindelse med sammenlignende undersøgelser.

    6.   Tjenesterejser

    Rejse- og hoteludgifter afholdt af laboratoriernes personale i forbindelse med tjenesterejser, der indgår som en del af det godkendte arbejdsprogram, refunderes i henhold til artikel 15, stk. 4. Der ydes dagpenge i overensstemmelse med artikel 15, stk. 4.

    7.   Møder

    Rejse- og hoteludgifter afholdt af højst fem eksterne eksperter i forbindelse med møder, der finder sted i laboratoriernes lokaler, og som indgår som en del af det godkendte arbejdsprogram, refunderes på de betingelser, der er nævnt i artikel 15, stk. 4. Der ydes dagpenge i overensstemmelse med artikel 15, stk. 4.

    8.   Uddannelsesaktiviteter

    Rejse- og hoteludgifter afholdt af højst 32 repræsentanter for de nationale referencelaboratorier til uddannelsesaktiviteter, der indgår som en del af det godkendte arbejdsprogram, refunderes i henhold til artikel 15, stk. 4. Der ydes dagpenge i overensstemmelse med artikel 15, stk. 4.

    9.   Generalomkostninger

    Et fast beløb på 7 % af de faktiske støtteberettigede udgifter baseret på alle de direkte udgifter anført i rubrik 1-8 udbetales automatisk.


    BILAG IIIa

    (jf. artikel 11, stk. 1)

    Udgifter pr. aktivitet

     

    Personaleudgifter

    Underentrepriser

    Kapitalgoder

    Hjælpematerialer

    Sammenlignende undersøgelser

    Tjenesterejser

    Møder

    Uddannelsesaktiviteter

    Aktivitet 1

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet 2

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet 3

     

     

     

     

     

     

     

     

    Aktivitet N

     

     

     

     

     

     

     

     

    I alt

     

     

     

     

     

     

     

     


    BILAG IIIb

    Attesteret finansielt regnskab

    (jf. artikel 11, stk. 1)

    Fra …/…/… til …/…/…

    Omregningskurs: 1 EUR = …

    Den årlige finansieringsafgørelses referencenr.:

    Laboratoriets navn og adresse:

    Maksimalt årligt EU-tilskud:

    Udgiftskategori

    Foreløbigt budget

    Kategori + 10 %

    Anmeldte udgifter

    Støtteberettigede (1)

    1.

    Personale

     

     

     

     

    2.

    Underentrepriser

     

     

     

     

    3.

    Kapitalgoder

     

     

     

     

    4.

    Hjælpematerialer

     

     

     

     

    5.

    Forsendelse af prøver til sammenlignende undersøgelser

     

     

     

     

    6.

    Tjenesterejser

     

     

     

     

    7.

    Møder

     

     

     

     

    8.

    Uddannelsesaktiviteter

     

     

     

     

    Subtotal

     

     

     

     

    9.

    Generalomkostninger (7 %)

     

     

     

     

    I alt

     

     

     

     

    Laboratoriets attestering:

    Vi attesterer:

    at ovenstående udgifter er påløbet i forbindelse med de i arbejdsprogrammet fastlagte opgaver, og at de har været nødvendige for en tilfredsstillende udførelse af disse opgaver

    at der er tale om faktisk afholdte udgifter, der er bogført korrekt og støtteberettigede i henhold til forordning (EU) nr 926/2011

    at alle bilag for udgifterne er til rådighed til revisionsformål

    at [angiv laboratoriets navn] ikke anvender EU-tilskuddet med fortjeneste for øje.

    Dato:

    Den tekniske leders navn:

    Underskrift:

    Dato:

    Den økonomisk ansvarliges navn:

    Underskrift:

    Opdeling efter kategori

    (i euro eller i den valuta, der anvendes i den pågældende medlemsstat)

    1.   PERSONALE

    Kategori

    Ansættelsesforhold

    Månedlig bruttoløn

    Tid, der anvendes på projektet

    (dage)

    Støtteberettigede udgifter i alt

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    2.   UNDERENTREPRISER

    Beskrivelse

    Leverandør

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    3.   KAPITALGODER

     

    Beskrivelse

    Udgifter/værdi ekskl. moms

    Moms

    Samlede udgifter/samlet værdi

    Købs eller lejedato

    Leveringsdato

    Afskrivningsperiode

    (36 eller 60 måneder)

    % anvendt til projektet

    Årlige afskrivninger

    2.1.

    Udstyr, der skal erhverves i forbindelse med arbejdsprogrammet

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.2.

    Udstyr erhvervet før begyndelsen af arbejdsprogrammet

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    4.   HJÆLPEMATERIALER

    Beskrivelse (oplysninger om hver udgiftspost (2))

    Leverandør

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    5.   SAMMENLIGNENDE UNDERSØGELSER

    Beskrivelse

    Leverandør

    Udgifter eksl. moms

    Moms

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    6.   TJENESTEREJSER

    Beskrivelse

    Rejse

    Hotel

    Dagpenge

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    7.   MØDER

    Beskrivelse

    Rejse

    Hotel

    Dagpenge

    Samlede udgifter

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    8.   UDDANNELSESAKTIVITETER

     

    Udgifter

    Deltagernes rejseudgifter:

     

    Hoteludgifter:

     

    Dagpenge til deltagerne:

     

    Udgifter til workshop i alt:

     


    9.   GENERALOMKOSTNINGER

    Udgifter i alt (rubrik 1-8 i alt):

     

    Generalomkostninger: 7 %

     


    10.   I ALT

    Udgifter i alt (rubrik 1-9 i alt):

     


    (1)  Kolonnen »støtteberettigede« udfyldes af Kommissionen.

    (2)  Én udgiftspost pr. linje.


    BILAG IV

    Regler vedrørende støtteberettigelse for udgifter vedrørende workshopper

    (jf. artikel 15, stk. 4)

    I.   REJSEUDGIFTER

    1.   BILLETTER OG REJSEUDGIFTER

    1.1.   Generelle bestemmelser

    Deltagerne skal benytte de mest egnede og omkostningseffektive transportmidler. Så vidt muligt skal der anvendes offentlig eller fælles transport bl.a. under hensyntagen til de miljømæssige virkninger.

    Alle rejser anses for at begynde i laboratorierne. Deltagerne er direkte ansvarlige for eventuelle omveje af private årsager, herunder afgang fra og/eller retur til ethvert andet sted, og skal angive sådanne omveje og betale de dermed forbundne ekstraudgifter.

    Rejseudgifter til deltagelse i workshoppen tilbagebetales udelukkende baseret på de mest egnede og omkostningseffektive transportmidler mellem laboratoriernes lokaler og det sted, hvor workshoppen afholdes.

    Ved refusionen skal der tages hensyn til mødernes varighed, og den skal baseres på de bedste foreliggende satser i forhold til aftalte fortrinssatser og andre tilbudspriser tilgængelige på markedet.

    1.2.   Rejser med jernbane

    Rejseudgifterne godtgøres for førsteklasses rejse ad den korteste og billigste rute.

    1.3.   Rejser med fly

    1)

    Flyrejser bestilles til de laveste disponible satser under hensyntagen til varigheden af møder:

    a)

    på økonomiklasse eller tilsvarende

    b)

    på businessclass eller tilsvarende, hvis rejsen omfatter mindst et segment med mindst fire timers flyvetid uden stop.

    2)

    Hvis der ifølge billetbetingelserne kræves et weekendophold (søndagsregel) kan der udbetales ekstra dagpenge, hvis det overordnet set er omkostningseffektivt.

    Deltagerne skal fra det godkendte rejsebureau anmode om og opbevare de forskellige satser til rådighed (inkl./ekskl. et weekendophold), således at den mest omkostningseffektive afgørelse træffes. Deltagerne er dog ikke forpligtet til at tilbringe weekenden på workshopstedet, hvis det eneste formål er at gøre rejsen mere omkostningseffektiv.

    Benyttede billetter, originale boardingpas og hotelregninger fremlægges for Kommissionen på dennes anmodning.

    1.4.   Rejser med bil i arbejdssammenhæng

    Rejser med bil er tilladt, hvis de er omkostningseffektive sammenlignet med rejser med fly eller jernbane, navnlig når bilen deles af flere deltagere.

    Rejse med privat bil i erhvervsmæssigt øjemed er tilladt. Rejseudgifter til den tilbagelagte afstand godtgøres dog med højst 0,22 EUR pr. km.

    1.5.   Taxa, parkering, vejafgifter, offentlig transport (bus, sporvogn, metro)

    Normalt anses dagpengene for at dække alle udgifter afholdt af deltagerne i en workshop. Udgifter til offentlig transport, taxa, vejafgifter og parkering er ikke støtteberettigede udgifter, som kan refunderes.

    II.   DAGPENGE

    Beregning

    Dagpenge beregnes således:

    Tjenesterejsens længde:

    Seks timer eller derunder: 20 % af dagpengesatsen samt eventuelle rejseomkostninger på grundlag af bilag

    Mere end 6 timer, men højst 12 timer: halvdelen af dagpengesatsen

    Mere end 12 timer, men højst 30 timer: dagpengesatsen

    Mere end 30 timer, men højst 36 timer: halvanden gang dagpengesatsen

    Mere end 36 timer, men højst 54 timer: to gange dagpengesatsen

    Mere end 54 timer, men højst 60 timer: to og en halv gange dagpengesatsen

    Mere end 60 timer, men højst 78 timer: tre gange dagpengesatsen

    Mere end 78 timer, men højst 84 timer: tre og en halv gange dagpengesatsen.

    Metode til beregning af længden

    Timer, der indgår i beregningen af dagpengene:

    Ved flyrejser: to timer inden flyets afgang og to timer efter flyets ankomst

    Ved togrejser: 0,5 time før togafgang og 0,5 time efter togets ankomst.

    Udgifter, der anses for dækket

    Dagpengene udbetales som et fast beløb og anses for at dække morgenmad, de to hovedmåltider og alle andre småudgifter, transportmidler som fastsat i punkt 1.5 og udgifter til telekommunikation.

    Dagpengesats

    Størrelsen af dagpengesatsen fastlægges i overensstemmelse med artikel 1 i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1066/2006 af 27. juni 2006 om tilpasning fra den 1. juli 2006 af refusionssatserne gældende for tjenestemænd og øvrige ansatte i De Europæiske Fællesskaber i medlemsstaterne (1).

    III.   HOTELUDGIFTER

    Loftet for hoteludgifter fastlægges i overensstemmelse med artikel 1 i forordning (EF, Euratom) nr. 1066/2006.

    IV.   ANDET

    Hvis det maksimale antal deltagere, jf. artikel 15, stk. 1, ikke er nået, men mindst 20 deltagere fra de nationale referencelaboratorier har deltaget i workshoppen, skal Kommissionen acceptere, at maksimalt tre deltagere fra EU-referencelaboratorier kan modtage dagpenge afhængigt af varigheden af deres deltagelse i workshoppen.

    Kommissionen refunderer ikke disse tre deltageres rejse- og hoteludgifter, medmindre workshoppen finder sted i en anden by end der, hvor laboratoriet ligger.

    Betalingen af disse dagpenge samt rejse- og hoteludgifter sker desuden kun, hvis det maksimale EU-tilskud ikke overskrides.


    (1)  EUT L 194 af 14.7.2006, s. 1.


    BILAG V

    Finansielt regnskab vedrørende workshopper/møder/uddannelsesaktiviteter

    (jf. artikel 11, stk. 1, andet afsnit, og artikel 16, stk. 1, litra a))

    Workshop/møde/uddannelsesaktivitet den …

    Dato: …/…/…

    Starttidspunkt: …: …

    Sluttidspunkt: …: …

    Den årlige finansieringsafgørelses referencenr.:

    Laboratoriets navn og adresse:

    Maksimalt årligt EU-tilskud:

    Omregningskurs: EUR 1 = …

    Sted

    Datoer for workshop

    By

    Land

    dd/mm/åå

    dd/mm/åå


    Valuta

    MS

    Deltager

    Afrejsetidspunkt

    Ankomsttidspunkt

    Rejseudgiver

    Rejseudgifter i alt betalt af EURL

    Rejseudgifter i alt (i euro)

    Antal timer

    Dagpengesats

    Antal dagpenge-dage

    Udgifter til dagpenge i alt

    Hoteludgifter

    Hoteludgifter (i euro)

    I ALT (rejse + dagpenge + hotel)

     

     

     

     

     

    Fly

    Tog

    Bil

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

     

    0:00:00

     

    0,00

    0,00

     

     

     

     

     

     

     

     

    0,00

    0,00

    0,00

    0,00

     

     

     

     

    0,00

     

     

     

    Gennemsnit:

     

     

     

    0,00

     

     

     

     

    0,00

     

    0,00

     

    Bemærkninger

    Kolonne F, G og H udfyldes med det refunderede beløb i national valuta. Valutaen angives i kolonne A.

    Hvis der for en og samme deltager er anvendt to forskellige valutaer, udfyldes en linje for hver valuta.

    Nedenfor findes de forkortelser, der skal anvendes, når celle A, B og H2 udfyldes. I skemaet angives også, hvilken vekselkurs der er anvendt.

    Vekselkurser

    (første dag i den måned, hvor workshoppen blev afholdt — jf. kapitel II, artikel 9, og kapitel III, artikel 13):

    BGN

    1,9558

    BGN/EUR

    CZK

    27,485

    CZK/EUR

    DKK

    7,456

    DKK/EUR

    EUR

    1,0000

    EUR/EUR

    GBP

    0,6715

    GBP/EUR

    HUF

    251,77

    HUF/EUR

    LTL

    3,4528

    LTL/EUR

    LVL

    0,6972

    LVL/EUR

    NOK

    8,238

    NOK/EUR

    PLN

    3,831

    PLN/EUR

    SEK

    9,0404

    SEK/EUR

    RON

    3,3312

    RON/EUR

    (vekselkurserne er anført som eksempler - skal ajourføres)


    Forkortelser for medlemsstater:

    Belgien

    BE

    Tjekkiet

    CZ

    Danmark

    DK

    Tyskland

    DE

    Estland

    EE

    Grækenland

    EL

    Spanien

    ES

    Frankrig

    FR

    Irland

    IE

    Italien

    IT

    Cypern

    CY

    Letland

    LV

    Litauen

    LT

    Luxembourg

    LU

    Ungarn

    HU

    Malta

    MT

    Nederlandene

    NL

    Østrig

    AT

    Polen

    PL

    Portugal

    PT

    Slovenien

    SI

    Slovakiet

    SK

    Finland

    FI

    Sverige

    SE

    Det Forenede Kongerige

    UK

    Rumænien

    RO

    Bulgarien

    BG


    (EUR)

    Medlemsstat

    Dagpengesats:

    Loft for hoteludgifter:

    BE

    92

    140

    CZ

    75

    155

    DK

    120

    150

    DE

    93

    115

    EE

    71

    110

    EL

    82

    140

    ES

    87

    125

    FR

    95

    150

    IE

    104

    150

    IT

    95

    135

    CY

    93

    145

    LV

    66

    145

    LT

    68

    115

    LU

    92

    145

    HU

    72

    150

    MT

    90

    115

    NL

    93

    170

    AT

    95

    130

    PL

    72

    145

    PT

    84

    120

    SI

    70

    110

    SK

    80

    125

    FI

    104

    140

    SE

    97

    160

    UK

    101

    175

    RO

    52

    170

    BG

    58

    169


    Budget i alt for workshoppen

     

    Godkendte udgifter i alt

     

    Reduktion 25/50/75/100 %

     

    Endelige støtteberettigede udgifter i alt

     

    Forskud

     

    Restbeløb til udbetaling

     

    Støttemodtagerens attestering

    Vi attesterer:

    at der er tale om faktisk afholdte udgifter, der er bogført korrekt og støtteberettigede i henhold til forordning (EU) nr. 926/2011

    at alle bilag for udgifterne er til rådighed til revisionsformål

    at vi ikke anvender EU-tilskuddet med fortjeneste for øje.

    Dato:

    Den tekniske leders navn:

    Underskrift:

    Dato:

    Den økonomisk ansvarliges navn:

    Underskrift:

    Rejsens længde

    Antal dagpengedage

    Mere end 6 timer, men højst 12 timer

    0,5

    Mere end 12 timer, men højst 30 timer

    1

    Mere end 30 timer, men højst 36 timer

    1,5

    Mere end 36 timer, men højst 54 timer

    2

    Mere end 54 timer, men højst 60 timer

    2,5

    Mere end 60 timer, men højst 78 timer

    3

    Mere end 78 timer, men højst 84 timer

    3,5

    Mere end 84 timer, men højst 102 timer

    4

    Timer, der indgår i beregningen af dagpengene:

    a)

    Ved flyrejser: to timer inden flyets afgang (transport til lufthavnen) og to timer efter flyets ankomst (transport fra lufthavnen)

    b)

    Ved togrejser: 0,5 time før togafgang (transport til banegården) og 0,5 time efter togets ankomst (transport fra banegården)


    Top