Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0324(06)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 74, 24.3.2010, p. 17–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

24.3.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 74/17


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2010/C 74/10

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”KALIX LÖJROM”

EG-nr: SE-PDO-0005-0650-03.10.2007

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning:

”Kalix Löjrom”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Sverige

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp (samma som i bilaga II):

Klass 1.7

Färsk fisk, färska blötdjur och kräftdjur samt produkter framställda därav

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i punkt 1 är tillämplig:

Viktigaste egenskaper hos Kalix Löjrom är följande.

Kalix Löjrom säljs huvudsakligen i fryst eller tinad form men även som färsk i mindre mängder under fångstperioden. Löjrommens egenskaper är desamma i fryst, tinad och färsk form.

Romkornens storlek varierar under fiskeperioden på 5 veckor från ca 0,8 mm vecka 1 till 1,3 mm vecka 5.

Kalix Löjrom har en rund mild smak av len fiskolja och salt.

Romkornens färg är orange enl. färgskala S2070-450R (National colour scheme)

Kalix Löjrom totala salthalt (NaCI) är 4,3 %

Total vattenhalt för Kalix Löjrom enligt frystorkningsmetoden är 37,7 %

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

Kalix Löjrom produceras av rom från siklöja (coregonus albula) fångad i havet i ett geografiskt område med Åby älvs utlopp som gräns i söder och Torneå älvs utlopp som den nordliga gränsen och 40 km ut från kusten som yttre gräns. Kalix Löjrom måste utvinnas ur fisken samma dag som den fiskas. Rommen tillförs 4 % salt (NaCl).

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

siklöjans föda består av planktoniska kräftdjur samt insektslarver och de mineraler som följer med älvvattnet ut i området. All föda som siklöjan intar kommer från det geografiska området.

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

Beredning såsom grovsköljning, vispning, silning, torkning, saltning samt finrensning av Kalix Löjrom måste ske i det geografiska området.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

3.7   Särskilda regler för märkning:

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Det geografiska området består på land av Piteå, Luleå, Kalix samt Haparanda kommun och till havs av ett område med Åby älvs utlopp som gräns i söder och Torneå älvs utlopp som den nordliga gränsen och 40 km ut från kusten som yttre gräns.

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

I det geografiska området som beskrivs i punkt 4 lever siklöjan. Anledningen till att siklöjan håller sig inom det geografiska området under fångstperioden är att området, som består av 1 500 öar, utgör en naturlig lekplats för siklöjan. Öster om Torneå älvs utlopp finns inga kända lekplatser. Söder om Åby älvs utlopp är salthalten för hög på grund av att det tillförs för lite sötvatten till denna del av Bottenviken. Det faktiska fångstområdets storlek varierar beroende på hur mycket sötvatten som kommer med vårfloden. En snörik vinter tränger vårflodens sötvatten undan saltvattnet i Bottenviken och den yttre gränsen för fångst av siklöja utökas ut till 40 km från kusten. När siklöjan kan hitta sin föda på ett större område ökar också beståndet. Sambandet mellan en regn- och snörik vinter och ett stort bestånd av siklöja är väl känt. Åtta större älvar samt mängder med mindre åar och vattendrag tillför sötvatten till denna del av Bottenviken. Dessa vattendrags avvattningsområde utgör 25 % av Sveriges yta. Vattnet är av drickvattenkvalitet.

Produktionen av Kalix Löjrom sker hantverksmässigt och kräver stor kunskap och lång erfarenhet. Speciellt klämningen av rommen kräver lång erfarenhet och är av stor betydelse för kvaliteten. Kunskapen om hanteringen av rommen finns i det geografiska området p.g.a. en lång tradition av att bereda Kalix Löjrom.

5.2   Produktens särskilda egenskaper:

Det som skiljer siklöja i det geografiska området från andra sötvattenlevande sorter är dess föda. I området saknas alla former av sötvattenslevande insekter. Födan består av planktoniska kräftdjur och insektslarver. Färgen på Kalix Löjrom är orange enl. färgskala S2070-450R (National colour scheme), medan rom från sötvatten levande siklöjans är gul. Orsaken till skillnaden i färg är födan. Kalix Löjrom har en rund mild smak med toner av len fiskolja och salt.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

Kalix Löjrom står för hög kvalitet samt exklusivitet ute på marknaden. Till det finns många orsaker bl.a. det kalla rena vattnet samt den speciella födan. Vattnet är av dricksvattenkvalitet. Dessutom bidrar den speciella produktionsmetod som används i det geografiska området till dess särart. Den speciella födan för siklöjan som lever i det geografiska området gör att Kalix Löjrom får en speciell smak och färg.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

http://www.slv.se/upload/dokument/remisser/remisser_2006/Ansokan_Skyddad_Ursprungsbeteckning_Kalix_Lojrom.pdf


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top