Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Det europeiska medborgarinitiativet

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2019/788 om det europeiska medborgarinitiativet

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordning (EU) nr 2019/788 uppdateras reglerna om det europeiska medborgarinitiativet, som är utformat för att stärka demokratin genom att medborgarna deltar i EU:s demokratiska och politiska liv.
  • Medborgarinitiativet ska ge EU-medborgarna mer att säga till om när det gäller EU-politik som påverkar deras vardag, genom att de får ett sätt att uppmana Europeiska kommissionen att föreslå ny lagstiftning på områden där kommissionen har behörighet att göra detta.

VIKTIGA PUNKTER

I artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen fastställs rätten till ett europeiskt medborgarinitiativ. I artikel 24 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt fastställs förfarandena och villkoren för europeiska medborgarinitiativ.

Rätten att stödja ett europeiskt medborgarinitiativ

  • Varje EU-medborgare har rätt att stödja ett europeiskt medborgarinitiativ genom att lämna in en underskriven stödförklaring för initiativet när det har registrerats av kommissionen. När 1 miljon underskrifter har samlats in kan initiativets organisatörer vända sig direkt till kommissionen och begära att den ska lägga fram ett förslag till EU-lagstiftning, förutsatt att initiativet rör ett område av EU-lagstiftningen där kommissionen har befogenhet att lägga fram lagstiftningsförslag för att genomföra EU-fördragen.
  • Varje EU-medborgare som har uppnått rösträttsåldern för val till Europaparlamentet har rätt att stödja ett medborgarinitiativ genom att underteckna en stödförklaring. EU-länderna får fastställa minimiåldern för att stödja ett initiativ till 16 år. När ett initiativ har fått 1 miljon underskrifter beslutar kommissionen vilka åtgärder som ska vidtas, om några.
  • Personer med funktionsnedsättning ska ha lika tillgång till information om initiativ och lika möjligheter att stödja dem.

Information och stöd från kommissionen och EU-länderna

  • Kommissionen ska
    • tillhandahålla lättillgänglig och uttömmande information och lättillgängligt och omfattande stöd när det gäller medborgarinitiativet till medborgare och grupper av organisatörer, bland annat genom att hänvisa dem till relevanta källor till information och stöd,
    • göra en handledning för medborgarinitiativet allmänt tillgänglig, både på internet och i pappersformat, på EU-institutionernas samtliga officiella språk,
    • kostnadsfritt tillgängliggöra en samarbetsplattform för medborgarinitiativet via internet,
    • tillhandahålla översättningar av registrerade initiativ till EU-institutionernas samtliga officiella språk.
  • Plattformen ska erbjuda praktisk och juridisk rådgivning och ett forum för diskussion och informationsutbyte om medborgarinitiativet för medborgare, grupper av organisatörer, berörda parter, icke-statliga organisationer, experter och övriga EU-institutioner och EU-organ som önskar delta.
  • Kommissionen ska se till att information om registrerade initiativ offentliggörs i det register på internet som upprättats för detta ändamål.
  • Varje EU-land ska inrätta en eller flera kontaktpunkter för att kostnadsfritt förse grupper av organisatörer med information och stöd.

Registrering

  • Gruppen av organisatörer ska lämna in registreringsformuläret till kommissionen via registret.
  • Kommissionen ska
    • kontrollera att de kriterier för registrering som fastställs i förordningen har uppfyllts,
    • ange skäl om den nekar att registrera ett initiativ och informera gruppen av organisatörer om all rättslig och utomrättslig prövning som står till dess förfogande,
    • göra alla sina beslut om ansökningar om registrering av medborgarinitiativ från grupper av organisatörer allmänt tillgängliga i registret på internet.

Insamling av stödförklaringar

  • Gruppen av organisatörer för ett registrerat initiativ har tolv månader på sig att samla in det nödvändiga antalet stödförklaringar (1 miljon totalt, med ett minimiantal per land som ska uppnås i minst en fjärdedel av EU-länderna).
  • Förlagor för stödförklaringarna finns i bilaga III till förordningen.
  • Organisatörerna kan samla in stödförklaringar i pappersform och/eller via internet.
  • Kommissionen har ett centralt insamlingssystem som organisatörer kan använda för att samla in stödförklaringar via internet.
  • När minimiantalet stödförklaringar har samlats in måste varje EU-land kontrollera och intyga att de stödförklaringar som har undertecknats av dess medborgare uppfyller kraven i förordningen. Organisatörerna måste lämna in stödförklaringarna (både de som samlats in via internet och de på papper) till de berörda EU-länderna för kontroll inom tre månader efter slutet av insamlingsperioden. Detta kan göras via kommissionens fildelningstjänst. Att använda fildelningstjänsten är emellertid frivilligt om organisatörerna har använt ett eget insamlingssystem i stället för kommissionens centrala insamlingssystem. Även stödförklaringar på papper kan överföras antingen via kommissionens fildelningstjänst eller av organisatörerna själva.

Offentliggörande och offentlig utfrågning

  • När kommissionen har tagit emot ett giltigt initiativ med ett tillräckligt antal giltiga stödförklaringar offentliggör den ett meddelande om detta i registret och överlämnar initiativet till parlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska regionkommittén och de nationella parlamenten.
  • Inom tre månader efter inlämningen av initiativet, ges organisatörer tillfälle att lägga fram initiativet vid en offentlig utfrågning som anordnas av parlamentet.
  • Efter den offentliga utfrågningen, som anordnas i parlamentets lokaler, bedömer parlamentet det politiska stödet för initiativet (se nedan).

Kommissionens granskning och parlamentets utvärdering

  • Inom sex månader efter offentliggörandet av initiativet och efter den offentliga utfrågningen i Europaparlamentet, ska kommissionen i ett meddelande redogöra för sina juridiska och politiska slutsatser när det gäller initiativet, de åtgärder, on några, som den avser att vidta och, i förekommande fall, skälen för att vidta eller inte vidta åtgärder.
  • Om kommissionen avser att vidta åtgärder som svar på initiativet, vilket där så är lämpligt inbegriper antagandet av ett eller flera förslag till EU-lagstiftning, ska den i meddelandet också redogöra för den planerade tidsplanen för dessa åtgärder. Kommissionen ska ge uppdaterad information om genomförandet av de åtgärder som antagits som svar på initiativet i registret och på den offentliga webbplatsen för medborgarinitiativet.
  • Europaparlamentet utvärderar därefter de åtgärder som kommissionen vidtagit.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordning (EU) 2019/788 har gällt sedan den 1 januari 2020, med undantag för artiklarna 9.4, 10, 11.5 och 20–24, som har gällt sedan den 6 juni 2019.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/788 av den 17 april 2019 om det europeiska medborgarinitiativet (EUT L 130, 17.5.2019, s. 55).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2019/788 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning II – Bestämmelser om demokratiska principer – Artikel 11 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 21).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Andra delen – Icke-diskriminering och unionsmedborgarskap – Artikel 24 (f.d. artikel 21 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 58).

Senast ändrat 31.01.2023

Top