Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sanktioner (restriktiva åtgärder)

Som en del av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (Gusp) får rådet enligt artikel 29 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) anta beslut om att införa sanktioner – även kallade restriktiva åtgärder – mot länder utanför EU, icke-statliga enheter eller enskilda personer.

Restriktiva åtgärder kan riktas mot en eller flera ansvariga parter som t.ex. inte respekterar internationell rätt eller mänskliga rättigheter, eller vars politik eller handlingar inte är förenliga med rättsstatsprincipen eller med demokratiska principer. Åtgärderna är inte till för att straffa, utan syftar till att få till stånd en förändring i de ansvarigas politik eller verksamhet. Åtgärderna måste vara förenliga med målen för EU:s yttre åtgärder enligt artikel 21 i EU-fördraget.

Rådet fattar beslut om att anta, förnya eller upphäva sanktioner i enlighet med artikel 29 i EU-fördraget, på förslag från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Beslutet ska vara enhälligt. De ekonomiska och finansiella aspekterna av sådana beslut (t.ex. import- eller exportrestriktioner och frysning av tillgångar) genomförs genom förordningar som antas med kvalificerad majoritet av rådet på grundval av artikel 215 i EUF-fördraget, efter ett gemensamt förslag från den höga representanten och kommissionen.

EU-sanktioner får införas antingen för att genomföra FN:s säkerhetsråds resolutioner eller på EU:s eget initiativ.

Sanktioner kan omfatta följande:

  • Förbud mot export av vapen och tillhörande utrustning.
  • Inreserestriktioner (viserings- eller reseförbud).
  • Ekonomiska åtgärder såsom import- och exportrestriktioner.
  • Frysning av tillgångar och ekonomiska resurser som ägs av personer eller enheter som sanktionerna riktas mot.

Kommissionen ansvarar för att övervaka att de förordningar om restriktiva åtgärder som antagits enligt artikel 215 i EUF-fördraget genomförs och upprätthålls av medlemsstaterna. Kommissionen hjälper också enskilda personer, företag, aktörer inom humanitärt bistånd och EU-länder med tillämpningen av sanktioner genom att ta fram riktlinjer och besvara tolkningsfrågor från nationella behöriga myndigheter.

SE ÄVEN

Top