This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Ordning med allmänna tullförmåner under 2002-2005
Europeiska unionen tillämpar ordningen med allmänna tullförmåner under tiden 1 januari 2002-31 december 2005. Systemet förenklar och harmoniserar förfarandena för de olika befintliga ordningarna i syfte att förbättra utvecklingsländernas tillträde till EU:s marknad samtidigt som de grundläggande sociala normerna och miljönormerna främjas.
RÄTTSAKT
Rådets förordning (EG) nr 2501/2001 om tillämpning av en ordning med allmänna tullförmåner under tiden 1 januari 2002-31 december 2004 [Se ändringsrättsakter].
SAMMANFATTNING
Syftet med denna förordning är att förlänga EU:s ordning med allmänna tullförmåner för utvecklingsländerna fram till och med den 31 december 2005.
I förordningen fastställs
Den allmänna ordningen
Enligt denna förordning är de produkter som anses vara icke-känsliga och som importeras till EU från utvecklingsländer som är förmånsländer befriade från tull. Varor från textil- och beklädnadssektorn omfattas endast av en nedsättning med 20 % av tullen enligt Gemensamma tulltaxan. Produkter som klassificeras som känsliga omfattas av en nedsättning med 3,5 procentenheter av tullen enligt Gemensamma tulltaxan.
Dessa tullförmåner är tillämpliga på import av produkter med ursprung i utvecklingsländer som är förmånsländer. Det finns en möjlighet till regional kumulation i syfte att främja regionala grupper. De länder som omfattas av allmänna preferenssystemet (GSP) anges i bilaga I till förordningen.
Enligt denna förordning ska länder som inte längre behöver förmånsbehandling avföras från förteckningen över länder som omfattas av Allmänna preferenssystemet. Detta berör de länder som av Världsbanken klassificeras som höginkomstländer och som uppnått en viss industriell utvecklingsnivå, som beräknas enligt en formel som fastställs i förordningen (utvecklingsindex), och detta under tre år i följd. Om det land som uteslutits under tre år i följd inte uppfyller dessa kriterier, ska landet på nytt införas i förteckningen över länder som omfattas av Allmänna preferenssystemet.
I enlighet med graderingsprincipen ska de i denna förordning fastställda tullförmånerna för de förmånsländer och de produkter som tillhör en viss sektor upphävas, om landet i fråga under tre år i följd befinner sig i någon av följande två situationer:
Tullförmånerna ska återinföras om inget av dessa kriterier under tre år i följd varit uppfyllt.
De särskilda stimulansordningarna
Allmänna preferenssystemet gör det möjligt för förmånsländerna att ansluta sig till stimulansordningar genom vilka de kan åtnjuta en vidare nedsättning av tullarna med ytterligare 5 procentenheter på exporten till EU. Den sammanlagda nedsättningen uppgår sålunda till 8,5 procentenheter.
Den särskilda stimulansordningen till skydd för arbetstagares rättigheter får beviljas länder som bevisar att de i sin lagstiftning införlivat och tillämpar de bestämmelser som fastställts i följande av Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner:
Denna särskilda ordning får även beviljas länder vars lagstiftning omfattar merparten av ovannämnda bestämmelser och som är delaktiga i en tydlig och oåterkallelig process för att tillämpa dessa bestämmelser. I så fall kan ordningen beviljas för en begränsad tidsperiod. Förmånslandet måste bevisa att det gjort framsteg på området för att ordningen ska förlängas.
Den särskilda stimulansordningen till skydd för miljön avser import av produkter från tropisk skog med ursprung i länder som i sin nationella lagstiftning införlivat och faktiskt tillämpar de internationellt erkända normerna och riktlinjerna för hållbar förvaltning av tropiska skogar (huvudsakligen från Internationella organisationen för tropiskt trä).
De länder som önskar ansluta sig till dessa ordningar ska lämna sina ansökningar till kommissionen som, innan den fattar beslut, prövar dessa och kontrollerar huruvida dessa länder faktiskt tillämpar erforderliga sociala normer och miljönormer.
Den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna
Denna förordning inbegriper initiativet "Allt utom vapen", som antogs genom förordning (EG) nr 416/2001 av den 28 februari 2001. EU beviljar nämligen utan någon kvantitativ begränsning tullfrihet för alla varor med ursprung i de minst utvecklade länderna, med undantag för vapen och ammunition. Fritt tillträde kommer dock att införas gradvis från och med 2002 för bananer och mellan 2006 och 2009 för ris och socker. I avvaktan på detta tillämpas på dessa varor en övergripande tullkvot till nolltullsats (förordningarna (EG) nr 1381/2002 av den 29 juli 2002 och (EG) nr 1401/2002 av den 31 juli 2002).
Den särskilda ordningen för att bekämpa tillverkning av och handel med narkotika
En särskild ordning med fullständigt tillfälligt upphävande av de tullar enligt Gemensamma tulltaxan som tillämpas på industri- och jordbruksprodukter har införts för länderna i Andinska pakten, Centralamerika och Pakistan. Denna ordning har till syfte att främja den politiska, ekonomiska och sociala stabiliteten i dessa länder som är hotade av tillverkningen av och handeln med narkotika.
Kommissionen ska kontrollera och utvärdera verkningarna av denna ordning på förmånsländerna och utvärdera deras sociala utveckling och miljöpolitik.
Tillfälligt upphävande
Tullförmåner får under vissa omständigheter tillfälligt upphävas för samtliga eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland, nämligen:
I förordningen anges noggrant vad det administrativa samarbete som krävs av förmånsländerna består i, framför allt när det gäller kontroll av varornas ursprung. Vidare fastställs förfarandet för den undersökning som kommissionen ska företa innan den fattar ett positivt eller negativt beslut om tillfälligt upphävande av förmåner samt villkoren för det berörda landets deltagande i denna undersökning.
Skyddsbestämmelser
Förordningen innehåller även en skyddsklausul. Den gör det möjligt för kommissionen att tillfälligt upphäva tullförmånerna och återinföra tullarna enligt Gemensamma tulltaxan om en produkt med ursprung i ett förmånsland importeras på villkor som orsakar eller riskerar att orsaka allvarliga svårigheter för tillverkare i EU av likadana eller direkt konkurrerande produkter. Kommissionen ska efter en undersökning fatta beslut inom trettio dagar efter samråd med kommittén för allmänna tullförmåner. I brådskande fall får kommissionen vidta alla nödvändiga förebyggande åtgärder.
Hänvisningar
Rättsakt |
Dag för ikraftträdande |
Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna |
Europeiska unionens officiella tidning |
Förordning (EG) nr 2501/2001 |
1.1.2002 |
- |
EUT L 346 av 31.12.2001 |
Ändringsrättsakt(er) |
Dag för ikraftträdande |
Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna |
Europeiska unionens officiella tidning |
Förordning (EG) nr 2211/2003 |
22.12.2003 |
- |
EUT L 332 av 19.12.2003 |
Senast ändrat den 04.11.2005