EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo)

Europeiska åklagarmyndigheten är EU:s oberoende åklagarmyndighet. Myndigheten kallas också för Eppo (en förkortning för det engelska namnet European Public Prosecutor’s Office). Eppo ansvarar för att utreda och lagföra förövare av brott som skadar EU:s ekonomiska intressen, såsom bedrägeri, inbegripet gränsöverskridande momsbedrägeri på över 10 miljoner euro, penningtvätt av tillgångar som fåtts genom fusk och bedrägerier med EU-medel samt korruption och förskingring som rör EU-medel. Europeiska åklagarmyndigheten kan också utreda brott som rör deltagande i en kriminell organisation, om den kriminella organisationens verksamhet är inriktad på brott som skadar EU:s ekonomiska intressen.

Europeiska åklagarmyndigheten bildades genom rådets förordning (EU) 2017/1939, som antogs av 22 EU-länder genom förfarandet för fördjupat samarbete. De EU-länder som inte deltar får när som helst besluta att ansluta sig till Eppo.

Europeiska åklagarmyndigheten drivs som en enda myndighet som verkar på både central och decentraliserad nivå. Det centrala åklagarkontoret ligger i Luxemburg och omfattar ett kollegium som består av den europeiska chefsåklagaren och 22 europeiska åklagare – en från varje deltagande land.

Den decentraliserade nivån ingår i varje deltagande EU-lands rättsväsen och består av minst två europeiska delegerade åklagare. Europeiska delegerade åklagare måste vara aktiva medarbetare inom åklagarväsendet eller rättsväsendet när de utses.

Det centrala åklagarkontoret samordnar och övervakar de utredningar som utförs i de deltagande EU-länderna av de europeiska delegerade åklagarna. Talan väcks vid nationella domstolar.

Europeiska åklagarmyndigheten har ett nära samarbete med Eurojust, Europol och Olaf (Europeiska byrån för bedrägeribekämpning). Dessutom samarbetar åklagarmyndigheten med andra EU-institutioner, EU-organ och EU-byråer, med myndigheterna i icke-deltagande EU-länder och i länder utanför EU samt med internationella organisationer.

SE ÄVEN:

Top