Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur)

Europeiska unionen (EU) har skapat Europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur) för att förbättra den integrerade gränsförvaltningen och förhindra gränsöverskridande brottslighet och olaglig invandring.

RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1052/2013 av den 22 oktober 2013 om inrättande av ett europeiskt gränsövervakningssystem (Eurosur).

SAMMANFATTNING

EU antog en förordning i oktober 2013. Genom denna inrättades det europeiska gränsövervakningssystemet (Eurosur).

Ett mångfunktionssystem

Eurosur är ett mångfunktionssystem som ska förhindra olaglig invandring och gränsöverskridande brottslighet vid de yttre gränserna. Det ska även bidra till att säkerställa skyddet för och rädda livet på migranter som försöker nå Europas kuster.

Genom förordningen införs en mekanism som gör det möjligt för gränsövervakande byråer att snabbt utbyta information och samarbeta. Med hjälp av nationella samordningscentrum ska alla EU-länders ansvariga nationella myndigheter för gränsbevakning (t.ex. gränsvakter, polis, kustbevakning, marinkår etc.) samordna sina verksamheter med dem från andra EU-länder och EU:s gränsförvaltningsbyrå Frontex.

Snabbare åtgärder tack vare bättre information

Eurosur följer en underrättelsedriven strategi som gör att nationella byråer och EU-byråer bättre kan förstå vad som händer vid de yttre gränserna. De kan därför snabbare vidta åtgärder mot nya rutter och metoder som används av brottsliga nätverk.

Snabb reaktionsförmåga

Med Eurosur kan EU-länderna reagera snabbare både vid enskilda incidenter och kritiska situationer som inträffar vid EU:s yttre gränser. Därför har de yttre land- och sjögränserna delats upp i ”gränsavsnitt”. De har även tilldelats olika påverkansgrader: låg, medel eller hög. På så sätt kan man identifiera särskilt drabbade områden vid de yttre gränserna och vidta standardiserade åtgärder på nationell nivå och, vid behov, EU-nivå.

Grundläggande rättigheter

EU-länder som har skrivit under Schengenavtalet och Frontex ska respektera de grundläggande rättigheterna till fullo, särskilt när det gäller principen om non-refoulement (som förbjuder att en förföljd person återlämnas till sin förföljare) samt skydd av personuppgifter.

Dag för ikraftträdande

I december 2013 var Eurosur operativt i de 19 EU-länder som utgör EU:s södra och östra yttre gränser och som skrivit under Schengenavtalet. De återstående elva länderna i Schengensamarbetet gick med i Eurosur den 1 december 2014.

Danmark, Irland och Storbritannien (1) antog inte denna förordning. Det bestämdes dock att Storbritannien (1) och Irland kunde samarbeta med Eurosur genom regionala nätverk. Danmark har sedan detta tillfälle bestämt att landet ska delta i Eurosur.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Förordning (EU) nr 1052/2013

26.11.2013

-

EUT L 295, 6.11.2013

Senast ändrat 22.04.2014



(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).

Top