Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0569

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövandet av befogenheterna att anta delegerade akter som kommissionen tilldelats enligt förordning (EG) nr 517/2014 av den 16 april 2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006

    COM/2018/569 final

    Bryssel den 3.8.2018

    COM(2018) 569 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om utövandet av befogenheterna att anta delegerade akter som kommissionen tilldelats enligt förordning (EG) nr 517/2014 av den 16 april 2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006




    1. INLEDNING

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 517/2014 av den 16 april 2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006 1 (nedan kallad förordningen om fluorerade växthusgaser) innehåller bestämmelser för att skydda miljön genom att minska utsläppen av fluorerade växthusgaser.

    För detta ändamål införs det i förordningen bestämmelser om

    -begränsning, användning, återvinning och destruktion av fluorerade växthusgaser,

    -villkor för utsläppande på marknaden av särskilda produkter och utrustning som innehåller eller vars funktion kräver fluorerade växthusgaser,

    -villkor för användning av fluorerade gaser, och

    -kvantitativa begränsningar för utsläppande på marknaden av fluorkolväten.

    Artiklarna 12.15 och 21.1 i förordningen om fluorerade växthusgaser ger kommissionen befogenhet att anta delegerade akter.

    I artikel 12.15 gäller befogenheten ”ändring av de krav på märkning som anges i punkterna 4–12 när så är lämpligt med hänsyn till kommersiell och teknisk utveckling.”

    I artikel 21.1 gäller befogenheten ”uppdatering av bilagorna I, II och IV på grundval av nya utvärderingsrapporter som antas av den mellanstatliga panelen för klimatförändringar eller nya rapporter från Montrealprotokollets vetenskapliga bedömningspanel (SAP) om de förtecknade ämnenas faktor för global uppvärmningspotential.” I bilaga I förtecknas fluorkolväten som omfattas av förordningen. I bilaga II förtecknas andra fluorerade gaser som måste rapporteras i enlighet med artikel 19 i förordningen och i bilaga IV metoden för att beräkna gwp-faktorn för en blandning (en vätska bestående av två eller flera ämnen av vilka minst ett är ett ämne som förtecknas i bilaga I eller i bilaga II). 

    2. RÄTTSLIG GRUND

    Föreliggande rapport är ett krav enligt artikel 22.2 i förordningen om fluorerade växthusgaser. Enligt denna artikel har kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för en period av fem år från och med den 10 juni 2014. Kommissionen måste också utarbeta en rapport om denna delegering av befogenheter senast nio månader före utgången av perioden av fem år. I artikel 22.2 anges även att ”Delegeringen av befogenheter ska genom tyst medgivande förlängas med ytterligare perioder av fem år, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.”

    3. UTÖVANDE AV DELEGERINGEN

    Sedan ikraftträdandet av förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade gaser och den period som omfattas av denna rapport har kommissionen inte använt sig av den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 12.15 och 21.1. De skäl som ledde medlagstiftarna till att ge kommissionen befogenheter att anta delegerade akter är fortsatt giltiga.

    När det gäller befogenheten i artikel 12.15 om märkning gäller fortfarande behovet av att eventuellt uppdatera dessa krav med hänsyn till kommersiell eller teknisk utveckling. Den exakta tidsplanen för en eventuell sådan utveckling och påverkan på märkningen är inte förutsägbar eller tidsbegränsad. På samma sätt är befogenheten i artikel 21.1 om uppdatering av bilagorna I, II och IV beroende av utvecklingen på FN-nivå som varken är förutsägbar eller tidsbegränsad.

    4. SLUTSATS

    Kommissionen anser att, trots det faktum att kommissionen hittills inte har antagit några delegerade akter, eftersom den begärda utvecklingen för kommissionens användning av den tilldelade befogenheten att anta delegerade akter ännu inte har förverkligats, är det sannolikt att den kommer att förverkligas i framtiden.

    Den delegering av befogenhet som avses både i artikel 12.15 och i artikel 21.1 bör därför genom tyst medgivande förlängas med ytterligare en period av fem år i enlighet med artikel 22.2 i förordningen.

    (1)

    EGT L 150, 20.5.2014, s. 195.

    Top