EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0381

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om samordning av rapporteringsskyldigheter på miljöpolitikens område och om ändring av direktiv 86/278/EEG, 2002/49/EG, 2004/35/EG, 2007/2/EG, 2009/147/EG och 2010/63/EU, förordning (EG) nr 166/2006 och (EU) nr 995/2010 samt rådets förordningar (EG) nr 338/97 och (EG) nr 2173/2005

COM/2018/381 final - 2018/0205 (COD)

Bryssel den 31.5.2018

COM(2018) 381 final

2018/0205(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om samordning av rapporteringsskyldigheter på miljöpolitikens område och om ändring av direktiv 86/278/EEG, 2002/49/EG, 2004/35/EG, 2007/2/EG, 2009/147/EG och 2010/63/EU, förordning (EG) nr 166/2006 och (EU) nr 995/2010 samt rådets förordningar (EG) nr 338/97 och (EG) nr 2173/2005

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

I juni 2017 offentliggjorde kommissionen en omfattande utvärdering för att kontrollera ändamålsenligheten i EU:s miljöpolitiska rapportering och övervakning 1   (utvärderingen av ändamålsenligheten) , och upprättade också en handlingsplan. Inom ramen för åtgärd 1 noterades att en effektivisering av rapporteringen bäst kan uppnås genom en ändring av vissa bestämmelser i den berörda lagstiftningen. Sådana ändringar kan göras antingen genom att man utarbetar separata ändringsförslag för varje rättsakt eller genom att man i ett och samma förslag ändrar och samordnar rapporteringsbestämmelserna i flera rättsakter. Det är det sistnämnda alternativet som har valts i detta fall. Det här förslaget grundas på underlaget från utvärderingen av ändamålsenligheten och från andra utvärderingar som nyligen gjorts av enskilda rättsakter. Syftet med förslaget är att förbättra faktaunderlaget för genomförandet av EU:s politik, öka allmänhetens insyn och förenkla rapporteringen för att därigenom minska att minska den administrativa bördan.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag är en av flera åtgärder som syftar till bättre lagstiftning inom miljöområdet. Konsekventa tillvägagångssätt när det gäller miljörapportering och miljöövervakning var en av de frågor som behandlades i utvärderingen av ändamålsenligheten.

Förslaget bidrar till uppnåendet av det prioriterade mål 4, punkt 65, i sjunde miljöhandlingsprogrammet 2 enligt vilket allmänheten ska ha tillgång till tydlig miljöinformation på nationell nivå. Det bidrar också till att allmänheten får en överblick över utvecklingen på miljöområdet i Europa som helhet och underlättar de nationella myndigheternas hantering av gränsöverskridande frågor. Förslaget innehåller därför korshänvisningar till direktiv 2003/4/EG om tillgång till miljöinformation 3 och 2007/2/EG om rumsliga data 4 och garanterar överensstämmelsen med kraven i dessa direktiv.

En övergripande och omfattande analys av rapporteringsskyldigheterna i all relevant miljölagstiftning genomfördes inom ramen för utvärderingen av ändamålsenligheten 5 . I utvärderingen tittade man också på överensstämmelsen mellan befintliga skyldigheter, och identifierade flera rättsakter 6 vars rapporteringsskyldigheter skulle kunna ändras och samordnas. Det här förslaget har utarbetats för att garantera ett enhetligt tillvägagångssätt för de olika rättsakterna genom att, beroende på vad som är tillämpligt,

·öka insynen,

·tillhandahålla en faktabas för framtida utvärderingar,

·förenkla och minska den administrativa bördan för medlemsstaterna och kommissionen.

Förslaget överensstämmer också med det förslag till omarbetning av dricksvattendirektivet 7 som kommissionen nyligen lade fram och där man tog hänsyn till resultaten av utvärderingen av ändamålsenligheten.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Överensstämmelsen med EU:s politik inom andra områden analyserades som en del av utvärderingen av miljörapporteringens och miljöövervakningens ändamålsenlighet 8 . När det gäller moderniseringen av informationshanteringen är förslaget i linje med strategin för den digitala inre marknaden och följer riktlinjerna för bättre lagstiftning, exempelvis genom att minska den administrativa bördan.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Liksom i de ursprungliga rättsakter som ändras är den rättsliga grunden för det här förslaget artiklarna 114, 192.1 och 207 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

EU och medlemsstaterna har delad befogenhet när det gäller reglering inom miljöområdet. Detta innebär att EU endast får lagstifta i den mån det är tillåtet enligt fördragen och att den måste beakta principerna om nödvändighet, subsidiaritet och proportionalitet. Syftet med förslaget är att optimera befintliga krav som gäller övervakning av genomförandet, rapportering och öppenhet i EU-lagstiftningen, bland annat för att minska bördan för medlemsstaterna. Med tanke på den typ av åtgärder som ingår i förslaget kan syftet endast uppnås på EU-nivå och inte på nationell nivå. Det valda tillvägagångssättet stärker subsidiariteten och gör det lättare för allmänheten att få tillgång till information om genomförandet.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är i linje med slutsatserna i de nyligen utförda utvärderingarna och konkretiserar dessa genom lagändringar som säkerställer att Europeiska kommissionen får rätt information, i rätt form och i rätt tid. Såsom man kom fram till i utvärderingen av ändamålsenligheten är rapporteringen för närvarande tämligen effektiv, och den administrativa bördan är måttlig, berättigad och proportionerlig (kostnaderna uppskattas till 22 miljoner euro per år). Nyttan, till exempel bättre genomförande och bättre information till allmänheten, överstiger kostnaderna med god marginal. Effektivitetsvinster förväntas genom att förfarandet samordnas på ett mer övergripande och strategiskt sätt för att man därigenom ska uppnå förenklingar och minskade bördor. Förslaget är proportionerligt eftersom det förenklar rapporteringen i de fall där detta är meningsfullt, och eftersom det förbättrar insynen och informationen till allmänheten när detta inte redan har gjorts och/eller ökar faktaunderlaget om detta har visat sig vara otillräckligt för en utvärdering i enlighet med riktlinjerna för bättre lagstiftning.

Val av instrument

Det valda rättsliga instrumentet är en förordning.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Detta förslag grundas på slutsatserna i en utvärdering av ändamålsenligheten i EU:s miljöpolitiska rapportering och övervakning 9 . Utvärderingen omfattade 181 rapporteringsskyldigheter i 58 EU-rättsakter inom miljöområdet. I vissa fall ställs krav på numerisk och geospatial information, men den största delen av rapporteringen görs i textformat, vilket är det svåraste formatet att rapportera, strukturera och analysera. Rapporteringsfrekvensen varierar. Omkring hälften av rapporteringen görs vartannat år eller mer sällan, och omkring hälften resulterar i en rapport från kommissionen till de övriga EUinstitutionerna. Förfarandena skiljer sig också åt, men verkar fungera bäst när Europeiska miljöbyrån sköter databehandlingen. Det konstaterades att det finns utrymme för förbättringar när det gäller vissa övergripande frågor (t.ex. effektivisering genom ett mer likartat förfarande i alla medlemsstater) och viss specifik lagstiftning. Följande enskilda utvärderingar har tillhandahållit ett mer detaljerat underlag avseende rapporeringsskyldigheterna i dessa rättsakter:

·Direktiv 2002/49/EG (direktivet om omgivningsbuller) 10 .

·Direktiv 2004/35/EG (miljöansvarsdirektivet) 11 .

·Direktiv 2007/2/EG (Inspire-direktivet) – infrastruktur för rumslig information 12 .

·Direktiv 2009/147/EG (fågeldirektivet) och 92/43/EEG (habitatdirektivet) 13 .

·Direktiv 2010/63/EG (djurförsöksdirektivet) 14 .

·Förordning (EG) nr 166/2006 (förordningen om ett europeiskt register över utsläpp och överföringar) 15 .

Samråd med berörda parter

Utvärderingen av ändamålsenligheten omfattade en rad olika samrådsaktiviteter, exempelvis ett offentligt samråd 16 , i vilket allmänheten, offentliga myndigheter, företag och icke-statliga organisationer från hela EU deltog. Medlemsstaterna var mycket aktiva under hela processen och stödde målen om en effektivare och enklare rapportering. Det medlemsstatsledda projektet Make it work 17 utgjorde också ett viktigt bidrag. I Regionkommitténs yttrande av den 7 april 2016 uppmanades kommissionen att ”undersöka möjliga effektivitetsvinster och avhjälpa onödiga administrativa bördor vid miljöövervakning och miljörapportering i synnerhet genom att automatisera rapporteringsverktygen och undersöka synergieffekter mellan rapporteringsskyldigheter enligt olika direktiv” 18 . Kommissionen anordnade också flera evenemang för att diskutera miljörapportering med berörda parter, bland andra icke-statliga organisationer, företag och offentliga myndigheter; i november 2015, april 2016, september 2016 och december 2016. Vad gäller rapporteringens principer och syften visade svaren i detta samråd att det viktigaste är att man samlar in informationen en enda gång och sedan om möjligt använder den för många olika syften. En majoritet av de berörda parterna – 56 % av de icke-statliga organisationerna, 75 % av de offentliga myndigheterna, 85 % av de enskilda personerna och 75 % av företagen – uttryckte sitt stöd för att rapporteringsskyldigheter fastställs i enskilda rättsakter. EU anses vara den lämpligaste nivån för en harmonisering av rapporteringsförfarandena. De svarande ansåg generellt att it-systemen har stor potential att stödja en effektivisering av rapporteringsförfarandena och minska den administrativa bördan 19 . Samråd med medlemsstaternas experter ägde rum i olika tematiska grupper som behandlade genomförandet av de specifika rapporteringsskyldigheterna. Överlag gav dessa experter ett brett stöd till de specifika intentionerna inom sina respektive fackområden. Inom vissa tematiska områden har man redan tagit proaktiva initiativ för att effektivisera rapporteringen på andra sätt än genom ändrad lagstiftning (t.ex. genom framtagning av ett register över industriella anläggningar som omfattas av direktivet om industriutsläpp, vilket även är till nytta inom många andra rapporteringsområden).

Eftersom alla relevanta frågor redan hade behandlats genom dessa samrådsaktiviteter var det inte nödvändigt att genomföra ytterligare ett offentligt samråd på nätet. Riktade samråd med experter som är verksamma inom de områden som regleras i de olika rättsakterna ägde emellertid rum före antagandet av detta förslag.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt.

Konsekvensbedömning

Ingen konsekvensbedömning har utförts, eftersom underlaget samlades in huvudsakligen genom de ovannämnda utvärderingarna.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Eftersom detta förslag om ändring av flera befintliga rättsakter omfattas av kommissionens program om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat ( Refit ) har kommissionen sökt möjligheter att förenkla och att minska bördor. Analyser visar att det är möjligt att förbättra rapporteringsförfarandet inom detta område. Dessa förbättringar kommer att minska kostnaderna eller öka intäkterna, i synnerhet genom en bredare tillämpning av de effektivaste förfarandena och genom en ökad användning av elektroniska verktyg och mallar. I inledningsskedet kan det krävas vissa investeringar, men de kommer att löna sig på medellång och lång sikt. Såsom förklarades i utvärderingen av ändamålsenligheten 20 har de kostnader och intäkter som följer av de föreslagna förenklingsåtgärderna, på grund av bristen på data, inte kvantifierats i detalj. I bilaga 9 till den slutliga projektrapporten Support to the Fitness Check of monitoring and reporting obligations arising from EU environmental legislation 21 presenteras emellertid fördelarna med att samordna EU:s rapporteringsskyldigheter på miljöområdet genom ett antal aktuella eller pågående initiativ under perioden 2012–2020. Dessa initiativ väntas leda till en minskad rapporteringsbörda enligt EU:s miljölagstiftning. Det var inte möjligt att i ekonomiskt hänseende kvantifiera alla intäkter från dessa bördeminskningar. På grundval av de tillgängliga siffrorna uppskattade man emellertid i projektet 22 att dessa ändringar tillsammans minskar medlemsstaternas årliga administrativa bördor med minst 1,4–2,0 miljoner euro per år i hela EU. Bördeminskningen till följd av detta förslag kan således förväntas ligga i samma storleksordning.

Frågor som behandlas i förslaget:

·Det är inte längre är klart huruvida vissa rapporteringsskyldigheter är relevanta och behövs.

·Rapporteringens tidpunkt och frekvens tillgodoser inte viktiga behov i den politiska processen.

·Bättre tillgång till information och bättre spridning av information till allmänheten.

·Kommissionens och de europeiska byråernas respektive roller är inte alltid klara och tydliga.

·Samordning av innehåll, tidpunkt och förfaranden med utvärderingscykeln enligt agendan för bättre lagstiftning.

Förslaget har utformats med tanke på lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling.

Grundläggande rättigheter

Informationssystem som stöder bättre rapportering kan väcka frågor rörande vissa rättigheter i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, exempelvis rätten till god förvaltning och rätten till ett effektivt rättsmedel (artiklarna 41 och 47). Inget i detta förslag bör tolkas eller genomföras på ett sätt som strider mot den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Ej tillämpligt.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

En detaljerad plan för genomförandet har tagits fram för att underlätta genomförandet av de föreslagna ändringarna. Planen belyser de huvudsakliga problemen och utmaningarna och anger vilka specifika åtgärder som planeras för att ta sig an dessa.

Ingen särskild övervakning planeras för detta förslag, eftersom det medför en rad ändringar i flera rättsakter och eftersom en utvärdering av dessa nya bestämmelser väntas äga rum inom ramen för varje enskild rättsakt.



Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Tabell 1. Översikt över de akter och områden som omfattas av den föreslagna förordningen

Rättsakt

Förbättrad insyn och subsidiaritet

Förenklad eller avskaffad rapportering

Samordning av rapporteringstidpunkt

Förenklade EU-omfattande översikter/klargörande av institutionernas roll

Förberedelse inför framtida utvärderingar

1) Direktiv 86/278/EEG (direktivet om avloppsslam)

ü

ü

2) Direktiv 2002/49/EG (bullerdirektivet)

ü

ü

ü

ü

3) Direktiv 2004/35/EG (miljöansvarsdirektivet)

ü

ü

4) Direktiv 2007/2/EG (Inspire-direktivet)

ü

ü

ü

ü

5) Direktiv 2009/147/EG (fågeldirektivet)

ü

6) Direktiv 2010/63/EG (djurförsöksdirektivet)

ü

ü

ü

ü

7) Förordning (EG) nr 166/2006 (förordningen om ett europeiskt register över utsläpp och överföringar)

ü

ü

ü

ü

8) Förordning (EU) nr 995/2010 (timmerförordningen)

ü

ü

ü

ü

9) Rådets förordning (EG) nr 338/97 (Cites)

ü

10) Rådets förordning (EG) nr 2173/2005 (Flegtförordningen)

ü

ü

ü

ü

Antal akter som omfattas

8

7

3

8

5


·Förklaringar av begreppen i tabell 1

Förbättrad insyn och subsidiaritet – åtta rättsakter:

I det här förslaget innebär detta att insynen förbättras och att det blir möjligt för allmänheten att få tillgång till miljöinformation på ett mer användarvänligt sätt, i linje med kraven i direktiv 2007/2/EU och direktiv 2003/4/EG. Förslaget omfattar också krav avseende allmänhetens tillgång till information och möjliga undantag grundade på sekretess och skydd av personuppgifter (se särskilt artikel 4.1 och 4.2 i direktiv 2003/4/EG). Den ökade insynen kommer att gagna EU:s institutioner, medlemsstaterna, allmänheten och andra berörda parter. Även subsidiariteten påverkas, eftersom medlemsstaterna får rätt att lämna information om genomförandet av EU:s miljölagstiftning direkt till enskilda personer, och inte som nu bara via informationsdelningssystem på EU-nivå. Jämförelsen av data på EU-nivå bygger på den information som offentliggörs av medlemsstaterna, och på så sätt stärks subsidiariteten och ansvarigheten på nationell nivå.

Förenklad eller avskaffad rapportering – sju rättsakter:

För att minska den administrativa bördan samtidigt som mer information görs tillgänglig för allmänheten, och på grundval av slutsatserna i utvärderingen av ändamålsenligheten, skulle det vara fördelaktigt om rapporteringen i textform kunde minska för att på så sätt minska förseningarna när informationen bearbetas. I vissa fall skulle det vara lämpligt att underlätta eller avskaffa rapporteringen av textbaserad information och i stället fokusera på att förbättra allmänhetens tillgång till information.

Samordning av rapporteringstidpunkt – tre rättsakter:

I vissa fall har rapporteringsmekanismer inrättats utan att man samordnat kraven inom en och samma rättsakt eller mellan olika rättsakter. En samordning av datum och tidpunkter i dessa olika rapporteringsflöden skulle bidra till att minska den administrativa bördan. Den administrativa bördan skulle också minska och/eller förfarandet bli effektivare om man drar ned på rapporteringsfrekvensen eller ger medlemsstaterna mer tid mellan olika rapporteringssteg.

Förenklade EU-omfattande översikter/klargörande av institutionernas roll – åtta rättsakter:

Det finns för närvarande flera rapporteringsflöden i EU:s regelverk på miljöområdet. Därför bör kommissionens och i vissa fall Europeiska miljöbyråns nuvarande roll i de olika rapporteringsförfarandena klargöras. Det är lättare att ta fram en regelbunden översikt med fakta om genomförandet av lagstiftningen och miljöns tillstånd i EU om man använder modern it-teknik (t.ex. webbsidor) för att offentliggöra aktuell information i stället för att utarbeta rapporter i pappersform som antas av kommissionen. Kommissionens formella roll bör i stället inriktas på att göra utvärderingar när detta är lämpligt (se nedan). De uppgifter som enligt det föreliggande förslaget fastställs i lagstiftningen kommer inte att påverka Europeiska miljöbyråns budget för de uppgifter som den utför inom andra områden, exempelvis klimatåtgärder. Det kommer inte att ske någon omfördelning av resurser från Europeiska miljöbyråns verksamhet inom andra områden, exempelvis inom klimatpolitiken, till förmån för de uppgifter som byrån ska utföra enligt detta förslag. För andra rättsakter som inte omfattas av det här förslaget kommer Europeiska miljöbyråns roll och resurser när det gäller att bistå kommissionen med miljörapportering att behandlas när den pågående utvärderingen har slutförts.

Förberedelse inför framtida utvärderingar – fem rättsakter:

I linje med riktlinjerna för bättre lagstiftning bör regelverkets funktion inom detta område regelbundet utvärderas. För att få information om genomförandet av EU-lagstiftningen inom detta område och uppfylla lagstiftningens syften bör kommissionen göra utvärderingar och uppmana medlemsstaterna att tillhandahålla den information som behövs för dessa utvärderingar.

·Förklaringar till varför det är nödvändigt att ändra lagstiftning genom detta förslag

Direktiv 86/278/EEG

Det är nödvändigt att ändra rapporteringsskyldigheterna i artiklarna 10 och 17 i rådets direktiv 86/278/EEG av den 12 juni 1986 om skyddet för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket. Medlemsstaterna bör fortsätta att samla in och årligen offentliggöra relevanta uppgifter samtidigt som rapporteringsskyldigheten gentemot kommissionen förenklas. Medlemsstaterna bör också vara skyldiga att säkerställa ökad insyn genom att den berörda informationen görs tillgänglig i elektronisk form och på ett sådant sätt att den är lätt åtkomlig i enlighet med kraven i direktiv 2003/4/EG och 2007/2/EG, i synnerhet kraven på tillgång för allmänheten, datadelning och tjänster.

Direktiv 2002/49/EG

Förslaget omfattar en rad ändringar av rapporterings- och övervakningsbestämmelserna i direktiv 2002/49/EG 23 som grundar sig på resultatet av de nyligen gjorda utvärderingarna 24 , den andra genomföranderapporten 25 , kraven i artikel 11.4 i direktivet och på behovet av att samordna bestämmelserna i direktiv 2002/49/EG med kraven i direktiv 2007/2/EG 26 .

Under utvärderingen föreslog företrädare för medlemsstaternas behöriga myndigheter att man skulle förlänga tiden mellan rapporteringen om bullerkartor och rapporteringen om handlingsplaner från ett till två år. En sådan anpassning skulle göra det möjligt för medlemsstaterna att bättre förbereda sina handlingsplaner – som måste grundas på bullerkartorna – och att faktiskt rådfråga allmänheten om dessa, såsom krävs enligt direktivet.

De synpunkter som inkommit i samband med utvärderingen tyder inte på att rapporteringen i sig utgör någon större administrativ börda, eftersom den främst består i att i elektronisk form sända dokumentation som redan finns (bullerkartor och handlingsplaner) till kommissionen. Själva rapporteringsmekanismen handhas av Europeiska miljöbyrån och nästan alla medlemsstater använder den för att lämna information till kommissionen. Genom att göra rapporteringsmekanismen obligatorisk för medlemsstaterna kommer det att bli möjligt för kommissionen och Europeiska miljöbyrån – som bedömer inkomna data för kommissionens räkning – att få en bättre och snabbare överblick över allmänhetens bullerexponering i EU och på så sätt spara tid och onödigt administrativt arbete. Detta kommer att bidra till uppnåendet av direktivets mål. Befogenheten att fastställa detaljerade tekniska specifikationer om rapporteringsmetoden delegeras till kommissionen, och dessa specifikationer måste antas genom kommittéförfarandet.

Enligt det ändrade direktiv 2007/2/EU kommer det att krävas att geospatiala data med geospatiala egenskaper görs synliga och tillgängliga genom metadata och nätbaserade tjänster på nationella geoportaler. Enligt direktiv 2002/49/EG krävs också att information görs tillgänglig för allmänheten. Genom de föreslagna ändringarna klargörs skyldigheten att offentliggöra data på nationella geoportaler, och på så sätt säkerställs samordning mellan de båda direktiven.

Direktiv 2004/35/EG

I Refit-utvärderingen 27 av direktivet konstaterades att informationen måste bli mer tillgänglig, i synnerhet när det gäller vissa nyckeldata som kan påverka miljön och människors hälsa. Därmed skulle

·allmänheten informeras om inträffade miljöskador, särskilt om det är sannolikt att människor kan komma att påverkas av sådana skador,

·verksamhetsutövare och myndigheter i sådana fall kunna vidta nödvändiga förebyggande och avhjälpande åtgärder, och

·kommissionen få det faktaunderlag som krävs för att möjliggöra en ordentlig utvärdering med avseende på direktivets syfte och resultat.

För att minimera den administrativa bördan bör man först och främst se till att informationen är tillgänglig i elektronisk form eller på nätet, att den uppfyller relevanta EU-normer och är lätt att använda, av tillräcklig kvalitet och jämförbar. Allmänt tillgänglig miljöinformation bör härvid uppfylla kraven i direktiv 2007/2/EG, i synnerhet när det gäller tjänster och datatillgänglighet för allmänheten och myndigheterna.

Direktiv 2007/2/EG

Kommissionens rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av Inspire-direktivet och Refit-utvärderingen slutfördes under 2016 28 . I rapporten rekommenderades att kommissionen skulle se över och eventuellt omarbeta bestämmelserna i direktiv 2007/2/EG. För att förenkla genomförandet av direktivet och minska den administrativa bördan i samband med medlemsstaternas övervakning kommer kravet på rapportering vart tredje år att avskaffas. Det enda övervakningskrav som bibehålls är det som grundas på övervakningsindikatorer som beräknas direkt från de metadata med information om rumsliga datamängder och rumsliga datatjänster som medlemsstaterna ska tillhandahålla enligt direktiv 2007/2/EG. Detta kommer att bidra till att säkerställa att informationen om genomförandet är mer aktuell och tillgänglig för allmänheten på ett öppet sätt. I praktiken kommer medlemsstaterna att uppmanas att vid behov tillhandahålla årliga uppdateringar av den landsspecifika information som kommissionen redan offentliggör 29 . Kommissionen kommer att tillhandahålla enkla verktyg och förfaranden för medlemsstaternas uppdatering av denna information.

Kommissionen behöver inte längre utarbeta en rapport till Europaparlamentet och rådet, eftersom en årlig översyn utförd av Europeiska miljöbyrån planeras och eftersom den relevanta informationen kommer att vara allmänt tillgänglig på nätet och uppdateras årligen. Rapporteringsskyldigheten kommer därför att avskaffas. I enlighet med riktlinjerna för bättre lagstiftning föreslås dessutom att kommissionen gör en regelbunden utvärdering baserad på övervakningsindikatorerna i stället för att utarbeta en genomföranderapport.

Direktiv 2009/147/EG

En utvärdering av ändamålsenligheten hos EU:s naturlagstiftning, som omfattade direktiv 2009/147/EG 30 och 92/43/EEG, 31 slutfördes under 2016 32 . Det konstaterades att man, trots att en rapporteringscykel på tre år krävs enligt fågeldirektivet, i praktiken redan har tillämpat samma rapporteringscykel som för habitatdirektivet, dvs. sex år, och med ett liknande primärt fokus på tillhandahållandet av aktuell information om arters status och trender. Behovet av ett effektivare genomförande av de båda direktiven gör att det är nödvändigt att anpassa lagstiftningen så att den bättre överensstämmer med rådande praxis i medlemsstaterna. Ett sådant tillvägagångssätt kommer också att underlätta utarbetandet av de rapporter om direktivets genomförande som medlemsstaterna vart sjätte år ska överlämna till kommissionen. I det rapporteringsformat som används för närvarande är medlemsstaterna skyldiga att i rapporten tillhandahålla de uppgifter som behövs för att man ska kunna bedöma hur genomförandet fortskrider. Rapporten måste i synnerhet omfatta information om status och trender för vilda fågelarter, de hot och det tryck som de utsätts för, de bevarandeåtgärder som har vidtagits och information om hur nätverket av särskilda skyddsområden har bidragit till uppnåendet av direktivets mål.

Direktiv 2010/63/EU

Syftet med de befintliga bestämmelserna om transparens och rapportering i direktiv 2010/63/EU 33 är att öka förståelsen för orsakerna till och värdet av att levande djur används för forsknings-, testnings- och utbildningsändamål och möjliggöra en mer objektiv bedömning av hur hanteringen påverkar djurens välbefinnande. Skyldigheterna omfattar insamling av information om direktivets genomförande, statistisk information, information om undantag från föreskrivna avlivningsmetoder och, i synnerhet, offentliggörande av icke-tekniska projektsammanfattningar om godkända projekt där levande djur används.

Medlemsstaterna är också skyldiga att genomföra en utvärdering i efterhand av vissa projekt för att

·fastställa om användningen av djur har gjort det möjligt att uppnå projektets syften,

·utvärdera den skada som orsakas djuren, och

·identifiera faktorer som ytterligare kan bidra till att uppfylla kravet på ersättning, begränsning och förfining av användningen av djur.

Medlemsstaterna får offentliggöra resultaten av dessa efterhandsutvärderingar.

En tredjedel av medlemsstaterna kräver emellertid för närvarande inte att de icke-tekniska projektsammanfattningarna uppdateras med dessa resultat. Detta hindrar avsevärt att forskare, allmänhet och beslutsfattare i större utsträckning får tillgång till viktig information om den faktiska nyttan, forskningsresultaten och den skada som är en följd av användningen av levande djur. Bristen på systematisk spridning av information kan också bromsa införandet av nya sätt att ersätta, begränsa och förfina användningen av djur, och därigenom omintetgöra själva syftet med skyldigheten att genomföra utvärderingar i efterhand.

Dessa frågor behandlades också i kommissionens rapport om direktivet, som offentliggjordes den 8 november 2017 34 . I det tillhörande arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar 35 ingick i synnerhet följande specifika rekommendationer om insyn och icke-tekniska sammanfattningar:

41. Medlemsstaterna bör se till att icke-tekniska projektsammanfattningar offentliggörs i rätt tid.

43. Kommissionen, medlemsstaterna och berörda parter bör undersöka möjligheterna att upprätta ett centralt dataregister (eller tillhandahålla lätt, sökbar åtkomst till) alla icke-tekniska projektsammanfattningar på EU-nivå, med hänsyn tagen till rättsliga krav och språkliga begränsningar.

Medlemsstaterna är skyldiga att årligen offentliggöra nationell statistisk information om användningen av levande djur och att överlämna denna information till kommissionen. Genomföranderapporter ska lämnas in till kommissionen vart femte år. Dessa rapporter bör snabbare än nu göras tillgängliga på EU-nivå genom användning av elektroniska verktyg och centralt tillgängliga, sökbara databaser.

I kommissionens skyldigheter ingår att vart tredje år utarbeta en formell statistisk rapport till Europaparlamentet och rådet och att vart femte år överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet som grundas på medlemsstaternas genomföranderapporter. Dessa skyldigheter bör ersättas med ett krav på att informationen ska lämnas i elektronisk form till centrala dataregister. Dessutom bör dagens stelbenta krav på rapportering av statistisk information som är upp till 5 år gammal ersättas med ett krav på årlig uppdatering av informationen.

Förordning (EG) nr 166/2006

Rapporteringsskyldigheterna i förordning (EG) nr 166/2006 36 behöver ändras för att rationalisera och förenkla rapporteringen inom detta område och uppnå målet om bättre lagstiftning 37 . Följande ändringar krävs:

·De rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 7 måste ändras så att hänvisningen till rapporteringsformatet i bilaga III utgår. I stället bör kommissionen ges befogenhet att fastställa formatet genom genomförandeakter (kommittéförfarande) och att upphäva bilaga III. Detta skulle öka överensstämmelsen med rapporteringen enligt direktiv 2010/75/EU om industriella utsläpp 38 , som omfattar nästan samma verksamhet. På så sätt möjliggörs ett effektivare tillvägagångssätt och ökad interoperabilitet mellan data som samlats in enligt direktiv 2010/75/EU och förordning (EG) nr 166/2006, i överensstämmelse med bestämmelserna i direktiv 2007/2/EG. Det kommer även att bli möjligt att utveckla och använda effektivare och enhetligare elektroniska rapporteringsverktyg, som ska tas fram och upprätthållas med hjälp av Europeiska miljöbyrån.

·De specifika rapporteringsskyldigheterna för medlemsstaterna i artikel 16 och motsvarande rapporteringsskyldighet för kommissionen i artikel 17 bör också utgå, eftersom den information som avses är av begränsat värde och/eller inte uppfyller politiska behov. Därigenom kan man undvika en alltför stor administrativ börda.

·Överensstämmelsen med rapporteringsskyldigheterna avseende liknande anläggningar i annan EU-lagstiftning behöver förbättras (t.ex. direktiv 2010/75/EU om industriella utsläpp och direktiv 2012/18/EU om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår). Det är därför nödvändigt att ändra artikel 11 om sekretess för att klargöra att konfidentiell information också måste rapporteras till kommissionen, även om den inte kommer att offentliggöras.

Förordning (EU) nr 995/2010

För att förbättra och underlätta allmänhetens tillgång till information om genomförandet av förordning (EU) nr 995/2010 39 bör kommissionen göra de uppgifter som medlemsstaterna lämnar om genomförandet av förordningen tillgängliga för allmänheten i en EU-omfattande översikt. Genom det här förslaget ändras frekvensen för tillhandahållandet av information om förordningens genomförande. Informationen kommer enligt förslaget att uppdateras årligen och omfatta det föregående kalenderåret, i linje med Flegtförordningen. Därmed blir informationen jämförbar med andra tillgängliga datamängder, t.ex. sådana som tillhandahåller information om handeln med timmer mellan EU och länder utanför EU. Kommissionen kommer att tilldelas genomförandebefogenheter för att, med biträde av den kommitté som inrättats enligt artikel 18 i förordningen, fastställa format och förfaranden för medlemsstaternas tillgängliggörande av information enligt förordningen. I förslaget föreskrivs också att kommissionen ska offentliggöra årliga EU-omfattande översikter om förordningens genomförande. Formell rapportering från kommissionen till Europaparlamentet och rådet kommer att äga rum minst vart sjätte år och kommer att omfatta resultaten av den regelbundna översynen av förordningens funktion och effektivitet.

Rådets förordning (EG) nr 338/97

Genom rådets förordning (EG) nr 338/97 genomförs bestämmelserna i konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (nedan kallad Cites-konventionen), i vilken EU och samtliga medlemsstater är parter, i EU-rätten. I artikel VIII.7 i Cites-konventionen föreskrivs att parterna i konventionen årligen ska lämna en rapport om handeln med de arter som förtecknas i konventionen och att de vartannat år ska lämna en rapport om de åtgärder som vidtagits för att genomföra Cites-konventionen (nedan kallade genomföranderapporter). Dessa bestämmelser har genomförts i EU-rätten genom artikel 15.4 i rådets förordning 338/97.

Vid den sjuttonde partskonferensen 2016 beslutade parterna i Cites-konventionen 40 följande:

·Frekvensen för genomföranderapporterna bör ändras så att parterna lämnar dessa ett år före varje partskonferens, dvs. vanligen vart tredje år, i stället för som nu vartannat år.

·Alla Cites-parter bör senast den 31 oktober varje år lämna in en ny årsrapport om olaglig handel till Cites-sekretariatet som omfattar åtgärder under det föregående året.

Artikel 15.4 i rådets förordning (EG) nr 338/97 behöver därför ändras för att återspegla dessa beslut. Frekvensen för inlämnandet av genomföranderapporter bör ändras och kravet på att EU:s medlemsstater ska lämna in en årsrapport om olaglig handel bör genomföras i EU-rätten.

Rådets förordning (EG) nr 2173/2005

För att förbättra och underlätta allmänhetens tillgång till information om genomförandet av rådets förordning (EU) nr 2173/2005 41 bör kommissionen göra de uppgifter som medlemsstaterna lämnar om förordningens genomförande tillgängliga för allmänheten på nationell nivå i en EU-omfattande översikt.

Flegtlicenser utfärdades för första gången i november 2016. Kommissionens och medlemsstaternas erfarenheter från första året med Flegtlicenser visar att vissa rapporteringsbestämmelser i förordningen är föråldrade. I synnerhet är beskrivningarna av innehållet i medlemsstaternas rapporter i artikel 8.1 a, b och c tvetydiga, sinsemellan motstridiga och har en benägenhet att leda till olika tolkningar. Beskrivningarna är inte uttömmande och ger ett ofullständigt underlag när det gäller att övervaka framstegen med tillståndssystemet och genomförandet av förordningen. I detta förslag stryks därför dessa led. I stället införs en mekanism för genomförandet av kontroller, genom den kommitté som inrättats enligt artikel 11 i förordningen. Det är på så sätt möjligt för kommissionen att utöva sina genomförandebefogenheter för att fastställa format och förfarande för medlemsstaternas tillgängliggörande av den nödvändiga informationen. Genom förslaget införs också en regelbunden översyn av Flegtförordningen vart sjätte år (i linje med vad som krävs enligt timmerförordningen) i stället för den nuvarande engångsöversyn som föreskrivs i artikel 9. Detta inbegriper en skyldighet att överlämna en rapport om resultaten av översynen till Europaparlamentet och rådet.

Huvudsakliga bestämmelser i förslaget till förordning

I linje med dessa slutsatser och förslagets allmänna mål om effektivisering och modernisering av rapporteringen, snabbare tillgång till information och minskad administrativ börda är ändringarna strikt begränsade till rapporteringsskyldigheterna och kan sammanfattas på följande sätt:

Artikel 1

Ändrar artiklarna 10 och 17 i rådets direktiv 86/278/EEG, som handlar om informations- och rapporteringskrav.

Artikel 2

Ändrar artikel 8 i direktiv 2002/49/EG vad gäller tidsfristerna för inlämnande av handlingsplaner, artikel 9 för att öka insynen genom en hänvisning till direktiv 2003/4/EG och direktiv 2007/2/EG och artikel 10 om tillgång till information i elektronisk form i centrala dataregister. Genom en uppdatering av bilaga VI inrättas också en mekanism för inlämnade av information om genomförandet.

Artikel 3

Ändrar direktiv 2004/35/EG på följande sätt:

Artikel 14.2 utgår.

Artikel 18 ersätts så att det nu krävs information om genomförandet och faktaunderlaget.

Bilaga VI uppdateras med den information som avses i artikel 18.1 om inträffade miljöskador och fall av ersättningsansvar.

Artikel 4

Ändrar direktiv 2007/2/EG 42 på följande sätt:

Artikel 21.2 om övervakning ändras.

Artikel 21.3 om rapportering utgår.

Artikel 23 ersätts med bestämmelser som syftar till att skapa en regelbunden EU-omfattande översikt och förbereda den kommande utvärderingen av direktivet.

Artikel 5

Ändrar artikel 12 i direktiv 2009/147/EG genom att förlänga rapporteringscykeln från tre till sex år.

Artikel 6

Artikel 57 i direktiv 2010/63/EU utgår och följande bestämmelser ändras:

Artikel 43.2–43.4 med bestämmelser om projektsammanfattningar och upprättandet av en nätbaserad databas.

Artikel 51 om utövande av delegering.

Artikel 54 om information avseende övervakning av genomförandet och tillhandahållande av statistisk information.

Artikel 7

Ändrar förordning (EG) nr 166/2006 på följande sätt:

Kravet på rapportering vart tredje år enligt artiklarna 16 och 17 utgår.

Artikel 7 ändras för att underlätta en mer integrerad rapportering enligt direktivet om industriutsläpp.

Bestämmelserna om rapporteringsformatet i bilaga III utgår och i stället tilldelas kommissionen genomförandebefogenheter för att fastställa formatet och frekvensen på rapporteringen till det europeiska registret över utsläpp och överföringar i enlighet med det kommittéförfarande som föreskrivs i artikel 19.2.

Artikel 11 om sekretess ändras för att säkerställa att alla relevanta uppgifter rapporteras till kommissionen, samtidigt som man undviker att de sprids till allmänheten.

Artikel 8

Artikel 20.1–20.4 i förordning (EU) nr 995/2010, som behandlar övervakning av genomförandet och tillgång till information, ändras så att frekvensen för de EU-omfattande översikterna blir årlig. Dessutom uppdateras bestämmelserna om utvärdering av förordningen.

Artikel 9

Ändrar rådets förordning (EG) nr 338/97 genom att ersätta artikel 15.4 b, c och d och införa ett krav på att en EU-omfattande översikt ska offentliggöras.

Artikel 10

Ändrar förordning (EG) nr 2173/2005 genom att ersätta artiklarna 8 och 9 om informationskrav och införa ett krav på en EU-omfattande översikt som grundas på de uppgifter som samlats in av medlemsstaterna. Även bestämmelserna om utvärdering av förordningen ändras.

Artikel 11

Reglerar den föreslagna förordningens ikraftträdande.

2018/0205 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om samordning av rapporteringsskyldigheter på miljöpolitikens område och om ändring av direktiv 86/278/EEG, 2002/49/EG, 2004/35/EG, 2007/2/EG, 2009/147/EG och 2010/63/EU, förordning (EG) nr 166/2006 och (EU) nr 995/2010 samt rådets förordningar (EG) nr 338/97 och (EG) nr 2173/2005

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 114, 192.1 och 207,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 43 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 44 ,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)För att tillgodose behovet av information om genomförande och efterlevnad är det nödvändigt att ändra flera rättsakter inom miljöområdet med beaktande av resultaten i kommissionens rapport om åtgärder för effektivare miljörapportering 45 och den därmed kontrollen av ändamålsenligheten 46 .

(2)Tillgången till information bör säkerställa att den administrativa bördan för alla berörda förblir så begränsad som möjligt. Detta kräver en aktiv spridning av information på nationell nivå i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG 47 och 2007/2/EG 48 och deras genomförandebestämmelser för att säkerställa att det finns en lämplig infrastruktur för att ge allmänheten tillgång till information och för rapportering och datadelning mellan myndigheter

(3)Uppgifter som rapporteras av medlemsstaterna är väsentliga för att kommissionen ska kunna övervaka, se över och bedöma hur lagstiftningen fungerar med avseende på de eftersträvade målen och därmed ge underlag för en framtida utvärdering av lagstiftningen i enlighet med punkt 22 i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om bättre lagstiftning 49 . I flera lagstiftningsakter inom miljöområdet bör bestämmelser läggas till med tanke på den framtida utvärderingen av dessa akter på grundval av uppgifter som samlats in under genomförandet, eventuellt kompletterade med ytterligare vetenskapliga, analytiska data. Mot den bakgrunden behövs det relevanta data som gör det möjligt att bättre bedöma unionslagstiftningens effektivitet, ändamålsenlighet, relevans, konsekvens och mervärde. Det är därför nödvändigt att säkerställa att det finns lämpliga rapporteringsmekanismer som också kan fungera som indikatorer i detta syfte.

(4)Det är nödvändigt att ändra rapporteringsskyldigheterna i artiklarna 10 och 17 i rådets direktiv 86/278/EEG. Rapporteringen till kommissionen behöver förenklas, och samtidigt bör medlemsstaterna vara skyldiga att säkerställa ökad insyn. Den erforderliga informationen bör göras tillgänglig i elektronisk form och på ett sådant sätt att den är lätt åtkomlig i enlighet med kraven i direktiv 2003/4/EG och 2007/2/EG, i synnerhet kraven på tillgång för allmänheten, datadelning och tjänster.

(5)Enligt utvärderingen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/49/EG 50 finns det ett behov av att samordna tidsfristerna för rapportering av bullerkartor och handlingsplaner så att tillräcklig tid medges för ett offentligt samråd om handlingsplanerna. Därför bör tidsfristen för översynen eller ändringen av handlingsplanerna som en engångsåtgärd flyttas fram ett år så att tidsfristen för nästa omgång handlingsplaner (fjärde omgången) inte är den 18 juli 2023 utan den 18 juli 2024. Från och med den fjärde omgången kommer medlemsstaterna således att ha omkring två år på sig från det att bullerkartorna utarbetas tills översynen eller ändringen av handlingsplanerna måste vara slutförd, i stället för som nu ett år. För de följande omgångarna handlingsplaner kommer den femåriga cykeln för översyn eller ändring sedan att återupptas. För att bättre uppfylla målen i direktiv 2002/49/EG och skapa en grund för utarbetande av åtgärder på unionsnivå bör medlemsstaternas rapportering dessutom ske på elektronisk väg. Det är också nödvändigt att öka allmänhetens deltagande genom att införa ett krav på att viss information ska göras tillgänglig för allmänheten. Samtidigt bör denna skyldighet samordnas med annan unionslagstiftning, exempelvis direktiv 2007/2/EG, utan att de praktiska kraven dubbleras.

(6)Enligt slutsatserna i Refit-utvärderingen av Europaparlamentets och rådet direktiv 2004/35/EG 51 kan informationens tillgänglighet förbättras ytterligare, i synnerhet vad gäller vissa nyckeldata. Syftet är att informera allmänheten om inträffade miljöskador, särskilt om det är sannolikt att den kan komma att påverkas av sådana skador, att göra det möjligt för verksamhetsutövare och myndigheter att vidta nödvändiga förebyggande och avhjälpande åtgärder i sådana fall och att förse kommissionen med det faktaunderlag som krävs för genomförandet av regelbundna utvärderingar av direktivet. Behovet av att säkerställa ökad insyn stärks ytterligare genom kraven i direktiv 2003/4/EG, närmare bestämt att information om omedelbara hot mot människors hälsa eller miljön måste göras tillgänglig för allmänheten. Nätbaserad information bör också uppfylla kraven i direktiv 2007/2/EG, i synnerhet vad gäller tjänster samt allmänhetens och myndigheternas tillgång till data.

(7)På grundval av kommissionens rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av direktiv 2007/2/EG och Refit-utvärderingen 52 är det, för att förenkla genomförandet av det direktivet och minska medlemsstaternas administrativa börda i samband med övervakningen, lämpligt att inte längre kräva att medlemsstaterna ska sända rapporter till kommissionen vart tredje år och att kommissionen ska lägga fram en sammanfattande rapport till Europaparlamentet och rådet. Kontrollen av rapporteringens ändamålsenlighet bekräftade för övrigt att sådana rapporter har begränsad användning 53 .

(8)Vid kontrollen av ändamålsenligheten hos Europarlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG 54 och 92/43/EEG 55 konstaterades att en rapporteringscykel på tre år krävs enligt direktiv 2009/147/EG, men att man i praktiken redan har tillämpat samma rapporteringscykel som för direktiv 92/43/EEC, dvs. sex år, och med ett liknande primärt fokus på tillhandahållandet av aktuell information om arters status och trender. Behovet av ett effektivare genomförande av de båda direktiven gör att det är nödvändigt att anpassa lagstiftningen till praxis, genom att säkerställa att en statusbedömning äger rum vart sjätte år, samtidigt som det bekräftas att medlemsstaterna sköter den nödvändiga övervakningen avseende vissa sårbara arter. Ett sådant samordnat tillvägagångssätt torde också underlätta utarbetandet av de rapporter om direktivens genomförande som medlemsstaterna vart sjätte år överlämnar till kommissionen. För att säkerställa att det görs en bedömning av de politiska framstegen bör medlemsstaterna vara skyldiga att lämna information, i synnerhet om vilda fågelarters status och trender, de hot och det tryck som de utsätts för, de bevarandeåtgärder som vidtagits och information om hur nätverket av särskilda skyddsområden har bidragit till direktivets mål.

(9)Det är nödvändigt att ändra rapporteringsskyldigheterna i artiklarna 43, 54 och 57 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU 56 . De ändrade bestämmelserna, som syftar till att förbättra insynen och minska den administrativa bördan, omfattar upprättandet av en sökbar central databas med öppen åtkomst för icke-tekniska projektsammanfattningar och tillhörande utvärderingar i efterhand. De innebär också att kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter för att fastställa ett gemensamt format för överlämnandet av dessa icke-tekniska projektsammanfattningar och utvärderingar i efterhand. Bestämmelserna reglerar även tillhandahållandet av information om genomförandet och innebär att den statistiska rapport som kommissionen sammanställer vart tredje år ersätts med ett krav på upprättandet av en dynamisk central databas som handhas av kommissionen och ett krav på att information årligen ska göras tillgänglig för allmänheten.

(10)Enligt slutsatserna i Refit-utvärderingen 57 av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 58 är det nödvändigt att ändra eller avskaffa rapporteringsskyldigheterna i den förordningen. För att öka överensstämmelsen med rapporteringen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU 59 är det nödvändigt att tilldela kommissionen genomförandebefogenheter för att fastställa typ, format och frekvens för den information som ska göras tillgänglig enligt förordning (EG) nr 166/2006, och att avskaffa det nuvarande rapporteringsformatet enligt den förordningen. Det är också nödvändigt att ändra artikel 11 i förordning (EG) nr 166/2006 om sekretess för att säkerställa en ökad insyn i rapporteringen till kommissionen. För att minska den administrativa bördan för medlemsstaterna och kommissionen är det dessutom nödvändigt att avskaffa rapporteringsskyldigheterna i artiklarna 16 och 17 i förordning (EG) nr 166/2006, eftersom dessa gäller information som är av begränsat värde eller som inte svarar mot politiska behov.

(11)För att förbättra och underlätta allmänhetens tillgång till information om genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 60 bör kommissionen göra de uppgifter som medlemsstaterna lämnar om genomförandet av den förordningen tillgängliga för allmänheten i en unionsomfattande översikt. För att informationen ska bli mer samstämmig och för att underlätta övervakningen av förordningens funktion bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter för att fastställa format och förfarande för medlemsstaternas tillgängliggörande av information. Vidare bör frekvensen och perioden för tillhandahållandet av information anpassas till dem i rådets förordning (EG) nr 2173/2005 61 .

(12)Rapporteringen enligt rådets förordning (EG) nr 338/97 62 behöver effektiviseras och anpassas till rapporteringskraven i konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites), undertecknad i Washington D.C. den 3 mars 1973, i vilken Europeiska unionen och samtliga medlemsstater är parter. Rapporteringskraven i Cites ändrades vid den sjuttonde Cites-konferensen 2016. Rapporteringsfrekvensen beträffande åtgärder för genomförandet av Cites justerades och en ny rapporteringsmekanism infördes för rapportering av olaglig handel med arter som förtecknas i Cites. Dessa ändringar måste återspeglas i förordning (EG) nr 338/97.

(13)För att förbättra och underlätta allmänhetens tillgång till information om genomförandet av förordning (EU) nr 2173/2005 bör kommissionen göra de uppgifter som medlemsstaterna lämnar om genomförandet av den förordningen tillgängliga för allmänheten i en unionsomfattande översikt. Förordningens bestämmelser om rapportering behöver uppdateras på grundval av kommissionens och medlemsstaternas erfarenheter från det första året med licenssystemet för skogslagstiftningens efterlevnad samt förvaltning av och handel med skog. Vid utövandet av sina genomförandebefogenheter i syfte att fastställa formatet och förfarandet för medlemsstaternas tillgängliggörande av informationen bör kommissionen biträdas av den kommitté som inrättats enligt artikel 11 i den förordningen. Bestämmelserna om utvärdering av förordningen behöver uppdateras.

(14)Europeiska miljöbyrån utför redan viktiga uppgifter i samband med övervakningen av och rapporteringen enligt unionens miljölagstiftning, och detta bör uttryckligen framgå av den berörda lagstiftningen. För andra rättsakter kommer Europeiska miljöbyråns roll och resurser när det gäller att stödja kommissionen i samband med miljörapporteringen att behandlas när den pågående utvärderingen har slutförts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1
Ändring av rådets direktiv 86/278/EEG av den 12 juni 1986 om skyddet för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket

Direktiv 86/278/EEG ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 10 ska ersättas med följande:

”Artikel 10

1. Medlemsstaterna ska säkerställa att offentligt tillgängliga register förs med aktuella uppgifter om

a) den producerade slammängden och den mängd som levererats för användning inom jordbruket,

b) slammets sammansättning och egenskaper med avseende på de parametrar som anges i bilaga 2 A,

c) den behandling enligt artikel 2 b som utförs,

d) mottagarnas namn och adress samt platsen där slammet ska användas.

e) all annan information om införlivandet och genomförandet av detta direktiv som medlemsstaterna lämnar till kommissionen i enlighet med artikel 17.

Rumsliga datatjänster enligt definitionen i artikel 3.4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG* ska användas för att presentera de rumsliga datamängder som ingår i den information som registreras i dessa register.

2. De register som avses i punkt 1 ska göras tillgängliga för allmänheten varje kalenderår, senast tre månader efter utgången av det berörda kalenderåret, i ett konsoliderat format enligt bilagan till kommissionens beslut 94/741/EG** eller i ett annat format som fastställs i enlighet med artikel 17.

Medlemsstaterna ska ge kommissionen adressen till den webbplats där uppgifterna enligt punkt 1 gjorts offentligt tillgängliga.

3. Uppgifter om behandlingsmetoder och analysresultat ska på begäran lämnas till de behöriga myndigheterna.

*    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).

**    Kommissionens beslut 94/741/EG av den 24 oktober 1994 om frågeformulär för medlemsstaternas rapporter om genomförandet av vissa direktiv inom avfallsområdet (genomförande av rådets direktiv 91/692/EEG) (EGT L 296, 17.11.1994, s. 42).”

2.Artikel 17 ska ersättas med följande:

”Kommissionen ges befogenhet att genom en genomförandeakt fastställa det format i vilket medlemsstaterna ska lämna information om genomförandet av direktiv 86/278/EEG i enlighet med artikel 10 i det här direktivet. Denna genomförandeakt ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 15.2. Kommissionens avdelningar ska offentliggöra en unionsomfattande översikt, inklusive kartor, som grundas på de uppgifter som medlemsstaterna gjort tillgängliga enligt artiklarna 10 och 17.”.

Artikel 2
Ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/49/EG av den 25 juni 2002 om bedömning och hantering av omgivningsbuller

Direktiv 2002/49/EG ska ändras på följande sätt:

1.I artikel 3 ska följande led läggas till:

”(x) centralt dataregister: ett informationssystem som förvaltas av Europeiska miljöbyrån och som innehåller information om omgivningsbuller och data som gjorts tillgängliga genom de nationella noder för rapportering och utbyte av data som står under medlemsstaternas kontroll.”.

2.    Artikel 8.5 ska ersättas med följande:

”Handlingsplanerna ska ses över och vid behov ändras när det sker en större förändring av förhållandena som påverkar den befintliga bullersituationen och åtminstone vart femte år efter det datum då de godkändes.

Den översyn och de ändringar som i enlighet med första stycket skulle äga rum under 2023 ska skjutas upp och äga rum senast den 18 juli 2024.”.

3.Artikel 9.1 ska ersättas med följande:

”1. Medlemsstaterna ska säkerställa att de strategiska bullerkartor som de har utarbetat och i förekommande fall godkänt och de handlingsplaner som de har upprättat görs tillgängliga och sprids till allmänheten i överensstämmelse med relevant EU-lagstiftning, särskilt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG* och Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG**, och i enlighet med bilagorna IV och V till det här direktivet, bland annat genom tillgänglig informationsteknik.

*    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

**    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).”.

4.Artikel 10.2 ska ersättas med följande:

”2. Medlemsstaterna ska säkerställa att den information från strategiska bullerkartor och de sammanfattningar av handlingsplanerna som avses i bilaga VI sänds till kommissionen inom sex månader från de datum som anges i artikel 7 respektive 8. Medlemsstaterna ska härvid endast rapportera informationen i elektronisk form till det centrala dataregister som ska upprättas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 13.3. Om en medlemsstat önskar uppdatera information ska den, när den uppdaterade informationen görs tillgänglig i det centrala dataregistret, beskriva skillnaderna mellan den uppdaterade och den ursprungliga informationen samt ange skälen för uppdateringen.”.

5.I bilaga VI ska punkt 3 ersättas med följande:

”3. Mekanism för informationsutbyte

Kommissionen ska med bistånd av Europeiska miljöbyrån utveckla en obligatorisk mekanism för digitalt informationsutbyte, för delning av den information från strategiska bullerkartor och de sammanfattningar av handlingsplaner som avses i artikel 10.2, i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 13.3.”.

Artikel 3
Ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/35/EG av den 21 april 2004 om miljöansvar för att förebygga och avhjälpa miljöskador

Direktiv 2004/35/EG ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 14.2 ska utgå.

2.Artikel 18 ska ersättas med följande:

”Artikel 18

Information om genomförandet samt faktaunderlag

Medlemsstaterna ska säkerställa att adekvat och aktuell information, åtminstone om överhängande hot om skada, är tillgänglig för allmänheten i ett öppet dataformat online i enlighet med bilaga VI till detta direktiv och artikel 7.4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG*. För varje tillbud ska minst den information som anges i bilaga VI till detta direktiv tillhandahållas.

2. Rumsliga datatjänster enligt definitionen i artikel 3.4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG** ska användas för att presentera de rumsliga datamängder, exempelvis ett tillbuds rumsliga lokalisering, som ingår i den information som avses i punkt 1.

3. Kommissionens avdelningar ska offentliggöra en unionsomfattande översikt, inklusive kartor, som grundas på den information som medlemsstaterna gjort tillgänglig enligt punkt 1.

4. Kommissionen ska regelbundet utvärdera detta direktiv. Utvärderingen ska bland annat grundas på

(a)de erfarenheter som gjorts vid genomförandet av detta direktiv,

(b)de rumsliga datamängder från medlemsstaterna som upprättats enligt denna artikel och de därmed sammanhängande unionsomfattande översikterna enligt punkt 3.

*    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

**    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).”.

3.Bilaga VI ska ersättas med följande:

”BILAGA VI

INFORMATION OCH UPPGIFTER SOM AVSES I ARTIKEL 18.1

Den information som avses i artikel 18.1 ska hänföra sig till utsläpp, händelser eller tillbud som orsakar en miljöskada eller framkallar ett överhängande hot om en sådan skada, och följande information och uppgifter ska anges för varje tillfälle:

1. Miljöskadans omfattning och typ samt datum då miljöskadan inträffande och/eller upptäcktes. Miljöskadans omfattning ska klassificeras som liten, medelstor, stor eller mycket stor. Typen av miljöskada ska klassificeras som skada på vatten, marin miljö, mark, natur/ekosystem eller skada på människors hälsa orsakad av förorening.

2. Verksamhet som har orsakat miljöskadan och, om skadan omfattas av detta direktivs räckvidd, klassificering av verksamheten i enlighet med bilaga III.

3. Om och när ett skadeståndsförfarande har inletts och enligt vilken rättslig ordning (administrativt, civilt eller straffrättsligt ansvar), och i synnerhet huruvida ett sådant skadeståndsförfarande har inletts enligt detta direktiv.

4. Om och när förebyggande och/eller avhjälpande åtgärder har inletts, och i synnerhet huruvida sådana förebyggande och/eller avhjälpande åtgärder har inletts enligt detta direktiv.

5. Datum när skadeståndförfarandet och de förebyggande och/eller avhjälpande åtgärderna enligt punkterna 3 och 4 avslutades eller slutfördes, så snart denna uppgift är tillgänglig.

6. Resultatet av återställandeprocessen, i förekommande fall med särskild tonvikt på eventuella primära, kompletterande och/eller kompenserande hjälpåtgärder enligt detta direktiv.

7. Kostnader i samband med följande:

a) Förebyggande och avhjälpande åtgärder som antingen

i) betalats eller ersatts av den ansvariga parten, eller

ii) inte ersatts av den ansvariga parten.

b) Verksamhetsutövarnas förebyggande åtgärder för något av följande:

i) Ställande av ekonomisk säkerhet.

ii) Miljölednings- eller miljösäkerhetssystem.

iii) Införande av teknik för att minska eller begränsa föroreningar.

c) Administrativa krav från

i) verksamhetsutövare,

ii) behöriga myndigheter.”.

Artikel 4
Ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire)

Direktiv 2007/2/EG ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)I punkt 2 ska inledningsfrasen ersättas med följande:

”2.  Senast den 31 mars varje år ska medlemsstaterna uppdatera och offentliggöra sin sammanfattande rapport. Denna rapport, som kommissionens avdelningar ska offentliggöra med bistånd av Europeiska miljöbyrån, ska omfatta kortfattade beskrivningar av”.

b)Punkt 3 ska utgå.

2.Artikel 23 ska ersättas med följande:

”Europeiska miljöbyrån ska offentliggöra och årligen uppdatera den unionsomfattande översikten på grundval av sådana metadata och uppgifter som tillhandahållits av medlemsstaterna via nättjänster i enlighet med artikel 21. Den unionsomfattande översikten ska, beroende på vad som är tillämpligt, omfatta indikatorer för detta direktivs utfall, resultat och effekter, unionsomfattande översiktskartor och medlemsstaternas översiktsrapporter.

Kommissionen ska regelbundet utvärdera detta direktiv. Utvärderingen ska bland annat grundas på

a)de erfarenheter som gjorts vid genomförandet av detta direktiv,

b)den information som medlemsstaterna samlat in i enlighet med artikel 21 och de unionsomfattande översikter som sammanställts av Europeiska miljöbyrån,

c)relevanta vetenskapliga, analytiska data,

d)    annan information, inklusive relevanta vetenskapliga, analytiska data som krävs på grundval av riktlinjerna för bättre lagstiftning, i synnerhet information som tas fram med hjälp av effektiva och ändamålsenliga informationshanteringsprocesser.”.

Artikel 5
Ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar

Artikel 12 i direktiv 2009/147/EG ska ändras på följande sätt:

1.Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1. Medlemsstaterna ska vart sjätte år, samtidigt som den rapport som utarbetas i enlighet med artikel 17 i rådets direktiv 92/43/EEG*, lämna en rapport till kommissionen om genomförandet av de åtgärder som vidtagits i enlighet med detta direktiv och om de viktigaste resultaten av dessa åtgärder. Rapporten ska i synnerhet omfatta information om status och trender för de vilda fågelarter som skyddas genom detta direktiv, de hot och det tryck som de utsätts för, de bevarandeåtgärder som har vidtagits med avseende på dem och information om hur nätverket av särskilda skyddsområden har bidragit till uppnåendet av målen i artikel 2 i detta direktiv.

*    Rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (EGT L 206, 22.7.1992, s. 7).”.

2.I punkt 2 ska första meningen ersättas med följande:

”2. Kommissionen ska med bistånd av Europeiska miljöbyrån vart sjätte år utarbeta en sammanfattande rapport som grundas på den information som avses i punkt 1.”.

Artikel 6
Ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU av den 22 september 2010 om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål

Direktiv 2010/63/EU ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 43 ska ändras på följande sätt:

a) Punkterna 2 och 3 ska ersättas med följande:

”2. Från och med den 1 januari 2021 ska medlemsstaterna kräva att det i den icke-tekniska projektsammanfattningen anges om ett projekt ska utvärderas i efterhand och inom vilken frist. Medlemsstaterna ska säkerställa att den icke-tekniska projektsammanfattningen senast sex månader efter slutförandet av efterhandsutvärderingen uppdateras med resultaten av denna.

3.    Medlemsstaterna ska till och med den 31 december 2020 offentliggöra de icke-tekniska sammanfattningarna för godkända projekt och eventuella uppdateringar av dessa. Från och med den 1 januari 2021 ska medlemsstaterna, genom elektronisk överföring till kommissionen, lämna in och offentliggöra de icke-tekniska projektsammanfattningarna och eventuella uppdateringar av dessa senast sex månader efter godkännandet.”.

b) Följande punkt ska läggas till som punkt 4:

”4.    Kommissionen ska i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 56.3 fastställa ett gemensamt format för överlämnande av den information som anges i punkterna 1 och 2. Kommissionens avdelningar ska upprätta och upprätthålla en sökbar databas med öppen åtkomst för icke-tekniska sammanfattningar och eventuella uppdateringar av dessa.”.

2.Artikel 54 ska ändras på följande sätt:

a)Artikelns rubrik samt punkterna 1 och 2 ska ersättas med följande:

”Information om genomförandet och tillhandahållande av statistisk information

1.    Medlemsstaterna ska senast den 30 september 2023 och därefter vart femte år tillhandahålla information om genomförandet av detta direktiv, särskilt artiklarna 10.1, 26, 28, 34, 38, 39, 43 och 46.

Medlemsstaterna ska tillhandahålla och offentliggöra denna information genom elektronisk överföring i ett format som kommissionen fastställer i enlighet med punkt 4.

Kommissionens avdelningar ska offentliggöra en unionsomfattande översikt som grundas på den information som medlemsstaterna tillhandahåller.

2.    Medlemsstaterna ska samla in och årligen för allmänheten tillgängliggöra statistisk information om användning av djur i försök, inklusive information om försökens faktiska svårighetsgrad och om ursprung för och arter av icke-mänskliga primater som används i försöken.

Medlemsstaterna ska överlämna denna statistiska information till kommissionen senast den 30 september följande år genom elektronisk överföring i ett icke-aggregerat format som kommissionen fastställer i enlighet med punkt 4.

Kommissionen ska upprätta och upprätthålla en sökbar databas med öppen åtkomst som innehåller denna statistiska information. Kommissionens avdelningar ska årligen göra den statistiska information som medlemsstaterna tillhandahållit i enlighet med denna punkt och en sammanfattande rapport av informationen tillgänglig för allmänheten.”.

b)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”4.    Kommissionen ska i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 56.3 fastställa ett gemensamt format och informationsinnehåll för överlämnandet av den information som avses i punkterna 1, 2 och 3.”.

3.Artikel 57 ska utgå.

Artikel 7
Ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG

Förordning (EG) nr 166/2006 ska ändras på följande sätt:

1.I artikel 5.1 ska andra stycket ersättas med följande:

”Vid varje industrienhet där en eller flera av de verksamheter utförs som finns förtecknade i bilaga I ska verksamhetsutövaren, om verksamheterna ligger över de tröskelvärden för kapacitet som anges i denna bilaga, till den behöriga myndigheten på elektronisk väg lämna in de uppgifter som identifierar industrienheten i det format som avses i artikel 7.2, såvida den behöriga myndigheten inte redan har tillgång till dessa uppgifter.”.

2.Artikel 7.2 och 7.3 ska ersättas med följande:

”2. Medlemsstaterna ska varje år till kommissionen på elektronisk väg lämna en rapport som innehåller alla de uppgifter som anges i artikel 5.1 och 5.2 i det format och senast det datum som kommissionen fastställer genom genomförandeakter i enlighet med det förfarande som avses i artikel 19.2. Rapporten ska i vart fall lämnas senast nio månader efter rapporteringsårets slut.

3. Kommissionens avdelningar ska med bistånd av Europeiska miljöbyrån lägga in den information som medlemsstaterna rapporterar i det europeiska registret senast två månader efter det att medlemsstaternas rapportering enligt punkt 2 har slutförts.”.

3.Artikel 11 ska ersättas med följande:

”Artikel 11

Sekretess

När en medlemsstat betraktar information som sekretessbelagd enligt artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG* ska den i sin rapport enligt artikel 7.2 i denna förordning för det berörda rapporteringsåret och separat för varje industrienhet ange vilken information som inte får offentliggöras och varför. Skälet till detta ska offentliggöras. 

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).”.

4.Artiklarna 16 och 17 ska utgå.

5.Bilaga III ska utgå.

Artikel 8
Ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 av den 20 oktober 2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden

I artikel 20 ska rubriken och punkterna 1, 2 och 3 ersättas med följande:

”Artikel 20

Övervakning av genomförandet och tillgång till information

1. Medlemsstaterna ska senast den 30 april varje år för allmänheten tillgängliggöra information om tillämpningen av denna förordning under det föregående kalenderåret. Kommissionen får genom genomförandeakter fastställa formatet och förfarandet för medlemsstaternas tillhandahållande av sådan information. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 18.2.

2. På grundval av den information som avses i punkt 1 och de uppgifter som lämnats av medlemsstaterna ska kommissionens avdelningar årligen göra en unionsomfattande översikt tillgänglig för allmänheten. Kommissionens avdelningar ska vid framtagandet av denna översikt ta hänsyn till de framsteg som gjorts när det gäller att ingå och bedriva verksamhet enligt sådana frivilliga Flegt-partnerskapsavtal som följer av förordning (EG) nr 2173/2005 samt till deras bidrag för att minska förekomsten av timmer från olaglig avverkning eller trävaror som härrör från sådant timmer på den inre marknaden.

3. Senast den 3 december 2015 och därefter vart sjätte år ska kommissionen se över denna förordnings funktion och ändamålsenlighet på grundval av information om och erfarenhet av tillämpningen av denna förordning, däribland att förhindra att timmer från olaglig avverkning eller trävaror som härrör från sådant timmer släpps ut på marknaden. Den ska i synnerhet beakta de administrativa konsekvenserna för små och medelstora företag och produktomfattning. Kommissionen ska avge en rapport till Europaparlamentet och rådet om resultaten av översynen, vid behov åtföljd av lämpliga lagstiftningsförslag.”.

Artikel 9
Ändring av rådets förordning (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med Flegtlicenser för import av timmer till Europeiska gemenskapen

Förordning (EG) nr 2173/2005 ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 8 ska ersättas med följande:

”Artikel 8

1. Medlemsstaterna ska senast den 30 april varje år för allmänheten tillgängliggöra information om tillämpningen av denna förordning under det föregående kalenderåret.

2. Kommissionen får genom genomförandeakter fastställa formatet och förfarandet för medlemsstaternas tillgängliggörande av den information som avses i punkt 1. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.3.

3. På grundval av den information som avses i punkt 1 och de uppgifter som lämnats av medlemsstaterna ska kommissionens avdelningar årligen göra en unionsomfattande översikt tillgänglig för allmänheten.”.

2.Artikel 9 ska ersättas med följande:

 ”Artikel 9

Senast i december 2021 och vart sjätte år därefter ska kommissionen på grundval av information om och erfarenheter av tillämpningen av denna förordning se över förordningens funktion och ändamålsenlighet. Den ska därvid beakta de framsteg som gjorts vid genomförandet av de frivilliga partnerskapsavtalen. Kommissionens ska överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om resultaten av översynen, vid behov åtföljd av förslag till förbättringar av systemet med Flegtlicenser.”.

Artikel 10
Ändring av rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem

Artikel 15.4 i förordning (EG) nr 338/97 ska ändras på följande sätt:

1.Leden b, c och d ska ersättas med följande:

”b) På grundval av den information som medlemsstaterna överlämnat enligt led a ska kommissionens avdelningar före den 31 oktober varje år för allmänheten tillgängliggöra en unionsomfattande översikt om införsel till unionen samt export och reexport från unionen av exemplar av arter som omfattas av denna förordning och till sekretariatet för konventionen översända information om arter som omfattas av konventionen.

c) Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 20 ska de administrativa myndigheterna i medlemsstaterna, ett år före varje möte i partskonferensen till konventionen, till kommissionen överlämna all den information rörande den berörda föregående perioden som krävs för att utarbeta de rapporter som avses i artikel VIII.7 b i konventionen och likvärdig information rörande de bestämmelser i den här förordningen som inte omfattas av konventionens räckvidd. Vilken information som ska överlämnas och hur denna ska vara utformad ska fastställas av kommissionen i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 18.2.

d) På grundval av den information som medlemsstaterna lämnat enligt led c ska kommissionen göra en unionsomfattande översikt om genomförandet och efterlevnaden av denna förordning tillgänglig för allmänheten.”.

2.Följande led e ska läggas till:

”e) Medlemsstaternas administrativa myndigheter ska senast den 15 april varje år överlämna all information avseende det föregående året för upprättandet av den årsrapport om olaglig handel som avses i CITES konferensresolution 11.17 (rev. CoP17).”.

Artikel 11

Denna förordning träder i kraft den dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Den ska tillämpas från och med den XXX.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    IP/2017/230.
(2)    EUT L 354, 28.12.2013, s. 171–200.
(3)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26), som genomför kraven på tillgång till information enligt konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslut och rätt till överprövning i miljöfrågor (Århuskonventionen).
(4)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).
(5)    COM(2017) 312 och SWD (2017) 230.
(6)    Bilaga VI till SWD(2017) 230.
(7)    COM(2017) 753 final.
(8)    Förslaget omfattar inte rapportering inom klimatförändringsområdet. Inom klimat- och energipolitiken har kommissionen redan föreslagit en förenkling av planerings-, rapporterings- och övervakningsskyldigheterna: Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om styrningen av energiunionen, COM(2016) 759.
(9)    SWD(2017) 230.
(10)    SWD(2016) 454.
(11)    SWD(2016) 121.
(12)    COM(2016) 478 och SWD(2016) 273.
(13)     SWD(2016) 472 final.
(14)    COM(2017) 631 och SWD(2017) 353.
(15)    SWD(2017) 711.
(16)     http://ec.europa.eu/environment/consultations/reporting_en.htm
(17)     http://minisites.ieep.eu/work-areas/environmental-governance/better-regulation/make-it-work/
(18)    http://cor.europa.eu/sv/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR 5660/2015.
(19)    Se bilaga IV till SWD (2017) 230.
(20)    Se särskilt kapitel 6.
(21)    Se http://ec.europa.eu/environment/legal/reporting/fc_overview_en.htm.
(22)    Se fotnot 19.
(23)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/49/EG av den 25 juni 2002 om bedömning och hantering av omgivningsbuller (EGT L 189, 18.7.2002).
(24)    SWD(2016) 454 final och SWD(2017) 230.
(25)    COM(2017) 151 final.
(26)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1–14).
(27)    SWD(2016) 121.
(28)    COM(2016) 478 och SWD(2016) 273.
(29)    Se den landsspecifika översikten för alla EU-medlemsstater på http://inspire.ec.europa.eu/INSPIRE-in-your-Country
(30)    EUT L 20, 26.1.2010, s. 7–25.
(31)    EGT L 206, 22.7.1992, s. 7–50.
(32)    SWD(2016) 472 final.
(33)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU av den 22 september 2010 om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål.
(34)    COM (2017) 631.
(35)    SWD (2017) 353.
(36)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG.
(37)    SWD(2017) 710.
(38)    EUT L 334, 17.12.2010, s. 17–119.
(39)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 av den 20 oktober 2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden.
(40)    Där ingår EU och dess 28 medlemsstater.
(41)    Rådets förordning (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med Flegtlicenser för import av timmer till Europeiska gemenskapen.
(42)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire).
(43)    EUT C […], […], s. […].
(44)    EUT C […], […], s. […].
(45)    COM(2017) 312.
(46)    SWD(2017) 230.
(47)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).
(48)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).
(49)    EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.
(50)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/49/EG av den 25 juni 2002 om bedömning och hantering av omgivningsbuller (EGT L 189, 18.7.2002).
(51)    SWD(2016) 121.
(52)    COM(2016) 478 och SWD(2016) 273.
(53)    COM(2017) 312.
(54)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar (EUT L 20, 26.1.2010, s. 7).
(55)    SWD(2016) 472 final.
(56)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/63/EU av den 22 september 2010 om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål (EUT L 276, 20.10.2010, s. 33).
(57)    SWD(2017) 710.
(58)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG (EUT L 33, 4.2.2006, s. 1).
(59)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010, s. 17).
(60)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 av den 20 oktober 2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden (EUT L 295, 12.11.2010, s. 23).
(61)    Rådets förordning (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med Flegtlicenser för import av timmer till Europeiska gemenskapen (EUT L 347, 30.12.2005, s. 1).
(62)    Rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem (EGT L 61, 3.3.1997, s. 1).
Top