Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/249/11

    Förslagsinfordran – EACEA/25/15 – Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Utplacering av EU-frivilliga för humanitärt arbete, inklusive praktikplatser, för frivilliga till lägre poster samt kapacitetsuppbyggnad och/eller tekniskt stöd för genomförandeorganisationer

    EUT C 249, 30.7.2015, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.7.2015   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 249/8


    FÖRSLAGSINFORDRAN – EACEA/25/15

    Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Utplacering av EU-frivilliga för humanitärt arbete, inklusive praktikplatser, för frivilliga till lägre poster samt kapacitetsuppbyggnad och/eller tekniskt stöd för genomförandeorganisationer

    (2015/C 249/11)

    1.   Mål

    Målet för förslagsinfordran om utplacering är att välja, förbereda och utplacera frivilliga till lägre och högre poster som vill bidra till att stärka unionens kapacitet att tillhandahålla behovsbaserat humanitärt bistånd för att stärka kapaciteten och motståndskraften i utsatta eller katastrofdrabbade samhällen i tredjeländer genom katastrofberedskap, katastrofriskreducering och en stärkt koppling mellan katastrof-, återanpassnings- och utvecklingsbistånd. Ett annat syfte är att stärka kapaciteten hos utsändar- och värdorganisationer som deltar eller har för avsikt att delta i initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    Europeiska kommissionen räknar med att uppnå följande resultat med denna förslagsinfordran:

    Utplacera 100 frivilliga till lägre poster och 250 frivilliga till högre poster till samhällen i utsatta eller katastrofdrabbade samhällen i tredjeländer.

    För 100 frivilliga till lägre poster: möjlighet till praktikplatser i Europa före utplaceringen.

    De projekt som finansieras inom denna förslagsinfordran skapar synergier och kompletterar EU-finansierade insatser på området humanitärt bistånd eller civilskydd i respektive länder/regioner, och ska särskilt bidra till följande:

    Kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationer och tekniskt stöd till utsändarorganisationer.

    Uppbyggande av motståndskraft och riskhantering vid katastrofer i sårbara, känsliga och katastrofdrabbade länder samt glömda kriser, inbegripet åtgärder i följande skeden:

    Katastrofförebyggande.

    Beredskap.

    Katastrofriskreducering.

    Återhämtning från naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människan.

    Kapaciteten hos minst 15 utsändarorganisationer och 300 värdorganisationer samt lokalsamhällen ska stärkas när det gäller

    Verktyg och metoder för behovsbedömning på lokal nivå.

    Andra områden för kapacitetsuppbyggnad kan omfatta

    katastrofriskhantering, katastrofberedskap och katastrofinsatser samt kopplingen mellan katastrofbistånd, återuppbyggnad och utveckling,

    administration av frivilligarbete i enlighet med normerna och förfarandena för administrationen av frivilligkandidater och EU-frivilliga för humanitärt arbete,

    stärka lokal frivilligverksamhet i tredjeländer,

    kapacitet, däribland administrativ kapacitet, att uppnå certifiering,

    etablera partnerskap i syfte att utveckla gemensamma projekt inom ramen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete,

    föra ut unionens principer för humanitärt bistånd, vilka fastställs i det europeiska samförståndet om humanitärt bistånd, samt göra dess humanitära bistånd mer känt och synligt.

    2.   Tillgänglig budget

    Den totala budget som avsatts för medfinansiering av projekt inom ramen för förslagsinfordran är 8 400 000 euro.

    Maximalt bidrag som kan beviljas ett projekt är 700 000 euro. Ansökningar om bidrag under 60 000 euro kommer inte att behandlas.

    Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur (EACEA) räknar med att finansiera 25 projektförslag.

    EACEA förbehåller sig rätten att inte fördela alla tillgängliga medel.

    3.   Vilka organisationer kan söka?

    Alla organisationer (sökande och partner) som deltar i ansökningar inom denna förslagsinfordran och agerar antingen som utsändar- eller värdorganisationer måste vara certifierade enligt initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    Sökande ska vara certifierade utsändarorganisationer enligt initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    Partner ska vara certifierade utsändar- eller värdorganisationer enligt initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    Projektförslag som omfattar utsändar- och värdorganisationer som har ansökt om certifiering före tidsgränsen för att lämna in förslag (avsnitt 8) kommer att tas med i behörighetskontrollen och utvärderingen. Urvalet av sådana projektförslag beror emellertid på resultatet av certifieringsförfarandet.

    Sökande och partnerorganisationer kommer hädanefter att kallas konsortiet.

    När ett konsortium bildas kan utsändar- och värdorganisationerna inkludera andra organisationer, som är specialiserade inom något område som är relevant för målen eller åtgärderna för projektet, som partner för att bidra med sin sakkunskap (artikel 8.3 i den delegerade förordningen (1)).

    Utsändar- och värdorganisationerna kan också inkludera andra organisationer som är specialiserade på något område som är relevant för målen eller åtgärderna som anknutna deltagare. Sådana anknutna deltagare ska ha en verklig roll i åtgärden. De har inget avtalsförhållande med kommissionen och behöver inte uppfylla behörighetskriterierna i detta avsnitt. De kan till exempel vara privata vinstdrivande företag. Anknutna deltagare måste nämnas i e-formuläret.

    Partnerorganisationer måste lämna in en fullmakt undertecknad av de personer som har befogenhet att företräda dem eller att ingå rättsligt bindande åtaganden som ger sökanden rätt att agera på partnerorganisationernas vägnar.

    Projekten måste involvera minst tre certifierade utsändarorganisationer från tre olika länder och tre certifierade värdorganisationer.

    4.   Stödberättigande verksamheter

    Denna förslagsinfordran omfattar följande två delar:

    A.

    Praktikplatser och utplacering av frivilliga till lägre poster.

    B.

    Utplacering av frivilliga till högre poster och/eller gemensam utplacering av frivilliga till lägre poster och frivilliga till högre poster.

    För projekt inom del A kan frivilligkandidaternas praktiktid användas för att justera behovsbedömningen och identifiera värdorganisationer för utplacering.

    För projekt inom del B kan värdorganisationerna fungera som nav för genomförandet av kapacitetsuppbyggnadsåtgärder i aktiviteter som rör lokalsamhällen, regioner eller hela länder.

    Aktiviteter som kan få stöd enligt denna förslagsinfordran kan omfatta följande:

    1.

    Urval, rekrytering och förberedelse av EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    2.

    Praktikplatser.

    3.

    Utplacering.

    4.

    Aktiviteter rörande kapacitetsuppbyggnad och tekniskt stöd, inklusive följande:

    Studiebesök/undersökningsbesök/kartläggning och analys.

    Seminarier/workshoppar/konferenser.

    Jobbskuggning/utbildning genom arbetspraktik.

    Personalutbyten/partnersamverkan.

    Övervakning och utvärdering.

    Översyn/bedömning av organisation.

    Coachning och mentorskap.

    Retreats/teambyggande.

    Kurser/utbildning för utbildare.

    Distansutbildning/webbinarier/storskaliga öppna nätkurser (MOOC).

    Konsulttjänster.

    Utbyte av god praxis/peer learning.

    Simuleringsövningar/bedömning av insatser.

    5.

    Aktiviteter för att uppmuntra personer som sysslar med frivilligverksamhet på nätet samt anställda frivilligarbetare att engagera sig och stödja aktiviteter som genomförs av EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    6.

    Kommunikationsaktiviteter enligt riktlinjerna och minimikraven i kommunikationsplanen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete.

    Projekt inom del B måste omfatta en komponent med kapacitetsuppbyggnad och/eller tekniskt stöd. Minst 15 % av de direkta stödberättigande kostnaderna ska vara kostnader för aktiviteter för kapacitetsuppbyggnad och/eller tekniskt stöd.

    5.   Stödberättigade deltagare

    Följande personer på minst 18 år ska vara berättigade att ansöka om att få bli frivilligkandidater:

    Medborgare i Europeiska unionen.

    Tredjelandsmedborgare som är varaktigt bosatta i en medlemsstat.

    Följande personer kan vara frivilligkandidater:

    Frivilliga till lägre poster, särskilt nyutexaminerade personer med mindre än fem års yrkeserfarenhet och mindre än fem års erfarenhet av humanitärt arbete.

    Frivilliga till högre poster, med fem års yrkeserfarenhet i ansvarsbefattningar eller som sakkunniga.

    Frivilligkandidater som genomgått standardutbildningen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete samt utvärderingen med godkänt resultat kan anses vara EU-frivilliga för humanitärt arbete och är berättigade till utplacering.

    Frivilligkandidater som ska genomgå praktik ska slutföra praktiken och godkännas i utvärderingen.

    6.   Stödberättigade platser för aktiviteter samt tidsram

    Praktik före utplacering (endast för frivilliga till lägre poster) måste genomföras i en av de deltagande EU-medlemsstaterna under högst sex månader, om möjligt i ett annat land än hemlandet.

    Utplaceringsperioden för frivilliga till lägre poster får vara minst 6 månader och högst 18 månader. Utplaceringsperioden för frivilliga till högre poster får vara minst 1 månad och högst 18 månader.

    Om kapacitetsuppbyggnad eller tekniskt stöd genomförs direkt av EU-frivilliga för humanitärt arbete ska dessa vara frivilliga till högre poster och/eller ha lång erfarenhet av kapacitetsuppbyggnad.

    En behovsbedömningsmetod och en ram har använts för att identifiera en förteckning över prioriterade länder för 2015 när det gäller utplacering och kapacitetsuppbyggnad. Förteckningen finns på följande länk: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    Aktiviteter för kapacitetsuppbyggnad och/eller tekniskt stöd kan genomföras utanför partnerländerna, så länge de berörda länderna också finns med på den ovannämnda förteckningen över prioriterade länder.

    Projekten måste inledas mellan den 1 april 2016 och den 31 juli 2016, och får pågå högst 24 månader.

    Ansökningar som gäller projekt med längre löptid än vad som anges i denna förslagsinfordran kommer inte att godtas.

    Inga förlängningar av stödberättigandeperioden utöver den maximala varaktigheten kommer att godtas.

    7.   Tilldelningskriterier

    Giltiga ansökningar kommer att bedömas enligt följande kriterier:

    Projektets relevans (max 30 poäng).

    Kvaliteten på projektets utformning och genomförande (max 30 poäng).

    Kvalitet och relevans hos partnerskaps- och samarbetsarrangemang (max 20 poäng).

    Resultat och spridning av resultat (max 20 poäng).

    Projekt som får mindre än 60 poäng totalt kommer inte att övervägas för finansiering.

    8.   Tidsfrist för inlämnande av ansökningar

    Ansökningar om bidrag ska göras på ett av de officiella EU-språken på den elektroniska ansökningsblankett (e-blankett) som utarbetats speciellt för denna inbjudan. Ansökningsblanketterna kan hämtas på internet på följande adress: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

    Den ifyllda elektroniska ansökningsblanketten ska inlämnas senast den 30 oktober 2015 kl. 12.00 (lokal tid Bryssel).

    Ingen ändring i ansökan är tillåten när tidsfristen för inlämnande har löpt ut. Om det är nödvändigt att förtydliga vissa aspekter eller korrigera skrivfel kan Eacea emellertid kontakta sökanden under utvärderingsprocessen.

    Ansökningar som skickas via post, fax eller e-post godtas inte.

    Observera att en och samma sökande endast får lämna in ett projektförslag inom ramen för denna förslagsinfordran.

    9.   Ytterligare upplysningar

    Ansökningarna ska överensstämma med bestämmelserna i de detaljerade anvisningarna (Application Guidelines – Call for proposals EACEA/25/15), inlämnas på den elektroniska blanketten och innehålla relevanta bilagor.

    Ovanstående dokument finns på webbplatsen

    https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

    För frågor hänvisas till EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


    (1)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1398/2014 av den 24 oktober 2014 om fastställande av normer för frivilligkandidater och EU-frivilliga för humanitärt arbete (EUT L 373, 31.12.2014, s. 8).


    Top