Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/236/07

    Förslagsinfordran – Stöd till åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken . Genomförande av årsprogram och punktinsatser år 2007 inom ramen för budgetrubrik 05 08 06

    EUT C 236, 30.9.2006, p. 71–80 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    30.9.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 236/71


    FÖRSLAGSINFORDRAN

    ”Stöd till åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken”. Genomförande av årsprogram och punktinsatser år 2007 inom ramen för budgetrubrik 05 08 06

    (2006/C 236/07)

    1.   Inledning

    Denna förslagsinfordran baserar sig på rådets förordning (EG) nr 814/2000 av den 17 april 2000 om åtgärder för information om den gemensamma jordbrukspolitiken (1), där det fastställs vilka slag av ågärder gemenskapen får finansiera samt vad de skall innehålla. I kommissionens förordning (EG) nr 2208/2002 (2), ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 1820/2004 (3), fastställs tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 814/2000.

    Nedan anges vilka ämnen och åtgärder som prioriteras samt inom vilka datum ansökan skall lämnas in och åtgärderna i fråga inledas.

    Denna förslagsinfordran avser finansiering av årsprogram eller punktinsatser genom anslagen i 2007 års budget.

    2.   Prioriteringar och mål för 2007

    Inom ramen för denna förslagsinfordran kommer kommissionen att prioritera

    information om den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken och dess betoning på frikopplat stöd och landsbygdsutveckling som ett bidrag till sysselsättningen, konkurrenskraften, tillväxten och stabiliteten i EU-25,

    debatt om de möjligheter och fördelar som den gemensamma jordbrukspolitikens två pelare innebär för jordbrukssektorn och för en balanserad utveckling av landsbygdsområden,

    information om den reformerade gemensamma jordbrukspolitikens viktiga roll när det gäller att uppnå gemenskapens mål i internationella handelsförhandlingar,

    information om den europeiska jordbruksmodellen och de fördelar som den innebär för det civila samhället i allmänhet.

    2.1.   Budskap som bör förmedlas

    De viktigaste budskap som kommissionen vill förmedla till målgrupperna är följande:

    Den reformerade jordbrukspolitiken bidrar till en hållbar utveckling inom jordbrukssektorn samt förbättrar dess marknadsorientering och därigenom dess konkurrenskraft.

    De kommande reformerna av den gemensamma organisationen av marknaderna för vin, frukt och grönsaker samt bananer, samt de åtgärder som vidtas för att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken utformas på basen av dessa övergripande mål. De kommer att garantera en långsiktigt hållbar framtid för de berörda sektorerna.

    Handlingsplanen för biomassa och EU-strategin för biobränslen bidrar till en hållbar utveckling genom användning av biomassaenergi från trä, avfall och jordbruksgrödor för uppvärmning, elproduktion och transporter, och erbjuder nya möjligheter för jordbrukare och skogsägare.

    Den europeiska handlingsplanen för ekologiska livsmedel och ekologiskt jordbruk erbjuder producenterna nya möjligheter och uppmuntrar innovation genom att främja ekologiskt jordbruk.

    Politiken för landsbygdsutveckling 2007–2013 främjar mer integrerade strategier för utveckling av landsbygdsområden och syftar till att bevara miljön och landsbygden, förbättra livskvaliteten i landsbygdsområden och främja en diversifiering av landsbygdsekonomin.

    Den reformerade jordbrukspolitiken ger mer värde för pengarna dels genom att direktstödet kopplas till iakttagande av normer för miljön och djurens välbefinnande samt hänsyn till växters sundhet, djurhälsa och människors hälsa och dels genom finansiering av projekt som inte endast främjar jordbrukare utan också landsbygdssamhällenas utveckling.

    Den reformerade jordbrukspolitiken innebär att gemenskapen kan erbjuda sina partner bättre handelsvillkor samtidigt som livsmedelssäkerhet och livsmedelstrygghet garanteras.

    Sökandena skall redogöra för vilken eller vilka informationskanaler de anser vara lämpligast för olika frågor och olika målgrupper inom detta område, och varför. De anmodas också att tillhandahålla en mediaplan för sina projektförslag, vilken bör innehålla uppgifter om projektgenomförande, förmedling av budskap och effektivitetsbedömning. Sökandena bör fästa särskild uppmärksamhet vid mediaplanen när de sammanställer sina ansökningar.

    2.2.   Åtgärdstyper

    Inom ramen för denna förslagsinfordran vill kommissionen få in ansökningar om följande typer av åtgärder:

    Informationskampanjer som rör sig över landsbygden, såsom mobila seminarier.

    Konferenser och seminarier, särskilt i landsbygdsområden.

    TV- och radiokampanjer (såsom reklam, pratshower etc.).

    Studiebesök, särskilt mellan gamla och nya medlemsstater.

    Seminarier i landsbygdsområden som riktar sig till informationsförmedlare för jordbrukare och andra potentiella mottagare av åtgärder för landsbygdsutveckling.

    Informationsmontrar på jordbruksmässor där de nationella myndigheterna med ansvar för jordbruk och landsbygdsutveckling delar ut informationsmaterial från kommissionen och de nationella myndigheterna.

    Andra slag av åtgärder, såsom publikationer och webbportaler kommer att beaktas endast om sökandena visar att de erbjuder ett betydande mervärde jämfört med liknande åtgärder som kommissionen själv redan genomfört. Sökande från de 10 nya medlemsstaterna uppmanas särskilt att lämna förslag om sådana åtgärder på deras eget språk.

    Kommissionen är intresserad av projekt med ett högt mervärde, där flera mediekanaler kan utnyttjas. Exempelvis kan en konferens besökas av delegater och vid ett senare tillfälle sändas i TV, och de frågor som har tagits upp kan publiceras och spridas, rapporteras i lokal eller regional press och läggas ut på Internet.

    2.3.   Målgrupper

    Målgrupperna för projekt inom ramen för denna förslagsinfordran är följande:

    Landsbygdssamhällen, jordbrukare och andra potentiella mottagare av åtgärder för landsbygdsutveckling.

    Allmänheten.

    Sökandena bör ange hur de planerar att nå målgrupperna och huruvida deras projekt kommer att omfatta målgrupper i fler än ett land, och i så fall vilka länder som berörs och vilka metoder som kommer att användas.

    3.   Definitioner

    Som det anges i artikel 2.1 i rådets förordning (EG) nr 814/2000 och artikel 2 i kommissionens förordning (EG) nr 2208/2002 är två slag av åtgärder möjliga inom ramen för denna förslagsinfordran, nämligen punktinsatser för information och årsprogram.

    En punktinsats för information är en kortvarig, fristående och komplett informationshändelse, som genomförs på grundval av en enda budget. Exempel på en punktinsats är en konferens, eller ett seminarium, eller ett studiebesök, eller en audiovisuell produktion etc. Andra slag av händelser såsom en rad mindre seminarier om samma ämne i olika byar eller städer i samma region, eller mobila informationskampanjer, eller audiovisuella verk med flera avsnitt, kan också godkännas som punktinsatser förutsatt att de baserar sig på en enda budget, att de slutförs inom en kort tidsperiod och att de olika delarna inte går att genomföra var för sig.

    Ett årsprogram är en grupp av två till fem punktinsatser för information.

    4.   Varaktighet och budget

    Denna förslagsinfordran gäller punktinsatser för information och årsprogram som skall genomföras (inklusive förberedelser, genomförande, uppföljning och utvärdering) mellan den 1 juni 2007 och den 31 maj 2008.

    Den totala budget som är tillgänglig för de åtgärder som skall genomföras inom ramen för denna infordran uppgår till 3 000 000 euro. Detta belopp kommer att fördelas mellan de åtgärder som av utvärderingskommittén anses ha den högsta tekniska kvaliteten enligt kriterierna i punkt 2 i bilaga III.

    Bidragsberättigande kostnader framgår av bilaga IV. Kommissionens bidrag till de utvalda åtgärderna kan uppgå till högst 50 % av de totala bidragsberättigande kostnaderna (inbegripet det fasta engångsbeloppet för personalkostnader). I undantagsfall kan denna gräns höjas till 75 %. En åtgärd skall anses vara av ovanligt slag i den mening som avses i artikel 7.2 i förordning (EG) nr 2208/2002 om den får minst 75 av 100 poäng för tilldelningskriterierna 1–4 i punkt 2 i bilaga III.

    Åtgärder som beviljas bidrag inom ramen för denna förslagsinfordran får inte förfinansieras.

    Att en ansökan väljs ut innebär inte att kommissionen förbinder sig till att bevilja hela det belopp som sökanden har begärt. Det beviljade beloppet kan under inga omständigheter vara högre än det begärda beloppet. När det gäller årsprogram förbehåller kommissionen sig rätten att godkänna endast en del av programmet.

    5.   Allmänna ansökningsregler

    5.1.   Hur skall ansökan utformas?

    Finansieringsansökan skall lämnas in på ett av EU:s officiella språk. Sökandena uppmanas emellertid att göra sina ansökningar på engelska eller franska eller, om detta inte är möjligt, åtminstone bifoga en beskrivning av åtgärden på engelska eller franska för att möjliggöra en snabb behandling av ansökningarna.

    Ansökan skall utformas med hjälp av de blanketter som finns på följande webbplats:

    http://ec.europa.eu/comm/agriculture/grants/capinfo/index_en.htm

    En fullständig ansökan skall innehålla följande:

    Ett ansökningsbrev som har undertecknats och daterats av den ansökande organisationens juridiska ombud.

    En försäkran på heder och samvete avseende kriterierna för uteslutning som har undertecknats och daterats av den ansökande organisationens juridiska ombud.

    Ansökningsblanketterna 1–4.

    En budget för åtgärden (åtgärderna) som har undertecknats och daterats av den ansökande organisationens juridiska ombud.

    Alla ytterligare handlingar som anges i bilaga I.

    Eftersom varje sida i alla inkommande dokument till kommissionen måste scannas, uppmanas Ni att inte häfta samman sidorna i ansökningsbrevet eller bifogade handlingar.

    5.2.   När och till vem skall ansökan lämnas in?

    Senast den 24 november 2006 skall ett exemplar av den fullständiga ansökan skickas som rekommenderat brev med mottagningsbevis (poststämpelns datum gäller) till följande adress:

    Europeiska kommissionen

    Enhet AGRI. K.1

    Förslagsinfordran 2006/… …/…)

    Att. H.-E. Barth

    L130 4/148A

    B-1049 Bryssel

    Samtidigt, dock senast den 24 november 2006, kl. 24.00 (lokal tid i Bryssel), skall ett elektroniskt exemplar av ansökan, som endast innehåller den elektroniska versionen av ansökningsbrevet, formulären 1–4 och budgeten, vilka är identiska med dem som skickats som brev, skickas till följande e-postadress:

    AGRI-GRANTS@ec.europa.eu

    6.   Förfarande och tidsplan

    Kommissionen kommer först att kontrollera att ansökningarna innehåller alla de handlingar som är nödvändiga för att ansöka om bidrag inom ramen för denna förslagsinfordran. Vid behov kommer kommissionen att begära att sökandena lämnar ytterligare information.

    Därefter kommer en särskild urvalskommitté att bedöma ansökningarna. Bedömningen görs i tre på varandra följande etapper såsom beskrivs nedan. Endast de ansökningar som uppfyller kraven för en etapp går vidare till nästa.

    1)

    Bedömning av sökandena enligt kriterierna för bidragsberättigande och uteslutning i bilaga II.

    2)

    Bedömning av sökandena enligt urvalskriterierna avseende deras tekniska och ekonomiska kapacitet i punkt 1 i bilaga III.

    3)

    Bedömning av ansökningarna enligt tilldelningskriterierna i punkt 2 i bilaga III.

    Efter denna bedömning kommer utvärderingskommittén att upprätta en förteckning över de åtgärder som uppvisar högsta tekniska kvalitet och kostnadseffektivitet (se punkt 2 i bilaga III).

    Kommissionens beslut om beviljande av bidrag kan komma att avvika från utvärderingskommitténs förslag.

    Kommissionens förteckning över bidragstagare och bidragsbelopp förväntas ha godkänts senast den 31 maj 2007.

    Om det begärda bidraget beviljas, kommer sökanden att få ett bidragsavtal utställt i euro, där finansieringsvillkoren och bidragets storlek anges. Om det begärda bidraget inte beviljas, kommer den sökande att skriftligen underrättas om varför begäran avslogs, med hänvisning till bland annat kriterierna för bidragsberättigande, urval och tilldelning.

    7.   Publicering

    De som erhåller bidrag kommer enligt avtalet att vara skyldiga att med alla lämpliga metoder och i enlighet med villkoren i bidragsavtalet se till att den finansiering som kommissionen beviljar för informationsåtgärden offentliggörs medan åtgärden pågår och att den nämns i eventuella publikationer och tillfälligt eller varaktigt reklammaterial som följer av åtgärden samt att upphovsmannen till informationen eller publikationen ensam har ansvaret för åtgärdens innehåll och att kommissionen inte är ansvarig för hur informationen i fråga används. I slutrapporten om det tekniska genomförandet skall det visas vilken publicitet som förekommit.

    Om den bidragsmottagande organisationen inte fullgör den ovan angivna skyldigheten, förbehåller sig kommissionen rätten att minska det beviljade bidragsbeloppet för åtgärden i fråga eller fullständigt vägra utbetalning av bidraget till mottagaren.


    (1)  EGT L 100, 20.4.2000, s. 7.

    (2)  EGT L 337, 13.12.2002, s. 21

    (3)  EUT L 320, 21.10.2004, s. 14


    BILAGA I

    YTTERLIGARE HANDLINGAR SOM KRÄVS FÖR ATT ANSÖKA OM BIDRAG

    För att en ansökan skall vara fullständig måste den (utöver ansökningsblanketten och budgetblanketten, som finns på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran) dessutom innehålla alla nedanstående handlingar. Observera att om en eller flera av de handlingar som anges nedan saknas i ansökan, kan det innebära ytterligare korrespondens mellan kommissionen och sökanden, vilket kan leda till att kommissionens beslut om beviljande av bidrag försenas betydligt. Av denna anledning förbehåller sig kommissionen rätten att avslå ansökningar som inte innehåller alla de handlingar som anges i tabellen nedan.

    Nödvändiga handlingar

    Anmärkningar

    Blankett med uppgifter om rättssubjektet

    (och styrkande handlingar).

    Alla sökande. Finns på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    Blankett med bankuppgifter.

    Alla sökande. Finns på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    Blankett om intressekonflikter.

    Alla sökande och partner. Skall utformas i enlighet med den modell som finns på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    Stadgar och senaste verksamhetsberättelse.

    För alla sökande och partner som inte är offentliga organ.

    Ett aktuellt utdrag ur det yrkes- eller handelsregister som omfattas av lagstiftningen i den medlemsstat där sökanden är registrerad.

    Inte nödvändigt för offentliga organ.

    De två senaste årsboksluten eller andra handlingar (till exempel intyg från banken) som styrker sökandens ekonomiska ställning och förmågan att upprätthålla verksamheten under åtgärdens genomförandeperiod.

    Inte nödvändigt för offentliga organ.

    Meritförteckningar för den personal som kommer att förbereda, genomföra, följa upp och utvärdera den föreslagna åtgärden.

    Alla sökande och partner.

    Handlingar som styrker finansiering från andra finansiärer (inklusive partner) för den föreslagna åtgärder (åtminstone i form av ett officiellt intyg om finansieringen från var och en av de tilltänkta finansiärerna, med uppgift om åtgärdens benämning och om bidragsbeloppet).

    Om tillämpligt.

    En extern revisionsrapport gjord av en auktoriserad revisor, som bestyrker senaste räkenskapsårs bokslut och bedömer sökandens ekonomiska ställning.

    Endast om ansökan avser ett bidrag på minst 300 000 euro.

    Om sökanden vill använda sig av leverantörer eller underentreprenörer, och om kostnaden för alla upphandlade tjänster från en leverantör eller underentreprenör överstiger 10 000 euro, skall sökanden lägga fram handlingar som styrker att han tagit in minst tre anbud och visar vilket av dem han valt. Sökanden måste visa att den valda leverantören/underentreprenören ger mest valuta för pengarna. Om sökanden inte väljer det billigaste anbudet måste valet motiveras.

    Om denna information inte är tillgänglig när ansökan lämnas in, måste den tillhandahållas när slutrapporterna om det tekniska och ekonomiska genomförandet lämnas in efter det att åtgärden har avslutats.


    BILAGA II

    KRITERIER FÖR BIDRAGSBERÄTTIGANDE OCH UTESLUTNING

    1.   Kriterier för bidragsberättigande

    (a)   Allmänna villkor för ansökan

    För att kunna beaktas måste en ansökan som lämnas in inom ramen för denna förslagsinfordran uppfylla följande kriterier:

    Den skall sändas in med brev senast den 24 november 2006 (poststämpelns datum gäller).

    Den skall vara utformad på ett av EU:s officiella språk.

    Ansökningsbrevet med uppgift om åtgärdens beteckning samt det ansökta bidragets belopp skall undertecknas av den ansvariga personen inom den ansökande organisationen.

    Ansökan och budgeten skall skrivas ut på maskin på blanketter som hämtas från webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    Sökanden får lämna in endast en ansökan per budgetår.

    Ansökningar som inte uppfyller ett eller flera av kriterierna ovan kommer att uteslutas.

    (b)   Kriterier för bidragsberättigande för punktinsatser

    Ansökningar avseende en punktinsats skall uppfylla följande kriterier:

    Sökanden skall vara en juridisk person och skall vara etablerad i en medlemsstat sedan minst två år.

    Det ansökta bidragets belopp skall vara mellan 12 500 och 100 000 euro.

    Åtgärden skall genomföras (inklusive förberedelser, genomförande och uppföljning) mellan den 1 juni 2007 och den 31 maj 2008.

    Ansökan skall innehålla en blankett nr 4 och en budget (bestående av en utgiftstabell och en intäktstabell).

    (c)   Kriterier för bidragsberättigande för årsprogram

    Ansökningar avseende ett årsprogram skall uppfylla följande kriterier:

    Sökanden skall vara ett icke vinstdrivande privat bolag och skall vara etablerad i en medlemsstat sedan minst två år.

    Också alla partner i årsprogrammet skall vara privata bolag.

    Årsprogrammet skall omfatta minst två och högst fem punktinsatser.

    Det ansökta bidragsbeloppet skall vara mellan 50 000 och 500 000 euro. Det ansökta bidragsbeloppet för varje punktinsats i programmet skall hålla sig inom de gränser som anges i punkt b ovan.

    Åtgärden skall genomföras (inklusive förberedelser, genomförande och uppföljning) mellan den 1 juni 2007 och den 31 maj 2008.

    Ansökan skall innehålla en blankett nr 4 och en budget (en utgiftstabell och en intäktstabell) per punktinsats som omfattas av årsprogrammet.

    (d)   Kriterier för bidragsberättigande för samtliga ansökningar

    Följande gäller alla ansökningar oberoende av vilket slag av åtgärd som föreslås:

    Utöver de åtgärder som nämns i artikel 2.3 i förordning (EG) nr 814/2000 är följande åtgärder uteslutna:

    Åtgärder som har vinstsyfte.

    Bolagsstämmor eller andra i bolagsordningen eller stadgarna fastställda sammanträden.

    För den föreslagna åtgärdens budget gäller följande:

    Den skall innehålla en utgiftsdel och en intäktsdel.

    Både utgiftsdelen och intäktsdelen skall vara undertecknade och daterade av den ansökande organisationens juridiska ombud.

    Intäkter och utgifter skall balansera varandra. Av budgetens utgiftssida skall tydligt framgå vilka kostnader som är bidragsberättigande i enlighet med bilaga IV.

    Den skall innehålla detaljerade uppgifter om vilka beräkningsmetoder och uppgifter som har använts vid utarbetandet.

    Om sökanden är momspliktig och har rätt att göra avdrag för moms, skall budgeten upprättas utan moms.

    Den skall på intäktssidan innehålla uppgifter om direkt finansiering med sökandens egna medel, bidrag som begärs från kommissionen och (i förekommande fall) uppgifter om bidrag från andra finansiärer samt alla inkomster som genereras genom projektet, till exempel deltagaravgifter.

    2.   Kriterier för uteslutning

    Kommissionen kommer att utesluta alla sökande som befinner sig i någon av de situationer som anges i artikel 5 i kommissionens förordning (EG) nr 2208/2002.

    Sökanden måste i sin ansökan bifoga en förklaring på heder och samvete, undertecknad och daterad av den ansökande organisationens juridiska ombud, om att han inte befinner sig i någon av de ovan avsedda situationerna (se ansökningsblanketten på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran). Kommissionen kan, beroende på bedömningen av förvaltningsriskerna, begära ytterligare underlag. En sökande som befinns ha gjort sig skyldig till en falsk försäkran kan åläggas administrativa och ekonomiska påföljder.


    BILAGA III

    URVALS- OCH TILLDELNINGSKRITERIER

    1.   Urvalskriterier

    För att visa sin tekniska kapacitet skall sökanden för egen del och för sina partner visa att

    de har den tekniska kompetens som krävs och som är direkt relevant för att förbereda, genomföra, följa upp och utvärdera det slag av åtgärd som föreslås,

    de har minst tre års erfarenhet av de frågor som förslaget gäller.

    För att visa sin ekonomiska kapacitet skall sökanden för egen del och för sina partner visa att

    deras ekonomiska ställning är solid så att de kan upprätthålla sin verksamhet under åtgärdens genomförandeperiod. Detta kommer att bedömas på basen av de handlingar som tillhandahålls i enlighet med bilaga I och all annan information som kommissionen anser vara användbar.

    2.   Tilldelningskriterier

    Varje åtgärd kommer att bedömas utifrån följande kriterier:

    (1)

    (Högst 25 poäng) Åtgärdens relevans och allmänna intresse bedöms utifrån bland annat följande:

    Hur väl åtgärdens mål och innehåll överensstämmer med de mål som anges i artikel 1 i förordning (EG) nr 814/2000 och de prioriterade områden som anges i förslagsinfordran (15 poäng),

    Förslagets allmänna kvalitet. Projektförslag skall ha ett klart koncept och tydliga mål. Redogörelsen för åtgärden och budskapen måste vara klar och tydlig, och det skall framgå vilken roll varje enskild part har. Arbetsschemat skall vara adekvat och realistiskt med hänsyn till projektmålen. (10 poäng).

    (2)

    (Högst 25 poäng) Förslagets allmänna värde skall bedömas, i synnerhet mot bakgrund av följande:

    Antalet länder som omfattas av åtgärden (10 poäng).

    Antal organisationer – förutom underentreprenörer – som deltar i utformning, genomförande och spridning av åtgärden, samt deras representativitet (5 poäng).

    Förslagets ekonomiska kvalitet. Förslagen skall visa att projektet kommer att ge goda resultat för det ekonomiska stöd som begärs från kommissionen, och att det kommer att vara kostnadseffektivt. (10 poäng).

    (3)

    (Högst 25 poäng) Strategin för att sprida information bedöms utifrån bland annat följande:

    Målgruppens dimension, egenskaper och representativitet (inbegripet indirekta förmånstagare) i förhållande till åtgärdstypen (15 poäng).

    De kanaler som används för att sprida information (bland annat press, radio och TV, Internet, direktdistribution) och kanalernas betydelse för åtgärden (10 poäng).

    (4)

    (Högst 25 poäng) Utvärderingen av åtgärden bedöms utifrån bland annat följande:

    Motiveringen av det intresse som åtgärden förväntas ge upphov till och utvärderingen av resultaten efter genomförd åtgärd (15 poäng).

    Använda metoder (undersökningar, enkäter, statistik etc.) för att mäta de förmedlade budskapens genomslagskraft (10 poäng).

    En åtgärd anses vara av högsta kvalitet och kommer att föreslås för bidrag, om den tilldelas minst 60 av de 100 möjliga poäng för kriterierna 1–4 som anges ovan och minst 50 % av poängen för varje kriterium. Beroende på vilken budget som finns tillänglig kan kommissionen komma att höja det minsta antal poäng som krävs.


    BILAGA IV

    BIDRAGSBERÄTTIGANDE KOSTNADER

    (1)

    För att kostnaderna skall vara bidragsberättigande skall de uppfylla följande kriterier:

    (a)

    De skall uppstå direkt och uteslutande till följd av åtgärden (förberedelser, genomförande, uppföljning och utvärdering) och vara absolut nödvändiga för genomförandet av åtgärden.

    (b)

    De skall vara rimliga och motiverade och uppfylla principerna för sund ekonomisk förvaltning, bland annat när det gäller värde för pengarna och kostnadseffektivitet.

    (c)

    Det skall röra sig om faktiska utgifter, vilket innebär att de skall styrkas med originalen av de styrkande handlingarna (se tabellen i punkt 3 nedan) och med respektive bevis på betalning samt att de skall vara registrerade i bidragsmottagarens räkenskaper eller skattehandlingar samt vara identifierbara och kontrollerbara.

    Om bidragsberättigande kostnader betalas direkt av en annan finansiär, skall dessa anges under rubriken ”intäkter” i den preliminära budgeten och i den slutgiltiga budgeten under rubriken ”andra bidrag” och skriftligen bekräftas av finansiären såsom anges i bilaga I.

    Om sökanden vill använda sig av leverantörer eller underleverantörer, och om kostnaden för alla upphandlade tjänster från en leverantör eller underentreprenör överstiger 10 000 euro, skall sökanden lägga fram handlingar som styrker att han tagit in minst tre anbud och visar vilket av dem han valt och varför. Dessa handlingar skall bifogas den tekniska och ekonomiska slutrapporten. Om dessa krav inte uppfylls har kommissionen rätt att betrakta kostnaderna i fråga som icke-bidragsberättigande.

    (d)

    De skall uppstå under den period som åtgärden är planerad att pågå enligt bidragsavtalet. Sökanden har givetvis själv ansvaret för alla kostnader som uppstår innan avtalet undertecknas, och de innebär inget juridiskt eller ekonomiskt åtagande från kommissionens sida.

    (e)

    De skall vara upptagna i den preliminära budgeten.

    (2)

    Följande kostnader är inte bidragsberättigande:

    Bidrag in natura.

    Ospecificerade kostnader eller fasta kostnader, utom i de särskilda fall som anges i denna förslagsinfordran.

    Indirekta kostnader (hyra, elektricitet, vatten, gas, försäkringar, skatter och avgifter etc.).

    Fasta kapitalkostnader, avsättningar, betalda räntor, kursförluster, gåvor och onödiga utgifter.

    Kostnader för inköp av ny eller begagnad utrustning.

    Avdragsgill mervärdesskatt.

    Kostnader som inte ingår i den preliminära budgeten.

    (3)

    Särskilda bestämmelser om bidragsberättigande kostnader och nödvändiga styrkande handlingar

    Utgiftskategori

    Bidragsberättigande

    Styrkande handlingar

    Personalkostnader

    1)

    Anställda

    Om åtgärdens totala kostnader (utgifter för anställda undantagna) överstiger 15 000 euro skall ett fast engångsbelopp på högst 10 000 euro betalas ut, inbegripet personalkostnader för förberedelser, genomförande, uppföljning och utvärdering.

    Om åtgärdens totala kostnader (utgifter för anställda undantagna) är 15 000 euro eller lägre skall ett fast engångsbelopp på högst 5 000 euro betalas ut, inbegripet personalkostnader för förberedelser, genomförande, uppföljning och utvärdering.

    Inga styrkande handlingar krävs.

     

    2)

    Egenföretagare

    Faktura av vilken framgår åtminstone åtgärdens benämning, slag av genomfört arbete och de dagar då arbetet genomfördes.

    Transportkostnader

    1)

    Tåg

    Kostnader för resa i andra klass den kortaste resvägen (1).

    Biljett

     

    2)

    Flyg

    Kostnader för flygresor i ekonomiklass med de billigaste och mest förmånliga biljetterna på marknaden (APEX, PEX, Excursion etc.).

    – Biljett eller elektronisk online-bokning (inbegripet pris).

    Använt boardingkort. På boardingkortet bör namn och datum samt avrese- och destinationsort vara angivna.

    I förekommande fall, resebyråns faktura.

     

    3)

    Långfärdsbuss, färja och andra kollektiva transportmedel (2)

    Resor mellan städer, den kortaste resvägen.

    Faktura av vilken framgår åtminstone plats för avresa och återkomst, antalet passagerare och resdagar.

     

    4)

    Privat bil eller hyrbil (3)

    Högst 300 km tur och retur till en ersättning av 0,25 euro per km.

    En undertecknad deklaration (”deklaration om bilresor”) skall lämnas in på den blankett som laddas ner från webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    Kost och logi

    1)

    Hotell: ett dagtraktamente (4) per natt (för kost och logi under 24 timmar). Traktamentsbeloppen finns på webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

    För ersättning för denna utgift måste hotellräkningen uppvisas. Av räkningen skall framgå personens namn samt datumen och antalet övernattningar. Om räkningen rör en gruppvistelse skall samma uppgifter anges.

     

    2)

    Annan logi: 1/2 dagtraktamente per natt (för kost och logi under 24 timmar). Det totala traktamentsbeloppet räknas ut så här:

    För ersättning för denna utgift skall en deklaration för varje deltagare (”deklaration om deltagare”) lämnas in på den blankett som laddas ner från webbadressen i punkt 5.1 i denna förslagsinfordran.

     

    (

    Formula

    dagtraktamente × antal timmar)/24 timmar

     

    Antalet timmar räknas från vistelsens början till dess slut vid arrangemanget i fråga.

     

    Tolkning

    1)

    Anställda: kostnaderna är inkluderade i det högsta beloppet för anställda i kategorin ”Personalkostnader”.

    Inga styrkande handlingar krävs.

     

    2)

    Egenföretagare: högst 600 euro per dag (exklusive moms).

    Faktura av vilken framgår åtminstone åtgärdens benämning, de språk från och till vilka det har tolkats och de dagar då arbetet genomfördes samt antalet arbetade timmar.

    Översättning

    1)

    Anställda: kostnaderna är inkluderade i det högsta beloppet för anställda i kategorin ”Personalkostnader”.

    Inga styrkande handlingar krävs.

     

    2)

    Egenföretagare: högst 45 euro per sida (exklusive moms).

    Faktura av vilken framgår åtminstone åtgärdens benämning, de språk från och till vilka det har översatts och de dagar då arbetet genomfördes samt antalet översatta sidor.

    Expertarvoden eller föredragshållares arvoden (5)

    Högst 600 euro per dag (exklusive moms).

    Faktura av vilken framgår åtminstone åtgärdens benämning, arbetets art och de dagar då arbetet genomfördes.

    Kost, logi och transportkostnader: se dessa utgiftskategorier.

    Hyreskostnader för konferenslokal och konferensmateriel

     

    Faktura av vilken framgår åtminstone åtgärdens benämning, utrustningens art och de dagar då konferenslokaler och konferensmateriel hyrdes.


    (1)  Kostnader för resa i annan klass är bidragsberättigande till det pris som gäller för andra klass, förutsatt att det uppvisas ett intyg från transportföretaget där kostnaderna för resa i andra klass anges.

    (2)  Avgifter för buss, tunnelbana, spårvagn och taxi är inte bidragsberättigande.

    (3)  Resenärers kostnader för bensin, parkering, vägavgifter och måltider är inte bidragsberättigande. Kostnader för hyra av bil är inte bidragsberättigande.

    (4)  Restaurangnotor och räkningar för catering eller kaffepauser kan inte godtas. Sådana kostnader täcks av dagtraktamentet.

    (5)  Arvoden för experter eller föredragshållare som är anställda av en nationell eller internationell institution eller av en gemenskapsinstitution, eller som är ledamöter av eller anställda i den bidragsmottagande organisationen eller i närstående eller anslutna organ, är inte bidragsberättigande.


    Top