Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002693

SKRIFTLIG FRÅGA E-2693/02 från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen. Enhetligt registreringssystem för vapen.

EUT C 52E, 6.3.2003, p. 199–200 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E2693

SKRIFTLIG FRÅGA E-2693/02 från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen. Enhetligt registreringssystem för vapen.

Europeiska unionens officiella tidning nr 052 E , 06/03/2003 s. 0199 - 0200


SKRIFTLIG FRÅGA E-2693/02

från Bart Staes (Verts/ALE) till kommissionen

(26 september 2002)

Ämne: Enhetligt registreringssystem för vapen

Ganska många vapentillverkare har ett system för att identifiera och registrera de vapen som de framställer. I de flesta fallen anbringar man serienummer på en eller flera delar av vapnet. Informationsutbytet mellan EU:s medlemsstater om vilket arbetssätt man tillämpar är emellertid ofullständigt. Dessutom kan dagens märkningar ibland avlägsnas på ett mycket enkelt sätt. Detta gör att frågan om en enkel, effektiv och allmänt tillämpbar teknik aktualiseras. Märkningarna kan föras in i ett nationellt register så att man i efterhand kan undersöka vilken väg vapen som påträffas i ett konfliktområde har tagit.

Kommer kommissionen att vidta åtgärder för att utveckla en lämplig reglering för enhetlig registrering av vapen inom EU? Om svaret är nej, varför inte?

Svar från Frederik Bolkestein på kommissionens vägnar

(22 oktober 2002)

En adekvat och enhetlig märkning och registrering av skjutvapen är väsentliga förutsättningar för dessas spårbarhet, och kommissionen är fullt medveten om att detta är en nödvändighet.

Redan i rådets direktiv 91/477/EEG av den 18 juni 1991 om kontroll av förvärv och innehav av vapen(1) och om överförsel av dem till en annan medlemsstat fastställs i artikel 4 att vapenhandlarna är skyldiga att föra register över alla de viktigaste kategorierna av skjutvapen, med noteringar om inköp och försäljning samt nödvändiga upplysningar för identifikation av det berörda vapnet, särskilt typ, märke, modell, kaliber och fabrikationsnummer samt leverantörens och köparens namn och adresser.

Detta direktiv kommer inom den närmaste framtiden att revideras, bl.a. som en följd av att kommissionen på EU:s och medlemsstaternas vägnar har skrivit under FN-protokollet mot olaglig tillverkning av och handel med skjutvapen. Protokollet i fråga innehåller precisa riktlinjer för märkning av dessa vapen, och kommissionen håller på att undersöka hur de kan genomföras i gemenskapsrätten.

Det bör påpekas att det i samma protokoll även föreskrivs att de undertecknande staterna skall uppmuntra sina respektive vapenindustrier att vidta åtgärder för att förebygga att märkningen avlägsnas eller ändras. Med anknytning till parlamentsledamotens fråga vill kommissionen också understryka att enligt protokollet skall den tidsperiod under vilken uppgifter om skjutvapen måste bevaras utökas från direktivets minst fem till minst tio år.

(1) EGT L 256, 13.9.1991.

Top