Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000329

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0329/02 från Christos Folias (PPE-DE) till kommissionen. Brister inom den administrativa myndigheten för den tredje gemenskapsstödramen.

    EGT C 205E, 29.8.2002, p. 117–118 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0329

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0329/02 från Christos Folias (PPE-DE) till kommissionen. Brister inom den administrativa myndigheten för den tredje gemenskapsstödramen.

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 205 E , 29/08/2002 s. 0117 - 0118


    SKRIFTLIG FRÅGA E-0329/02

    från Christos Folias (PPE-DE) till kommissionen

    (12 februari 2002)

    Ämne: Brister inom den administrativa myndigheten för den tredje gemenskapsstödramen

    Enligt artiklar i grekisk press fick de grekiska myndigheterna den 4 oktober 2001, via den ständiga grekiska representationen i Bryssel, en skrivelse från generaldirektören för kommissionens GD Regionalpolitik, i vilken kommissionen informerade den grekiska regeringen om resultaten av den revision av den tredje gemenskapsstödramen som gjordes i Grekland den 1115 juni 2001.

    Kommissionen konstaterade att den administrativa myndigheten för den tredje gemenskapsstödramen inte fungerar i praktiken. Den är utsedd av den grekiska regeringen och har ansvaret för fördelningen av stödet och kontrollen av hur kontrakten och projekten framskrider. Kommissionen konstaterade även att det råder brist på lägsta krav för att kunna garantera ett välstrukturerat, öppet och objektivt system för bedömning av förslagen med användning av några allmängiltiga kriterier, vilket gör att det är risk för att förslag godkänns utan att vara de bästa eller trots att de innehåller oklarheter om kostnader, kvalitet och tidsplan för de färdiga projekten.

    Kommissionen kunde även konstatera att det inte finns några dokumenterade riktlinjer för eller förteckningar över kontrollen av projekten. Vidare fanns det inte något detaljerat och heltäckande kontraktsavtal mellan den myndighet som beviljar det ekonomiska stödet och den ansökande, vilket leder till att det även i igångsatta projekt kan finnas en juridisk tvist, vilket får negativa konsekvenser för projektets utveckling och fortsatta finansiering. Dessutom har kommissionen konstaterat brister på grund av att informationssystemet inte fungerar och det är genom detta som kontrollen av kontraktens framåtskridande görs. Kommissionens skrivelse avslutas med att det inte finns något system för föreskrifter och kontroll som garanterar att projekten utvecklas på ett smidigt sätt och blir av god kvalitet.

    Hur har kommissionen efter att ha konstaterat allt detta för avsikt att reagera på de problem som dess reviderande enheter har konstaterat och när tänker den göra det?

    Svar från Michel Barnier på kommissionens vägnar

    (8 april 2002)

    Det dokument, daterat den 4 oktober 2001, som figurerat i grekisk press var den rapport som översänts till Greklands ständiga representation innehållande huvudsakliga resultat, slutsatser och rekommendationer från kommissionens granskningsbesök i Grekland den 1115 juni 2001 inom ramen för en serie förebyggande granskningsbesök i medlemsstaterna i samband med programperioden 20002006.

    Syftet med förebyggande granskningsbesök är att man på ett konstruktivt sätt försöker bidra till förbättringar av förvaltnings- och kontrollsystemen. Granskningsbesöket i Grekland som genomfördes den 1115 juni 2001, och påföljande besök, är en del av en pågående process som syftar till förbättring av förhållandena.

    De grekiska myndigheterna bekräftar i sin skrivelse av den 14 november 2001 som svar på kommissionens rekommendationer att huvuddelen av revisorernas rekommendationer har genomförts.

    Top