EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003646

SKRIFTLIG FRÅGA P-3646/01 från Fernando Fernández Martín (PPE-DE) till kommissionen. Budgetpost B7-6000.

EGT C 172E, 18.7.2002, p. 101–102 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E3646

SKRIFTLIG FRÅGA P-3646/01 från Fernando Fernández Martín (PPE-DE) till kommissionen. Budgetpost B7-6000.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 172 E , 18/07/2002 s. 0101 - 0102


SKRIFTLIG FRÅGA P-3646/01

från Fernando Fernández Martín (PPE-DE) till kommissionen

(8 januari 2002)

Ämne: Budgetpost B7-6000

Den 18 januari 2000 antog kommissionen ett arbetsdokument om stärkt samarbete mellan kommissionen och icke-statliga organisationer. I dokumentet tar man upp olika metoder för att få till stånd en enda samarbetsram för hela kommissionen, som är mer enhetlig än de olika ramar som idag tillämpas för de olika sektorerna.

I arbetsdokumentet med förslag till riktlinjer för genomförandet av projekt som genomförs av icke-statliga organisationer i utvecklingsländer och som samfinansieras inom ramen för budgetpost B7-6000 under 2002, har man emellertid försökt att minska de icke-statliga organisationernas självständighet och deras möjlighet att ta egna initiativ till nya samfinansierade projekt.

De medel som avsatts för budgetpost B7-6000, som särskilt gäller icke-statliga organisationer, motsvarar inte ens 3 procent av det stöd som totalt skall gå till samarbetet med tredje land.

- Kan kommissionen förklara varför den vill begränsa de icke-statliga organisationernas självständighet, med tanke på deras redan så begränsade handlingsutrymme?

- Vill kommissionen fortsätta att hämma de icke-statliga organisationernas initiativförmåga när det gäller att lägga fram förslag till projekt som skall samfinansieras under budgetpost B7-6000?

Kan inte denna typ av kontroll och begränsning av de icke-statliga organisationernas initiativförmåga anses strida mot det som i Cotonouavtalet sägs om att främja det civila samhällets deltagande?

Svar från Poul Nielson på kommissionens vägnar

(15 februari 2002)

Kommissionen har faktiskt åtagit sig att utforska olika metoder för att förbättra ramen för samarbetet med de icke-statliga organisationerna. Biståndet är ett av de områden där samarbetet mellan kommissionen och de icke-statliga organisationerna är särskilt väl förankrat och föremål för regelbundna och fördjupade diskussioner.

Kommissionen har nyligen, efter samråd med medlemsstaterna, antagit riktlinjer för genomförandet av projekt som genomförs av icke-statliga organisationer i utvecklingsländer och som samfinansieras inom ramen för budgetpost B7-6000 under 2002 och 2003. De grundar sig framför allt på respekten för de icke-statliga organisationernas initiativrätt och erkännandet av deras särskilda roll, framför allt bland missgynnade och marginaliserade befolkningsgrupper i utvecklingsländerna.

Kommissionen delar följaktligen inte uppfattningen att kommissionen skulle vilja minska de icke-statliga organisationernas självständighet och kontrollera deras initiativ. Det bör för övrigt betonas att stödet från kommissionen till de icke-statliga organisationerna inte inskränker sig till budgetpost B7-6000 utan även ges genom flera andra finansiella instrument, som t.ex. budgetposterna mänskliga rättigheter, humanitärt bistånd, rehabilitering osv.: Av detta följer att samarbetet med de icke-statliga organisationerna är mycket större än vad den procentsats som parlamentsledamoten nämner ger vid handen.

När det gäller samarbetet med staterna i Afrika, Västindien och Stilla havet (AVS) stämmer de nya riktlinjerna för budgetposten inte bara helt och hållet överens med bestämmelserna i Cotonouavtalet utan är även så beskaffade att de stöder stärkandet av det civila samhället i partnerländerna, vilket är en av hörnstenarna i detta avtal.

Top