Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E002364

    SKRIFTLIG FRÅGA P-2364/01 från Marco Cappato (TDI) till rådet. G8 i Genua och EU:s databaser.

    EGT C 81E, 4.4.2002, p. 158–159 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E2364

    SKRIFTLIG FRÅGA P-2364/01 från Marco Cappato (TDI) till rådet. G8 i Genua och EU:s databaser.

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 081 E , 04/04/2002 s. 0158 - 0159


    SKRIFTLIG FRÅGA P-2364/01

    från Marco Cappato (TDI) till rådet

    (3 augusti 2001)

    Ämne: G8 i Genua och EU:s databaser

    Schengen-informationssystemet (SIS) skapades för att samla uppgifter om anmälda eller efterlysta personer, och tar in data direkt från de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna. Under

    G8-mötet i Genua upphävde Italien Schengenavtalet och återinförde gränskontroller. Trots detta vållades skador på människor och egendom av en mängd personer, även sådana som kom från andra länder. Flera källor uppger att vissa av dem var kända av ordningsmakten, uppenbarligen därför att de fanns i databasen av skäl som sammanhänger med upprätthållande av ordning och säkerhet.

    Kan rådet klargöra om:

    - SIS databas har konsulterats av de italienska myndigheterna i samband med gränskontroll inför G8? Hur många personer har i så fall hejdats vid gränsen på grund av uppgifter ur SIS?

    - Fanns det, bland dem som greps under G8-mötet, några som redan stod i SIS eller andra gemenskapsdatabaser på grund av tidigare våldsdåd? Om svaret är ja, varför släpptes dessa personer in på italienskt territorium?

    - Fanns uppgifter om personer, som gripits eller anmälts under rådsmötet i Göteborg och under andra demonstrationer, införda i SIS eller i andra gemenskapsdatabaser?

    Svar

    (29 november 2001)

    Den ärade parlamentsledamotens fråga gäller de italienska myndigheternas utnyttjande av SIS databas i samband med G8-mötet i Genua.

    Eftersom dessa myndigheters utnyttjande av SIS databas är en fråga som faller under nationellt ansvar, kan rådet inte upplysa om och hur de italienska myndigheterna utnyttjade SIS databas vid de gränskontroller som utfördes inför G8-mötet och vilka de eventuella följderna var av dessa kontroller när det gäller vägran till inresa på italienskt territorium. Rådet vill dock klargöra att upphävande av Schengenkonventionen på grundval av artikel 2.2 i Schengenkonventionen endast gäller återinförande av gränskontroller vid inre gränser och inte har någon verkan på tillgången till och/eller SIS funktion.

    Rådet kan inte heller besvara den andra frågan eftersom det inte har någon information om vilka personer som greps under G8-mötet.

    När det gäller frågan om uppgifter om de personer som greps eller rapporterades i Göteborg hade lagts in i SIS, erinras om att detta är de svenska myndigheternas ansvar, och dessutom bör man hålla i minnet att, enligt artikel 94 i Schengenkonventionen(1), uppgifter endast kan matas in som är nödvändiga för de ändamål som avses i artikel 95100. Konventionen har offentliggjorts i Officiella tidningen L 239 av den 22 september 2000.

    (1) EGT L 239, 22.9.2000.

    Top