Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E000438

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0438/01 från Andrew Duff (ELDR) till kommissionen. Den gemensamma marknaden.

    EGT C 318E, 13.11.2001, p. 50–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E0438

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0438/01 från Andrew Duff (ELDR) till kommissionen. Den gemensamma marknaden.

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 318 E , 13/11/2001 s. 0050 - 0050


    SKRIFTLIG FRÅGA E-0438/01

    från Andrew Duff (ELDR) till kommissionen

    (16 februari 2001)

    Ämne: Den gemensamma marknaden

    En medborgare i Europeiska unionen försökte köpa en returbiljett med tåget Eurostar från London till Bryssel och märkte att biljetten skulle bli billigare för honom ifall han köpte den i Bryssel. Som motivering till denna prisskillnad uppger Eurostar att förhållandena på marknaden är olika i vartdera landet. Men när han tog kontakt med Eurostars biljettförsäljning i Belgien i hopp om att kunna köpa biljetten genom att använda sitt kreditkort per telefon, då fick han till sin överraskning höra att Eurostar inte skulle sända honom biljetten per post till en ort utanför Belgien, trots att han var fullt villig att betala för porto och emballage. Eftersom han inte hade några kontakter i Belgien fick han lov att köpa biljetten i England och på det sättet blev han tvungen att betala mera för samma tjänst.

    Vet kommissionen om att det ligger till så här? Är inte detta ett brott mot den gemensamma marknaden? Får Eurostar enligt gällande lag handla på det här viset?

    Svar från Mario Monti på kommissionens vägnar

    (11 maj 2001)

    Kommissionen kan försäkra frågeställaren att den alltid oroas av affärsmetoder som syftar till att dela upp den inre marknaden längs nationsgränser eller som diskriminerar konsumenter i vissa medlemsstater.

    Den skriftliga frågan gäller privata affärsmetoder som bör bedömas enligt gemenskapens konkurrensregler. Enligt dessa regler är det inte olagligt för ett företag som tillhandahåller transporttjänster att tillämpa olika priser på olika marknader, t.ex. resor i olika riktning på samma rutt. Att ett företag säljer samma produkt till olika priser i olika medlemsstater är inte heller nödvändigtvis en överträdelse av gemenskapslagstiftningen.

    Att vägra sälja eller skicka en biljett till en kund i en annan medlemsstat kan dock vara olagligt under vissa omständigheter. Eurostar kan ha brutit mot konkurrensreglerna, i synnerhet om företaget har ingått ett begränsande avtal med självständiga distributörer av Eurostars tjänster eller om det finns ett samordnat förfarande för att hindra dem från att sälja biljetter utanför deras egna medlemsstater. Andra fall där det kan vara fråga om en överträdelse av konkurrenslagstiftningen är om Eurostars beteende är följden av ett horisontellt avtal det har ingått med sina konkurrenter eller om det kan visas att Eurostar har missbrukat en dominerande ställning på marknaden.

    Eftersom kommissionen inte har något bevis för ett sådant beteende i detta fall skulle den gärna ta emot mer information.

    Top