EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002291

SKRIFTLIG FRÅGA E-2291/99 från Carlos Carnero González (PSE) till kommissionen. Skeppsvarvens framtid i Europa.

EGT C 219E, 1.8.2000, p. 142–143 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E2291

SKRIFTLIG FRÅGA E-2291/99 från Carlos Carnero González (PSE) till kommissionen. Skeppsvarvens framtid i Europa.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 219 E , 01/08/2000 s. 0142 - 0143


SKRIFTLIG FRÅGA E-2291/99

från Carlos Carnero González (PSE) till kommissionen

(13 december 1999)

Ämne: Skeppsvarvens framtid i Europa

Den 5 november lade varvsindustrin ned arbetet under fyra timmar på uppmaning av Europeiska fackliga samorganisationen. Syftet var att kämpa för varvens överlevnad under parollen ARBETE FÖR SKEPPSVARVEN FRAMTID FÖR EUROPA. Den 9 november analyserade rådet (industri) skeppsvarvens situation. I Spanien, där varvsindustrin historiskt sett spelat en framträdande roll, lades den 27 oktober arbetet ned under två timmar vid alla arbetsplatser som ingår i gruppen Astilleros Españoles, för att försvara varvsverksamheten och protestera mot den privatisering av Astander som planeras av det spanska bolaget Sociedad Española de Participaciones Industriales. Samtidigt kom nyheten att Europeiska kommissionen kräver att den spanska regeringen skall betala tillbaka mer än 18 000 miljoner pesetas som beviljats skeppsvarven i form av skattelättnader och som kommissionen betraktar som otillbörligt statsstöd.

Av ekonomiska, sociala och sysselsättningsmässiga skäl borde det vara av högsta prioritet för Europeiska unionen att garantera skeppsvarvens överlevnad. Och detta borde göras i ömsesidigt samförstånd med fackföreningsförbunden, för att i första hand trygga sysselsättningen i en statlig sektor med god konkurrenskraft.

1. Vilka åtgärder kan kommissionen föreslå inför mötet i november för att garantera skeppsvarvens överlevnad?

2. Vilka initiativ tänker kommissionen ta inför rådets möte den 9 november?

3. Håller kommissionen fast vid att ovan nämnda skattelättnader skall återbetalas, och vilka samtal har kommissionen fört med den spanska regeringen i detta hänseende?

4. Känner kommissionen till privatiseringen av Astander och tror den verkligen att nedrustning av den offentliga sektorn är ett alternativ om man vill trygga produktionen och sysselsättningen?

5. Vad anser kommissionen om den dumpning som länder som Sydkorea och Japan utför på detta område?

Svar från Mario Monti på kommissionens vägnar

(10 januari 2000)

Kommissionens allmänna strategi för att främja konkurrenskraften hos gemenskapens varvsindustri framgår av meddelandet Mot en ny politik för varvsindustrin(1) med åtföljande förslag som ledde fram till antagandet av rådets förordning (EG) nr 1540/98 av den 29 juni 1998 om fastställande av nya regler för stöd till varvsindustrin(2). Kommissionen anser att denna strategi fortfarande är lämplig.

Inte desto mindre är kommissionen mycket oroad över det svåra läget på världsmarknaden, beroende på överkapacitet och låga priser samt möjligen på illojal konkurrens från vissa håll, till exempel skadlig prissättning. Vid rådets möte (industri) den 9 november 1999 lade kommissionen fram en första lägesrapport tillsammans med en rad förslag på åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Rådet delade kommissionens oro och efterlyste ett flertal insatser: Kommissionen uppmanades att fortsätta arbeta för att skapa rättvisa konkurrensförhållanden för branschen genom att omedelbart inleda konstruktiva förhandlingar med Sydkorea för att få stopp på den illojala konkurrensen. Vidare uppmanades industrin, medlemsstaterna och kommissionen att samla in så detaljerade uppgifter som möjligt om de påstådda snedvridningarna av konkurrensen för att kunna vidta lämpliga åtgärder inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO). Medlemsstaterna skall uppmana Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken att fortsätta undersöka huruvida villkoren och förutsättningarna för IMF:s undsättningspaket respekteras fullt ut. Slutligen bör medlemsstaterna och kommissionen fortsätta verka för rättvisa konkurrensvillkor internationellt, bland annat genom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) med sikte på att snabbt skapa rättvisa konkurrensförhållanden. Rådet välkomnade också kommissionens beslutsamhet att fullgöra sina förpliktelser enligt artikel 12 i rådets förordning (EG) nr 1540/98 och att när så krävs rapportera om utvecklingen.

Vad beträffar parlamentsledamotens särskilda frågor om spanska varv, känner kommissionen till försäljningen av Astander-varvet. Denna privatisering är den spanska regeringens sak. När kommissionen nyligen fattade beslut(3) avseende skattelättnader gjorde man det efter noggranna undersökningar och omfattande överläggningar med de spanska myndigheterna. Kommissionens slutsats blev, att stödet hade beviljats i strid med villkoren för ett tidigare stödbeslut, där kommissionen godkänt omstruktureringsstöd till offentligägda varv i Spanien. I detta läge var kommissionen tvungen att ingripa.

(1) KOM(97) 470 slutlig.

(2) EGT L 202, 18.7.1998.

(3) C3 (99) xnu 145/98.

Top