Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003958

    WRITTEN QUESTION No. 3958/98 by Marjo MATIKAINEN-KALLSTRÖM to the Commission. Counterfeit goods

    EGT C 207, 21.7.1999, p. 151 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E3958



    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 207 , 21/07/1999 s. 0151


    SKRIFTLIG FRÅGA E-3958/98

    från Marjo Matikainen-Kallström (PPE) till kommissionen

    (4 januari 1999)

    Angående: Piratprodukter

    Enligt utredningar som gjorts av den europeiska ekonomiska kommissionen ECE har Öst- och Centraleuropa vid sidan om Asien utvecklats till ett nytt stort marknadscentrum som piratprodukter transiteras igenom på väg till den inre marknaden inom EU. Piratproduktionen av varor utgör också ett viktigt hinder för utökade EU-investeringar i Östeuropa eftersom företagen märker att de i de ifrågavarande länderna inte har det rättsliga skydd som de skulle behöva.

    Hur tänker kommissionen skapa ökad effektivitet i sin kamp mot tillverkningen och distributionen av piratprodukter i Östeuropa? Vad tänker kommissionen göra för att få till stånd ett effektivare samarbete med de östeuropeiska myndigheterna på denna punkt?

    Svar från Hans van den Broek på kommissionens vägnar

    (8 februari 1999)

    Det faktum att immaterialrätten inte skyddas och efterlevs i tillräcklig utsträckning och på ett effektivt sätt i länderna i Central- och Östeuropa är ett bekymmer för kommissionen. Kommissionen håller med om att pirattillverkning och varumärkesförfalskning utgör betydande hinder för utländska investeringar.

    Genom Europaavtalen har länderna i Central- och Östeuropa förbundit sig att tillhandahålla ett immaterialrättsligt skydd på en liknande nivå som inom gemenskapen. Varje berört land har huvudansvaret för att bekämpa tillverkningen av varumärkesförfalskade varor, men kommissionen bevakar noggrant utvecklingen av det immaterialrättsliga skyddet i Central- och Östeuropa. Allmänt sett är samarbetet gott mellan kommissionen och myndigheterna i Öst- och Centraleuropa. Det har gjorts framsteg i alla länderna, särskilt i Polen, Bulgarien och Tjeckien, där på senare tid ny lagstiftning införts eller konkreta åtgärder vidtagits inom polisen, tullmyndigheterna och rättsväsendet. Kommissionen har i sina kontakter med länderna i Central- och Östeuropa regelbundet tagit upp frågan om varumärkesförfalskning och pirattillverkning och kommer att fortsätta göra det. Sedan 1992 har kommissionen dessutom genom Phare-programmet givit tekniskt bistånd till de nationella myndigheterna, särskilt genom de program för flera länder som avser immateriell och industriell äganderätt. Rättsligt stöd och utbildning av åklagare, domare, tull- och polistjänstemän är viktiga inslag i detta bistånd.

    Top