Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003631

WRITTEN QUESTION No. 3631/98 by Panayotis LAMBRIAS to the Commission. Measures to encourage the use of olive oil as part of the campaign to prevent cardiovascular disease

EGT C 207, 21.7.1999, p. 96 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E3631



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 207 , 21/07/1999 s. 0096


SKRIFTLIG FRÅGA E-3631/98

från Panayotis Lambrias (PPE) till kommissionen

(3 december 1998)

Angående: Vidtagande av åtgärder för att främja användning av olivolja inom ramarna för kampanjen för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Europeiska kommissionen ger inom ramarna för sin verksamhet för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar ekonomiskt stöd till det europeiska nätverket för kardiologer (European Heart Network), vilket nyligen anordnade en framgångsrik kampanj inom Europaparlamentet och gav ut en mycket nyttig skrift om mat, näringsintag och förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar inom Europeiska unionen ("Food, Nutrition and Cardiovascular disease prevention in the European Union"). Ett bärande argument i kampanjen, men även i skriften, borde dock vara att man bör använda olivolja, som dels vetenskapligt har bevisats vara den mest hälsosamma dieten med låga halter av omättat fett, dels är en av basprodukterna i medlemsstaterna vid Medelhavet.

Avser kommissionen att vidta några åtgärder för att inleda en bred kampanj för att främja användning av olivolja genom att ekonomiskt stödja de kardiologiska organisationerna i medlemsstaterna vid Medelhavet, vilka är medlemmar i det europeiska nätverket för kardiologer?

Svar från Pádraig Flynn på kommissionens vägnar

(4 februari 1999)

Kommissionen delar parlamentsledamotens uppfattning att konsumtion av olivolja har en positiv inverkan på hälsan och att omättat fett är viktigt i en hälsosam kost. Allmänt sett är kost tillsammans med fysisk aktivitet en central hälsofaktor och är därför en av prioriteringarna i gemenskapens åtgärdsprogram för främjande av och upplysning, undervisning och utbildning om hälsa(1).

Kommissionen har inte planerat något ekonomiskt stöd till en kampanj för att främja konsumtion av olivolja inom ramen för detta åtgärdsprogram. Kommissionen ger stöd till ett europeiskt projekt för att utarbeta en grund för eventuella europeiska rekommendationer för en hälsosam kost. Projektet leds av universitetet på Kreta och avsikten är att undersöka fettets roll i en hälsosam kost. Kommissionen har valt detta tillvägagångssätt eftersom man måste se på kosten som helhet snarare än enskilda produkter. Europeiska kostrekommendationer skulle ge kommissionen ett viktigt instrument för dess arbete med att säkerställa att hälsokrav införlivas med andra EU-åtgärder som föreskrivs i fördragen.

Inom ramen för gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) och i enlighet med rådets förordning (EEG) 1970/80 av den 22 juli 1980 om allmänna tillämpningsföreskrifter för kampanjer avsedda att främja konsumtionen av olivolja i gemenskapen(2), har kommissionen genomfört reklamkampanjer sedan början av 1980-talet. Syftet är att öka konsumtionen av överskottsprodukter och på så sätt bidra till att marknaden stabiliseras. Den sjunde reklamkampanjen för olivolja i gemenskapen kommer att lanseras under våren 1999 och kommer att omfatta alla medlemsstater. Den kommer att ha en sammanlagd budget på ungefär 15 miljoner euro per år för tre år i följd för att sprida vetenskapliga kunskaper om olivoljans näringsegenskaper, samt till åtgärder som annonser, PR och reklam. All information till allmänheten grundas på objektiv och riktig vetenskaplig information om olivoljans näringsaspekter. Allt informationsmaterial kontrolleras av ett forskningsinstitut som specialiserar sig på hälsorelaterade aspekter av kosten. Man kommer att göra reklam för olivolja inom ramen för "Medelhavskosten" som har bevisats ha positiv inverkan på hälsan.

(1) Europaparlamentets och rådets beslut nr 645/96/EG av den 29 mars 1996 - EGT L 95, 16.4.1996.

(2) EGT L 192, 26.7.1980 och EGT L 288, 31.10.1980.

Top