Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E001778

    WRITTEN QUESTION No. 1778/98 by Reimer BÖGE to the Commission. Analytical studies and cooperation on Agenda 2000

    EGT C 31, 5.2.1999, p. 80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E1778



    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 031 , 05/02/1999 s. 0080


    SKRIFTLIG FRÅGA E-1778/98

    från Reimer Böge (PPE) till kommissionen

    (5 juni 1998)

    Ämne: Om analyser och deltagande vid utarbetandet av Agenda 2000

    1, Kan kommissionen ange vilka utomstående experter respektive forskare som inom ramen för förberedelserna av Agenda 2000 har bistått kommissionen med analyser och kalkyler?

    2. Vilka av dessa har kommit till användning i kommissionens förslag?

    3. Har kommissionen själv tillgång till mikroekonomiska kalkyler angående Agenda 2000:s konsekvenser för jordbruksföretagen och de olika regionerna, och om det förhåller sig så, vilka?

    4. Vilka enheter inom GD VI sysslade med utvecklingen av det jordbrukspolitiska konceptet?

    5. Gjordes de personer som är ansvariga för de olika marknadssektorerna delaktiga i förberedelserna, analyserna och planeringen?

    Svar från Franz Fischler på kommissionens vägnar

    (10 juli 1998)

    1. - att förbereda jordbruksavsnittet av Agenda 2000(1) utförde kommissionen en rad förberedande undersökningar på följande områden:

    - Den långsiktiga utvecklingen av de huvudsakliga jordbruksmarknaderna inom och utanför gemenskapen.

    - En djupgående analys av situationen inom de sektorer som direkt berörs av reformen, och för jordbruksgrödor, en första utvärdering av effekten av reformen 1992.

    - En analys av vilka huvudsakliga tendenser som kan urskiljas på landsbygden.

    - En första utvärdering av miljöåtgärder inom jordbruket samt av beskogningsprogram.

    - En analys av jordbruksekonomierna i de central- och östeuropeiska länderna, utvecklingen innan och den förväntade utvecklingen efter anslutningen samt den förväntade effekten på jordbruksmarknaderna inom den utvidgade gemenskapen.

    För att utföra detta arbete togs många kontakter med experter från den akademiska världen och från näringslivet. Dessutom analyserade och använde kommissionen resultaten från andra undersökningar och prognoser, särskilt undersökningar som finansierats av gemenskapens jordbruksforskningsprogram (FAIR) samt prognoser publicerade av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Världsbanken, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Allmänna tull- och handelsavtalet (GATT), Världshandelsorganisationen (WTO), Förenta staternas jordbruksdepartement (USDA), Institutet för livsmedels- och jordbrukspolitisk forskning (FAPRI) och den australiensiska byrån för jordbruksforskning (ABARE).

    För särskilda frågor konsulterade kommissionen externa experter. Detta gällde särskilt avsnittet om jordbruket in Central- och Östeuropa och landbygdsutvecklingen. En undersökning utfördes om världsmarknaden för nötkött och framtidsutsikterna för gemenskapens export. Dessutom kunde kommissionen dra fördel av undersökningar som utförts inom ramen för FAIR-programmet, nämligen projekten FAIT 1 - CT95-0029, "Agricultural implications of CEEC accession to the EU" och FAIR 3 - CT96-1849, "Common agricultural policy regional impact analysis (CAPRI)".

    2. De viktigaste resultaten från de analyser som kommissionen gjort har publicerats som meddelanden och rapporter eller i form av arbetsdokument från generaldirektoratet för jordbruk. De flesta av dessa dokument innehåller hänvisningar med angivande av de viktigaste källorna.

    3. För att utvärdera effekten av förslagen i Agenda 2000 har kommissionen använt en sektormodell som kallas SPEL-MFSS, som utvecklats av universitet i Bonn och nu används av Eurostat. Detta är den fullständigaste politiska simuleringsmodellen för gemenskapens jordbruk och den gör det möjligt att utvärdera effekterna av politiska förändringar på mellanlång sikt. Tidigare erfarenheter, t.ex. i samband med 1992 års reform, har bekräftat användbarheten av denna modell.

    Mikroekonomiska analyser som grundas på uppgifter från informationssystement för jordbruksföretagens redovisning (FADN) har använts för att undersöka särskilda frågor under utberedandet av förslagen. Metoden har presenterats för och diskuterats bland experter från medlemsstaterna i FADN-kommittén tillsammans med undersökningar som utförts i en del medlemsstater på grundval av uppgifter från FADN.

    Beträffande analysen av den totala effekten stödde sig inte kommissionen på mikroekonomiska beräkningar för de så kallade representativa jordbruken eller modelljordbruken baserade på FADN. Erfarenheterna från reformen 1992 har visat att sådana beräkningar på grund av sin statiska karaktär lätt kan leda till missvisande resultat, som är avhängiga av vilka arbetshypoteser som använts.

    Kommissionen är emellertid medveten om de många statiska mikroekonomiska beräkningar som har gjorts och lagts fram av en del näringslivsorganisationer.

    4. och 5. I arbetet med att formulera vilken politik som skall föras har samtliga berörda enheter inom generaldirektoratet för jordbruk varit inblandade - något som inte nödvändigtvis betyder samtliga tjänstemän - samt också de olika marknadssektorerna. Arbetet samordnades och övervakades av generaldirektören. Den slutliga politiken, som grundades på analyser, argument och det förberedande arbetet, har fastslagits av kommissionen på förslag av den ledamot som har ansvar för jordbruk och landsbygdsutveckling.

    (1) KOM(97) 2000 slutlig.

    Top