EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E001565

WRITTEN QUESTION No. 1565/98 by Viviane REDING to the Commission. Centralization of supplies purchasing for the European institutions

EGT C 386, 11.12.1998, p. 150 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E1565



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 386 , 11/12/1998 s. 0150


SKRIFTLIG FRÅGA E-1565/98

från Viviane Reding (PPE) till kommissionen

(20 maj 1998)

Ämne: Koncentration av de europeiska institutionernas inköp av materiel

Tillsammans med de övriga europeiska institutionerna försöker kommissionen att till Bryssel centralisera inköpen av materiel, i synnerhet lösöre, för att på så sätt reducera kostnaderna. Det gäller att å ena sidan göra mer omfattande beställningar och å andra sidan få längre kontraktsperioder, som successivt kan förnyas och vara upp till tio år. Detta nya tillvägagångssätt som vid första anblicken verkar leda till besparingar, har dock sina brister. Först och främst är medellivslängden på lösöre ofta kortare än de kontraktsperioder som kommissionen önskar. Vidare favoriserar det nya tillvägagångssättet de stora företagen som har en kapacitet att svara upp mot allt större och större beställningar.

Är kommissionen medveten om att de stora beställningarna, de längre kontraktstiderna och centraliseringen till Bryssel missgynnar de små och medelstora företagen? Är kommissionen vidare medveten om att i utbyte mot marginella kostnadsminskningar, bestraffar den i hög grad en av de sektorer av ekonomin som kommissionen knyter starka förhoppningar till när det gäller skapandet av nya arbetstillfällen?

Vilka åtgärder ämnar kommissionen vidtaga för att undvika de negativa följderna för de små och medelstora företagen av ansträngningarna att hålla nere kostnaderna?

Svar från Erkki Liikanen på kommissionens vägnar

(22 juni 1998)

Målsättningen med långtidskontrakten och centraliseringen av inköp av inventarier är inte bara att minska inköpskostnaderna, utan också att standardisera utrustningen bland annat för att underlätta förvaltningen, främja utbytet och begränsa omfördelningen av inventarierna vid flytt.

Kontrakten ingås för att komplettera och förnya inventarierna i kommissionens och eventuellt andra institutioners byggnader. Kontraktens varaktighet har inget att göra med livslängden på det material som avses.

Långtidskontrakten binder kommissionen - eller en annan institution - till en leverantör för en längre period utan att påverka den årliga inköpsvolymen. Inköpen är i allmänhet betydande och kan variera stort från ett år till ett annat. För att säkerställa att leveranserna genomförs utan problem och för att undvika att leverantörernas ekonomi rubbas väljer kommissionen att göra sina inköp från företag vars produktionskapacitet motsvarar dessa behov, utan att diskriminerande klausuler införs gentemot europeiska företag och särskilt inte gentemot de små och medelstora företagen.

Kommissionens allmänna inköpsstrategi består i att uppnå bästa förhållande mellan kvalitet och pris för att de offentliga medlen skall användas optimalt under nuvarande budgetåtstramning. Detta är den europeiska politikens målsättning för offentlig upphandling vars syfte bland annat är att förbättra europeiska företags konkurrenskraft.

Top