EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E002630

WRITTEN QUESTION No. 2630/97 by Roberta ANGELILLI to the Commission. Risks to human health from excessive exposure to non- ionising electromagnetic radiation

EGT C 102, 3.4.1998, p. 78 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E2630



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 102 , 03/04/1998 s. 0078


SKRIFTLIG FRÅGA E-2630/97 från Roberta Angelilli (NI) till kommissionen (1 september 1997)

Ämne: Faror för människan i samband med hög exponering för icke-joniserande elektromagnetisk strålning

Den nyaste teknologin använder i stor utsträckning så kallad icke-joniserande strålning, dvs. elektromagnetiska vågor med en frekvens på mellan 10 khz och 300 ghz. Koncentrationerna av dessa vågor har ökat på alla områden där det finns människor.

Under senaste tid har situationen i och med den oerhört snabba utvecklingen av radio- och TV- samt mobiltelefonitjänster förvärrats så mycket att man kan påvisa uppenbara fall, exempelvis stadsdelen Prati i Rom, som kännetecknas av en ytterst hög koncentration av elektromagnetiska vågor. Invånarna i Prati hör ofta ¨ekot¨ från vissa radioutsändningar i porttelefonen eller får uppleva att vissa elektriska hushållsmaskiner plötsligt startar. De lokala kvarterskommittéerna har upprepade gånger anmält dessa händelser till myndigheterna under senaste tid.

Den europeiska lagstiftningen på detta område verkar också vara bristfällig, om det är sant att det alltjämt saknas officiella undersökningar om effekterna på kort och lång sikt av överexponering för icke-joniserande strålning.

Kan kommissionen uppge

1. om det finns bestämmelser på europeisk nivå vad gäller skydd av hälsan mot faror i samband med överexponering för icke-joniserande strålning,

2. om det finns officiella och tillförlitliga undersökningar avseende detta, vilka bevisar att vågorna inte är farliga för människor,

3. om man inte bör undvika stora koncentrationer av högeffektiva mottagar- och sändarssystem i ett visst område,

4. vilka följder rekommendationerna i grönboken om mobila kommunikationer har haft för strävan att prioritera miljöfrågor och skydd av hälsan i samband med utvecklingen av mobila kommunikationssystem?

Svar från Pádraig Flynn på kommissionens vägnar (23 oktober 1997)

Kommissionen är medveten om den oro som råder angående hälsorisker i samband med exponering för icke-joniserande elektromagnetisk strålning.

Av denna orsak bevakar kommissionen den forskning som utförs på detta område och tar alla nödvändiga initiativ som ingår i dess befogenheter för att garantera att gemenskapens krav på skydd för arbetstagare och allmänheten uppfylls.

1. Det finns gemenskapslagstiftning om minimikrav för säkerhet och hälsa i arbete vid bildskärm ((Rådets direktiv 90/270/EEG om minimikrav för säkerhet och hälsa i arbete vid bildskärm (femte särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG). EGT L 156, 21.6.1990. )).

För begränsning av arbetstagares exponering för icke-joniserande elektromagnetisk strålning lade kommissionen fram ett förslag 1993 ((Kommissionens förslag till rådets direktiv om minimikrav för säkerhet och hälsa vad gäller exponering av arbetstagare för de risker som beror på fysikaliska agenser. EGT C 77, 18.3.1993. )). Vidare förbereds, på grundval av vetenskapliga belägg, förslag till rekommendationer om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält med en frekvens på mellan 1 hertz (Hz) och 300 gigahertz (Ghz)

2. Elektromagnetisk strålning kan orsaka termiska effekter som vanligtvis förekommer i samband med omvandling av energi till värme. Det finns välgrundade vetenskapliga belägg för detta, vilka utgör den biologiska grunden för de riktlinjer för gränsvärden för exponering som har sammanställts av internationellt erkända organ bestående av framstående forskare, främst den internationella kommissionen för skydd mot icke-joniserande strålning (ICNIRP).

Däremot har man inte kunnat påvisa potentiella icke-termiska effekter som skulle orsaka eller påskynda cancer och forskningen pågår oavbrutet på detta område.

Inom ramen för Världshälsoorganisationens projekt som gäller elektromagnetiska fält förbereds som bäst riktlinjer för riskbedömning. Kommissionen spelar en viktig roll i detta arbete och annan verksamhet på området med syfte att föreslå relevanta gemenskapsåtgärder om det visar sig att icke-termiska effekter förekommer.

En översikt av befintliga undersökningar, Non-ionizing radiation: Sources, exposure and health effects, offentliggjordes av kommissionen 1996. Ett exemplar översänds till parlamentsledamoten och Europaparlamentets sekretariat.

3. Kommissionens förslag till rådets direktiv om bedömning av inverkan av vissa planer och program på miljön ((KOM(96) 511 slutlig. )) omfattar frågan om installation av mottagar- och sändarsystem.

4. En expertgrupp ombads utarbeta ett samordningsprogram för forskning av potentiella hälsoeffekter som orsakas av mobila kommunikationssystem.

I slutet av 1996 kartlade experterna frågan om epidemiologisk, biofysisk och biologisk forskning om atermiska effekter som saknades. Även arbete om exponeringssystem och dosimetri är nödvändigt för att man skall kunna fastställa effekterna av dos-respons på komplexa delar av kroppen såsom huvudet. Kommissionen överväger för närvarande hur den på bästa sätt skall kunna integrera experternas rekommendationer i sina förslag som berör gemenskapens forsknings- och utvecklingsprogram.

Top