EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E001060

WRITTEN QUESTION No. 1060/97 by Jacques DONNAY , Jean- Claude PASTY to the Council. Traffic in cocaine from Surinam

EGT C 82, 17.3.1998, p. 5 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E1060



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 082 , 17/03/1998 s. 0005


SKRIFTLIG FRÅGA E-1060/97 från Jacques Donnay (UPE) och Jean-Claude Pasty (UPE) till rådet (24 mars 1997)

Ämne: Handel med kokain från Surinam

Befolkningen i norra Frankrike, och i synnerhet i området kring Lille, drabbas i allt större omfattning av de katastrofala följderna av handeln med droger, från framför allt Colombia och Surinam via Nederländerna.

Den nederländska pressen har nyligen återigen skrivit om den omfattande kokainhandeln som har förbindelse med den surinamesiska maffians verksamhet.

Den nederländska justitieministern tycks idag ha tillräckliga bevis för att kunna vidta rättsliga åtgärder mot de mycket säkert identifierade upphovsmännen till denna handel.

Det vore önskvärt att Nederländernas justitiedepartement tog ett rättsligt initiativ, eftersom det skulle kunna komplettera de diplomatiska åtgärder som redan vidtagits.

1. Har Europeiska rådets ordförande för avsikt att föreslå den nederländska regeringen att vidta åtgärder mot upphovsmännen till denna handel, med tanke på att Europeiska rådet beslutat att prioritera kampen mot droghandeln?

2. Är Europeiska rådets ordförande också beredd att inleda ett samarbete med övriga medlemsstater i Europeiska unionen, som drabbas av denna trafik, framför allt i form av samarbete mellan polismyndigheterna, och ge tillgång till de berörda dokumenten?

Svar (16 oktober 1997)

1. Kampen mot den olagliga handeln med narkotika var en av de högst prioriterade frågorna under såväl det irländska som det nederländska ordförandeskapet under andra hälften av 1996 och den första hälften av 1997. Rådet har fattat ett antal beslut som syftar till ökat samarbete mellan medlemsstaterna och deras myndigheter med ansvar för brottsbekämpning i deras kamp mot narkotika, såsom:

- Den gemensamma åtgärden av den 29 november 1996 om samarbete mellan tullmyndigheter och företag för att bekämpa olaglig narkotikahandel.

- Den gemensamma åtgärden av den 29 november 1996 om utbyte av information om kemisk profilanalys av narkotika för att underlätta ett förbättrat samarbete mellan medlemsstaterna i kampen mot olaglig narkotikahandel.

- Rådets resolution av den 29 november 1996 om upprättande av avtal om polis- och tullsamarbete i kampen mot narkotika.

- Den gemensamma åtgärden av den 17 december 1996 om tillnärmning av Europeiska unionens medlemsstaters lagstiftning och praktiska tillämpning för att bekämpa narkotikamissbruk samt förebygga och bekämpa olaglig narkotikahandel.

- Rådets resolution av den 20 december 1996 om utdömande av straff vid grova brott avseende narkotikahandel.

- Den gemensamma åtgärden av den 9 juni 1997 om förfining av kriterier för målinriktade kontroller, urvalsmetoder osv. och insamlande av tull- och polisuppgifter.

- Den gemensamma åtgärden av den 16 juni 1997 om informationsutbyte, riskbedömning och kontroll av nya syntetiska droger.

2. Samarbete mellan Europeiska unionen och Latinamerika i kampen mot narkotikahandeln är i ständig utveckling. I september 1995 hölls ett ministermöte med Andinska gemenskapen. Efter detta möte ägde expertmöten på hög nivå rum i mars 1996 och juni 1997.

3. Under det nederländska ordförandeskapet har åtgärder mot latinamerikanska kriminella organisationer särskilt uppmärksammats. Europols narkotikaenhet ENE har utarbetat en rapport och genomförandet av dess rekommendationer kommer att påbörjas under det luxemburgska ordförandeskapet.

Hittills har inte ordförandeskapet vidtagit några särskilda åtgärder när det gäller den olagliga narkotikahandeln från Surinam.

Frågan om en enskild medlemsstats vidtagande av rättsliga eller andra åtgärder är den medlemsstatens ansvar och faller inte inom rådets verksamhetsområde.

Top