Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62021CC0817

Förslag till avgörande av generaladvokaten Collins föredraget den 26 januari 2023.
R.I. mot Inspecţia Judiciară och N.L.
Begäran om förhandsavgörande från Curtea de Apel Bucureşti.
Begäran om förhandsavgörande – Rättsstaten – Rättsväsendets oberoende – Artikel 19.1 andra stycket FEU – Beslut 2006/928/EG – Domares oavhängighet – Disciplinärt förfarande – Domstolsinspektionen – Chefsinspektör med befogenheter i fråga om normgivning, uttagning, utvärdering, utnämning och disciplinär utredning.
Mål C-817/21.

ECLI identifier: ECLI:EU:C:2023:55

 FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT

ANTHONY MICHAEL COLLINS

föredraget den 26 januari 2023 ( 1 )

Mål C‑817/21

R.I.

mot

Inspecţia Judiciară,

N.L.

(begäran om förhandsavgörande från Curtea de Apel București (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien))

”Begäran om förhandsavgörande – Rättsstaten – Artikel 2 FEU – Artikel 19.1 FEU – Beslut 2006/928/EG – Effektivt domstolsskydd – Domares oavhängighet – Disciplinär utredning och disciplinförfarande – Inspecţia Judiciară (Domar- och åklagarinspektionen) – Chefsinspektörens befogenheter – Behandling av disciplinförfarande mot en chefsinspektör – Biträdande chefsinspektörens roll”

I. Inledning

1.

Inspecţia Judiciară (Domar- och åklagarinspektionen, Rumänien) (nedan kallad Domar- och åklagarinspektionen) är det rättsliga organ som ansvarar för att genomföra disciplinära utredningar och inleda disciplinförfaranden mot domare och åklagare i Rumänien. Enligt de regler som styr Domar- och åklagarinspektionen ska chefsinspektören utse den biträdande chefsinspektören efter eget gottfinnande. Den biträdande chefsinspektörens mandat är avhängigt och sammanfaller med chefsinspektörens mandat och alla tjänstemän är underordnade chefsinspektören, på vilken deras karriärsutveckling beror.

2.

R.I. (nedan kallad sökanden) har gjort flera anmälningar till Domar- och åklagarinspektionen mot domare och åklagare som är inblandade i brottmål mot henne. Domar- och åklagarinspektionen lämnade hennes anmälningar utan åtgärd. Chefsinspektören fastställde Domar- och åklagarinspektionens beslut. Sökanden överklagade besluten vid rumänsk domstol. Inom ramen för dessa förfaranden vill Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) få klarhet i huruvida ett sådant organ som Domar- och åklagarinspektionen måste ge samma garantier för oberoende och opartiskhet som de som krävs för domstolar enligt unionsrätten. ( 2 ) Den hänskjutande domstolen vill särskilt få klarhet i huruvida unionsrätten, mot bakgrund av ovan beskrivna regler, utgör hinder för nationell lagstiftning eller regler som gör Domar- och åklagarinspektionens biträdande chefsinspektör ansvarig för att övervaka utredningen av anmälningar mot inspektionens chefsinspektör och de disciplinutredningar som kan följa av dessa.

II. Tillämpliga bestämmelser

A.   Unionsrätt – Beslut 2006/928/EG

3.

Kommissionens beslut 2006/928/EG av den 13 december 2006 om inrättande av en mekanism för samarbete och kontroll av Rumäniens framsteg vid uppfyllandet av de särskilda riktmärkena för reformen av rättsväsendet och kampen mot korruption ( 3 ) har sitt ursprung i två konstaterade risker. Den första avsåg en allvarlig störning i den inre marknadens funktion till följd av Rumäniens underlåtenhet att genomföra de åtaganden som landet gjort inom ramen för sin anslutning till Europeiska unionen. Den andra risken bestod i allvarliga brister från Rumäniens sida vad gäller iakttagandet av unionsrätten inom området med frihet, säkerhet och rättvisa. För att avhjälpa dessa brister föreskrivs i bilagan till beslut 2006/928 riktmärken för reformen av rättsväsendet och kampen mot korruption. Dessa riktmärken syftar till att Rumänien ska säkerställa iakttagandet av rättsstatsprincipen enligt artikel 2 FEU. Rumänien är skyldigt att, mot bakgrund av principen om lojalt samarbete i artikel 4.3 FEU, vidta lämpliga åtgärder för att uppfylla riktmärkena, med vederbörlig hänsyn till de rapporter som Europeiska kommissionen upprättat på grundval av beslut 2006/928 och särskilt till rekommendationerna i beslutet. ( 4 )

4.

I artikel 1 i beslut 2006/928 föreskrivs således att Rumänien, från och med år 2007, senast den 31 mars varje år ska rapportera till kommissionen om de framsteg som gjorts med att uppfylla vart och ett av de riktmärken som anges i bilagan till beslutet. Kommissionen får när som helst lämna tekniskt bistånd genom olika åtgärder och samla in och utbyta information om uppfyllandet av riktmärkena samt anordna expertgruppbesök till Rumänien för detta ändamål. De rumänska myndigheterna måste lämna nödvändigt bistånd i samband med detta. Bilagan till beslut 2006/928 omfattar följande riktmärken bland dem som det hänvisas till i artikel 1:

”1.   Sörja för ett öppnare och effektivare rättsligt förfarande bland annat genom att öka kapaciteten och ansvarigheten hos Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien). Rapportera om och övervaka verkningarna av de nya civil- och straffprocesslagarna.

3.   Bygga vidare på de framsteg som redan gjorts och fortsätta att genomföra professionella, oberoende undersökningar rörande fall av påstådd korruption på hög nivå.

4.   Vidta ytterligare åtgärder för att förebygga och bekämpa korruption, i synnerhet inom den lokala förvaltningen.”

B.   Rumänsk rätt

1. Lag nr 317/2004

5.

I artikel 44 i Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (lag nr 317/2004 om Högsta rättsrådet) av den 1 juli 2004, ( 5 ) i dess ändrade och kompletterade lydelse (nedan kallad lag 317/2004), föreskrivs följande:

”1.   Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien) ska genom sina avdelningar utöva rollen som dömande organ i fråga om domares och åklagares disciplinansvar för de handlingar som föreskrivs i lag nr. 303/2004 i dess nyutgivna ändrade och utökade lydelse.

3.   Disciplinförfaranden i fall av överträdelser av domare, åklagare och biträdande domare ska inledas av Domar- och åklagarinspektionens tjänstemän.

6.   För att ett disciplinförfarande ska kunna inledas är det obligatoriskt för Domar- och åklagarinspektionen att genomföra en disciplinär utredning.”

6.

I artikel 45 i lag 317/2004 anges följande:

”1.   Domar- och åklagarinspektionen får inleda ett ärende på eget initiativ och en skriftlig och motiverad anmälan kan lämnas in till inspektionen av varje berörd person, inklusive Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien), vad gäller disciplinbrott av domare och åklagare.

4.   Om det vid en inledande utredning framkommer att det saknas bevis för disciplinbrott ska inga ytterligare åtgärder vidtas avseende anmälan, och resultatet ska meddelas direkt till den person som gjort anmälan och till den person som berörs av den. Beslutet att avsluta ärendet ska bekräftas av chefsinspektören. Beslutet får endast upphävas en gång av chefsinspektören, som genom ett skriftligt och motiverat beslut kan besluta om ytterligare utredningar.

…”

7.

Artikel 451.1 i lag 317/2004 har följande lydelse:

”Den person som har gjort anmälan kan lämna in en invändning till chefsinspektören mot beslutet att avsluta ärendet enligt artikel 45.4, inom 15 dagar från delgivningen av beslutet. Invändningen ska behandlas inom 20 dagar från det att den registrerades hos Domar- och åklagarinspektionen.”

8.

I artikel 47 i lag 317/2004 föreskrivs följande:

”1.   När den disciplinära utredningen har slutförts får tjänstemannen genom ett skriftligt och motiverat beslut besluta:

a)

att bifalla anmälan genom att inleda ett disciplinförfarande och hänskjuta ärendet till den relevanta avdelningen vid Högsta rättsrådet, eller

b)

att anmälan ska lämnas utan åtgärd om utredaren efter en disciplinär utredning finner att villkoren för att inleda förfarandet inte är uppfyllda.

3.   Tjänstemannens beslut får endast meddelas efter bekräftelse från chefsinspektören. Chefsinspektören får beordra tjänstemannen att komplettera den disciplinära utredningen. Den kompletterande utredningen ska utföras av tjänstemannen inom 30 dagar från den dag då chefsinspektören beslutade om den.

4.   Tjänstemannens beslut får endast upphävas en gång, skriftligen och med motivering, av chefsinspektören, som genom ett skriftligt och motiverat beslut får besluta om en kompletterande disciplinär utredning. Efter det att den disciplinära utredningen har slutförts får chefsinspektören skriftligen och med motivering besluta om någon av de åtgärder som anges i punkt 1 a) eller b).

…”

9.

I artikel 65.2–65.4 i lag 317/2004 föreskrivs följande:

”2.   Domar- och åklagarinspektionen ska ledas av en chefsinspektör-domare, som ska utses genom uttagningsprov som anordnas av Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien). Denne ska biträdas av en biträdande chefsinspektör som utses av chefsinspektören.

3.   Domar- och åklagarinspektionen ska agera i linje med principen om yrkesmässig oavhängighet i förhållande till Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien), domstolarna och de åklagarmyndigheter som är knutna till dem, samt andra offentliga myndigheter, och utöva sina befogenheter att analysera, utreda och övervaka specifika verksamhetsområden i enlighet med lag och för att säkerställa dess efterlevnad.

4.   Reglerna för genomförandet av inspektionsarbetet ska godkännas av chefsinspektören genom förordning.”

10.

I artikel 66.3 i lag 317/2004 föreskrivs följande:

”3. Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet samt dess avdelningars organisatoriska struktur och funktioner ska fastställas i en förordning som godkänns genom ett beslut av chefsinspektören…”

11.

Artikel 69.1 och 69.4 i lag 317/2004 har följande lydelse:

”1.   Chefsinspektören har följande huvudsakliga uppgifter.

a)

Chefsinspektören ska bland tjänstemännen utse ledningsgruppen – den biträdande chefsinspektören och cheferna för direktoraten – på grundval av ett förfarande som ska innefatta en bedömning av de särskilda förvaltningsplanerna för varje tjänst, så att ledningens sammanhållning, yrkeskompetens och effektiva kommunikation säkerställs. Deras mandatperiod ska löpa ut samtidigt som chefsinspektörens.

a1) Chefsinspektören ska förvalta och organisera Domar- och åklagarinspektionens verksamhet.

a2) Chefsinspektören ska vidta åtgärder för att samordna arbetet för övriga anställda vid Domar- och åklagarinspektionen som inte är tjänstemän.

g)

Chefsinspektören ska i enlighet med lag utse tjänstemännen och andra kategorier av personal vid Domar- och åklagarinspektionen, samt förordna om ändring, avstängning och upphörande av deras anställnings- eller tjänstgöringsförhållanden.

h)

Chefsinspektören ska fastställa de enskilda uppdragen och uppgifterna för den personal som står under dess ledning genom att godkänna deras arbetsbeskrivningar.

i)

Chefsinspektören ska, i enlighet med lag, genomföra bedömningar av den personal som står under dess ledning.

4.   Den biträdande chefsinspektören ska på eget initiativ ersätta chefsinspektören och bistå denne med att granska och avge yttranden om handlingar och beslut antagna av tjänstemännen, samt utföra alla andra uppgifter som fastställts av chefsinspektören.”

12.

I artikel 70 i lag 317/2004 anges följande:

”1.   Tjänstemännen vid Domar- och åklagarinspektionen ska utses av chefsinspektören efter ett uttagningsprov som anordnats av inspektionen ….

2.   Uttagningsprovet ska bestå av ett skriftligt prov och en intervju … Reglerna om hur uttagningsprovet ska organiseras och utföras ska godkännas av chefsinspektören och publiceras i Monitorul Oficial al României, del I.”

13.

Artikel 71.2 i lag 317/2004 har följande lydelse:

”Bestämmelserna om påföljder, disciplinära åtgärder och disciplinförfaranden ska i tillämpliga delar gälla tjänstemännen.”

14.

I artikel 72 i lag 317/2004 anges följande:

”1.   Tjänstemännen ska utföra sitt arbete på ett oberoende och opartiskt sätt.

…”

15.

I artikel 77 i lag 317/2004 föreskrivs följande:

”1.   Tjänstemännens yrkesutövning ska varje år bedömas av en kommission bestående av chefsinspektören och två andra ledamöter som valts av tjänstemännens generalförsamling, med ett omdöme av: ’mycket bra’, ’bra’, ’tillfredsställande’ eller ’otillfredsställande’.

5.   En tjänsteman som får omdömet ’otillfredsställande’ eller omdömet ’tillfredsställande’ två på varandra följande gånger ska entledigas från tjänsten som tjänsteman.

6.   Kriterierna för bedömning av tjänstemännens yrkesutövning och bedömningsförfarandet ska fastställas i förordningen om Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet.”

2. Förordningar som antagits av generaldirektören för Domar- och åklagarinspektionen

16.

År 2018 antog chefsinspektören tre förordningar ( 6 ) vid utövandet av sin befogenhet enligt artikel 66.3 i lag 317/2004.

17.

Enligt Ordinul nr. 131/2018 al inspectorului-șef al Inspecției Judiciare privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru numirea în funcție a inspectorilor judiciari (beslut nr. 131/2018 av Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör om godkännande av förordningarna om organisering och genomförande av uttagningsprov för tillsättning av tjänstemän) ( 7 ) utser chefsinspektören tjänstemännen efter ett uttagningsprov i form av ett skriftligt prov och en intervju. Chefsinspektören är ordförande för den intervjunämnd, i vilken inspektören är medlem, tillsammans med direktörerna för Domar- och åklagarinspektionens direktorat och en psykolog, som utses av chefsinspektören och som har rådgivande funktioner.

18.

Enligt Ordinul nr. 134/2018 al inspectorului-șef al Inspecției Judiciare privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare (beslut nr. 134/2018 av Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör om godkännande av förordningarna om Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet) ( 8 ) utnämner chefsinspektören, bland tjänstemännen, Domar- och åklagarinspektionens ledningsgrupp. Denna består av den biträdande chefsinspektören och direktörerna för Domar- och åklagarinspektionens direktorat. Utnämningsförfarandet för dessa tjänster består i att chefsinspektören intervjuar kandidaterna med utgångspunkt i ett förvaltningsprojekt. En nämnd bestående av chefsinspektören och två tjänstemän som valts av tjänstemännens generalförsamling bedömer Domar- och åklagarinspektionens personal. Kriterierna för denna bedömning innefattar en utvärdering av kandidaternas uppförande och deras kommunikation med generaldirektören.

19.

I Ordinul nr. 136/2018 al Inspectorulu-șef al Inspecției judiciare de asurare a Regulamentului privind Normele de efectuare a Lucrărilor de Inspecție av den 11 december 2018 (beslut nr. 136/2018 av Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör om godkännande av förordningarna om regler för genomförandet av inspektionsverksamhet) ( 9 ) fastställs metoderna för analys, kontroll och övervakning av disciplinära utredningar av domare och åklagare. I beslutet regleras bland annat förfarandet för handläggning av anmälningar, utnämnandet av tjänstemän, fastställandet, beräkningen och förlängningen av tidsfrister samt delgivning av vissa inlagor.

III. Målet vid den nationella domstolen, tolkningsfrågan och förfarandet vid domstolen

20.

Sökanden är part i flera brottmål vid rumänsk domstol. Hon gjorde flera disciplinanmälningar till Domar- och åklagarinspektionen mot vissa av de domare och åklagare som arbetade med målen. Begäran om förhandsavgörande har framställts inom ramen för förfarandet vid Judecătoria Bolintin-Vale (Förstainstansdomstolen i Bolintin-Vale, Rumänien) och Tribunalul Giurgiu (Domstolen för Giurgiu, Rumänien). Domar- och åklagarinspektionen antog flera beslut med anledning av sökandens anmälningar, ( 10 ) av vilka chefsinspektören fastställde flera.

21.

Sökanden överklagade ett beslut från Domar- och åklagarinspektionen av den 2 juli 2018 som fastställts av chefsinspektören. ( 11 ) Den 27 september 2019 ogiltigförklarade Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) beslutet av den 2 juli 2018 med motiveringen att Domar- och åklagarinspektionen inte hade prövat sökandens argument på ett korrekt sätt. Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) återförvisade ärendet till Domar- och åklagarinspektionen för ytterligare bedömning. ( 12 ) Den 29 september 2020 förklarade Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Högsta domstolen, Rumänien) att Domar- och åklagarinspektionens överklagande mot domen inte kunde tas upp till prövning.

22.

Den 11 mars 2021 fattade Domar- och åklagarinspektionen ett nytt beslut genom vilket inspektionen återigen lämnade sökandens disciplinanmälan utan åtgärd. ( 13 ) Den 31 maj 2021 avslog chefsinspektören sökandens överklagande av detta beslut. Sökanden väckte talan om ogiltigförklaring av chefsinspektörens beslut. Målet är anhängigt vid Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) ( 14 ).

23.

I sina anmälningar till Domar- och åklagarinspektionen och i förevarande mål har sökanden gjort gällande att anmälan avseende ärende nr. 6172/2/2018 hade handlagts på ett senfärdigt sätt. Följaktligen hade den lagstadgade tidsfristen inom vilken ett disciplinförfarande kunde ha inletts mot den person mot vilken sökanden gjort anmälan löpt ut. Sökanden menade att chefsinspektören var ansvarig för förseningen.

24.

Den 29 november 2019 anmälde sökanden till Ministerului Justiţiei (Justitieministeriet, Rumänien) att hennes konstitutionella rättigheter hade åsidosatts. Hon hänvisade till en grupp av personer, inklusive chefsinspektören, ”med viktiga funktioner, vilka påstods ha bidragit till den brottsutredning som genomförts mot henne eller till åsidosättandet av hennes processuella rättigheter”. Sökanden gjorde bland annat gällande att chefsinspektören ”är en domare … som bor i Giurgiu stad och som genom hela sin karriär utförde sina uppgifter på ett sätt som hade en betydande inverkan på ämbetsutövandet i Giurgiu-regionen och på nationell nivå”. Efter att ha räknat upp dessa uppgifter hävdade sökanden att ”besluten [från Domar- och åklagarinspektionen] har lett till att missbruk och olagligheter som begåtts av åklagarmyndigheten i Bolintin-Vale i Giurgius undanhållits” i hennes fall. Sökanden har också hävdat att ”[Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör] måste hållas ansvarig för att allvarligt ha underminerat förtroendet för rättssystemet eftersom att han i sin egenskap av chef och arbetsledare för … detta organ, som har en nyckelroll i rättssystemet, var skyldig att säkerställa att de kontroller som utförs av [organet till fullo överensstämmer] med rättsliga bestämmelser”.

25.

Justitieministern ansåg sig sakna behörighet att pröva disciplinärenden av detta slag och överlämnade sökandens anmälan till Domar- och åklagarinspektionen. ( 15 )

26.

Den 16 februari 2021 gjorde sökanden en separat anmälan till inspektionen, vilken uteslutande var inriktad på chefsinspektörens påstådda ageranden. Sökanden kritiserade bland annat att ingen verklig utredning gjorts av hennes anmälningar, att utredningen av hennes anmälan av den 29 november 2019 mot Domar- och åklagarinspektionen och dess chefsinspektör hade dragit ut på tiden, att chefsinspektören inte avstod från att utreda anmälan trots att han var den som berördes av den, samt Domar- och åklagarinspektionens underlåtenhet att följa domen från Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) av den 27 september 2019. Domar- och åklagarinspektionen beslutade att lämna anmälan utan åtgärd den 17 mars 2021. ( 16 ) Den biträdande chefsinspektören avslog ett överklagande mot det beslutet den 11 maj 2021. ( 17 )

27.

Den 31 maj 2021 väckte sökanden talan vid den hänskjutande domstolen och yrkade bland annat ogiltigförklaring av besluten av den 17 mars 2021 och av den 11 maj 2021, samt skadestånd för den åberopade skadan. Hon gjorde gällande att den biträdande chefsinspektören, P.M., hade underlåtit att följa domen från Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) av den 27 september 2019 eftersom hon inte hade genomfört den undersökning som beslutats i domen. Sökanden gör också gällande att Domar- och åklagarinspektionen samt dess chefsinspektör, N.L., systematiskt underlät att vidta åtgärder med anledning av hennes anmälan mot vissa domare. Sökanden har påtalat minst tre systematiska oegentligheter i Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet som säkerställde att hennes anmälningar inte handlades på ett opartiskt sätt. Den första består i att chefsinspektören utnämnde, utvärderade och i slutändan kunde avskeda de tjänstemän som var ansvariga för genomförandet av disciplinära utredningar om chefsinspektörens beteende. Den andra består i att chefsinspektören utser den biträdande chefsinspektören, som fastställde beslutet att lämna sökandens anmälan utan åtgärd och som också innehar en befattning som är kopplad till och beroende av chefsinspektörens mandatperiod. Den tredje består i att chefsinspektören antar de interna föreskrifter som reglerar Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet.

28.

Mot bakgrund av de tvivel som uppkommit beträffande Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet samt chefsinspektörens ansvar i samband med disciplinära utredningar och disciplinförfaranden beslutade Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) att vilandeförklara målet och ställa följande fråga till domstolen:

”Ska artiklarna 2 och 19.1 andra stycket i FEU, [beslut 2006/928] … samt de garantier för oavhängighet och opartiskhet som tillämpas inom unionsrätten tolkas så, att de utgör hinder för en nationell lagstiftning enligt vilken [chefsinspektören vid Domar- och åklagarinspektionen] får utfärda förvaltningsrättsliga akter med normerande verkan (utan lagstiftningskaraktär) och/eller individuell verkan för att på egen hand fastställa [Domar- och åklagarinspektionens] institutionella ram för utnämning av tjänstemän och bedömning av de sistnämndas arbete, bedrivandet av inspektionsverksamheten och utnämningen av den biträdande chefsinspektören, om dessa personer enligt lag är de enda som får genomföra, godkänna eller bestrida disciplinära utredningar med avseende på chefsinspektören?”

29.

Den hänskjutande domstolen ansökte om skyndsam handläggning av sin begäran om förhandsavgörande i enlighet med bland annat artikel 23a i stadgan för Europeiska unionens domstol. Genom beslut av den 1 februari 2022 avslog domstolens ordförande denna begäran.

30.

Sökanden, Domar- och åklagarinspektionen ( 18 ) och Europeiska kommissionen har inkommit med skriftliga yttranden.

IV. Prövning av tolkningsfrågan

A.   Upptagande till sakprövning

31.

Domar- och åklagarinspektionen hävdar att begäran om förhandsavgörande inte kan tas upp till sakprövning. För det första anser inspektionen att den hänskjutande domstolen har begärt tolkning av lag 317/2004 snarare än ett avgörande om tolkningen av fördragen eller av giltigheten och/eller tolkningen av en rättsakt som antagits av en av unionens institutioner enligt artikel 267 FEUF. För det andra anser inspektionen att påståendet att chefsinspektörens befogenheter kränker tjänstemännens oberoende är ogrundat, eftersom det inte har konstaterats att en bestämmelse i nationell rätt strider mot unionsrätten.

32.

Jag föreslår att domstolen avslår Domar- och åklagarinspektionens första invändning om att frågan som ställts av den hänskjutande domstolen inte kan tas upp till prövning. Det framgår tydligt av lydelsen i den hänskjutande domstolens fråga att domstolen begär en tolkning av unionsrätten och inte av rumänsk rätt. Domar- och åklagarinspektionens andra invändning mot att begäran om förhandsavgörande tas upp till prövning avser innehållet i den ställda frågan. En sådan invändning kan till sin natur inte motivera att begäran om förhandsavgörande inte kan tas upp till sakprövning. ( 19 )

B.   Saken

1. Inledande synpunkter

33.

Begäran om förhandsavgörande avser Domar- och åklagarinspektionens organisation, chefsinspektörens omfattande befogenheter ( 20 ) och påståendet att chefsinspektören inte kan avkrävas ansvar i samband med disciplinära utredningar och vid förfaranden som inleds mot denne. ( 21 ) Den hänskjutande domstolen har konstaterat att de interna föreskrifter som chefsinspektören ( 22 ) antar reglerar Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet. Tjänstemännens beslut att godta eller lämna disciplinanmälningar utan åtgärd och att inleda disciplinära utredningar och disciplinförfaranden måste också fastställas av chefsinspektören. ( 23 ) Den hänskjutande domstolen vill få klarhet i huruvida anmälningar mot chefsinspektören kan behandlas objektivt och opartiskt när de utreds av tjänstemän som utnämns, utvärderas och kan avskedas av denna person. ( 24 ) Den biträdande chefsinspektören, som utses direkt av och bistår chefsinspektören och vars mandatperiod löper ut samtidigt som dennes, är dessutom ansvarig för översynen av beslut om anmälningar mot chefsinspektören.

34.

Domar- och åklagarinspektionen är ett oberoende juridiskt organ med egen rättskapacitet inom Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien). ( 25 ) Medan Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien) har en beslutande roll i disciplinärärenden ( 26 ) är Domar- och åklagarinspektionen ansvarig för genomförandet av disciplinära utredningar och inledandet av disciplinförfaranden mot domare och åklagare. Domar- och åklagarinspektionen har således omfattande utredningsbefogenheter inom ramen för disciplinförfaranden mot domare. ( 27 )

35.

I kommissionens rapporter som utarbetats i enlighet med artikel 2 i beslut 2006/928 hänvisas till Domar- och åklagarinspektionens institutionella struktur och verksamhet. ( 28 ) I rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om Rumäniens framsteg inom ramen för samarbets- och kontrollmekanismen från år 2021 ( 29 ) konstateras att ”[u]nder de senaste åren har rättsliga institutioner, inbegripet [Högsta rättsrådet] självt, lyft fram oron över rättsinspektionens bristande ansvarsskyldighet, med hänvisning till den stora andel ärenden som anhängiggjorts av [Domar- och åklagarinspektionen] och som slutligen ogillats i domstol, koncentrationen av allt beslutsfattande till chefsinspektören samt begränsningarna av [Högsta rättsrådets] tillsynsbefogenheter”. I det avseendet kan ”chefsinspektören endast bli föremål för en extern revision som beordras av själva [Domar- och åklagarinspektionen], och därefter granskas revisionsrapporten endast av en utvald handfull medlemmar i rådet.”

36.

Trots kommissionens farhågor finns det inte i de handlingar som ingetts till domstolen några uppgifter om att den institutionen har inlett ett fördragsbrottsförfarande mot Rumänien avseende Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet. Det finns inte heller något som tyder på att Rumänien skulle ha vidtagit några åtgärder för att åtgärda de problem som kommissionen framförde i de ovannämnda rapporterna.

37.

Den hänskjutande domstolen har i förbigående hänvisat till de allvarliga anklagelser som sökanden har riktat mot Domar- och åklagarinspektionen, dess chefsinspektör samt vissa domare och åklagare som, om de skulle visa sig riktiga, skulle föranleda tvivel om huruvida de iakttar artikel 19.1 andra stycket FEU och beslut 2006/928. ( 30 ) Istället väcker det frågor av systematisk karaktär om Domar- och åklagarinspektionens institutionella struktur och de små möjligheterna till ansvarsutkrävande. Den hänskjutande domstolen har särskilt betänkligheter beträffande chefsinspektörens oinskränkta behörighet att anta alla beslut som rör Domar- och åklagarinspektionens organisation och verksamhet, att välja, utvärdera och avskeda tjänstemän, inklusive den biträdande chefsinspektören, samt att godkänna och lägga in veto mot alla enskilda beslut som Domar- och åklagarinspektionen antar.

2. Bedömning

38.

Även om rättsväsendets organisation, inklusive de regler som styr disciplinförfaranden mot domare, faller inom medlemsstaternas behörighet, måste utövandet av denna behörighet vara förenligt med unionsrätten. Kravet på ett oberoende rättsväsende enligt unionsrätten innebär att det regelverk med disciplinåtgärder som är tillämpligt på domare måste ge nödvändiga garantier för att undvika varje risk för att det används som ett system för politisk kontroll av deras verksamhet. Enligt de regler som definierar vilka beteenden som utgör disciplinära överträdelser och de påföljder som är tillämpliga på dessa ska ett oberoende organ involveras i enlighet med ett förfarande som fullt ut skyddar de rättigheter som fastställs i artiklarna 47 och 48 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, särskilt rätten till försvar. Dessa regler, vilka också ger möjlighet att överklaga disciplinära organs beslut, är en viktig garanti för domarnas oavhängighet. ( 31 )

39.

Domstolen har även slagit fast att eftersom utsikterna att inleda en disciplinär utredning kan innebära press på de berörda personerna är det nödvändigt att ett organ som är behörigt att genomföra utredningar och inleda disciplinförfaranden agerar objektivt och opartiskt vid utövandet av sitt uppdrag. I detta syfte måste organet stå fritt från varje direkt och indirekt påverkan utifrån. ( 32 ) Ett regelverk med disciplinåtgärder får inte missbrukas i förhållande till dess legitima syfte. ( 33 )

40.

För att säkerställa domarnas oavhängighet betonas i domstolens rättspraxis de skyddsregler som gäller för domare som är föremål för disciplinära utredningar och disciplinförfaranden. Samma garantier för objektivitet och opartiskhet gäller oavsett om en domare är föremål för ett disciplinförfarande eller, som i det nationella målet, om anmälningar mot domare eller åklagare lämnas utan åtgärd och disciplinära utredningar och disciplinförfaranden inte inleds. Det ska i detta hänseende understrykas att nämnda skyddsregler säkerställer att allmänheten behåller uppfattningen – som är väsentlig i ett demokratiskt samhälle – att den dömande makten är oberoende och opartisk. Undergrävande av allmänhetens förtroende för och tillit till disciplinära utredningar och disciplinförfaranden till följd av att de genomförs på ett oprofessionellt eller partiskt sätt, såsom sökanden har gjort gällande, kan få till följd ett faktiskt förnekande av ett effektivt rättsligt skydd på de områden som omfattas av unionsrätten enligt artikel 19.1 andra stycket FEU. ( 34 )

41.

I domen Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România m.fl.” slog domstolen fast att den rumänska lagstiftningen om interimistisk utnämning till ledande befattningar inom Domar- och åklagarinspektionen faller inom tillämpningsområdet för beslut 2006/928 och måste uppfylla kraven enligt unionsrätten, i synnerhet rättsstatsprincipen. ( 35 ) Mot bakgrund av omfattningen av Domar- och åklagarinspektionens befogenheter att genomföra disciplinära utredningar och att inleda disciplinförfaranden mot domare och åklagare är dessa krav även tillämpliga på interimistiska utnämningar av inspektionens chefsinspektör och på dess organisation och verksamhet. Eftersom chefsinspektören dessutom med stöd av lag har omfattande befogenheter och privilegier ( 36 ) är denne också skyldig att uppfylla kraven.

42.

Det framgår av handlingarna i målet att Domar- och åklagarinspektionens beslut att lämna en anmälan mot en domare eller en åklagare utan åtgärd kan överklagas till Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) och därefter till Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Högsta kassationsdomstolen, Rumänien). ( 37 ) Det är nödvändigt att sådana förfaranden är tillgängliga ( 38 ) för att skydda allmänhetens förtroende för och tillit till regelverket med disciplinåtgärder. Möjlighet för en klagande att väcka talan mot ett beslut av ett disciplinärt organ kan dock vara otillräckligt för att hantera systematiska problem som påpekats gällande funktionen hos regelverket med disciplinåtgärder. Sökanden har vid den hänskjutande domstolen gjort gällande att eftersom tidsfristerna för att vidta disciplinära åtgärder löpt ut innebar förseningarna och bristerna i handläggningen av hennes anmälningar att hon hindrades från att dra nytta av regelverket med disciplinåtgärder och begagna sig av de rättsliga åtgärder som regelverket föreskriver. Den hänskjutande domstolen betonar att den inte är skyldig att ta ställning i den frågan i det här skedet av förfarandet vid den domstolen. Den hänskjutande domstolen pekar bara på orsakssambandet mellan sökandens anmälningar och den tolkning av unionsrätten som den hänskjutande domstolen begär från EU-domstolen. ( 39 )

43.

Sökanden och kommissionen anser att den rumänska regeringens interimistiska förlängning av chefsinspektörens förordnande år 2018 ( 40 ) i strid med det ordinarie utnämningsförfarandet gav upphov till oro för att Domar- och åklagarinspektionens befogenheter och funktioner kan användas för att utöva påtryckningar på eller politisk kontroll över domares och åklagares verksamhet. ( 41 ) Denna förlängning bör således beaktas i det aktuella förfarandet.

44.

Consiliul Superior al Magistraturiis (Högsta rättsrådet, Rumänien) generalförsamling utnämnde Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör N.L. från den 1 september 2015. Trots att hans mandatperiod på tre år löpte ut den 31 augusti 2018 förlängde den rumänska regeringen interimistiskt förordnandet från den 1 september 2018 till den 14 maj 2019. Vid tidpunkten för begäran om förhandsavgörande, den 10 december 2021, var chefsinspektören fortfarande i tjänst efter att ha blivit utnämnd igen för en andra mandatperiod av Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien). ( 42 ) Viktigare är att Curtea de Apel Craiova (Appellationsdomstolen i Craiova, Rumänien) i en slutlig dom ( 43 ) slog fast att den interimistiska förlängningen av chefsinspektörens mandat inte gav upphov till tvivel om huruvida politiska påtryckningar skulle utövas på domare och åklagare. ( 44 ) Betydelsen för detta förfarande av det sätt på vilket chefsinspektörens förordnande förlängdes interimistiskt från den 1 september 2018 till den 14 maj 2019 är således inte direkt uppenbar.

45.

Sökanden har gjort gällande att 2018 års förordningar är ogiltiga enligt unionsrätten eftersom chefsinspektören N.L. antog dem vid en tidpunkt då hans interimistiska förordnande hade förlängts på ett rättsstridigt sätt. Domar- och åklagarinspektionen har gjort gällande att domstolen i domen i målet Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România” m.fl. ( 45 ) inte tog ställning till giltigheten av dessa förordningar. Inspektionen har vidare gjort gällande att 2018 års förordningar måste anses vara giltiga för att garantera rättssäkerheten.

46.

Med hänsyn till innehållet i dom nr 3014/2021 från Curtea de Apel Craiova (Appellationsdomstolen i Craiova, Rumänien), till vilken punkt 44 i detta förslag till avgörande hänvisar, kan sökanden inte vinna framgång med påståendet att 2018 års förordningar är ogiltiga på grund av att chefsinspektören N.L. hade antagit dem under den tid då han var interimistiskt förordnad.

47.

Det ska dessutom understrykas att det i artikel 66.3 i lag nr. 317/2004 tydligt föreskrivs att chefsinspektören vid Domar- och åklagarinspektionen ska anta förordningar om inspektionens organisation och verksamhet. Genom artikel 45 och 451.1 a i lag 317/2004 ges Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör även omfattande befogenheter att godkänna och lägga veto mot inspektionens enskilda beslut som fattas i samband med disciplinära utredningar och disciplinförfaranden. ( 46 )

48.

Den omständigheten att chefsinspektören har en avgörande roll i Domar- och åklagarinspektionens ledning och organisation, kan anta förordningar samt godkänna och lägga veto mot alla Domar- och åklagarinspektionens enskilda beslut ger inte nödvändigtvis upphov till rimliga tvivel om att inspektionens befogenheter och funktioner faktiskt används som ett instrument för att utöva påtryckningar på eller politisk kontroll över den dömande verksamheten eller för att ens indirekt undergräva allmänhetens förtroende för och tillit till rättsväsendet. ( 47 )

49.

Mot bakgrund av chefsinspektörens omfattande befogenheter, dennes avgörande roll inom Domar- och åklagarinspektionen och avsaknaden av en intern mekanism ( 48 ) för att förhindra att dessa befogenheter utnyttjas på ett olämpligt sätt måste Domar- och åklagarinspektionen ( 49 ) behandla disciplinanmälningar mot chefsinspektören med största möjliga yrkesmässighet och opartiskhet för att säkerställa allmänhetens förtroende för det organet och för hela rättsväsendet.

50.

Som Domar- och åklagarinspektionen har gjort gällande kan det vara onödigt att inrätta ett särskilt organ för handläggning av disciplinanmälningar mot inspektionens chefsinspektör. ( 50 ) Denna iakttagelse gäller under förutsättning att det finns effektiva och transparenta förfaranden för att hantera alla sådana anmälningar på ett opartiskt sätt. ( 51 ) I detta sammanhang kan den omständigheten att Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör utnämner inspektionens biträdande chefsinspektör efter eget gottfinnande ( 52 ) vara av betydelse, eftersom den biträdande chefsinspektören har till uppgift att besluta om att utreda anmälningar och att inleda disciplinförfaranden mot chefsinspektören.

51.

Innan antagandet av Legea nr. 234/2018 (lag nr. 234/2018) av den 4 oktober 2018 ( 53 ) (nedan kallad lag 234/2018) utsåg Domar- och åklagarinspektionen både chefsinspektören och den biträdande chefsinspektören enligt liknande förfaranden, och den biträdande chefsinspektörens mandatperiod var oberoende av chefsinspektörens. Med förbehåll för den hänskjutande domstolens prövning framgår det att Domar- och åklagarinspektionens biträdande chefsinspektör, sedan lag 234/2018 antogs, utnämns av chefsinspektören efter dennes gottfinnande och att den biträdande chefsinspektörens mandatperiod är beroende av och överensstämmer med chefsinspektörens. ( 54 ) I de lagar och förordningar som reglerar Domar- och åklagarinspektionen föreskrivs ingen intern mekanism för att granska påståenden om olämplig användning av chefsinspektörens omfattande befogenheter annat än genom disciplinförfaranden. Mot bakgrund av samtliga dessa omständigheter anser jag att lag 234/2018 riskerar att avsevärt undergräva allmänhetens uppfattning att den biträdande chefsinspektören kan övervaka disciplinära utredningar och disciplinförfaranden avseende anmälningar mot chefsinspektören på ett sakligt och opartiskt sätt. Antagandet av lag 234/2018 förefaller således innebära en försämring av skyddet för rättsstatsprincipen i Rumänien.

52.

Genom lag 234/2018 sammanflätas karriärerna för Domar- och åklagarinspektionens chefsinspektör och biträdande chefsinspektör. Den biträdande chefsinspektören kan trots sin skyldighet att agera oberoende och opartiskt anses ha ett personligt intresse av resultatet av eventuella disciplinära utredningar och/eller disciplinförfaranden mot chefsinspektören. Det är dessutom uppenbart att alla tjänstemän vid Domar- och åklagarinspektionen är underordnade chefsinspektören och att deras karriärutveckling är beroende av vem som innehar detta ämbete. ( 55 ) Detta kan också undergräva allmänhetens uppfattning att tjänstemännen utreder anmälningar mot chefsinspektören på ett yrkesmässigt och opartiskt sätt.

V. Förslag till avgörande

53.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan föreslår jag att domstolen ska besvara de tolkningsfrågor som ställts av Curtea de Apel Bucureşti (Appellationsdomstolen i Bukarest, Rumänien) på följande sätt.

Artikel 2 FEU, artikel 19.1 andra stycket FEU och kommissionens beslut 2006/928/EG av den 13 december 2006 om inrättande av en mekanism för samarbete och kontroll av Rumäniens framsteg vid uppfyllandet av de särskilda riktmärkena för reformen av rättsväsendet och kampen mot korruption

ska tolkas så,

att de utgör hinder för nationella lagar och andra författningar i vilka det föreskrivs att övervakning av disciplinära utredningar och disciplinförfaranden mot chefsinspektören för Inspecţia Judiciară (Domar- och åklagarinspektionen, Rumänien) ska genomföras av den biträdande chefsinspektören och att utredningen av sådana anmälningar ska genomföras av tjänstemännen vid det organet, i situationer där den biträdande chefsinspektören utnämns efter chefsinspektörens gottfinnande, den biträdande chefsinspektörens mandatperiod beror av och sammanfaller med chefsinspektörens och alla tjänstemän är underordnade chefsinspektören, på vilken deras karriärsutveckling beror.


( 1 ) Originalspråk: engelska.

( 2 ) De garantier för oavhängighet och opartiskhet för en domstol som erfordras enligt unionsrätten förutsätter att det finns regler – särskilt vad gäller en domstols sammansättning, utnämningar, tjänsternas varaktighet och grunderna för ledamöternas röstnedläggelse, jäv och återkallande av röst – som utesluter allt rimligt tvivel som enskilda rättssubjekt skulle kunna hysa beträffande domstolens pålitlighet i förhållande till yttre omständigheter och dess neutralitet i förhållande till de intressen som den ställs inför (dom av den 20 april 2021, Repubblika (C‑896/19, EU:C:2021:311, punkt 53).

( 3 ) EUT L 354, 2006, s. 56.

( 4 ) Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia orumul Judecătorilor din Româniam.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkterna 158 och 178). Se även dom av den 21 december 2021, Euro Box Promotion m.fl. (C‑357/19, C‑379/19, C‑547/19, C‑811/19 och C‑840/19, EU:C:2021:1034, punkterna 155175). I punkt 223 i sistnämnda dom preciserade domstolen att det framgår bland annat av de aktuella riktmärkena att förekomsten av ett opartiskt, oberoende och effektivt rättssystem är av särskild betydelse för bekämpandet av korruption, särskilt på hög nivå. Domstolen har slagit fast att riktmärkena har direkt effekt. Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din Româniam.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkt 249).

( 5 ) Monitorul Oficial al României, del I, nr 827 av den 13 september 2005.

( 6 ) Även gemensamt kallade ”2018 års förordningar”.

( 7 ) Monitorul Oficial al României, del I, nr 1038 av den 6 december 2018.

( 8 ) Monitorul Oficial al României, del I, nr 1049 av den 11 december 2018.

( 9 ) Ej publicerad. Se även artikel 65.4 i lag 317/2004. Beslut nr. 131/2018 och beslut nr. 134/2018 upphävdes och ersattes år 2021. Den hänskjutande domstolen har angett att de ursprungliga besluten av tidsmässiga skäl är tillämpliga i förevarande fall.

( 10 ) Även om det inte framgår klart av begäran om förhandsavgörande verkar det som om Domar- och åklagarinspektionen lämnade sökandens anmälningar utan åtgärd.

( 11 ) Beslut nr. 3935/IJ/1000/DIP/2018.

( 12 ) Mål nr. 6172/2/2018.

( 13 ) Beslut nr. 654.

( 14 ) Mål nr. 4402/2/2021.

( 15 ) Domar- och åklagarinspektionen registrerade anmälan den 29 januari 2020.

( 16 ) Beslut nr. 728/2021.

( 17 ) Beslut nr. C21–723.

( 18 ) Domar- och åklagarinspektionen företräddes av sin chefsinspektör N.L.

( 19 ) Se dom av den 20 april 2021, Repubblika (C‑296/19, EU:C:2021:311, punkt 33 samt där angiven rättspraxis).

( 20 ) ”[Chefsinspektören] har nyckelbefogenheter …: han utnämner tjänstemän med ledande funktioner, leder inspektionens verksamhet och disciplinförfarandena, organiserar fördelningen av ärenden, anger inom vilka särskilda verksamhetsområden kontrollåtgärder ska vidtas, är den huvudsakliga utgivaren av instruktioner och har behörighet att själv inleda disciplinära förfaranden.” Förslag till avgörande av generaladvokat Bobek i Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19 och C‑355/19, EU:C:2020:746, punkt 267).

( 21 ) Förevarande mål avser varken möjligheten att inleda ett civilrättsligt eller straffrättsligt förfarande mot vare sig Domar- och åklagarinspektionen eller dess chefsinspektör.

( 22 ) Se, till exempel, artikel 66.3 i lag 317/2004.

( 23 ) Se, till exempel, artikel 45.4 och artikel 47.3 i lag 317/2004.

( 24 ) Se artikel 69.1 g, artikel 70 och artikel 77 i lag 17/2004. Oaktat de oinskränkta befogenheter som anförtrotts chefsinspektören vid inspektion, ålägger artikel 72.1 i lag nr 317/2004 tjänstemännen att agera oberoende och opartiskt.

( 25 ) Se artikel 65.1 och 65.3 i lag 317/2004.

( 26 ) I enlighet med artikel 133.1 i Constituția României (den rumänska konstitutionen) ska Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien) garantera domarnas oavhängighet. I artikel 134.2 i Constituția României (den rumänska konstitutionen) föreskrivs att Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien) har ”rollen som beslutande organ när det gäller domares och åklagares disciplinära ansvar”. Se även artikel 44.1 i lag 317/2004. Beslut av Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien) i disciplinära ärenden kan överklagas till en sammansättning av fem domare i Înalta Curte de Casație şi Justiție (Högsta kassationsdomstolen, Rumänien). I bilagan till beslut 2006/928 hänvisas uttryckligen till Consiliul Superior al Magistraturiis (Högsta rättsrådet, Rumänien) förmåga och ansvarighet vad gäller säkerställandet av en med transparent och effektiv rättsprocess.

( 27 ) Se artikel 44.6 i lag 317/2004. Se även dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkt 182).

( 28 ) Särskilt de som antogs år 2010, 2011, 2017–2019 och 2021.

( 29 ) COM(2021) 370 final.

( 30 ) Se, till exempel, punkt 24 i detta förslag till avgörande.

( 31 ) Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkt 198).

( 32 ) Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkt 199).

( 33 ) Dom av den 22 februari 2022, RS (Verkan av domar från en författningsdomstol) (C‑430/21, EU:C:2022:99, punkt 84).

( 34 ) Se, analogt, dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkterna 196, 197 och 216). Domstolen slog i punkt 216 i den domen fast att den avdelning inom åklagarmyndigheten som har till uppgift att utreda överträdelser som begåtts av domare och åklagare – i det att denna enhet utifrån bestämmelserna om enhetens behörighet, sammansättning och funktionssätt, men även utifrån relevant nationell kontext skulle kunna uppfattas som ett påtrycknings- och skrämselinstrument gentemot domare, vilket därmed skulle kunna medföra att dessa domare inte framstår som oavhängiga eller opartiska – riskerar att undergräva det förtroende som enskilda rättssubjekt ska kunna hysa för rättsväsendet i ett demokratiskt samhälle och i en rättsstat. Se även dom av den 21 december 2021, Euro Box Promotion m.fl. (C‑357/19, C‑379/19, C‑547/19, C‑811/19 och C‑840/19, EU:C:2021:1034, punkt 226).

( 35 ) Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkterna 182 och 184). De bestämmelser i nationell rätt som är aktuella i förevarande mål är tillämpliga på det rumänska rättsväsendet i dess helhet och följaktligen på de ordinarie domstolar som prövar frågor om tillämpningen eller tolkningen av unionsrätten. Eftersom dessa, i egenskap av domstolar i den mening som avses i unionsrätten, agerar inom det rumänska rättssystemet på de ”områden som omfattas av unionsrätten” enligt artikel 19.1 andra stycket FEU måste de uppfylla kraven på ett effektivt rättsligt skydd.

( 36 ) Domstols- och åklagarinspektionen förnekar inte att chefsinspektören har sådana omfattande befogenheter. Tvärtom har inspektionen betonat att chefsinspektören enligt lag nr. 317/2004 specifikt tilldelas dessa befogenheter och att utövandet av dessa är noggrant avgränsat. Inspektionen har gjort gällande att sökanden i själva verket har ifrågasatt den institutionella förstärkningen av inspektionen genom lag 317/2004 och dess ökade oberoende gentemot Consiliul Superior al Magistraturii (Högsta rättsrådet, Rumänien).

( 37 ) Dessa domstolar kan antingen fastställa eller ogiltigförklara Domar- och åklagarinspektionens beslut att lämna anmälningar utan åtgärd.

( 38 ) I enlighet med vad som krävs enligt unionsrätten. Se punkt 38 i detta förslag till avgörande.

( 39 ) Såsom anges i punkt 22 i begäran om förhandsavgörande.

( 40 ) Den rättsliga grunden för denna interimistiska förlängning var Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 77/2018 (regeringens undantagsförordning nr 77/2018) av den 5 september 2018 (Monitorul Oficial al României, nr 767 av den 5 september 2018) (nedan kallad förordning nr.77/2018).

( 41 ) I dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393, punkterna 206 och 207) framhöll domstolen att det i slutändan ankom på den hänskjutande domstolen att fastställa detta.

( 42 ) Det framgår, med förbehåll för den hänskjutande domstolens prövning, att chefsinspektören N.L. har gått i pension och att han och den biträdande chefsinspektören P.M. har ersatts sedan denna begäran om förhandsavgörande ingavs till domstolens kansli.

( 43 ) Den domstolen var behörig att i målet vid den nationella domstolen pröva frågan som var föremål för förhandsavgörande i mål C‑83/19. Se dom nr 3014/2021 (tillgänglig via http://rolii.ro/hotarari/61d2683fe4900928170001a5).

( 44 ) Den exakta innebörden av denna dom, som är av senare datum än förevarande begäran om förhandsavgörande, är inte föremål för domstolens prövning och det ankommer således på den hänskjutande domstolen att kontrollera den.

( 45 ) Dom av den 18 maj 2021, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România m.fl. (C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 och C‑397/19, EU:C:2021:393).

( 46 ) Se artikel 69 i lag 317/2004.

( 47 ) Domar- och åklagarinspektionen har gjort gällande att 2018 års förordningar är nödvändiga för att säkerställa dess oberoende och verksamhet på ett konsekvent sätt. Den hänskjutande domstolen har vidare påpekat att kapitel VII i lag 317/2004 innehåller detaljerade regler för hur Domar- och åklagarinspektionen ska fungera, om utnämning av chefsinspektören och dennes mandat, samt om tillsättning av personal med ledande befattningar inom inspektionen.

( 48 ) Det framgår, med förbehåll för den hänskjutande domstolens kontroll, att generalförsamlingen vid Consiliul Superior al Magistraturiis (Högsta rättsrådet, Rumänien) enligt artikel 67.5 i lag 317/2004 kan entlediga chefsinspektören om denne utför sina ledningsuppgifter på ett olämpligt sätt eller inte fullgör dem.

( 49 ) Justitieministern verkar vara av den åsikten att Domar- och åklagarinspektionen är behörig att behandla disciplinanmälningar mot inspektionens chefsinspektör (se hänvisning i punkt 25 i detta förslag till avgörande).

( 50 ) Avsaknaden av ett sådant särskilt organ kan stärka oberoendet för chefsinspektören vid Domar- och åklagarinspektionen.

( 51 ) Den hänskjutande domstolen anser att ett regelverk ”på grundlagsnivå, som ger objektiva garantier för tjänstemännens oberoende och opartiskhet i förhållande till chefsinspektören, där denne är föremål för disciplinanmälan” bör antas. Mot bakgrund av subsidiaritetsprincipen i artikel 5 FEU anser jag att en medlemsstat får bestämma vad för slags åtgärder som ska antas med avseende på disciplinära utredningar och disciplinförfaranden mot domare och åklagare, inklusive tjänstemän, för att följa kraven i andra stycket i artikel 19.1 FEU och i beslut 2006/928, förutsatt att sådana åtgärder iakttar principerna om likvärdighet och effektivitet.

( 52 ) Se Ordinul nr. 134/2018.

( 53 ) Monitorul Oficial al României, del I, nr. 850 av den 8 oktober 2018.

( 54 ) Se artikel 69.1 a i lag 317/2004. I enlighet med denna bestämmelse utnämner chefsinspektören även Domar- och åklagarinspektionens direktörer för mandatperioder som är beroende av chefsinspektörens.

( 55 ) Chefsinspektören deltar i utnämningen, utvärderingen och uppsägningen av tjänstemännen. Se, bland annat, beslut nr. 131/2018. Det verkar inte finnas någon mekanism för att hindra chefsinspektören från att inleda en utredning och ett disciplinförfarande mot de tjänstemän som genomför eller har genomfört disciplinära utredningar mot chefsinspektören.

Top