EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014CJ0344

Domstolens dom (sjunde avdelningen) av den 17 september 2015.
Kyowa Hakko Europe GmbH mot Hauptzollamt Hannover.
Begäran om förhandsavgörande från Bundesfinanzhof.
Begäran om förhandsavgörande – Tulltaxe- och statistiknomenklaturen – Varuklassificering – Aminosyreblandningar som används för tillverkning av födoämnen för späd – och småbarn med allergi mot komjölksprotein – Klassificering enligt nummer 2106 ’livsmedelsberedningar’ eller 3003 ’medikamenter’.
Mål C-344/14.

Court reports – general

ECLI identifier: ECLI:EU:C:2015:615

DOMSTOLENS DOM (sjunde avdelningen)

den 17 september 2015 ( *1 )

”Begäran om förhandsavgörande — Tulltaxe- och statistiknomenklaturen — Varuklassificering — Aminosyreblandningar som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn med allergi mot komjölksprotein — Klassificering enligt nummer 2106 ’livsmedelsberedningar’ eller 3003 ’medikamenter’”

I mål C‑344/14,

angående en begäran om förhandsavgörande enligt artikel 267 FEUF, framställd av Bundesfinanzhof (Tyskland) genom beslut av den 20 maj 2014, som inkom till domstolen den 17 juli 2014, i målet

Kyowa Hakko Europe GmbH

mot

Hauptzollamt Hannover,

meddelar

DOMSTOLEN (sjunde avdelningen)

sammansatt av avdelningsordföranden J.‑C. Bonichot samt domarna J.L. da Cruz Vilaça och C. Lycourgos (referent),

generaladvokat: E. Sharpston,

justitiesekreterare: A. Calot Escobar,

efter det skriftliga förfarandet,

med beaktande av de yttranden som avgetts av:

Kyowa Hakko Europe GmbH, genom M. Tervooren, Rechtsanwalt, och P. Kalski,

Europeiska kommissionen, genom B.-R. Killmann och A. Caeiros, båda i egenskap av ombud,

med hänsyn till beslutet, efter att ha hört generaladvokaten, att avgöra målet utan förslag till avgörande,

följande

Dom

1

Begäran om förhandsavgörande avser tolkningen av nr 2106 och nr 3003 i kombinerade nomenklaturen, som återfinns i bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (EGT L 256, s. 1; svensk specialutgåva, område 1, volym 19, s. 22), i dess lydelse enligt kommissionens förordning (EG) nr 1214/2007 av den 20 oktober 2007 (EUT L 286, s. 1) (nedan kallad KN).

2

Begäran har framställts i ett mål mellan Kyowa Hakko Europe GmbH (nedan kallat Kyowa Hakko) och Hauptzollamt Hannover (tullmyndighet i Hannover) angående bindande klassificeringsbesked avseende klassificeringen av aminosyreblandningar som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn som är allergiska mot komjölksprotein.

Tillämpliga bestämmelser

3

KN, som infördes genom förordning nr 2658/87, bygger på systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering och utarbetades av Tullsamarbetsrådet, sedermera Världstullorganisationen, samt inrättades genom den internationella konventionen om systemet för harmoniserad varubeskrivning och kodifiering, som ingicks i Bryssel den 14 juni 1983 (nedan kallad SH). Konventionen godkändes, tillsammans med sitt ändringsprotokoll av den 24 juni 1986, på Europeiska ekonomiska gemenskapens vägnar genom rådets beslut 87/369/EEG av den 7 april 1987 (EGT L 198, s. 1; svensk specialutgåva, område 1, volym 12, s. 3).

4

Del 2 i KN, med rubriken ”Tulltaxan”, omfattar avdelning IV, vilken bland annat omfattar kapitel 21, med rubriken ”Diverse ätbara beredningar”.

5

Kapitel 21 i KN omfattar nummer 2106, som har följande lydelse:

”2106

Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans.”

6

Kapitel 21 innehåller även följande undernummer:

”2106 10‐ Proteinkoncentrat och texturerade proteiner:......2106 90‐ Andra slag:......2106 90 92

‐ ‐ Andra slag:

‐ ‐ ‐ Inte innehållande mjölkfett, sackaros, isoglukos, druvsocker eller stärkelse eller innehållande mindre än 1,5 viktprocent mjölkfett, 5 viktprocent sackaros eller isoglukos, 5 viktprocent druvsocker eller stärkelse.”

7

Anmärkning 1 till nämnda kapitel 21 har följande lydelse:

”Detta kapitel omfattar inte

f)

jäst som föreligger som medikament samt andra produkter enligt nr 3003 och 3004.

…”

8

Del 2 i KN, med rubriken ”Tulltaxan”, omfattar också avdelning VI, vilken bland annat omfattar kapitel 30, med rubriken ”Farmaceutiska produkter”.

9

Kapitel 30 i KN omfattar nummer 3003, som har följande lydelse:

”3003

Medikamenter (med undantag av varor enligt nr 3002, 3005 eller 3006) bestående av två eller flera beståndsdelar som har blandats med varandra för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk men som inte föreligger i avdelade doser eller i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln.”

10

Kapitel 30 innehåller även följande undernummer:

”3003 10 00

– Innehållande penicilliner, penicillinderivat med penicillinsyrastruktur, streptomyciner eller streptomycinderivat

3003 20 00

– Innehållande andra antibiotika

 

– Innehållande hormoner eller andra produkter enligt nr 2937 men inte innehållande antibiotika

3003 40 00

– Innehållande alkaloider eller alkaloidderivat men inte innehållande hormoner eller andra produkter enligt nr 2937 eller antibiotika

3003 90

‐ Andra slag:”

11

Kapitel 30 i KN omfattar nummer 3004, som har följande lydelse:

”3004

Medikamenter (med undantag av varor enligt nr 3002, 3005 eller 3006) bestående av blandade eller oblandade produkter för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk, föreliggande i avdelade doser (inbegripet doser i form av system för transdermal administration) eller i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln.”

12

Anmärkning 1 till kapitel 30 i KN har följande lydelse:

”Detta kapitel omfattar inte

a)

födoämnen och drycker (t.ex. dietiska, berikade eller för diabetiker avsedda födoämnen, näringstillskott, stärkande drycker och mineralvatten), andra än näringslösningar för intravenös administration (avdelning IV)”.

13

Anmärkning 1 i kapitel 30 i KN har följande lydelse:

”Nr 3004 omfattar även örtmediciner och preparat baserade på följande verksamma ämnen: vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror eller fettsyror, i förpackningar för försäljning i detaljhandeln. Dessa produkter klassificeras enligt nr 3004 om det av etiketten, förpackningen eller den medföljande bruksanvisningen framgår

a)

för vilka specifika sjukdomar, åkommor eller symptom produkten är avsedd att användas,

b)

koncentrationen av de verksamma ämnen som ingår i produkten,

c)

doseringsföreskrift, och

d)

administrationssätt.

Detta nummer omfattar även homeopatika som uppfyller kriterierna enligt ovannämnda punkterna a), c) och d).

Vad gäller preparat baserade på vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror eller fettsyror ska halten av ett av dessa ämnen per rekommenderad daglig dos enligt etiketten vara betydligt högre än det rekommenderade dagliga intag som erfordras för att vidmakthålla hälsa eller välbefinnande.”

14

I de förklarande anmärkningarna till HS, som offentliggjorts av världstullordganisationen (utgåva 2007), avseende nummer 30.03 i HS, motsvarande nummer 2002 i KN (nedan kallade de förklarande anmärkningarna till HS), anges bland annat följande:

”Nr 3003 omfattar inte födoämnen och drycker, såsom dietiska, berikade eller för diabetiker avsedda födoämnen, stärkande drycker och mineralvatten (naturliga eller konstgjorda). Dessa produkter klassificeras enligt de nummer som omfattar varor av dessa slag. Detta gäller framför allt beredda livsmedel som innehåller enbart näringsämnen. De viktigaste näringsämnena i livsmedel är proteiner, kolhydrater och fetter. Vitaminer och mineralämnen är också av betydelse i näringsprocessen.

Nr 3003 omfattar inte heller födoämnen och drycker som innehåller medicinskt verksamma ämnen som har tillsatt s enbart för att åstadkomma en bättre dietisk jämvikt, för att höja produktens energi- eller näringsvärde eller för att förbättra dess smak, allt under förutsättning att produkten har bibehållit sin karaktär av födoämne eller dryck.

Numret omfattar vidare inte heller näringstillskott som innehåller vitaminer eller mineralsalter och som är avsedda att vidmakthålla hälsa eller välbefinnande men saknar indikation om användning för förebyggande eller behandling av någon sjukdom eller åkomma. Sådana produkter, vilka vanligen förekommer i flytande form men även kan föreligga i form av pulver eller tabletter, klassificeras i allmänhet enligt nr 2106 eller 22 kap.

Numret omfattar däremot preparat i vilka ett födoämne eller en dryck enbart tjänstgör som bärare eller sötningsmedel för ett medicinskt verksamt ämne (t.ex. för att underlätta intagningen).”

Målet vid den nationella domstolen och tolkningsfrågorna

15

Kyowa Hakko tillverkar aminosyreblandningar med beteckningarna RM0630 respektive RM0789, vilka består av olika individuella aminosyror med hög renhetsgrad (nedan kallade de ifrågavarande produkterna). De ifrågavarande produkterna är tillverkade på ett sådant sätt att de inte innehåller något komjölksprotein. Kyowa Hakko levererar dessa produkter i lösvikt till ett annat företag som använder dem, genom att tillsätta kolhydrater och fetter, för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn som är allergiska mot komjölksprotein. De ifrågavarande produkterna tillför, genom att ersätta det allergiframkallande komjölksproteinet, ämnen som är nödvändiga för utvecklingen av dessa barns immunsystem och barnens tillväxt.

16

Den 12 augusti 2008 ansökte Kyowa Hakko, hos den tyska tullmyndighet som är behörig att utfärda bindande klassificeringsbesked (Bundesfinanzdirektion B), om utfärdande av bindande klassificeringsbesked för klassificering av aminosyreblandningar i KN. I denna ansökan föreslog Kyowa Hakko att produkterna skulle klassificeras enligt undernummer 3003 90 i KN. Enligt de bindande klassificeringsbesked som Bundesfinanzdirektion B utfärdade den 23 oktober 2008 skulle produkterna i båda fallen klassificeras enligt ett undernummer till KN-nummer 2106, närmare bestämt undernummer 2106 90 92.

17

Den 24 november 2008 begärde Kyowa Hakko omprövning av detta beslut hos tullmyndigheten i Hannover och gjorde gällande att den av Bundesfinanzdirektion B gjorda klassificeringen av de ifrågavarande produkterna i KN var felaktig. I sin begäran om omprövning anförde Kyowa Hakko att de ifrågavarande produkterna borde klassificeras enligt KN-nummer 3003, eftersom de främst omvandlats till produkter som huvudsakligen används för behandling av komjölksallergi, andra födoämnesallergier, mag- och tarmsjukdomar och profylaktiskt. I beslut av den 5 januari 2011 fann tullmyndigheten i Hannover att det saknades anledning att ändra beskedet.

18

Den 1 februari 2011 överklagade Kyowa Hakko beslutet till Finanzgericht Hamburg (domstol för mål om skatter, tullar och avgifter) mot sistnämnda beslut. I avgörande av den 19 september 2012 ogillade denna domstol överklagandet och slog fast att de ifrågavarande produkterna inte kunde klassificeras enligt KN-nummer 3003. Härvid fann Finanzgericht Hamburg bland annat, med hänvisning till de förklarande anmärkningarna till HS, att de ifrågavarande produkterna, vilka enbart innehåller proteiner som är nödvändiga för födoämnen, borde anses, i det tillämpliga systemet i KN, som ”aktiva näringsämnen” och inte som ”aktiva läkemedelssubstanser”, vilket innebär att de inte ska klassificeras som medikamenter utan som ”livsmedelsberedningar”. Denna domstol fann vidare att de ifrågavarande produkterna inte hade någon terapeutisk verkan.

19

Den 2 november 2012 överklagade Kyowa Hakko Finanzgericht Hamburgs dom till den hänskjutande domstolen. I sitt överklagande har Kyowa Hakko vidhållit sin ståndpunkt, att de ifrågavarande produkterna ska klassificeras enligt KN-nummer 3003. Kyowa Hakko har därvid gjort gällande att de förklarande anmärkningarna till HS inte är rättsligt bindande. I detta avseende har företaget också hänvisat till en dom från Upper Tribunal ((Tax and Chancery Chamber) Förenade kungariket) av den 27 september 2013, som meddelats i ett överklagande, enligt vilket samma aminosyreblandning skulle klassificeras enligt nummer 3003 KN.

20

I sin begäran om förhandsavgörande har den hänskjutande domstolen i huvudsak konstaterat att KN inte innehåller någon definition av begreppet ”medikamenter”. Denna domstol anser ändå att de ifrågavarande produkterna inte ska klassificeras som medikamenter, i den mening som avses i KN-nummer 3003. I detta avseende anser den att nämnda produkter, vilka används som ersättning för allergiframkallande mjölkprodukter så länge som det komjölksproteinallergiska barnets immunsystem inte är fullt utvecklat, inte verkar ha vare sig något terapeutiskt eller profylaktiskt syfte. De ifrågavarande produkterna ersätter nämligen enbart en sjukdomsframkallande beståndsdel i spädbarnets normala mat, utan att påverka, bota eller lindra själva allergin mot komjölksprotein.

21

Även om den hänskjutande domstolen anser att de ifrågavarande produkterna ska klassificeras enligt KN-nummer 2106 och att de domar som meddelats i detta syfte av såväl tullmyndigheten i Hannover som Finanzgericht Hamburg är välgrundade, finner den, med hänsyn till det annorlunda synsätt som uttrycks i det ovannämnda beslutet från Upper Tribunal (Tax and Chancery Chamber) av den 27 september 2013, att det finns anledning att hänskjuta en begäran om förhandsavgörande till EU-domstolen för att få klarhet i den korrekta klassificeringen av nämnda produkter i KN, och följaktligen säkerställa en enhetlig tolkning av unionsrätten.

22

Mot denna bakgrund har Bundesfinanzhof (federal högsta domstol för mål om skatter, tullar och avgifter) fattat beslut om att vilandeförklara målet och ställa följande frågor till domstolen:

”1)

Ska aminosyreblandningar som de i det nationella målet (RM0630 respektive RM0789) – vilka (tillsammans med kolhydrater och fetter) används för att framställa ett födoämne vilket, i syfte att hindra allergirelaterade hälsoproblem och lindra eller till och med bota redan uppkomna skador, ska ersätta ett i princip livsnödvändigt ämne som finns i normal föda men i enskilda fall utlöser allergier – anses utgöra medikamenter bestående av flera beståndsdelar som har blandats med varandra för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk i den mening som avses i nummer 3003 i KN?

2)

Om fråga 1 besvaras nekande, ska aminosyreblandningarna då anses utgöra sådana livsmedelsberedningar enligt nummer 2106 i KN som enligt anmärkning 1 a till kapitel 30 inte omfattas av sistnämnda kapitel, eftersom de inte har någon profylaktisk eller terapeutisk verkan, utöver att tillföra näring?”

Prövning av tolkningsfrågorna

23

Den hänskjutande domstolen har ställt sina frågor, som ska besvaras tillsammans, för att få klarhet i huruvida KN ska tolkas på så sätt att aminosyreblandningar, såsom de som är aktuella i det nationella målet och som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn med allergi mot komjölksprotein, ska klassificeras enligt KN-nummer 3003, såsom ”medikamenter bestående av två eller flera beståndsdelar som har blandats med varandra för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk”, eller enligt KN-nummer 2106, såsom ”livsmedelsberedningar”.

24

Domstolen påpekar inledningsvis att dess uppgift inom ramen för en begäran om förhandsavgörande i fråga om tullklassificering snarare består i att ge den nationella domstolen vägledning i fråga om kriterierna för att den domstolen ska kunna göra en riktig klassificering i KN av de aktuella varorna än att själv utföra klassificeringen, i synnerhet som EU-domstolen inte nödvändigtvis förfogar över alla uppgifter som krävs för klassificeringen. Den nationella domstolen har alltså bättre förutsättningar att göra klassificeringen (se dom Proxxon, C‑500/04, EU:C:2006:111, punkt 23, dom Digitalnet m.fl., C‑320/11, C‑330/11, C‑382/11 och C‑383/11, EU:C:2012:745, punkt 61, och dom Vario Tek, C‑178/14, EU:C:2015:152, punkt 18).

25

Vidare följer det av domstolens fasta praxis att det avgörande kriteriet för tullklassificering av varor, av rättssäkerhetsskäl och i syfte att underlätta kontroll, i allmänhet ska vara varornas objektiva kännetecken och egenskaper, såsom de definieras i numret i KN och i anmärkningarna till avdelningen eller kapitlet (se dom Thyssen Haniel Logistic, C‑459/93, EU:C:1995:160, punkt 8, och dom Nutricia, C‑267/13, EU:C:2014:277, punkt 19 och där angiven rättspraxis).

26

Enligt fast rättspraxis utgör de förklarande anmärkningar som har utarbetats av kommissionen (vad beträffar KN) och Världstullorganisationen (vad beträffar HS), viktiga tolkningsdata vid bedömningen av vad som inbegrips under olika tulltaxenummer, likväl utan att vara rättsligt bindande (se, bland annat, dom TNT Freight Management (Amsterdam), C‑291/11, EU:C:2012:459, punkt 32).

27

Med hänsyn till de objektiva kännetecknen och egenskaperna hos de ifrågavarande produkterna – det vill säga aminosyreblandningar som tillverkats på sådant sätt att de inte innehåller något komjölksprotein och som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn – borde nämnda produkter i princip omfattas av kapitel 21 i KN, med rubriken ”Diverse ätbara beredningar”, och följaktligen klassificeras enligt KN-nummer 2106, med rubriken ”Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans”.

28

Av anmärkning 1 f till nämnda kapitel 21 framgår emellertid att detta kapitel inte omfattar ”andra produkter enligt nr 3003 och 3004”, det vill säga varor som klassificeras som ”medikamenter”, i den mening som avses i sistnämnda nummer. Frågan är följaktligen huruvida de ifrågavarande produkterna ska klassificeras på detta sätt.

29

Enligt fast rättspraxis ska det vid klassificering av varor i kapitel 30 i KN undersökas huruvida produkterna har en tydlig terapeutisk eller profylaktisk profil med en verkan som är inriktad på exakta funktioner i människokroppen eller om de kan användas för att förebygga eller behandla en viss sjukdom eller åkomma. Även om den berörda produkten i sig inte har någon terapetisk eller profylaktisk verkan men används för att förebygga eller behandla en sjukdom eller en åkomma ska den således, under förutsättning att den är särskilt avsedd för sådan användning, anses vara beredd för terapetiskt eller profylaktiskt bruk (se, bland annat, dom Nutricia, C‑267/13, EU:C:2014:277, punkt 20).

30

Av den rättspraxis som redovisas ovan i punkterna 25 och 29 framgår att det ändamål för vilket produkten är avsedd i sig kan utgöra ett objektivt kriterium för klassificering, förutsatt att ändamålet är oupplösligt förenat med produkten, vilket ska kunna konstateras med ledning av produktens objektiva kännetecken och egenskaper. Enligt domstolens praxis kan en produkt vars naturliga användningsområde är medicinskt på grund av dess objektiva kännetecken och egenskaper klassificeras enligt kapitel 30 i KN (se, bland annat, dom Thyssen Haniel Logistic, C‑459/93, EU:C:1995:160, punkterna 13 och 14, och dom Nutricia, C‑267/13, EU:C:2014:277, punkt 21).

31

I förevarande fall och såsom framgår av punkt 23 i denna dom används de ifrågavarande produkterna för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn med allergi mot komjölksprotein. Sådana produkter kan enbart klassificeras i kapitel 30 i KN om de, på grund av sina objektiva kännetecken och egenskaper, i sig har en terapeutiskt eller profylaktisk verkan, eller om deras naturliga användningsområde i vilket fall som helst är medicinskt, vilket det ankommer på den nationella domstolen att avgöra.

32

I detta avseende konstaterar domstolen, för det första, att någon terapeutisk verkan på spädbarn med allergi mot komjölksprotein inte kan tillskrivas produkter som, utan att kunna påverka eller bota allergin, används som rena ersättningsprodukter som enbart ersätter nämnda protein med ett icke-allergiframkallande protein som är nödvändigt för spädbarnens föda, utan att i sig få allergin att försvinna.

33

För det andra kan produkter, vars intagande inte gör det möjligt för ett allergiskt spädbarn som absorberat allergiframkallande komjölksprotein, att undvika att utveckla en allergisk reaktion mot detta protein, utan som snarare är avsedda att minska eller helt utesluta allergiframkallande proteiner i det berörda spädbarnets föda genom att innehålla ett icke-allergiframkallande födoämnen, inte i sig anses ha en profylaktisk verkan vad gäller att förebygga en sjukdom eller åkomma.

34

För det tredje kan det naturliga användningsområdet inte anses vara medicinskt, i den mening som avses i domstolens praxis som redovisas i punkterna 29 och 30 i denna dom, när det gäller produkter som används för att tillverka födoämnen för spädbarn, som inte nödvändigtvis intas inom ramen för en medicinsk behandling och vars intagande inte heller kräver medicinsk tillsyn. Sådana produkter, som inte heller kan anses tjäna enbart som bärare eller sötningsmedel för ett medicinskt verksamt ämne i syfte att underlätta absorbering, kan inte klassificeras, i enlighet med de förklarande anmärkningarna till HS, i KN-nummer 3003.

35

Det framgår dessutom av själva ordalydelsen i anmärkning 1 a till kapitel 30 i KN att kapitlet inte omfattar dietiska födoämnen och drycker, andra än näringslösningar för intravenös administration, som använts för rent näringsmässiga syften (se, för ett liknande resonemang, dom Nutricia, C‑267/13, EU:C:2014:277, punkt 28). Av detta följer att produkter som uteslutande tillverkats för livsmedelsberedningar som utgör en del av den dagliga födan, inte kan klassificeras som ”medikamenter bestående av två eller flera beståndsdelar som har blandats med varandra för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk”, i den mening som avses i KN-nummer 3003.

36

Det framgår vidare av de förklarande anmärkningarna till HS att livsmedelsberedningar som enbart innehåller näringsämnen inte ska klassificeras som ”medikamenter”, i enlighet med nummer 30.03 i HS, vilket motsvarar KN-nummer 3003 (se, för ett liknande resonemang, dom LTM, C‑201/96, EU:C:1997:523, punkt 48). Detta är särskilt fallet med produkter som är rena livsmedelsersättningar som inte innehåller några för allergier aktiva läkemedelssubstanser.

37

Mot bakgrund av det ovanstående ska de ställda frågorna besvaras enligt följande: KN ska tolkas så, att aminosyreblandningar, såsom de som är aktuella i det nationella målet, som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn med allergi mot komjölksprotein, ska klassificeras enligt KN-nummer 2106 såsom ”livsmedelsberedningar”, i den mån de mot bakgrund av sina objektiva kännetecken och egenskaper inte har en tydlig terapeutisk eller profylaktisk profil vars verkan är inriktad på exakta funktioner i människokroppen och de följaktligen inte kan användas för att förebygga eller behandla en viss sjukdom eller åkomma, och deras naturliga användningsområde inte heller är medicinskt, vilket det ankommer på den nationella domstolen att avgöra.

Rättegångskostnader

38

Eftersom förfarandet i förhållande till parterna i det nationella målet utgör ett led i beredningen av samma mål, ankommer det på den hänskjutande domstolen att besluta om rättegångskostnaderna. De kostnader för att avge yttrande till domstolen som andra än nämnda parter har haft är inte ersättningsgilla.

 

Mot denna bakgrund beslutar domstolen (sjunde avdelningen) följande:

 

Kombinerade nomenklaturen, som återfinns i bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan, i dess lydelse enligt kommissionens förordning (EG) nr 1214/2007 av den 20 oktober 2007, ska tolkas så, att aminosyreblandningar, såsom de som är aktuella i det nationella målet, som används för tillverkning av födoämnen för späd- och småbarn med allergi mot komjölksprotein, ska klassificeras enligt KN-nummer 2106 såsom ”livsmedelsberedningar”, i den mån de mot bakgrund av sina objektiva kännetecken och egenskaper inte har en tydlig terapeutisk eller profylaktisk profil vars verkan är inriktad på exakta funktioner i människokroppen och de följaktligen inte kan användas för att förebygga eller behandla en viss sjukdom eller åkomma, och deras naturliga användningsområde inte heller är medicinskt, vilket det ankommer på den nationella domstolen att avgöra.

 

Underskrifter


( *1 ) Rättegångsspråk: tyska.

Top