EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 6.3.2024
COM(2024) 114 final
2024/0063(NLE)
Förslag till
RÅDETS FÖRORDNING
om ändring och rättelse av rådets förordning (EU) 2024/257 om fastställande för 2024, 2025 och 2026 av fiskemöjligheterna avseende vissa fiskbestånd, i unionens vatten, och för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten
MOTIVERING
1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET
•Motiv och syfte med förslaget
Genom rådets förordning (EU) 2024/257 fastställs för 2024, 2025 och 2026 fiskemöjligheterna avseende vissa fiskbestånd i EU:s vatten och, för EU-fiskefartyg, i vissa andra vatten. Genom förslaget ändras dessa fiskemöjligheter i syfte att ta hänsyn till de senaste vetenskapliga utlåtandena och annan utveckling. Dessutom rättas genom förslaget vissa fel i förordning (EU) 2024/257.
•Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området
De föreslagna åtgärderna är förenliga med målen och reglerna för den gemensamma fiskeripolitiken.
•Förenlighet med unionens politik inom andra områden
De föreslagna åtgärderna är förenliga med EU:s politik på andra områden, särskilt med miljöpolitiken.
2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN
•Rättslig grund
Den rättsliga grunden för förslaget är artikel 43.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).
•Subsidiaritetsprincipen
Förslaget avser ett område där EU har exklusiv befogenhet enligt artikel 3.1 d i EUF-fördraget. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.
•Proportionalitetsprincipen
Genom förslaget tilldelas medlemsstaterna fiskemöjligheter i enlighet med målen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeripolitiken. Enligt artiklarna 16 och 17 i förordning (EU) nr 1380/2013 ska medlemsstaterna besluta hur de fiskemöjligheter som finns tillgängliga för dem får fördelas mellan fartyg som för deras flagg, i enlighet med vissa kriterier för fördelningen av fiskemöjligheter. Medlemsstaterna har därför nödvändigt handlingsutrymme när de fördelar de tilldelade totala tillåtna fångstmängderna (TAC), i överensstämmelse med den sociala/ekonomiska modell de väljer för att nyttja de fiskemöjligheter som finns tillgängliga för dem.
•Val av instrument
Eftersom förslaget ändrar en befintlig förordning är det lämpligaste rättsliga instrumentet en förordning.
3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR
•Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning
•Samråd med berörda parter
Kommissionen har samrått med berörda parter, särskilt genom de rådgivande nämnderna, på grundval av sitt årliga meddelande Hållbart fiske i EU: lägesrapport och riktlinjer för 2024 (COM(2023) 303 final).
I sina svar på det årliga meddelandet lämnade de berörda parterna sina synpunkter på kommissionens utvärdering av resursernas tillstånd och på lämpliga förvaltningsåtgärder. Kommissionen tog hänsyn till dessa svar när den utarbetade förslaget.
•Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden
Internationella havsforskningsrådets (Ices) vetenskapliga utlåtanden baserar sig på en ram som tagits fram av Ices expertgrupper och beslutsorgan och de utfärdas i enlighet med det ramavtal för partnerskap som ingåtts med kommissionen.
•Konsekvensbedömning
Tillämpningsområdet för förslaget begränsas av artikel 43.3 i EUF-fördraget.
Syftet med förslaget är att undvika kortsiktiga strategier till förmån för långsiktig hållbarhet. Förslaget beaktar sådana initiativ från berörda parter och rådgivande nämnder som har fått ett positivt utlåtande efter Ices granskning. Kommissionens förslag till reform av den gemensamma fiskeripolitiken baserades på en konsekvensbedömning (SEK(2011) 891), där det ansågs att även om uppnåendet av MSY-målet var en nödvändig förutsättning för miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet kan dessa tre mål inte uppnås isolerat.
Vad gäller fiskemöjligheter inom ramen för regionala fiskeriförvaltningsorganisationer och bestånd som förvaltas gemensamt med länder utanför EU genomför förslaget internationellt beslutade åtgärder. Alla aspekter som är relevanta för bedömningen av möjliga konsekvenser av fiskemöjligheterna behandlas i samband med förberedelserna för och genomförandet av de internationella förhandlingar där EU:s fiskemöjligheter avtalas med länder utanför EU.
•Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling
Ej tillämpligt.
•Grundläggande rättigheter
Förslaget är förenligt med grundläggande rättigheter och särskilt de som erkänns i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.
4.BUDGETKONSEKVENSER
De föreslagna åtgärderna påverkar inte budgeten.
5.ÖVRIGA INSLAG
•
Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget
Syftet med förslaget är att ändra rådets förordning (EU) 2024/257 enligt vad som anges nedan.
Småögd rocka i västra delen av Engelska kanalen
Genom förordning (EU) 2024/257 fastställdes en TAC för rockor (Rajiformes) i EU:s och Förenade kungarikets vatten i Ices-sektionerna 6a, 6b, 7a–7c och 7e–7k (väster om Skottland, södra Keltiska havet och Engelska kanalen). I den förordningen fastställdes också ett särskilt villkor inom ramen för den TAC:en. Enligt det särskilda villkoret får fångster av småögd rocka (Raja microocellata) tas i Ices-sektion 7e (västra delen av Engelska kanalen) av EU och Förenade kungariket under 2024 i syfte att möjliggöra kontrollfiske för insamling av fiskeribaserade data för detta bestånd enligt Ices bedömning. För att skapa rättssäkerhet och göra det möjligt att genomföra ”övervakningsprogram” för kontrollfiske bör kvantiteter enligt det särskilda villkoret tilldelas medlemsstaterna i enlighet med principen om relativ stabilitet och fördelningsnyckeln för rockor i EU:s och Förenade kungarikets vatten i Ices-sektionerna 6a, 6b, 7a–7c och 7e–7k.
Rödtunga och bergskädda i Skagerrak-Kattegatt
Den 6 december 2023 avslutade EU och Förenade kungariket bilaterala samråd om fastställande av fiskemöjligheter för bestånd som förtecknas i bilaga 35 till avtalet om handel och samarbete mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, å andra sidan (handels- och samarbetsavtalet). Resultatet av samråden dokumenterades i en skriftlig handling som undertecknades den 6 december 2023 och kompletterades med ett addendum den 8 december 2023 och genomfördes i EU-rätten genom förordning (EU) 2024/257.
I dessa bilaterala samråd fastställde EU och Förenade kungariket, bland annat, för första gången TAC:er för i) rödtunga (Glyptocephalus cynoglossus) i EU:s vatten i Ices-sektion 3a (Skagerrak-Kattegatt) och ii) bergskädda (Microstomus kitt) i samma område. I avvaktan på en överenskommelse mellan medlemsstaterna om hur dessa fiskemöjligheter ska fördelas har TAC:erna för dessa bestånd markerats som ”fastställs senare” i förordning (EU) 2024/257. För att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda dessa fiskemöjligheter bör TAC:erna och EU-kvoterna för dessa bestånd fastställas till de nivåer som anges i den skriftliga handlingen. Eftersom diskussioner mellan medlemsstaterna om tilldelningen fortfarande pågår ingår inte medlemsstaternas kvoter. Så snart som resultatet av dessa diskussioner föreligger kommer kommissionens avdelningar att uppdatera förslaget genom ett icke-officiellt dokument med förslag om i) medlemsstaternas kvoter, eller ii) att inte tilldela EU:s kvoter till medlemsstaterna och tillåta alla medlemsstater att fiska EU-kvoterna till dess att de har utnyttjats fullt ut.
I förordning (EU) 2024/257 fastställs TAC:en preliminärt till noll för tobisar och därtill hörande bifångster (Ammodytes spp.) i Förenade kungarikets vatten och EU:s vatten i Ices-delområde 4 (Nordsjön), Förenade kungarikets vatten i Ices-sektion 2a och EU:s vatten i sektion 3a (Skagerrak och Kattegatt) för 2024, i avvaktan på Ices offentliggörande av det vetenskapliga utlåtandet för det beståndet för 2024.
Ices väntas offentliggöra sitt vetenskapliga utlåtande för tobisar i Ices-delområde 4 och Ices-sektion 3a för 2024 den 29 februari 2024. Efter offentliggörandet av det utlåtandet kommer EU att hålla bilaterala samråd med Förenade kungariket om TAC-nivån för 2024 för det beståndet enligt artikel 498.2, 498.4 och 498.6 i handels- och samarbetsavtalet. I avvaktan på det formella resultatet av dessa bilaterala samråd har texten till det relevanta skälet i rådets förordning (EU) 2023/194 satts inom hakparentes och TAC:en för tobisar i Ices-delområde 4 och Ices-sektionerna 2a och 3a för 2024 markeras med ”pm” (pro memoria). Så snart som det formella resultatet av dessa bilaterala samråd föreligger kommer kommissionens avdelningar att uppdatera förslaget genom ett icke-officiellt dokument med förslag om den berörda TAC:en för 2024 till den nivå som överenskommits med Förenade kungariket.
SPRFMO
I förordning (EU) 2024/257 anges ”fastställs senare” för TAC:erna i konventionsområdet för Regionala fiskeriförvaltningsorganisationen för södra Stilla havet (SPRFMO), och åtgärder som är funktionellt knutna till TAC:erna har behållits preliminärt, i avvaktan på resultatet av SPRFMO:s årsmöte 2024 den 6 januari–2 februari 2024.
Vid sitt tolfte årsmöte 2024 antog SPRFMO nya fångstbegränsningar för chilensk taggmakrill (Trachurus murphyi) och upprätthöll undersökande fiske efter tandnotingar (Dissostichus spp.). Dessutom bibehöll eller ändrade SPRFMO åtgärder som är funktionellt kopplade åtgärder. Dessa åtgärder bör därför genomföras i EU-rätten.
WCPFC
I förordning (EU) 2024/257 anges ”fastställs senare” för fiskemöjligheterna i konventionsområdet för Kommissionen för bevarande och förvaltning av långvandrande fiskbestånd i västra och mellersta Stilla havet (WCPFC), och åtgärder som är funktionellt knutna till dessa fiskemöjligheter har behållits preliminärt, i avvaktan på det formella resultatet av WCPFC:s årsmöte 2023 den 4–8 december 2023.
Vid sitt årsmöte 2023 beslutade WCPFC att behålla begränsningarna av fiskeansträngningen för snörpvad och det högsta antalet fartyg som får fiska efter tropisk tonfisk. Dessutom ändrade WCPFC åtgärder kopplade till förvaltningen av anordningar som samlar fisk (FAD) i fisket efter tropisk tonfisk, särskilt åtgärder kopplade till FAD-fredningsperioden. Dessa åtgärder bör genomföras i EU-rätten.
Iccat
Begränsningar av fiskeansträngningen för EU-fartyg som fiskar efter blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus) i konventionsområdet för Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat) samt maximal insättning och kapacitet för EU-anläggningar för blåfenad tonfisk i det området baseras på information i medlemsstaternas årliga fiskeplaner, årliga förvaltningsplaner för fiskekapaciteten och årliga förvaltningsplaner för odling av blåfenad tonfisk. Medlemsstaterna ska översända dessa planer till kommissionen senast den 31 januari varje år, i enlighet med artikel 16.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2053. Dessa planer sammanställs sedan av kommissionen och utgör grunden för upprättandet av en årlig EU-plan, som översänds till Iccats sekretariat för diskussion och godkännande av Iccat, enligt vad som krävs i artikel 16.2 i förordning (EU) 2023/2053. I avvaktan på Iccats inlämnande och godkännande av EU:s årliga plan har texten till det relevanta skälet i rådets förordning (EU) 2023/194 satts inom hakparentes och EU:s begränsningar av fiskeansträngningen och EU:s maximala insättning och kapacitet för odling för 2024 har markerats med pm (pro memoria). Så snart EU:s årliga plan har godkänts av Iccat kommer kommissionens avdelningar att uppdatera förslaget genom ett icke-officiellt dokument med förslag till begränsningar av fiskeansträngningen samt maximal insättning och kapacitet för odling för 2024.
Oxhaj
Vid sitt fjortonde möte i Samarkand, Uzbekistan, den 12–17 februari 2024, lade partskonferensen för konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS) till oxhaj (Carcharias taurus) i förteckningarna över skyddade arter i bilagorna I och II till den konventionen. Dessa åtgärder bör därför genomföras i EU-rätten genom att det blir förbjudet i) för EU-fiskefartyg, i alla vatten och ii) för fartyg från tredjeland, i EU-vatten, att fiska efter, behålla ombord, omlasta eller landa den arten.
I artikel 98.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2124 fastställs emellertid redan ett sådant förbud för oxhaj i Medelhavet. För att undvika överlappande bestämmelser vad gäller samma fråga, i Medelhavet, bör ett sådant förbud därför införas enbart för EU-fartyg i alla andra vatten än Medelhavet, och för tredjelandsfartyg i EU-vatten.
Det förbudet för oxhaj bör tillämpas från och med den 1 april 2024, dvs. i) efter det fjortonde mötet i partskonferensen för konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS) som ägde rum den 12–17 februari 2024, och ii) före ikraftträdandet den 17 maj 2024 av ändringen av bilagorna I och II till konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS).
Rättelse av fel
Både artikel 41.4 och artikel 43 i förordning (EU) 2024/257 hänvisar till samma högsta antal EU-fiskefartyg som har tillstånd att fiska efter svärdfisk (Xiphias gladius) i områden i WCPFC:s konventionsområde. Den tidigare bestämmelsen bör därför utgå av skäl som rör den rättsliga klarheten.
Artikel 59 i förordning (EU) 2024/257 om ikraftträdande och tillämpning bör rättas vad gäller åtgärder för ål (Anguilla anguilla) i EU:s marina vatten och bräckta vatten i Ices-delområdena 3, 4, 6, 7, 8 och 9 och angränsande bräckta EU-vatten enligt följande:
–Artikel 13.4 i förordning (EU) 2023/194, enligt vilken medlemsstaterna åläggs att fastställa fredningstider för kommersiellt fiske efter ål i alla livsstadier i det området, är tillämplig från och med den 1 mars 2023 till och med den 31 mars 2024. Artikel 13.6 i förordning (EU) 2024/257, där det fastställs en sådan åtgärd, bör därför tillämpas från och med den 1 april 2024 och
–åtgärderna avseende kommersiellt fiske efter ål i alla ålens livsstadier i det området, som fastställs i förordning (EU) 2024/257, är tillämpliga till och med den 31 mars 2025. Förbudet mot fritidsfiske efter ål under alla ålens livsstadier i det området, enligt artikel 13.7 i den förordningen, bör därför också vara tillämpligt till och med den 31 mars 2025.
I del B i bilaga IA till förordning (EU) 2024/257 bör följande fel rättas:
–Tabell 60: medlemsstaternas kvoter för bergskädda och rödtunga i Förenade kungarikets och EU:s vatten i Ices-delområde 4 och Förenade kungarikets vatten i sektion 2a för 2024 bör rättas för att åtgärda ett fel i beräkningen av dessa kvoter. Dessutom bör, i fotnot 3 respektive fotnot 4, rapporteringskoderna för i) bergskädda i EU:s vatten i sektion 3a, och ii) rödtunga i EU:s vatten i sektion 3a rättas.
–Tabell 93: TAC:en för piggvar och slätvar (Scophthalmus maximus och Scophthalmus rhombus) i Förenade kungarikets och EU:s vatten i Ices-delområde 4 och Förenade kungarikets vatten i sektion 2a för 2024 bör markeras som ”analytisk TAC” i enlighet med relevanta utlåtanden från Ices. I fotnot 4 bör dessutom rapporteringskoden för slätvar i EU:s vatten i sektion 3a rättas.
–Tabell 101: i TAC-tabellerna för brokrocka (Raja undulata) i EU:s vatten i Ices-delområde 8 respektive Ices-delområde 9 bör det klargöras att fångster från den ytterligare tilldelningen till fartyg som deltar i kontrollfiske bör rapporteras separat.
–Tabell 103: i TAC-tabellen för makrill (Scomber scombrus) i Nordsjön och Östersjön bör i) områdesbeskrivningen och rapporteringskoden rättas för att återspegla det geografiska tillämpningsområdet för de två TAC:er för makrill i Nordsjön och Östersjön som ingick i förordning (EU) 2023/194, ii) den andra meningen i fotnot 1 utgå, eftersom den strider mot resten av den fotnoten, iii) i fotnot 2 i första kolumnen i tabellen, områdesbeskrivningen och rapporteringskoden rättas för att återspegla områdesbeskrivningen av TAC:en, och iv) i fotnot 4, rubriken ”Efter överföring” utgå av skäl som rör den rättsliga klarheten.
–Tabell 106: i TAC-tabellen för tunga (Solea solea) i Förenade kungarikets vatten och EU:s vatten i Ices-delområde 4 och Förenade kungarikets vatten i sektion 2a bör, i fotnot 1, rapporteringskoden rättas.
I bilaga XI till förordning (EU) 2024/257 bör följande fel rättas:
–Punkt 2: i TAC-tabellen för makrill (Scomber scombrus) i Nordsjön och Östersjön bör i) den andra meningen i fotnot 1 utgå, eftersom den strider mot resten av den fotnoten, ii) i fotnot 2 i första kolumnen i tabellen, områdesbeskrivningen och rapporteringskoden rättas för att återspegla områdesbeskrivningen för TAC:en, och iii) i fotnot 4, rubriken ”Efter överföringen” utgå av skäl som rör den rättsliga klarheten
2024/0063 (NLE)
Förslag till
RÅDETS FÖRORDNING
om ändring och rättelse av rådets förordning (EU) 2024/257 om fastställande för 2024, 2025 och 2026 av fiskemöjligheterna avseende vissa fiskbestånd, i unionens vatten, och för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten
EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.3,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och
av följande skäl:
(1)Genom rådets förordning (EU) 2024/257 fastställs för 2024, 2025 och 2026 fiskemöjligheterna avseende vissa fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten. De totala tillåtna fångstmängderna (TAC:er) och begränsningarna av fiskeansträngningen och de åtgärder som är funktionellt knutna till de TAC:er och begränsningar av fiskeansträngningen som fastställs i förordning (EU) 2024/257 bör ändras i syfte att beakta offentliggjorda vetenskapliga utlåtanden och resultaten av samråd med tredjeländer och möten i regionala fiskeriförvaltningsorganisationer.
(2)Genom förordning (EU) 2024/257 fastställdes en TAC för rockor (Rajiformes) i unionens vatten och Förenade kungarikets vatten i Internationella havsforskningsrådets (Ices) sektioner 6a, 6b, 7a–7c och 7e–7k. I den förordningen fastställdes också ett särskilt villkor inom ramen för den TAC:en. Enligt det särskilda villkoret får fångster av småögd rocka (Raja microocellata) tas i Ices-sektion 7e (västra delen av Engelska kanalen) av unionen och Förenade kungariket under 2024 i syfte att möjliggöra kontrollfiske för insamling av fiskeribaserade data för detta bestånd enligt Ices bedömning. I syfte att skapa rättssäkerhet och göra det möjligt att genomföra ”övervakningsprogram” för kontrollfiske bör kvantiteter enligt det särskilda villkoret tilldelas medlemsstaterna i enlighet med principen om relativ stabilitet och fördelningsnyckeln för rockor i unionens och Förenade kungarikets vatten i Ices-sektionerna 6a, 6b, 7a–7c och 7e–7k.
(3)Genom bilaterala samråd om fastställande av fiskemöjligheter för bestånd som förtecknas i bilaga 35 till avtalet om handel och samarbete mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, å andra sidan (handels- och samarbetsavtalet) fastställde unionen och Förenade kungariket för första gången TAC:er för i) rödtunga (Glyptocephalus cynoglossus) i unionens vatten i Ices-sektion 3a (Skagerrak-Kattegatt) och ii) bergskädda (Microstomus kitt) i samma område. I avvaktan på en överenskommelse mellan medlemsstaterna om hur dessa fiskemöjligheter ska fördelas har TAC:erna för dessa bestånd markerats som ”fastställs senare” i förordning (EU) 2024/257. För att göra det möjligt för medlemsstaterna att nyttja dessa fiskemöjligheter bör TAC:erna och unionskvoterna för dessa bestånd fastställas till de nivåer som överenskommits med Förenade kungariket och, om relevant, tilldelas medlemsstaterna i linje med resultatet av diskussionerna mellan medlemsstaterna om en sådan fördelning.
(4)[Mellan den 9 och den 13 mars 2023 genomfördes bilaterala samråd mellan unionen och Förenade kungariket om TAC-nivån för tobisar och därtill hörande bifångster (Ammodytes spp.) i Förenade kungarikets vatten och unionens vatten i Ices-delområde 4, Förenade kungarikets vatten i Ices-sektion 2a och unionens vatten i sektion 3a. Dessa samråd genomfördes i enlighet med artikel 498.2, 498.4 och 498.6 i handels- och samarbetsavtalet och på grundval av unionens ståndpunkt som godkändes av rådet den 2 mars 2023. Resultatet av samråden dokumenterades i en skriftlig handling. Den berörda TAC:en bör därför fastställas till den nivå som överenskommits med Förenade kungariket.] [Skälet och de relevanta bestämmelserna kommer att uppdateras när samråden mellan unionen och Förenade kungariket har avslutats.]
(5)Vid sitt tolfte årsmöte 2024 antog Regionala fiskeriförvaltningsorganisationen för södra Stilla havet (SPRFMO) nya fångstbegränsningar för chilensk taggmakrill (Trachurus murphyi) och upprätthöll undersökande fiske efter tandnotingar (Dissostichus spp.). Dessutom bibehöll eller ändrade SPRFMO åtgärder som är funktionellt kopplade. Dessa åtgärder bör genomföras i unionsrätten.
(6)Vid sitt årsmöte 2023 beslutade Kommissionen för bevarande och förvaltning av långvandrande fiskbestånd i västra och mellersta Stilla havet (WCPFC) att behålla begränsningarna av fiskeansträngningen för snörpvad och det högsta antalet fartyg som får fiska efter tropisk tonfisk. Bestämmelser rörande förvaltningen av anordningar som samlar fisk (FAD) i fisket efter tropisk tonfisk, och särskilt bestämmelser rörande FAD-fredningsperioden, ändrades. Dessa åtgärder bör genomföras i unionsrätten.
(7)[Begränsningar av fiskeansträngningen för unionsfartyg som fiskar efter blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus) i konventionsområdet för Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat) samt maximal insättning och kapacitet för unionsanläggningar för blåfenad tonfisk i det området baseras på information i medlemsstaternas årliga fiskeplaner, årliga förvaltningsplaner för fiskekapaciteten och årliga förvaltningsplaner för odling av blåfenad tonfisk. Medlemsstaterna måste översända dessa planer till kommissionen senast den 31 januari varje år, i enlighet med artikel 16.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2053. Dessa planer sammanställs sedan av kommissionen och utgör grunden för upprättandet av en årlig unionsplan, som översänds till Iccats sekretariat för diskussion och godkännande av Iccat, enligt vad som krävs i artikel 16.2 i förordning (EU) 2023/2053. Unionens senaste årsplan godkändes av Iccat den 8 mars 2023. Unionens fiskeansträngningsbegränsningar och maximala odlingsinsättning och -kapacitet för 2023 bör därför ändras i enlighet med den årsplanen.] [Skälet och de relevanta bestämmelserna kommer att uppdateras efter Iccats godkännande av unionens årsplan.]
(8)Vid sitt fjortonde möte i Samarkand, Uzbekistan, den 12–17 februari 2024, lade partskonferensen för konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS) till oxhaj (Carcharias taurus) i förteckningarna över skyddade arter i bilagorna I och II till den konventionen. Dessa åtgärder bör därför genomföras i unionsrätten genom att det blir förbjudet i) för unionsfiskefartyg, i alla vatten, och ii) för fartyg från tredjeland, i unionsvatten, att fiska efter, behålla ombord, omlasta eller landa den arten. I artikel 98.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2124 fastställs emellertid redan ett sådant förbud för oxhaj i Medelhavet. För att undvika överlappande bestämmelser vad gäller samma fråga, i Medelhavet, bör ett sådant förbud därför endast införas för unionsfartyg i alla andra vatten än Medelhavet, och för tredjelandsfartyg i unionens vatten.
(9)Både artikel 41.4 och artikel 43 i förordning (EU) 2024/257 hänvisar till samma högsta antal unionsfiskefartyg som har tillstånd att fiska efter svärdfisk (Xiphias gladius) i områden i WCPFC:s konventionsområde. Den tidigare bestämmelsen bör därför utgå med syftet att skapa rättslig klarhet.
(10)Artikel 59 i förordning (EU) 2024/257 om ikraftträdande och tillämpning bör rättas vad gäller åtgärder för ål (Anguilla anguilla) i unionens marina vatten och bräckta vatten i Ices-delområdena 3, 4, 6, 7, 8 och 9 och angränsande bräckta unionsvatten.
(11)Vissa fel som förekommer i TAC-tabellerna i bilagorna till förordning (EU) 2024/257 bör rättas. Här ingår fel rörande i) medlemsstaternas kvoter, ii) typen av TAC (dvs. analytisk TAC eller försiktighets-TAC), iii) områdesbeskrivningar och iv) rapporteringskoder. I dessa bilagor bör dessutom vissa bestämmelser förtydligas i i) TAC-tabellerna för brokrocka (Raja undulata) i unionens vatten i Ices-delområde 8 respektive i Ices-delområde 9 och ii) TAC-tabellerna för makrill (Scomber scombrus) i Nordsjön och Östersjön.
(12)Förordning (EU) 2024/257 bör därför ändras och rättas i enlighet med detta.
(13)De fiskemöjligheter som fastställs i förordning (EU) 2024/257 är tillämpliga från och med den 1 januari 2024. De bestämmelser som införs genom den här förordningen vad gäller fiskemöjligheter bör därför vara tillämpliga från och med den dagen. En sådan retroaktiv tillämpning påverkar inte principerna om rättssäkerhet och skydd för berättigade förväntningar, eftersom fiskemöjligheterna i fråga utökas eller ännu inte har uttömts.
(14)Bestämmelserna i denna förordning vad gäller oxhaj bör tillämpas från och med den 1 april 2024, dvs. i) efter det fjortonde mötet i partskonferensen för konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS) som ägde rum den 12–17 februari 2024, och ii) före ikraftträdandet den 17 maj 2024 av ändringen av bilagorna I och II till konventionen om skydd av flyttande vilda djur (CMS).
(15)Med tanke på det brådskande behovet av att undvika avbrott i fiskeverksamheten bör denna förordning träda i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Ändring och rättelse av förordning (EU) 2024/257
Förordning (EU) 2024/257 ska ändras på följande sätt:
(1)I artikel 20.1 ska följande led införas:
”ba)Oxhaj (Carcharias taurus) i alla andra vatten än Medelhavet.”
(2)Artikel 41.3 ska utgå.
(3)Artikel 42 ska ersättas med följande:
”Artikel 42
Förvaltning av fiske med anordningar som samlar fisk
1.I den del av WCPFC:s konventionsområde som ligger mellan 20° N och 20° S får snörpvadsfartyg, hjälpfartyg eller andra fartyg som stöder snörpvadsfartyg inte sätta ut, utföra underhåll på, eller sätta ut nätredskap vid, anordningar som samlar fisk mellan kl. 00.00 den 1 juli 2024 och kl. 24.00 den 15 augusti 2024.
2.Utöver förbudet enligt punkt 1, ska det vara förbjudet att sätta ut nätredskap vid anordningar som samlar fisk på fritt hav i WCPFC:s konventionsområde mellan 20° N och 20° S under ytterligare en månad, antingen mellan kl. 00.00 den 1 april 2024 och kl. 24.00 den 30 april 2024 eller mellan kl. 00.00 den 1 maj 2024 och kl. 24.00 den 31 maj 2024 eller mellan kl. 00.00 den 1 november 2024 och kl. 24.00 den 30 november 2024, eller mellan kl. 00.00 den 1 december 2024 och kl. 24.00 den 31 december 2024.
3.De berörda medlemsstaterna ska gemensamt fastställa vilken av de fredningsperioder som avses i punkt 2 som ska tillämpas på snörpvadsfartyg som för deras flagg. Medlemsstaterna ska senast den 15 februari 2024 gemensamt underrätta kommissionen om den valda fredningsperioden. Kommissionen ska före den 1 mars 2024 till WCPFC:s sekretariat anmäla den gemensamma fredningsperiod som de berörda medlemsstaterna valt.
4.
Varje medlemsstat ska säkerställa att inget av deras snörpvadsfartyg vid en och samma tidpunkt till havs sätter ut fler än 350 anordningar som samlar fisk med aktiverade instrumentbojar. Bojarna får endast aktiveras ombord på ett snörpvadsfartyg.”
(4)I artikel 55.1 ska följande införas:
”aa)Oxhaj (Carcharias taurus) i alla unionens vatten.”
(5) I artikel 59 ska leden a och b ersättas med följande:
”a)Artikel 13.1 och 13.7 ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 till och med den 31 mars 2025.
b)Artikel 13.2–13.6 ska tillämpas från och med den 1 april 2024 till och med den 31 mars 2025.”
(6) I artikel 59 ska följande led införas som leden ca och ga:
”ca)Artikel 20.1 ba ska tillämpas från och med den 1 april 2024.
ga) Artikel 55.1 aa ska tillämpas från och med den 1 april 2024.”
(7)Bilagorna IA, IG, IH, VI och XI ska ändras och rättas i enlighet med bilagan till den här förordningen.
Artikel 2
Ikraftträdande och tillämpning
Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2024.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
Utfärdad i Bryssel den
På rådets vägnar
Ordförande