Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0591

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EG) nr 80/2009, (EU) nr 996/2010 och (EU) nr 165/2014 vad gäller vissa rapporteringskrav inom vägtransporter och luftfart

    COM/2023/591 final

    Bryssel den 17.10.2023

    COM(2023) 591 final

    2023/0361(COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om ändring av förordningarna (EG) nr 80/2009, (EU) nr 996/2010 och (EU) nr 165/2014 vad gäller vissa rapporteringskrav inom vägtransporter och luftfart

    (Text av betydelse för EES)


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    I sitt meddelande EU:s konkurrenskraft på lång sikt – efter 2030 1 betonar kommissionen vikten av ett regelverk som säkerställer att målen uppnås till lägsta möjliga kostnad. Kommissionen har därför åtagit sig att göra en ny satsning för att rationalisera och förenkla rapporteringskraven, med det slutliga målet att minska sådana bördor med 25 %, utan att det undergräver de därmed sammanhängande politiska målen.

    Rapporteringskrav spelar en viktig roll för att säkerställa korrekt övervakning och verkställande av lagstiftning. Kostnaderna uppvägs överlag till stor del av den nytta kraven medför, särskilt när det gäller att övervaka och säkerställa efterlevnad av viktiga politiska åtgärder. Rapporteringskrav kan dock också medföra oproportionerliga bördor för berörda parter, särskilt för små och medelstora företag och mikroföretag, bland annat på grund av organisatorisk och teknisk utveckling som kräver en anpassning av de ursprungliga rapporteringskraven. När fler och fler krav införs över tid kan det leda till överflödiga, överlappande eller föråldrade skyldigheter, ineffektiva frekvenser och tidsfrister eller bristfälliga insamlingsmetoder.

    Att rationalisera rapporteringsskyldigheterna och minska de administrativa bördorna är därför en prioritering. Syftet med föreliggande förslag är mot denna bakgrund att förenkla initiativ på transportområdet som framför allt gäller vägtransport och luftfart.

    Genom förslaget avskaffas eller effektiviseras särskilda rapporteringsskyldigheter för offentliga myndigheter enligt följande:

    ·Genom förslaget avskaffas skyldigheten i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 80/2009 2 för leverantörer av datoriserade bokningssystem att vart fjärde år och på kommissionens begäran lägga fram rapporter om ägarstruktur och förvaltningsmodell. Syftet med denna rapporteringsskyldighet är att övervaka tillämpningen av artikel 10 i den förordningen, i vilken fastställs särskilda regler för moderföretag för i synnerhet hindra att dessa företag från att diskriminera konkurrerande datoriserade bokningssystem, och att hindra att datoriserade bokningssystem som ägs av dessa företag diskriminera moderföretag till andra datoriserade bokningssystem. Den utvärdering av förordningen som gjordes 2020 3 visade att denna bestämmelse förefaller vara överflödig, eftersom flygbolag inte längre äger datoriserade bokningssystem och det därför inte längre är motiverat att lägga fram revisionsrapporten. Kommissionen bör, för att kunna säkerställa att artikel 10 efterlevs, dock behålla sin nuvarande befogenhet att begära in sådana rapporter, om ett flygbolag skulle delta i ett datoriserat bokningssystem i framtiden. Även den bestämmelse enligt vilken leverantörer är skyldiga att innan en revisors utnämning bekräftas informera kommissionen om revisorns namn och enligt vilken kommissionen kan möjlighet att begära att denne ersätts utgår.

    ·Skyldigheten enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 4 att offentliggöra en säkerhetsöversyn på nationell nivå utgår. Denna skyldighet är numera överflödig med tanke på den årliga säkerhetsöversyn som offentliggörs av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa).

    ·Medlemsstaternas skyldighet enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 165/2014 5 att till kommissionen rapportera förteckningen över verkstäder som får utföra installationer, kontroller och reparationer av färdskrivare, samt kommissionens skyldighet att offentliggöra dessa förteckningar, avskaffas. Nackdelen med dessa förteckningar var att de endast gav en ögonblicksbild av de godkända verkstäderna. De ersätts med en skyldighet för medlemsstaterna att offentliggöra denna information på en offentlig webbplats och att fortlöpande uppdatera den, samt en skyldighet för kommissionen att offentliggöra förteckningen över dessa webbplatser.

     

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Förslaget ingår i ett första åtgärdspaket för att rationalisera rapporteringskraven. Detta är ett steg i en kontinuerlig process där man på ett heltäckande sätt ser över de befintliga rapporteringskraven för att bedöma deras fortsatta relevans och göra dem mer effektiva.

    Den rationalisering som åstadkoms genom dessa åtgärder kommer inte att påverka uppnåendet av målen på politikområdet, eftersom de inte inverkar på medlemsstaternas uppfyllande av de underliggande skyldigheterna.

    Förenlighet med unionens politik inom andra områden

    Genom programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet) säkerställer kommissionen att dess lagstiftning är ändamålsenlig, anpassad efter berörda parters behov och minimerar bördorna samtidigt som målen uppnås. Dessa förslag är därför en del av Refit-programmet, och de minskar komplexiteten i rapporteringsbördan till följd av EU:s rättsliga miljö.

    Även om vissa rapporteringskrav är nödvändiga krävs det att de är så effektiva som möjligt, att överlappningar undviks, att onödiga bördor undanröjs och att digitala och driftskompatibla lösningar används i största möjliga mån.

    De aktuella förslagen rationaliserar rapporteringskraven och gör att offentliga myndigheter och företag kan uppnå lagstiftningens mål på ett effektivare och mindre betungande sätt.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Den rättsliga grunden för förordning (EG) nr 80/2009 är artiklarna 71 och 80.2 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, numera artiklarna 91 respektive 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), den rättsliga grunden för förordning (EU) nr 165/2014 är artikel 91 i EUF-fördraget och den rättsliga grunden för förordning (EU) nr 996/2010 är artikel 100.2 i EUF-fördraget. Den rättsliga grunden för detta förslag till förordning bör därför vara artiklarna 91 och 100.2 i EUF-fördraget.

    Subsidiaritetsprincipen

    De rapporteringskrav som det är fråga om åläggs genom EU:s lagstiftning. För att säkerställa rättssäkerhet och en enhetlig rapportering är det därför lämpligast att rationalisera dem på EU-nivå. På så sätt säkerställs lika regler för de företag och offentliga myndigheter inom EU som gynnas av den rationalisering av rapporteringskraven som dessa förslag ska leda till.

    Proportionalitetsprincipen

    Rationaliseringen av rapporteringskraven förenklar den rättsliga ramen genom minimala ändringar av de befintliga kraven som inte påverkar sakinnehållet vad gäller det övergripande politiska målet. Förslaget är därför begränsat till de ändringar som krävs för att säkerställa en effektiv rapportering utan att några väsentliga delar av den berörda lagstiftningen ändras.

    Val av instrument

    Genom den föreslagna förordningen ändras tre förordningar med kompatibel rättslig grund och endast vad gäller rapporteringskraven. Det är därför lämpligt att samla dessa ändringar i ett enda lagstiftningsförslag.  

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

    Ej tillämpligt.

    Samråd med berörda parter

    Ej tillämpligt.

    Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

    Dessa förslag har fastställts efter en intern granskning av befintliga rapporteringsskyldigheter och baserat på erfarenheterna från genomförandet av den relaterade lagstiftningen. Eftersom detta är ett steg i processen för kontinuerlig bedömning av rapporteringskrav som följer av EU-lagstiftningen kommer granskningen av sådana bördor och konsekvenserna för berörda parter att fortsätta.

    Konsekvensbedömning

    Förslaget avser begränsade och riktade ändringar av lagstiftningen i syfte att rationalisera rapporteringskraven. Ändringarna baseras på erfarenheterna från genomförandet av lagstiftningen. De har inga betydande konsekvenser för politiken utan säkerställer endast ett mer effektivt och ändamålsenligt genomförande. Deras riktade karaktär och avsaknaden av relevanta politiska alternativ innebär att en konsekvensbedömning inte är nödvändig.

    Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

    Detta är ett Refit-förslag som syftar till att förenkla lagstiftningen och minska bördorna för berörda parter, i synnerhet offentliga myndigheter.

    Genom förslaget om ändring av förordning (EG) nr 80/2009 befrias leverantörer av datoriserade bokningssystem från skyldigheten att lägga fram revisionsrapporter – och därmed från de därmed sammanhängande kostnaderna – för kommissionen vart fjärde år. Skyldigheten att lägga fram sådana rapporter om kommissionen begär det kvarstår, men företagen behöver inte längre informera kommissionen om revisorns namn innan denne har utnämnts och kommissionen kommer inte att kunna begära att revisorn ersätts, eftersom dessa skyldigheter var både betungande och potentiellt kostsamma.

    Det föreslagna avskaffandet av skyldigheten för nationella förvaltningar att utarbeta en årlig säkerhetsöversyn på luftfartsområdet befriar dessa från en administrativ börda.

    När det gäller rapporteringsskyldigheten i förordning (EU) nr 165/2014, genom vilken medlemsstaterna är skyldiga att rapportera om godkända verkstäder som får installera, kontrollera eller reparera färdskrivare – och de kort som utfärdas till dessa verkstäder – är det föreslagna systemet mer rationellt och effektivt eftersom förteckningen över sådana verkstäder kommer att uppdateras kontinuerligt, vilket är till nytta för både tillsynsmyndigheter och operatörer. Det nuvarande rapporteringssystemet ger i själva verket bara en ögonblicksbild av de godkända verkstäderna och i synnerhet av de kort som utfärdas till dem. Eftersom de kort som utfärdas till verkstäder endast är giltiga i ett år blir de förteckningar som medlemsstaterna skickar till kommissionen under det påföljande året efterhand inaktuella för att nästan ett år senare vara i stort sett helt föråldrade. Förteckningar som uppdateras fortlöpande minskar kostnaderna för genomförande och efterlevnadskontroll för förare och operatörer genom att säkerställa att de har tillgång till godkända verkstäder och montörer, framför allt i andra medlemsstater, samt för tillsynsmyndigheter, som annars skulle behöva kontrollera dessa förteckningar i samband med sin efterlevnadskontroll. För medlemsstater som redan har en sådan webbplats kommer den administrativa bördan till följd av detta förslag inte att förändras.

       Grundläggande rättigheter

    Ej tillämpligt.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Ej tillämpligt.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

    Ej tillämpligt.

    Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

    Artikel 1 om ändring av förordning (EG) nr 80/2009.

    I artikel 12 i förordning (EG) nr 80/2009 föreskrivs för närvarande att leverantörer av datoriserade bokningssystem vart fjärde år eller på begäran av kommissionen ska lägga fram en oberoende revisionsrapport med detaljerade uppgifter om ägarstruktur och förvaltningsmodell. De måste dessutom informera kommissionen om namnet på revisorn och kommissionen kan begära att revisorn ska ersättas. Enligt det ändrade förslaget kommer leverantörerna endast att vara skyldiga att lägga fram en oberoende revisionsrapport på kommissionens begäran.

    Artikel 2 om ändring av förordning (EU) nr 996/2010.

    Genom artikel 4.5 i förordning (EU) nr 996/2010 åläggs medlemsstaterna för närvarande att publicera en årlig säkerhetsöversyn. Genom artikel 2 i förslaget utgår denna bestämmelse eftersom en årlig säkerhetsöversyn numera offentliggörs av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa).

    Artikel 3 om ändring av förordning (EG) nr 165/2014.

    Genom artikel 24.5 i förordning (EU) nr 165/2014 åläggs medlemsstaterna för närvarande att årligen till kommissionen översända en förteckning över godkända verkstäder och de kort som utfärdats till dem, medan kommissionen åläggs att offentliggöra dessa förteckningar. Genom artikel 3 i förslaget ersätts denna punkt med en punkt som kräver att medlemsstaterna på en offentlig webbplats offentliggör och fortlöpande uppdaterar förteckningarna över godkända verkstäder och de kort som utfärdas till dem. Genom artikeln åläggs kommissionen vidare att offentliggöra förteckningen över sådana nationella webbplatser på sin egen webbplats.



    2023/0361 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om ändring av förordningarna (EG) nr 80/2009, (EU) nr 996/2010 och (EU) nr 165/2014 vad gäller vissa rapporteringskrav inom vägtransporter och luftfart

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 91 och 100.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 6 ,

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande 7 ,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)Rapporteringskrav spelar en viktig roll för att säkerställa korrekt övervakning och verkställande av lagstiftning. Det är dock viktigt att rationalisera dessa krav för att säkerställa att de uppfyller sitt avsedda syfte och för att begränsa den administrativa bördan.

    (2)Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 80/2009 8 , (EU) nr 996/2010 9 och (EU) nr 165/2014 10 innehåller flera rapporteringskrav inom vägtransporter och luftfart som därför bör förenklas i enlighet med kommissionens meddelande EU:s konkurrenskraft på lång siktefter 2030 11 .

    (3)Enligt artikel 12 i förordning (EG) nr 80/2009 krävs närmare bestämt att varje leverantör av datoriserade bokningssystem vart fjärde år lägger fram en oberoende revisionsrapport med detaljerade uppgifter om ägarstruktur och förvaltningsmodell, samt att detta även ska göras på kommissionens begäran.

    (4)Denna revisions- och rapporteringsskyldighet är avsedd att göra det möjligt för kommissionen att övervaka tillämpningen av artikel 10 i förordning (EG) nr 80/2009, i vilken fastställs särskilda regler för moderföretag. Syftet med dessa regler är i synnerhet att hindra moderföretag från att diskriminera konkurrerande datoriserade bokningssystem och att hindra att andra lufttrafikföretag diskrimineras i datoriserade bokningssystem som ägs av dessa moderföretag. Den utvärdering av förordning (EG) nr 80/2009 som gjordes 2020 12 visade att dessa bestämmelser om moderföretag kan vara överflödiga, eftersom flygbolag inte längre äger datoriserade bokningssystem och det inte finns något som tyder på att de skulle vilja skaffa sådana system om dessa regler inte fanns. Det är därför inte längre motiverat att revisionsrapporter lämnas in vart fjärde år. Kommissionen bör dock ha kvar befogenheten att vid behov begära att en revisionsrapport lämnas in för att på ett effektivt sätt kontrollera efterlevnaden av reglerna för moderföretag.

    (5)Enligt artikel 4.5 i förordning (EU) nr 996/2010 ska en säkerhetsöversyn på nationell nivå publiceras årligen för att hålla allmänheten informerad om den allmänna flygsäkerhetsnivån. Syftet med denna skyldighet var att säkerställa transparens när det gäller den allmänna flygsäkerheten i medlemsstaterna och, med hänsyn till förordningens kontext, framför allt hur olycksutredningar bidrar till flygsäkerheten. Denna säkerhetsöversyn har dock blivit överflödig med tanke på den årliga säkerhetsöversyn som Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet offentliggör i enlighet med artikel 72.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 13 och som omfattar unionens hela luftfartssystem, inklusive olycksutredningar.

    (6)Enligt artikel 24.5 i förordning (EU) nr 165/2014 är medlemsstaternas behöriga myndigheter skyldiga att årligen till kommissionen överlämna förteckningar, om möjligt på elektronisk väg, över godkända montörer och verkstäder som får utföra installationer, kontroller, besiktningar och reparationer av färdskrivare och de kort som utfärdas till dem. Kommissionen ska därefter offentliggöra dessa förteckningar på sin webbplats.

    (7)Den omständigheten att verkstadskorten är giltiga i ett år, och att informationen från medlemsstaterna till kommissionen endast ger en ögonblicksbild av godkända verkstäder och giltiga kort som utfärdats till dem, innebär att en växande andel av de verkstadskort som offentliggjorts på kommissionens webbplats under det påföljande året efterhand upphör att vara giltiga. Medlemsstaterna bör därför vara skyldiga att offentliggöra denna information och fortlöpande uppdatera den på en offentlig webbplats. Kommissionen bör offentliggöra en förteckning över alla medlemsstaters webbplatser där denna information finns tillgänglig. Vissa medlemsstater har redan sådana webbplatser. Denna skyldighet skulle följaktligen minska den administrativa bördan för både kommissionen och medlemsstaterna och minska efterlevnadskostnaderna för berörda parter genom att säkerställa en effektivare spridning av uppdaterad information.

    (8)Förordningarna (EG) nr 80/2009, (EU) nr 996/2010 och (EU) nr 165/2014 bör ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar av förordning (EG) nr 80/2009

    Artikel 12 i förordning (EG) nr 80/2009 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 12

    Kommissionen får begära att en systemleverantör lägger fram en oberoende revisionsrapport med detaljerade uppgifter om ägarstrukturen och förvaltningsmodellen. Kostnaderna för revisionsrapporten ska bäras av systemleverantören.”

    Artikel 2

    Ändring av förordning (EU) nr 996/2010

    Artikel 4.5 ska utgå.

    Artikel 3

    Ändring av förordning (EU) nr 165/2014

    Artikel 24.5 i förordning (EU) nr 165/2014 ska ersättas med följande:

    ”5. Medlemsstaternas behöriga myndigheter ska offentliggöra förteckningar över godkända montörer och verkstäder och de kort som utfärdats till dessa på en offentlig webbplats och säkerställa att dessa förteckningar hålls uppdaterade. Kommissionen ska offentliggöra en förteckning över sådana nationella webbplatser på sin egen webbplats.”

    Artikel 4

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

    Ordförande    Ordförande

    (1)    COM(2023) 168.
    (2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 80/2009 av den 14 januari 2009 om en uppförandekod för datoriserade bokningssystem och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2299/89, EUT L 35, 4.2.2009, s. 47.
    (3)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=en
    (4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 av den 20 oktober 2010 om utredning och förebyggande av olyckor och tillbud inom civil luftfart och om upphävande av direktiv 94/56/EG, EUT L 295, 12.11.2010, s. 35.
    (5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 165/2014 av den 4 februari 2014 om färdskrivare vid vägtransporter, om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet, EUT L 60, 28.2.2014, s. 1.
    (6)    EUT , , s. .
    (7)    EUT , , s. .
    (8)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 80/2009 av den 14 januari 2009 om en uppförandekod för datoriserade bokningssystem och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2299/89 (EUT L 35, 4.2.2009, s. 47).
    (9)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 av den 20 oktober 2010 om utredning och förebyggande av olyckor och tillbud inom civil luftfart och om upphävande av direktiv 94/56/EG (EUT L 295, 12.11.2010, s. 35).
    (10)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 165/2014 av den 4 februari 2014 om färdskrivare vid vägtransporter, om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3821/85 om färdskrivare vid vägtransporter och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 om harmonisering av viss sociallagstiftning på vägtransportområdet (EUT L 60, 28.2.2014, s. 1).
    (11)    COM(2023) 168.
    (12)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=en
    (13)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 av den 4 juli 2018 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 552/2004 och (EG) nr 216/2008 och rådets förordning (EEG) nr 3922/91 (EUT L 212, 22.8.2018, s. 1).
    Top