EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0332

Ändrat förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) 2021/768 av den 30 april 2021 vad gäller genomförandebestämmelser för Europeiska unionens nya egna medel

COM/2023/332 final

Bryssel den 20.6.2023

COM(2023) 332 final

2018/0132(APP)

Ändrat förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU, Euratom) 2021/768 av den 30 april 2021 vad gäller genomförandebestämmelser för Europeiska unionens nya egna medel


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

MÅLEN FÖR FÖRSLAGET

I december 2021 föreslog kommissionen tre nya inkomstkällor för EU-budgeten 11, närmare bestämt ett bidrag från utsläppshandelssystemet, ett bidrag från mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen (CBAM) och en kategori egna medel som baseras på en andel av multinationella företags residualvinst som kommer att omfördelas till medlemsstaterna i enlighet med det OECD/G20-avtal (Pelare I) (förslaget om egna medel) som slöts nyligen. I förslaget till rådets förordning 22 om ändring av förordning (EU, Euratom) 2021/768 av den 30 april 2021 vad gäller genomförandebestämmelser för Europeiska unionens nya egna medel 33 fastställs kommissionens kontrollbefogenheter som krävs för att genomföra dessa tre nya egna medel.

Mer än ett år senare ändrar kommissionen förslaget 44 och lägger till en ny kategori egna medel som är baserad på statistiska företagsvinster. Förslag COM(2022) 102 final måste därför ändras för att säkerställa att kommissionen har proportionella kontrollbefogenheter för att kunna se till att denna nya kategori egna medel genomförs korrekt.

För det andra antog medlagstiftarna CBAM-förordningen 2023. Den gav kommissionen ytterligare kontrollbefogenheter, jämfört med det ursprungliga kommissionsförslaget från juli 2021. Förslaget om ändring av förordning 2021/768 vad gäller genomförandebestämmelser för Europeiska unionens nya egna medel måste ändras för att beakta den centraliserade styrning som fastställs i CBAM-förordningen.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag har kopplingar till förordningarna om tillhandandahållande av egna medel, närmare bestämt i) rådets förordning (EU, Euratom) nr 609/2014 (om traditionella, momsbaserade egna medel och BNI-baserade egna medel) 55 och ii) rådets förordning (EU, Euratom) 2021/770 (om egna medel som baserar sig på plastförpackningsavfall) 66.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 311 fjärde stycket i EUF-fördraget.

Proportionalitetsprincipen

Genom detta förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) 2021/768 införs de åtgärder som behövs för de nya kategorierna egna medel. Eftersom nya kategorier egna medel införs i beslutet om egna medel krävs det en uppdatering av lagstiftningen för att bl.a. införa genomförandebestämmelser för dessa nya kategorier egna medel och förbättra de befintliga bestämmelserna.

Val av instrument

Valet av en rådsförordning grundar sig direkt på artikel 311 fjärde stycket i EUF-fördraget där det uttryckligen anges att ”[r]ådet ska genom förordningar (...) fastställa genomförandebestämmelser för systemet med unionens egna medel”.

3.ÄNDRINGENS INNEHÅLL

Ytterligare genomförandebestämmelser för egna medel baserade på statistiska företagsvinster

Kommissionen föreslår att medlemsstaternas bidrag ska beräknas på grundval av de statistiska företagsvinster som fastställs i enlighet med det europeiska räkenskapssystemet 2010 (ENS 2010) genom tillämpning av förordning (EU) nr 549/2013 77.

För att få en bättre garanti för tillförlitligheten när det gäller de uppgifter som används av nationella statistikbyråer för att sammanställa totalbeloppen för egna medel baserade på statistiska företagsvinster, kommer kommissionen (Eurostat) att kontrollera de datakällor och metoder som används för att sammanställa uppgifter för att utvidga tillämpningsområdet för de befintliga BNI-verifieringar. Kommissionen (Eurostat) behöver därför ges befogenhet inom ramen för denna förordning att utföra de nödvändiga verifieringarna.

Översyn av behovet av kontrollbefogenheter vad gäller egna medel från CBAM

I enlighet med artiklarna 15 och 19 i CBAM-förordningen 88 bör kommissionen utföra riskbaserade kontroller och granska innehållet i CBAM-deklarationerna i enlighet med detta. Kommissionen får utföra riskbaserade kontroller av de data och transaktioner som registreras i CBAM-registret för att säkerställa att det inte förekommer några oriktigheter i samband med köp, innehav, överlämnande, återköp och annullering av CBAM-certifikat.

Med hänsyn till de kontroller som numera ingår i sektorslagstiftningen, som bland annat innefattar ovannämnda uppgifter genom tillämpning av principen om att inrätta ett effektivt och ändamålsenligt ramverk, bedöms det inte vara nödvändigt att införa ytterligare kontroller och inspektioner på plats. Förslag COM(2022) 102 final ändras i enlighet med detta.

2018/0132 (APP)

Ändrat förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU, Euratom) 2021/768 av den 30 april 2021 vad gäller genomförandebestämmelser för Europeiska unionens nya egna medel

THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 311 fjärde stycket,

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 106a,

med beaktande av rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053 av den 14 december 2020 om systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av beslut 2014/335/EU, Euratom 9 , särskilt artikel 10,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europaparlamentets godkännande 10 ,

i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande, och

av följande skäl:

(1)Genom rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053,ändrat genom rådets beslut XX/XX, införs nya egna medel baserade på utsläppshandelssystemet, inrättat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 11 , mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen, inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 12 , en andel av multinationella företags residualvinst omfördelad till medlemsstaterna på det sätt som fastställs i [direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt 13 ] och driftsöverskott brutto enligt definitionen i det europeiska räkenskapssystemet 2010, som inrättats genom förordning (EU) 549/2013 14 , i överensstämmelse med de BNI-uppgifter som ska tillhandahålls i enlighet med artikel 2 i förordning (EU) 2019/516 15 , och i överensstämmelse med det kontrollramverk som fastställs genom genomförandeförordningen för BNI, för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag (egna medel baserade på statistiska företagsvinster).

(2)Av konsekvensskäl är det nödvändigt att fastställa genomförandeåtgärder rörande kontroll och övervakning samt relevanta rapporteringskrav, varvid hänsyn även bör tas till de kontroller och verifieringar som medlemsstaterna också genomför vad gäller de nya kategorierna egna medel.

(3)Av skäl som rör effektivitet och ändamålsenlighet bör genomförandeåtgärderna rörande kontroll och övervakning när det gäller de egna medel som baserar sig på utsläppshandelssystemet ta hänsyn till det kontrollramverk som fastställts genom sektorslagstiftningen, särskilt de skyldigheter i samband med utsläppshandelssystemet som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU 16 , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014/EU 17 och kommissionens förordning (EU) nr 1031/2010 18 .

(3a)Av skäl som rör effektivitet och ändamålsenlighet bör genomförandeåtgärderna rörande kontroll och övervakning vad gäller egna medel baserade på statistiska företagsvinster beakta medlemsstaternas skyldigheter i enlighet med ramverket för BNI-kontroll 19 . Som en del av BNI-registret ska medlemsstaterna särskilt tillhandahålla detaljerade beskrivningar av de statistiska källor och metoder som använts för att sammanställa de årliga sektorräkenskaperna, med särskilt fokus på driftsöverskott brutto för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag. Uppgifterna för den expertgrupp som avses i artikel 4 i BNI-förordningen (EU) 2019/516 ska dessutom utvidgas till att omfatta rådgivning till kommissionen när det gäller kvalitet och utfärdande av årliga yttranden om hur lämpligt driftsöverskottet brutto för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag är för beräkningen av egna medel.

(4)För att möjliggöra genomförandet av kontrollbefogenheterna för de nya kategorierna egna medel bör medlemsstaterna säkerställa att alla enheter som är involverade i förfarandena för egna medel ger tillgång till relevanta uppgifter samt ger de bemyndigade tjänstemännen det stöd de behöver för att fullgöra sitt uppdrag.

(5)Av effektivitetsskäl bör genomförandeåtgärderna rörande kontroll när det gäller mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen inte påverka tillämpningen av de genomförandeåtgärder rörande verifiering av traditionella egna medel som avses i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna.

(6)De kontroller och undersökningar av hur unionens egna medel beräknas, fastställs och tillhandahålls som genomförs av medlemsstaterna samt reglerna för säkerställande av att medlemsstaterna och kommissionen samarbetar bör utvidgas till att omfatta de nya kategorierna egna medel.

(7)Enligt artikel 325 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ska unionen och medlemsstaterna bekämpa bedrägerier och all annan olaglig verksamhet som riktar sig mot unionens ekonomiska intressen. Överskådligheten i unionens system för egna medel bör säkerställas genom tillhandahållande av adekvat information till Europaparlamentet och rådet även när det gäller de nya kategorierna egna medel.

(8)Rapporteringsordningen bör utvidgas till att omfatta de nya kategorierna egna medel i syfte att göra det möjligt för kommissionen att övervaka medlemsstaternas åtgärder för att uppbära egna medel, särskilt i fall av bedrägerier och oriktigheter.

(9)Rådets förordning (EG, Euratom) 2021/768 20 bör därför ändras i enlighet med detta. Av konsekvensskäl bör denna förordning träda i kraft samma dag som rådets beslut 20xx/xxxx/EU, Euratom om ändring av beslut (EU, Euratom) 2020/2053 och tillämpas från och med den 1 januari 20234. Artikel 6c bör tillämpas från och med den dag då [direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt] börjar tillämpas eller den dag då den multilaterala konventionen träder i kraft och får verkan, beroende på vilket som inträffar senast.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU, Euratom) 2021/768 ska ändras på följande sätt:

(1)Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 1 ska ersättas med följande:

“1.    De egna medel som avses i artikel 2.1 i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska kontrolleras i enlighet med den här förordningen, utan att detta påverkar tillämpningen av förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 21 , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 22 , och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU 23  och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen 24 .”

______________________

(b)    Följande punkter ska läggas till som punkterna 6a, 6b, och 6c och 6d:

”6 a). När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör de egna medel som baseras på det utsläppshandelssystem som avses i artikel 2.1 e i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska följande gälla:

(a)Kommissionen ska ha tillgång till alla de uppgifter i samband med auktioneringsprocessen som krävs för beräkningen av de egna medel som baserar sig på utsläppshandelssystemet, inbegripet de uppgifter som avses i kommissionens förordning (EU) Nr 1031/2010 25 .

(b)Kommissionen ska ha tillgång till dokumentation om det årliga antal utsläppsrätter för vilka den berörda medlemsstaten utnyttjar någon av följande möjligheter, med det genomsnittliga vägda priset för utsläppsrätter som auktioneras ut på den gemensamma auktionsplattformen under det år då dessa utsläppsrätter skulle ha auktionerats ut:

Möjlighet till gratis tilldelning som avses i artikel 10c i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 26 .

Möjlighet till en begränsad annullering enligt vad som avses i artikel 6.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 27 .

Användning av utsläppsrätter enligt artikel 10d.4 i direktiv 2003/87/EG för auktionering för den moderniseringsfond som avses i artikel 10d.3 i det direktivet.

(c)Kommissionen får själv utföra kontroller på plats. Medlemsstaterna är skyldiga att underlätta dessa kontroller.

Som en granskningsåtgärd ska kommissionen säkerställa att de beräkningar som avses i artikel 2.1 e i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 grundar sig på korrekta uppgifter. Detta ska inbegripa en kontroll av att de underliggande uppgifterna överensstämmer med förordning (EU) nr 1031/2010.

6b När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör de egna medel som baseras på den mekanism för koldioxidjustering vid gränsen som avses i artikel 2.1 f i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska följande gälla:

(a)Medlemsstaterna ska genomföra kontroller och undersökningar av hur egna medel beräknas och tillhandahålls i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) [XXX] 28 .

(b)Kommissionen får själv utföra kontroller på plats. De tjänstemän som kommissionen bemyndigat för sådana kontroller ska få tillgång till dokument på samma sätt som vid de kontroller som avses i punkt 6a b. Medlemsstaterna är skyldiga att underlätta dessa kontroller.

Kommissionen ska, om så krävs enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen, få tillgång till styrkande dokument rörande tillhandahållandet av egna medel.

Under de kontroller som avses i led b i första stycket i denna punkt ska kommissionen i synnerhet säkerställa att de processer och kontroller som införts av medlemsstaterna för att verifiera och aggregera beloppen är adekvata och överensstämmer med Europaparlamentets och rådets förordning [XXX] om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna.

Kommissionen ska säkerställa att beräkningarna för att fastställa beloppet för den kategori egna medel som avses i artikel 2.1 f i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 genomförts på ett korrekt sätt. Detta ska inbegripa en kontroll av att de underliggande uppgifterna överensstämmer med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen.

6c När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör de egna medel som baseras på den andel av multinationella företags residualvinst som omfördelas till medlemsstaterna som avses i artikel 2.1 g i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska följande gälla:

(a)Kommissionen ska få tillgång till de styrkande dokument som medlemsstaterna använder för att fastställa och tillhandahålla egna medel.

(b)Kommissionens verifieringar ska genomföras tillsammans med den berörda medlemsstatens behöriga myndigheter.

Vid dessa verifieringar ska kommissionen säkerställa att beräkningarna av de egna medel som avses i artikel 2.1 g i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 genomförts på ett korrekt sätt. Detta ska inbegripa en kontroll av att de underliggande uppgifterna överensstämmer med den andel av multinationella företags residualvinst som omfördelas till medlemsstaterna.

6d aNär kontroll- och övervakningsåtgärderna rör egna medel som baseras driftsöverskott brutto för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag som avses i artikel 2.1 h i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska följande gälla:

(a)Före den 1 oktober varje år ska medlemsstaterna tillhandahålla kommissionen (Eurostat) uppgifter om driftsöverskott brutto (B.2g) för sektorerna icke-finansiella bolag (S.11) och finansiella bolag (S.12) i enlighet med definitionerna i det europeiska räkenskapssystemet 2010 (ENS 2010) inrättat genom förordning (EU) nr 549/2013 och i överensstämmelse med de BNI-uppgifter som tillhandahålls i enlighet med artikel 2 i förordning (EU) 2019/516. Dessa uppgifter ska omfatta föregående år och eventuella förändringar jämfört med tidigare år. Tillsammans med dessa uppgifter ska medlemsstaterna tillhandahålla kommissionen (Eurostat) en rapport om kvalitet som avses i artikel 2 i förordning (EU) 2019/516. Som en del av BNI-registret ska medlemsstaterna dessutom tillhandahålla kommissionen (Eurostat) detaljerade information om de statistiska källor och metoder som använts för att sammanställa de årliga sektorräkenskaperna, med särskilt fokus på driftsöverskott brutto för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag.

(b)Uppgifterna för den expertgrupp som avses i artikel 4 i BNI-förordningen (EU) 2019/516 ska dessutom utvidgas till att omfatta rådgivning till kommissionen när det gäller kvalitet och utfärdande av årliga yttranden om hur lämpligt driftsöverskottet brutto inom sektorerna för icke-finansiella och finansiella bolag är för beräkningen av egna medel.

(c)Kommissionen ska varje år tillsammans med de berörda medlemsstaterna granska de totalbelopp som meddelats kommissionen för att se om de är felaktigt beräknade, särskilt i de fall som anmälts av den expertgrupp som avses i artikel 4 i förordning (EU) 2019/516. I samband med detta får kommissionen, i enskilda fall, även granska beräkningar och grundläggande statistiska uppgifter, med undantag för uppgifter om enskilda företag eller personer, i de fall där en korrekt granskning annars skulle vara omöjlig.

(c)Punkt 7 ska ersättas med följande:

“7. De kontroll-, övervaknings- och granskningsåtgärder som avses i denna artikel ska inte påverka tillämpningen av följande:

(a)Kontroller som medlemsstaterna genomför i enlighet med sina nationella lagar och andra författningar.

(b)De åtgärder som föreskrivs i artiklarna 287 och 319 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

(c)De åtgärder som föreskrivs i artikel 325 i EUF-fördraget och som närmare specificeras i relevanta unionsåtgärder.

(d)De kontroller som görs i enlighet med artikel 322.1 b i EUF-fördraget.

(e)Artiklarna 53 och 79 i direktiv 2014/65/EU.

(f)Skyldigheterna i förordning (EU) 600/2014 i samband med tekniska tillsynsstandarder för transparenskrav när det gäller handelsplatser och värdepappersföretag för obligationer, strukturerade finansiella produkter, utsläppsrätter och derivat.

(g)Artiklarna 14 och 15 i direktiv 2003/87/EG.

(h)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 29 .

(i)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 30 .

(j)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 31 ..

(k)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen.

(d)Punkt 8 ska ersättas med följande:

“8. För kontroll- och övervakningsåtgärderna enligt punkterna 3–6c får kommissionen begära att medlemsstaterna ska översända relevanta dokument eller rapporter som rör de system som medlemsstaterna använder för att uppbära egna medel eller göra sådana dokument eller rapporter tillgängliga för kommissionen.”

(2)I artikel 4.6 ska andra stycket ersättas med följande:

”Samtliga medlemsstater ska underrättas om de resultat och synpunkter som avses i första stycket tillsammans med den sammanfattande rapport som utarbetats i samband med kontrollerna av de egna medel som avses i artikel 2.1 b, c, f och g i beslut (EU, Euratom) 2020/2053.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som beslut 20xx/xxxx/EU, Euratom om ändring av beslut (EU, Euratom) 2020/2053 träder i kraft. Det ska tillämpas från och med den 1 januari 20234.

Artikel 6c ska emellertid tillämpas från och med den dag då [direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt] börjar tillämpas eller den dag då den multilaterala konventionen träder i kraft och får verkan, beroende på vilket som inträffar sist.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1) 1    Förslag till rådets beslut om ändring av beslut (EU, Euratom) 2020/2053 av den 14 december 2020 om systemet för Europeiska unionens egna medel (COM(2021) 570 final).
(2) 2    COM(2022) 102 final.
(3) 3    Rådets förordning (EU, Euratom) nr 2021/768 av den 30 april 2021 om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 608/2014 (EUT L 165, 11.5.2021, s. 1).
(4) 4    COM(2023) 570 final.
(5) 5    Rådets förordning (EU, Euratom) nr 609/2014 av den 26 maj 2014 om metoder och förfaranden för tillhandahållande av traditionella, momsbaserade egna medel och BNI-baserade egna medel samt åtgärder för att möta likviditetsbehov (EUT L 168, 7.6.2014, s. 39).
(6) 6    Rådets förordning (EU, Euratom) 2021/770 av den 30 april 2021 om beräkning av egna medel baserade på plastförpackningsavfall som inte materialåtervinns, om metoder och förfaranden för tillhandahållande av dessa egna medel, om åtgärder för att möta likviditetsbehov och om vissa aspekter av egna medel baserade på bruttonationalinkomst (EUT L 165, 11.5.2021, s. 15).
(7) 7    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).
(8) 8    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 av den 10 maj 2023 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
(9)    EUT L 424, 15.12.2020, s.1.
(10)    EUT C […], […], s. […].
(11)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).
(12)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
(13)    [Direktiv (EU) XXX om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt].
(14)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).
(15)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 av den 19 mars 2019 om harmonisering av bruttonationalinkomsten till marknadspris och om upphävande av rådets direktiv 89/130/EEG, Euratom och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1287/2003 (BNI-förordningen) (EUT L 91, 29.3.2019, s. 19).
(16)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (Text av betydelse för EES) (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).
(17)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).
(18)    Kommissionens förordning (EU) nr 1031/2010 av den 12 november 2010 om tidsschema, administration och andra aspekter av auktionering av utsläppsrätter för växthusgaser i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen (EUT L 302, 18.11.2010, s. 1).
(19)    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1546 av den 23 oktober 2020 om fastställande av strukturen och de detaljerade arrangemangen för förteckningen över de källor och metoder som används för att ta fram BNI-aggregat och deras komponenter i enlighet med det europeiska räkenskapssystemet (ENS 2010) (EUT L 354, 26.10.2020, s. 1).
(20)    Rådets förordning (EU, Euratom) 2021/768 av den 30 april 2021 om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 608/2014 (EUT L 165, 11.5.2021, s. 1).
(21)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 av den 19 mars 2019 om harmonisering av bruttonationalinkomsten till marknadspris och om upphävande av rådets direktiv 89/130/EEG, Euratom och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1287/2003 (BNI-förordningen) (EUT L 91, 29.3.2019, s. 19).
(22)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).
(23)

   Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(24)    EUT L 130, 16.5.2023, s. 52.
(25)    Kommissionens förordning (EU) nr 1031/2010 av den 12 november 2010 om tidsschema, administration och andra aspekter av auktionering av utsläppsrätter för växthusgaser i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen (EUT L 302, 18.11.2010, s. 1).
(26)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom unionen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).
(27)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).
(28)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 av den 10 maj 2023 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
(29)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG (EUT L 173, 12.6.2014, s. 1).
(30)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).
(31)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (EUT L 257, 28.8.2014, s. 1).
Top