Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0046

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg, vad gäller gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet

    COM/2023/46 final

    Bryssel den 1.2.2023

    COM(2023) 46 final

    2023/0017(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg, vad gäller gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg, som undertecknades i Lyon den 29 juni 2022 1 (avtalet), vad gäller

    ·antagandet av gemensamma kommitténs arbetsordning, i enlighet med artikel 7.6 i avtalet, och

    ·en förlängning av avtalet, i enlighet med artikel 7.2 i avtalet.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Sammanfattning av avtalet

    Syftet med avtalet är att tillfälligt underlätta godstransport på väg mellan och genom Ukraina och Europeiska unionen genom att bevilja ytterligare rättigheter till transitering och transport av gods mellan Ukraina och EU med anledning av Rysslands olagliga angrepp mot Ukraina och de stora störningar detta innebär för alla transportsätt i Ukraina. Avtalet innehåller också åtgärder för att underlätta erkännandet av förarbevis. Avtalet är för närvarande tillämpligt till och med den 30 juni 2023.

    En gemensam kommitté inrättades för att övervaka och kontrollera tillämpningen och genomförandet av avtalet. Gemensamma kommittén beslutar i synnerhet om antagande av sin egen arbetsordning och om förlängning av avtalet. Vad gäller förlängning av avtalet ska gemensamma kommittén fatta beslut senast tre månader innan avtalet löper ut, dvs. den 31 mars 2023. Enligt artikel 7.5 i avtalet ska gemensamma kommittén anta sina beslut genom konsensus.

    2.2.Kontroll av avtalet

    Genom artikel 7.1 i avtalet infördes en skyldighet att kontrollera avtalet, i synnerhet genom en periodisk översyn av hur avtalet fungerar med tanke på målen. Därför har Ukrainas myndigheter försett kommissionen med uppgifter om hur avtalet genomförts. Uppgifterna omfattar främst det tredje kvartalet 2022, dvs. de första tre månader då avtalet tillämpades, och av dem framgår följande:

    ·Avtalet har framgångsrikt bidragit till att möjliggöra export av ukrainska jordbruksprodukter via solidaritetskorridorerna. Fram till den 1 augusti 2022 var solidaritetskorridorerna de enda handelskorridorer som Ukraina hade tillgång till för att exportera sina jordbruksprodukter. Under den första tillämpningsmånaden (juli 2022) möjliggjorde avtalet export av nästan en halv miljon ton ukrainska jordbruksprodukter, vilket var en betydande ökning jämfört med de 320 000 ton som exporterades i juni 2022.

    ·Sedan den 1 augusti 2022 har FN:s spannmålsinitiativ för Svarta havet (Svartahavsinitiativet) också underlättat exporten av mer ukrainska spannmål, oljeväxter och liknande produkter från tre av Ukrainas hamnar vid Svarta havet. Avtalet har dock kompletterat exporten via Svarta havet och därmed bidragit till den globala livsmedelstryggheten och till Ukrainas ekonomi. Jordbruksexporten via vägtransporter har i själva verket fortsatt att öka även efter det att Svartahavsinitiativet inleddes och den exporten uppgick i oktober 2022 till 640 000 ton.

    ·Avtalet har underlättat exporten av andra ukrainska varor som inte omfattas av Svartahavsinitiativet. Det initiativet omfattar endast spannmål, oljeväxter och liknande produkter. Avtalet har därför möjliggjort export av andra jordbruksprodukter, såsom fjäderfäkött och frukt. I juli, augusti och september 2022 stod jordbruksvaror som inte omfattas av Svartahavsinitiativet för nästan hälften av all export av jordbruksprodukter via vägtransporter.

    ·Avtalet har också underlättat exporten av icke- jordbruksprodukter, särskilt industriprodukter, som inte kan exporteras inom ramen för Svartahavsinitiativet. Genom exporten av icke-jordbruksprodukter via vägtransporter i juni, juli och augusti 2022 har ukrainska företag erhållit mer än 1,6 miljarder US-dollar, vilket inneburit ett välbehövligt stöd till Ukrainas ekonomi.

    ·Dessutom kvarstår många osäkerhetsfaktorer när det gäller Svartahavsinitiativet, som dessutom är tidsbegränsat (den 18 november 2022 förlängdes det med ytterligare 120 dagar). Vid inspektionerna har det också rapporterats flaskhalsar, som har lett till att många berörda aktörer i stället förlitat sig på solidaritetskorridorerna – inbegripet vägtransporter. På detta vis medför avtalet ett skyddsnät för ukrainska jordbrukare och företag, och även för den globala livsmedelstryggheten.

    ·Avtalet har också tillåtit vägtransitering av ukrainska varor (både jordbruksprodukter och andra varor) genom EU till tredjeländer. I juli, september och augusti 2022 möjliggjorde avtalet export av ukrainska varor till tredjeländer till ett värde av mer än 1 miljard US-dollar, vilket utgjorde ytterligare en inkomstkälla för Ukrainas ekonomi.

    ·Samtidigt har avtalet bidragit till att Ukraina kunnat importera de varor och resurser som landet behöver, t.ex. livsmedel och energi, och kunnat ta emot humanitärt bistånd. Till exempel har Rumänien organiserat särskilda konvojer med lastbilar för att förse Ukraina med välbehövligt bränsle.

    ·Avtalet har även gynnat EU Exporten från medlemsstaterna till Ukraina har ökat med 38,3 % om man jämför perioden april–juni 2022 innan avtalet undertecknades (4,222 miljoner US-dollar) och perioden juli–september 2022 omedelbart efter avtalets undertecknande (5,849 miljoner US-dollar). EU:s export till Ukraina via vägtransporter har fortfarande varit större än EU:s import från Ukraina via vägtransporter. Kommissionen övervakar noggrant importens inverkan på EU:s marknader.

    ·De rättigheter som avtalet ger ukrainska transportföretag har lett till en ökning med omkring 40 % av antalet vägtransporter som utförs av ukrainska transportföretag på EU:s vägar. Närmare bestämt utfördes 106 641 vägtransporter av ukrainska transportföretag på vägarna i EU i juli, augusti och september 2021, vilket kan jämföras med 152 534 sådana transporter i juli, augusti och september 2022. Ökningen uppgick således till 43 %.

    ·Avtalet har också väsentligt minskat belastningen på Ukrainas vägtransportbransch och myndigheterna när det gäller de administrativa formaliteterna i samband med utfärdande av tillstånd och licenser. Det har också gett branschen möjligheter att bättre planera sin verksamhet på medellång sikt.

    ·Genom avtalet har medlemsstaternas myndigheter fått tillgång till ett system för kontroll av körkort, vilket avsevärt har förbättrat kampen mot bedrägerier och förfalskningar. Det vidtas fortfarande åtgärder för att genomföra kontrollverktygen för digitala körkort och yrkeskompetensbevis.

    2.3.Gemensamma kommittén

    Genom artikel 7 i avtalet inrättas en gemensam kommitté som ska övervaka och kontrollera tillämpningen och genomförandet av detta avtal och periodiskt se över hur avtalet fungerar med tanke på målen. Enligt samma artikel ska gemensamma kommittén vara sammansatt av företrädare för parterna. Besluten fattas genom konsensus och är bindande för parterna.

    Enligt artikel 7.2 ska gemensamma kommittén sammankallas senast tre månader innan avtalet löper ut för att bedöma och besluta om behovet av förlängning av avtalet och om förlängningens varaktighet.

    Enligt artikel 7.6. i avtalet ska gemensamma kommittén själv anta sin arbetsordning.

    2.4.Gemensamma kommitténs planerade akt vad gäller dess arbetsordning

    Under sitt första sammanträde ska gemensamma kommittén anta ett beslut om antagande av sin arbetsordning, i enlighet med artikel 7.5 och 7.6 i avtalet. Arbetsordningen ska stödja gemensamma kommitténs organisation och arbete så att avtalet kan genomföras korrekt.

    2.5.Gemensamma kommitténs planerade akt vad gäller en förlängning av avtalet

    Under sitt första sammanträde ska gemensamma kommittén anta ett beslut om förlängning av avtalet till och med den 31 december 2025, i enlighet med artikel 7.2 och 7.5 i avtalet.

    Det finns flera skäl till förlängningen:

    För det första har kontrollen av avtalet visat att det har spelat en viktig roll när det gäller solidaritetskorridorerna och därmed gett ukrainska jordbrukare en livlina och även bidragit till den globala livsmedelstryggheten. När ukrainska hamnar vid Svarta havet fortfarande inte kunde användas underlättade avtalet exporten av ukrainska spannmål, oljeväxter och liknande produkter via vägtransporter. Sedan Svartahavsinitiativet inrättades har exporten av ukrainska spannmål via vägtransporter fortsatt att öka och således ytterligare kompletterat exporten via Svarta havet.

    För det andra har avtalet underlättat exporten av ukrainska icke-jordbruksprodukter som inte omfattas av Svartahavsinitiativet. Det har därför bidragit till att hålla liv i Ukrainas ekonomi.

    För det tredje har avtalet underlättat EU:s export till Ukraina och därmed medfört fördelar för EU. Det har gjort det möjligt för Ukraina att importera de varor och resurser som landet behöver från EU, särskilt välbehövlig energi, och ta emot humanitärt bistånd.

    För det fjärde har avtalet inte lett till någon dramatisk ökning av antalet ukrainska vägtransportföretag på EU:s vägar. EU:s transportföretag är fortfarande ovilliga att utföra transporter till Ukraina eftersom transporter på ukrainskt territorium oftast inte täcks av EU:s försäkringsbolag och eftersom chaufförer från EU av uppenbara skäl inte gärna vill köra till Ukraina. Avtalet medför därför inget konkurrenshot för EU:s transportföretag, och detta kommer sannolikt inte att förändras under den period för vilken förlängningen föreslås.

    För det femte kan avtalet även anses underlätta den framtida återuppbyggnaden av Ukraina efter Rysslands anfallskrig mot landet.

    Förlängningen av avtalet bör därför ses som ett svar till Europeiska rådet som, vid sitt möte den 20–21 oktober 2022, uppmanade Europeiska unionen att ”fortsätta att förbättra samtliga solidaritetskorridorers effektivitet” eftersom de ”har möjliggjort export av betydande mängder ukrainska grödor, jordbruksprodukter och gödselmedel till de länder som har störst behov” 2 .

    Det är nödvändigt att förlänga avtalet till och med den 31 december 2025, eftersom de förhållanden som ledde till att det ursprungliga avtalet ingicks kvarstår, troligen för en betydande tid framöver. Rysslands angrepp mot Ukraina håller på att intensifieras och de flesta observatörer tror inte att det kommer att få ett slut inom en nära framtid. Detta innebär också att sjötransporter via hamnarna vid Svarta havet fortfarande är mycket osäkra. Svartahavsinitiativet har bidragit med en dellösning. Det är dock osäkert om initiativet kommer att förlängas och räckvidden är för närvarande begränsad till jordbruksbaserade livsmedelsprodukter och gödselmedel. De fortsatta militära operationerna i Ukrainas östra och södra delar och den därmed sammanhängande förstörelsen av transportinfrastruktur i berörda områden, kommer att förbli en begränsande faktor under överskådlig framtid och hindra Ukrainas export till landets traditionella marknader.

    Slutligen kommer förlängningen av avtalet att göra det möjligt att fortsätta att stödja behöriga myndigheter i EU:s medlemsstater när det gäller att bekämpa bedrägerier och förfalskningar.

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar bör därför vara att stödja antagandet av det utkast till gemensamma kommitténs beslut som fogas till det här förslaget.

    4.Rättslig grund

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att rådets beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

    Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren”.

    Gemensamma kommittén är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg.

    Det beslut som ska antas av gemensamma kommittén utgör en akt med rättslig verkan. För det första kommer den planerade akten om antagande av gemensamma kommitténs arbetsordning att vara bindande enligt internationell rätt, i enlighet med artikel 7.5 och 7.6 i avtalet. För det andra kommer den planerade akten om förlängning av avtalets löptid också att vara bindande enligt internationell rätt, i enlighet med artikel 7.2 och 7.5 i avtalet.

    Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram. Den formella rättsliga grunden för förslaget till rådets beslut är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

    Det huvudsakliga syftet med och innehållet i den planerade akten rör vägtransport.

    Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är artikel 91 i EUF-fördraget.

    5.Offentliggörande av den planerade akten

    Det är lämpligt att offentliggöra gemensamma kommitténs beslut i Europeiska unionens officiella tidning när det antagits.

    2023/0017 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg, vad gäller gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 91 jämförd med artikel 218.9,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Den 29 juni 2022 undertecknades avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg 3 (avtalet) av unionen och började då tillämpas provisoriskt.

    (2)Genom artikel 7.1 i avtalet inrättas en gemensam kommitté som ska övervaka och kontrollera tillämpningen och genomförandet av avtalet och periodiskt se över hur avtalet fungerar med tanke på målen.

    (3)Gemensamma kommittén ska själv anta sin arbetsordning.

    (4)Enligt artikel 6.1 i avtalet ska det tillämpas till och med den 30 juni 2023. Gemensamma kommittén ska dock sammankallas senast tre månader innan avtalet löper ut för att bedöma och besluta om behovet av förlängning av avtalet.

    (5)För att både Europeiska unionen och Ukraina ska kunna fortsätta att dra nytta av de positiva effekterna av avtalet när det gäller underlättande av godstransporter på väg mellan och genom Ukraina och Europeiska unionen och säkerställande av välfungerande solidaritetskorridorer i samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, bör avtalet förlängas till och med den 31 december 2025.

    (6)För att säkerställa att avtalet genomförs korrekt bör gemensamma kommitténs arbetsordning antas.

    (7)Därför väntas gemensamma kommittén anta ett beslut om fastställande av kommitténs arbetsordning och om behovet av förlängning av avtalet, inbegripet förlängningens varaktighet.

    (8)Det är därför lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma kommittén vad gäller antagandet av arbetsordningen och en förlängning av avtalet, eftersom kommitténs beslut kommer att vara bindande för unionen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 7 i avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg (avtalet), vad gäller antagandet av gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet, inbegripet förlängningens varaktighet, ska baseras på det utkast till beslut av gemensamma kommittén som åtföljer det här beslutet.

    Unionens företrädare i gemensamma kommittén får godkänna mindre ändringar av utkastet till beslut av gemensamma kommittén utan något nytt beslut av rådet.

    Artikel 2

    Gemensamma kommitténs beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning

    Artikel 3

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    EUT L 179, 6.7.2022, s. 4.
    (2)    Europeiska rådets slutsatser av den 20 och 21 oktober 2022, punkt 15, EUCO 31/22, 21.10.2022.
    (3)    EUT L 179, 6.7.2022, s. 4.
    Top

    Bryssel den 1.2.2023

    COM(2023) 46 final

    BILAGA

    till förslaget till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg, vad gäller gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet


    Beslut nr 1/2023 av den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg vad gäller gemensamma kommitténs arbetsordning och en förlängning av avtalet

    av den...

    GEMENSAMMA KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg 1 , som undertecknades den 29 juni 2022, särskilt artikel 7.2, 7.5 och 7.6, och

    av följande skäl:

    (1)Enligt artikel 6.1 i avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg (avtalet) ska avtalet vara tillämpligt till och med den 30 juni 2023.  

    (2)Enligt artikel 7.2 i avtalet ska gemensamma kommittén sammankallas senast tre månader innan avtalet löper ut i syfte att bedöma och besluta om behovet av förlängning av avtalet, inbegripet förlängningens varaktighet.

    (3)Kontrollen av avtalet har visat att avtalet har blivit nödvändigt för att solidaritetskorridorerna ska fungera väl.

    (4)En förlängning av avtalet är därför ett svar på uppmaningen från Europeiska unionens stats- och regeringschefer till Europeiska unionen att ”fortsätta att förbättra samtliga solidaritetskorridorers effektivitet” eftersom de ”har möjliggjort export av betydande mängder ukrainska grödor, jordbruksprodukter och gödselmedel till de länder som har störst behov” 2 .

    (5)Avtalet har också varit positivt för Europeiska unionen, eftersom det har möjliggjort en ökning av exporten till Ukraina. Däremot har avtalet endast lett till en begränsad ökning av ukrainska vägtransportföretags verksamhet på Europeiska unionens territorium och det har inte på något oacceptabelt sätt ökat konkurrensen för EU:s vägtransportföretag.

    (6)Avtalet har också stött de åtgärder som vidtagits av de myndigheter i medlemsstaterna som är behöriga att kontrollera förarbevis för att bekämpa bedrägerier och förfalskningar.

    (7)Förlängningen av avtalet kan även anses bidra till återuppbyggnaden av Ukraina efter Rysslands anfallskrig mot landet.

    (8)Det förefaller därför lämpligt att förlänga avtalet till och med den 31 december 2025.

    (9)Enligt artikel 7.6 i avtalet ska gemensamma kommittén själv anta sin arbetsordning.

    (10)Därför bör arbetsordningen i bilagan till detta beslut antas.

     

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förlängning av avtalet

    Härmed förlängs avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg till och med den 31 december 2025.

    Artikel 2

    Arbetsordning

    Härmed antas gemensamma kommitténs arbetsordning, såsom den framgår av bilagan.

    Artikel 3

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i ...

    På gemensamma kommitténs vägnar

       Medordförandena

    BILAGA

    Arbetsordning för gemensamma kommittén i enlighet med artikel 7.6 i avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg

    Artikel 1
    Delegationschefer

    1.Gemensamma kommittén ska bestå av företrädare för parterna. Varje part ska utse en chef och, vid behov, en ställföreträdande chef för sin delegation. Delegationschefen får ersättas av den ställföreträdande delegationschefen eller av en person som utsetts för ett visst sammanträde.

    2.Ordförandeskapet i gemensamma kommittén ska innehas växelvis av en företrädare för Europeiska unionen och en företrädare för Ukraina. Ordförandeskapet ska utövas av den berörda delegationens chef eller, vid dennes frånvaro, av den ställföreträdande delegationschefen eller den person som utsetts som ersättare.

    Artikel 2
    Sammanträden

    1.Gemensamma kommittén ska sammanträda om och när det är nödvändigt. Endera parten får begära att det kallas till sammanträde. Gemensamma kommittén ska även sammankallas senast tre månader innan avtalet löper ut i syfte att bedöma och besluta om behovet av förlängning av avtalet, i enlighet med artikel 6.2 i avtalet.

    2.Gemensamma kommittén ska hålla fysiska sammanträden eller andra typer av sammanträden (t.ex. konferenssamtal eller videokonferenser).

    3.Sammanträdena ska i största möjliga utsträckning äga rum ömsom i en av Europeiska unionens medlemsstater, ömsom i Ukraina, om inte parterna kommer överens om något annat.

    4.Arbetsspråket ska vara engelska.

    5.När parterna har kommit överens om datum och plats för sammanträdet ska kallelse utfärdas av Europeiska kommissionen på Europeiska unionens vägnar respektive av vägtransportministeriet på Ukrainas vägnar.

    6.Om inte parterna kommer överens om något annat ska gemensamma kommitténs sammanträden inte vara offentliga. Om så krävs kan parterna genom ömsesidig överenskommelse utarbeta ett pressmeddelande i slutet av sammanträdet.

    Artikel 3
    Delegationer

    1.Inför varje sammanträde ska delegationscheferna meddela varandra den planerade sammansättningen av delegationerna.

    2.Företrädare för vägtransportsektorns aktörer får bjudas in för att delta under hela sammanträdet eller delar av det som observatörer, om gemensamma kommittén beslutat detta genom konsensus.

    3.Gemensamma kommittén får, om den beslutat detta genom konsensus, bjuda in andra berörda parter eller sakkunniga att delta under hela sammanträdet eller delar av det för att informera om särskilda ämnen.

    4. Observatörerna ska inte delta i gemensamma kommitténs beslut.

    Artikel 4 
    Sekretariat

    En tjänsteman från Europeiska kommissionen och en tjänsteman från Ukrainas vägtransportministerium ska tillsammans fungera som gemensamma kommitténs sekreterare.

    Artikel 5
    Dagordning för sammanträdena

    1.Delegationscheferna ska upprätta en preliminär dagordning för varje sammanträde genom ömsesidig överenskommelse. Sekreterarna ska översända denna preliminära dagordning till delegationsmedlemmarna senast femton dagar före sammanträdesdagen.

    2.Dagordningen ska antas av gemensamma kommittén i början av varje sammanträde. Även andra punkter än de som står på den preliminära dagordningen får föras upp på dagordningen om gemensamma kommittén godkänner det.

    3.Delegationscheferna får förkorta den tidsfrist som anges i punkt 1 med hänsyn till kraven eller de brådskande behoven i ett enskilt ärende.

    Artikel 6
    Protokoll

    1.Utkast till protokoll ska upprättas efter varje sammanträde i gemensamma kommittén. De ska innehålla de punkter som diskuterats och beslut som antagits.

    2.Senast en månad efter sammanträdet ska den delegationschef som är värd för sammanträdet via gemensamma kommitténs sekreterare överlämna protokollutkastet till den andra delegationschefen för godkännande genom skriftligt förfarande.

    3.När protokollet har godkänts ska det utfärdas i två exemplar som ska undertecknas av delegationscheferna, och vardera parten ska arkivera ett originalexemplar. Delegationscheferna får besluta att undertecknande och utbyte av elektroniska kopior uppfyller detta krav.

    4.Om inte annat begärs av endera parten ska protokollen från gemensamma kommitténs sammanträden vara offentliga.

    Delegationscheferna får förkorta den tidsfrist som anges i punkt 2 och enas om ett datum för det godkännande som krävs enligt punkt 3 med hänsyn till kraven eller de brådskande behoven i ett enskilt ärende.

    Artikel 7
    Skriftligt förfarande

    Vid behov och i vederbörligen motiverade fall får gemensamma kommitténs beslut antas genom skriftligt förfarande, i enlighet med artikel 7.5 i avtalet. I sådana fall ska delegationscheferna meddela varandra de utkast till åtgärder som gemensamma kommittén ska fatta beslut om, vilka sedan kan bekräftas genom skriftväxling. Parterna får även begära att gemensamma kommittén sammankallas för att diskutera ärendet i fråga.

    Artikel 8
    Överläggningar

    1.Gemensamma kommittén ska fatta sina beslut genom konsensus mellan parterna.

    2.Gemensamma kommitténs beslut ska benämnas ”beslut” med angivande av löpnummer, datum för antagandet och en beskrivning av ämnet.

    3.Gemensamma kommitténs beslut ska undertecknas av delegationscheferna och fogas till sammanträdesprotokollet.

    4.De beslut som antas av gemensamma kommittén ska genomföras av parterna i enlighet med deras egna interna förfaranden.

    5.De beslut som antas av gemensamma kommittén får offentliggöras av parterna i deras respektive officiella tidning. Vardera parten ska arkivera varsitt originalexemplar av besluten.

    Artikel 9
    Arbetsgrupper

    1.Gemensamma kommittén får inrätta arbetsgrupper som ska bistå gemensamma kommittén i dess arbete. Arbetsgruppernas uppdrag ska godkännas av gemensamma kommittén, i enlighet med artikel 7.5 i avtalet, och ska i form av en bilaga fogas till beslutet om inrättande av respektive arbetsgrupp.

    2.Arbetsgrupperna ska bestå av företrädare för parterna.

    3.Arbetsgrupperna ska arbeta under ledning av gemensamma kommittén, till vilken de ska avlägga rapport efter vart och ett av sina sammanträden. De ska inte ha befogenhet att fatta beslut men får avge rekommendationer till gemensamma kommittén.

    4.Gemensamma kommittén får när som helst besluta att upplösa befintliga arbetsgrupper, ändra deras uppdrag eller inrätta nya arbetsgrupper som ska biträda kommittén i dess arbete.

    Artikel 10
    Utgifter

    1.Parterna ska var för sig stå för sina kostnader för deltagande i gemensamma kommitténs eller arbetsgruppernas sammanträden, såväl kostnader för personal, resor och uppehälle som porto- och telekommunikationskostnader.

    2.Övriga kostnader för de praktiska arrangemangen i samband med sammanträden ska betalas av den part som är värd för sammanträdet.

    Artikel 11
    Ändring av arbetsordningen

    Gemensamma kommittén får när som helst ändra denna arbetsordning genom ett beslut som fattas i enlighet med artikel 7.5 i avtalet.

    (1)    EUT L 179, 6.7.2022, s. 4.
    (2)    Europeiska rådets slutsatser av den 20 och 21 oktober 2022, punkt 15 (EUCO 31/22, 21.10.2022).
    Top