Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0664

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om kommittéernas arbete under 2022

    COM/2023/664 final

    Bryssel den 26.10.2023

    COM(2023) 664 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om kommittéernas arbete under 2022

    {SWD(2023) 340 final}


    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om kommittéernas arbete under 2022

    1.Inledning

    I enlighet med artikel 10.2 i förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter 1 (kommittéförfarandeförordningen) lägger kommissionen härmed fram sin årsrapport om kommittéernas arbete under 2022.

    Rapporten ger en översikt över hur kommittéförfarandesystemet har utvecklats under 2022. Kommittéförfarandet innebär att kommissionen samråder med kommittéer om förslag till genomförandeakter. Dessa kommittéer består av företrädare för medlemsstaterna med en företrädare för kommissionen som ordförande. De arbetar enligt olika förfaranden beroende på den tillämpliga grundläggande rättsakten (se tabell II).

    Rapporten innehåller en sammanfattning av kommittéernas verksamhet och åtföljs av ett arbetsdokument från kommissionens avdelningar med detaljerad statistik över de enskilda kommittéernas arbete inom varje politikområde 2 . Årets viktigaste förändringar och trender lyfts fram baserat på det sammanlagda antalet möten, skriftliga förfaranden, avgivna yttranden (positiva eller negativa yttranden eller beslut att inte avge något yttrande) och antagna akter. Dessutom ingår en översikt över ärenden som hänskjutits till omprövningskommittén och över invändningar från Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 11 i kommittéförfarandeförordningen. Rapporten omfattar också information om de åtgärder som har antagits i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll.

    2.Kommittésystemets utveckling under 2022

    2.1.Allmän utveckling

    Under 2022 arbetade kommittéerna inom kommittéförfarandet i enlighet med förfarandena i kommittéförfarandeförordningen, dvs. det rådgivande förfarandet (artikel 4) och granskningsförfarandet (artikel 5), samt i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som beskrivs i artikel 5a i beslutet om kommittéförfarande 3 .

    I och med det gradvisa upphävandet av covid-19-restriktionerna blev det möjligt för kommittéerna inom kommittéförfarandet att regelbundet hålla fysiska möten (eller hybridmöten). Alla möten, oavsett form (fysiskt möte, distansmöte eller hybridmöte), står med som möten i registret över kommittéhandlingar 4 . Formen för varje möte anges i sammanfattningen av mötesprotokollet.

    Det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning 5 erinrar om behovet av att anpassa akter som fortfarande hänvisar till det föreskrivande förfarandet med kontroll till de rättsliga ramar som infördes i och med Lissabonfördraget. Interinstitutionella diskussioner om anpassning av de återstående grundläggande rättsakterna fortsatte under 2022, på grundval av kommissionens förslag från 2016. När det gäller det generella anpassningsförslaget 6 nåddes en partiell överenskommelse 2019, medan den återstående del som omfattar 104 akter, fortfarande är föremål för diskussion, eftersom medlagstiftarna hittills inte har kunnat enas om huruvida akterna som hänvisar till det föreskrivande förfarandet med kontroll ska anpassas till delegerade akter eller till genomförandeakter.  
    Under tiden har 25 akter antingen upphävts genom andra lagstiftningsakter eller anpassats till antingen delegerade akter eller genomförandeakter i samband med lagstiftningsändringar av respektive grundläggande akt. Dessa akter behöver alltså inte längre anpassas inom ramen för förslaget.

    När det gäller det specifika anpassningsförslaget för området rättsliga frågor 7 kunde en överenskommelse nås under 2022. Genom sin lagstiftningsresolution av den 18 oktober 2022 godkände Europaparlamentet rådets ståndpunkt vid första behandlingen, utan ytterligare ändringar. Den slutliga texten, som offentliggjordes den 25 oktober 8 , rör endast anpassningen 9 av förordning (EG) nr 805/2004 om införande av en europeisk exekutionstitel för obestridda fordringar, eftersom de två andra rättsakterna i det ursprungliga förslaget då hade upphävts.

    När det gäller kommissionens förslag av den 14 februari 2017 10 som syftar till att ändra kommittéförfarandeförordningen när det gäller omprövningskommittén och i synnerhet att ta itu med lägen där inget yttrande avges på känsliga områden 11 har inga framsteg kunnat göras under 2022 eftersom medlagstiftarna fortfarande har vitt skilda ståndpunkter i frågan.

    Kommissionen fortsatte offentliggöra utkast till viktiga delegerade akter och genomförandeakter under fyra veckor, vilket gör det möjligt för berörda parter att lämna synpunkter. Under 2022 offentliggjorde kommissionen 72 utkast till genomförandeakter på sin webbplats ”Kom med synpunkter” 12 , så att allmänheten kunde ge återkoppling. Det är något färre än 2021, då 85 utkast offentliggjordes.

    2.2.Utveckling av rättspraxis

    I sin dom av den 14 juli 2022, kommissionen mot Polen 13 , bekräftade domstolen tribunalens dom i mål T-699/17. Ärendet handlade om övergångsperioden och bestämmelserna om omröstning med kvalificerad majoritet för övergången från Nicefördraget till Lissabonfördraget. Det gäller tillämpningen i tiden av artikel 3.2 i protokoll 36 i Lissabonfördraget. Enligt denna artikel gäller under perioden 1 november 2014 till 31 mars 2017 att en medlemsstat när en akt ska antas med kvalificerad majoritet får begära att akten ska antas i enlighet med den kvalificerade majoritet som var tillämplig före den 31 oktober 2014 (dvs. den kvalificerade majoritet som var tillämplig innan Lissabonfördraget trädde i kraft).  
    Tvisten gällde huruvida både begäran från en medlemsstat och omröstningen måste äga rum före den 31 mars 2017, eller om det är tillräckligt att begäran från en medlemsstat gjorts före det datumet, även om omröstningen skulle infalla efter detta datum. Tribunalen hade slagit fast att det räckte att en medlemsstat hade lämnat in begäran före den 31 mars 2017, och vid överklagandet bekräftade domstolen tribunalens dom.

    När det gäller insynen i det arbete som utförs av kommittéerna inom kommittéförfarandet prövade tribunalen i de förenade målen T-371/20 och T-554/20 (Pollinis France mot kommissionen 14 ) kommissionens vägran att bevilja tillgång till handlingar (enligt förordning (EG) nr 1049/2001 15 ) där de enskilda ståndpunkter som medlemsstaterna uttryckt i en kommitté framgick. I sin dom av den 14 september 2022 avvisade tribunalen kommissionens argument som byggde på behovet av att skydda den pågående beslutsprocessen och ogiltigförklarade de aktuella kommissionsbesluten om nekad tillgång.  
    Kommissionen överklagade därefter domen.

    3.Översikt över verksamheten

    Siffrorna i följande avsnitt baseras alla på de resultat som presenteras i detalj i det åtföljande arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar.

    3.1.Antal kommittéer

    Denna rapport handlar uteslutande om kommittéer inom kommittéförfarandet som inrättats av lagstiftaren för att bistå kommissionen vid utövandet av de genomförandebefogenheter som den har tilldelats genom grundläggande rättsakter. Andra grupper, i synnerhet expertgrupper som kommissionen själv inrättar, omfattas inte av denna rapport.

    Tabell I visar antalet kommittéer inom kommittéförfarandet som fanns under perioden 1 januari–31 december 2022. Siffror för föregående år har lagts till som jämförelse.



    TABELL I – Totalt antal kommittéer

    Avdelning inom kommissionen

    2021

    2022

    AGRI (Jordbruk och landsbygdsutveckling)

    12

    12

    BUDG (Budget)

    2

    2

    CLIMA (Klimatpolitik)

    5

    5

    CNECT (Kommunikationsnät, innehåll och teknik)

    11

    15

    DEFIS (Försvarsindustri och rymdfrågor)

    13

    8

    DIGIT (Informationsteknik)

    1

    0

    EAC (Utbildning, ungdom, idrott och kultur)

    4

    4

    ECFIN (Ekonomi och finans)

    2

    2

    ECHO (Europeiskt civilskydd och humanitära biståndsåtgärder)

    2

    2

    EMPL (Sysselsättning, socialpolitik och inkludering)

    6

    5

    ENER (Energi)

    14

    13

    ENV (Miljö)

    27

    26

    ESTAT (Eurostat)

    2

    1

    FISMA (Finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen)

    11

    11

    FPI (Tjänsten för utrikespolitiska instrument)

    1

    2

    GROW (Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag)

    39

    38

    HOME (Migration och inrikes frågor)

    20

    18

    INTPA (Internationella partnerskap)

    3

    3

    JUST (Rättsliga frågor och konsumentfrågor)

    28

    24

    MARE (Havsfrågor och fiske)

    3

    3

    MOVE (Transport och rörlighet)

    33

    31

    NEAR (Grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar)

    3

    2

    OLAF (Europeiska byrån för bedrägeribekämpning)

    1

    1

    REFORM (Stöd för strukturreformer)

    2

    1

    REGIO (Regional- och stadspolitik)

    0

    2

    RTD (Forskning och innovation)

    31

    17

    SANTE (Hälsa och livsmedelssäkerhet)

    33

    33

    SG (Generalsekretariatet)*

    3

    3

    TAXUD (Skatter och tullar)

    28

    26

    TRADE (Handel)

    13

    12

    TOTALT:

    353

    322

    * Inklusive omprövningskommittén 16 .

    Under år 2022 fanns det 322 kommittéer inom kommittéförfarandet, inklusive alla kommittékonstellationer 17 . Detta innebär en liten minskning av antalet kommittéer jämfört med 2021 (då det fanns 353 kommittéer inom kommittéförfarandet). Minskningen beror främst på avskaffandet av ett antal äldre kommittéer som använts i samband med den föregående generationens program och fonder inom den fleråriga budgetramen 18 . Eftersom ny lagstiftning som trädde i kraft under 2022 endast i ett fåtal fall har medfört inrättande av nya kommittéer minskade antalet kommittéer inom kommittéförfarandet från 2021, och återgick till de nivåer som registrerades under åren före 2021 19 .

    TABELL II – Antal kommittéer efter förfarande

    Avdelning inom kommissionen

    Typ av förfarande

    Råd- givande förfarande

    Gransknings-
    förfarande

    Före- skrivande förfarande med kontroll

    Flera förfaranden

    TOTALT:

    AGRI

    0

    8

    0

    4

    12

    BUDG

    0

    1

    0

    1

    2

    CLIMA

    0

    1

    0

    4

    5

    CNECT

    1

    7

    0

    7

    15

    DEFIS

    0

    1

    0

    7

    8

    DIGIT

    0

    0

    0

    0

    0

    EAC

    0

    3

    0

    1

    4

    ECFIN

    0

    1

    0

    1

    2

    ECHO

    0

    2

    0

    0

    2

    EMPL

    1

    1

    1

    2

    5

    ENER

    2

    7

    0

    4

    13

    ENV

    0

    12

    1

    13

    26

    ESTAT

    0

    0

    0

    1

    1

    FISMA

    0

    5

    2

    4

    11

    FPI

    0

    2

    0

    0

    2

    GROW

    2

    11

    2

    23

    38

    HOME

    1

    15

    0

    2

    18

    INTPA

    0

    3

    0

    0

    3

    JUST

    7

    11

    2

    4

    24

    MARE

    0

    2

    0

    1

    3

    MOVE

    3

    13

    1

    14

    31

    NEAR

    0

    2

    0

    0

    2

    OLAF

    0

    1

    0

    0

    1

    REFORM (Generaldirektoratet för stöd för strukturreformer)

    1

    0

    0

    0

    1

    REGIO

    0

    0

    0

    2

    2

    RTD

    0

    3

    0

    14

    17

    SANTE

    0

    12

    0

    21

    33

    SG*

    0

    3

    0

    0

    3

    TAXUD

    0

    10

    0

    16

    26

    TRADE

    3

    4

    0

    5

    12

    TOTALT:

    21

    141

    9

    151

    322

    * Inklusive omprövningskommittén.

    I tabell II delas kommittéerna under år 2022 upp efter vilken typ av förfarande de ingick i (dvs. rådgivande förfarande, granskningsförfarande eller föreskrivande förfarande med kontroll). De kommittéer där flera olika förfaranden användes redovisas separat från kommittéer med ett enda förfarande.

    3.2.Antal möten och skriftliga förfaranden

    Intensiteten i kommittéernas verksamhet avgörs främst av antalet möten och skriftliga förfaranden 20 . Dessa redovisas i tabell III nedan.

    TABELL III – Antal möten och skriftliga förfaranden

    Avdelning inom kommissionen

    Antal kommittéer

    Möten

    Skriftliga förfaranden

    2021

    2022

    2021

    2022

    AGRI

    12

    121

    100

    104

    52

    BUDG

    2

    6

    4

    2

    0

    CLIMA

    5

    5

    5

    8

    3

    CNECT

    15

    13

    15

    21

    30

    DEFIS

    8

    36

    46

    12

    7

    DIGIT

    0

    0

    0

    0

    0

    EAC

    4

    8

    11

    12

    17

    ECFIN

    2

    2

    14

    0

    0

    ECHO

    2

    8

    7

    8

    12

    EMPL

    5

    0

    0

    0

    0

    ENER

    13

    10

    18

    0

    8

    ENV

    26

    24

    23

    20

    10

    ESTAT

    1

    3

    3

    16

    7

    FISMA

    11

    14

    10

    17

    23

    FPI

    2

    3

    9

    0

    6

    GROW

    38

    33

    30

    42

    78

    HOME

    18

    41

    49

    38

    60

    INTPA

    3

    19

    18

    168

    14

    JUST

    24

    30

    21

    6

    6

    MARE

    3

    4

    3

    16

    10

    MOVE

    31

    61

    40

    37

    20

    NEAR

    2

    7

    19

    41

    48

    OLAF

    1

    0

    0

    0

    0

    REFORM (Generaldirektoratet för stöd för strukturreformer)

    1

    0

    1

    0

    2

    REGIO

    2

    1

    3

    7

    3

    RTD

    17

    41

    62

    148

    355

    SANTE

    33

    93

    95

    634

    813

    SG*

    3

    6

    12

    10

    6

    TAXUD

    26

    39

    31

    23

    36

    TRADE

    12

    18

    24

    70

    49

    TOTALT:

    322

    646

    673

    1476

    1675

    * Inklusive omprövningskommitténs möten/skriftliga förfaranden.

    Det hölls 673 möten under 2022, vilket är något fler än under 2021 (646). De skriftliga förfarandena var 1675 till antalet, vilket också innebär en ökning från föregående år (1 476).

    3.3.Antal yttranden och genomförandeakter

    Den här rapporten ger också en indikation på det mer konkreta resultatet av kommittéernas arbete, vilket är ett annat viktigt mått på aktivitetsnivån. I tabell IV redovisas en översikt över hur många formella yttranden som kommittéerna avgett samt hur många genomförandeakter som kommissionen därefter antagit 21 , med uppgift om de fall där antingen Europaparlamentet eller rådet har utövat sin rätt till kontroll enligt artikel 11 i kommittéförfarandeförordningen.

    TABELL IV — Antal yttranden och genomförandeakter som antagits 22

    Avdelning inom kommissionen

    Yttranden 23

    Antagna 
    åtgärder

    Resolutioner från parlamentet/beslut från rådet (art. 11)

    2021

    2022

    2021

    2022

    2022

    AGRI

    101

    103

    100

    100

    0

    BUDG

    2

    0

    1

    0

    0

    CLIMA

    9

    4

    9

    5

    0

    CNECT

    43

    31

    41

    30

    0

    DEFIS

    19

    12

    14

    16

    0

    DIGIT

    0

    0

    0

    0

    0

    EAC

    8

    21

    8

    24

    0

    ECFIN

    1

    17

    0

    17

    0

    ECHO

    8

    13

    9

    13

    0

    EMPL

    0

    0

    0

    0

    0

    ENER

    3

    30

    0

    21

    0

    ENV

    24

    25

    15

    22

    0

    ESTAT

    16

    10

    15

    9

    0

    FISMA

    22

    25

    18

    22

    0

    FPI

    0

    5

    0

    4

    0

    GROW

    62

    85

    31

    73

    0

    HOME

    67

    58

    36

    49

    0

    INTPA

    168

    106

    167

    104

    0

    JUST

    9

    13

    8

    9

    0

    MARE

    16

    13

    9

    19

    0

    MOVE

    64

    48

    61

    55

    0

    NEAR

    40

    110

    40

    108

    0

    OLAF

    0

    0

    0

    0

    0

    REFORM (Generaldirektoratet för stöd för strukturreformer)

    0

    2

    0

    1

    0

    REGIO

    7

    3

    5

    5

    0

    RTD

    149

    354

    110

    333

    0

    SANTE

    818

    819

    775

    907

    10  
    (Europaparlamentet)

    SG*

    13

    13

    2

    0

    0

    TAXUD

    50

    43

    47

    40

    0

    TRADE

    76

    85

    71

    86

    0

    TOTALT:

    1782

    2048

    1592

    2072

    10

    *Inklusive yttranden från omprövningskommittén. För att undvika dubbelräkning inkluderas antagna genomförandeakter som godkänts i omprövningskommittén i antalet för förstanivåkommittén för motsvarande politikområde.  
    Närmare information om omprövningskommitténs arbete finns i tabell V.

    Kommittéerna avgav 2048 yttranden 24 2022, en ökning jämfört med 2021 (1782), vilket indikerar en större arbetsbörda. Även antalet genomförandeakter som antagits efter ett kommittéförfarande (2072) var avsevärt högre än motsvarande siffra för föregående år (1592).

    Europaparlamentet och rådet har rätt till kontroll enligt artikel 11 i kommittéförfarandeförordningen. År 2022 antog Europaparlamentet tio resolutioner på grundval av artikel 11 i kommittéförfarandeförordningen. Samtliga gällde akter från GD Hälsa och livsmedelssäkerhet (SANTE).  
    Rådet utövade inte sin rätt att motsätta sig ett utkast till åtgärd enligt denna bestämmelse under 2022.

    3.4.Möten i omprövningskommittén

    Omprövningskommittén sammanträdde elva gånger under 2022, såsom framgår av tabell V nedan, och behandlade 13 utkast till genomförandeakter som kommissionen hänskjutit till den. Omprövningskommittén använde skriftliga samråd rörande sex utkast till akter och omröstning vid möte rörande sju utkast. Den fattade beslut om att inte avge något yttrande i samtliga 13 fall 25 . Kommissionen antog samtliga 13 genomförandeakter efter omprövningskommitténs beslut, men i två fall skedde antagandet först 2023.

    TABELL V – Omprövningskommitténs verksamhet

    Avdelning inom kommissionen

    Antal möten/skriftliga samråd i omprövningskommittén

    Antal yttranden 26 från omprövningskommittén

    Antal akter som antagits efter ett yttrande från omprövningskommittén

    2021

    2022

    2021

    2022

    2021

    2022

    MOVE

    1/0

    0/0

    1 (0)

    0 (0)

    1

    0

    SANTE

    4/10

    10/6

    10 (10)

    12 (12)

    10

    10

    TRADE

    1/0

    1/0

    1 (1)

    1 (1)

    1

    1

    TOTALT:

    6/10

    11/6

    12

    13 (13)

    12

    11

    3.5.Användning av det föreskrivande förfarandet med kontroll

    Enligt kommittéförfarandeförordningen ska det föreskrivande förfarandet med kontroll fortsätta att gälla med avseende på befintliga grundläggande akter som hänvisar till detta förfarande 27 . Förfarandet kan inte längre föreskrivas i ny lagstiftning, men förekommer fortfarande i många befintliga grundläggande akter. Det kommer att fortsätta att vara tillämpligt enligt dessa akter till dess att de respektive befogenheterna har anpassats till befogenheterna att anta delegerade akter eller genomförandeakter (såsom anges i avsnitt 2.1).

    År 2022 antogs 68 åtgärder enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll (se tabell VI), vilket är exakt samma antal som under 2021 (68).

    Rätten att motsätta sig akter enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll utnyttjades inte under 2022 av någon av medlagstiftarna. Detta kan jämföras med 2021, då Europaparlamentet motsatte sig akter vid fyra tillfällen 28 , medan rådet inte heller då utnyttjade denna rättighet.

    TABELL VI – Antal åtgärder som antagits enligt det föreskrivande förfarandet med kontroll

    Avdelning inom kommissionen

    Föreskrivande förfarande med kontroll – antagna 
    åtgärder

    Utkast till åtgärder som Europaparlamentet motsatt sig

    Utkast till åtgärder som rådet motsatt sig

    AGRI

    0

    0

    0

    BUDG

    0

    0

    0

    CLIMA

    0

    0

    0

    CNECT

    0

    0

    0

    DEFIS

    0

    0

    0

    DIGIT

    0

    0

    0

    EAC

    0

    0

    0

    ECFIN

    0

    0

    0

    ECHO

    0

    0

    0

    EMPL

    0

    0

    0

    ENER

    0

    0

    0

    ENV

    2

    0

    0

    ESTAT

    2

    0

    0

    FISMA

    2

    0

    0

    FPI

    0

    0

    0

    GROW

    7

    0

    0

    HOME

    0

    0

    0

    INTPA

    0

    0

    0

    JUST

    0

    0

    0

    MARE

    0

    0

    0

    MOVE

    0

    0

    0

    NEAR

    0

    0

    0

    OLAF

    0

    0

    0

    REGIO

    0

    0

    0

    REFORM

    0

    0

    0

    RTD

    0

    0

    0

    SANTE

    55

    0

    0

    SG

    0

    0

    0

    TAXUD

    0

    0

    0

    TRADE

    0

    0

    0

    TOTALT:

    68

    0

    0

    4.Slutsats

    Kommittéernas verksamhet fortsatte under 2022 med ökad intensitet. De sammanlagt 322 verksamma kommittéerna höll 673 möten, genomförde 1675 skriftliga förfaranden och avgav 2048 yttranden. Kommittéerna ger kommissionen värdefullt stöd i dess utövande av de genomförandebefogenheter som den tilldelats av medlagstiftarna samtidigt som de möjliggör för medlemsstaterna att utöva sina kontrollbefogenheter i enlighet med kommittéförfarandeförordningen.

    Europaparlamentet och rådet uppmanas att ta del av denna rapport.

    (1) EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.
    (2)      Uppgifter från de avdelningar inom kommissionen som ansvarar för respektive politikområde.
    (3)      Rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (EGT L 184, 17.7.1999, s. 23).
    (4)       https://ec.europa.eu/transparency/comitology-register/screen/home
    (5)      Interinstitutionellt avtal av den 13 april 2016 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om bättre lagstiftning (EUT L 123, 12.5.2016, s. 1), se punkt 27.
    (6)      Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om anpassning till artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll (COM(2016) 799 final).
    (7)    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om anpassning till artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter på området rättsliga frågor som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll (COM(2016) 798).
    (8) EUT L 275, 25.10.2022, s. 30. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L:2022:275:TOC
    (9)      Den enda bestämmelsen i förordningen som föreskrev användning av det föreskrivande förfarandet med kontroll ändrades till att istället föreskriva användning av delegerade akter för ändring av bilagorna och uppdatering av standardformulären.
    (10)      Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (COM(2017) 85 final).
    (11)      Kommissionen har föreslagit riktade ändringar av kommittéförfarandeförordningen för att förhindra att det uppstår lägen där kommissionen är rättsligt skyldig att fatta ett beslut om godkännande samtidigt som kvalificerad majoritet inte har uppnåtts bland medlemsstaterna (antingen för eller emot) i kommittén/omprövningskommittén. Kommissionen anser att en sådan situation där inget yttrande avges är särskilt problematisk när det gäller politiskt känsliga frågor som har en direkt inverkan på människor och företag, t.ex. i fråga om människors, djurs eller växters hälsa och säkerhet.
    (12)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_sv .
    (13)      C-207/21 P, Europeiska kommissionen mot Republiken Polen, ECLI:EU:C:2022:560.
    (14)      T-371/20 och T-554/20, Pollinis France mot kommissionen, ECLI:EU:T:2022:556.
    (15)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar, EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.
    (16)      I registret över kommittéhandlingar står omprövningskommittén registrerad som en kommitté under generalsekretariatets ansvar. I praktiken förvaltas den dock av berörda avdelningar.
    (17)      I ett fåtal grundläggande akter har lagstiftaren föreskrivit särskilda kommittékonstellationer.
    (18)      Dessa fasades ut under 2021, parallellt med inrättandet av ”nya” kommittéer som införts inom ramen för den nya generationen program och fonder inom den fleråriga budgetramen (2021–2027).
    (19)      2019: 318, 2020 320
    (20)      Omröstning i en kommitté kan ske vid ordinarie möte eller i vederbörligen motiverade fall genom skriftligt förfarande i enlighet med artikel 3.5 i kommittéförfarandeförordningen.
    (21)    Antalet yttranden och antalet genomförandeakter/åtgärder under ett visst år kan skilja sig åt. Skälen för det redovisas i inledningen till det bifogade arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar.
    (22)      När det gäller antagna genomförandeakter indikerar uppgiften om kommissionsavdelning (politikområde) att rättsakten i fråga utarbetades (diskuterade och/eller röstades igenom) i en kommitté som förvaltas av den aktuella kommissionsavdelningen. I vissa fall var det en annan kommissionsavdelning som formellt antog akten.
    (23)      En omröstning som resulterat i ett beslut att inte avge något yttrande räknas in i det totala antalet yttranden, eftersom ett sådant resultat är ett av de möjliga utfallen av en omröstning i kommittén.
    (24)      En överväldigande majoritet av omröstningarna gav positivt utslag, medan beslut att inte avge något yttrande fattades i 33 fall (exklusive beslut på omprövningskommitténs nivå). Det fanns inga fall av omröstningar som gav negativt utslag.
    (25)      Mer information finns i det åtföljande arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar.
    (26)      Begreppet ”yttrande” omfattar också ärenden där det formella resultatet är att inget yttrande avges, vilket innebär att det inte krävs någon majoritet i någon mening. Antalet fall där inget yttrande avgetts anges inom parentes.
    (27)      Artikel 12 andra stycket i kommittéförfarandeförordningen.
    (28)      Se närmare uppgifter i SWD(2022)279, s.102.
    Top