EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023BP1902

Europaparlamentets resolution (EU) 2023/1902 av den 10 maj 2023 med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa) för budgetåret 2021

EUT L 242, 29.9.2023, p. 352–356 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2023/1902/oj

29.9.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 242/352


EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2023/1902

av den 10 maj 2023

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa) för budgetåret 2021

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska sjösäkerhetsbyrån för budgetåret 2021,

med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

med beaktande av yttrandet från utskottet för transport och turism,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0113/2023), och av följande skäl:

A.

Enligt sammanställningen över inkomster och utgifter (1) för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (byrån) uppgick den slutliga budgeten för budgetåret 2021 till 105 774 716,82 EUR, vilket utgör en ökning med 9,36 % jämfört med 2020. Byråns budget kommer från unionens budget och driftsintäkter.

B.

Revisionsrätten fastställer i sin rapport om årsredovisningen för byrån för budgetåret 2021 att man har uppnått en rimlig säkerhet om att myndighetens årliga räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet noterar med uppskattning att insatserna för uppföljning av budgeten under budgetåret 2021 resulterade i ett budgetgenomförande av årets åtagandebemyndiganden på 99,67 %, vilket utgör en liten ökning med 0,78 % jämfört med 2020, och en genomförandegrad för årets betalningsbemyndiganden på 97,32 %, vilket också är en liten ökning med 1,24 %.

2.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse från uppföljningen av ansvarsfrihetsförfarandet för 2020 att de olika åtgärder som vidtagits för att åtgärda problemet med sena betalningar har lett till en mycket låg andel sena betalningar på 0,56 % under 2021. Parlamentet noterar dessutom att båda målen för 2021 på över 95 % genomförande av åtagandebemyndiganden och mindre än 5 % förfallna betalningsbemyndiganden uppfylldes.

Verksamhetsresultat

3.

Europaparlamentet noterar att byrån använder centrala resultatindikatorer för att mäta genomförandet av sitt årliga arbetsprogram på de nyckelområden som byrån bidrar till (hållbarhet och tekniskt stöd, säkerhet, digitala tjänster samt förenkling och övervakning) och dess övergripande verksamhet. Parlamentet noterar att trots de ihållande restriktioner som orsakats av covid-19-pandemin uppnåddes de mål som fastställts för 2021 totalt sett genom en hög genomförandegrad av det årliga arbetsprogrammet.

4.

Europaparlamentet noterar att byrån samarbetade med Europeiska miljöbyrån för att analysera sjötransportsektorns miljödimension, vilket resulterade i offentliggörandet av den första miljörapporten för europeiska sjötransporter. Parlamentet noterar att byrån, med tanke på den geografiska närheten, samarbetar med EMCDDA. Parlamentet noterar dessutom servicenivåavtalet med EFCA när det gäller backupmekanismen för redovisningsfunktionen.

5.

Europaparlamentet gläder sig över att trepartssamarbetsavtalet mellan byrån, Europeiska fiskerikontrollbyrån (EFCA) och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) har fungerat väl sedan 2017. Parlamentet anser att detta avtal är ett exempel på synergi mellan unionsbyråer som bör tjäna som inspirationskälla för byråer på andra områden. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta sina insatser i detta avseende och anser at det är lämpligt att även öka samarbetet mellan byrån, Europeiska miljöbyrån och den Europeiska fiskerikontrollbyrån för att samla in data för vetenskaplig forskning om marina ekosystem.

6.

Europaparlamentet gläder sig över att byrån fortsätter att genomföra två samarbetsprojekt för tekniskt bistånd med tredjeländer vid Medelhavet (SAFEMEDIV) och Svarta havet och Kaspiska havet (BCSEA). Parlamentet anser att dessa projekt med tredjeländer är ett bra exempel på samarbete för att förbättra sjösäkerheten, sjöfartsskyddet och bevarandet av den marina miljön, och uppmanar byrån att fortsätta sina insatser i detta avseende och överväga nya, liknande samarbeten med tredjeländer.

7.

Europaparlamentet gläder sig över att byrån fortsätter att vara en viktig partner för kommissionen och för medlemsstaterna när det gäller att utveckla sjösäkerhetsnormer samt i fråga om digitalisering och förenkling av EU:s sjöfart. Parlamentet välkomnar också det tekniska och operativa stöd som byrån tillhandahåller.

8.

Europaparlamentet välkomnar särskilt att byrån har spelat en allt större roll i bedömningen, kontrollen och genomförandet av EU:s lagstiftning om sjöfartsskydd, en verksamhet som har ökat under årens lopp, samtidigt som efterfrågan på stöd till kommissionen och Eftas övervakningsmyndighet förväntas fortsätta att öka, vilket återspeglar den växande prioriteringen på EU-nivå.

9.

Europaparlamentet understryker byråns roll i övervakningen av europeiska vatten i samarbete med medlemsstaterna för att upptäcka olagliga avfallsutsläpp och potentiella oljeutsläpp. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta att stärka sin övervakningskapacitet och digitala kapacitet i syfte att bekämpa olagliga vattenföroreningar. Parlamentet understryker det arbete som byrån gör för att stödja medlemsstaternas sök- och räddningsinsatser.

Personalpolitik

10.

Europaparlamentet noterar att 99,06 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var införda den 31 december 2021. Av de 212 tjänster för tjänstemän eller tillfälligt anställda som får tillsättas enligt unionsbudgeten hade 210 tillsatts (jämfört med 212 godkända tjänster 2020). Parlamentet noterar dessutom att 50 kontraktsanställda och 13 utstationerade nationella experter arbetade för byrån under 2021.

11.

Europaparlamentet noterar med tillfredställelse att könsfördelningen är jämn inom byråns högsta ledning, där tre av fem ledamöter (60 %) är kvinnor. Parlamentet noterar med oro att könsfördelningen bland byråns styrelseledamöter inte är jämn, där 47 av 65 ledamöter (72 %) är män. Parlamentet noterar vidare med oro att könsfördelningen bland byråns totala personal inte är jämn, där 172 av 268 anställda (64 %) är män. Parlamentet noterar dessutom att byrån 2021 med framgång lanserade initiativet Speed Network för att ge kvinnor som är intresserade av en tjänst vid byrån eller en karriär inom sjöfartssektorn i allmänhet möjlighet till ett kort informellt samtal med kvinnliga anställda. Parlamentet uppmuntrar kommissionen och medlemsstaterna att beakta vikten av att säkerställa en jämn könsfördelning när de nominerar sina ledamöter till byråns styrelse.

12.

Europaparlamentet noterar att byrån har en policy för förebyggande av psykologiska och sexuella trakasserier som inbegriper konfidentiella rådgivare för att stödja personalen, regelbundna utbildnings- och informationssessioner samt särskild information på byråns intranät.

Upphandling

13.

Europaparlamentet noterar att under 2021 inleddes 51 upphandlingsförfaranden (25 öppna förfaranden, 3 särskilda förhandlade förfaranden, 4 förhandlade förfaranden under konkurrens och 19 förhandlade förfaranden med mycket lågt och lågt värde) och att totalt 65 kontrakt undertecknades.

14.

Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att byrån ändrade 14 specifika kontrakt för tillhandahållande av tjänster, där det totala värdet av ändringarna uppgick till 6,8 miljoner EUR, vilket är en ökning med 76 % av kontraktens ursprungliga värde, och att dessa ändringar inte var i linje med artikel 172.3 d i budgetförordningen. Parlamentet noterar dessutom att de belopp som betalades ut 2021 (5,4 miljoner EUR) var ett resultat av tillämpningen av de enhetspriser som anges i respektive ramavtal och låg inom det ursprungliga ramavtalets tak, och att ändringarna i fråga inte påverkade den ekonomiska balansen till förmån för entreprenören och inte ledde till någon snedvridning av konkurrensen, samt att de resulterande betalningarna således inte påverkades. Parlamentet noterar att enligt byråns svar har den vidtagit åtgärder för att ändra framtida anbudsspecifikationer och kontraktsmallar i enlighet med detta. Parlamentet uppmanar byrån att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om hur denna fråga utvecklas.

Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

15.

Europaparlamentet konstaterar att byrån använder förklaringar om intressekonflikter för sina styrelseledamöter och sin högsta ledning. Parlamentet noterar dessutom att ytterligare särskilda förklaringar om intressekonflikter, t.ex. ledamöter i rekryteringspaneler, också undertecknas. Parlamentet noterar vidare att byrån har ett antal riktlinjer och förfaranden för att identifiera och undvika intressekonflikter, och att den har genomfört interna bestämmelser om visselblåsning, inbegripet regelbunden utbildning.

16.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att byrån i mars 2022 utvecklade och genomförde sina interna regler för Emsas öppenhetsregister och deltar i det nyligen inrättade interinstitutionella avtalet om ett obligatoriskt öppenhetsregister för företrädare för intressegrupper, som undertecknats av kommissionen, rådet och parlamentet.

17.

Europaparlamentet insisterar på att det behöver införas mer systematiska regler för transparens, oförenligheter, intressekonflikter och olaglig lobbyverksamhet. Parlamentet uppmanar byrån att stärka sina interna kontrollmekanismer, bland annat genom att inrätta en intern mekanism för korruptionsbekämpning.

Internkontroll

18.

Europaparlamentet noterar att internrevisionstjänstens (IAS) granskning av it-styrning och it-portföljförvaltning utfördes på distans 2021, och att IAS konstaterade att byrån, på grund av omstruktureringen av IKT till en avdelning, generellt har utformat och infört effektiva och ändamålsenliga förvaltnings- och kontrollsystem för sina it-styrningssystem. Parlamentet noterar dessutom att IAS utfärdade sex rekommendationer för vilka byrån utfärdade en handlingsplan. Parlamentet uppmanar byrån att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om hur denna fråga utvecklas.

19.

Europaparlamentet gläder sig över att kommissionens internrevision och revisionsrätten under 2021 inte utfärdade några kritiska rekommendationer eller gjorde några kritiska iakttagelser som skulle kunna leda till en reservation i den årliga revisionsförklaringen. Parlamentet noterar att det under 2021 fanns en rekommendation om en Olaf-utredning som håller på att följas upp.

20.

Europaparlamentet noterar byråns årliga bedömning av internkontrollsystemet och dess slutsats att alla internkontrollprinciper och de fem internkontrollkomponenterna har genomförts på ett tillfredsställande sätt och är ändamålsenliga överlag, att endast smärre förbättringar behövs och att inga betydande brister i kontrollen rapporterades.

Digitalisering och den gröna omställningen

21.

Europaparlamentet noterar att byrån fortsatte den pågående digitaliseringsverksamheten för att stödja målen för e-certifikat i syfte att underlätta medlemsstaternas arbete i egenskap av flagg-, hamn- och kuststater, och att den stödde kommissionen i utarbetandet av konsekvensbedömningen i samband med översynen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG (2) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/21/EG (3), som föreskriver införande av e-certifikat. Parlamentet anser att byrån kan spela en samordnande roll när det gäller att garantera säkerheten i europeiska hamnar och att den kan bistå kommissionen när den arbetar med ett effektivt genomförande.

22.

Europaparlamentet noterar lanseringen av byråns molnstrategi som gör det möjligt att skapa ett toppmodernt tekniskt landskap som kan påskynda användningen av digitala maritima tjänster. Parlamentet ser positivt på utvecklingen av marina lägesbilder och genomförandet av SafeSeaNet.

23.

Europaparlamentet välkomnar byråns insatser för att bidra till den europeiska gröna agendan för sjötransporter genom att stärka unionens kapacitet att skydda den marina miljön och hantera klimatförändringarna, bland annat genom sjötransporternas bidrag till omställningen till hållbar rörlighet, vilket återspeglas i strategin för hållbar och smart mobilitet som antogs i december 2020. Parlamentet påminner dessutom om den roll som byrån skulle kunna spela för att förbättra riskbedömningskapaciteten på säkerhetsområdet, bland annat för utbyggnaden av infrastrukturen för alternativa bränslen.

24.

Europaparlamentet välkomnar byråns fortsatta genomförande av dess strategi för 2020 – 2024, som kommer att göra det möjligt för byrån att fullgöra sina uppgifter i fråga om sjöövervakning, sjösäkerhet och sjöfartsskydd samtidigt som den på ett effektivt sätt bidrar till unionens digitala och miljömässiga prioriteringar. Parlamentet välkomnar särskilt byråns offentliggörande – tillsammans med Europeiska miljöbyrån – av den första miljörapporten för europeiska sjötransporter (European Maritime Transport Environmental Report), där verifierad information om sjöfartens miljöavtryck samlas in. Parlamentet påminner i detta sammanhang om att alla framtida klimat- och miljöåtgärder måste baseras på noggranna konsekvensbedömningar och påminner om att en global strategi för utsläppsminskning för sjöfarten inom ramen för IMO är avgörande.

25.

Europaparlamentet anser att byrån har en viktig roll att spela när det gäller att göra europeiska vatten inte bara säkrare utan också mer hållbara och bidra till den gröna agendan. Parlamentet välkomnar antagandet av Emsas miljöpolitik och de strategiska pelarna och målen för de kommande åren genom att stärka EU:s kapacitet att skydda den marina miljön och hantera klimatförändringarna, bland annat genom övergången till hållbar rörlighet. Parlamentet uppmanar byrån att utveckla åtgärder för att minska användningen av plast ombord på fartyg.

26.

Europaparlamentet understryker byråns roll för ett framgångsrikt genomförande av övergången till förnybara och koldioxidsnåla bränslen inom sjöfarten. Parlamentet lovordar i detta avseende byråns bidrag i form av tekniskt stöd och data till initiativ med anknytning till den europeiska gröna given, däribland initiativet FuelEU Maritime, initiativet till en handlingsplan för nollförorening och arbetet inom IMO när det gäller energieffektivitet och koldioxidintensitet. Parlamentet framhåller den roll som byrån skulle kunna spela för utbyggnaden av infrastruktur för alternativa bränslen och teknik för vindframdrivning och anläggningar för förnybar energi till havs. Parlamentet betonar därför att byråns mandat skulle kunna anpassas i enlighet med detta så att byrån kan stärka sitt stöd, eventuellt åtföljt av budgetmedel.

27.

Europaparlamentet välkomnar användningen av ny teknik (artificiell intelligens och maskininlärning) och den potentiella framtida utvecklingen av Emsas prototyp för ett analysverktyg för sjöfarten (EMAT) som presenterades under workshoppen om byråns digitala tjänster för sjöfarten den 15 december 2021. Parlamentet uppmanar byrån att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten i denna fråga.

28.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att byrån under det sista kvartalet 2021 inledde ett projekt för att genomföra ISO 27.001-standarden (om informationssäkerhetsförvaltning) som förberedelse för de kommande förordningarna om cybersäkerhet och informationssäkerhet. Parlamentet uppmanar byrån att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om hur arbetet på detta område fortskrider.

29.

Europaparlamentet uppmuntrar myndigheten att föra ett nära samarbete med Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) och CERT-EU (cybersäkerhetscentrumet för unionens institutioner, organ och byråer), att göra regelbundna riskbedömningar av sin it-infrastruktur och att säkerställa regelbundna revisioner och tester av sitt cyberförsvar. Parlamentet föreslår att uppdaterade utbildningsprogram om cybersäkerhet ska erbjudas all personal inom byrån. Parlamentet uppmanar byrån att snabbare utveckla sin cybersäkerhetspolicy, att redovisa den senast den 31 december 2023 och att därefter rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten.

30.

Europaparlamentet noterar att byrån under 2021 fortsatte att genomföra sin miljöförvaltning och utarbetade och antog sin första miljöredovisning. Parlamentet noterar med uppskattning byråns miljöanpassningsverksamhet och miljöanpassningsprojekt under 2021, såsom att bland annat säkerställa att den energi den använder härrör från 100 % förnybara gröna källor, dess installation av solcellspaneler, dess papperslösa kontorspolicy och dess insatser för att minimera vattenförbrukningen.

31.

Europaparlamentet noterar att den interna revisionen avseende registreringen enligt EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) ägde rum i juni 2021 och att den första delen av den externa certifieringsrevisionen för Emas-registreringen genomfördes i november 2021. Parlamentet noterar med tillfredsställelse att den externa kontrollen slutfördes 2022 och att byrån nu är Emas-registrerad och offentliggör sin miljöredovisning.

Driftskontinuitet under covid-19-krisen

32.

Europaparlamentet noterar att pandemin påskyndade integreringen i byrån av en rad verktyg och metoder för att göra det möjligt att fortsätta arbetet på distans, från direktsändningar till teknik för virtuell verklighet till fjärranalysteknik. Parlamentet uppmuntrar byrån att utnyttja de lärdomar den har dragit i fråga om distansarbete och hybridarbete, för att i framtiden bättre kunna avgöra vilka möten och uppgifter som kan genomföras effektivare på distans än på plats. Parlamentet noterar dessutom att personal som arbetar med funktioner som direkt påverkas av covid-19-reserestriktionerna, såsom ersättningar för experter och tjänsteresor, tillfälligt har avdelats för att utföra andra uppgifter och för att täcka personalens frånvaro. Parlamentet noterar vidare att ett antal nya identifierade risker och möjligheter i samband med denna stora hälsokris identifierades och inkluderades i de uppdaterade riskregistren.

33.

Europaparlamentet noterar med uppskattning byråns rapport Impact of COVID-19 on the Maritime Sector in the EU, som gav en djupgående översikt över pandemins inverkan på sjöfarten när det gäller trafik, handel, EU:s flaggor och ägande, varvsindustri, säkerhets- och miljöinspektioner samt specifika segment såsom kryssningar och passagerare.

Övriga kommentarer

34.

Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till byrån att göra sin webbplats tillgänglig även på andra språk än engelska. Parlamentet anser att större språklig mångfald kommer att underlätta tillgången till information och på så sätt öka EU-medborgarnas förståelse för och kunskaper om Europeiska unionens verksamhet på sjösäkerhetsområdet.

35.

Europaparlamentet välkomnar byråns offentliggörande av sin årliga rapport om olyckor och tillbud till sjöss 2021 (Annual overview of marine casualties and incidents 2021), som innehåller statistiska uppgifter om sjöolyckor och tillbud till sjöss för perioden 2014–2020.

36.

När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 10 maj 2023 (4) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

(1)   EUT C 141, 29.3.2022, s. 72.

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG av den 23 april 2009 om hamnstatskontroll (EUT L 131, 28.5.2009, s. 57).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/21/EG av den 23 april 2009 om fullgörande av flaggstatsförpliktelser (EUT L 131, 28.5.2009, s. 132).

(4)  Antagna texter, P9_TA(2023)0190.


Top