EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023BP1860

Europaparlamentets Resolution (EU) 2023/1860 av den 10 maj 2023 med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa) för budgetåret 2021

EUT L 242, 29.9.2023, p. 235–239 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2023/1860/oj

29.9.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 242/235


EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2023/1860

av den 10 maj 2023

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa) för budgetåret 2021

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet för budgetåret 2021,

med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

med beaktande av yttrandet från utskottet för transport och turism,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0098/2023), och av följande skäl:

A.

Enligt inkomst- och utgiftsberäkningen (1) för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (byrån) uppgick byråns slutliga budget för budgetåret 2021 till 203 802 000 EUR, vilket är en ökning med 11,34 % jämfört med 2020. 38 900 000 EUR av byråns budget kommer från EU-budgeten, och 109 791 000 är inkomster från avgifter (2).

B.

Revisionsrätten fastställer i sin rapport om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet för budgetåret 2021 att man har uppnått en rimlig säkerhet om att byråns räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet noterar att insatserna för budgetövervakning under budgetåret 2021 resulterade i ett budgetgenomförande av åtagandebemyndigandena för det innevarande året på 96,31 %, vilket innebär en minskning med 2,31 % jämfört med 2020. Parlamentet noterar vidare att genomförandegraden för betalningsbemyndigandena för det innevarande året var 87,34 %, vilket är en minskning med 5,30 % jämfört med 2020.

2.

Europaparlamentet noterar att byrån avslutade året med ett överskott för avgifter på 11,2 miljoner EUR. Parlamentet noterar att överskottet för avgifter läggs till det ackumulerade överskottet, vilket ökar det från 60,9 miljoner EUR till 72,1 miljoner EUR.

3.

Europaparlamentet noterar att andelen förfallna anslag för åtaganden som fördes över till 2021 minskade till 1,55 % (5,46 % 2020), vilket är under det tak på 5 % som fastställts av kommissionen.

Verksamhetsresultat

4.

Europaparlamentet noterar att byrån under 2021 använde vissa mått för att bedöma mervärdet av sin verksamhet och andra för att förbättra sin budgetförvaltning, genom en mix av 130 mål och 60 centrala resultatindikatorer inom 11 centrala verksamhetsområden och ytterligare 9 projekt eller initiativ av övergripande karaktär. Parlamentet konstaterar att byrån trots de fortsatta effekterna av covid-19-krisen uppvisade ett gott resultat med en genomförandegrad på 84 % av sitt årliga arbetsprogram för 2021 och 76 % av de centrala resultatindikatorerna var på rätt spår. Parlamentet uppskattar att de centrala resultatindikatorerna uppfylldes och det faktum att byrån har uppmärksammat åtgärder som kan effektivisera dess arbete och göra det mer ändamålsenligt. Parlamentet rekommenderar dock att byrån tar hänsyn till de indikatorer som ännu inte uppnåtts eller som släpar efter, särskilt när det gäller snabb handläggning av händelserapporter och uppföljningsgraden för de korrigerande åtgärder som bör vidtas på basis av granskningsresultatet.

5.

Europaparlamentet lovordar byråns viktigaste resultat och framsteg under 2021 på framväxande områden med koppling till gröna lösningar och digitalisering. Parlamentet noterar i detta sammanhang att byrån intensifierade sina insatser för en ren luftfart genom Easas hållbara luftfartsprogram 2021 med olika åtgärder, såsom användning av hållbara flygbränslen, vätgas- och hybriddriven luftfart och slutförandet av pilotfasen för miljömärkningsprogrammet. Parlamentet noterar byråns ytterligare resultat från drönarprogrammet, såsom offentliggörandet av det första lagstiftningspaketet om U-space samt från olika projekt för rationalisering av flygledningstjänstens operationer genom en enhetlig licensiering av certifikat för flygledare (ATCO) och markutrustning. Parlamentet lovordar att man godkänt att åter ta i bruk en modifierad version av Boeing 737 Max. Parlamentet välkomnar att byrån gjort ytterligare insatser på forsknings- och innovationsområdet genom att gå med i Horisont Europa, programmet för ren luftfart och Sesar. Parlamentet lovordar vidare byråns fortsatta förbättring av säkerheten och åtagandet att stödja innovation genom den europeiska flygsäkerhetsplanen med nyckelprojekt under 2021, såsom antagandet av ett yttrande om allvädersverksamhet. Parlamentet noterar att brexit ledde till en betydande ökning av antalet ansökningar om organisationsgodkännanden under 2021.

6.

Europaparlamentet kräver tillräcklig finansiering och tillräckliga incitament för ytterligare forskning och utveckling av hållbara flygbränslen för att göra dem mer effektiva och ekonomiskt överkomliga och för att stärka och öppna deras marknad.

7.

Europaparlamentet välkomnar byråns kontinuerliga insatser för att undersöka områden för ytterligare samarbete med andra EU-byråer där så är möjligt med beaktande av verksamhetens karaktär, för att minska potentiella överlappningar. Parlamentet välkomnar de konkreta åtgärder som vidtagits tillsammans med Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet, Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten och Europeiska miljöbyrån. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta att utveckla sina synergier samt att öka samarbetet och utbytet av bästa praxis med andra EU-organ i syfte att förbättra effektiviteten (personalresurser, fastighetsförvaltning, it-tjänster, säkerhet etc.).

8.

Europaparlamentet uppmärksammar byråns fortsatta insatser för att bli effektivare och frigöra resurser, inbegripet kvalificerad personal. Parlamentet lovordar i detta sammanhang byrån för att den utnyttjat expertis från de nationella luftfartsmyndigheterna genom 26 partnerskapsavtal och 2 ramavtal med kvalificerade enheter, vilket underlättade utkontrakteringen av 63 000 arbetstimmar under 2021.

9.

Europaparlamentet uppmuntrar byrån att engagera sig i pilotprojektet om ett europeiskt organ för flygbränslestandarder och säkerhetscertifiering inom ramen för unionens budget för 2023, både genom att bidra med sin sakkunskap och genom att avsätta tillräckliga resurser.

10.

Europaparlamentet välkomnar byråns insatser till stöd för integreringen av ny teknik, ny verksamhet och nya affärsmodeller i det europeiska luftfartssystemet genom sitt forsknings- och innovationsprogram.

11.

Europaparlamentet välkomnar framstegen med det militära programmet (2020 – slutdatum inte fastställt), och framhåller byråns roll inom den europeiska militära rörligheten. Parlamentet kräver en snabb och avsevärd ökning av EU:s budgetpost för militär rörlighet för att kunna möta utmaningarna inom sektorn.

12.

Europaparlamentet efterlyser större synergi mellan civila och militära behov inom ramen för handlingsplanen för militär rörlighet genom att förenkla processerna och anpassa reglerna. Parlamentet betonar att detta skulle kunna ge byrån utrymme att ytterligare stödja staternas och industrins konkurrenskraft ännu mer, till exempel genom gemensam reglering och certifiering av statsluftfartyg.

Personalpolitik

13.

Europaparlamentet noterar att 92,94 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var tillsatta den 31 december 2021, och att 632 av de 680 tjänster för tillfälligt anställda som får tillsättas enligt unionsbudgeten hade tillsatts (jämfört med 680 godkända tjänster 2020). Parlamentet noterar dessutom att 91 kontraktsanställda och 18 utstationerade nationella experter arbetade för byrån 2021. Parlamentet noterar en minskning av byråns personalstyrka jämfört med 2019 på grund av covid-19-relaterade ekonomiska konsekvenser, vilket ledde till att byrån minskade personalrelaterade investeringar, samtidigt som intern rörlighet och resursdelning främjades. Parlamentet välkomnar byråns rapporterade åtgärder för att förhindra en hög personalomsättning, vilken 2021 låg på 0,84 %.

14.

Europaparlamentet noterar könsfördelningen inom byråns högsta ledning, där 3 av 5 ledamöter (60 %) är män. Parlamentet noterar med oro den ojämna könsfördelningen bland byråns styrelseledamöter, där 63 av 82 ledamöter (77 %) är män. Parlamentet noterar vidare könsfördelningen bland byråns totala personal, där 643 av 959 anställda (67 %) är män. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta sina ansträngningar för att uppnå en jämn könsfördelning på personalnivå genom konkreta åtgärder för att locka till sig ansökningar från kvinnor till de tjänster som byrån erbjuder. Parlamentet noterar att byrån kontinuerligt övervakar könsfördelningen och att andelen kvinnor i ledande befattningar (från avdelningschef till direktör) har ökat från 16,9 % till 21,25 % 2021 och att 2 av byråns 4 direktörer sedan januari 2020 är kvinnor.

15.

Europaparlamentet noterar byråns uppskattning med avseende på en förestående ökning av antalet pensioneringar. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang inrättandet av ett program för kompetensförvaltning och strategisk personalplanering som kommer att hjälpa byrån att bland annat bedöma var externa resursinvesteringar behövs. Byrån uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om resultaten av detta program. Parlamentet noterar vidare att byrån antog en personalplan på medellång sikt för att stärka nyckelkompetensområden och främja personalutveckling genom att erbjuda karriärmöjligheter internt inom olika kompetensområden för omkring 80 anställda under 2021.

16.

Europaparlamentet påminner om vikten av att utveckla en långsiktig personalpolitik som omfattar balansen mellan arbete och privatliv, livslång vägledning och ett utbud av särskilda utbildningsmöjligheter för karriärutveckling, jämn könsfördelning på alla personalnivåer, distansarbete, rätten att inte vara uppkopplad, en förstärkt geografisk balans för att säkerställa en lämplig representation från samtliga medlemsstater samt rekrytering och integration av personer med funktionsnedsättning samt säkerställande av att de behandlas lika och främjande av lika möjligheter för dem. Parlamentet noterar vikten av att tillhandahålla olika utbildningsmöjligheter för alla anställda vid byrån. Parlamentet föreslår att undersökningen om personalens engagemang ska göras årligen i stället för vart tredje år.

Upphandling

17.

Europaparlamentet noterar att byrån under 2021 förvaltade och/eller slutförde 33 förfaranden med högt värde och medelhögt värde, 90 förfaranden med lågt värde och 48 expertkontrakt samt 600 särskilda kontrakt inom ramavtal. Parlamentet välkomnar genomförandet av en konsoliderad upphandlingsstrategi för tekniska tjänster för infrastrukturförvaltning genom en kombination av flera typer av kontrakt för att förbättra kontraktsförvaltningen och centralisera tjänster som lagts ut på entreprenad.

18.

Europaparlamentet noterar, när det gäller uppföljningen av iakttagelserna från den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten för 2020, att byrån vidtog åtgärder för att förbättra sin upphandlingspraxis, vilka syftar till att maximera rättvis konkurrens och valuta för pengarna, öka transparensen och minska behovet av undantag, bland annat genom medvetandehöjande utbildning för dess finansiella aktörer. Parlamentet välkomnar byråns framsteg när det gäller lösningen för e-fakturering. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta att optimera och modernisera sina digitala lösningar för att ytterligare rationalisera upphandlingsprocesserna, och att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

19.

Europaparlamentet uppskattar byråns befintliga åtgärder och pågående insatser för att säkerställa transparens, förebyggande och hantering av intressekonflikter samt skydd av visselblåsare. Parlamentet välkomnar att det under 2021 inte förekom några faktiska fall av intressekonflikter. Parlamentet noterar vidare att eventuella fall inom byrån skulle kunna hanteras med riskreducerande åtgärder. Parlamentet noterar att styrelseledamöternas och de högsta chefernas meritförteckningar och intresseförklaringar är offentliggjorda på byråns webbplats. Parlamentet uppmanar byrån att delta i det nyligen inrättade interinstitutionella avtalet om ett obligatoriskt transparensregister för företrädare för intressegrupper som undertecknats av kommissionen, rådet och parlamentet.

20.

Europaparlamentet noterar revisionsrättens iakttagelse om bristande efterlevnad av artikel 16 i tjänsteföreskrifterna beträffande potentiella intressekonflikter. Parlamentet uppmanar byrån att vidta korrigerande åtgärder och att råda bot på risken för intressekonflikter. Parlamentet noterar byråns svar om att det gjordes en grundlig utvärdering.

21.

Europaparlamentet noterar att byrån uppdaterade sin policy för hantering och förebyggande av intressekonflikter genom att anta en uppförandekod för Easas personal, som omfattar ett krav på att alla anställda vid byrån ska fylla i en förklaring om intressekonflikter, bestämmelser om gåvor och gästfrihet samt obligatorisk utbildning i uppförandekoden och dess bilagor för alla anställda vid byrån.

22.

Europaparlamentet påminner om att förvaltnings- och kontrollsystemen behöver stärkas för att myndigheten ska kunna fungera korrekt. Parlamentet insisterar bestämt på att förvaltnings- och kontrollsystem måste vara effektiva för att undvika potentiella fall av intressekonflikter, avsaknad av förhands- eller efterhandskontroller, bristfällig förvaltning av budgetmässiga och rättsliga åtaganden samt underlåtenhet att rapportera problem i registret över undantag.

23.

Europaparlamentet noterar att byrån, med tanke på dess tekniska karaktär, för öppna dialoger med aktörer på luftfartsområdet, och tar hänsyn till deras synpunkter vid beslut om reglerings- och certifieringsförfaranden. Parlamentet noterar vidare att alla tekniska workshoppar som byrån anordnar tillsammans med sina aktörer på luftfartsområdet återspeglas på evenemangssidan på byråns webbplats.

Internkontroll

24.

Europaparlamentet noterar att byråns normer för internkontroll omfattar en ram bestående av fem interna kontrollkomponenter, 17 principer och den internationella kvalitetsstandarden (ISO 9001:2015). Parlamentet noterar vidare att en kontrollrevision gjordes 2021, i vilken man drog slutsatsen att byråns interna kontrollsystem till fullo uppfyller dess förvaltningsstandarder.

25.

Europaparlamentet noterar att byrån har genomfört de flesta av de åtgärder som följde av internrevisionstjänstens granskning av certifiering och organisationsnivå 2021. Byrån uppmanas att genomföra de återstående åtgärderna.

26.

Europaparlamentet noterar att byråns internrevisionsfunktion genomförde tre granskningar under 2021 för att bedöma huruvida de gällande bestämmelserna efterlevdes, huruvida förfarandemålen hade uppnåtts och huruvida de viktigaste riskerna hade begränsats på lämpligt sätt inom byrån. Parlamentet noterar att några rekommendationer utfärdades för att ytterligare stärka antingen kontrollmiljön eller processernas övergripande effektivitet. Parlamentet uppmanar byrån att slutföra genomförandet av de återstående åtgärderna i samband med uppföljningsrevisionerna 2021.

Digitalisering och den gröna omställningen

27.

Europaparlamentet lovordar byrån för dess breda uppsättning av verktyg som syftar till att minska dess miljöavtryck. Parlamentet uppmärksammar i detta sammanhang den teknik som byråns hållbara byggnad är utrustad med och som bidrar till att optimera energi- och vattenförbrukningen, inkluderingen av energihushållning som en tjänst i anbudsspecifikationerna, inköpen av 100 % förnybar energi och andra åtgärder som uppmuntrar personalen att använda tåg eller kollektivtrafik samt minskade affärsresor. Parlamentet lovordar vidare byrån för dess kompensationssystem när det gäller elförbrukning och affärsresor med tåg.

28.

Europaparlamentet välkomnar godkännandet av flera europeiska partnerskap för att påskynda den gröna och digitala omställningen, bland annat när det gäller det gemensamma företaget Sesar 3, i syfte att påskynda den digitala omvandlingen av flygledningstjänsten i linje med den europeiska ATM-generalplanen. Parlamentet påminner i detta avseende om betydelsen av det gemensamma europeiska luftrummet 2+ för att säkra harmonisering, förbättrad kompatibilitet och effektivitet.

29.

Europaparlamentet noterar att byrån fortsatte med sitt verksamhetsomvandlingsprogram ”Destination: Future-proof”, med centrala mål kopplade till modernisering av arbetssätt och förenkling av viktiga processer, inbegripet kärnverksamhet, såsom reglering, inledande luftvärdighet och organisationsgodkännanden. Parlamentet lovordar i detta sammanhang de framsteg som byrån har gjort för att förse externa aktörer med digitala tjänster genom att göra lösningar redo att tas i bruk när det gäller händelserapportering (ECCAIRS2), tillgång till Easa-regler (e-regler), FlexTool-verktyget för insamling av undantag och avvikelser, samarbetswebbplatser och Drones-databasen. Parlamentet uppmanar byrån att fortsätta att bygga upp sin nya digitala centrala it-plattform i linje med färdplanen för digitalisering (CORAL) och att överskrida det mål som fastställts (65 %) i detta avseende. Parlamentet uppmanar byrån att införa en cybersäkerhetspolicy och genomföra en färdplan för informationssäkerhet.

30.

Europaparlamentet uppmuntrar byrån att föra ett nära samarbete med Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå). Parlamentet understryker vikten av att genomföra regelbundna riskbedömningar av byråns it-infrastruktur och att säkerställa regelbundna granskningar och tester av dess cyberförsvar. Parlamentet uppmuntrar också byrån att erbjuda alla anställda, inbegripet ledningen, systematiskt uppdaterade utbildningsprogram om cybersäkerhet, eftersom detta är en central del i en effektiv ram för cybersäkerhet.

Driftskontinuitet under covid-19-kristider

31.

Europaparlamentet noterar byråns försiktiga strategi under pandemins andra år när det gäller utgiftsplanering, inbegripet en avmattning av externa rekryteringar. Parlamentet noterar vidare att den ökande arbetsbördan hanterades genom att man utnyttjade nya arbetsmetoder (t.ex. distansarbete och dagligt hybridarbete) och investerade i effektivitets- och digitaliseringsinitiativ för att minska trycket på befintliga resurser. Parlamentet uppmuntrar byrån att utnyttja de lärdomar den har dragit i fråga om distansarbete och hybridarbete, för att i framtiden bättre kunna organisera möten som kan hållas effektivare på distans än på plats.

32.

Europaparlamentet noterar att byrån på grund av covid-19-pandemins effekter fokuserade på att skydda resenärer och identifiera och minska säkerhetskonsekvenserna. Parlamentet välkomnar byråns åtgärder inom ramen för projektet för återgång till normal verksamhet, såsom att offentliggöra säkerhetsbulletiner och vägledningsmaterial, och andra åtgärder genom vilka man tillhandahållit flexibilitetsåtgärder och regellättnader, tagit itu med hälsorisker och framväxande risker och byggt upp samarbetet med partnerländer.

33.

Parlamentet föreslår att byrån kontinuerligt övervakar flygsäkerheten, inbegripet trötthet bland kabinbesättningen i enlighet med vad som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 (3) om inrättandet av byrån.

Övriga kommentarer

34.

Parlamentet lovordar byrån för dess framgång med Easa light – en del av dess webbplats som erbjuder innehåll för en icke-specialiserad publik. Parlamentet uppmuntrar byrån att utveckla denna del av webbplatsen mot bakgrund av feedback om användbarheten. Parlamentet lovordar vidare byrån för dess förbättrade mått när det gäller användningen av Easa Pro – en del av dess webbplats med detaljerad information till professionella aktörer. Parlamentet välkomnar att byrån under 2021 stärkte sina kopplingar till den akademiska världen genom inrättandet av en vetenskaplig kommitté som sammanför experter som kan ge råd om utvecklingen på relevanta områden.

35.

Europaparlamentet betonar att budgetförordningen och höga förvaltningsstandarder måste respekteras av alla EU:s institutioner.

36.

När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 10 maj 2023 (4) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

(1)   EUT C 141, 29.3.2022, s. 81.

(2)   EUT C 141, 29.3.2022, s. 80.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 av den 4 juli 2018 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 552/2004 och (EG) nr 216/2008 och rådets förordning (EEG) nr 3922/91 (EUT L 212, 22.8.2018, s. 1).

(4)  Antagna texter, P9_TA(2023)0190.


Top