Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AP0127

    Europaparlamentets ändringar antagna den 9 maj 2023 av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om minskade metanutsläpp inom energisektorn och om ändring av förordning (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 – C9-0467/2021 – 2021/0423(COD))

    EUT C, C/2023/1081, 15.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    European flag

    officiella tidning
    Europeiska unionens

    SV

    Serien C


    C/2023/1081

    15.12.2023

    P9_TA(2023)0127

    Minskade metanutsläpp inom energisektorn

    Europaparlamentets ändringar (*1) antagna den 9 maj 2023 av förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om minskade metanutsläpp inom energisektorn och om ändring av förordning (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 – C9-0467/2021 – 2021/0423(COD)) (1)

    (Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

    (C/2023/1081)

    Ändring 1

    Förslag till förordning

    Skäl 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1)

    Metan , som utgör den huvudsakliga komponenten i naturgas, är den gas efter koldioxid som bidrar mest till klimatförändringarna och står för ungefär en tredjedel av den nuvarande globala uppvärmningen.

    1)

    Metan är den gas efter koldioxid som bidrar mest till klimatförändringarna och står för ungefär en tredjedel av den nuvarande globala uppvärmningen. Den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) offentliggjorde i sin sjätte utvärderingsrapport slutsatsen att det krävs stora minskningar av antropogena metanutsläpp till 2030 för att ligga kvar under 1,5 o C.

    Ändring 2

    Förslag till förordning

    Skäl 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2)

    Även om metan stannar kvar i atmosfären under kortare tid (tio till tolv år) än koldioxid (hundratals år) är metanets växthuseffekt på klimatet på molekylärnivå mer betydelsefull och den bidrar till bildningen av ozon, en kraftfull luftförorening som orsakar allvarliga hälsoproblem . Mängden metan i atmosfären globalt sett har ökat kraftigt under det senaste årtiondet.

    2)

    Även om metan har en kortare genomsnittlig uppehållstid i atmosfären (tio till tolv år) än koldioxid (hundratals år) är metanets växthuseffekt på klimatet mer än 80 gånger  (1a) större än koldioxidens över en 20-årsperiod . Mängden metan i atmosfären globalt sett har ökat kraftigt under det senaste årtiondet.

    Ändring 3

    Förslag till förordning

    Skäl 2a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2a)

    Metan är en prekursorgas för skadligt marknära ozon och bidrar till luftföroreningar – marknära ozon bidrar till nästan 20 000 förtida dödsfall varje år  (1a) . Att minska metanutsläppen kommer därför inte bara att ta itu med miljön och klimatet, utan också förbättra hälsoskyddet i linje med One Health-modellen.

    Ändring 4

    Förslag till förordning

    Skäl 3a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a)

    Europaparlamentets resolution av den 21 oktober 2021 om en EU-strategi för att minska metanutsläppen  (1a) uppmanar kommissionen att analysera vilka konsekvenser det får för de politiska strategierna och åtgärderna om man använder en tidsram på 20 år för global uppvärmningspotential, som ett komplement till den 100 år långa tidsram som i dag används i enlighet med riktlinjerna i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) avseende inventering av växthusgaser. Parlamentet konstaterar vidare att mer transparens kring metanutsläppens kortsiktiga konsekvenser för den globala uppvärmningen skulle bidra till ett bättre underlag för unionens klimatpolitik och betonar att användningen av ett sådant kompletterande mått inte på något vis bör leda till en försening av de åtgärder som krävs för att även koldioxidutsläppen drastiskt och snabbt ska minska.

    Ändring 5

    Förslag till förordning

    Skäl 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4)

    Enligt EU:s inventeringsdata för växthusgaser uppskattas energisektorn stå för 19 % av metanutsläppen i unionen. Då räknar man inte med metanutsläpp utanför unionen som orsakas av unionens användning av fossil energi.

    4)

    Enligt EU:s inventeringsdata för växthusgaser kommer 53 % av de antropogena metanutsläppen från jordbruket och 26 % från avfall, medan energisektorn står för uppskattningsvis 19 % av metanutsläppen i unionen. Då räknar man inte med metanutsläpp utanför unionen som orsakas av unionens användning av fossil energi. Unionen är världens största importör av fossil gas, och unionen är därför en viktig drivkraft för globala metanutsläpp.

    Ändring 6

    Förslag till förordning

    Skäl 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5)

    I den europeiska gröna given ingår en omfattande uppsättning av ömsesidigt stärkande åtgärder och initiativ med syfte att uppnå klimatneutralitet i EU senast 2050. I meddelandet om den europeiska gröna given (14) anges att minskningen av koldioxidutsläpp i gassektorn kommer att underlättas, bl.a. genom arbete med frågan om energirelaterade utsläpp av metan. I oktober 2020 antog kommissionen en EU-strategi om att minska metanutsläppen (metanstrategin), i vilken fastställs åtgärder för att minska utsläppen i EU, däribland från energisektorn, och internationellt. I förordning (EU) 2021/1119 (15) (europeisk klimatlag), har unionen införlivat målet om att uppnå klimatneutralitet i hela ekonomin senast 2050 i lagstiftning samt fastställt ett bindande åtagande om inhemsk minskning av nettoutsläppen av växthusgaser (utsläpp efter avdrag för upptag) med minst 55 % jämfört med 1990 års nivåer senast 2030. För att uppnå denna nivå av minskade växthusgasutsläpp bör metanutsläppen inom energisektorn minskas med runt 58 % senast 2030 , jämfört med 2020 .

    5)

    I den europeiska gröna given ingår en omfattande uppsättning av ömsesidigt stärkande åtgärder och initiativ med syfte att uppnå klimatneutralitet i EU senast 2050. I meddelandet om den europeiska gröna given (14) anges att minskningen av koldioxidutsläpp i gassektorn kommer att underlättas, bl.a. genom arbete med frågan om energirelaterade utsläpp av metan. I oktober 2020 antog kommissionen en EU-strategi om att minska metanutsläppen (metanstrategin), i vilken fastställs åtgärder för att minska utsläppen i EU, däribland från energisektorn, och internationellt. I förordning (EU) 2021/1119 (15) (europeisk klimatlag), har unionen införlivat målet om att uppnå klimatneutralitet i hela ekonomin senast 2050 i lagstiftning samt fastställt ett bindande åtagande om inhemsk minskning av nettoutsläppen av växthusgaser (utsläpp efter avdrag för upptag) med minst 55 % jämfört med 1990 års nivåer senast 2030. Kommissionen anger i sin åtföljande konsekvensbedömning till denna förordning att 77 % av de sammanlagda förväntade metanutsläppen utöver referensscenariot kan minskas under 2030 till en lägre kostnad än summan av de sociala fördelarna och miljöfördelarna  (15a) . Detta kommer att bidra positivt till en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5   oC och skulle göra att unionen verkligen kan leda kampen mot metanutsläppen och stärka energitryggheten .

    Ändring 7

    Förslag till förordning

    Skäl 6

    Kommissionens förslag

    Ändring

    6)

    Metanutsläpp omfattas av tillämpningsområdet för unionens mål för minskade växthusgasutsläpp för 2030 som fastställs i den europeiska klimatlagen och de nationella bindande utsläppsminskningsmålen i förordning (EU) 2018/842 (16). Däremot finns det för närvarande ingen rättslig ram på unionsnivå med specifika värden för minskning av de antropogena metanutsläppen inom energisektorn . Dessutom omfattar direktiv 2010/75 (17) om industriutsläpp endast metanutsläpp från raffinering av olja och gas, men inte från annan verksamhet inom energisektorn.

    6)

    Metanutsläppen kommer från en rad olika sektorer, bland annat jordbruk, avfall, avloppsvatten och energi. Metanutsläpp omfattas av tillämpningsområdet för unionens mål för minskade växthusgasutsläpp för 2030 som fastställs i den europeiska klimatlagen och de nationella bindande utsläppsminskningsmålen i förordning (EU) 2018/842 (16). Däremot finns det för närvarande ingen rättslig ram på unionsnivå med specifika mål och åtgärder som omfattar alla sektorer för en minskning av de antropogena metanutsläppen som leder till en betydande minskning av metanutsläppen i unionen senast 2030 i linje med Parisavtalet . Dessutom omfattar direktiv 2010/75 (17) om industriutsläpp endast metanutsläpp från raffinering av olja och gas, men inte från annan verksamhet inom energisektorn.

    Ändring 8

    Förslag till förordning

    Skäl 7

    Kommissionens förslag

    Ändring

    7)

    Mot bakgrund av detta bör denna förordning gälla minskningar av metanutsläpp i samband med undersökning och utvinning, insamling och bearbetning av naturgas, gasöverföring, distribution, lagring under jord och på terminaler för kondenserad naturgas (LNG), och även gälla kolgruvor i drift under och ovan jord samt stängda och övergivna underjordiska kolgruvor.

    7)

    Mot bakgrund av detta bör denna förordning gälla minskningar av metanutsläpp i samband med undersökning och utvinning, insamling och bearbetning av naturgas, gasöverföring, distribution, lagring under jord och på terminaler för kondenserad naturgas (LNG), och även gälla petrokemiska produkter, kolgruvor i drift under och ovan jord samt stängda och övergivna underjordiska kolgruvor.

    Ändring 9

    Förslag till förordning

    Skäl 7a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    7a)

    Med tanke på att undersökning och produktion i tidiga led och insamling och behandling av olja och fossilgas också genererar nafta och naturgasvätskor för användning i den petrokemiska sektorn och ger upphov till metanutsläpp. Den petrokemiska sektorn bör omfattas av liknande åtgärder för övervakning och rapportering, detektering och reparation av läckage och gränser för ventilering och fackling som dem i energisektorn.

    Ändring 10

    Förslag till förordning

    Skäl 8

    Kommissionens förslag

    Ändring

    8)

    Regler för korrekt mätning, rapportering och verifiering av metanutsläpp inom olje- och kolsektorn samt för minskning av dessa utsläpp, bland annat genom undersökning för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair) och reglering av ventilering och fackling, bör regleras genom en lämplig rättslig ram på unionsnivå. Ett sådant regelverk bör omfatta regler som ökar öppenheten vad gäller import av fossil energi till unionen och därmed öka incitamenten för mer omfattande lösningar för att begränsa metanutsläppen runt om i världen.

    8)

    Regler för korrekt mätning, rapportering och verifiering av metanutsläpp inom olje- och kolsektorn samt för minskning av dessa utsläpp, bland annat genom undersökning för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair) och reglering av ventilering och fackling, samtidigt som arbetstagare skyddas från metanutsläpp, bör regleras genom en lämplig rättslig ram på unionsnivå. De regler som fastställs i denna förordning bör öka öppenheten vad gäller import av fossil energi till unionen och leda till mer omfattande lösningar för att begränsa metanutsläppen runt om i världen.

    Ändring 11

    Förslag till förordning

    Skäl 9

    Kommissionens förslag

    Ändring

    9)

    Efterlevnad av skyldigheterna i denna förordning kommer troligtvis att kräva investeringar från reglerade operatörer, och vid fastställande av tariffer bör kostnaderna för sådana investeringar tas i beaktande, i enlighet med principerna om effektivitet.

    9)

    Efterlevnad av skyldigheterna i denna förordning kommer troligtvis att kräva investeringar från reglerade operatörer, och vid fastställande av tariffer bör merkostnaderna för sådana investeringar tas i beaktande, i enlighet med principerna om effektivitet. Enligt Internationella energiorganet (IEA) är åtgärder för att minska metanutsläppen mycket kostnadseffektiva i sektorerna för olja och gas, särskilt med tanke på de ökade marknadspriserna på gas, och nödvändiga investeringar i sådana åtgärder skulle vara begränsade med kort återbetalningstid  (1a) . De nödvändiga kostnaderna bör inte medföra en oproportionerlig ekonomisk börda för slutanvändare och konsumenter. Kostnader för investeringar i åtgärder för att minska metanutsläppen till en nettokostnad över noll bör därför beaktas vid fastställandet av tariffer. Utsatta hushåll bör skyddas mot oproportionerliga ekonomiska bördor på grund av denna förordning. Lämpliga åtgärder som vidtas av operatörerna för att förebygga och minimera metanutsläpp bör vara sådana där utsläppens samhällseffekter är större än begränsningsåtgärdens samhällseffekter.

    Ändring 12

    Förslag till förordning

    Skäl 10

    Kommissionens förslag

    Ändring

    10)

    Varje medlemsstat bör utse minst en behörig myndighet som ska kontrollera att operatörerna ändamålsenligt uppfyller de skyldigheter som fastställs i denna förordning och bör meddela kommissionen om ett sådant beslut och om eventuella förändringar. Den utsedda behöriga myndigheten bör vidta alla åtgärder som krävs för att säkerställa att kraven i denna förordning uppfylls. Eftersom verksamhet inom och metanutsläpp från energisektorn till sin natur är gränsöverskridande bör behöriga myndigheter samarbeta med varandra och med kommissionen. Mot bakgrund av detta bör kommissionen och de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna bilda ett gemensamt nätverk med offentliga myndigheter som genomför denna förordning i syfte att främja ett nära samarbete med arrangemang för utbyte av information och bästa praxis, samt samråd.

    10)

    Varje medlemsstat bör utse minst en behörig myndighet som ska kontrollera att operatörerna ändamålsenligt uppfyller de skyldigheter som fastställs i denna förordning och bör meddela kommissionen om ett sådant beslut och om eventuella förändringar. De utsedda behöriga myndigheterna bör förses med tillräckliga ekonomiska och mänskliga resurser av medlemsstaten och bör vidta alla åtgärder som krävs för att säkerställa att denna förordning uppfylls . Den behöriga myndigheten bör inrätta en kontaktpunkt . Eftersom verksamhet inom och metanutsläpp från energisektorn till sin natur är gränsöverskridande bör behöriga myndigheter samarbeta med varandra och med kommissionen. Mot bakgrund av detta bör kommissionen och de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna bilda ett gemensamt nätverk med offentliga myndigheter som genomför denna förordning i syfte att främja ett nära samarbete med arrangemang för utbyte av information och bästa praxis, samt samråd.

    Ändring 13

    Förslag till förordning

    Skäl 12

    Kommissionens förslag

    Ändring

    12)

    För att säkerställa att de behöriga myndigheternas arbete kan utföras bör operatörerna bistå myndigheterna med erforderlig hjälp. Dessutom bör operatörerna vidta de åtgärder som de behöriga myndigheterna anser vara nödvändiga inom den period som dessa behöriga myndigheter fastställer eller inom en annan tid som de behöriga myndigheterna godkänner.

    12)

    För att säkerställa att de behöriga myndigheternas arbete kan utföras bör operatörerna bistå myndigheterna med erforderlig hjälp. Dessutom bör operatörerna vidta de åtgärder som de behöriga myndigheterna anser vara nödvändiga inom den period som dessa behöriga myndigheter fastställer eller inom en annan tid som de behöriga myndigheterna godkänner. Medlemsstaterna bör regelbundet övervaka situationen i sektorn för att upptäcka eventuella förseningar i tillämpningen av denna förordning på grund av brist på kvalificerad arbetskraft och teknik.

    Ändring 14

    Förslag till förordning

    Skäl 12a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    12a)

    Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006  (1a) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG1b  (1b) är utsläpp i miljön miljöinformation. Eventuella skäl till varför medlemsstaternas myndigheter eller unionens institutioner, organ eller byråer vägrar att lämna ut information bör därför tolkas restriktivt, med beaktande av allmänhetens intresse av att informationen lämnas ut och huruvida den begärda informationen avser utsläpp i miljön.

    Ändring 15

    Förslag till förordning

    Skäl 13

    Kommissionens förslag

    Ändring

    13)

    De huvudsakliga instrument som de behöriga myndigheterna har tillgång till bör vara inspektioner, däribland granskning av dokumentation och register, mätning av utsläpp och kontroller på plats. Inspektioner bör genomföras regelbundet, i enlighet med en bedömning av miljöriskerna som de behöriga myndigheterna genomfört. Inspektioner bör dessutom genomföras vid utredning av välgrundade klagomål och i händelse av bristande efterlevnad och för att säkerställa att reparation eller byte av komponenter utförs i enlighet med denna förordning. När behöriga myndigheter konstaterar en allvarlig överträdelse av kraven i denna förordning bör de utfärda ett meddelande om vilka avhjälpande åtgärder som operatören ska vidta. Behöriga myndigheter bör föra register över inspektioner, och annan relevant information bör göras tillgänglig i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG (19).

    13)

    De huvudsakliga instrument som de behöriga myndigheterna har tillgång till bör vara inspektioner, däribland granskning av dokumentation och register, mätning av utsläpp och kontroller på plats. Inspektioner bör genomföras regelbundet, i enlighet med en bedömning av miljöriskerna som de behöriga myndigheterna genomfört. Redan etablerade kontrollmekanismer som är tillgängliga för de behöriga myndigheterna bör beaktas. Exempel på bästa praxis bör identifieras av de behöriga myndigheterna. Inspektioner bör dessutom genomföras vid utredning av välgrundade klagomål och i händelse av bristande efterlevnad och för att säkerställa att reparation eller byte av komponenter utförs i enlighet med denna förordning. När behöriga myndigheter konstaterar en överträdelse av kraven i denna förordning bör de utfärda ett meddelande om vilka avhjälpande åtgärder som operatören ska vidta. Behöriga myndigheter bör föra register över inspektioner, och annan relevant information bör göras tillgänglig i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG (19).

    Ändring 16

    Förslag till förordning

    Skäl 14

    Kommissionens förslag

    Ändring

    14)

    Med anledning av att vissa källor till metanutsläpp ligger i anslutning till stadsområden eller bostadsområden, bör fysiska eller juridiska personer som lidit skada vid överträdelser av denna förordning kunna inge välgrundade klagomål till behöriga myndigheter. Klaganden bör hållas informerade om förfarandet och om fattade beslut och bör delges ett slutligt beslut inom rimlig tid från det att klagomålet inkommit.

    14)

    Med anledning av att vissa källor till metanutsläpp ligger i anslutning till stadsområden eller bostadsområden och med tanke på deras påverkan på hälsan , miljön och klimatet bör fysiska eller juridiska personer kunna inge välgrundade klagomål till behöriga myndigheter om överträdelser av denna förordning . I detta sammanhang bör den europeiska e-juridikportalen möjliggöra inlämning av klagomål och ge åtkomst till behöriga myndigheter samt information . Klaganden bör hållas informerade om förfarandet och om fattade beslut och bör delges ett slutligt beslut inom rimlig tid från det att klagomålet inkommit.

    Ändring 17

    Förslag till förordning

    Skäl 15

    Kommissionens förslag

    Ändring

    15)

    En stabil ram för verifiering kan öka trovärdigheten hos inrapporterade data. Dessutom kräver detaljnivån och den tekniska komplexiteten vid mätning av metanutsläpp korrekt verifiering av metanutsläppsdata som inrapporterats av operatörer och gruvoperatörer. Även om självverifiering är möjlig så säkerställer en verifiering utförd av en tredje part större oberoende och öppenhet. Dessutom möjliggör det för en harmoniserad uppsättning behörigheter och en kunskapsnivå som inte alla offentliga inrättningar nödvändigtvis har tillgång till. Verifieringsenheter bör vara ackrediterade av ett ackrediteringsorgan i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 (20). Oberoende, ackrediterade verifieringsenheter bör därmed säkerställa att de utsläppsrapporter som operatörer och gruvoperatörer tagit fram är korrekta och uppfyller kraven i denna förordning. De bör granska data i utsläppsrapporterna för att bedöma deras tillförlitlighet, trovärdighet och precision gentemot kostnadsfria och offentligt tillgängliga europeiska och internationella standarder som tagits fram av oberoende organ och som tillgänglighetsgjorts av kommissionen. Kommissionen bör därmed ha befogenhet att anta delegerade akter i syfte att införliva och fastställa tillämpligheten av sådana europeiska eller internationella standarder. Verifieringsenheterna är separerade från behöriga myndigheter och bör vara oberoende av operatörer och gruvoperatörer, vilka bör ge dem all hjälp som behövs för att säkerställa eller underlätta utförandet av verifieringsverksamheten, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation och register.

    15)

    En stabil ram för verifiering kan öka trovärdigheten hos inrapporterade data. Dessutom kräver detaljnivån och den tekniska komplexiteten vid mätning av metanutsläpp korrekt verifiering av metanutsläppsdata som inrapporterats av operatörer och gruvoperatörer. Även om självverifiering är möjlig så säkerställer en verifiering utförd av en tredje part större oberoende och öppenhet. Dessutom möjliggör det för en harmoniserad uppsättning behörigheter och en kunskapsnivå som inte alla offentliga inrättningar nödvändigtvis har tillgång till. Verifieringsenheter bör vara ackrediterade av ett ackrediteringsorgan i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 (20). Oberoende, ackrediterade verifieringsenheter bör därmed säkerställa att de utsläppsrapporter som operatörer och gruvoperatörer tagit fram är korrekta och uppfyller kraven i denna förordning. Verifieringsverksamheten bör bedrivas i överensstämmelse med nuvarande europeiska eller internationella standarder och metoder och med vederbörligt beaktande av vilket slags verksamhet operatören bedriver. Verifieringsenheterna bör granska data i utsläppsrapporterna för att bedöma deras tillförlitlighet, trovärdighet och precision gentemot kostnadsfria och offentligt tillgängliga europeiska och internationella standarder som tagits fram av oberoende organ och som tillgängliggjorts av kommissionen . Verifieringsenheterna bör utföra anmälda och oanmälda kontroller på plats för att säkerställa att uppgifterna är korrekta . Kommissionen bör därmed ha befogenhet att anta delegerade akter i syfte att införliva och fastställa tillämpligheten av sådana europeiska eller internationella standarder. Verifieringsenheterna är separerade från behöriga myndigheter och bör vara oberoende av operatörer och gruvoperatörer, vilka bör ge dem all hjälp som behövs för att säkerställa eller underlätta utförandet av verifieringsverksamheten, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation och register.

    Ändring 18

    Förslag till förordning

    Skäl 16

    Kommissionens förslag

    Ändring

    16)

    Data i de utsläppsrapporter som lämnas in till behöriga myndigheter bör tillhandahållas kommissionen med anledning av den verifieringsfunktion som kommer att tilldelas det internationella observatoriet för metanutsläpp (IMEO , International Methane Emissions Observatory ), i synnerhet vad gäller metoder för datainsamling- och analys samt verifiering av de metoder och statistiska processer som företagen använder i syfte att kvantifiera deras rapporterade utsläppsdata. I detta avseende kan referenskriterier komma att inkludera standarder och riktlinjer från OGMP. Den information som tas fram av IMEO bör göras tillgänglig för allmänheten, och kommissionen bör använda sådan information för att ta itu med samtliga identifierade tillkortakommanden vad gäller mätning, rapportering och verifiering av metanutsläppsdata.

    16)

    När verifieringsenheterna, de behöriga myndigheterna och kommissionen fullgör sina skyldigheter och utövar sina befogenheter enligt denna förordning bör de beakta den information som gjorts tillgänglig internationellt, till exempel av det internationella observatoriet för metanutsläpp (IMEO), i synnerhet vad gäller metoder för datainsamling- och analys samt verifiering av de metoder och statistiska processer som operatörer och gruvoperatörer använder i syfte att kvantifiera deras rapporterade utsläppsdata. I detta avseende kan referenskriterier komma att inkludera en ram för rapportering , mallar och riktlinjer från metanpartnerskapet för olja och gas (OGMP) .

    Ändring 19

    Förslag till förordning

    Skäl 17

    Kommissionens förslag

    Ändring

    17)

    IMEO inrättades i oktober 2020 genom ett samarbete mellan unionen, FN:s miljöprogram, klimatkoalitionen för att minska kortlivade föroreningar (CCAC) och Internationella energiorganet och lanserades på G20-mötet i oktober 2021. IMEO har fått i uppdrag att samla in, sammanställa, verifiera och offentliggöra data över antropogena metanutsläpp på global nivå. IMEO ingår i FN:s miljöprogram, som ingått ett samförståndsavtal med Europeiska unionen. IMEO spelar en viktig roll för verifieringen av metanutsläppsdata från energisektorn och lämpliga relationer bör inrättas i syfte att genomföra de verifieringsuppgifter som anförtros. Eftersom IMEO inte är ett unionsorgan och inte lyder under unionsrätten är det mycket viktigt att säkerställa att IMEO vidtar lämpliga åtgärder för att säkerställa att unionens och dess medlemsstaters intressen skyddas .

    17)

    IMEO inrättades i oktober 2020 genom ett samarbete mellan unionen, FN:s miljöprogram, klimatkoalitionen för att minska kortlivade föroreningar (CCAC) och Internationella energiorganet och lanserades på G20-mötet i oktober 2021. IMEO har fått i uppdrag att samla in, sammanställa, verifiera och offentliggöra data över antropogena metanutsläpp på global nivå. IMEO bör spela en roll när det gäller att identifiera aktörer med mycket stora metanutsläpp genom ett system för tidig upptäckt och varning .

    Ändring 20

    Förslag till förordning

    Skäl 25

    Kommissionens förslag

    Ändring

    25)

    För att mätningar och rapporter ska vara ändamålsenliga, bör olje- och gasföretag vara skyldiga att mäta och rapportera metanutsläpp per källa och att tillgängliggöra sammanställda data för medlemsstaterna så att medlemsstaterna kan förbättra noggrannheten i sina inventeringsrapporter. Dessutom behövs ändamålsenlig verifiering av företagens rapporterade data, och rapporteringen bör organiseras på årsbasis för att minska operatörernas administrativa börda.

    25)

    För att kvantifieringar och rapporter ska vara ändamålsenliga, bör olje- och gasföretag vara skyldiga att kvantifiera och rapportera metanutsläpp per källa och att tillgängliggöra sammanställda data för medlemsstaterna så att medlemsstaterna kan förbättra noggrannheten i sina inventeringsrapporter. Dessutom behövs ändamålsenlig verifiering av företagens rapporterade data, och rapporteringen bör organiseras på årsbasis för att minska operatörernas administrativa börda.

    Ändring 21

    Förslag till förordning

    Skäl 27

    Kommissionens förslag

    Ändring

    27)

    OGMP 2.0 har fem rapporteringsnivåer. Rapportering på källnivå börjar på nivå 3, vilket anses vara jämförbart med UNFCCC:s nivå 3. På den nivån får generiska utsläppsfaktorer användas. För rapportering på nivå 4 enligt OGMP 2.0 krävs mätning direkt vid källan till metanutsläppen. På den nivån får specifika utsläppsfaktorer användas. För rapportering på nivå 5 enligt OGMP 2.0 krävs ytterligare kompletterande mätningar på anläggningsnivå. Dessutom krävs enligt OGMP 2.0 att företag rapporterar direkta mätningar av metanutsläpp inom tre år från det att de anslutit sig till OGMP 2.0 för tillgångar i egen drift och inom fem år för tillgångar i annans drift. Utifrån den strategi som används inom OGMP 2.0 vad gäller rapportering på källnivå och med hänsyn till att ett stort antal företag i unionen redan har anslutit sig till OGMP 2.0 under 2021, bör operatörer i unionen vara skyldiga att tillhandahålla direkta mätningar på källnivå av sina utsläpp inom 24 månader för tillgångar i egen drift och inom 36 månader för tillgångar i annans drift. Utöver kvantifiering på källnivå ger kvantifiering på anläggningsnivå möjlighet till bedömning, verifiering och jämförelse av uppskattningar på källnivå som sammanställs per anläggning, vilket därmed ökar trovärdigheten för rapporterade utsläpp. Liksom i OGMP 2.0 finns det krav i denna förordning på att mätningar på anläggningsnivå ska sammanställas med mätningar på källnivå.

    27)

    Den senaste OGMP 2.0 har fem rapporteringsnivåer. Rapportering på källnivå börjar på nivå 3, vilket anses vara jämförbart med UNFCCC:s nivå 3. På den nivån får generiska utsläppsfaktorer användas. För rapportering på nivå 4 enligt OGMP 2.0 krävs mätning direkt vid källan till metanutsläppen. På den nivån får specifika utsläppsfaktorer användas. För rapportering på nivå 5 enligt OGMP 2.0 krävs ytterligare kompletterande mätningar på anläggningsnivå. Dessutom krävs enligt OGMP 2.0 att företag rapporterar direkta mätningar av metanutsläpp inom tre år från det att de anslutit sig till OGMP 2.0 för tillgångar i egen drift och inom fem år för tillgångar i annans drift. Utifrån den strategi som används inom OGMP 2.0 vad gäller rapportering på källnivå och med hänsyn till att ett stort antal företag i unionen redan har anslutit sig till OGMP 2.0 under 2021, bör operatörer i unionen vara skyldiga att tillhandahålla direkta mätningar på källnivå av sina utsläpp inom 12 månader för tillgångar i egen drift och inom 24 månader för tillgångar i annans drift. Utöver kvantifiering på källnivå ger kvantifiering på anläggningsnivå möjlighet till bedömning, verifiering och jämförelse av uppskattningar på källnivå som sammanställs per anläggning, vilket därmed ökar trovärdigheten för rapporterade utsläpp. Liksom i OGMP 2.0 finns det krav i denna förordning på att mätningar på anläggningsnivå ska sammanställas med kvantifieringar på källnivå.

    Ändring 22

    Förslag till förordning

    Skäl 30

    Kommissionens förslag

    Ändring

    30)

    Även om ventilering av metan normalt sett är avsiktligt och uppstår som ett resultat av processer eller aktiviteter eller anordningar som är utformade för detta ändamål , så kan den kan också vara oavsiktlig, till följd av t.ex. ett funktionsfel .

    30)

    Fackling och ventilering av metan är avsiktligt och ett resultat av processer eller aktiviteter och anordningar som utformats för detta ändamål.

    Ändring 23

    Förslag till förordning

    Skäl 31a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    31a)

    De företag som är medlemmar i olje- och gasklimatinitiativet (OGCI), däribland många med huvudkontor i Europa, har åtagit sig att sänka metanintensiteten till 0,2  % senast 2025 och har börjat vidta begränsningsåtgärder. OGCI-medlemsföretagen nådde redan 2020 sin ursprungliga nivå för metanintensitet i tidiga led för 2025 och nådde 0,17  % 2021. Flera stora europeiska producenter uppger att de har nått en metanintensitet för sin intensitetsnivå i tidiga och mellanliggande led långt under nivån. Kommissionen bör därför undersöka möjligheten att införa en ambitiös prestandanorm för metanutsläppsintensitet i tidiga led på högst 0,2  % och ta fram ett mått och bestämmelser för att genomföra en lämplig prestandanorm.

    Ändring 24

    Förslag till förordning

    Skäl 32

    Kommissionens förslag

    Ändring

    32)

    Mer specifikt minskas metanutsläpp från läckage oftast genom undersökningar för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection And Repair), vilka utförs för att identifiera läckage samt efter det att läckage har åtgärdats . Operatörer bör därför åtminstone regelbundet genomföra LDAR-undersökningar och dessa bör också omfatta undersökningar av komponenter som ventilerar metan i syfte att upptäckta oavsiktlig ventilering av metan .

    32)

    Mer specifikt minskas metanutsläpp från läckage oftast genom undersökningar för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection And Repair), vilka utförs för att identifiera och sedan åtgärda läckage eller byta ut läckande komponenter . Operatörer bör därför åtminstone regelbundet genomföra LDAR-undersökningar och dessa bör också omfatta undersökningar av komponenter som ventilerar metan i syfte att upptäcka utrustning med funktionsfel .

    Ändring 25

    Förslag till förordning

    Skäl 33

    Kommissionens förslag

    Ändring

    33)

    För detta syfte bör en harmoniserad strategi införas för att säkerställa lika villkor för samtliga operatörer inom unionen. Denna strategi bör omfatta minimikrav för LDAR-undersökningar med en lämplig nivå av flexibilitet för medlemsstaterna och operatörerna. Detta erfordras för att möjliggöra för innovation och framtagande av ny LDAR-teknik och nya LDAR-metoder, och därmed förhindra teknisk inlåsning, som endast skulle vara negativt för miljöskyddet. Ny teknik och nya detekteringsmetoder utarbetas kontinuerligt och medlemsstaterna bör uppmuntra till innovation inom sektorn så att de mest exakta och kostnadseffektiva metoderna kan antas.

    33)

    För detta syfte bör en harmoniserad strategi införas för att säkerställa lika villkor för samtliga operatörer inom unionen. Denna strategi bör omfatta minimikrav för LDAR-undersökningar med en lämplig nivå av flexibilitet för medlemsstaterna och operatörerna. Detta erfordras för att möjliggöra för innovation och framtagande av nya komponenter, ny LDAR-teknik och nya LDAR-metoder, och därmed förhindra teknisk inlåsning, som endast skulle vara negativt för miljöskyddet. Ny teknik och nya detekteringsmetoder utarbetas kontinuerligt och medlemsstaterna bör uppmuntra till innovation inom sektorn så att de mest läckfria, exakta och kostnadseffektiva alternativen i fråga om komponenter, LDAR-teknik och LDAR-metoder kan antas.

    Ändring 26

    Förslag till förordning

    Skäl 33a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    33a)

    En harmoniserad metod gynnas av standardiserade specifikationer för att identifiera eller upptäcka metanutsläpp med användning av olika instrument och tekniker som kan baseras på eller fastställas genom europeiska standarder eller, om sådana standarder saknas, internationella standarder. I avsaknad av lämpliga europeiska standarder bör kommissionen överväga att begära att de relevanta europeiska standardiseringsorganen antar sådana standarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012. Kommissionen bör därmed ha befogenhet att anta delegerade akter i syfte att fastställa sådana specifikationer.

    Ändring 27

    Förslag till förordning

    Skäl 34

    Kommissionens förslag

    Ändring

    34)

    Skyldigheter vad gäller LDAR-undersökningar bör återspegla en rad exempel på bästa praxis. LDAR-undersökningar bör i första hand ha som syfte att upptäcka och åtgärda läckage, snarare än att kvantifiera dessa , och områden där det föreligger högre risk för läckage bör kontrolleras oftare . Hur ofta undersökningarna genomförs bör inte vägledas endast av behovet av att reparera komponenter som avger metan över tröskelvärdet för metanutsläpp, utan även av driftsvillkor, med beaktande av säkerhetsrisker. När en högre säkerhetsrisk eller en högre risk för metanförluster har identifierats bör de behöriga myndigheterna ha möjlighet att rekommendera mer frekventa undersökningar av de relevanta komponenterna . Alla läckage oavsett omfattning bör registreras och övervakas , eftersom små läckage kan utvecklas till stora. Reparationer av läckage ska kontrolleras för att styrka att reparationen gett effekt. I syfte att möjliggöra användning av framtida, mer avancerade typer av detekteringsteknik för metanutsläpp bör man fastställa omfattningen av metanförluster för vilka reparation erfordras, samtidigt som operatörerna själva tillåts välja detekteringsanordning. När så lämpar sig kan kontinuerlig övervakning användas inom ramen för denna förordning.

    34)

    Skyldigheter vad gäller LDAR-undersökningar bör återspegla en rad exempel på bästa praxis. LDAR-undersökningar bör i första hand ha som syfte att så snabbt som möjligt upptäcka och eliminera läckage genom att reparera eller byta ut den läckande komponenten, snarare än att kvantifiera dessa. Hur ofta undersökningarna genomförs bör inte vägledas endast av behovet av att reparera eller ersätta komponenter med en teknik som är mer läckagetät . Alla läckage oavsett omfattning bör repareras , eftersom små läckage kan utvecklas till stora. Reparationer av läckage ska kontrolleras för att styrka att reparationen gett effekt. I syfte att möjliggöra användning av framtida, mer avancerade komponenter eller typer av detekteringsteknik för metanutsläpp bör man specificera minimikraven för den anordning och den metod som används för detektering av läckage, på grundval av deras bevisade effektivitet .

    Ändring 28

    Förslag till förordning

    Skäl 34a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    34a)

    Idag beror läckage ofta på föråldrad teknik och bristande underhåll. Sådan teknik bör snabbt ersättas med nya innovativa lösningar. Programmet för detektering och reparation av läckage bör därför beskriva hur operatören avser att kartlägga de komponenter med hög risk för metanläckage och ange hur operatören avser att ersätta alla dessa komponenter med ny innovativ teknik som säkerställer långsiktigt skydd mot framtida läckage.

    Ändring 29

    Förslag till förordning

    Skäl 35

    Kommissionens förslag

    Ändring

    35)

    Ventilering innebär utsläpp av oförbränt metan till atmosfären , antingen avsiktligt från processer eller aktiviteter eller anordningar som är utformade för detta ändamål , eller oavsiktligt till följd av ett funktionsfel . Mot bakgrund av ventileringens stora växthusgasutsläpp bör den förbjudas förutom i nödsituationer, vid funktionsfel eller under vissa särskilda omständigheter när ventilering inte kan undvikas.

    35)

    Ventilering innebär avsiktliga utsläpp av oförbränt metan till atmosfären från processer eller aktiviteter eller anordningar som är utformade för detta ändamål. Mot bakgrund av ventileringens stora växthusgasutsläpp bör den förbjudas förutom i nödsituationer, vid funktionsfel eller under vissa särskilda omständigheter när ventilering inte kan undvikas. För att säkerställa att operatörerna inte använder utrustning som är konstruerad för att ventilera bör tekniska standarder antas som gör det möjligt att använda alternativ med nollutsläpp.

    Ändring 30

    Förslag till förordning

    Skäl 36

    Kommissionens förslag

    Ändring

    36)

    Fackling innebär kontrollerad förbränning av metan för att bli av med metanet, i en anordning som är utformad för denna förbränning. När fackling utförs under normal produktion av olja eller fossil gas och som ett resultat av otillräckliga anläggningar eller olämpliga geologiska förhållanden för att återföra metanet, använda det på plats eller bjuda ut det på en marknad klassificeras det som rutinmässig fackling. Rutinmässig fackling bör förbjudas. Fackling bör endast tillåtas när det är det enda alternativet till ventilering och när ventilering inte är förbjudet. Ventilering är skadligare för miljön än fackling eftersom den utsläppta gasen vanligtvis innehåller höga halter metan, medan metan under fackling oxideras till koldioxid.

    36)

    Fackling innebär kontrollerad förbränning av metan för att bli av med metanet, i en anordning som är utformad för denna förbränning. När fackling utförs under normal produktion av olja eller fossil gas och som ett resultat av otillräckliga anläggningar eller olämpliga geologiska förhållanden för att återföra metanet, använda det på plats eller bjuda ut det på en marknad klassificeras det som rutinmässig fackling. Rutinmässig fackling bör förbjudas. Fackling bör endast tillåtas när det är det enda alternativet till ventilering och när ventilering inte är förbjudet , varför fackling alltid bör ha företräde framför ventilering om det inte finns något annat alternativ. Enligt IEA  (1a) facklades dock 143 miljarder kubikmeter fossilgas i världen under 2021, vilket ungefär motsvarar den totala volymen naturgas som importerades till Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Detta resulterade i direkta utsläpp av 270 megaton koldioxid och nästan 8 megaton metan (240 megaton koldioxidekvivalenter) . Ventilering är skadligare för miljön än fackling eftersom den utsläppta gasen vanligtvis innehåller höga halter metan, medan metan under fackling oxideras till koldioxid. Enligt IEA skulle mindre fackling, ventilering och metanläckage snabbare hjälpa gasmarknaderna än investeringar i ny tillförsel. IEA  (1b) uppskattade att nästan 210 miljarder kubikmeter naturgas skulle kunna göras tillgänglig för gasmarknaderna genom en global insats för att undvika fackling vid icke-nödsituationer och minska metanutsläppen från olje- och gasverksamhet.

    Ändring 31

    Förslag till förordning

    Skäl 37

    Kommissionens förslag

    Ändring

    37)

    Fackling som alternativ till ventilering kräver en effektiv förbränning av metan i facklingsanordningen. Av den anledningen bör också ett krav på förbränningsverkningsgraden införas i de fall då fackling är tillåtet. Det bör också införas krav på att tändbrännare används, vilket ger en mer pålitlig antändning då de inte påverkas av vindförhållanden.

    37)

    Fackling som alternativ till ventilering kräver en effektiv förbränning av metan i facklingsanordningen. Av den anledningen bör också ett krav på förbränningsverkningsgraden införas i de fall då fackling är tillåtet. Det bör också införas krav på att anordningar med självantändning eller ständiga tändbrännare används, vilket ger en mer pålitlig antändning då de inte påverkas av vindförhållanden.

    Ändring 32

    Förslag till förordning

    Skäl 40

    Kommissionens förslag

    Ändring

    40)

    Metanutsläpp från inaktiva olje- och gasbrunnar utgör en risk för människors hälsa och säkerhet samt för miljön. Därför bör övervaknings- och rapporteringsskyldigheterna fortfarande tillämpas, och dessa brunnar och anläggningar med brunnar bör återställas och saneras. I sådana fall bör medlemsstaterna spela en viktig roll, i synnerhet genom att införa en inventerings- och begränsningsplan.

    40)

    Metanutsläpp från inaktiva olje- och gasbrunnar utgör en risk för människors hälsa och säkerhet samt för miljön. Därför bör övervaknings- och rapporteringsskyldigheterna fortfarande tillämpas, och dessa brunnar och anläggningar med brunnar bör återställas och saneras. I sådana fall bör medlemsstaterna spela en viktig roll, i synnerhet genom att införa en inventerings- och begränsningsplan inom tydliga tidsfrister .

    Ändring 33

    Förslag till förordning

    Skäl 44

    Kommissionens förslag

    Ändring

    44)

    När produktionen upphör och gruvan stängs eller överges fortsätter den att släppa ut metan, vilket benämns som metan från övergivna gruvor (AMM, Abandoned Mine Methane). Dessa utsläpp sker vanligtvis från tydliga punktkällor, såsom ventilationsschakt eller tryckutjämningsschakt. I och med den höjda klimatambitionen och övergången till energiproduktion från mindre koldioxidintensiva energikällor kommer utsläppen av metan från övergivna gruvor troligtvis att öka inom unionen. Det uppskattas att metan från icke-vattenfyllda gruvor, även tio år efter det att gruvbrytningen har upphört, fortfarande släpps ut med halter som utgör nästan 40 % av de utsläpp som registrerades vid tidpunkten för stängningen25. Vidare är hanteringen av metan från övergivna gruvor fortfarande splittrad på grund av skillnader i ägarstrukturer och exploateringsrättigheter runt om i EU. Medlemsstaterna bör därmed göra inventeringar av tillgångar i form av stängda och övergivna kolgruvor och bör, antingen själva eller via en identifierad ansvarig part, vara skyldiga att installera anordningar för mätning av metanutsläpp.

    44)

    När produktionen upphör och gruvan stängs eller överges fortsätter den att släppa ut metan, vilket benämns som metan från övergivna gruvor (AMM, Abandoned Mine Methane). Dessa utsläpp sker vanligtvis från tydliga punktkällor, såsom ventilationsschakt eller tryckutjämningsschakt. I och med den höjda klimatambitionen och övergången till energiproduktion från mindre koldioxidintensiva energikällor kommer utsläppen av metan från övergivna gruvor troligtvis att öka inom unionen. Det uppskattas att metan från icke-vattenfyllda gruvor, även tio år efter det att gruvbrytningen har upphört, fortfarande släpps ut med halter som utgör nästan 40 % av de utsläpp som registrerades vid tidpunkten för stängningen25. Vidare är hanteringen av metan från övergivna gruvor fortfarande splittrad på grund av skillnader i ägarstrukturer och exploateringsrättigheter runt om i EU. Medlemsstaterna bör därmed göra inventeringar av tillgångar i form av stängda och övergivna kolgruvor och bör, antingen själva eller via en identifierad ansvarig part, vara skyldiga att installera anordningar för mätning av metanutsläpp. Exempel på bästa praxis bör identifieras och integreras i eventuella riktlinjer för behandling av metan från övergivna gruvor.

    Ändring 34

    Förslag till förordning

    Skäl 48

    Kommissionens förslag

    Ändring

    48)

    Underjordiska gruvor är antingen energikolgruvor eller kokskolgruvor. Energikol används huvudsakligen som energikälla och kokskol används som bränsle och som reaktant vid tillverkning av stål. Både kokskol- och energikolgruvor bör vara föremål för mätning, rapportering och verifiering av metanutsläpp.

    48)

    Underjordiska gruvor är antingen energikolgruvor eller kokskolgruvor. Energikol används huvudsakligen som energikälla och kokskol används som bränsle och som reaktant vid tillverkning av stål. Både kokskol- och energikolgruvor bör vara föremål för mätning, rapportering och verifiering av samt begränsningsåtgärder för metanutsläpp.

    Ändring 35

    Förslag till förordning

    Skäl 49

    Kommissionens förslag

    Ändring

    49)

    För underjordiska kolgruvor i drift bör metanutsläpp begränsas genom en utfasning av ventilering och fackling. Vad gäller stängda eller övergivna underjordiska kolgruvor kan metanutsläpp förhindras genom att gruvan vattenfylls, men detta sker inte systematiskt och medför andra risker för miljön. Ventilering och fackling i dessa gruvor bör också fasas ut. Eftersom geologiska begränsningar och miljöaspekter gör det omöjligt att ta fram en enskild lösning för att begränsa metanutsläppen från övergivna underjordiska kolgruvor som passar alla (31), bör medlemsstaterna införa en egen begränsningsplan som tar hänsyn till dessa förhållanden och till de tekniska möjligheterna att begränsa metan från övergivna gruvor.

    49)

    För underjordiska kolgruvor i drift bör metanutsläpp begränsas genom en utfasning av ventilering och fackling med en effektivitet på mindre än 99 % . Vad gäller stängda eller övergivna underjordiska kolgruvor kan metanutsläpp förhindras genom att gruvan vattenfylls, men detta sker inte systematiskt och medför andra risker för miljön. Ventilering och fackling med en effektivitet på mindre än 99 % i dessa gruvor bör också fasas ut. Eftersom geologiska begränsningar och miljöaspekter gör det omöjligt att ta fram en enskild lösning för att begränsa metanutsläppen från övergivna underjordiska kolgruvor som passar alla (31), bör medlemsstaterna införa en egen begränsningsplan som tar hänsyn till dessa förhållanden och till de tekniska möjligheterna att begränsa metan från övergivna gruvor.

    Ändring 36

    Förslag till förordning

    Skäl 49a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    49a)

    För att minska metanutsläppen från kolgruvor i drift bör unionen stödja incitamentssystem för att minska metanutsläpp. Dessa system kan i synnerhet ge incitament till investeringar i avskiljning och injektion av metan i nätet, minskade metanutsläpp från ventilationsaxlar och från fackling. Unionen bör vidta kraftfulla åtgärder för att mobilisera finansiella resurser från unionen i syfte att investera i teknik för metanminskning i alla gruvor i drift och nedlagda gruvor. Om unionens stöd inte är tillräckligt för att stödja detta mål bör man uppmuntra särskilda avgiftssystem som är tydligt strukturerade för att underlätta investeringar i metanminskning, bland annat som en del av program för statligt stöd vars syfte är att avveckla kapacitet när det gäller kolproduktion.

    Ändring 37

    Förslag till förordning

    Skäl 51

    Kommissionens förslag

    Ändring

    51)

    Unionen är beroende av import för 70 % av sin förbrukning av stenkol, 97 % av sin oljeförbrukning och 90 % av sin förbrukning av fossil gas. Det finns ingen exakt kunskap om omfattning, ursprung eller karaktär avseende de metanutsläpp som kan härledas till användningen av fossil energi i unionen men som uppstår i tredje länder .

    51)

    Unionen är beroende av import för 70 % av sin förbrukning av stenkol, 97 % av sin oljeförbrukning och 90 % av sin förbrukning av fossil gas. Enligt IEA:s uppskattningar släpptes det under 2020 ut cirka 9 000 kiloton metan på grund av den olja och gas som importerades till unionen  (1a) . Detta kan jämföras med de 1 033 kiloton metanutsläpp från olja och gas som beräknas ha ägt rum i unionen under 2019  (1b) . Andelen av de totala metanutsläppen orsakade av människan i Europa uppskattas till omkring 6 %  (1c) , men förbrukningen av, och importberoendet av , fossila bränslen som produceras utanför unionen bidrar således till ytterligare betydande metanutsläpp som uppstår på grund av förbrukning inom unionen .

    Ändring 38

    Förslag till förordning

    Skäl 52

    Kommissionens förslag

    Ändring

    52)

    Effekterna av den globala uppvärmningen som orsakas av metanutsläpp är gränsöverskridande. Även om vissa länder som producerar fossil energi har börjat agera på hemmaplan för att minska metanutsläppen från sina energisektorer, är många exportörer inte föremål för någon form av lagstiftning på sina respektive inhemska marknader. Sådana operatörer behöver tydliga incitament för att ta itu med sina metanutsläpp och därmed bör transparent information om metanutsläpp göras tillgänglig på marknaden .

    52)

    Effekterna av den globala uppvärmningen som orsakas av metanutsläpp är gränsöverskridande. Även om vissa länder som producerar fossil energi har börjat agera på hemmaplan för att minska metanutsläppen från sina energisektorer, är många exportörer inte föremål för någon form av lagstiftning på sina respektive inhemska marknader. Sådana operatörer behöver tydliga incitament för att ta itu med sina metanutsläpp , varför denna förordning måste omfatta hela leveranskedjan .

    Ändring 39

    Förslag till förordning

    Skäl 54

    Kommissionens förslag

    Ändring

    54)

    Så som angetts i meddelandet om en EU-strategi för att minska metanutsläppen (34) har EU åtagit sig att samarbeta med sina energipartner och andra viktiga länder som importerar fossil energi för att angripa metanutsläppen globalt. Energidiplomati om metanutsläpp har redan gett viktiga resultat. I september 2021 presenterade unionen och Förenta staterna den globala utfästelsen om metan (Global Methane Pledge), ett politiskt åtagande att minska de globala metanutsläppen med 30 % fram till 2030 (jämfört med 2020 års nivåer) som lanserades på FN:s klimatkonferens (COP 26) i november 2021 i Glasgow. Fler än hundra länder har uttryckt sitt stöd, vilket motsvarar nästan hälften av de globala antropogena metanutsläppen. Den globala utfästelsen om metan innehåller ett åtagande om att börja använda bästa tillgängliga inventeringsmetoder för att kvantifiera metanutsläpp , med särskilt fokus på källor med höga utsläpp .

    54)

    Så som angetts i meddelandet om en EU-strategi för att minska metanutsläppen (34) har EU åtagit sig att samarbeta med sina energipartner och andra viktiga länder som importerar fossil energi för att angripa metanutsläppen globalt. Energidiplomati om metanutsläpp har redan gett viktiga resultat. I september 2021 presenterade unionen och Förenta staterna den globala utfästelsen om metan (Global Methane Pledge), ett politiskt åtagande att vidta frivilliga åtgärder för att bidra till gemensamma insatser för att minska de globala metanutsläppen med 30 % fram till 2030 (jämfört med 2020 års nivåer) som lanserades på FN:s klimatkonferens (COP 26) i november 2021 i Glasgow. Fler än hundra länder har uttryckt sitt stöd, vilket motsvarar nästan hälften av de globala antropogena metanutsläppen. Den globala utfästelsen om metan innehåller ett åtagande om att börja använda bästa tillgängliga inventeringsmetoder för att kvantifiera metanutsläpp.

    Ändring 40

    Förslag till förordning

    Skäl 57

    Kommissionens förslag

    Ändring

    57)

    Unionen kommer parallellt med en fortsatt inriktning på det framgångsrika diplomatiarbetet för att uppnå globala åtaganden att ytterligare uppmuntra till en betydande minskning av metanutsläppen globalt, och i synnerhet i länder som förser unionen med fossil energi.

    57)

    Parallellt med en fortsatt inriktning på diplomatiarbetet för att uppnå globala åtaganden om en betydande minskning av metanutsläpp bör unionen ytterligare främja alla insatser som rör en betydande minskning av metanutsläppen globalt, och i synnerhet i länder som förser unionen med fossil energi , genom att reglera importen .

    Ändring 41

    Förslag till förordning

    Skäl 58

    Kommissionens förslag

    Ändring

    58)

    Därför bör de som importerar fossil energi till unionen vara skyldiga att tillhandahålla medlemsstaterna information om åtgärder som rör mätning, rapportering och minskning av metanutsläpp och som vidtagits av exportörer , i synnerhet tillämpningen av obligatoriska eller frivilliga åtgärder för att kontrollera metanutsläppen , vilket inbegriper undersökningar för detektering och reparation av läckage eller åtgärder för kontroll och begränsning av ventilering och fackling av metan. De nivåer för mätning och rapportering som fastställs i de informationskrav som gäller för importörer motsvarar de som kommer att krävas av operatörer inom unionen i denna förordning, vilket framgår av skälen 24–26 och 46. Informationskraven om åtgärder för kontroll av metanutsläpp är inte mer betungande än de som gäller för operatörer inom unionen.

    58)

    Därför bör de som importerar fossil energi till unionen omfattas av regler liknande dem som gäller för producenter inom unionen i fråga om övervakning , rapportering och verifiering , detektering och reparation av läckage och gränser för ventilering och fackling.

    Ändring 42

    Förslag till förordning

    Skäl 58a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    58a)

    Om en importör visar att det i hela leveranskedjan vidtagits åtgärder vars effektivitet bedöms motsvara kraven i denna förordning, eller tillhandahåller ursprungs- och transportgarantier i länder som bedöms ha en likvärdig lagstiftning, bör den importören vara berättigad till ett undantag. Kommissionen bör bedöma och bevilja undantaget i syfte att säkerställa att det är förenligt med handelsrätten.

    Ändring 43

    Förslag till förordning

    Skäl 59

    Kommissionens förslag

    Ändring

    59)

    Medlemsstaterna bör kommunicera denna information till kommissionen. På grundval av denna information bör unionen inrätta och driva en öppenhetsdatabas över import av fossil energi till unionen i vilken det anges i detalj huruvida exportören har anslutit sig till OGMP vad gäller olje- och gasföretag och, i den utsträckning en sådan finns, en likvärdig standard som är erkänd internationellt eller i unionen vad gäller kolföretag. Denna information bör visa i vilken utsträckning företag i exportländer åtagit sig att mäta, rapportera och verifiera sina metanutsläpp i enlighet med nivå 3-metoden i UNFCCC:s rapporteringssystem. En sådan öppenhetsdatabas kan fungera som informationskälla när importörer fattar beslut om inköp av fossil energi till unionen samt för andra berörda parter och allmänheten. Öppenhetsdatabasen bör också återspegla de insatser som vidtagits av företag i unionen och av företag som exporterar fossil energi till unionen för att mäta och rapportera samt att minska sina metanutsläpp. Den bör också omfatta information om lagstiftningsåtgärder för mätning, rapportering och begränsning som vidtagits av länder där fossil energi produceras.

    59)

    Medlemsstaterna bör kommunicera denna information till kommissionen. På grundval av denna information bör unionen inrätta och driva en öppenhetsdatabas över import av fossil energi till unionen i vilken det anges i detalj huruvida exportören har anslutit sig till OGMP vad gäller olje- och gasföretag och, i den utsträckning en sådan finns, en likvärdig standard som är erkänd internationellt eller i unionen vad gäller kolföretag. Denna information bör visa i vilken utsträckning företag i exportländer åtagit sig att mäta, rapportera och verifiera sina metanutsläpp i enlighet med nivå 3-metoden i UNFCCC:s rapporteringssystem. En sådan öppenhetsdatabas kan fungera som informationskälla när importörer fattar beslut om inköp av fossil energi till unionen samt för andra berörda parter och allmänheten. Öppenhetsdatabasen bör också återspegla de åtgärder som vidtagits av företag i unionen och av företag som exporterar fossil energi till unionen för att mäta och rapportera samt att minska sina metanutsläpp. Den bör också omfatta information om lagstiftningsåtgärder för mätning, rapportering och begränsning som vidtagits av länder där fossil energi produceras.

    Ändring 44

    Förslag till förordning

    Skäl 61

    Kommissionens förslag

    Ändring

    61)

    Tillsammans bör de åtgärder som avses i skälen 58–60 öka öppenheten gentemot köpare , göra det möjligt för dem att fatta informerade beslut om inköp och förbättra möjligheten för ett bredare spektrum av lösningar för begränsning av metan runt om i världen . Dessutom bör de ytterligare motivera internationella företag att ansluta sig till internationella standarder för mätning och rapportering av metan så som OGMP eller vidta effektiva åtgärder för mätning, rapportering och begränsning. Dessa åtgärder är utformade på grundval av ett stegvist genomförande för att skärpa nivån på de åtgärder som kan tillämpas på importsidan. Kommissionen bör därmed ha befogenhet att ändra eller komplettera rapporteringskraven för importörer. Vidare bör kommissionen utvärdera genomförandet av dessa åtgärder och, om det anses lämpligt, lämna in förslag för granskning om att införa strängare åtgärder för importörer och för att säkerställa en jämförbar nivå av effektivitet på åtgärder som är tillämpliga i tredje länder vad gäller övervakning, rapportering, verifiering och begränsning av metanutsläpp . Utvärderingen bör ta det arbete som IMEO förbundit sig att utföra i beaktande, vilket inbegriper metantillförselindexet, öppenhetsdatabasen och verktyget för global övervakning av metanutsläppare. Om kommissionen skulle finna det lämpligt att skärpa nivån på de åtgärder som är tillämpliga på importsidan är det särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under förberedelsearbetet, vilket omfattar att samråda med berörda tredje länder.

    61)

    Tillsammans bör de åtgärder som avses i skälen 58–60 öka öppenheten gentemot köpare och underlätta granskningen av huruvida unionens importregler efterlevs till fullo . Dessutom bör de ytterligare motivera internationella företag att ansluta sig till internationella standarder för mätning och rapportering av metan så som OGMP eller vidta effektiva åtgärder för mätning, rapportering och begränsning. Kommissionen bör ha befogenhet att ändra eller komplettera rapporteringskraven för importörer. Vidare bör kommissionen utvärdera genomförandet av dessa åtgärder och, om det anses lämpligt, lämna in förslag för granskning om att införa strängare åtgärder för importörer. Utvärderingen bör ta det arbete som IMEO förbundit sig att utföra i beaktande, vilket inbegriper metantillförselindexet, öppenhetsdatabasen och verktyget för global övervakning av metanutsläppare. Om kommissionen skulle finna det lämpligt att skärpa nivån på de åtgärder som är tillämpliga på importsidan är det särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under förberedelsearbetet, vilket omfattar att samråda med berörda tredje länder.

    Ändring 45

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   I denna förordning fastställs bestämmelser för korrekt mätning, rapportering och verifiering av metanutsläpp inom unionens energisektor samt minskningen av sådana utsläpp, inbegripet genom undersökningar för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair) och restriktioner för ventilering och fackling. I denna förordning fastställs även bestämmelser om verktyg som säkerställer öppenhet vad gäller metanutsläpp till följd av import av fossil energi till unionen.

    1.   I denna förordning fastställs bestämmelser för korrekt mätning, kvantifiering, övervakning, rapportering och verifiering av metanutsläpp inom unionens energisektor samt minskningen av sådana utsläpp, inbegripet genom undersökningar för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair) , reparationsskyldigheter och restriktioner för ventilering och fackling. I denna förordning fastställs även bestämmelser om verktyg som säkerställer öppenhet vad gäller metanutsläpp till följd av import av fossil energi till unionen.

    Ändring 46

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – punkt 2 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändring

    b)

    överföring, distribution och underjordslagring av gas och LNG-terminaler som hanterar fossil och/eller förnybar metan (biometan eller syntetisk metan),

    b)

    överföring, distribution (med undantag för mätarsystem vid slutförbrukningspunkter), underjordslagring och terminaler för kondenserad gas som hanterar fossil och/eller förnybar metan (biometan eller syntetisk metan),

    Ändring 47

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – punkt 2 – led ca (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    ca)

    petrokemiska produkter,

    Ändring 48

    Förslag till förordning

    Artikel 1 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Denna förordning gäller metanutsläpp som sker utanför unionen när det gäller krav på information från importörer till öppenhetsdatabasen för metanutsläpp och till verktyg för övervakning av utsläppare av metan.

    3.   Denna förordning gäller metanutsläpp som sker utanför unionen när det gäller krav på importörer, öppenhetsdatabasen för metanutsläpp och verktyg för övervakning av utsläppare av metan.

    Ändring 49

    Förslag till förordning

    Artikel 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Artikel 1a

     

    Unionens mål för minskade metanutsläpp

     

    1.     I enlighet med det långsiktiga temperaturmål som anges i artikel 2.1 a i Parisavtalet, det mål om nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050 som anges i artikel 2.1 i förordning (EU) 2021/1119 och den globala utfästelsen om metan med målet att minska de globala antropogena metanutsläppen med minst 30 % fram till 2030 jämfört med 2020 års nivåer, ska kommissionen senast den 31 december 2025, och på grundval av en konsekvensbedömning, föreslå ett bindande unionsmål för minskade metanutsläpp fram till 2030 som omfattar alla relevanta utsläppssektorer.

     

    2.     I enlighet med punkt 1 ska medlemsstaterna gemensamt säkerställa att metanutsläpp från energisektorn i unionen senast 2030 ska minskas till en nivå som innebär att de sociala fördelarna med att begränsa metanutsläppen är mindre än kostnaderna för dem.

     

    3.     Varje medlemsstat ska fastställa nationella mål för att minska metanutsläppen som en del av deras integrerade nationella energi- och klimatplaner, i enlighet med artiklarna 3, 4, 5 och 9–14 i förordning (EU) 2018/1999. Om kommissionen, baserat på utvärderingen av den första uppdateringen av de integrerade nationella energi- och klimatplaner som överlämnats enligt artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999, konstaterar att medlemsstaternas nationella bidrag inte är tillräckliga för att gemensamt uppnå unionsmålet, ska den föreslå åtgärder och utöva sina befogenheter på unionsnivå för att säkerställa ett gemensamt uppnående av det mål som avses i punkt 2 i denna artikel.

    Ändring 50

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1)

    metanutsläpp: alla direkta utsläpp som uppstår från alla komponenter som är potentiella källor till metanutsläpp, orsakat av avsiktlig eller oavsiktlig ventilering, ofullständig förbränning vid fackling eller i andra komponenter, samt oavsiktliga läckage.

    1)

    metanutsläpp: alla direkta utsläpp som uppstår från alla komponenter som är potentiella källor till metanutsläpp, orsakat av ventilering, ofullständig förbränning vid fackling eller i andra komponenter, samt läckage.

    Ändring 51

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1a)

    komponent: en enskild del i den tekniska utrustningen som kan avge läckageutsläpp av metan eller flyktiga organiska föreningar.

    Ändring 52

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 1b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1b)

    läckage: oavsiktligt metanutsläpp från en komponent.

    Ändring 53

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 7

    Kommissionens förslag

    Ändring

    7)

    verifieringsenhet: en annan juridisk person än någon av de behöriga myndigheter som utsetts i enlighet med artikel 4 i denna förordning, som bedriver verifieringsverksamhet och som är ackrediterad av ett nationellt ackrediteringsorgan enligt förordning (EG) nr 765/2008, eller en fysisk person som på annat sätt är bemyndigad, utan att det påverkar tolkningen av artikel 5.2 i den förordningen, vid den tidpunkt då ett verifieringsutlåtande utfärdas.

    7)

    verifieringsenhet: en juridisk person som bedriver verifieringsverksamhet och som är ackrediterad av ett nationellt ackrediteringsorgan enligt förordning (EG) nr 765/2008, eller en fysisk person som på annat sätt är bemyndigad, utan att det påverkar tolkningen av artikel 5.2 i den förordningen, vid den tidpunkt då ett verifieringsutlåtande utfärdas.

    Ändring 54

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 9a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    9a)

    industrienhet: en eller flera anläggningar på samma plats som drivs av en och samma fysiska eller juridiska person.

    Ändring 55

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 9b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    9b)

    plats: industrienhetens geografiska lokalisering.

    Ändring 56

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 10

    Kommissionens förslag

    Ändring

    10)

    utsläppsfaktor: en koefficient som ger ett mått på utsläpp eller upptag av en gas i förhållande till den verksamhet som bedrivs, och som ofta är baserad på ett urval av mätdata som ligger till grund för ett medelvärde som ger en representativ utsläppsnivå för en viss nivå av verksamhet under vissa givna driftsförhållanden.

    10)

    utsläppsfaktor: en koefficient som ger ett mått på utsläpp av en gas i förhållande till den verksamhet som bedrivs, och som ofta är baserad på ett urval av mätdata som ligger till grund för ett medelvärde som ger en representativ utsläppsnivå för en viss nivå av verksamhet under vissa givna driftsförhållanden.

    Ändring 57

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 12

    Kommissionens förslag

    Ändring

    12)

    specifik utsläppsfaktor: en utsläppsfaktor som baseras på direkta mätningar.

    12)

    specifik utsläppsfaktor: en utsläppsfaktor för en typ av utsläppskälla som baseras på direkta mätningar.

    Ändring 58

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 13

    Kommissionens förslag

    Ändring

    13)

    direkt mätning: direkt kvantifiering av metanutsläppen vid källan, med hjälp av en mätanordning för metan.

    13)

    direkt mätning: mätning av metanutsläppen vid källan, med hjälp av en mätanordning för metan som möjliggör en sådan mätning .

    Ändring 59

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 13a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    13a)

    kvantifiering: insatser för att fastställa mängden metanutsläpp, baserat på direkta mätningar, eller, om direkta mätningar inte är genomförbara, på grundval av detaljerade tekniska beräkningar eller simuleringsverktyg, och baserat på avancerad utrustning och övervakningsmetoder.

    Ändring 60

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 14

    Kommissionens förslag

    Ändring

    14)

    metanutsläpp på anläggningsnivå: utsläppen från samtliga källor inom en tillgång .

    14)

    metanutsläpp på anläggningsnivå: utsläppen från samtliga källor på hela platsen .

    Ändring 61

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 15

    Kommissionens förslag

    Ändring

    15)

    mätning på anläggningsnivå: mätning från luften som typiskt innebär användning av sensorer som är monterade på en mobil plattform, t.ex. fordon, drönare, luftfartyg, båtar och satelliter eller på andra hjälpmedel, för att dokumentera en fullständig översikt av utsläppen från en hel anläggning.

    15)

    mätning på anläggningsnivå: mätning från luften som typiskt innebär användning av sensorer som är monterade på en mobil plattform, t.ex. fordon, drönare, luftfartyg, båtar, satelliter , användning av fasta sensorer, såsom kontinuerliga sensornätverk, eller på andra hjälpmedel, för att dokumentera en fullständig översikt av utsläppen från en hel anläggning.

    Ändring 62

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 17

    Kommissionens förslag

    Ändring

    17)

    undersökning för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair): undersökning för att kartlägga källor till metanutsläpp , inklusive läckage och oavsiktlig ventilering .

    17)

    undersökning för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair): undersökning med ett instrument eller annan avancerad teknik med en lägsta detektionsgräns och intervallgränser för att kartlägga källor till metanutsläpp och andra oavsiktliga metanutsläpp, och för att reparera eller ersätta läckande komponenter .

    Ändring 63

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 18

    Kommissionens förslag

    Ändring

    18)

    ventilering: utsläpp av oförbränt metan till atmosfären, antingen avsiktligt från processer eller aktiviteter eller anordningar som är utformade för detta ändamål , eller oavsiktligt till följd av ett funktionsfel eller geologiska begränsningar .

    18)

    ventilering: utsläpp av oförbränt metan till atmosfären, avsiktligt från processer eller aktiviteter eller anordningar som är utformade för detta ändamål.

    Ändring 64

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 22

    Kommissionens förslag

    Ändring

    22)

    rutinmässig fackling: fackling under normal produktion av olja eller fossilgas, och i frånvaro av tillräckliga anläggningar eller lämpliga geologiska förhållanden för att återföra metan, använda det på plats eller bjuda ut det på en marknad.

    22)

    rutinmässig fackling: fackling under normal produktion av olja eller fossilgas, och i frånvaro av tillräckliga anläggningar eller lämpliga geologiska förhållanden för att återföra metan, använda det på plats , behandla det eller bjuda ut det på en marknad , exklusive fackling som orsakats av en nödsituation .

    Ändring 65

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 24

    Kommissionens förslag

    Ändring

    24)

    inaktiv brunn: en olje- eller gasbrunn eller anläggning med sådana brunnar där verksamhet i form av undersökning eller produktion avslutats minst ett år tidigare.

    24)

    inaktiv brunn: en olje- eller gasbrunn eller anläggning med sådana brunnar vilken finns på land eller till havs och vid vilken verksamhet i form av undersökning eller produktion avslutats minst ett år tidigare ; detta inbegriper inte permanent igenpluggade och övergivna brunnar .

    Ändring 66

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 24a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    24a)

    permanent igenpluggad och övergiven brunn: en olje- eller gasbrunn eller anläggning med sådana brunnar vilken finns på land eller till havs, vilken har pluggats igen och inte kommer att öppnas upp på nytt och vid vilken alla installationer i anslutning till brunnen har avlägsnats och verksamheten har avslutats och där det kan tillhandahållas tillräcklig dokumentation för att i enlighet med bilaga IV visa att det inte förekommer några metanutsläpp från den brunnen eller anläggningen.

    Ändring 67

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 39a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    39a)

    utrustning för kolbrytning i stängda eller övergivna kolgruvor: utrustning som förblir kopplad till de metanbärande berglagren, inbegripet men inte begränsat till ventilationshål (gob vents) och dräneringsrör.

    Ändring 68

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led 41

    Kommissionens förslag

    Ändring

    41)

    importör: en fysisk eller juridisk person som är etablerad i unionen och som i sin kommersiella verksamhet släpper ut fossil energi från ett tredjeland på unionsmarknaden.

    41)

    importör: en fysisk eller juridisk person som i sin kommersiella verksamhet släpper ut fossilgas, olja eller kol från ett tredjeland på unionsmarknaden , inbegripet en fysisk person som är etablerad i unionen och som utsetts att genomföra de åtgärder som krävs enligt artikel 27 .

    Ändring 69

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Tillsynsmyndigheter ska, när de fastställer eller godkänner tariffer för överföring eller distribution eller de metoder som ska användas av systemansvariga för överföringssystem, systemansvariga för distributionssystem, operatörer av LNG-terminaler eller andra reglerade företag, inbegripet i tillämpliga fall operatörer av underjordslagring av gas, beakta de kostnader som uppstår och de investeringar som gjorts för att uppfylla kraven enligt denna förordning, i den mån de motsvarar de hos en effektiv och strukturellt jämförbar reglerad operatör.

    1.   Tillsynsmyndigheter ska, när de fastställer eller godkänner tariffer eller de metoder som ska användas av systemansvariga för överföringssystem, systemansvariga för distributionssystem, operatörer av LNG-terminaler eller andra reglerade företag, inbegripet i tillämpliga fall operatörer av underjordslagring av gas, beakta de merkostnader som uppstår och de investeringar som gjorts för att uppfylla kraven enligt denna förordning, i den mån de motsvarar de hos en effektiv och strukturellt jämförbar reglerad operatör. De investeringskostnader per enhet som avses i punkt 2 får användas av tillsynsmyndigheter för att jämföra operatörernas kostnader.

    Ändring 70

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Vart tredje år ska byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) fastställa och offentliggöra en uppsättning indikatorer och motsvarande referensvärden för jämförelse av investeringskostnader per enhet kopplat till mätning, rapportering och minskning av metanutsläpp för jämförbara projekt.

    2.   Vart tredje år ska byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) fastställa och offentliggöra en uppsättning indikatorer och motsvarande referensvärden för jämförelse av investeringskostnader per enhet kopplat till mätning, övervakning, rapportering , verifiering och minskning av utsläpp, inbegripet från ventliering och fackling, med avseende på metanutsläpp för jämförbara projekt.

    Ändring 71

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Medlemsstaterna ska meddela kommissionen om de behöriga myndigheternas namn och kontaktuppgifter senast … [ tre månader efter den dag då denna förordning träder i kraft]. Medlemsstaterna ska utan dröjsmål meddela kommissionen om eventuella förändringar av de behöriga myndigheternas namn och kontaktuppgifter.

    Medlemsstaterna ska meddela kommissionen om de behöriga myndigheternas namn och kontaktuppgifter senast … [ sex månader efter den dag då denna förordning träder i kraft]. Medlemsstaterna ska utan dröjsmål meddela kommissionen om eventuella förändringar av de behöriga myndigheternas namn och kontaktuppgifter.

    Ändring 72

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Kommissionen ska upprätta en offentlig förteckning över de behöriga myndigheterna och regelbundet uppdatera förteckningen.

    2.   Kommissionen ska upprätta en offentlig förteckning över de behöriga myndigheterna och ska regelbundet uppdatera förteckningen när den tar emot ett meddelande om ändring från en medlemsstat .

    Ändring 73

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de behöriga myndigheterna har lämpliga befogenheter och resurser för att fullgöra skyldigheterna i denna förordning.

    3.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de behöriga myndigheterna inrättar en kontaktpunkt och har lämpliga befogenheter och resurser , inbegripet personalresurser, för att fullgöra skyldigheterna i denna förordning.

    Ändring 74

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   De behöriga myndigheterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att kraven i denna förordning uppfylls.

    1.   De behöriga myndigheterna ska när de utför sina uppgifter vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att kraven i denna förordning uppfylls.

    Ändring 75

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Operatörer och gruvoperatörer ska ge de behöriga myndigheterna all den hjälp som behövs för att möjliggöra eller underlätta utförandet av de behöriga myndigheternas uppgifter som anges i denna förordning, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation eller register.

    2.   Operatörer, gruvoperatörer och importörer, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27, ska ge de behöriga myndigheterna all den hjälp som behövs för att möjliggöra eller underlätta utförandet av de behöriga myndigheternas uppgifter som anges i denna förordning, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation eller register.

    Ändring 76

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   De behöriga myndigheterna ska samarbeta med varandra och med kommissionen, och i den mån det är nödvändigt samarbeta med myndigheter i länder utanför EU, i syfte att säkerställa efterlevnad av denna förordning. Kommissionen får upprätta ett nätverk av behöriga myndigheter för att främja samarbete, med nödvändiga arrangemang för utbyte av information och bästa praxis samt möjlighet till samråd.

    3.   De behöriga myndigheterna ska samarbeta med varandra och med kommissionen, och i den mån det är nödvändigt samarbeta med myndigheter i länder utanför EU, i syfte att säkerställa efterlevnad av denna förordning. Kommissionen ska upprätta ett nätverk av behöriga myndigheter för att främja samarbete, med nödvändiga arrangemang för utbyte av information och bästa praxis samt möjlighet till samråd. De kontaktpunkter som inrättats inom de behöriga myndigheterna ska stödja denna verksamhet.

    Ändring 77

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 3a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a.     De behöriga myndigheterna ska utföra regelbundna kontroller för att verifiera att importörer efterlever artikel 27.2a, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27, genom dokumentkontroller och oberoende tredjepartsverifiering tillsammans med andra metoder och tekniker som står till deras förfogande för att verifiera förekomsten av metanutsläpp.

    Ändring 78

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 3b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3b.     De behöriga myndigheterna ska se över och godkänna den begränsningsplan för att hantera metanutsläpp som avses i artikel 18.6 och som lämnats in av operatörerna.

    Ändring 79

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 4 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Om rapporter ska offentliggöras i enlighet med denna förordning ska de behöriga myndigheterna göra dem tillgängliga för allmänheten utan kostnad på en särskilt avsedd webbplats och i ett format som är fritt tillgängligt, nedladdningsbart och redigerbart.

    Om rapporter ska offentliggöras i enlighet med denna förordning ska de behöriga myndigheterna göra dem tillgängliga för allmänheten utan kostnad på en särskilt avsedd webbplats och i ett format som är fritt tillgängligt, nedladdningsbart och redigerbart. De insamlade uppgifterna ska säkerställa konfidentialiteten i kommersiellt känslig företagsinformation.

    Ändring 80

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   De behöriga myndigheterna ska utföra periodiska inspektioner för att kontrollera att operatörer eller gruvoperatörer uppfyller kraven i denna förordning. Den första inspektionen ska genomföras senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft].

    1.   De behöriga myndigheterna ska utföra periodiska inspektioner för att kontrollera att operatörer eller gruvoperatörer uppfyller kraven i denna förordning. Den första inspektionen ska genomföras senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft]. Redan etablerade kontrollmekanismer som står till de behöriga myndigheternas förfogande ska beaktas. De behöriga myndigheterna ska fastställa bästa praxis.

    Ändring 81

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 2 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Om man under en inspektion konstaterar en allvarlig överträdelse av kraven i denna förordning ska de behöriga myndigheterna, som en del av den rapport som avses i punkt 5, utfärda ett meddelande om korrigeringsåtgärder som ska vidtas av operatören eller gruvoperatören.

    Om man under en inspektion konstaterar en överträdelse av kraven i denna förordning ska de behöriga myndigheterna, som en del av den rapport som avses i punkt 5, utfärda ett meddelande om korrigeringsåtgärder som ska vidtas av operatören eller gruvoperatören , med tydliga tidsfrister för dessa åtgärder .

    Ändring 82

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Efter den första inspektionen av de som avses i punkt 1 ska de behöriga myndigheterna utarbeta program för rutinkontroller. Tiden mellan inspektionerna ska fastställas utifrån en miljöriskbedömning och får inte överstiga två år . Om man under en inspektion konstaterar en allvarlig överträdelse av kraven i denna förordning ska den efterföljande inspektionen ske inom ett år .

    3.   Efter den första inspektionen av de som avses i punkt 1 ska de behöriga myndigheterna utarbeta program för rutinkontroller. Tiden mellan inspektionerna ska fastställas utifrån en miljöriskbedömning , inbegripet en bedömning av samtliga metanutsläpps kumulativa påverkan i egenskap av föroreningar, och får inte överstiga 16 månader . Om man under en inspektion konstaterar en allvarlig överträdelse av kraven i denna förordning ska den efterföljande inspektionen ske inom högst nio månader .

    Ändring 83

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 4 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    utreda motiverade klagomål som avses i artikel 7 och bristande efterlevnad, snarast möjligt efter det datum då den behöriga myndigheten får kännedom om sådana klagomål eller sådan bristande efterlevnad,

    a)

    utreda motiverade klagomål som avses i artikel 7 och bristande efterlevnad, snarast möjligt efter det datum då den behöriga myndigheten får kännedom om sådana klagomål eller sådan bristande efterlevnad och senast sex månader efter det datumet ,

    Ändring 84

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 5 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Efter varje inspektion ska de behöriga myndigheterna utarbeta en rapport med en beskrivning av inspektionens rättsliga grund, de förfarandesteg som följts, de relevanta resultaten och rekommendationerna för operatörens eller gruvoperatörens ytterligare åtgärder.

    Efter varje inspektion ska de behöriga myndigheterna utarbeta en rapport med en beskrivning av inspektionens rättsliga grund, de förfarandesteg som följts, de relevanta resultaten och rekommendationerna för operatörens eller gruvoperatörens ytterligare åtgärder , inklusive tidsfrister för deras genomförande .

    Ändring 85

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 6

    Kommissionens förslag

    Ändring

    6.   Operatörer och gruvoperatörer ska vidta alla nödvändiga åtgärder som fastställs i den rapport som avses i punkt 5 inom den tidsperiod som fastställts av de behöriga myndigheterna eller någon annan tidsperiod som överenskommits med de behöriga myndigheterna.

    6.   Operatörer och gruvoperatörer ska utan dröjsmål vidta alla nödvändiga åtgärder som fastställs i den rapport som avses i punkt 5 inom den tidsperiod som fastställts av de behöriga myndigheterna eller någon annan tidsperiod som överenskommits med de behöriga myndigheterna.

    Ändring 86

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Fysiska eller juridiska personer som anser att de har lidit skada till följd av operatörers eller gruvoperatörers överträdelse av kraven i denna förordning får lämna in ett skriftligt klagomål till de behöriga myndigheterna.

    1.   Fysiska eller juridiska personer får lämna in ett skriftligt klagomål till de behöriga myndigheterna om operatörers eller gruvoperatörers eventuella överträdelser av kraven i denna förordning . Dessutom ska den europeiska e-juridikportalen fungera som kontaktpunkt för inlämning av klagomål till de berörda behöriga myndigheterna.

    Ändring 87

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Klagomålet ska vara vederbörligen motiverat och innehålla tillräckliga belägg för den påstådda överträdelsen och den skada som denna har lett till.

    2.   Klagomålet ska vara vederbörligen motiverat och innehålla tillräckliga belägg för den påstådda överträdelsen.

    Ändring 88

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Om det framgår att klagomålet inte innehåller tillräckliga belägg för att motivera en utredning ska den behöriga myndigheten meddela klaganden om motiveringen till beslutet att inte genomföra en utredning.

    3.   Om det framgår att klagomålet inte innehåller tillräckliga belägg för att motivera en utredning ska den behöriga myndigheten inom rimlig tid, men senast inom en månad , meddela klaganden om motiveringen till beslutet att inte genomföra en utredning.

    Ändring 89

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Verifieringsenheter ska bedöma överensstämmelsen av de utsläppsrapporter som lämnas in till dem av operatörer eller gruvoperatörer i enlighet med denna förordning. De ska bedöma huruvida rapporterna uppfyller kraven i denna förordning och se över alla de datakällor och metoder som använts för att bedöma dessas tillförlitlighet, trovärdighet och noggrannhet, i synnerhet vad gäller följande:

    1.   Verifieringsenheter ska bedöma överensstämmelsen av de utsläppsrapporter som lämnas in till dem av operatörer, gruvoperatörer eller importörer, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27, i enlighet med denna förordning. De ska bedöma huruvida rapporterna uppfyller kraven i denna förordning och se över alla de datakällor och metoder som använts för att bedöma dessas tillförlitlighet, trovärdighet och noggrannhet, i synnerhet vad gäller följande:

    Ändring 90

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändring

    d)

    Samtliga kvalitetskontroller eller kvalitetssäkringssystem som operatörerna eller gruvoperatörerna använt .

    d)

    Samtliga kvalitetskontroller eller kvalitetssäkringssystem som använts av operatörerna, gruvoperatörerna eller importörerna, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27 .

    Ändring 91

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 2 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    När den verifieringsverksamhet som avses i punkt 1 genomförs ska verifieringsenheten använda sig av kostnadsfria och offentliga europeiska eller internationella standarder för kvantifiering av metanutsläpp som kommissionen gjort tillämpliga i enlighet med punkt 5. Fram till dess att sådana standarders tillämplighet avgörs av kommissionen ska verifieringsenheter använda befintliga europeiska eller internationella standarder för kvantifiering och verifiering av växthusgasutsläpp.

    När den verifieringsverksamhet som avses i punkt 1 genomförs ska verifieringsenheten använda sig av offentliga europeiska eller internationella standarder för kvantifiering av metanutsläpp som kommissionen gjort tillämpliga i enlighet med denna förordning, särskilt punkt 5. Fram till dess att sådana standarders tillämplighet avgörs av kommissionen ska verifieringsenheter använda befintliga europeiska eller internationella standarder för kvantifiering och verifiering av växthusgasutsläpp.

    Ändring 92

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Om inga europeiska eller internationella standarder finns tillgängliga ska operatörer eller gruvoperatörer lämna information till verifieringsenheterna om de standarder eller metoder som operatörerna, gruvoperatörerna eller importörerna använder för verifieringen.

    Ändring 93

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 2 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Verifieringsenheter får utföra kontroller på plats för att avgöra datakällornas och metodernas tillförlitlighet, trovärdighet och noggrannhet.

    Verifieringsenheter ska utföra anmälda och oanmälda kontroller på plats för att avgöra datakällornas och metodernas tillförlitlighet, trovärdighet och noggrannhet.

    Ändring 94

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 2 – stycke 2a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Den verifieringsverksamhet som avses i punkt 1 i denna artikel och i den här punkten ska anpassas till nuvarande europeiska eller internationella standarder och metoder för att begränsa bördan för operatörer, gruvoperatörer eller importörer, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27, samt för behöriga myndigheter och ska ta vederbörlig hänsyn till karaktären på operatörens verksamhet.

    Ändring 95

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 3 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Om slutsatsen av bedömningen är att utsläppsrapporten inte uppfyller kraven i denna förordning ska verifieringsenheten underrätta operatören eller gruvoperatören om detta, och operatören eller gruvoperatören ska utan dröjsmål lämna in en reviderad utsläppsrapport till verifieringsenheten.

    Om slutsatsen av bedömningen är att utsläppsrapporten inte uppfyller kraven i denna förordning ska verifieringsenheten underrätta operatören, gruvoperatören eller importören, i den mån importören omfattas av kraven i artikel 27, om detta, och operatören, gruvoperatören eller importören, i den mån importören omfattas av kraven i artikel 27, ska lämna in en reviderad utsläppsrapport till verifieringsenheten utan dröjsmål och senast inom tre veckor .

    Ändring 96

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4.   Operatörer och gruvoperatörer ska ge verifieringsenheterna all den hjälp som behövs för att möjliggöra eller underlätta verifieringsverksamheten, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation eller register.

    4.   Operatörer, gruvoperatörer och importörer, i den mån importörerna i fråga omfattas av kraven i artikel 27, ska ge verifieringsenheterna all den hjälp som behövs för att möjliggöra eller underlätta verifieringsverksamheten, i synnerhet vad gäller tillträde till anläggningar och tillgång till dokumentation eller register.

    Ändring 97

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 5a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    5a.     Kostnaderna till följd av den verksamhet som avses i denna artikel ska beaktas i enlighet med artikel 3.

    Ändring 98

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.    Under förutsättning att unionens intresse skyddas ska det internationella observatoriet för metanutsläpp tilldelas en verifieringsroll vad gäller data om metanutsläpp , särskilt avseende följande arbetsuppgifter :

    1.    Vid fullgörandet av sina skyldigheter och utövandet av sina befogenheter enligt denna förordning ska verifieringsenheter, behöriga myndigheter och kommissionen beakta den information som görs tillgänglig för allmänheten av det internationella observatoriet för metanutsläpp (IMEO) , särskilt avseende följande:

    Ändring 99

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 1 – led e

    Kommissionens förslag

    Ändring

    e)

    Rapportering av konstaterade stora skillnader mellan datakällor.

    e)

    Rapportering av konstaterade stora skillnader mellan datakällor som bidrar till att skapa mer robusta vetenskapliga metoder .

    Ändring 100

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 1 – led ea (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    ea)

    Rapportering av aktörer med mycket stora metanutsläpp som identifierats genom ett system för tidig upptäckt och varning.

    Ändring 101

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Kommissionen får lämna in data om metanutsläpp som lämnats in av behöriga myndigheter i enlighet med denna förordning till det internationella observatoriet för metanutsläpp .

    2.   Kommissionen ska lämna in relevanta data om metanutsläpp till IMEO .

    Ändring 102

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.     Den information som det internationella observatoriet för metanutsläpp tar fram ska göras offentlig och tillhandahållas kommissionen.

    utgår

    Ändring 103

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Senast … [ tolv månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla uppskattningar av metanutsläpp vid källan med hjälp av generiska, men källspecifika, utsläppsfaktorer för alla källor.

    1.   Senast … [ tio månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla kvantifierade uppskattningar av metanutsläpp vid källan med hjälp av åtminstone generiska, men källspecifika, utsläppsfaktorer för alla källor. Operatörer får välja att samtidigt lämna in en rapport i enlighet med kraven i punkt 2.

    Ändring 104

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.    Senast … [24 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer till de behöriga myndigheterna även lämna in en rapport som ska innehålla direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i egen drift. Rapportering på denna nivå kan omfatta användningen av mätningar vid källan och provtagning som grund för att fastställa specifika utsläppsfaktorer som används för uppskattningar av utsläpp.

    2.   Operatörer och företag som är etablerade i unionen ska till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla en kvantifiering av metanutsläppen vid källan ; detta ska de göra

     

    a)

    avseende tillgångar i egen drift senast den … [12 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft], och

     

    b)

    avseende tillgångar i annans drift senast den … [24 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft], förutsatt att dessa tillgångar inte har rapporterats av en operatör i enlighet med skyldigheten i led a .

     

    Rapportering på denna nivå ska omfatta användningen av mätningar vid källan och provtagning som grund för att fastställa specifika utsläppsfaktorer som används för kvantifiering av utsläpp.

    Ändring 105

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 3 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Senast … [36 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 30 mars varje år därefter ska operatörer till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i egen drift som avses i punkt 2, och som ska kompletteras med mätningar av metanutsläpp på anläggningsnivå , vilket därmed gör det möjligt att bedöma och verifiera uppskattningar vid källan som aggregerats per anläggning.

    Operatörer och företag som är etablerade i unionen ska till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla en kvantifiering av metanutsläppen vid källan och som ska kompletteras med mätningar av metanutsläppen på anläggningsnivå för att därmed göra det möjligt att bedöma och verifiera uppskattningar vid källan som aggregerats per anläggning ; detta ska de göra

    Ändring 106

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 3 – stycke 1 – led a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    a)

    avseende tillgångar i egen drift senast den … [24 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 31 maj varje år därefter, och

    Ändring 107

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 3 – stycke 1 – led b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    b)

    avseende tillgångar i annans drift senast den … [42 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 31 maj varje år därefter, förutsatt att dessa inte har rapporterats av en operatör i enlighet med led a .

    Ändring 108

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 3 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Före inlämning till behöriga myndigheter ska operatörer säkerställa att de rapporter som anges i denna punkt bedöms av en verifieringsenhet och innehåller ett verifieringsutlåtande som utfärdats enligt artiklarna 8 och 9.

    Före inlämning till behöriga myndigheter ska operatörer och företag säkerställa att de rapporter som anges i denna punkt bedöms av en verifieringsenhet och innehåller ett verifieringsutlåtande som utfärdats enligt artiklarna 8 och 9.

    Ändring 109

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4.     Senast … [36 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska företag som är etablerade i unionen till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i annans drift. Rapportering på denna nivå kan omfatta användningen av mätningar vid källan och provtagning som grund för att fastställa specifika utsläppsfaktorer som används för uppskattningar av utsläpp.

    utgår

    Ändring 110

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 5 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Senast … [48 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 30 mars varje år därefter ska företag som är etablerade i unionen till de behöriga myndigheterna lämna in en rapport som ska innehålla direkta mätningar av metanutsläpp vid källan för tillgångar i annans drift som anges i punkt 4, och som ska kompletteras med mätningar av metanutsläpp på anläggningsnivå, vilket därmed gör det möjligt att bedöma och verifiera uppskattningar vid källan som aggregerats per anläggning.

    utgår

    Ändring 111

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 5 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Före inlämning till behöriga myndigheter ska företag säkerställa att de rapporter som anges i denna punkt bedöms av en verifieringsenhet och innehåller ett verifieringsutlåtande som utfärdats enligt artiklarna 8 och 9.

    utgår

    Ändring 112

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 6 – stycke 1 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändring

    c)

    Utförlig information om de kvantifieringsmetoder som användes för att mäta metanutsläpp .

    c)

    Utförlig information om kvantifieringsmetoderna .

    Ändring 113

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 6 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Kommissionen ska fastställa en rapporteringsmall för de rapporter som avses i punkterna 2, 3, 4 och 5 genom genomförandeakter . Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 32.2.

    Kommissionen ska genom genomförandeakter fastställa en rapporteringsmall för de rapporter som avses i denna artikel, med beaktande av de nationella inventeringsrapporter som redan finns . Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 32.2. Fram till dess att dessa genomförandeakter antas ska operatörer och företag använda de tekniska vägledningsdokumenten och rapporteringsmallarna från OGMP 2.0 för verksamhet i tidiga, mellanliggande och senare led, enligt vad som är tillämpligt.

    Ändring 114

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 7

    Kommissionens förslag

    Ändring

    7.   För sådan mätning på anläggningsnivå som avses i punkterna  3 och 5 ska de typer av kvantifieringsteknik som används kunna avge sådana mätvärden .

    7.   För sådan mätning på anläggningsnivå som avses i punkt  3 ska godkänd utsläppskvantifieringsteknik som utvecklats av lämpliga europeiska eller internationella standardiseringsorgan användas . Fram till dess att sådana standarder har fastställts ska operatörer och företag, enligt vad som är tillämpligt, använda de tekniska vägledningsdokumenten från OGMP 2.0 och följa senaste industripraxis och bästa tillgängliga teknik för mätning av metanutsläpp.

    Ändring 115

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 8

    Kommissionens förslag

    Ändring

    8.   Vid betydande skillnader mellan de utsläpp som kvantifierats med hjälp av metoder på källnivå och de som är resultat av mätningar på anläggningsnivå ska ytterligare mätningar utföras inom samma rapporteringsperiod.

    8.   Vid betydande skillnader mellan utsläppen på källnivå och utsläppen vid mätning på anläggningsnivå ska de rapporter som avses i punkt 3 innehålla orsakerna till skillnaden. Om skillnaden inte beror på osäkerhet i den kvantifieringsteknik som används ska följande ytterligare åtgärder vidtas inom samma rapporteringsperiod:

    Ändring 116

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – stycke 8 – led a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    a)

    Om mätningen på anläggningsnivå ligger statistiskt signifikant högre än inventeringen på källnivå ska operatören inkludera dokumentation i rapporten för att bringa inventeringen på källnivå i samklang med mätningen på anläggningsnivå, och operatören ska uppdatera sin inventering på källnivå för att spegla de högre mätvärdena på anläggningsnivå.

    Ändring 117

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 8 – led b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    b)

    Om mätningen på anläggningsnivå ligger statistiskt signifikant lägre än inventeringen på källnivå ska operatören se över den lägsta detektionsgränsen för mätanordningar på anläggningsnivå för att bekräfta att den lägsta detektionsgränsen är tillräckligt låg för att detektera förväntade utsläppsnivåer från en enskild komponent. Om den lägsta detektionsgränsen inte är tillräckligt låg ska operatören inom samma kalenderår upprepa mätningen med hjälp av anordningar med tillräckligt låg lägsta detektionsgräns och jämföra resultatet med inventeringen på källnivå. Om det fastställs att den lägsta detektionsgränsen är adekvat ska operatören inkludera dokumentation i rapporten som anger orsakerna till skillnaden.

    Ändring 118

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 9

    Kommissionens förslag

    Ändring

    9.   Mätning av metanutsläpp för gasinfrastrukturen ska utföras i enlighet med lämpliga europeiska (CEN) eller internationella (ISO) standarder för kvantifiering av metanutsläpp.

    9.    Senast den … [nio månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen anta delegerade akter i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att fastställa de specifikationer som ska tillämpas på direkt mätning och kvantifiering av metanutsläpp. Dessa specifikationer ska tillämpas på begäranden om standardisering som kommissionen utfärdar vid tillämpningen av denna artikel.

    Ändring 119

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – punkt 11a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    11a.     Övervakning och rapportering ska avse faktorn för global uppvärmningspotential, som är 29,8 gånger större än för koldioxid över en hundraårsperiod och 82,5 gånger större än för koldioxid över en tjugoårsperiod  (1a) .

    Ändring 120

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Operatörer ska vidta alla åtgärder som finns tillgängliga för dem för att förhindra och minimera metanutsläpp i sin verksamhet.

    1.    Operatörer ska vidta alla lämpliga begränsningsåtgärder som finns tillgängliga för dem för att förhindra och minimera metanutsläpp i sin verksamhet.

    Ändring 121

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1a.     Senast den … [sex månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen lägga fram en rapport för parlamentet och rådet om konsekvenserna av att införa en ambitiös prestandastandard i tidiga led för metanutsläppsintensiteten med avseende på olja och gas som importeras till eller utvinns i unionen. Kommissionen ska särskilt bedöma fastställandet av en metanintensitetsstandard på högst 0,2  %.

    Ändring 122

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 1b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1b.     Innan kommissionen antar den delegerade akt som avses i punkt 1c ska den göra en konsekvensbedömning för att särskilt utvärdera följderna för både klimatet och energiförsörjningstryggheten i unionen, med full respekt för förordning (EU) 2021/1119.

    Ändring 123

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 1c (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1c.     Senast den … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen anta en delegerad akt i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att fastställa en prestandastandard enligt vad som avses i punkt 1a och införa en nivå för metanutsläppsintensiteten för de tidiga leden i sektorn, som ska uppnås senast den … [tre år efter den dag då denna förordning träder i kraft], samt en metod för att tydligt fastställa ett mått på metanutsläppsintensiteten.

    Ändring 124

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 1d (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1d.     Kommissionen ska anta delegerade akter i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att fastställa utsläppsintensitetsnivån för de mellanliggande och senare leden i sektorn.

    Ändring 125

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 1 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Senast … [ tre månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer till de behöriga myndigheterna lämna in ett program för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair), som närmare ska beskriva innehållet i de undersökningar som utförs i enlighet med kraven i denna artikel.

    Senast … [ sex månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer till de behöriga myndigheterna lämna in ett program för detektering och reparation av läckage (LDAR, Leak Detection and Repair), som närmare ska beskriva innehållet i de undersökningar och verksamheter som utförs i enlighet med kraven i denna artikel.

    Ändring 126

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1a.     Utan att det påverkar tillämpningen av förordning (EU) nr 1025/2012 ska unionen verka för att lämpliga standardiseringsorganisationer i rätt tid utvecklar europeiska standarder som innehåller de tekniska specifikationerna för undersökningar och verksamheter avseende detektering och reparation av läckage i samband med tillämpningen av denna artikel.

     

    Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning med avseende på att kräva efterlevnad av de tekniska specifikationer som avses i första stycket, uppdatera hänvisningarna till dessa europeiska standarder och fastställa tekniska specifikationer för undersökningar avseende detektering och reparation av läckage i tillämpliga fall. Fram till dess att sådana specifikationer har fastställts ska operatörer använda sådana rutiner, tekniker och processer och en sådan expertnivå som kan förväntas av en ledande tjänsteleverantör för att fullgöra skyldigheterna enligt denna artikel och ska på begäran förse behöriga myndigheter och verifieringsenheter med information om vilka standarder och metoder som används.

    Ändring 127

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 2 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Senast … [ sex månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer genomföra en undersökning av alla berörda komponenter som de ansvarar för i enlighet med det program för detektering och reparation av läckage som avses i punkt 1.

    Senast … [ nio månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska operatörer genomföra en undersökning av alla berörda komponenter som de ansvarar för i enlighet med det program för detektering och reparation av läckage som avses i punkt 1.

    Ändringar 128 och 270cp1

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 2 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Undersökningar för detektering och reparation av läckage ska därefter upprepas var tredje månad.

    Undersökningar för detektering och reparation av läckage ska därefter genomföras med följande frekvens:

    Ändring 129

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 2 – stycke 2 – led a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    a)

    En gång varannan månad för alla komponenter över jord med användning av detekteringsanordningar med den lägsta detektionsgräns som avses i punkt 3 a.

    Ändring 130

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 2 – stycke 2 – led b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    b)

    En gång var fjärde månad för alla komponenter över jord med användning av detekteringsanordningar med den lägsta detektionsgräns som avses i punkt 3 b.

    Ändring 131

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 2 – stycke 2 – led c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    c)

    En gång var femte månad, eller enligt de frekvensnivåer som anges i del 1 i bilaga I, för alla komponenter under jord med användning av detekteringsanordningar med den lägsta detektionsgräns som avses i punkt 3c.

    Ändring 132

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   När operatörer genomför undersökningar ska de använda anordningar som gör det möjligt att detektera metanförlust från komponenter på minst 500 ppm.

    3.   När operatörer genomför undersökningar ska de använda detekteringsanordningar med en lägsta detektionsgräns enligt följande:

    Ändring 133

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 3 – led a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    a)

    17 gram metan per timme vid standardtemperatur och standardtryck; undersökningen ska utföras vid varje enskild potentiell utsläppskälla.

    Ändring 134

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 3 – led b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    b)

    50 ppm metan i volym eller 1 gram per timme; undersökningen ska utföras vid kontakt med varje enskild potentiell utsläppskälla för komponenter över jord.

    Ändring 135

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 3 – led c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    c)

    500 ppm eller 5 gram metan per timme för komponenter under jord.

    Ändring 136

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Operatörer ska reparera eller byta alla komponenter som konstateras släppa ut 500 ppm metan eller mer .

    Operatörer ska reparera eller byta alla komponenter som konstateras läcka metan.

    Ändring 137

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Den reparation eller det byte av komponenter som avses i första stycket ska ske omedelbart efter detektering, eller så snart som möjligt därefter men senast fem dagar efter detektering om operatören kan påvisa att beaktande av säkerhetsaspekter eller tekniska aspekter inte gör det möjligt att vidta omedelbara åtgärder och förutsatt att operatören utarbetar en reparations- och övervakningsplan.

    Den reparation eller det byte av komponenter som avses i denna punkt ska ske omedelbart efter detektering, eller så snart som möjligt för ett första försök men senast fem dagar efter detektering. Reparationer eller byten enligt denna punkt ska göras med användning av de senaste tekniker och material som ger långsiktigt skydd mot framtida läckage.

     

    Om operatören kan påvisa att sådan reparation som avses i denna punkt inte kan göras med framgång eller inte är möjlig inom fem dagar på grund av tekniska aspekter ska operatören förse de behöriga myndigheterna med belägg för förseningen och utarbeta en reparations- och övervakningsplan senast fem dagar efter detektering . Den reparations- och övervakningsplan som avses i detta stycke ska utformas så att det påträffade läckaget repareras inom 30 dagar efter detektering.

    Ändring 138

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Beaktanden av säkerhetsaspekter och tekniska aspekter som inte gör det möjligt att vidta omedelbara åtgärder, i enlighet med andra stycket, ska begränsas till beaktande av säkerheten för personal och människor i närheten, effekter på miljön, metanförlustens koncentration, komponentens tillgänglighet och tillgång till en ersättningskomponent. Beaktande av effekter på miljön kan inbegripa situationer där en reparation skulle kunna innebära högre nivåer av metanutsläpp än vad avsaknaden av en reparation skulle innebära.

    Beaktanden av säkerhetsaspekter och tekniska aspekter enligt andra och tredje styckena ska begränsas till

    Ändring 139

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 3 – led a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    a)

    säkerheten för personal och andra människor i närheten av den upptäckta läckan,

    Ändring 140

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 3 – led b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    b)

    eventuella negativa miljökonsekvenser av att vidta åtgärder om det kan påvisas att dessa konsekvenser skulle vara större än miljövinsterna med att vidta åtgärder, t.ex. om reparation skulle leda till högre sammanlagd nivå på metanutsläppen än utebliven reparation,

    Ändring 141

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 3 – led c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    c)

    en komponents tillgänglighet, inklusive eventuella tillstånd för att få tillgång till den, och

    Ändring 142

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 3 – led d (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    d)

    bristande tillgång på nödvändiga reservdelar för att reparera den komponent eller de komponenter som krävs för bytet.

    Ändring 143

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Om ett stopp av systemet krävs innan reparationen eller bytet kan utföras ska operatörer minimera läckaget inom en dag från detekteringen och reparera läckaget senast i slutet av nästa planerade stopp av systemet eller inom ett år, beroende på vad som inträffar först.

    Om det, på grund av att ett eller flera av villkoren i leden a–d äger tillämpning, krävs ett stopp av systemet innan reparationen eller bytet kan utföras ska operatörer minimera läckaget inom en dag från detekteringen och reparera läckaget senast i slutet av nästa planerade stopp av systemet eller inom ett år, beroende på vad som inträffar först.

    Ändring 144

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 4 – stycke 4a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Operatörer ska upprätta, sköta och för de behöriga myndigheterna fullt ut tillgängliggöra ett register över alla beslut om att skjuta upp reparation i enlighet med denna artikel, inklusive alla nödvändiga belägg som motiverar varje beslut samt tillhörande reparations- och övervakningsplaner. Operatörer ska föra in den informationen i registret utan dröjsmål. De behöriga myndigheterna får begära att operatören ändrar reparationsplanen med hänsyn till kraven i denna förordning.

    Ändring 145

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 5 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Genom undantag från punkt 2 ska operatörer undersöka komponenter som konstaterats släppa ut minst 500 ppm metan under någon av de tidigare undersökningarna så snart som möjlig t efter det att den reparation som avses i punkt 4 genomförts, och senast 15  dagar därefter, för att säkerställa att reparationen var lyckad.

    Genom undantag från punkt 2 ska operatörer efterhandsreparera undersökningskomponenter som konstaterats läcka metan omedelbart efter det att den reparation som avses i punkt 4 genomförts, och senast 30  dagar därefter, för att säkerställa att reparationen var lyckad.

    Ändring 146

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 5 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Genom undantag från punkt 2 ska operatörer undersöka komponenter som har konstaterats släppa ut mindre än 500 ppm metan senast tre månader efter det att utsläppet detekterats i syfte att kontrollera om metanförlustens omfattning har förändrats.

    utgår

    Ändring 147

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 5 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Om en högre risk vad gäller säkerhet eller metanförluster identifieras får de behöriga myndigheterna rekommendera att undersökningar av den berörda komponenten ska ske oftare.

    utgår

    Ändring 148

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 6 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Utan att det påverkar de rapporteringsskyldigheter som avses i punkt 7 ska operatörer registrera alla identifierade läckage, oavsett storlek, och kontinuerligt undersöka dem för att säkerställa att de repareras i enlighet med punkt 4.

    Utan att det påverkar de rapporteringsskyldigheter som avses i punkt 7 ska operatörer registrera alla identifierade läckage, oavsett storlek, och regelbundet undersöka dem och säkerställa att de repareras i enlighet med punkt 4.

    Ändring 149

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 7 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Inom en månad från varje undersökning ska operatörer lämna in en rapport med undersökningsresultaten och en reparations- och övervakningsplan till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där de berörda tillgångarna finns. Rapporten ska innehålla åtminstone de uppgifter som fastställs i bilaga I.

    Operatörer ska varje år lämna in en rapport med en sammanfattning av resultaten av alla slutförda undersökningar samt alla tillhörande reparations- och övervakningsplaner under det föregående året till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där de berörda tillgångarna finns. Rapporten ska innehålla åtminstone de uppgifter som fastställs i bilaga I.

    Ändring 150

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 7 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    De behöriga myndigheterna får begära att operatören ändrar rapporten eller reparation- och övervakningsplanen med hänsyn till kraven i denna förordning.

    utgår

    Ändring 151

    Förslag till förordning

    Artikel 14 – punkt 9

    Kommissionens förslag

    Ändring

    9.   Medlemsstaterna ska säkerställa att certifiering, ackrediteringssystem eller motsvarande kvalificeringssystem, inbegripet lämpliga utbildningsprogram, finns tillgängliga för tjänsteleverantörer i fråga om undersökningarna.

    9.   Medlemsstaterna ska säkerställa att certifiering, ackrediteringssystem eller motsvarande kvalificeringssystem, inbegripet lämpliga utbildningsprogram, finns tillgängliga för tjänsteleverantörer och operatörer i fråga om undersökningarna.

    Ändring 152

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Ventilering ska endast vara tillåtet i följande situationer:

    2.   Ventilering och fackling ska vara tillåtet endast i följande situationer:

    Ändring 153

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    Vid nödsituationer eller funktionsfel.

    a)

    (Berör inte den svenska versionen.)

    Ändring 154

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändring

    b)

    Om det är oundvikligt och absolut nödvändigt för komponenternas eller utrustningens drift, reparation, underhåll eller testning och om det omfattas av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 16.

    utgår

    Ändring 155

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Ventilering e nligt punkt 2 b ska omfatta följande särskilda situationer där ventilering inte fullt ut kan undvikas:

    3.    Utöver det som anges i punkt 2 a ska ventilering och fackling vara tillåtet endast i följande särskilda situationer där ventilering eller fackling, beroende på vilket som är tillämpligt, inte fullt ut kan undvikas eller där det är nödvändigt av säkerhetsskäl :

    Ändring 156

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    Vid särskilda komponenters normala drift, förutsatt att utrustningen uppfyller alla angivna standarder för utrustning och att den underhålls korrekt och inspekteras regelbundet för att minimera metanförluster.

    a)

    Vid normal drift av pneumatiska anordningar och pumpar, torrgastätningar, kompressorer, lagringstankar med atmosfärstryck eller andra komponenter som är avsedda för ventilering , förutsatt att utrustningen uppfyller alla angivna standarder för utrustning som fastställts i enlighet med punkt 5b och att den underhålls korrekt och inspekteras regelbundet för att minimera metanförluster.

    Ändring 157

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändring

    c)

    Vid mätning eller provtagning av en lagringstank eller ett annat lågtryckskärl.

    c)

    Vid mätning eller provtagning av en lagringstank eller ett annat lågtryckskärl , förutsatt att tanken eller kärlet uppfyller de standarder som fastställts i enlighet med punkt 5b .

    Ändring 158

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändring

    d)

    Vid tömning av vätska från en lagringstank eller ett annat lågtryckskärl till ett transportfordon i överensstämmelse med tillämpliga standarder.

    d)

    Vid tömning av vätska från en lagringstank eller ett annat lågtryckskärl till ett transportfordon i överensstämmelse med tillämpliga standarder , förutsatt att tanken eller kärlet uppfyller de standarder som fastställts i enlighet med punkt 5b .

    Ändring 159

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 3 – led e

    Kommissionens förslag

    Ändring

    e)

    Vid reparation eller underhåll, inbegripet med utrustning för olika typer av trycksänkning i syfte att utföra reparation och underhåll.

    e)

    Vid reparation, underhåll, testförfaranden och avveckling , inbegripet med utrustning för olika typer av trycksänkning i syfte att utföra reparation och underhåll.

    Ändring 160

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4.   Om ventilering i enlighet med punkterna  2 och 3 är tillåten ska operatörer endast utföra ventilering om fackling inte är tekniskt genomförbart eller om det kan utgöra en risk för verksamhetens eller personalens säkerhet. I sådana situationer ska operatörer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 16, påvisa behovet av att välja ventilering i stället för fackling för de behöriga myndigheterna.

    4.   Om ventilering i enlighet med punkt  2 är tillåten ska operatörer endast utföra ventilering om fackling inte är tekniskt genomförbart på grund av bristande antändlighet eller oförmåga att hålla lågan brinnande, av säkerhetshänsyn eller när begränsningsåtgärdernas miljö- eller klimatkonsekvenser är större än nyttan eller när det kan utgöra en risk för verksamhetens eller personalens säkerhet. I sådana situationer ska operatörer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 16, påvisa behovet av att välja ventilering i stället för fackling för de behöriga myndigheterna.

    Ändring 161

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 4a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    4a.     Om utsläppsfri utrustning finns tillgänglig som alternativ till ventileringsutrustningen ska den ersätta den utrustningen senast den 31 december 2026, förutsatt att den utsläppsfria utrustningen uppfyller de standarder som fastställts i enlighet med punkt 5b.

    Ändring 162

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5.   Det ska vara tillåtet att utföra fackling endast om det varken är möjligt att återföra metanet, använda det på plats eller bjuda ut det på en marknad av någon annan anledning än ekonomiska överväganden. I sådana situationer ska operatörer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 16, påvisa behovet av att välja fackling i stället för återföring, användning på plats eller utbjudande på en marknad av metanet för de behöriga myndigheterna.

    5.    Utöver de villkor som anges i punkt 2 ska det vara tillåtet att utföra fackling endast om det varken är möjligt att återföra metanet, använda det på plats , utföra gasbehandling eller bjuda ut metanet på en marknad av någon annan anledning än ekonomiska överväganden. I sådana situationer ska operatörer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 16, påvisa behovet av att välja fackling i stället för återföring, användning på plats eller utbjudande på en marknad av metanet för de behöriga myndigheterna.

    Ändring 163

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 5a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    5a.     När en anläggning byggs, helt eller delvis byts ut eller renoveras ska operatörerna endast använda pneumatiska kontroller och pumpar med nollutsläpp på den anläggningen.

    Ändring 164

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 5b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    5b.     Senast … [24 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen anta delegerade akter i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att införliva och fastställa tillämpligheten av tekniska standarder för utrustning för ventilering och fackling och utrustning med nollutsläpp. Kommissionen ska ges befogenhet att se över sådana delegerade akter i linje med den tekniska utvecklingen.

    Ändring 165

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 5c (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    5c.     Om genomförandet av denna artikel kräver ett tillstånd eller något annat administrativt godkännande från berörda myndigheter eller om bristen på tillgänglig utrustning för ventilering eller fackling orsakar en exceptionell försening av de åtgärder som krävs för genomförandet, ska operatörerna förse de behöriga myndigheterna med en detaljerad tidsplan för genomförandet. Operatörerna ska utan dröjsmål gå vidare med genomförandet. De behöriga myndigheterna får begära ändringar av tidsplanen.

    Ändring 166

    Förslag till förordning

    Artikel 16 – punkt 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    orsakas av en nödsituation eller ett funktionsfel,

    a)

    orsakas av en nödsituation, ett funktionsfel, eller

    Ändring 167

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.    Om en anläggning byggs, ersätts eller renoveras, eller om nya facklingsskorstenar eller andra förbränningsanordningar installeras, ska operatörer endast installera förbränningsanordningar med självantändning eller ständig tändlåga och en fullständig eliminering (DRE, Destruction Removal Efficiency) av kolväten.

    1.   Operatörer ska installera alla facklingsskorstenar som använder förbränningsanordningar med självantändning eller ständig tändlåga och minst 99 % destruktions- och avlägsnandeeffektivitet för kolväten senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] .

    Ändring 168

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.     Operatörer ska säkerställa att alla facklingsskorstenar eller andra förbränningsanordningar uppfyller kraven i punkt 1 senast … [tolv månader efter den dag då denna förordning träder i kraft].

    utgår

    Ändring 169

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Operatörer ska utföra veckovisa inspektioner av facklingsskorstenar i enlighet med de uppgifter som fastställs i bilaga III.

    3.   Operatörer ska utföra veckovisa inspektioner av facklingsskorstenar i enlighet med de uppgifter som fastställs i bilaga III. Som ett alternativ till veckovisa inspektioner av en facklingsskorsten får operatörer använda anordningar för fjärrövervakning eller automatisk kontinuerlig övervakning, om de godkänts av de behöriga myndigheterna, för att samla in de observationer av facklingsskorstenen som avses i tredje stycket leden i) och ii) i bilaga III. Om oriktigheter upptäcks ska operatörerna undersöka orsaken till oriktigheten och åtgärda den inom sex timmar eller, vid dåligt väder eller andra extrema förhållanden, inom 24 timmar.

    Ändring 170

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Senast … [tolv månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska medlemsstaterna upprätta och offentliggöra en inventering av alla inaktiva brunnar på sitt territorium eller inom sin jurisdiktion, inbegripet minst de uppgifter som fastställs i bilaga IV.

    1.   Senast … [sex månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska medlemsstaterna upprätta och offentliggöra en inventering av alla inaktiva brunnar och permanent igenpluggade och övergivna brunnar på sitt territorium eller inom sin jurisdiktion, inbegripet minst de uppgifter som fastställs i bilaga IV.

    Ändring 171

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.     Senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska utrustning för mätning av metanutsläpp installeras på alla inaktiva brunnar.

    utgår

    Ändring 172

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    3.   Rapporter med de mätningar som avses i punkt  2 ska lämnas in till de behöriga myndigheterna senast … [ 24  månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 30 mars varje år därefter och ska avse det senaste tillgängliga kalenderåret. Före inlämning till behöriga myndigheter ska de rapporter som anges i denna punkt bedömas av en verifieringsenhet och innehålla ett verifieringsutlåtande som utfärdats enligt artiklarna 8 och 9.

    3.   Rapporter med information om kvantifiering av metanutsläpp i luft och vatten, i tillämpliga fall, från alla brunnar som avses i punkt 1 ska lämnas in till de behöriga myndigheterna senast … [ 18  månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och senast den 30 mars varje år därefter och ska avse det senaste tillgängliga kalenderåret.

     

    När de behöriga myndigheterna får tillförlitliga bevis för att det inte finns några metanutsläpp från permanent igenpluggade och övergivna brunnar inom de senaste fem åren ska den rapporteringsskyldighet som föreskrivs i denna punkt inte gälla för dessa brunnar.

     

    Före inlämning till behöriga myndigheter ska de rapporter som anges i denna punkt bedömas av en verifieringsenhet och innehålla ett verifieringsutlåtande som utfärdats enligt artiklarna 8 och 9.

    Ändring 173

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4.   De behöriga myndigheterna ska offentliggöra de rapporter som avses i denna artikel och lämna in dem till kommissionen, inom tre månader från operatörers inlämning och i enlighet med artikel 5.4.

    4.   De behöriga myndigheterna ska offentliggöra de rapporter som avses i denna artikel och lämna in dem till kommissionen, inom tre månader från inlämning och i enlighet med artikel 5.4.

    Ändring 174

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5.   Medlemsstaterna ska ansvara för att de skyldigheter som fastställs i punkterna  2 och 3 fullgörs, med undantag för om en ansvarig part kan identifieras i vilket fall den parten ska bära ansvaret.

    5.   Medlemsstaterna ska ansvara för att de skyldigheter som fastställs i punkt  2 fullgörs, med undantag för om en ansvarig part kan identifieras i vilket fall den parten ska bära ansvaret.

    Ändring 175

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 6 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Medlemsstaterna ska utarbeta och genomföra en begränsningsplan för att sanera, återställa och permanent plugga igen inaktiva brunnar som ligger inom deras territorium.

    Senast … [12 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] ska medlemsstaterna eller den ansvariga parten utarbeta en begränsningsplan för att sanera, återställa och permanent plugga igen inaktiva brunnar som ligger inom deras territorium och genomföra den senast … [24 månader från och med den dag då denna förordning träder i kraft] .

    Ändring 176

    Förslag till förordning

    Artikel 18 – punkt 6a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    6a.     Vid identifieringen av inaktiva, permanent igenpluggade och övergivna brunnar ska medlemsstaterna genomföra en robust och objektiv bedömning baserad på de mest aktuella vetenskapliga rönen, inbegripet data från det internationella observatoriet för metanutsläpp, IMEO.

    Ändring 177

    Förslag till förordning

    Artikel 19 – punkt 2 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändring

    c)

    Metanutsläpp som sker under verksamhet efter gruvbrytning.

    c)

    Metanutsläpp som sker under verksamhet efter gruvbrytning och inom gruvområdet .

    Ändring 178

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   För underjordiska kolgruvor ska gruvoperatörer genomföra kontinuerliga mätningar av utsläpp av metan i ventilationsluft och kvantifiering av alla ventilationsschakt som för ut luft och som gruvoperatören använder , med hjälp av en apparat med en känslighetströskel för metankoncentration på minst 100 ppm . De ska även utföra mätningar baserade på prover varje månad.

    1.   För underjordiska kolgruvor ska gruvoperatörer genomföra kontinuerliga mätningar och kvantifiering av direkta utsläpp av metan på källnivå i alla ventilationsschakt som för ut luft . Gruvoperatörer ska till de behöriga myndigheterna rapportera metanutsläpp per ventilationsschakt per år uttryckt i kiloton (kt) metan , med hjälp av utrustning och metoder som leder till en mätnoggrannhet med en tolerans på 0,5  kt/år metan eller 5 % av den rapporterade mängden . De ska även utföra mätningar baserade på prover varje månad.

    Ändring 179

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Operatörer av dräneringsstationer ska kontinuerligt mäta den metanvolym som ventileras och facklas, oberoende av skälen för sådan ventilering och fackling.

    2.   Operatörer av dräneringsstationer ska kontinuerligt på källnivå mäta de direkta utsläppen och kvantifiera de totala mängderna metan som ventileras och facklas, oberoende av skälen för sådan ventilering och fackling.

    Ändring 180

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 4 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    När det gäller den kontinuerliga mätning som avses i punkterna 1 och 2, om en del av mätningsutrustningen inte är i drift under en period, får avläsningar som gjorts under perioder då utrustningen var i drift användas för att göra uppskattningar av data i proportion till den period då utrustningen inte var i drift.

    När det gäller den kontinuerliga direkta mätning och kvantifiering på källnivå som avses i punkterna 1 och 2, om en del av mätningsutrustningen inte är i drift under en period, får avläsningar som gjorts under perioder då utrustningen var i drift användas för att göra uppskattningar av data i proportion till den period då utrustningen inte var i drift.

    Ändring 181

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 4 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Den utrustning som används för den kontinuerliga mätning som avses i punkterna 1 och 2 ska vara i drift under mer än 90 % av den tid för vilken den används för att övervaka ett utsläpp, utan tiden för driftavbrott för omkalibrering medräknad.

    Den utrustning som används för den kontinuerliga direkta mätning och kvantifiering på källnivå som avses i punkterna 1 och 2 ska vara i drift under mer än 90 % av den tid för vilken den används för att övervaka ett utsläpp, utan tiden för driftavbrott för omkalibrering medräknad.

    Ändring 182

    Förslag till förordning

    Artikel 20 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5.   Gruvoperatörer ska uppskatta utsläpp efter gruvbrytning av kol med hjälp av utsläppsfaktorer för sådana utsläpp, som ska uppdateras varje år, med grund i fyndighetsspecifika kolprover och i enlighet med lämpliga vetenskapliga standarder.

    5.    I förekommande fall ska gruvoperatörer uppskatta utsläpp efter gruvbrytning av kol med hjälp av utsläppsfaktorer för sådana utsläpp, som ska uppdateras varje år, med grund i fyndighetsspecifika kolprover och i enlighet med lämpliga vetenskapliga standarder.

    Ändring 183

    Förslag till förordning

    Artikel 22 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Från och med den [1 januari 2025] ska det vara förbjudet att utföra ventilering och fackling av metan från dräneringsstationer , förutom vid nödsituationer , funktionsfel eller om det är oundvikligt och absolut nödvändigt för underhåll. I sådana fall ska operatörer av dräneringsstationer endast utföra ventilering om fackling inte är tekniskt genomförbart eller om det kan utgöra en risk för verksamhetens eller personalens säkerhet. I sådana situationer ska operatörer av dräneringsstationer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 23, påvisa behovet av att välja ventilering i stället för fackling för de behöriga myndigheterna.

    1.   Från och med den 1 januari 2025 ska det vara förbjudet att utföra fackling med en destruktions- och avlägsnandeeffektivitet för kolväten som är mindre än 99 % av metan från dräneringssystem , förutom vid nödsituationer eller om det är oundvikligt och absolut nödvändigt för underhåll. I sådana fall ska operatörer av dräneringsstationer endast utföra ventilering om fackling inte är tekniskt genomförbart eller om det kan utgöra en risk för verksamhetens eller personalens säkerhet. I sådana situationer ska operatörer av dräneringsstationer, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 23, påvisa behovet av att välja ventilering i stället för fackling för de behöriga myndigheterna.

    Ändring 184

    Förslag till förordning

    Artikel 22 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Från och med den 1 januari 2027 ska det vara förbjudet att utföra ventilering av metan genom ventilationsschakt i kolgruvor som släpper ut mer än 0,5  ton metan/kiloton brutet kol, med undantag för kokskolgruvor.

    2.   Från och med den 1 januari 2027 ska det vara förbjudet att utföra ventilering av metan genom ventilationsschakt i kolgruvor som släpper ut mer än fem  ton metan/kiloton brutet kol, med undantag för kokskolgruvor , utom om det skulle utgöra ett direkt hot mot hälsan och livet för gruvarbetarna och om det skulle öka säkerhetsrisken på arbetsplatsen i gruvanläggningarna .

     

    Från och med den 1 januari 2031 ska det vara förbjudet att utföra ventilering av metan genom ventilationsschakt i kolgruvor som släpper ut mer än tre ton metan/kiloton brutet kol, med undantag för kokskolgruvor.

     

    Dessa tröskelvärden ska tillämpas per år per gruva och operatör, om en enhet driver flera gruvor.

    Ändring 185

    Förslag till förordning

    Artikel 22 – punkt 3a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a.     Om medlemsstaterna avser att införa ett särskilt incitamentssystem för att minska metanutsläppen får de använda de sanktioner eller böter som avses i artikel 30 som ett instrument för att garantera att operatörer av befintliga gruvor uppfyller skyldigheterna i punkterna 1 och 2 i denna artikel.

    Ändring 186

    Förslag till förordning

    Artikel 23 – punkt 1 – stycke 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Från och med den [1 januari 2025] ska operatörer av dräneringsstationer meddela de behöriga myndigheterna om all ventilering och fackling som

    Från och med den 1 januari 2025 ska operatörer av dräneringsstationer meddela de behöriga myndigheterna om all ventilering och fackling med en destruktions- och avlägsnandeeffektivitet på mindre än 99 %.

    Ändring 187

    Förslag till förordning

    Artikel 23 – punkt 1 – stycke 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    orsakas av en nödsituation eller ett funktionsfel ,

    a)

    orsakas av en nödsituation,

    Ändring 188

    Förslag till förordning

    Artikel 24 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Detta avsnitt gäller följande metanutsläpp från övergivna och stängda underjordiska kolgruvor där kol inte längre produceras:

    Detta avsnitt gäller följande metanutsläpp från stängda och övergivna samt stängda underjordiska kolgruvor där kol inte längre produceras:

    Ändring 189

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Senast … [tolv månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska medlemsstater upprätta och offentliggöra en inventering av alla stängda och övergivna kolgruvor inom sitt territorium eller inom sin jurisdiktion, i enlighet med den metod och inbegripet minst de uppgifter som fastställs i del 1 i bilaga VII.

    1.   Senast … [tolv månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska medlemsstater upprätta och offentliggöra en inventering av alla underjordiska och övergivna kolgruvor inom sitt territorium eller inom sin jurisdiktion, i enlighet med den metod och inbegripet minst de uppgifter som fastställs i del 1 i bilaga VII.

    Ändring 190

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    1a.     Vid identifieringen av stängda gruvor och övergivna kolgruvor ska medlemsstaterna genomföra en robust och objektiv bedömning baserad på de mest aktuella vetenskapliga rönen, inbegripet, om tillgängligt, data från det internationella observatoriet för metanutsläpp, IMEO.

    Ändring 191

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 2 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Mätningar av metankoncentration vid alla de punkter som finns förtecknade i del 1 vi i bilaga VII och som har konstaterats släppa ut metan ska utföras i enlighet med lämpliga vetenskapliga standarder och minst varje timme.

    utgår

    Ändring 192

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 2 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Från och med … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft], ska mätutrustning installeras på alla de punkter som finns förtecknade i del 1 punkt v i bilaga VII för stängda eller övergivna kolgruvor i vilka verksamheten har upphört sedan … [50 år före den dag då denna förordning träder i kraft] .

    Från och med … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft], ska mätutrustning installeras på alla de punkter som finns förtecknade i del 1 punkt v i bilaga VII som konstaterades släppa ut mer än 0,5 ton metan per år baserat på inventeringen i punkt 1 i denna artikel för stängda eller övergivna kolgruvor.

    Ändring 193

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 2 – stycke 2a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Utrustningen ska utföra direkta mätningar eller kvantifieringar på källnivå i enlighet med lämpliga vetenskapliga standarder och om möjligt varje timme och av tillräcklig kvalitet för att möjliggöra en representativ beräkning av de årliga metanutsläppen vid alla de punkter som finns förtecknade i del 1 punkt v i bilaga VII och som har konstaterats släppa ut metan.

    Ändring 194

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 2 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Den mätningsutrustning som ska användas för de mätningar som avses i punkt 2 ska ha en känslighetströskel på minst 10 000  ppm.

    utgår

    Ändring 195

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 2a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2a.     Om det observerade årliga metanutsläppet från en punkt som förtecknas i del 1 punkt v i bilaga VII understiger 1 ton metan under sex på varandra följande år i fråga om översvämmade gruvor eller tolv på varandra följande år när det gäller torra gruvor, ska ingen ytterligare övervakning och rapportering göras för den specifika punkten.

    Ändring 196

    Förslag till förordning

    Artikel 25 – punkt 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4.   Gruvoperatörer ska ansvara för de krav som avser stängda gruvor i punkterna 2 och 3. Medlemsstater ska ansvara för de krav som avser övergivna gruvor i punkterna 2 och 3.

    4.   Gruvoperatörer , operatörer av tillgångar eller medlemsstater ska ansvara för de krav som avser stängda gruvor i punkterna 2 och 3. Medlemsstater ska ansvara för de krav som avser övergivna gruvor i punkterna 2 och 3.

    Ändring 197

    Förslag till förordning

    Artikel 26 – punkt 1 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    På grundval av den inventering som avses i artikel 25 ska medlemsstaterna utarbeta och genomföra en begränsningsplan för att ta itu med metanutsläpp från övergivna kolgruvor.

    På grundval av den inventering som avses i artikel 25 ska medlemsstaterna utarbeta och genomföra en begränsningsplan för att ta itu med metanutsläpp från stängda och övergivna underjordiska kolgruvor.

    Ändring 198

    Förslag till förordning

    Artikel 26 – punkt 1 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Begränsningsplanen ska lämnas in till de behöriga myndigheterna senast … [ 36  månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och inbegripa minst de uppgifter som fastställs i del 4 i bilaga VII.

    Begränsningsplanen ska lämnas in till de behöriga myndigheterna senast … [ 18  månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och inbegripa minst de uppgifter som fastställs i del 4 i bilaga VII. Medlemsstaterna ska genomföra den senast … [2 år efter den dag då denna förordning träder i kraft].

    Ändring 199

    Förslag till förordning

    Artikel 26 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Från och med den 1 januari 2030 ska det vara förbjudet att utföra ventilering och fackling från utrustning som avses i artikel 25.2, såvida inte detta är tekniskt ogenomförbart eller utgör en risk för verksamhetens eller personalens säkerhet. I sådana situationer ska gruvoperatörer eller medlemsstater, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 25, påvisa behovet av att välja ventilering eller fackling i stället för användning eller begränsning.

    2.   Från och med den 1 januari 2030 ska det vara förbjudet att utföra ventilering och fackling från utrustning som avses i artikel 25.2, såvida inte detta är tekniskt ogenomförbart eller utgör en risk för miljön, eller människors, inbegripet personalens, säkerhet eller folkhälsan . I sådana situationer ska gruvoperatörer eller medlemsstater, som en del av de rapporteringsskyldigheter som fastställs i artikel 25, påvisa behovet av att välja ventilering eller fackling i stället för användning eller begränsning.

    Ändring 200

    Förslag till förordning

    Artikel 26 – punkt 2a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2a.     För stängda kolgruvor:

     

    a)

    Infångning av metan genom avgasning ska vara möjlig.

     

    b)

    Användning av säkerhetsrelevanta avgasningsanordningar, t.ex. fläktkåpor (Protegohaube), kan fortsätta.

     

    c)

    Användningen av gruvgas som energiresurs ska inte påverkas av tillämpningsområdet för denna förordning.

     

    d)

    Uppdämning av gruvvatten för att minska metanutsläppen ska vara tillåten enligt denna förordning.

    Ändring 201

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 1 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Kommissionen ska bemyndigas att anta delegerade akter i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att göra ändringar av eller tillägg till den information som importörer ska tillhandahålla.

    Kommissionen ska senast den 31 december 2025 anta en delegerad akt i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning genom att göra ändringar av eller tillägg till den information som importörer ska tillhandahålla.

    Ändring 202

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2a.     Från och med den 1 januari 2026 ska importörer av kol, olja och gas visa att exportörer av kol, olja och gas till unionen uppfyller kraven för mätning, övervakning, rapportering och verifiering, detektering och reparation av läckage och ventilering och fackling som fastställs i kapitel 3 och 4 i denna förordning eller på annat sätt uppfyller kraven för undantag som föreskrivs i punkt 2b i denna artikel.

    Ändring 203

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2b.     Importörer som visar att åtgärder har vidtagits vilka bedöms vara jämförbara i fråga om ändamålsenlighet eller ger garantier om ursprung från länder som anses ha likvärdiga regler ska vara föremål för ett undantag från punkt 2a, i enlighet med punkt 2c.

    Ändring 204

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2c (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2c.     När importörer begär ett undantag som föreskrivs i punkt 2b ska de meddela kommissionen och tillhandahålla all nödvändig information. Kommissionen ska bedöma om ett undantag är tillämpligt med hänsyn till

     

    a)

    åtgärdernas eller regelkravens ändamålsenlighet jämfört med de som gäller inom unionen,

     

    b)

    riktigheten i de uppgifter som tillhandahålls av importörer och

     

    c)

    sanktioner för bristande efterlevnad och effektivitet i verkställandet i de relevanta jurisdiktioner där likvärdiga regler eftersöks.

    Ändring 205

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2d (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2d.     Kommissionen ska anta en delegerad akt senast den 31 december 2025 i enlighet med artikel 31 för att komplettera denna förordning med både formerna och förfarandena för importörer som begär ett undantag enligt 2c och de specifika kraven för att visa en jämförbar nivå av ändamålsenlighet och likvärdiga regler, inbegripet fastställande av den nödvändiga roll som det internationella observatoriet för metanutsläpp (IMEO) spelar för att säkerställa kvalitetskontroll enligt punkt 2b.

    Ändring 206

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2e (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2e.     Medlemsstaterna ska säkerställa att importörer som släpper ut kol, olja och gas på marknaden uppfyller kraven i denna artikel inom sitt territorium. Medlemsstaterna ska fastställa progressiva sanktioner för överträdelser, inbegripet tillfälligt upphävande av tillstånd att släppa ut olja, gas och kol på marknaden i enlighet med artikel 30, med hänsyn till behovet av att effektivt avskräcka från att begå överträdelser.

    Ändring 207

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 2f (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    2f.     Om importörerna underlåter att lämna den information som avses i punkterna 1, 2a och 2b, men kan visa för de behöriga myndigheterna i de importerande medlemsstaterna att alla rimliga ansträngningar har gjorts för att inhämta sådan information, får medlemsstaterna överväga att minska eller avstå från att ålägga importörer sådana sanktioner som avses i punkt 2e.

    Ändring 208

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Senast den 31 december 2025, eller tidigare om kommissionen anser att tillräckliga belägg finns tillgängliga, ska kommissionen undersöka tillämpningen av denna artikel , med hänsyn till särskilt följande:

    Senast den 31 december 2025, eller tidigare om kommissionen anser att tillräckliga belägg finns tillgängliga, ska kommissionen föreslå ändringar av denna förordning för att skärpa de krav som gäller för importörer i syfte att genomföra prestandanormer i tidiga led för metanutsläpp på all import av fossil gas och olja som motsvarar den metanutsläppsintensitet som avses i artikel  13 och en motsvarande standard för kolimport.

    Ändring 209

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    Rapportering av tillgängliga data om metanutsläpp som samlats in inom ramen för det verktyg för global övervakning av metanutsläpp som avses i artikel 29.

    utgår

    Ändring 210

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 1 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändring

    b)

    Analys av data om metanutsläpp från det internationella observatoriet för metanutsläpp (IMEO).

    utgår

    Ändring 211

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 1 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändring

    c)

    Information om åtgärder för övervakning, rapportering, verifiering och begränsning i fråga om operatörer som finns utanför unionen och från vilka energi importeras till unionen.

    utgår

    Ändring 212

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 1 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändring

    d)

    Inverkan på försörjningstryggheten och de lika villkoren vid möjliga ytterligare skyldigheter, inbegripet obligatoriska åtgärder såsom standarder eller mål för metanutsläpp , med separat beaktande av sektorerna för olja, gas och kol.

    d)

    När kommissionen föreslår ändringar av denna förordning enligt vad som avses i första stycket ska den särskilt bedöma inverkan på klimatet, försörjningstryggheten i unionen och de lika villkoren vid möjliga ytterligare skyldigheter, inbegripet obligatoriska åtgärder såsom standarder eller mål för metanutsläpp . Kommissionen får också beakta sektorerna för olja, gas och kol separat .

    Ändring 213

    Förslag till förordning

    Artikel 27 – punkt 3 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Kommissionen ska, när så är lämpligt och på grundval av de belägg som krävs för att säkerställa full överensstämmelse med unionens tillämpliga internationella skyldigheter, föreslå ändringar av denna förordning för att stärka de krav som är tillämpliga på importörer i syfte att säkerställa en jämförbar nivå av ändamålsenlighet vad gäller mätning, rapportering och verifiering och begränsning av metanutsläpp från energisektorn .

    Kommissionen ska, när så är lämpligt och på grundval av de belägg som krävs för att säkerställa full överensstämmelse med unionens tillämpliga internationella skyldigheter, inbegripet dess långsiktiga temperaturmål som föreskrivs i artikel 2.1 a i Parisavtalet, föreslå ändringar av denna artikel i enlighet med artikel 33 för att stärka de krav som är tillämpliga på importörer .

    Ändring 214

    Förslag till förordning

    Artikel 28 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen inrätta och förvalta en öppenhetsdatabas för metanutsläpp som innehåller de data som lämnats in till den i enlighet med artikel 27 och artiklarna 12.11, 16.3, 18.4, 20.7, 23.2 och 25.5.

    1.   Senast … [18 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] ska kommissionen inrätta och förvalta en öppenhetsdatabas för metanutsläpp , som är organiserad efter länder, företag och de mängder gas, kol och olja som importeras, som innehåller de data som lämnats in till den i enlighet med artikel 27 och artiklarna 12.11, 16.3, 18.4, 20.7, 23.2 och 25.5.

    Ändring 215

    Förslag till förordning

    Artikel 28 – punkt 2 – led b – led i

    Kommissionens förslag

    Ändring

    i)

    Huruvida det finns obligatoriska lagstiftningsåtgärder för metanutsläpp i energisektorn som omfattar de delar som fastställs i denna förordning vad gäller mätning, rapportering och verifiering och begränsning av metanutsläpp i energisektorn.

    i)

    Huruvida det finns obligatoriska lagstiftningsåtgärder för metanutsläpp i energisektorn som omfattar de delar som fastställs i denna förordning vad gäller mätning, rapportering och verifiering och begränsning av metanutsläpp i energisektorn , och huruvida dessa åtgärder är tillräckliga .

    Ändring 216

    Förslag till förordning

    Artikel 28 – punkt 2 – led b – led iia (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    iia)

    Huruvida det har undertecknat den globala utfästelsen om metan.

    Ändring 217

    Förslag till förordning

    Artikel 29 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Kommissionens bilaterala dialoger ska underrättas genom verktyget vad gäller politik och åtgärder om metanutsläpp. Om verktyget identifierar en ny stor utsläppskälla ska kommissionen uppmärksamma det berörda landet på detta, i syfte att öka medvetenheten och främja korrigeringsåtgärder.

    2.   Kommissionens bilaterala dialoger ska underrättas genom verktyget vad gäller politik och åtgärder om metanutsläpp. Om verktyget identifierar en ny stor utsläppskälla ska kommissionen uppmärksamma det berörda landet på detta, i syfte att öka medvetenheten och , vid behov, erbjuda tekniskt stöd för att säkerställa snabba korrigeringsåtgärder.

    Ändring 218

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Medlemsstaterna ska fastställa regler om sanktioner för överträdelse av bestämmelserna i denna förordning och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de tillämpas.

    1.   Medlemsstaterna ska fastställa regler om sanktioner för överträdelse av bestämmelserna i denna förordning och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de tillämpas , inbegripet principen att förorenaren betalar .

    Ändring 219

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 2 – stycke 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    Sanktionerna ska vara ändamålsenliga, proportionella och avskräckande och kan innefatta följande:

    Sanktionerna ska vara ändamålsenliga, proportionella och avskräckande och ska innefatta följande:

    Ändring 220

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 2 – stycke 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändring

    a)

    Böter som är proportionella till skadan på miljön, beräknade på ett sådant sätt att man säkerställer att de ansvariga faktiskt berövas de ekonomiska fördelar som de kan ha erhållit genom överträdelserna, och gradvis höjda sådana böter för upprepade allvarliga överträdelser.

    a)

    Böter som är proportionella till skadan på miljön, påverkan på säkerhet och hälsa, beräknade på ett sådant sätt att man säkerställer att de ansvariga faktiskt berövas de ekonomiska fördelar som de kan ha erhållit genom överträdelserna, och gradvis höjda sådana böter för upprepade allvarliga eller många överträdelser.

    Ändring 221

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Utöver de sanktioner som fastställs i leden a och b i denna punkt ska medlemsstaterna överväga att tillfälligt upphäva tillståndet att släppa ut olja, gas eller kol på marknaden vid allvarliga eller upprepade överträdelser av denna förordning, med beaktande av energiförsörjningstryggheten.

    Ändring 222

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 3 – led ba (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    ba)

    Försummelse från operatörens eller företagets sida att lämna in en rapport om metanutsläpp i enlighet med artikel 12.

    Ändring 223

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 3 – led la (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    la)

    Försummelse från importörens sida, i den mån det krävs enligt artikel 27, att visa att exportörer av kol, olja och gas har uppfyllt kraven på övervakning, rapportering och verifiering, detektering och reparation av läckage samt rutinmässig ventilering och fackling, i enlighet med artikel 27.

    Ändring 224

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 3 – led lb (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    lb)

    Försummelse från importörens sida, i den mån det krävs enligt artikel 27, att tillhandahålla den information som krävs i enlighet med en oberoende bedömning av efterlevnad som har genomförts av ett verifieringsorgan.

    Ändring 225

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 3a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3a.     Om villkoren i artikel 15.5d är uppfyllda ska medlemsstaterna överväga att minska eller avstå från att ålägga operatörer sanktioner under den genomförandeperiod som de behöriga myndigheterna anser vara nödvändig.

    Ändring 226

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 3b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    3b.     Leden l, la och lb i punkt 3 ska inte gälla importörer när importörerna inte lämnar den information som föreskrivs i bilaga VIII och kan visa för de behöriga myndigheterna i de importerande medlemsstaterna att alla skäliga ansträngningar har gjorts för att skaffa sådan information.

    Ändring 227

    Förslag till förordning

    Artikel 30 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5.   Medlemsstaterna ska varje år offentliggöra information om arten och omfattningen av de sanktioner som utfärdats enligt denna förordning samt vilka överträdelser och operatörer de gäller.

    5.   Medlemsstaterna ska varje år offentliggöra information om arten och omfattningen av de sanktioner som utfärdats enligt denna förordning och i linje med de sanktioner som föreskrivs i [ändrade Skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser], samt vilka överträdelser och operatörer de gäller.

    Ändring 228

    Förslag till förordning

    Artikel 31 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2.   Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 8.5, 22 . 3 och 27.1 ges till kommissionen tills vidare från och med den [dag då denna förordning träder i kraft].

    2.   Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 8.5, […] ges till kommissionen för en period på fem år från och med den dag då denna förordning träder i kraft.

    Ändring 229

    Förslag till förordning

    Artikel 31 – punkt 6

    Kommissionens förslag

    Ändring

    6.   En delegerad akt som antas enligt artiklarna 8.5, 22 . 3 och 27 . 1 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    6.   En delegerad akt som antas enligt artikel 8.5, […] ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    Ändring 230

    Förslag till förordning

    Artikel 32 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för energiunionen, som inrättats genom artikel 44 i förordning (EU) 2018/1999.

    1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för klimatförändringar och kommittén för energiunionen, som inrättats genom artikel 44 i förordning (EU) 2018/1999.

    Ändring 231

    Förslag till förordning

    Artikel 33 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1.   Vart femte år ska kommissionen lämna in en rapport till Europaparlamentet och rådet om bedömningen av denna förordning och ska, i tillämpliga fall, lämna in lagförslag om ändring av denna förordning . Rapporterna ska offentliggöras.

    1.    Senast den 1 januari 2027 och därefter vart fjärde år ska kommissionen rapportera till Europaparlamentet och rådet om bedömningen av denna förordning . Kommissionens rapporter får åtföljas av lagstiftningsförslag vid behov . Rapporterna ska offentliggöras.

    Ändring 232

    Förslag till förordning

    Artikel 34

    Förordning (EU) 2019/942

    Artikel 15 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ”5.   Vart tredje år ska Acer fastställa och offentliggöra en uppsättning indikatorer och motsvarande referensvärden för jämförelse av investeringskostnader per enhet kopplat till mätning, rapportering och minskning av metanutsläpp för jämförbara projekt. Acer ska utfärda rekommendationer om indikatorer och referensvärden för investeringskostnader per enhet för uppfyllnad av skyldigheterna i [den här förordningen] i enlighet med artikel 3 i [den här förordningen].”.

    ”5.   Vart tredje år ska Acer fastställa och offentliggöra en uppsättning indikatorer och motsvarande referensvärden för jämförelse av investeringskostnader per enhet kopplat till mätning, övervakning, rapportering , verifiering och minskning , inbegripet ventilering och fackling av metanutsläpp för jämförbara projekt. Acer ska utfärda rekommendationer om indikatorer och referensvärden för investeringskostnader per enhet för uppfyllnad av skyldigheterna i [den här förordningen] i enlighet med artikel 3 i [den här förordningen].”.

    Ändring 233

    Förslag till förordning

    Bilaga I – rubriken

    Kommissionens förslag

    Reparations- och övervakningsplan för detektering av läckage

    Ändring

    Del 1: Undersökning för detektering och reparation av läckage

    Trots den undersökning för detektering och reparation av läckage som anges i artikel 14.2 c ska, för alla komponenter under jord som förtecknas i denna bilaga, en undersökning för detektering och reparation av läckage utföras enligt följande minimifrekvenser:

    Tillgång

    Material

    Frekvens

    […]

    […]

    […]

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ändring 234

    Förslag till förordning

    Bilaga I – avdelning 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Del 2: Reparations- och övervakningsplan

    Ändring 235

    Förslag till förordning

    Bilaga I – stycke 2 – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iii)

    För komponenter som konstateras släppa ut minst 500 ppm metan , angivelse av huruvida reparationer utförts under LDAR-undersökningen och eventuella skäl till att detta inte skett, med beaktande av kraven avseende vilka komponenter som kan beaktas i fråga om en uppskjuten reparation i enlighet med artikel 14.4.

    iii)

    För komponenter som konstateras släppa ut, angivelse av huruvida reparationer utförts under LDAR-undersökningen och eventuella skäl till att detta inte skett, med beaktande av kraven avseende vilka komponenter som kan beaktas i fråga om en uppskjuten reparation i enlighet med artikel 14.4.

    Ändring 236

    Förslag till förordning

    Bilaga I – stycke 2 – led iv

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iv)

    För komponenter som konstateras släppa ut minst 500 ppm metan , en reparationsplan med angivelse av det planerade reparationsdatumet.

    iv)

    För komponenter som konstateras släppa ut, en reparationsplan med angivelse av det planerade reparationsdatumet.

    Ändring 237

    Förslag till förordning

    Bilaga I – stycke 2 – led v

    Kommissionens förslag

    Ändring

    v)

    För komponenter som i tidigare LDAR-undersökningar konstaterats släppa ut mindre än 500 ppm metan men som konstateras släppa ut minst 500 ppm metan under den övervakning som utförs efter detektering och reparation av läckage för att kontrollera om metanförlustens omfattning har förändrats, angivelse av huruvida reparationen genomfördes omedelbart och om inte, varför (i enlighet med punkt iii) och en reparationsplan med angivelse av det planerade reparationsdatumet.

    utgår

    Ändring 238

    Förslag till förordning

    Bilaga I – stycke 5 – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iii)

    För komponenter som konstateras släppa ut minst 500 ppm metan , resultat av övervakningen efter reparation i syfte att kontrollera om reparationen var lyckad.

    iii)

    För komponenter som konstateras släppa ut, resultat av övervakningen efter reparation i syfte att kontrollera om reparationen var lyckad.

    Ändring 239

    Förslag till förordning

    Bilaga I – stycke 5 – led iv

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iv)

    För komponenter som konstateras släppa ut mindre än 500 ppm metan, resultat av övervakningen efter detektering och reparation av läckage i syfte att kontrollera om metanförlustens omfattning förändrades, samt rekommendationer baserat på resultaten.

    utgår

    Ändring 240

    Förslag till förordning

    Bilaga II – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ii)

    Tillgångens namn och typ.

    ii)

    Tillgångens plats, namn och typ.

    Ändring 241

    Förslag till förordning

    Bilaga II – led v

    Kommissionens förslag

    Ändring

    v)

    Uppmätta eller uppskattade volymer av ventilerad eller facklad naturgas .

    v)

    Uppmätta volymer av ventilerad eller facklad metan .

    Ändring 242

    Förslag till förordning

    Bilaga II – led va (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    va)

    Facklingseffektivitet och den typ av fackling som används.

    Ändring 243

    Förslag till förordning

    Bilaga II – led ix

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ix)

    Resultat av veckovisa inspektioner av facklingsskorstenar som genomförts i enlighet med artikel 17.

    ix)

    Resultat av veckovisa inspektioner och kontinuerlig övervakning av facklingsskorstenar som genomförts i enlighet med artikel 17.

    Ändring 244

    Förslag till förordning

    Bilaga IV – stycke 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    I enlighet med artikel 18 ska inventeringar av inaktiva brunnar omfatta minst följande information:

    I enlighet med artikel 18 ska inventeringar av inaktiva brunnar och permanent igenpluggade och övergivna brunnar omfatta minst följande information:

    Ändring 245

    Förslag till förordning

    Bilaga IV – stycke 1 – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ii)

    Brunnens eller brunnsanläggningens namn, typ och adress.

    ii)

    Brunnens eller brunnsanläggningens namn, typ och adress , med angivande av om det är en inaktiv brunn eller en permanent igenpluggad och övergiven brunn .

    Ändring 246

    Förslag till förordning

    Bilaga IV – stycke 1 – led iv

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iv)

    Resultat av mätningar av metankoncentrationen .

    iv)

    Resultat av mätningar av metanutsläpp till luft och vatten .

    Ändring 247

    Förslag till förordning

    Bilaga IV – led 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    När det gäller permanent igenpluggade och övergivna brunnar ska inventeringarna i enlighet med artikel 18 också omfatta

     

    i)

    de senast kända mätningarna av metanutsläpp till luft och vatten, om sådana finns,

     

    ii)

    information som visar att den relevanta behöriga myndigheten har intygat att den aktuella brunnen eller brunnsanläggningen uppfyller de kriterier som föreskrivs i artikel 2.24a,

     

    iii)

    tillfredsställande dokumentation som visar att det inte har skett några metanutsläpp från denna brunn eller brunnsanläggning under åtminstone de senaste fem åren.

    Ändring 248

    Förslag till förordning

    Bilaga IV – led 1b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    Begränsningsplanerna ska i enlighet med artikel 18 omfatta minst följande information:

     

    i)

    Tidsplanen för hantering av varje inaktiv brunn, inbegripet de åtgärder som ska utföras.

     

    ii)

    Namn och adress till operatören, ägaren eller licensinnehavaren till den inaktiva brunnen, i förekommande fall.

     

    iii)

    Förväntat slutdatum för all sanering, återställande eller igenpluggning av inaktiva brunnar.

    Ändring 249

    Förslag till förordning

    Bilaga VI – stycke 1 – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iii)

    Orsaken till ventileringen och/eller facklingen.

    iii)

    Orsaken till ventileringen och/eller facklingen; motivering till att använda ventilering i stället för fackling, i förekommande fall.

    Ändring 250

    Förslag till förordning

    Bilaga VI – stycke 1 – led iv

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iv)

    Mängd (ton) ventilerad och facklad metan (eller en uppskattning i de fall då mängden inte kan mätas).

    iv)

    Mängd (ton) ventilerad och facklad metan (eller en uppskattning i de fall då mängden inte kan kvantifieras eller mätas).

    Ändring 251

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 1 – led v – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    v)

    Resultat av mätningar av metankoncentrationen vid följande punkter :

    v)

    Resultat av direkta mätningar eller kvantifiering vid källan vid följande punktkällor för utsläpp :

    Ändring 252

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 1 – led v – led 2

    Kommissionens förslag

    Ändring

    2)

    Oanvända ventilationsrör.

    2)

    Oanvända ventilationsrör , om de inte är en del av säkerhetsinfrastrukturen .

    Ändring 253

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 1 – led v – led 4

    Kommissionens förslag

    Ändring

    4)

    Berg i dagen.

    utgår

    Ändring 254

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 1 – led v – led 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5)

    Identifierbara sprickor i berglager på gruvområdet eller som kan kopplas till tidigare kolfyndigheter.

    utgår

    Ändring 255

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 2 – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ii)

    Mätningar ska utföras med en apparat med en känslighetströskel på minst 10 000 ppm så nära den uppmätta utsläppskällan som möjligt .

    ii)

    Mätningar ska utföras med utrustning med en mätnoggrannhet för metanutsläpp på minst 0,5 ton per år .

    Ändring 256

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 3 – led iii – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iii)

    Metanutsläpp från alla komponenter som omfattas av artikel 25.3 , inklusive följande:

    iii)

    Metanutsläpp från alla punktkällor för utsläpp som omfattas av del 1 , inklusive följande:

    Ändring 257

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 3 – led iii – led 1

    Kommissionens förslag

    Ändring

    1)

    Typ av komponent .

    1)

    Typ av punktkälla för utsläpp .

    Ändring 258

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 3 – led iii – led 5

    Kommissionens förslag

    Ändring

    5)

    Komponentens uppskattade metanutsläpp.

    5)

    Uppskattat metanutsläpp från punktkällan för utsläpp .

    Ändring 259

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 4 – led i

    Kommissionens förslag

    Ändring

    i)

    En förteckning över de komponenter som omfattas av artikel 25.3 .

    i)

    En förteckning över de punktkällor för utsläpp som anges i del 1 .

    Ändring 260

    Förslag till förordning

    Bilaga VII – del 4 – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ii)

    Teknisk genomförbarhet att begränsa metanutsläppen från de komponenter som omfattas av artikel 25.3.

    ii)

    Teknisk genomförbarhet för att begränsa metanutsläppen; varje punktkälla för utsläpp.

    Ändring 261

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändring

    I enlighet med artikel 27 ska importörer tillhandahålla följande information:

    I enlighet med artikel 27 ska importörerna lämna en rapport med följande information för varje anläggning från vilken importen till unionen har ägt rum, inbegripet produktion i tidiga led av olja och fossil gas, insamling, bearbetning och överföring av fossil gas samt terminaler för kondenserad naturgas :

    Ändring 262

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    ii)

    Land och region där energin producerats i enlighet med unionens Nuts-nomenklatur nivå 1 samt länder och regioner genom vilka energin har transporterats innan den släppts ut på unionens marknad i enlighet med unionens Nuts-nomenklatur nivå 1.

    ii)

    Land och region där energin producerats i enlighet med unionens Nuts-nomenklatur nivå 1, länder och regioner genom vilka energin har transporterats innan den släppts ut på unionens marknad i enlighet med unionens Nuts-nomenklatur nivå 1.

    Ändring 263

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iii)

    För olja och fossil gas, huruvida exportören utför mätningar och rapporterar sina metanutsläpp, antingen på egen hand eller som en del av ett åtagande att rapportera nationella växthusgasinventeringar i enlighet med kraven i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) och huruvida dessa överensstämmer med rapporteringskraven i UNFCCC eller med standard 2.0 från metanpartnerskapet för olja och gas. Detta ska åtföljas av en kopia av den senaste rapporten om metanutsläpp, vilket omfattar den information som avses i artikel 12.6 om den finns tillgänglig. Den kvantifieringsmetod (t.ex. UNFCCC-nivåer eller OGMP-nivåer) som används i rapporten ska anges för varje utsläppstyp.

    iii)

    För olja och fossil gas, information som anger exportörens eller, i förekommande fall, producentens direkta mätningar av metanutsläpp på anläggningsnivå, som genomförs av en oberoende tjänsteleverantör, under den sista tillgängliga kalenderårsperioden inbegripet data per detaljerad, individuell utsläppskälltyp och detaljerad information om de kvantifieringsmetoder som används för att mäta metanutsläpp; mätningar och rapportering av sina metanutsläpp, antingen på egen hand eller som en del av ett åtagande att rapportera nationella växthusgasinventeringar i enlighet med kraven i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) och huruvida dessa överensstämmer med rapporteringskraven i UNFCCC eller med standard 2.0 från metanpartnerskapet för olja och gas. Detta ska åtföljas av en kopia av den senaste rapporten om metanutsläpp, vilket omfattar den information som avses i artikel 12.6 om den finns tillgänglig , när den lämnas i denna rapport . Den kvantifieringsmetod (t.ex. UNFCCC-nivåer eller OGMP-nivåer) som används i rapporten ska anges för varje utsläppstyp.

    Ändring 264

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led iv

    Kommissionens förslag

    Ändring

    iv)

    För olja och gas, huruvida exportören vidtar obligatoriska eller frivilliga åtgärder för att kontrollera sina metanutsläpp, vilket omfattar åtgärder som undersökningar för detektering och reparation av läckage eller åtgärder för kontroll och begränsning av ventilering och fackling av metan. Detta ska åtföljas av en beskrivning av sådana åtgärder, däribland, när så finns tillgängligt, rapporter från undersökningar för detektering och reparation av läckage och från ventilering och fackling under det senaste tillgängliga kalenderåret.

    iv)

    För olja och gas, information som anger exportörens eller, i förekommande fall, producentens obligatoriska eller frivilliga åtgärder för att kontrollera sina metanutsläpp, vilket omfattar åtgärder som undersökningar för detektering och reparation av läckage eller åtgärder för kontroll och begränsning av ventilering och fackling av metan ; undersökningar och program för detektering och reparation av läckage som har genomförts under de senaste två kalenderåren och information om all ventilering och fackling som genomförts under de senaste två kalenderåren . Detta ska åtföljas av en beskrivning av sådana åtgärder, däribland, när så finns tillgängligt, rapporter från undersökningar för detektering och reparation av läckage och från ventilering och fackling under det senaste tillgängliga kalenderåret.

    Ändring 265

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led v

    Kommissionens förslag

    Ändring

    v)

    För kol, huruvida exportören utför mätningar och rapporterar sina metanutsläpp, antingen på egen hand eller som en del av ett åtagande att rapportera nationella växthusgasinventeringar i enlighet med kraven i UNFCCC och huruvida dessa överensstämmer med rapporteringskraven i UNFCCC eller med en internationell eller europeisk standard för övervakning, rapportering och verifiering av metanutsläpp. Detta ska åtföljas av en kopia av den senaste rapporten om metanutsläpp, inklusive den information som avses i artikel 20.6 om den finns tillgänglig. Den kvantifieringsmetod (t.ex. UNFCCC-nivåer eller OGMP-nivåer) som används i rapporten ska anges för varje utsläppstyp.

    v)

    För kol, information som anger exportörens metanutsläppsdata på källnivå som mäts för metanutsläpp i ventileringsluft, beräknat och kvantifierat i enlighet med den metod som beskrivs i del 1 i bilaga V; mätningar och rapporterar sina metanutsläpp, antingen på egen hand eller som en del av ett åtagande att rapportera nationella växthusgasinventeringar i enlighet med kraven i UNFCCC och huruvida dessa överensstämmer med rapporteringskraven i UNFCCC eller med en internationell eller europeisk standard för övervakning, rapportering och verifiering av metanutsläpp. Detta ska åtföljas av en kopia av den senaste rapporten om metanutsläpp, inklusive den information som avses i artikel 20.6 om den finns tillgänglig. Den kvantifieringsmetod (t.ex. UNFCCC-nivåer eller OGMP-nivåer) som används i rapporten ska anges för varje utsläppstyp.

    Ändring 266

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led vi

    Kommissionens förslag

    Ändring

    vi)

    För kol, huruvida exportören vidtar obligatoriska eller frivilliga åtgärder för att kontrollera sina metanutsläpp, vilket omfattar åtgärder för kontroll och begränsning av ventilering och fackling av metan. Detta ska åtföljas av en beskrivning av sådana åtgärder, däribland rapporter om ventilering och fackling under det senaste kalenderåret om dessa finns tillgängliga.

    vi)

    För kol, information som anger exportörens obligatoriska eller frivilliga åtgärder för att kontrollera sina metanutsläpp, vilket omfattar åtgärder för kontroll och begränsning av ventilering och fackling av metan ; volymer ventilerat och facklat metan beräknat på varje produktionsanläggning under de senaste två kalenderåren; och begränsningsplaner för ventilering och fackling som gäller på produktionsanläggningen . Detta ska åtföljas av en beskrivning av sådana åtgärder, däribland rapporter om ventilering och fackling under det senaste kalenderåret om dessa finns tillgängliga.

    Ändring 267

    Förslag till förordning

    Bilaga VIII – stycke 2 – led via (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändring

     

    via)

    En hänvisning till sin egen handlingsplan för minskning av metanutsläpp enligt artikel 15 i [Tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet].


    (*1)  Hänvisningar till ”cp” i rubrikerna till de ändringar som antagits ska förstås som en hänvisning till motsvarande delar i de ändringarna.

    (1)  Ärendet återförvisades för interinstitutionella förhandlingar till de ansvariga utskotten, i enlighet med artikel 59.4 fjärde stycket i arbetsordningen (A9-0162/2023).

    (1a)   Enligt IPCC har metan 29,8 gånger högre global uppvärmningspotential än koldioxid över en 100-årsperiod och är 82,5 gånger mer kraftfull över en 20-årsperiod. IPCC:s sjätte utvärderingsrapport (AR6), tabell 7.15, på https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_FullReport.pdf.

    (1a)   Europeiska miljöbyrån, Air quality in Europe – 2020 års rapport s. 7.

    (1a)   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0436_SV.html .

    (14)  COM(2019) 640 final.

    (15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021).

    (14)  COM(2019) 640 final.

    (15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 av den 30 juni 2021 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021).

    (15a)   https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF (p. 67).

    (16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018).

    (17)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010).

    (16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018).

    (17)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010).

    (1a)   https://www.iea.org/reports/global-methane-tracker-2023 – February 2023

    (1a)   Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006 av den 6 september 2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på unionens institutioner och organ (EUT L 264, 25.9.2006, s. 13).

    (1b)   Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

    (19)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003).

    (19)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003).

    (20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008).

    (20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008).

    (1a)   https://www.iea.org/reports/flaring-emissions – September 2022

    (1b)   https://iea.blob.core.windows.net/assets/9414ec9a-bbba-4592-b005-4af05c894bdc/Theenergysecuritycasefortacklinggasflaringandmethaneleaks.pdf – June 2022

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (Unece, 2019).

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (Unece, 2019).

    (1a)   I kommissionens konsekvensbedömning som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om minskning av metanutsläpp inom energisektorn: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1b)   I kommissionens konsekvensbedömning som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om minskning av metanutsläpp inom energisektorn: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1c)   I kommissionens Konsekvensbedömning som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om minskning av metanutsläpp inom energisektorn: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (34)  COM(2020) 663 final

    (34)  COM(2020) 663 final

    (1a)   IPCC:s sjätte utvärderingsrapport, faktorer för global uppvärmningspotential – https://www.ercevolution.energy/ipcc-sixth-assessment-report/


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    ISSN 1977-1061 (electronic edition)


    Top