Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AR1522

    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Energipaketet om gas, vätgas och metanutsläpp

    COR 2022/01522

    EUT C 498, 30.12.2022, p. 83–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 498/83


    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Energipaketet om gas, vätgas och metanutsläpp

    (2022/C 498/13)

    Föredragande:

    Jakub CHEŁSTOWSKI (ECR–PL), regionpresident, Śląskie (Schlesien)

    Referensdokument:

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för de inre marknaderna för förnybar gas, naturgas och vätgas

    COM(2021) 803 final

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om de inre marknaderna för förnybara gaser och naturgaser och för vätgas

    COM(2021) 804 final

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om minskade metanutsläpp inom energisektorn och om ändring av förordning (EU) 2019/942

    COM(2021) 805 final

    I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för de inre marknaderna för förnybar gas, naturgas och vätgas

    COM(2021) 803 final

    Ändringsrekommendation 1

    Skäl 6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] alla marknadsaktörer att ta hänsyn till den övergångsroll som fossil gas spelar när de planerar sin verksamhet, för att undvika inlåsningseffekter och säkerställa en gradvis utfasning av fossil gas i god tid, särskilt inom alla relevanta industrisektorer och för uppvärmningsändamål.

    […] alla marknadsaktörer att ta hänsyn till den övergångsroll som fossil gas spelar för att säkerställa att nybyggd naturgasinfrastruktur är lämplig för koldioxidsnåla och förnybara gaser i syfte att undvika inlåsningseffekter under avskrivningsperioden och säkerställa en gradvis utfasning av fossil gas i god tid, särskilt inom alla relevanta industrisektorer och för uppvärmningsändamål.

    Motivering

    För att öka användningen av koldioxidfria gaser är det viktigt att man vid investeringsprojekt för ny gasinfrastruktur, inbegripet rörledningar, LNG-terminaler och gaslagringsanläggningar, ser till att planeringen och konstruktionen av infrastrukturen utformas på så sätt att infrastrukturen är anpassad till koldioxidfria gaser redan från driftstarten.

    Ändringsrekommendation 2

    Skäl 9

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] Koldioxidsnåla bränslen såsom koldioxidsnål vätgas kan dock spela en roll i energiomställningen, särskilt på kort och medellång sikt, för att snabbt minska utsläppen från befintliga bränslen och stödja användningen av förnybara bränslen såsom förnybar vätgas. För att stödja omställningen är det nödvändigt att fastställa en tröskel för minskade växthusgasutsläpp från koldioxidsnål vätgas och koldioxidsnåla syntetiska gasformiga bränslen. […])

    […] Koldioxidsnåla bränslen såsom koldioxidsnål vätgas kan dock spela en roll i energiomställningen, särskilt på kort och medellång sikt, för att snabbt minska utsläppen från befintliga bränslen och stödja användningen av förnybara bränslen såsom förnybar vätgas. Biometan är ett annat förnybart bränsle som är viktigt för att uppnå klimatmålen. Det kan relativt lätt göras kompatibelt med nuvarande naturgasinfrastruktur (drop-in bränsle) och EU har stor egen potential att producera det. För att säkerställa utvecklingen av marknaden för biometan bör medlemsstaterna särskilt sträva efter att genomföra investeringar i enlighet med principerna om kaskadanvändning av biomassa i syfte att avsevärt öka den decentraliserade produktionen av biogas och biometan från befintligt avfall inom sektorer som jordbruk, skogsbruk och kommunal förvaltning. Produktion av växter som uteslutande är avsedda för biogasanläggningar och uppförande av biogasanläggningar som är beroende av att intensiv djuruppfödning fortsätter att bedrivas bör uteslutas. För att stödja omställningen är det nödvändigt att fastställa en tröskel för minskade växthusgasutsläpp från koldioxidsnål vätgas och koldioxidsnåla syntetiska gasformiga bränslen.

    Motivering

    Utvecklingen av biogas- och biometansektorn är viktig på kort sikt för att till en del minska beroendet av naturgasleveranser från Ryssland och för utvecklingen av lokala energisamhällen inom sektorer som jordbruk, skogsbruk eller kommunal förvaltning, där avfall kan användas som råvara. Det bör dock uttryckligen klargöras att endast redan befintlig biometan får förbrännas. Produktion av växter som ska användas i biogasanläggningar och upprätthållande av intensiv djuruppfödning endast för att producera biogas och biometan för energiändamål måste uteslutas eftersom detta skulle bromsa den gröna omställningen.

    Ändringsrekommendation 3

    Skäl 20

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] Även om elektrifiering är en viktig del av den gröna omställningen kommer hushållen i framtiden fortfarande att förbruka naturgas, inbegripet ökade volymer av förnybar gas.

    […] Även om elektrifiering är en viktig del av den gröna omställningen kommer hushållen i framtiden fortfarande att förbruka naturgas, inbegripet ökade volymer av förnybar gas. För att säkerställa att förnybara gaser kan erhållas och användas av hushållen ska medlemsstaterna, i samarbete med kommissionen, inleda en dialog med marknadsaktörerna om den tekniska tillgången till lämplig utrustning och de potentiella kostnaderna för utbyggnad av denna.

    Motivering

    En utvecklad marknad för koldioxidfria gaser kommer att behöva ta hänsyn till detaljistkunder, dvs. hushåll och en del små och medelstora företag. Utan uppgradering eller inköp av ny värme- och kylutrustning kommer slutkunderna att ha tekniska svårigheter att ställa om från fossila bränslen till koldioxidfria gaser, eller kommer inte alls att kunna göra detta.

    Ändringsrekommendation 4

    Skäl 108

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] tillgång och efterfrågan, transportinfrastruktur, tjänsternas kvalitet, gränsöverskridande handel, investeringar, konsumentpriser och marknadslikviditet.

    […] tillgång och efterfrågan, transportinfrastruktur, tjänsternas kvalitet, gränsöverskridande handel, investeringar, konsumentpriser och marknadslikviditet. Marknadstransparensen bör också inbegripa ett detaljerat fastställande av kostnaderna för att bygga ny infrastruktur för koldioxidfria gaser i alla medlemsstater. Därför bör de nationella tillsynsmyndigheterna, i samarbete med nationella nätoperatörer, göra detaljerade ekonomiska beräkningar av framtida investeringskostnader för utbyggnad av infrastruktur för koldioxidfria gaser. Detta kommer att göra det möjligt att planera nätutvecklingen på ett realistiskt sätt, identifiera potentiella finansieringsgap och säkerställa att tariffstrategin kan utformas så att den gynnar både operatörer och konsumenter.

    Motivering

    Kostnaderna för att bygga infrastruktur för koldioxidfria gaser kan variera avsevärt från en medlemsstat till en annan. Ett lokalt kostnadsperspektiv bör beaktas för att man på lämpligt sätt ska kunna planera utvecklingen av marknaden för koldioxidsnåla och förnybara gaser.

    Ändringsrekommendation 5

    Artikel 4.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] i prissättningen för leverans av naturgas till energifattiga eller utsatta hushållskunder. Sådana offentliga ingripanden ska omfattas av de villkor som anges i punkterna 4 och 5.

    […] i prissättningen för leverans av naturgas till energifattiga eller utsatta hushållskunder eller skyddade kunder enligt definitionen i förordning (EU) 2017/1938 . Sådana offentliga ingripanden ska omfattas av de villkor som anges i punkterna 4 och 5.

    Vid en långvarig och betydande prisökning kan ingripanden som uppfyller kriterierna i punkterna 4 och 5 utvidgas till att omfatta en annan konsumentgrupp för att undvika de negativa konsekvenserna av energifattigdom.

    Motivering

    Kommissionens förslag är alltför begränsat i händelse av en kraftig prisökning. Ändringsförslaget gäller möjligheten att lägga till kategorier av skyddade kunder enligt definitionen i förordningen om försörjningstrygghet för gas (2017/1938).

    Ändringsrekommendation 6

    Artikel 8.11 (ny punkt)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    11.     För att för slutkunderna kunna visa mängden energi från förnybara energikällor i energimixen från en viss leverantör av förnybara eller koldioxidsnåla bränslen i förhållande till den energi som släpps ut på marknaden och som tillhandahålls konsumenterna på grundval av avtal, ska medlemsstaterna säkerställa att ursprungsgarantier för gas, inklusive biogas, biometan, vätgas, ammoniak, metanol och syntetiska gasformiga bränslen, kan utfärdas på begäran av en producent av förnybara eller koldioxidsnåla bränslen i enlighet med artikel 19.7 ii i direktiv (EU) 2018/2001. Det är dessutom avgörande att slutkunderna är medvetna om vikten av den gröna omställningen och informeras om det stora utbudet av förnybara eller koldioxidsnåla bränslen samt rätten att begära ursprungsgarantier.

    Motivering

    För utvecklingen av en sammanlänkad europeisk marknad för koldioxidsnåla och förnybara bränslen kommer det att krävas instrument som informerar om ursprunget till de gaser som produceras och levereras till slutkunderna.

    Ändringsrekommendation 7

    Artikel 10.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] handels- och balansregler. I det avseendet ska medlemsstaterna vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att administrativa förfaranden inte diskriminerar gashandlare som redan är registrerade i en annan medlemsstat.

    […] handels- och balansregler och har erforderliga tillstånd som i enlighet med artikel 7.2 utfärdas av tillsynsmyndigheten i den medlemsstat där gasleveransen äger rum . I det avseendet ska medlemsstaterna vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att administrativa förfaranden inte diskriminerar gashandlare som redan är registrerade i en annan medlemsstat.

    Motivering

    Genom att leverantörerna måste uppfylla kraven i medlemsstaterna säkerställs kundernas försörjningstrygghet. Resten av bestämmelsen säkerställer att dessa krav inte är diskriminerande.

    Ändringsrekommendation 8

    Artikel 26

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] anläggningarna för produktion av förnybara och koldioxidsnåla gaser är anslutna till distributions- eller överföringsnät.

    […] anläggningarna för produktion av förnybara och koldioxidsnåla gaser är anslutna till distributions- eller överföringsnät , under förutsättning att de anses vara fördelaktiga utifrån de nationella nätutvecklingsplaner som avses i artikel 51 . Medlemsstaterna ska se till att det finns nödvändiga mekanismer för att säkerställa en rättvis och proportionell fördelning av kostnaderna för anslutning av nya anläggningar som producerar förnybara och koldioxidsnåla gaser.

    Motivering

    Syftet med att införa kompensationsmekanismer är att se till att kostnaderna inte på ett orättvist sätt förs över på andra nätanvändare och att säkerställa lika villkor på marknaden. Endast de anläggningar som skapar ett tydligt mervärde bör anslutas till distributions- och överföringsnäten, eftersom man på lång sikt bör fokusera på hållbar utveckling av förnybar energi, särskilt förnybar elproduktion.

    Ändringsrekommendation 9

    Artikel 51.2 led b

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    b)

    innehålla alla investeringar som redan beslutats och fastställa nya investeringar som måste verkställas under de kommande tre åren,

    b)

    innehålla alla investeringar som redan beslutats och fastställa nya investeringar som måste verkställas under de kommande tre åren, tillsammans med en detaljerad ekonomisk analys, inbegripet kostnaderna för att bygga eller uppgradera befintlig infrastruktur för koldioxidsnåla och förnybara gaser, samt information om ett potentiellt finansieringsgap i förhållande till konventionell infrastruktur för naturgas.

    Motivering

    Den långsiktiga planeringen av utvecklingen av infrastruktur för koldioxidsnål och förnybar gas måste inbegripa en detaljerad kostnadsplanering. Om man låter de systemansvariga för gasöverföringssystemen och de systemansvariga för gasdistributionssystemen vara ensamt ansvariga för specifika ekonomiska frågor kan det leda till svårigheter med att genomföra investeringsmålen.

    Ändringsrekommendation 10

    Artikel 72.4 led f (nytt led)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    f)

    inrätta så kallade regulatoriska sandlådor för att bevilja riktade och tillfälliga undantag från nationella, regionala eller lokala rättsliga ramar för innovativa investeringar i koldioxidsnåla och förnybara gaser. Inrättandet av en sådan regulatorisk testmiljö syftar till att påskynda investeringar i koldioxidsnåla och förnybara gaser, särskilt i de medlemsstater där dessa investeringar inte fullt ut överensstämmer med befintliga rättsliga och regulatoriska ramar, och skulle kunna underlätta en senare anpassning av regelverket till sådana investeringar.

    Motivering

    Det rekommenderas att man inför så kallade regulatoriska sandlådor, som kommer att ge ett tillfälligt undantag från nationella, regionala eller lokala rättsliga ramar för genomförandet av innovativa investeringar för vilka en lämplig rättslig miljö ännu inte har utvecklats.

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om de inre marknaderna för förnybara gaser och naturgaser och för vätgas

    COM(2021) 804 final

    Ändringsrekommendation 11

    Skäl 42

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    […] Samtidigt som en harmoniserat sätt att hantera gaskvaliteten för gränsöverskridande sammanlänkningspunkter säkerställs bör medlemsstaternas flexibilitet upprätthållas vad gäller tillämpningen av gaskvalitetsstandarder i deras nationella naturgassystem.

    […] Samtidigt som en harmoniserat sätt att hantera gaskvaliteten för gränsöverskridande sammanlänkningspunkter säkerställs bör medlemsstaternas flexibilitet upprätthållas vad gäller tillämpningen av gaskvalitetsstandarder i deras nationella naturgassystem. Ursprungsgarantier kommer att behövas för att säkerställa en i hög grad integrerad, driftskompatibel och öppen marknad för koldioxidsnåla och förnybara gaser, vars andel i naturgassystemet kommer att öka. Syftet med sådana garantier är att certifiera källan till gasproduktionen och det koldioxidavtryck som genereras, för att säkerställa att producenter och slutkunder kan handla på ett standardiserat sätt och för att dokumentera de uppnådda koldioxidminskningarna.

    Motivering

    Utan ursprungsgarantier kommer det inte att vara möjligt att certifiera produktionskällan och koldioxidavtrycket för en viss gas, vilket hindrar genomförandet av klimatpolitik och icke-finansiell rapportering.

    Ändringsrekommendation 12

    Artikel 43.1 c

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    c)

    identifiera investeringsluckor, särskilt med avseende på gränsöverskridande kapacitet.

    c)

    identifiera investeringsluckor, särskilt med avseende på gränsöverskridande kapacitet , samt sammanlänkningar med tredjeländer från vilka koldioxidsnåla och förnybara gaser kommer att importeras för att täcka Europeiska unionens hela energibehov .

    Motivering

    I syfte att säkerställa kontinuitet i produktionen inom industrisektorerna och EU:s energitrygghet på den nya marknaden för koldioxidsnåla och förnybara gaser bör den viktigaste planeringen inriktas på att se till att de erforderliga volymerna vätgas importeras från länder utanför EU för att på ett hållbart och säkert sätt täcka EU:s hela energibehov.

    Ändringsrekommendation 13

    Artikel 43.4 (ny punkt)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    4.     För att upprätta en korrekt, realistisk och genomförbar unionsomfattande tioårig nätutvecklingsplan bör Acer, Entso för gas och Entso för el så snart denna förordning träder i kraft inleda en samrådsprocess med de nationella tillsynsmyndigheterna om kostnaderna för att bygga eller uppgradera infrastruktur för koldioxidsnåla och förnybara gaser. Detta gäller särskilt den exakta planeringen av kapitalutgifter och driftsutgifter för nya tillgångar såsom vätgasterminaler, elektrolysanläggningar och vätgasnät.

    Motivering

    Se ovan.

    Ändringsrekommendation 14

    Artikel 60.1 led b

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    b)

    Investeringen bidrar till minskade koldioxidutsläpp.

    b)

    Investeringen bidrar till minskade koldioxidutsläpp och säkerställer att nybyggd naturgasinfrastruktur är utformad för att kunna hantera förnybara och koldioxidsnåla gaser från driftstarten, så att risken för inlåsning minimeras .

    Motivering

    Se ovan.

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om minskade metanutsläpp inom energisektorn och om ändring av förordning (EU) 2019/942

    COM(2021) 805 final

    Ändringsrekommendation 15

    Artikel 3 (ny artikel)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Bedömning av de förnybara gaskällornas långsiktiga potential som grund för att optimera utvecklingen av överförings- och distributionssystemet

    1.     Medlemsstaterna ansvarar för att bedöma produktionspotentialen för biometan på lokal nivå inom hela sitt territorium, som en del av sina nationella strategier för biogas och biometan. Bedömningen ska genomföras inom två år efter det att denna förordning har trätt i kraft. Den kan bygga på befintliga bedömningar.

    2.     Bedömningen ska omfatta all biomassa som är råbiomassa enligt definitionen i artikel 2 i direktiv 2018/2001 (inklusive bilaga IX) och uppfyller EU:s hållbarhetskriterier.

    3.     Vid utformningen av bedömningen ska medlemsstaterna samråda med den berörda tillsynsmyndigheten och de systemansvariga för överförings- och distributionssystemen för att fastställa

    a)

    den territoriella enhet inom vilken bedömningen av produktionskapaciteten ska utföras,

    b)

    den geografiska närheten till befintliga naturgasnät för den biomassa som omfattas av bedömningen.

    4.     Vid utvärdering och förbättring av befintliga bedömningar och vid efterföljande uppdateringar ska medlemsstaterna samråda med regionala och lokala myndigheter samt de systemansvariga för överförings- och distributionssystemen. De kan samråda med andra relevanta organ.

    Motivering

    Bedömningen av den långsiktiga produktionspotentialen för biogas och biometan är en förutsättning för en kostnadseffektiv planering av en förstärkning av näten, som syftar till att allt större volymer biometan ska kunna föras in i gasnäten.

    Ändringsrekommendation 16

    Artikel 3.3 (ny punkt)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    3.     Europeiska unionens byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) ska, tillsammans med de nationella tillsynsmyndigheterna, göra en detaljerad beräkning av investerings- och driftskostnader för minskningen av metanutsläppen i varje medlemsstat. Den första inspektionen ska genomföras senast … [12 månader efter den dag då denna förordning träder i kraft] och ska aktualiseras vart tredje år. Beräkningen av investerings- och driftskostnader ska ligga till grund för planeringen av strategierna vad gäller tariffer och finansiering.

    Motivering

    När man genomför analyser av metanläckage och rapporterar metanutsläpp samt inför genomförandet av potentiella nya investeringar som leder till minskade metanutsläpp bör man ta hänsyn till systemkostnaderna. De får inte leda till en börda för slutkunden eller till en ökning av antalet energifattiga regioner.

    Ändringsrekommendation 17

    Artikel 10.4 (ny punkt)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    4.     I samarbete med Internationella observatoriet för metanutsläpp ska kommissionen genom genomförandeakter fastställa en unionsomfattande metod för övervakning, rapportering och verifiering av metanutsläpp för genomförandet av de skyldigheter som anges i kapitlen 3, 4 och 5 i denna förordning.

    Motivering

    För att inleda en samordnad insats för att minska metanutsläppen är det nödvändigt att inrätta en generell metod för övervakning, rapportering och verifiering som omfattar hela sektorn och säkerställer att emittenterna kan rapportera på ett öppet och jämförbart sätt.

    Ändringsrekommendation 18

    Artiklarna 12, 14, 17, 18, 25, 26, 27, 28 och 29

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Artiklarna 12, 14, 17, 18, 25, 26, 27, 28, 29

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 12 med 12 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 14 med 9 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 17 med 9 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 18 med 12 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 25 med 12 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 26 med 9 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 27 med 9 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 28 med 12 månader.

    Förlängning av de obligatoriska tidsfristerna i artikel 29 med 12 månader.

    II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    1.

    Europeiska regionkommittén (ReK) betonar behovet av att skydda konsumenterna mot höga priser och säkerställa att de har en trygg energiförsörjning. Det är särskilt viktigt i det nuvarande geopolitiska sammanhanget.

    2.

    För att kunna uppnå målen i den europeiska gröna given och den åttonde miljöhandlingsplanen och i linje med Parisavtalet om klimatförändringar bör unionen, med hänsyn till energitryggheten, så fort som möjligt fasa ut fossila bränslen, inbegripet naturgas, och uppnå en mycket energieffektiv ekonomi huvudsakligen baserad på förnybar energi. Därför behöver en gemensam ram för utfasningen av naturgas snabbt fastställas.

    3.

    ReK konstaterar att utbyggnaden av en vätgasekonomi är direkt beroende av en snabb utbyggnad och omvandling av vätgasinfrastruktur. För att kunna genomföra mångsidiga projekt och initiativ i en dynamisk miljö krävs det en lämplig rättslig ram på EU-nivå för att säkerställa nödvändig planeringssäkerhet för investeringar.

    4.

    Kommittén betonar att den ökande användningen av koldioxidfria gaser inte bör påverka gaskvaliteten för slutkunderna.

    5.

    Vi pekar på behovet av att analysera kostnaderna för infrastrukturutveckling för att säkerställa en ekonomiskt förutsägbar energiomställning. Det kan krävas ytterligare kostnadsanalyser för utvecklingen av infrastruktur för koldioxidfria gaser samt studier om hur omställningen kommer att påverka de yttersta randområdena, med beaktande av deras särdrag, som vederbörligen erkänns i artikel 349 i EUF-fördraget.

    6.

    Det bör förhindras att strandade tillgångar uppstår. I synnerhet bör nyligen anlagda gastillgångar utformas för att säkerställa förmågan till samförbränning eller så att de kan fungera med höga koncentrationer av koldioxidfria gaser i framtiden.

    7.

    ReK rekommenderar att så kallade regulatoriska sandlådor införs för att säkerställa utvecklingen av en integrerad marknad för koldioxidfria gaser i avsaknad av tillräcklig sektorsspecifik lagstiftning på nationell nivå.

    8.

    Kommittén vill fästa uppmärksamheten på möjligheten att införa ursprungsgarantier för koldioxidsnåla och förnybara gaser, vilket skulle garantera en transparent handel på marknaden.

    9.

    Det bör utarbetas en färdplan för import av koldioxidfria gaser till EU i syfte att bevara energitryggheten och tillgodose den framtida efterfrågan.

    10.

    Befogenheterna för Entso-G bör utvidgas till att omfatta utvecklingen av en marknad för koldioxidsnål och förnybar gas i stället för att det i detta syfte inrättas ett separat europeiskt nätverk av systemansvariga för vätgasnät.

    11.

    Kommittén ställer sig kritisk till de föreslagna strikta reglerna om vertikalt och horisontellt åtskilt ägande av vätgasnät. De undergräver målet om kortsiktiga och omfattande investeringar i ett vätgasnät som byggs och drivs effektivt från de befintliga naturgasnäten. Kommittén anser därför att de fastställda åtskillnadskraven för el och gas bör bibehållas, i synnerhet när det gäller distributionsnäten för vätgas. Vi pekar på möjligheten att göra de systemansvariga för gasöverföringssystemen ansvariga för utvecklingen av överföringsnätet för vätgas. Det kan hända att det inte är fördelaktigt för dynamiken i energiomställningen att separera systemansvaret för överföringssystemet för vätgas genom att inrätta ett separat företag som är oberoende av den systemansvariga för gasöverföringssystemet.

    12.

    En råvarubas för biogas och biometan bör utvecklas. Det kommer att vara viktigt att trygga tillgången på organiskt bränsle för att på bästa sätt utnyttja regionernas potential i fråga om dessa gaser. Kommittén anser även att produktion av växter som uteslutande är avsedda för biogasanläggningar och uppförande av biogasanläggningar som är beroende av att intensiv djuruppfödning fortsätter att bedrivas bör uteslutas.

    13.

    En bedömning bör göras av den långsiktiga potentialen när det gäller biogas- och biometanproduktion på regional nivå. Denna bedömning kan ligga till grund för fastställandet av den regionala utvecklingspotentialen hos ekosystemet för koldioxidfria gaser.

    14.

    ReK anser att det bör inrättas en gemensam metod för mätning av metanutsläpp, som kommer att möjliggöra samordnade insatser för att minska metanutsläppen i EU.

    15.

    Vi påpekar att metan endast får användas som bränsle för kraftvärmepannor i undantagsfall och under en övergångsperiod.

    16.

    ReK rekommenderar att hänsyn tas till kostnaderna för insatser för att minska metanutsläppen i EU. Kommissionen bör beakta de nödvändiga kostnaderna för medlemsstaterna och tillhandahålla stödmedel som direkt kommer slutkunderna till godo, särskilt i mindre utvecklade regioner och i regioner med stort behov av uppvärmning.

    17.

    ReK anser att man i EU:s lagstiftning fullt ut bör erkänna och stödja användningen av biogas även inom transportsektorn i syfte att minska utsläppen ur ett livscykelperspektiv. För närvarande erkänns produktionen av biogas, men inte användningen av den inom transportsektorn, som hållbar verksamhet i EU:s taxonomi för hållbara verksamheter.

    18.

    De lokala och regionala myndigheternas befogenheter varierar inom EU, och beslutsfattandet bör ske på den förvaltningsnivå där det har störst verkan. ReK anser att lagstiftningsförslagen i fråga är förenliga med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

    Bryssel den 12 oktober 2022.

    Vasco ALVES CORDEIRO

    Europeiska regionkommitténs ordförande


    Top