EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 18.5.2021
COM(2021) 254 final
2021/0129(COD)
Förslag till
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2016/1628 vad gäller övergångsbestämmelser för vissa maskiner utrustade med motorer i effektintervallen mellan 56 kW och 130 kW och över 300 kW i syfte att hantera konsekvenserna av covid-19-krisen
(Text av betydelse för EES)
MOTIVERING
1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET
•Motiv och syfte med förslaget
Covid-19-pandemin har orsakat omfattande störningar i leveranskedjorna, vilket har påverkat möjligheterna för dem som tillverkar mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg att hålla vissa tidsfrister enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1628 av den 14 september 2016 om krav för utsläppsgränser vad gäller gas- och partikelformiga föroreningar samt typgodkännande av förbränningsmotorer för mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg.
Till följd av covid-19-pandemin antogs Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1040 av den 15 juli 2020 om ändring av förordning (EU) 2016/1628. Genom förordning (EU) 2020/1040 förlängdes vissa tidsfrister som tillverkarna inte längre kunde hålla utan att lida allvarlig ekonomiska skada på grund av oförutsedda störningar i leveranskedjan. Detta gällde maskiner med s.k. övergångsmotorer i effektintervall <56 kW och >130 kW, som skulle ha upphört att tillverkas senast den 30 juni 2020 och inte längre släppas ut på marknaden efter den 31 december 2020. Tillverkarna fick ytterligare tolv månader på sig att tillverka och släppa ut maskiner med sådana motorer på marknaden.
I den förordningen reglerades endast tidsfristerna under 2020, eftersom dessa var de tidsfrister som av brådskande skäl behövde förlängas och eftersom det var för tidigt att bedöma huruvida en förlängning av tidsfristerna under 2021 var motiverad.
Tillverkarna får fortsätta att tillverka maskiner med sådana motorer till och med den 30 juni 2021 och släppa ut dem på marknaden till och med den 31 december 2021.
På grund av fortsatta störningar i leveranskedjan och tillverkningen med anledning av den andra och tredje vågen av covid-19 kommer tillverkarna inte att kunna hålla tillämpliga tidsfrister under 2021 för maskiner med övergångsmotorer i effektintervallen mellan 56 kW och 130 kW och över 300 kW utan att lida allvarlig ekonomisk skada.
Mot bakgrund av de fortsatta störningarna måste därför dessa tidsfrister förlängas för att man ska undvika att övergångsmotorer, som redan har tillverkats i ett bestämt antal eftersom de skulle upphöra att tillverkas senast den 31 december 2019, inte längre kan monteras i maskiner i tid och därför måste skrotas.
Det föreligger fortfarande störningar i leverenskedjan och tillverkningen, men omfattningen och intensiteten kan inte jämföras de förhållanden som rådde under våren 2020. Det är därför motiverat att förlänga tidsfristen för tillverkning av maskiner utrustade med sådana motorer med sex månader och för utsläppande på marknaden med nio månader, i stället för tolv månader både för tillverkning och för utsläppande på marknaden som gällde under 2020.
Det bör noteras att de ekonomiska aktörerna, oavsett förlängningens varaktighet, inte har något intresse av att ytterligare fördröja färdigställandet och utsläppandet på marknaden av maskiner, fordon och fartyg för vilka de redan har ådragit sig kostnader.
Den förlängning som föreslås kommer också att vara tillämplig på jordbruks- skogsbruksfordon som är utrustade med övergångsmotorer, eftersom de omfattas av bestämmelserna om utsläpp av föroreningar från mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg
2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN
•Rättslig grund
Artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.
•Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)
Subsidiaritetsprincipen gäller, eftersom förslaget inte omfattas av unionens exklusiva behörighet.
Eftersom förslaget gäller ändringar i befintlig EU-lagstiftning är det bara EU som kan hantera frågorna effektivt. De politiska målen kan inte heller uppnås i tillräcklig utsträckning genom åtgärder i medlemsstaterna.
Det krävs åtgärder på EU-nivå för att undvika att det uppstår hinder på den inre marknaden, särskilt inom området för motorer i mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg och på grund av luftföroreningarnas gränsöverskridande natur.
Förslaget följer därför subsidiaritetsprincipen.
•Proportionalitetsprincipen
Förslaget följer proportionalitetsprincipen då det inte går utöver vad som krävs för att nå målen att säkerställa den inre marknadens funktion samtidigt som en hög skyddsnivå för allmän säkerhet och miljö iakttas. Den föreslagna förlängningen står i proportion till hur länge störningen på grund av covid-19-pandemin förväntas vara.
•Val av instrument
Förordning om ändring av en förordning.
3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR
Detta förslag åtföljs inte av någon separat konsekvensbedömning eftersom det redan har gjorts en konsekvensbedömning för förordning (EU) 2016/1628. Förslaget ändrar inte den förordningen i sak och innebär inte några nya skyldigheter för berörda parter. Det syftar huvudsakligen till att, av exceptionella orsaker i samband med den nuvarande covid-19-pandemin, föreskriva en förlängning av tidsfristen med sex månader för tillverkning och utsläppande på marknaden av maskiner utrustade med vissa övergångsmotorer. Förslaget har inga betydande miljökonsekvenser, eftersom åtgärderna underlättar utsläppande på marknaden av varor utrustade med motorer som tillverkats före pandemin. Genom åtgärderna undviks dessutom skrotning av maskiner med sådana motorer som inte uppfyller kraven.
4.BUDGETKONSEKVENSER
Förslaget har inga budgetkonsekvenser för EU:s institutioner.
2021/0129 (COD)
Förslag till
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2016/1628 vad gäller övergångsbestämmelser för vissa maskiner utrustade med motorer i effektintervallen mellan 56 kW och 130 kW och över 300 kW i syfte att hantera konsekvenserna av covid-19-krisen
(Text av betydelse för EES)
EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,
efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,
med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,
i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och
av följande skäl:
(1)I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1628 fastställs krav som gäller utsläppsgränser för gas- och partikelformiga föroreningar samt förfaranden för EU-typgodkännande för olika kategorier av motorer för mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg.
(2)Tillämpliga datum för de nya utsläppsgränsvärdena, som betecknas med Steg V i förordning (EU) 2016/1628, fastställs för att ge tillverkarna tydlig och utförlig information och en lämplig tidsram för övergång till Steg V samtidigt som den administrativa bördan minskar betydligt för godkännandemyndigheterna.
(3)På grund av utbrottet av covid-19 och de relaterade störningarna i leveranskedjan och tillverkningen har de som tillverkar mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg (”tillverkare av originalutrustning” eller ”utrustningstillverkare”) haft svår att hålla tidsfristerna den 30 juni 2020 och den 31 december 2020 för tillverkning och utsläppande på marknaden av maskiner med sådana motorer som uppfyller mindre stränga krav vad gäller utsläppsgränser än enligt Steg V. Mot denna bakgrund ändrades förordning (EU) 2016/1628 genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1040 för att förlänga dessa tidsfrister med tolv månader.
(4)Eftersom den fortsatta störningen av leveranskedjan och tillverkningen som orsakats av covid-19-pandemin fortfarande leder till dröjsmål med tillverkningen och utsläppandet på marknaden av maskiner utrustade med andra kategorier av motorer (mellan 56 kW och 130 kW och över 300 kW) som uppfyller mindre stränga krav vad gäller utsläppsgränser än enligt Steg V, är det mycket sannolikt att utrustningstillverkarna inte utan att lida allvarlig ekonomisk skada kommer att kunna hålla tidsfristerna den 30 juni 2021 och den 31 december 2021 enligt förordning (EU) 2016/1628 för tillverkning och utsläppande på marknaden av varor.
(5)Mot bakgrund av de nuvarande förhållandena och i syfte att säkerställa att den inre marknaden fungerar smidigt, skapa rättssäkerhet och undvika potentiell störning av marknaden måste övergångsbestämmelserna i förordning (EU) 2016/1628 förlängas för dessa kategorier av motorer.
(6)Med hänsyn till att förlängningen av övergångsbestämmelserna inte får några konsekvenser för miljön eftersom övergångsmotorerna redan har tillverkats bör de berörda perioderna förlängas med sex månader för tillverkning av maskiner utrustade med sådana motorer respektive nio månader för utsläppande på marknaden.
(7)Eftersom målet för denna förordning, dvs. att förlänga vissa övergångsbestämmelser i förordning (EU) 2016/1628, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av dess omfattning och konsekvenser, bättre kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget). I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.
(8)Med beaktande av den brådskande situationen till följd av de exceptionella omständigheter som orsakats av covid-19-utbrottet ansågs det lämpligt att föreskriva ett undantag från den tidsfrist på åtta veckor som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till EU-fördraget, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.
(9)Förordning (EU) 2016/1628 bör därför ändras i enlighet med detta.
(10)Eftersom den övergångsperiod som föreskrivs i förordning (EU) 2016/1628 för vissa underkategorier av motorer löper ut den 31 december 2021 och eftersom utrustningstillverkarna får tillverka mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg och som är utrustade med övergångsmotorer av dessa underkategorier till och med den 30 juni 2021 bör den här förordningen av brådskande skäl träda i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Förordning (EU) 2016/1628 ska ändras på följande sätt:
Artikel 58 ska ändras på följande sätt:
(1)I punkt 5 ska följande stycke läggas till som sjätte stycke:
”För motorer i alla underkategorier för vilka det datum för utsläppande på marknaden av motorer enligt Steg V som anges i bilaga III är den 1 januari 2020, utom de motorer som avses i andra och tredje stycket, ska den övergångsperiod och den 18-månadersperiod som avses i första stycket förlängas med sex månader.”
(2)I punkt 7 ska följande led läggas till som led e:
”e) 33 månader från och med det tillämpliga datum för utsläppande på marknaden av motorer som anges i bilaga III, i det fall som beskrivs i punkt 5 sjätte stycket.”
Artikel 2
Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
Utfärdad i Bryssel den
På Europaparlamentets vägnar
På rådets vägnar
Ordförande
Ordförande