Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0150

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén beträffande ändringen av AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 vad gäller centrumet för företagsutveckling

    COM/2021/150 final

    Bryssel den 30.3.2021

    COM(2021) 150 final

    2021/0074(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén beträffande ändringen av AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 vad gäller centrumet för företagsutveckling


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i AVS-EU-ambassadörskommittén i samband med det planerade antagandet av beslutet om ändring av AVS-EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016, i syfte att göra det möjligt för förvaltaren att säkerställa genomförandet av den passiva fasen av centrumet för företagsutveckling (centrumet) till dess att centrumet har reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Cotonouavtalet

    Sedan år 2000 har Cotonouavtalet 1 utgjort ramen för EU:s förbindelser med 79 AVS-länder. Avtalet ingicks för en period av 20 år, från och med den 1 mars 2000 till och med den 29 februari 2020. Det reviderades 2005 och 2010.

    Den 4 december 2020 förlängdes tillämpningen av Cotonouavtalets bestämmelser för andra gången genom ett beslut av AVS-EU-ambassadörskommittén om övergångsåtgärder till och med den 30 november 2021 eller fram till dess att det nya avtalet träder i kraft eller fram till dess att det nya avtalet tillämpas provisoriskt mellan unionen och AVS-staterna, beroende på vilket som inträffar först 2 .

    2.2.AVS–EU-ambassadörskommittén

    AVS–EU-ambassadörskommittén inrättas i enlighet med artikel 16 i Cotonouavtalet. Den består av varje medlemsstats ständiga representant vid EU och en företrädare för kommissionen, å ena sidan, och av chefen för varje AVS-lands delegation vid EU, å andra sidan.

    Ambassadörskommittén ska biträda ministerrådet i fullgörandet av dess uppgifter och utföra varje uppdrag som rådet ger den (artikel 16.2 i Cotonouavtalet). Ministerrådet får i detta avseende delegera befogenheter till ambassadörskommittén (artikel 15.4 i Cotonouavtalet). Den övervakar också genomförandet av avtalet och framstegen när det gäller förverkligandet av dess mål.

    Enligt artikel 1 i ambassadörskommitténs arbetsordning 3 ska den sammanträda regelbundet, särskilt i syfte att förbereda mötena i ministerrådet, och på begäran av en av parterna när så behövs. I artikel 5 i ambassadörskommitténs arbetsordning föreskrivs också ett skriftligt förfarande.

    2.3.Akt som planeras av AVS–EU-ambassadörskommittén

    Vid sitt 39:e möte i Nairobi den 19–20 juni 2014 enades AVS-EU-ministerrådet i ett gemensamt uttalande om att gå vidare med den ordnade stängningen av centrumet, som är ett gemensamt tekniskt organ under AVS-EU-partnerskapsavtalet (inrättat i bilaga III till avtalet). I detta gemensamma uttalande delegerade ministerrådet, i enlighet med artikel 15.4 i Cotonouavtalet, befogenheter till AVS-EU-ambassadörskommittén att fatta nödvändiga beslut, inbegripet den relevanta ändringen av bilaga III till Cotonouavtalet 4 .

    AVS-EU-ambassadörskommittén bemyndigade i sitt beslut nr 4/2014 5 centrumets styrelse att vidta alla lämpliga åtgärder för att förbereda stängningen av centrumet. Centrumets styrelse undertecknade därefter ett kontrakt med en förvaltare som gäller till och med den 31 december 2016.

    I enlighet med AVS-EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 (nedan kallat beslut nr 3/2016) 6 har stängningsfasen följts av en ”passiv fas” där centrumet endast existerar i syfte att likvidera det.

    Genom beslut nr 3/2016 infördes de nödvändiga ändringarna i bilaga III till AVS-EU-partnerskapsavtalet och beslutet utgör den nya rättsliga ramen för centrumet från och med den 1 januari 2017 (artikel 3.1 i beslut nr 3/2016).

    Den passiva fasen som handhas av en förvaltare, omfattar administrativa uppgifter, bl.a. ansvar för centrumets arkiv, administrativa formaliteter och eventuella ännu pågående rättstvister som inte hunnit avslutas under stängningsfasen. Den passiva fasen inleddes dagen efter det att stängningsfasen avslutats, dvs. den 1 januari 2017. Enligt skälen i beslut nr 3/2016 var det AVS-EU-ambassadörskommitténs avsikt att den passiva fasen skulle pågå under en period av fyra år eller till dess att centrumet reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar, beroende på vilket som inträffar först.

    Enligt artikel 2.1 i beslut nr 3/2016 ska Europeiska kommissionen, före stängningsfasens utgång den 31 december 2016, skriva kontrakt med en förvaltare som ska säkerställa genomförandet av den passiva fasen från och med den 1 januari 2017 och under en period på fyra år eller till dess att centrumet reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar, beroende på vilket som inträffar först. Kommissionen undertecknade därefter ett tjänsteavtal med förvaltaren den 21 december 2016 för en inledande genomförandeperiod på fyra år.

    Under de sista månaderna av 2020 visade det sig att centrumet inte skulle ha reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar den 31 december 2020.

    AVS-EU-ambassadörskommittén bör därför anta en ändring av artikel 2.1 i beslut nr 3/2016 för att göra det möjligt för förvaltaren att säkerställa genomförandet av centrumets passiva fas till dess att centrumet har reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar. Detta kommer att säkerställa att genomförandet av den passiva fasen under förvaltarens ledning avslutas på ett korrekt sätt. Medlemmarna i AVS-staternas ambassadörskommitté meddelade i januari 2021 att de samtyckte till en sådan ändring.

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Kommissionen föreslår att unionen godkänner den planerade ändringen av artikel 2.1 i beslut nr 3/2016. Unionens föreslagna ståndpunkt ska intas vid ett möte i AVS-EU-ambassadörskommittén eller vid behov genom skriftligt förfarande.

    4.Rättslig grund

    4.1.Förfarandemässig rättslig grund

    4.1.1.Principer

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

    Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 7 .

    4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    AVS-EU-ambassadörskommittén är ett organ som inrättas genom ett avtal, nämligen Cotonouavtalet.

    Den akt som ska antas av AVS–EU-ambassadörskommittén utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artiklarna 15 och 16 i Cotonouavtalet. Enligt artikel 15.3 i Cotonouavtalet får ministerrådet fatta beslut som är bindande för parterna i avtalet, medan ministerrådet i enlighet med artikel 15.4 i Cotonouavtalet får delegera befogenheter till ambassadörskommittén. Ambassadörskommittén inrättas genom artikel 16 i Cotonouavtalet. I enlighet med artikel 16.2 i Cotonouavtalet kan ambassadörskommittén anta eller ändra för parterna bindande beslut inom ramen för det mandat som den tilldelats av ministerrådet.

    Europeiska unionen är tillsammans med sina medlemsstater avtalsslutande part i Cotonouavtalet och kommer därmed att vara bunden av ambassadörskommitténs planerade beslut.

    Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

    Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    4.2.Materiell rättslig grund

    4.2.1.Principer

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

    4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Den materiella rättsliga grunden för rådets beslut bör vara densamma som för antagandet av rådets beslut (EU) 2016/1098 av den 4 juli 2016 om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén vad gäller översynen av bilaga III till AVS-EU-partnerskapsavtalet 8 , dvs. artikel 209.2 i EUF-fördraget.

    4.3.Slutsats

    Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 209.2 i EUF-fördraget jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    5.Offentliggörande av den planerade akten

    Eftersom AVS-EU-ambassadörskommitténs akt kommer att ändra AVS-EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 är det lämpligt att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

    2021/0074 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén beträffande ändringen av AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 vad gäller centrumet för företagsutveckling

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 209.2 jämförd med artikel 218.9,

    med beaktande av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan (nedan kallat AVS–EU-partnerskapsavtalet),

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)I artikel 15.4 i AVS–EU-partnerskapsavtalet anges att AVS–EU-ministerrådet får delegera befogenheter till AVS–EU-ambassadörskommittén.

    (2)Vid sitt 39:e möte i Nairobi den 19–20 juni 2014 enades AVS–EU-ministerrådet, i ett gemensamt uttalande, att gå vidare med den ordnade stängningen av centrumet för företagsutveckling (centrumet). För detta ändamål har AVS–EU-ministerrådet beslutat att delegera befogenheter till AVS–EU-ambassadörskommittén att föra ärendet vidare, så att nödvändiga beslut kan antas.

    (3)Översynen av bilaga III till AVS–EU-partnerskapsavtalet antogs genom AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 den 12 juli 2016 9 , genom vilket de nödvändiga ändringarna infördes i bilaga III till AVS–EU-partnerskapsavtalet och den nya rättsliga ramen för centrumet fastställdes från och med den 1 januari 2017, inom vilken centrumets status som juridisk person bibehålls enbart i syfte att likvidera centrumet.

    (4)I artikel 2.1 i beslut nr 3/2016 föreskrivs att en förvaltare ska säkerställa genomförandet av den passiva fasen från och med den 1 januari 2017 och under en period på fyra år eller till dess att centrumet reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar, beroende på vilket som inträffar först.

    (5)Centrumet kommer inte att ha reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar före den 31 december 2020. Det anses därför nödvändigt att ändra AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 för att säkerställa att genomförandet av den passiva fasen under förvaltarens ledning avslutas på ett korrekt sätt.

    (6)AVS–EU-ambassadörskommittén kommer att anta ändringen av beslut nr 3/2016 vid ett av sina möten eller genom skriftligt förfarande.

    (7)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén, eftersom den planerade akten kommer att vara bindande för unionen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i AVS–EU-ambassadörskommittén när det gäller centrumet ska vara

    att ersätta artikel 2.1 i AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 med följande: ”Europeiska kommissionen ska skriva kontrakt med en förvaltare som ska säkerställa genomförandet av den passiva fasen till dess att centrumet har reglerat alla sina skulder och realiserat alla sina tillgångar”,

    att AVS-EU-ambassadörskommitténs beslut om ändring av AVS-EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut ska efter det att det har antagits offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    Avtal om ändring för andra gången av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (EGT L 317, 15.12.2000, s. 3; EUT L 287, 28.10.2005, s. 4; EUT L 287, 4.11.2010, s. 3).
    (2)    Beslut nr 2/2020 av AVS–EU-ambassadörskommittén av den 4 december 2020 om ändring av beslut nr 3/2019 av AVS–EU-ambassadörskommittén om antagande av övergångsåtgärder i enlighet med artikel 95.4 i AVS–EU-partnerskapsavtalet (EUT L 420, 14.12.2020, s. 32).
    (3)    Beslut nr 3/2005 av ministerrådet för AVS–EG av den 8 mars 2005 om antagande av AVS–EG-ambassadörskommitténs arbetsordning (EUT L 95, 14.4.2005, s. 51).
    (4)    Gemensamt AVS-EU-uttalande om centrumet för företagsutveckling, 3 juli 2014, AVS-EU 2120/14.
    (5)    AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 4/2014 av den 23 oktober 2014 vad gäller det mandat som ska ges styrelsen för Centrumet för företagsutveckling (EUT L 330, 15.11.2014, s. 61).
    (6)    AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 beträffande översynen av bilaga III till AVS–EU-partnerskapsavtalet (EUT L 192, 16.7.2016, s. 77).
    (7)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
    (8)    EUT 182, 7.7.2016, s. 39.
    (9)    AVS–EU-ambassadörskommitténs beslut nr 3/2016 beträffande översynen av bilaga III till AVS–EU-partnerskapsavtalet (EUT L 192, 16.7.2016, s. 77).
    Top