Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0096

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2019/816 om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer (Ecris-TCN) för att komplettera det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister, och av förordning (EU) 2019/818 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration och om ändring av förordningarna (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 och (EU) 2019/816, i syfte att införa screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna

    COM/2021/96 final

    Bryssel den 2.3.2021

    COM(2021) 96 final

    2021/0046(COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om ändring av förordning (EU) 2019/816 om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer (Ecris-TCN) för att komplettera det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister, och av förordning (EU) 2019/818 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration och om ändring av förordningarna (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 och (EU) 2019/816, i syfte att införa screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    Den 23 september 2020 antog kommissionen ett meddelande om en ny migrations- och asylpakt som bland annat syftar till att inrätta en gemensam ram för asyl- och migrationshantering på EU-nivå och att främja ömsesidigt förtroende mellan medlemsstaterna. Ett av de lagstiftningsförslag som åtföljer det meddelandet är förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om införande av screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna och om ändring av förordningarna (EG) nr 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 och (EU) 2019/817 (den föreslagna screeningförordningen 1 ).

    Den föreslagna screeningförordningen adresserar de utmaningar som följer av blandade migrationsströmmar genom att införa en screening före inresa vid de yttre gränserna, som ett viktigt steg mot att täppa till luckorna mellan kontrollerna vid de yttre gränserna och asyl- och återvändandeförfarandena. Målet med screeningen före inresa är att säkerställa att tredjelandsmedborgare som passerar de yttre gränserna utan tillstånd snabbt identifieras, eventuella hälso- och säkerhetsrisker snabbt fastställs och att de berörda tredjelandsmedborgarna snarast hänvisas till tillämpligt förfarande (asylförfaranden eller förfaranden i enlighet med direktiv 2008/115/EG (återvändandedirektivet)) 2 . Den föreslagna screeningförordningen skapar också en EU-ram för screening av irreguljära migranter som grips inom medlemsstaternas territorium och som undgått gränskontroll vid inresan till Schengenområdet, i syfte att bättre skydda Schengenområdet.

    De säkerhetskontroller som ingår i screeningen bör åtminstone ligga på samma nivå som de kontroller som utförs med avseende på tredjelandsmedborgare som i förväg ansöker om tillstånd att resa in i unionen för en kortare vistelse, oavsett om de omfattas av viseringskrav eller inte.

    Det följer av ovanstående att automatisk verifiering av säkerhetsskäl i samband med screening bör utföras mot samma system som för viseringssökande eller personer som ansöker om resetillstånd inom ramen för EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) 3 , dvs. Informationssystemet för viseringar (VIS) 4 , in- och utresesystemet 5 och Schengens informationssystem (SIS) 6 . Personer som genomgår screening bör också kontrolleras mot det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) 7 när det gäller personer som dömts för terroristbrott och andra former av grova brott, Europoluppgifter, Interpols databas över stulna och förkomna resehandlingar och Interpols databas över resehandlingar som är föremål för ett meddelande (TDAWN).

    Eftersom de myndigheter som har utsetts att utföra screeningen behöver få åtkomst till in- och utresesystemet, EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias), Informationssystemet för viseringar (VIS) och det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ut kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) är det nödvändigt att ändra förordningarna om inrättande av dessa databaser för att föreskriva denna ytterligare åtkomsträtt. Genom den föreslagna screeningförordningen ändras förordningarna om inrättande av VIS, in- och utresesystemet och Etias. De förordningarna och den föreslagna screeningförordningen medför alla en utveckling av Schengenregelverket om gränserna.

    Eftersom förordning (EU) 2019/816 om inrättande av Ecris-TCN inte är en utveckling av Schengenregelverket kunde den inte ändras genom den föreslagna screeningförordningen. Därför finns det ett behov av en fristående ändring av förordning (EU) 2019/816 för att föreskriva åtkomsträtt mot bakgrund av den föreslagna screeningförordningen.

    Genom den föreslagna screeningförordningen införs dessutom en skyldighet att kontrollera de berörda tredjelandsmedborgarnas biometriska uppgifter mot den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR) som inrättas genom förordningarna (EU) 2019/817 8 och (EU) 2019/818 9 . Syftet med att göra sökningar i CIR i samband med screeningen är att göra det möjligt att på en gång kontrollera identitetsuppgifter i in- och utresesystemet, VIS, Etias, Eurodac och Ecris-TCN på ett snabbt och tillförlitligt sätt, samtidigt som man säkerställer ett maximalt skydd av uppgifterna och undviker onödig behandling eller dubblering av uppgifter.

    Den föreslagna screeningförordningen föreskriver ändringar av förordning (EU) 2019/817, som är tillämplig på in- och utresesystemet, VIS och Etias, men på grund av variabel geometri omfattar den föreslagna screeningförordningen inte ändring av förordning (EU) 2019/818, som är tillämplig på Ecris-TCN och Eurodac.

    För att de utsedda myndigheterna ska få åtkomst till alla uppgifter i den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR) i samband med screening är det följaktligen också nödvändigt att ändra förordning (EU) 2019/818.

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Förslaget bidrar till målet att erbjuda unionsmedborgarna ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, där lämpliga åtgärder vidtas för att förebygga och bekämpa brottslighet, inbegripet organiserad brottslighet och terrorism.

    Förslaget ligger i linje med syftena med Ecris-TCN som anges i artikel 7 i förordning (EU) 2019/816, i synnerhet punkt 1 i den artikeln, där det anges att myndigheter får använda Ecris-TCN i samband med ”[v]isering, förvärv av medborgarskap och migrationsförfaranden, inbegripet asylförfaranden”.

    Det påverkar inte mekanismen för utbyte av uppgifter ur kriminalregister om unionsmedborgare mellan medlemsstaterna genom det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris), som inrättades genom rambeslut 2009/315/RIF 10 och beslut 2009/316/RIF 11 .

    Förenlighet med unionens politik inom andra områden

    Förslaget möjliggör en omfattande verifiering i relevanta databaser under screeningen vid de yttre gränserna och inom territoriet i enlighet med den föreslagna screeningförordningen. Därigenom bidrar det till att skydda de yttre gränserna och förebygga otillåtna förflyttningar inom Schengenområdet. Det är också förenligt med målen för förordning (EU) 2019/816, dvs. att förbättra det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister när det gäller tredjelandsmedborgare och att bidra till utvecklingen av interoperabilitet mellan alla centraliserade EU-informationssystem för säkerhet, gränsförvaltning och migrationshantering.

    Förslaget är också förenligt med de ändringar som genom den föreslagna screeningförordningen görs i den interoperabilitetsram som inrättades genom förordningarna (EU) 2019/817 12 och (EU) 2019/818 13 , genom att säkerställa samma åtkomsträttigheter till det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare under screeningen som till andra relevanta databaser, såsom in- och utresesystemet, EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) och Informationssystemet för viseringar (VIS).

    Förslaget tar också hänsyn till den interoperabilitetsram som inrättats genom förordningarna (EU) 2019/817 och (EU) 2019/818.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Förslaget grundar sig på artikel 82.1 andra stycket d i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), som rör underlättande av samarbetet mellan rättsliga eller likvärdiga myndigheter i medlemsstaterna inom ramen för lagföring och verkställighet av beslut. Det är den fördragsbestämmelse som tjänade som rättslig grund för de förordningar som de föreslagna ändringarna gäller.

    Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

    I enlighet med artikel 4.2 i EUF-fördraget har EU och medlemsstaterna delad befogenhet för unionens insatser inom området med frihet, säkerhet och rättvisa. Subsidiaritetsprincipen är därför tillämplig enligt artikel 5.3 i fördraget om Europeiska unionen: Unionen ska vidta en åtgärd endast om och i den mån som målen för den planerade åtgärden inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, vare sig på central nivå eller på regional och lokal nivå, och därför, på grund av den planerade åtgärdens omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå.

    Målen för detta förslag kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna på egen hand, utan kan uppnås bättre på unionsnivå. Detta beror på att de rör åtkomst till information i en EU-databas och underlättandet av samarbete mellan rättsliga eller likvärdiga myndigheter i medlemsstaterna inom ramen för lagföring och verkställighet av beslut.

    Proportionalitetsprincipen

    Förslaget står i proportion till de fastställda målen.

    Förslaget syftar till att anpassa åtkomsträttigheterna till det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) till andra databaser som automatiskt verifieras av säkerhetsskäl under screeningen vid de yttre gränserna och inom territoriet så att de motsvarar de åtkomsträttigheter som redan beviljats i samband med screeningen av viseringssökande eller screeningen av personer som ansöker om resetillstånd enligt EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd.

    I enlighet med den föreslagna screeningförordningen kommer säkerhetskontrollerna, inbegripet kontrollen i det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) att begränsas till identifiering av terroristbrott och andra former av grova brott. Artikel 1 i förslaget återspeglar ändringen av artikel 5.1 c i förordning (EU) 2019/816 genom förslag COM(2019) 3 final 14 (ändring till följd av Etias) som inför en särskild flagga för terroristbrott och andra former av grova brott. Genom denna ändring kommer det att bli möjligt att begränsa åtkomsten till uppgifter avseende tredjelandsmedborgare som dömts för terroristbrott och andra former av grova brott till endast de uppgifter som är relevanta för säkerhetskontroller enligt den föreslagna screeningförordningen. Kontrollen i Ecris-TCN bör alltså utföras på ett sätt som säkerställer att endast de uppgifter som är nödvändiga för att utföra säkerhetskontrollerna inhämtas från databasen. Detta förslag återspeglar dessa krav.

    De nödvändiga ändringarna av förordning (EU) 2019/818 är begränsade till att ge de utsedda myndigheterna åtkomsträttigheter till uppgifter som lagras i den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR) i samband med screening.

    Val av instrument

    I detta förslag anges villkoren för åtkomst till det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) som inrättades genom en EU-förordning i syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning i hela unionen och rättssäkerhet genom att undvika olika tolkningar i medlemsstaterna när det gäller användningen av denna centrala databas.

    Förslaget kompletterar också de enhetliga reglerna om säkerhetskontroller under screeningen i enlighet med den föreslagna screeningförordningen.

    Av detta följer att en förordning är det lämpliga instrumentet.

     

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

    Det evidensbaserade dokument som utarbetades i samband med de lagstiftningsförslag som antogs tillsammans med den nya migrations- och asylpakten är fortfarande relevant för detta förslag, som kompletterar den föreslagna screeningförordningen.

       Samråd med berörda parter

    De samråd som kommissionen genomförde i samband med den nya migrations- och asylpakten är fortfarande giltiga. I synnerhet samrådde kommissionen vid ett antal tillfällen med Europaparlamentet, medlemsstaterna och berörda parter för att samla in deras synpunkter på den nya migrations- och asylpakten. Parallellt med detta förde de rumänska, finländska och kroatiska ordförandeskapen både strategiska och tekniska framtidsdiskussioner om migrationspolitikens olika aspekter, bland annat screeningförslaget. Dessa samråd visade att det fanns stöd för en nystart för den europeiska asyl- och migrationspolitiken.

    Inför lanseringen av den nya migrations- och asylpakten förde kommissionen fortlöpande diskussioner med Europaparlamentet. Medlemsstaterna vidkändes bland annat behovet av ett starkt gränsskydd och intresset av att ha tydliga och effektiva förfaranden vid de yttre gränserna, i synnerhet för att förhindra otillåtna förflyttningar och för att bidra till säkerheten i Schengenområdet. Vissa medlemsstater betonade dock att detta inte får leda till att det skapas onödiga administrativa bördor.

    Grundläggande rättigheter

    Förslaget är förenligt med relevanta bestämmelser i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, bland annat om skydd av personuppgifter, principen om non-refoulement, skydd vid avlägsnande, utvisning eller utlämning och andra relevanta normer och garantier som fastställs i EU-rätten om asyl, återvändande och gränser.

    Vad gäller skyddet av personuppgifter (artikel 8 i stadgan) påverkar förslaget denna rättighet på ett sätt som är strikt nödvändigt och proportionellt för att erbjuda EU-medborgarna ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, där lämpliga åtgärder vidtas för att förebygga och bekämpa brottslighet, inbegripet organiserad brottslighet och terrorism.

    För det första innebär den föreslagna ändringen att det blir möjligt att söka i det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) för att utföra säkerhetskontroller under screeningen, vilket kommer att komplettera befintliga gränsförvaltningsåtgärder. Screeningen medför kontroll av identitetshandlingar, resehandlingar eller andra handlingar samt behandling av biometriska uppgifter om personer som är föremål för kontrollen, liksom sökning i databaser, inbegripet Ecris-TCN, i samband med säkerhetskontroller. Detta medför behandling av personuppgifter. Sådana kontroller krävs för att verifiera om den personen skulle utgöra ett hot mot medlemsstaternas säkerhet enligt den föreslagna screeningförordningen.

    För det andra bör det avrapporteringsformulär som ifylls i slutet av screeningen innehålla information som är nödvändig för att medlemsstaternas myndigheter ska kunna hänvisa de berörda personerna till det lämpliga förfarandet. Myndigheternas ifyllande och läsning av avrapporteringsformuläret utgör således en form av behandling av personuppgifter som är nödvändig för att tredjelandsmedborgare som befinner sig vid de yttre gränserna utan att villkoren för inresa är uppfyllda (eller grips inom territoriet) ska kunna hänvisas till lämpliga förfaranden för asyl eller återvändande. I avrapporteringsformuläret anges resultaten av den sökning som gjordes under screeningen av säkerhetsskäl. Resultaten av sådana sökningar anges som träff/ingen träff. Vid en träff bör den databas som gav träffen och de exakta skälen till detta anges i avrapporteringsformuläret. Det bör understrykas att avrapporteringsformuläret vid en träff i Ecris-TCN kommer att innehålla resultatet av sökningen endast vid en träff på uppgifter som rör terrorism och andra former av grova brott.

    Detta förslag påverkar inte medlemsstaternas skyldigheter enligt deras nationella lagstiftning, inbegripet bestämmelser om hur fällande domar mot minderåriga och barn registreras i det nationella kriminalregistret. Inte heller utgör det något hinder för tillämpningen av medlemsstaternas konstitutionella rätt eller internationella avtal som de är bundna av, särskilt de som grundar sig på den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, i vilken alla medlemsstater är part.

    När kommissionen rapporterar om tillämpningen av förordning (EU) 2019/816 i enlighet med artikel 36.9 i den förordningen kommer den också att behöva ta hänsyn till hur användningen av det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) påverkar tredjelandsmedborgares grundläggande rättigheter i samband med screeningen.

    Användningen av denna databas i samband med screeningen bör omfattas av den övervakningsmekanism som fastställs i den föreslagna screeningförordningen för att säkerställa att tredjelandsmedborgares grundläggande rättigheter respekteras och att principen om non-refoulement iakttas i samband med screeningen.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Den föreslagna förordningen påverkar inte unionens budget.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

    Artikel 1 ändrar förordning (EU) 2019/816 genom att en ny bestämmelse läggs till som gör det möjligt för de utsedda myndigheterna att i samband med screeningen få åtkomst till och söka i Ecris-TCN-databasen på uppgifter om personer som har dömts för ett terroristbrott eller andra grova brott, samt fastställer villkor och skyddsåtgärder i detta avseende.

    Artikel 2 ändrar förordning (EU) 2019/818 genom att en ny bestämmelse läggs till som gör det möjligt för de utsedda myndigheterna att i samband med screening få åtkomst till uppgifter i den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR).

    Artikel 3 innehåller slutbestämmelser.

    2021/0046 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om ändring av förordning (EU) 2019/816 om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer (Ecris-TCN) för att komplettera det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister, och av förordning (EU) 2019/818 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration och om ändring av förordningarna (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 och (EU) 2019/816, i syfte att införa screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 16.2, 74, 78.2 e, 79.2 c, 82.1 andra stycket d, 85.1, 87.2 a och 88.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)I förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 15 föreskrivs identitets-, säkerhets- och hälsokontroller av tredjelandsmedborgare som befinner sig vid de yttre gränserna utan att uppfylla inresevillkoren eller som grips inom territoriet, om det inte finns något som tyder på att de har kontrollerats vid de yttre gränserna. Förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 16 tar upp utmaningarna med blandade migrationsströmmar och skapar enhetliga regler som gör det möjligt att snabbt identifiera tredjelandsmedborgare och hänvisa dem till tillämpliga förfaranden.

    (2)Enligt förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 17 bör verifiering av säkerhetsskäl inom ramen för screeningen utföras mot samma system som för viseringssökande eller personer som ansöker om resetillstånd inom ramen för EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd. I synnerhet förskrivs i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 18 att personuppgifter om de personer som genomgår screening bör kontrolleras mot Europoluppgifter, Interpols databas över stulna och förkomna resehandlingar och Interpols databas över resehandlingar som är föremål för ett meddelande, samt det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) med avseende på personer som dömts för terroristbrott och andra former av grova brott.

    (3)Åtkomst till Ecris-TCN är nödvändig för att de myndigheter som utsetts att genomföra den screening som föreskrivs i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 19 ska kunna fastställa huruvida en person kan utgöra ett hot mot den inre säkerheten eller den allmänna ordningen.

    (4)Förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 20 , som utgör en utveckling av Schengenregelverket om gränser, ändrar förordningarna (EG) nr 767/2008 21 , (EU) 2017/2226 22 , (EU) 2018/1240 23 och (EU) 2019/817 24 , vilka även de utgör en utveckling av Schengenregelverket om gränser, för att bevilja åtkomsträttigheter till uppgifter i Informationssystemet för viseringar (VIS), in- och utresesystemet respektive EU-systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) i samband med screening. Den parallella ändringen av förordning (EU) 2019/816 för att bevilja åtkomsträttigheter till Ecris-TCN i samband med screening kunde dock inte ingå i samma förordning på grund av variabel geometri, då förordningen om inrättande av Ecris-TCN inte utgör en utveckling av Schengenregelverket. Förordning (EU) 2019/816 bör därför ändras genom en separat rättsakt.

    (5)Eftersom målet för denna förordning, nämligen att möjliggöra åtkomst till Ecris-TCN för de säkerhetskontroller som införs genom förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 25 , som i sin tur syftar till att skärpa kontrollen av personer som är på väg att resa in i Schengenområdet och säkerställa att de hänvisas till lämpliga förfaranden, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan endast kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (6)I förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 26 föreskrivs särskilda regler om identifiering av tredjelandsmedborgare genom sökning i den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR) som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2019/817 och (EU) 2019/818 för att underlätta och bidra till en korrekt identifiering av personer som är registrerade i in- och utresesystemet, VIS, Etias, Eurodac och Ecris-TCN, inbegripet okända personer som inte kan identifiera sig.

    (7)Eftersom åtkomst till uppgifter i den gemensamma databasen för identitetsuppgifter (CIR) för identifieringsändamål är nödvändig för de myndigheter som utsetts att genomföra screeningen ändras förordning (EU) 2019/817 genom förordning (EU) .../... [screeningförordningen] 27 . På grund av variabel geometri var det inte möjligt att ändra förordning (EU) 2019/818 genom samma förordning, och förordning (EU) 2019/818 bör därför ändras genom en separat rättsakt.

    (8)I enlighet med artiklarna 1 och 2 i protokoll nr 22 om Danmarks ställning, fogat till fördragen, deltar Danmark inte i antagandet av denna förordning, som inte är bindande för eller tillämplig på Danmark.

    (9)I enlighet med artiklarna 1, 2 och 4a.1 i protokoll nr 21 om Irlands ställning med avseende på området med frihet, säkerhet och rättvisa, fogat till fördragen, och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 4 i det protokollet, deltar Irland inte i antagandet av denna förordning, som inte är bindande för eller tillämplig på Irland.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar av förordning (EU) 2019/816

    Förordning (EU) 2019/816 ska ändras på följande sätt:

    1.I artikel 1 ska följande led läggas till som led e:

    ”e)    de villkor enligt vilka Ecris-TCN ska användas av de behöriga myndigheterna för att utföra en säkerhetskontroll i enlighet med förordning (EU) .../... 28 [screeningförordningen]*.

    _____________

    *    Förordning (EU) .../... [förordning om införande av screening av tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna och om ändring av förordningarna (EG) nr 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 och (EU) 2019/817] (EUT ...).”

    2.Artikel 2 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 2
    Tillämpningsområde

    Denna förordning ska tillämpas på behandlingen av identitetsuppgifter om tredjelandsmedborgare som har varit föremål för fällande domar i medlemsstaterna, för ändamålet att identifiera den eller de medlemsstater där dessa domar har meddelats [samt för gränsförvaltningsändamål] 29 . Med undantag för artikel 5.1 b ii är de bestämmelser i denna förordning som är tillämpliga på tredjelandsmedborgare även tillämpliga på unionsmedborgare som även är medborgare i ett tredjeland och som har varit föremål för fällande domar i medlemsstaterna.

    Dessutom gör denna förordning följande:

    (a)Underlättar och stöder korrekt identifiering av personer i enlighet med denna förordning och förordning (EU) 2019/818.

    (b)Stöder målen för förordning (EU) .../... [screeningförordningen] när det gäller utförandet av säkerhetskontrollerna.”

    3.I artikel 3 ska punkt 6 ersättas med följande:

    ”6. behöriga myndigheter: centralmyndigheterna och Eurojust, Europol, Europeiska åklagarmyndigheten [, Etias centralenhet som inrättats inom Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån] 30 och de myndigheter som avses i artikel 6.7 första stycket i förordning (EU) .../... [screeningförordningen], vilka är behöriga att få åtkomst till eller göra sökningar i Ecris-TCN i enlighet med denna förordning,”.

    4.Artikel 5 ska ändras på följande sätt:

    (a)I punkt 1 ska följande led läggas till:

    ”c)en flagga som för tillämpningen av [förordning (EU) 2018/1240 och artiklarna 11 och 12 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] anger att den berörda tredjelandsmedborgaren har dömts för ett terroristbrott eller något annat brott som förtecknas i bilagan till förordning (EU) 2018/1240, om de enligt nationell rätt kan bestraffas med fängelse eller annan frihetsberövande åtgärd under en maximal tidsperiod på minst tre år, samt i sådana fall den eller de dömande medlemsstaternas kod.”

    (b)Följande punkt ska läggas till efter punkt 6 som punkt 7:

    ”7.    När de säkerhetskontroller som avses i artiklarna 11 och 12 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] ger träff ska flaggor och den eller de dömande medlemsstaternas koder som avses i punkt 1 c vara åtkomliga respektive sökbara endast för de behöriga myndigheter som avses i artikel 6.7 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] för tillämpning av den förordningen.”

    5.Artikel 7.7 ska ersättas med följande:

    ”7. Vid en träff ska det centrala systemet automatiskt förse den behöriga myndigheten med information om de medlemsstater som innehar uppgifter ur kriminalregister om tredjelandsmedborgaren, tillsammans med de tillhörande referensnummer som avses i artikel 5.1 och eventuella motsvarande identitetsuppgifter. Sådana identitetsuppgifter ska endast användas för att kontrollera den berörda tredjelandsmedborgarens identitet. Resultatet av en sökning i det centrala systemet får endast användas för

    (a)att göra en ansökan enligt artikel 6 i rambeslut 2009/315/RIF,

    (b)att göra en sådan begäran som avses i artikel 17.3 i denna förordning,

    (c)[gränsförvaltning] 31 ,

    (d)att bedöma huruvida en tredjelandsmedborgare som genomgår screeningkontroller skulle utgöra ett hot mot allmän ordning eller säkerhet, i enlighet med förordning (EU) .../... [screeningförordningen].”

    6.Följande artikel ska införas efter artikel 7 som artikel 7a:

    ”Artikel 7a

    Användning av Ecris-TCN för screening

    De behöriga myndigheter som avses i artikel 6.7 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] ska ha rätt att få åtkomst till och söka i Ecris-TCN-databasen med hjälp av den europeiska sökportal som inrättas genom artikel 6 i förordning (EU) 2019/818 för att utföra de uppgifter som de tilldelats genom artikel 11 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen].

    För den säkerhetskontroll som avses i artikel 11 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] ska de behöriga myndigheter som avses i första stycket endast ha åtkomst till uppgiftsposter i CIR som försetts med en flagga i enlighet med artikel 5.1 c i denna förordning.

    Sökningen i nationella kriminalregister på grundval av de flaggade Ecris-TCN-uppgifterna ska ske i enlighet med nationell rätt och med hjälp av nationella kanaler. De relevanta nationella myndigheterna ska avge ett yttrande till de behöriga myndigheter som avses i artikel 6.7 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen] inom två dagar om screeningen sker på medlemsstaternas territorium eller inom fyra dagar om screeningen äger rum vid de yttre gränserna. Om inget yttrande avges inom dessa tidsfrister ska detta innebära att det inte finns några säkerhetsskäl att ta hänsyn till.”

    7.Artikel 24.1 ska ersättas med följande:

    ”1. De uppgifter som förs in i det centrala systemet och CIR ska endast behandlas för följande ändamål:

    (a)Identifiering av de medlemsstater som innehar uppgifterna i kriminalregister om tredjelandsmedborgare.

    (b)[Gränsförvaltning] 32 .

    (c)Screening i enlighet med artikel 11 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen].”

    Artikel 2

    Ändringar av förordning (EU) 2019/818

    Förordning (EU) 2019/818 ska ändras på följande sätt:

    1.Artikel 7.2 ska ersättas med följande:

    ”2. De myndigheter i medlemsstaterna och de unionsbyråer som avses i punkt 1 ska använda ESP för att söka uppgifter om personer eller deras resehandlingar i Eurodacs och Ecris-TCN:s centrala system i enlighet med sina åtkomsträttigheter enligt de rättsliga instrument som reglerar dessa EU-informationssystem och nationell rätt. De ska också använda ESP för att söka i CIR i enlighet med sina åtkomsträttigheter enligt denna förordning för de syften som avses i artiklarna 20, 20a, 21 och 22.”

    2.Artikel 17 ska ändras på följande sätt:

    (a)Punkt 1 ska ersättas med följande:

    ”Det ska inrättas en gemensam databas för identitetsuppgifter (CIR), varigenom det skapas en personakt för varje person som är registrerad i in- och utresesystemet, VIS, Etias, Eurodac eller Ecris-TCN och som innehåller de uppgifter som avses i artikel 18, för att underlätta och bistå vid en korrekt identifiering av personer som är registrerade i in- och utresesystemet, VIS, Etias, Eurodac och Ecris-TCN i enlighet med artiklarna 20 och 20a i denna förordning, stödja funktionen av MID i enlighet med artikel 21 och underlätta och rationalisera de utsedda myndigheternas och Europols åtkomst till in- och utresesystemet, VIS, Etias och Eurodac, om det är nödvändigt för att förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda terroristbrott eller andra grova brott i enlighet med artikel 22.”

    (b)Punkt 4 ska ersättas med följande:

    ”Om det på grund av ett fel i CIR är tekniskt omöjligt att söka i CIR i syfte att identifiera en person i enlighet med artikel 20 eller att verifiera eller fastställa en persons identitet i enlighet med artikel 20a i denna förordning för att spåra multipla identiteter i enlighet med artikel 21 eller i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda terroristbrott eller andra grova brott i enlighet med artikel 22, ska CIR-användarna automatiskt underrättas av eu-Lisa.”

    3.Artikel 18.3 ska ersättas med följande:

    ”3. De myndigheter som har åtkomst till CIR ska handla i enlighet med sina åtkomsträttigheter enligt de rättsliga instrument som reglerar EU-informationssystemen och enligt nationell rätt och i enlighet med sina åtkomsträttigheter enligt denna förordning för de syften som avses i artiklarna 20, 20a, 21 och 22.”

    4.Följande artikel ska införas efter artikel 20 som artikel 20a:

    Artikel 20a

    Åtkomst till den gemensamma databasen för identitetsuppgifter i identifieringssyfte enligt förordning (EU) .../... [screeningförordningen].

    1. Sökningar i CIR ska utföras av den utsedda behöriga myndighet som avses i artikel 6.7 i förordning (EU) .../... [screeningförordningen], dock endast i syfte att verifiera eller fastställa en persons identitet i enlighet med artikel 10 i den förordningen, förutsatt att förfarandet inleddes i den personens närvaro.

    2. Om sökningen visar att uppgifter om denna person finns lagrade i CIR, ska den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ha åtkomst för att konsultera de uppgifter som avses i artikel 18.1 i denna förordning.”

    5.Artikel 24 ska ändras på följande sätt:

    (a)Punkt 1 ska ersättas med följande:

    ”1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 29 i förordning (EU) 2019/816 ska eu-Lisa föra logg över all uppgiftsbehandling i CIR i enlighet med punkterna 2, 2a, 3 och 4 i den här artikeln.”

    (b)Följande punkt ska införas efter punkt 2 som punkt 2a:

    ”2a. eu-Lisa ska föra logg över all uppgiftsbehandling som sker i enlighet med artikel 20a i CIR. Dessa loggar ska omfatta följande:

    (a)Den medlemsstat som inlett sökningen.

    (b)Syftet med användarens åtkomst för att söka via CIR.

    (c)Datum och tidpunkt för sökningen.

    (d)Den typ av uppgifter som används för att inleda sökningen.

    (e)Sökningens resultat.”

    (c)I punkt 5 ska första stycket ersättas med följande:

    ”5. Varje medlemsstat ska föra logg över sökningar som dess myndigheter och den personal vid dessa myndigheter som är vederbörligen bemyndigad att använda CIR utför i enlighet med artiklarna 20, 20a, 21 och 22. Varje unionsbyrå ska föra logg över sökningar som dess vederbörligen bemyndigade personal utför i enlighet med artiklarna 21 och 22.”

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

    Ordförande    Ordförande

    (1)    COM(2020) 612.
    (2)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/115/EG av den 16 december 2008 om gemensamma normer och förfaranden för återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i medlemsstaterna, EUT L 348, 24.12.2008, s. 98.
    (3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1240 av den 12 september 2018 om inrättande av ett EU-system för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) och om ändring av förordningarna (EU) nr 1077/2011, (EU) nr 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 och (EU) 2017/2226, EUT L 236, 19.9.2018, s. 1.
    (4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2008 av den 9 juli 2008 om informationssystemet för viseringar (VIS) och utbytet mellan medlemsstaterna av uppgifter om viseringar för kortare vistelse (VIS-förordningen), EUT L 218, 13.8.2008, s. 60.
    (5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2226 av den 30 november 2017 om inrättande av ett in- och utresesystem för registrering av in- och utreseuppgifter och av uppgifter om nekad inresa för tredjelandsmedborgare som passerar medlemsstaternas yttre gränser, om fastställande av villkoren för åtkomst till in- och utresesystemet för brottsbekämpande ändamål och om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet och förordningarna (EG) nr 767/2008 och (EU) nr 1077/2011, EUT L 327, 9.12.2017, s. 20.
    (6)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1987/2006 av den 20 december 2006 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), EUT L 381, 28.12.2006, s. 4.
    (7)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/816 av den 17 april 2019 om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer (Ecris-TCN) för att komplettera det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister och om ändring av förordning (EU) 2018/1726, EUT L 135, 22.5.2019, s. 1.
    (8)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/817 av den 20 maj 2019 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området gränser och viseringar, EUT L 135, 22.5.2019, s. 27.
    (9)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/818 av den 20 maj 2019 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration, EUT L 135, 22.5.2019, s. 85.
    (10)    Rådets rambeslut 2009/315/RIF av den 26 februari 2009 om organisationen av medlemsstaternas utbyte av uppgifter ur kriminalregistret och uppgifternas innehåll, EUT L 93, 7.4.2009, s. 23.
    (11)    Rådets beslut 2009/316/RIF av den 6 april 2009 om inrättande av det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris) i enlighet med artikel 11 i rambeslut 2009/315/RIF, EUT L 93, 7.4.2009, s. 33.
    (12)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/817 av den 20 maj 2019 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området gränser och viseringar, EUT L 135, 22.5.2019, s. 27.
    (13)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/818 av den 20 maj 2019 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration, EUT L 135, 22.5.2019, s. 85.
    (14)    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av villkoren för åtkomst till andra EU-informationssystem och om ändring av förordning (EU) 2018/1862 och förordning (EU) 2019/816.
    (15)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) .../... om införande av screening av tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna och om ändring av förordningarna (EG) nr 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 och (EU) 2019/817, EUT [...].
    (16)    Op. cit. 15.
    (17)    Op. cit. 15.
    (18)    Op. cit. 15.
    (19)    Op. cit. 15.
    (20)    Op. cit. 15.
    (21)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2008 av den 9 juli 2008 om informationssystemet för viseringar (VIS) och utbytet mellan medlemsstaterna av uppgifter om viseringar för kortare vistelse (VIS-förordningen), EUT L 218, 13.8.2008, s. 60.
    (22)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2226 av den 30 november 2017 om inrättande av ett in- och utresesystem för registrering av in- och utreseuppgifter och av uppgifter om nekad inresa för tredjelandsmedborgare som passerar medlemsstaternas yttre gränser, om fastställande av villkoren för åtkomst till in- och utresesystemet för brottsbekämpande ändamål och om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet och förordningarna (EG) nr 767/2008 och (EU) nr 1077/2011, EUT L 327, 9.12.2017, s. 20.
    (23)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1240 av den 12 september 2018 om inrättande av ett EU-system för reseuppgifter och resetillstånd (Etias) och om ändring av förordningarna (EU) nr 1077/2011, (EU) nr 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 och (EU) 2017/2226, EUT L 236, 19.9.2018, s. 1.
    (24)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/817 av den 20 maj 2019 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området gränser och viseringar, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 och (EU) 2018/1861 samt rådets beslut 2004/512/EG och 2008/633/RIF, EUT L 135, 22.5.2019, s. 27.
    (25)    Op. cit. 15.
    (26)    Op. cit. 15.
    (27)    Op. cit. 15.
    (28)    EUT ...
    (29)    COM(2019) 3 final.
    (30)    Op. cit. 29.
    (31)    Op. cit. 29.
    (32)    Op. cit. 29.
    Top