EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 23.2.2021
COM(2021) 89 final
2021/0049(COD)
Förslag till
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT
om unionens deltagande i det europeiska partnerskap för metrologi som har inletts av flera medlemsstater
{SEC(2021) 91 final} - {SWD(2021) 35 final} - {SWD(2021) 36 final}
MOTIVERING
1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET
Motiv och syfte med förslaget
Horisont Europa, det nya ramprogrammet för forskning och innovation (2021–2027), syftar till att uppnå större effekt på forskning och innovation genom mobilisering av ytterligare privata och offentliga medel via saminvestering genom Europeiska partnerskap. Dessa partnerskap planeras i områden där räckvidden och omfattningen hos forsknings- och innovationsresurser är motiverade för att stödja unionens prioriteringar i Horisont Europa, särskilt dess andra pelare – Globala utmaningar och industriell konkurrenskraft.
I artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) [XXX] (Horisont Europa-förordningen) fastställs att institutionaliserade europeiska partnerskap grundade på artikel 185 och 187 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ”som ska genomföras endast om andra former av europeiska partnerskap inte skulle uppfylla målen eller skapa de nödvändiga förväntade effekterna, och om det kan motiveras i ett långsiktigt perspektiv och med hög grad av integration”.
I Horisont Europa-förordningen har medlagstiftarna även identifierat åtta prioriterade områden för möjliga institutionaliserade europeiska partnerskap grundade på artikel 185 eller artikel 187 i EUF-fördraget. Följaktligen valdes 12 initiativ ut och blev föremål för en samordnad konsekvensbedömning.
Metrologi konstaterades av medlagstiftarna vara ett av dessa prioriterade områden enligt Horisont Europa-förordningen, och därför läggs nu detta förslag fram om ett europeiskt partnerskap för metrologi. Det bygger på lärdomar som dragits från det Europeiska forskningsprogrammet för metrologi (EMRP) och det Europeiska metrologiprogrammet för innovation och forskning (Empir). Detta initiativ representerar dock ett nytt partnerskap som ska ta itu med nya utmaningar. Det är inte avsett att vara enbart en fortsättning på de tidigare programmen.
Förslaget avser Europeiska unionens deltagande i det europeiska metrologiprogrammet som har inletts av flera medlemsstater. Metrologi är läran om mätning. Den är en grundförutsättning för ekonomiska och samhälleliga verksamheter och därmed en kollektiv nyttighet. Forskningsprogram som rör metrologi saknar för närvarande verkan på EU-nivå på grund av fragmenteringen av verksamheterna och det dubbelarbete som görs i medlemsstaterna.
Europa står samtidigt inför en ökad global konkurrens inom metrologi vad gäller investeringarnas omfattning och fokus liksom de långsiktiga finansiella åtagandena i fråga om målen för metrologi. Under det senaste årtiondet har USA, Kina och Indien ökat sina investeringar i metrologi med 60 %, 50 % respektive 52 %. Under denna period har investeringar i europeiska institut hållits relativt oförändrade och inte tillgodosett nya och allt viktigare forskningsområden. Den otillräckliga investeringsnivån i Europa, tillsammans med fragmenteringen av kapaciteten när det gäller metrologi, har lett till att ansträngningar har spridits ut alltför mycket, utan något strategiskt fokus. De tidigare programmen som finansierades på EU-nivå, EMRP och Empir, har visat förmågan att minska denna fragmentering, och även samfinansierade verksamheter för nya metrologiska kapaciteter och gemensamma prioriteringar.
De senaste åren har investeringar utanför EU fortsatt. I USA hade National Institute of Standards and Technology (NIST), som är landets nationella metrologiska institut, en övergripande budget på 724,5 miljoner US-dollar 2018 och 2019. Bland åtgärderna märks ett särskilt program för undersökande mätningsvetenskaper (”laboratorieprogrammet”) med en årlig budget på över 60 miljoner US-dollar och ett forskningsprogram för grundläggande mätningar, bl.a. kvantvetenskap som har en årlig budget på över 160 miljoner US-dollar. Enligt den senast tillgängliga informationen hade National Institute of Metrology (NIM) i Kina en driftsbudget på 180 miljoner euro 2018. Kina har dessutom genomfört ett forskningsprogram på cirka 65 miljoner euro inriktat på metrologi mellan 2016-2019 och finansierat 160 forskningssamarbetsprojekt i hela Kina. Som jämförelse har PTB, det nationella metrologiska institutet (NMI) i Tyskland, som är det största i Europa, en total årlig driftsbudget på 200 miljoner euro, varav den största delen inte är riktad till forskning, utan till metrologiska tjänster för industrin och samhället.
Våra globala konkurrenter gör dessa strategiska investeringar på grund av det växande behovet av metrologilösningar inriktade mot ny teknik och utveckling av nya produkter. De ökade samhällsutmaningarna som kräver tillförlitliga standarder och regelverk, innebär att det brådskar med att rätta till den bristande kopplingen mellan metrologi och innovation på europeisk nivå.
För att upprätthålla EU:s konkurrensmässiga ledarskap inom ny teknik och utveckling av nya produkter och vad gäller en framåtblickande strategi i förhållande till tillförlitliga standarder och regelverk som förutser samhällsutmaningar, är det väsentligt att det europeiska metrologiska initiativet senast 2030 säkerställer att metrologilösningar i EU åtminstone är likvärdiga med de bästa globala aktörerna när det gäller att tillhandahålla metrologiska tjänster i världsklass för de nuvarande, komplexa mätningsutmaningar och nya tekniker. Detta bör uppnås genom specialiserade alleuropeiska nätverk som slår samman resurser för att uppnå en kritisk kapacitetsmassa. Dessa metrologilösningar bör stödja försäljningen av nya innovativa produkter och tjänster genom att anta och använda viktig ny teknik. Lösningarna bör också bidra till den effektiva utformningen och genomförandet av särskilda standarder och regelverk som ligger till grund för offentliga riktlinjer som är riktade mot samhällsutmaningar.
Förenlighet med nuvarande politiska bestämmelser på området
Eftersom mätning är en förutsättning för alla vetenskapliga och tekniska områden, kan förbättringar av kapaciteten inom metrologi påskynda vetenskapliga framsteg och industriell utveckling för att hjälpa till att bemöta utmaningar som exempelvis berör hälsa, miljö, klimatförändringar, socialt skydd och kulturarv. Alla framtida europeiska initiativ inom metrologi för gemensam forskning och innovation skulle därför behöva skapa och utnyttja kopplingar med flera andra initiativ inom och utanför Horisont Europa.
Inom Horisont Europa är metrologi relevant för forsknings- och innovationsverksamheter som finansieras genom programmets kluster för digitala frågor, industri och rymden, eftersom stabila och korrekta mätningar som tillhandahålls av metrologi är ett avgörande bidrag i tillverkningssektorer, särskilt i tillverkning av produkter med hög precision av högt mervärde, t.ex. utrustning för luftfart, högpresterande IKT-utrustning och rymdutrustning samt läkemedel.
Användning av stabila och korrekta mätningar omfattar dock mycket mer än detta, och därför är det europeiska partnerskapet för metrologi relevant för ett brett spektrum av andra europeiska politikområden och initiativ inom forskning och innovation, bl.a. offentlig-privata partnerskap. Det är till exempel relevant för driften av smarta elnät. Metrologi är också viktigt för att säkerställa korrekta mätningar inom hälso- och sjukvård.
I allmänhet finns det komplementaritet med de europeiska partnerskap som planeras enligt Horisont Europa inom följande områden:
·Digitala energiintensiva industrier, t.ex. Made in Europe i samband med separat tillverkning.
·Övervakning av koldioxidutsläpp och luftföroreningar i allmänhet enligt partnerskapen Övergång till ren energianvändning och Processer för planeten.
·Viktig digital teknik. Smarta nätverk och tjänster, artificiell intelligens, data och robotteknik.
·Uppnåendet av nollutsläpp för vägtransporter (2Zero), säkra och automatiserade vägtransporter genom ansluten körning och partnerskapet för ren luftfart.
·Synergier bör även byggas med initiativet för innovativ hälsa och partnerskapet för storskalig innovation och omvandling av hälsosystem i ett digitalt och åldrande samhälle. På grund av dess övergripande karaktär förväntas det framtida europeiska partnerskapet för metrologi även hjälpa till att genomföra framtida uppdrag inom ramen för Horisont Europa. Den förväntas även skapa länkar med det framtida partnerskapet om det europeiska öppna forskningsmolnet.
Utöver Horisont Europa kommer komplementaritet att skapas med andra europeiska program för att stödja utvecklingen av metrologilösningar, t.ex. fonden för ett sammanlänkat Europa, programmet för ett digitalt Europa och miljöprogrammet Life. En ny styrgrupp kommer att se över länkarna och effektiv kommunikation mellan partnerskapet för metrologi och andra relevanta program.
Förenlighet med unionens politik inom andra områden
Det europeiska initiativet för metrologi ska bidra omfattande till andra politikområden i unionen utöver forskning och innovation. Som en grundförutsättning mellan sektorer och forskningsområden, berör metrologilösningar alla sex prioriteringar som kommissionen eftersträvar, vilket illustreras i tabellen nedan.
Tabell: Metrologins roll i kommissionens prioriteringar
Prioritet
|
Illustrationer över metrologins roll
|
En europeisk grön giv
|
Tillhandahåller måttstandarder för att uppnå klimatneutralitet
|
En ekonomi för människor
|
Innovativa och noggrannare mätningsverktyg är en integrerad del av en framgångsrik plan för att bekämpa cancer.
|
Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern
|
Central för att fastställa standarder för 5G-nätverk och digitala tjänster
|
Skydd av den europeiska livsstilen
|
Väsentlig för att skapa tillit i ett till fullo fungerande Schengenområde för att förstärka den europeiska inställningen till riskhantering på tullområdet.
|
Ett starkare Europa i världen
|
Ligger till grund för Europas roll som normgivare genom att leda en stark agenda för öppen och rättvis handel och ett fungerande utsläppshandelssystem
|
En ny satsning på demokratin i Europa
|
Säkerställer standarder för att skydda Europa mot hemlig extern störning
|
Metrologi säkerställer att åtgärder som vidtas är spårbara till definitioner och standarder som man enats om internationellt. Detta är grunden för nationella och internationella metrologiska system som skapar korrekta och tillförlitliga mätningar som ligger till grund för en rad ekonomiska verksamheter och offentliga tjänster och som täcker hela den interna marknaden i en ekonomi för människor. Detta gäller säkerheten i konsumentprodukter liksom finansiella tjänster, där metrologi möjliggör att varje finansiell transaktion blir korrekt tidsstämplad för att säkerställa spårbar bevisning av transaktionen och efterlevnad av europeiska finansiella regelverk.
För att främja ett Europa som är rustat för den digitala tidsåldern kommer korrekta och toppmoderna mätningskapaciteter i nationella metrologiska institut och utsedda institutioner att möjliggöra moderna digitala tjänster och även all ny digital teknik, t.ex. kvantteknik eller artificiell intelligens.
För att uppnå klimatneutralitet 2050 kommer det att krävas tydliga mätningskapaciteter inom fjärranalys (t.ex. jordobservation), miljö och energi. I synnerhet är samtliga politikområden inom den europeiska gröna given direkt relaterade till metrologiska utmaningar. Korrekta och spårbara mätningskapaciteter möjliggör stabil miljöövervakning av klimatets status. De stöder också den effektiva utformningen och genomförandet av miljöbestämmelser genom att tillhandahålla tillförlitliga data för de klimatvariabler som stöder Parisavtalet om klimatförändringar och för miljömässiga parametrar, t.ex. luft- och vattenkvalitet.
Mätningsvetenskap för energi kommer bland annat att vara väsentlig för att underlätta omställningen till förnybar energi. I en framtid med låga koldioxidutsläpp kommer det att vara mycket viktigt att förstå omfattning, tidsram och effekter av klimatförändringar. Detta kräver korrekt och tillförlitlig övervakning av alla klimatvariabler över de långa tidsramar som behövs för att upptäcka och förstå klimattrender.
Vidare bör metrologi ligga till grund för ändamålsenliga miljöbestämmelser, t.ex. om vatten- eller luftföroreningar, däribland övervakning och genomförande. Utöver energi och miljö kommer politikområden inom den gröna given, exempelvis hållbar industri, hållbar rörlighet och biologisk mångfald, att behöva ett modernt och kapabelt metrologiskt system.
2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN
Rättslig grund
Förslaget om ett europeiskt initiativ för metrologi grundas på artikel 185 i EUF-fördraget, som berör EU:s deltagande i forsknings- och utvecklingsprogram som har inleds av flera medlemsstater, bl.a. ett deltagande i de organisationer som har skapats för att genomföra programmen.
Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)
Subsidiaritetsprincipen är tillämplig, eftersom förslaget avser ett område där unionen inte är ensam behörig. Subsidiariteten är skyddad eftersom förslaget grundas på artikel 185 i EUF-fördraget, som uttryckligen ger unionen möjlighet att delta i forskningsprogram som har inletts av flera medlemsstater.
Målen med förslaget kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna själva, eftersom metrologins omfattning och komplexitet kräver investeringar som går utöver de nationella metrologiska institutens centrala budgetar för forskning. Den spetskompetens som krävs för forskning om och utveckling av avancerade metrologiska lösningar är spridd över nationsgränserna och kan därför inte uppnås endast på nationell nivå. Utan en konsekvent strategi på europeisk nivå med kritisk massa, är risken hög för dubbelarbete vilket leder till högre kostnader och lägre effekt.
Stöd på EU-nivå har hittills visat på möjligheterna att främja väsentliga integrationsnivåer av forskningsinsatser inom metrologi i EU. Hittills har integreringen skett genom samarbete på projektnivå enligt bottom-up-modell. På grund av dess växande betydelse för att underlätta ny teknik och bemöta samhällsutmaningar, krävs ett mer strategiskt tillvägagångssätt för att integrera metrologiskt arbete för att stärka inriktningen på forskningen. Mervärdet med åtgärder på EU-nivå genom det europeiska initiativet för metrologi kommer därmed från utvecklingen och genomförandet av ett mer strategiskt tillvägagångssätt som riktar in metrologiforskning på områden med ny teknik och av samhällsmässig betydelse.
Proportionalitetsprincipen
I artikel 185 i EUF-fördraget uppmanas unionen att ”med de berörda medlemsstaternas samtycke vidta åtgärder för ett deltagande i sådana program för forskning och utveckling som har inletts av flera medlemsstater, inklusive ett deltagande i de organisationer som har skapats för att genomföra programmen”.
Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen, eftersom medlemsstater kommer att vara ansvariga för utvecklingen av deras gemensamma program och alla operativa aspekter. Den särskilda genomförandestrukturen - den europeiska sammanslutningen av nationella metrologiinstitut. (Euramet), har redan i tidigare metrologiinitiativ på europeisk nivå (EMRP och Empir) visat att den kan genomföra programmet effektivt och ändamålsenligt. Unionen kommer att främja incitament för förbättrad samordning, säkerställa synergier med och bidrag till EU-politikområden och prioriteringar enligt Horisont 2020, övervaka genomförandet av programmet och säkerställa att EU:s ekonomiska intressen skyddas.
I konsekvensbedömningen som gjordes i förhand för det europeiska initiativet för metrologi dras slutsatsen att artikel 185 i EUF-fördraget är den lämpligaste grunden för att uppnå målet. Detta beskrivs närmare i avsnitt 6 i konsekvensbedömningen, där ett initiativ enligt artikel 185 i EUF-fördraget får högst poäng i effektivitets och samstämmighetshänseende och är lika kostnadseffektivt som grundalternativet i ansökningsomgångar inom Horisont Europa.
Därmed bekräftar underavsnitt 6.4 i konsekvensbedömningen att denna form av partnerskap skulle tillhandahålla ett stabilt ramverk och säkerställa partnernas åtagande i förhållande till långsiktiga mål. Partnerskapet skulle även lägga grunden för ett strategiskt tillvägagångssätt vad gäller den framtida utvecklingen av metrologi i Europa och skulle, i detta hänseende, vara tillräckligt flexibelt för att möjliggöra vägledning "uppifrån och med" från en styrgrupp och ett målinriktat genomförande av initiativet genom specialiserade nätverk.
Vidare fastställs i konsekvensbedömningen att genom att underlätta en långsiktigt strategiskt tillvägagångssätt och ett målinriktat genomförande skulle denna form av partnerskap attrahera utökat åtagande och deltagande från industrin och andra slutanvändare, vilket skulle leda till att metrologilösningar anammas. Detta strategiska tillvägagångssätt och det målinriktade genomförandet, tillsammans med ökat deltagande bland industrin och andra slutanvändare, skulle leda till ett metrologisystem med mycket starkare kapaciteter, som är en aktör i toppklass på global nivå.
Val av instrument
Det föreslagna europeiska metrologiska initiativet kommer att grundas på artikel 185 i EUF-fördraget. Slutsatserna av halvtidsöversynen och en analys av alternativen i konsekvensbedömningen har visat att artikel 185 är det mest lämpliga sättet att uppnå målen för det europeiska metrologiska initiativet. Denna slutsats är i överensstämmelse med slutsatserna som har dragits för de föregående programmen (EMRP och Empir). För denna typ av instrument enligt artikel 185 i EUF-fördraget, kräver artikel 188.2 i EUF-fördraget att Europaparlamentet och rådet antar ett beslut.
3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR
Efterhandsutvärderingar
En oberoende, extern expertgrupp genomförde 2017 en halvtidsöversyn av Empir, det metrologiska initiativet enligt artikel 185 i EUF-fördraget.
Utvärderingen bekräftade att Empir-programmet hade gjort stora framsteg och uppfyllt de flesta av programmålen, och det förväntades öka omsättningen i EU genom användning av den teknik som utvecklats.
I utvärderingen förordades ett nytt partnerskap på europeisk nivå, grundad på tre rekommendationer. För det första skulle den strategiska delen stärkas. De nationella metrologiska instituten skulle samarbeta med andra grupper av berörda parter för att utveckla ”metrologiska värdekedjor” som kan stödja den inre marknaden. Utvärderingen förespråkade inte någon centraliserad europeisk struktur för att genomföra rekommendationen. Den föredrog en bottom-up-strategi för metrologiska verksamheter grundade på överenskomna mål på europeisk nivå. Av dessa anledningar rekommenderade utvärderingen att alleuropeiska ”spetsforskningscentrum” i form av nätverk (europeiska metrologinätverk) bör ingå i ett potentiellt partnerskap i syfte att fördjupa metrologins förmåga för att bemöta stora samhällsutmaningar.
För det andra skulle de externa berörda parterna, t.ex. universitet och industrin, inte längre vara begränsade till att delta i projekt som väljs ut efter ansökningsomgångar. I stället skulle de i framtiden bli mer involverade i programutveckling och ha bättre möjligheter att delta i projekt.
Den tredje rekommendationen var att programmets genomförande proaktivt skulle behandla metrologiska tillämpningar i framväxande vetenskapsområden och fokusera mer på hanteringen av samhällsutmaningar.
Samråd med berörda parter
Kommissionen genomförde ett offentligt samråd om ett framtida europeiskt metrologiskt initiativ. Det offentliga samrådet på nätet gav upphov 225 svar. Av dessa identifierade sig 50 % som akademiker/forskare, 16 % som EU-medborgare, 14 % som bolag/företagsorganisationer och 12 % som myndigheter. Återstående 8 % inkluderade näringslivsorganisationer, icke-statliga organisationer och personer som inte är EU-medborgare.
Respondenterna lämnade sina synpunkter på metrologiforskningens relevans, identifierade problem som det europeiska systemet för metrologiforskning står inför och bedömde flera möjliga politiska lösningar. Samrådet belyste ett antal frågor, däribland otillräckligt industriellt utnyttjande, brist på samarbete mellan nationella metrologiska institut med den bredare vetenskapliga basen, kapacitetsluckor mellan EU-medlemsstater, otillräcklig rörlighet för forskare inom de nationella metrologiska instituten och brist på samarbete med europeiska standardiseringsorgan.
Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden
Kommissionen samarbetade med ett stort antal externa experter vid utarbetningen av förslaget om det europeiska initiativet för metrologi. Man gick så tillväga att dra nytta av en analys från en oberoende extern studie, kompletterat av möten och intervjuer med centrala intresseorganisationer, liksom skriftlig återkoppling.
I detta syfte ingick kommissionen ett avtal om en extern studie som täckte alla institutionaliserade kandidatpartnerskap, däribland metrologi, och i stor utsträckning byggde vidare på studiens analys och resultat i förberedandet av förslaget om metrologi.
Samtidigt anordnade kommissionen möten och genomförde intervjuer under 2019 med EURAMET e.V och andra metrologiexperter.
Dessutom höll kommissionen en rådgivande workshop med sakkunniga från medlemsstater i november 2019. Därefter ägde ett skriftligt samråd rum i mars 2020 mellan nationella ministerier med ansvar för metrologi.
Konsekvensbedömning
Konsekvensbedömningsrapporten för det föreslagna metrologiska initiativet slutfördes i juni 2020 (SWD(2021) 36 final).
Den 15 juli 2020 lämnade nämnden för lagstiftningskontroll ett positivt yttrande om konsekvensbedömningsrapporten (SEC(2021) 91 final). Nämnden för lagstiftningskontroll begärde följande i sitt yttrande:
1) Som en del av syftet med att utveckla gränsöverskridande metrologinätverk, förklaras i rapporten att ett partnerskap inte längre är nödvändigt vid en viss tidpunkt (2030). Rapporten bör klargöra varför detta inlemmas med konsekvensbedömningsrapporten och hur det är kopplat till det aktuella initiativet, som täcker finansieringsperioden fram till 2027. Om det bekräftas att ett partnerskap inte längre skulle vara nödvändigt, bör rapporten ge mer klarhet i hur det aktuella föreslagna partnerskapet förväntas hjälpa till att etablera nödvändiga förutsättningar för dess framtida upphörande.
2) Rapporten bör förklara bättre hur aktörer i den privata sektorn skulle göras delaktiga under den föredragna formen av partnerskap mellan offentliga aktörer. Den bör klargöra incitamenten för dem att engagera sig.
3) Rapporten bör på ett värdefullt sätt kunna ge noggrannare bakgrundsinformation om de nationella organen för metrologiforskning, bl.a. deras verksamhet.
I konsekvensbedömningen ingår följande alternativ:
Grundscenariot var en situation utan ett partnerskap och med endast traditionella ansökningsomgångar inom ramen för Horisont Europa. Det skulle resultera i avslutande av den nuvarande genomförandestrukturen enligt artikel 185 med avslutning av pågående Empir-projekt 2023, som skulle leda till kostnader för avveckling samt nedläggningskostnader i socialt hänseende.
Enligt alternativ 1 skulle ett samfinansierat europeiskt partnerskap inrättas. Ett sådant partnerskap skulle underlätta för de nationella metrologiska instituten att sammanföra resurser men skulle utgöra en stor risk för att utvecklas till en ”sluten klubb” som avskräcker den akademiska världen från att engagera sig.
I alternativ 2 skulle ett institutionaliserat europeiskt partnerskap (enligt artikel 185 i EUF-fördraget) inrättas. Ett sådant initiativ skulle bygga vidare på framsteg som har gjorts inom ramen för Empir, det befintliga institutionaliserade europeiska partnerskapet, genom att utöka listan över europeiska metrologinätverk med nya prioriterade områden. Det skulle involvera aktörer från den bredare metrologiska värdekedjan, nationella ministerier, standardiseringsorgan, tillsynsmyndigheter, industrin, slutanvändare och konsumenter. Nivån på EU-finansiering inom ramen för Horisont Europa skulle öka jämfört med Horisont 2020 på grund av de resurser som behövs för att kompensera för det utvidgade tillämpningsområdet.
I konsekvensbedömningsrapporten konstaterades att alternativ 2 var det rekommenderade alternativet. Detta ligger i linje med resultaten i det offentliga samrådet, där 62 % av respondenterna var för ett institutionaliserat partnerskap som det rekommenderade alternativet för det nya initiativet för metrologi. Alla fyra större undergrupper med respondenter (den akademiska världen, bolag/företag, EU-medborgare och företrädare för offentliga myndigheter) höll med, och ingen minoritetsgrupp föredrog heller något annat alternativ.
De ekonomiska fördelarna med det föreslagna initiativet har både en direkt och en indirekt beståndsdel. Den direkta beståndsdelen är den ökade försäljningen av instrument och därtill kopplade tjänster inom industrin. Detta beräknas till 50 miljoner euro per år. Dessutom har målet att främja innovation i strategiska användningsområden indirekt en ytterligare långsiktig hävstångseffekt på försäljningar. Socialt och miljömässigt är fördelarna direkt kopplade till de specialiserade metrologinätverken. Nätverken tillhandahåller särskilda metrologiska lösningar för alla berörda parter i den metrologiska värdekedjan, däribland industrin, slutanvändare och allmänheten.
Förenkling
Förslaget kommer att förenkla det administrativa förfarandet för myndigheter och organ (på EU-nivå eller nationella) och för privata parter.
EU kommer att leda genomförandeorganisationen för det europeiska initiativet för metrologi. Genomförandeorganisationen får i sin tur ansvar för tilldelning, övervakning och rapportering om utnyttjandet av EU:s bidrag.
Grundläggande rättigheter
Det föreslagna beslutet får inga konsekvenser för skyddet av de grundläggande rättigheterna.
4.BUDGETKONSEKVENSER
Den rättsliga finansieringsöversikt som bifogas detta beslut innehåller uppgifter om preliminära budgetkonsekvenser. Unionens högsta ekonomiska bidrag, inklusive Efta-anslag, till partnerskapet för metrologi kommer att vara 300 miljoner euro i löpande priser för varaktigheten av ramprogrammet Horisont Europa.
Bestämmelserna i beslutet och i den fördelningsöverenskommelse som ska ingås mellan kommissionen och den särskilda genomförandeorganisationen (Euramet e.V.) måste garantera att EU:s ekonomiska intressen skyddas.
5.ÖVRIGA INSLAG
Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering
Genomförande av initiativet kommer att bygga på en strategisk forsknings- och innovationsagenda som överenskommits med de nationella partner som deltar i initiativet.
Utförandet av initiativet ska övervakas genom årliga rapporter som godkänns av kommissionen. Detta kommer att innefatta rapportering av framsteg med nyckelutförandeindikatorer och andra mätningar som anges i den strategiska forsknings- och innovationsagendan.
Förslaget inkluderar en klausul om en halvtidsöversyn senast 2025 och en slutlig utvärdering senast 2030.
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
Det föreslagna beslutet berör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och bör därför inkludera EES. För att säkerställa komplementaritet med tredje länder förutses dock deras deltagande genom en motsvarande bestämmelse.
Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget
I artikel 1 i det föreslagna beslutet fastställs det nuvarande och potentiellt framtida geografiska tillämpningsområdet för det europeiska partnerskapet för metrologi.
I artikel 2 understryks kopplingen mellan Horisont Europa-förordningen och fastställer målet för partnerskapet mot denna bakgrund. Det fastställer också de allmänna och särskilda målen som ett framtida partnerskap skulle uppfylla och uppnå.
Artiklarna 3 och 4 föreskriver det ekonomiska bidrag som Europeiska unionen ska utbetala till Euramet från EU:s budget.
Artiklarna 5, 6 och 7 anger skyldigheterna enligt vilka medlemsstaterna och andra deltagande länder kan bidra till det framtida partnerskapet. Det klargör att deltagande länder inte bara skulle motsvara EU-bidraget utan även finansiera andra relevanta verksamheter, t.ex. framtida europeiska metrologinätverk.
I artikel 8 klargörs reglerna för deltagande för vilka undantag från Horisont Europa-bestämmelser kan gälla i fall som är vederbörligen motiverade. I denna artikel fastställs även minimigarantier för att säkerställa mer öppenhet i framtida ansökningsomgångar, till exempel ska inte bara nationella metrologiska institut utan även andra berörda parter vara berättigade att samordna framtida projekt enligt detta partnerskap.
I artikel 9 fastställs ramen för genomförandeavtal mellan Europeiska kommissionen och Euramet. Genom artikel 10 får Europeiska kommissionen möjlighet att agera om deltagande länder brister i att uppfylla sina åtaganden enligt detta beslut. I artiklarna 11 och 12 föreskrivs garantier för att skydda EU:s ekonomiska intressen.
I artiklarna 13 till 17 fastställs en ny ram för den framtida styrningen av partnerskapet. Samtidigt som det huvudsakligen ankommer på Euramet att inrätta detta partnerskap, föreslår kommissionen inrättande av en extern styrgrupp med gemensamt ordförandeskap som delas mellan kommissionen och en företrädare för en medlemsstat. Styrgruppen bör erbjuda en drivkraft för det nya partnerskapet att närma sig användarnas behov och stärka dess effekt på industri, regelverken och standardiseringen. Styrgruppen bör även inkludera företrädare från andra europeiska partnerskap med privata partner.
På samma sätt som för andra institutionella partnerskap föreslår artikel 18 en halvtids- och en slutlig utvärdering i linje med principerna om bättre lagstiftning. Artiklarna 19 till 21 är avsedda att säkerställa ett smidigt funktionssätt för det framtida europeiska partnerskapet.
2021/0049 (COD)
Förslag till
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT
om unionens deltagande i det europeiska partnerskap för metrologi som har inletts av flera medlemsstater
EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 185 och 188 andra stycket,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och
efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,
med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,
i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och
av följande skäl:
(1)För att uppnå största möjliga effekt av unionsfinansiering och det mest effektiva bidraget till unionens politiska mål, inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) [XXX] Horisont Europa, ramprogrammet för forskning och innovation, det vill säga de politiska och rättsliga ramarna för europeiska partnerskap med partner från den privata och/eller offentliga sektorn. Europeiska partnerskap är avgörande för att främja den politiska strategin i Horisont Europa. De inrättas för att uppnå unionens prioriteringar som fastställs i Horisont Europa och för att säkerställa tydlig effekt för unionen och dess folk, vilket kan uppnås mer effektivt i ett partnerskap, genom en strategisk vision som dess partner delar och förbinder sig till, snarare än av unionen ensam.
(2)Särskilt europeiska partnerskap som ingår i Horisont Europas pelare ”Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft” förväntas spela en viktig roll i uppnåendet av strategiska mål i samband med att påskynda omställningen till hållbara utvecklingsmål och ett grönt och digitalt Europa och bidragande till återhämtning. Europeiska partnerskap är viktiga för att komma till rätta med komplexa gränsöverskridande utmaningar som kräver ett helhetsgrepp. De gör det möjligt att åtgärda misslyckanden som är omställnings-, system- och marknadsrelaterade genom att föra samman ett stort antal aktörer som ingår i värdekedjor och industriella ekosystem i arbete för en gemensam vision och omsätta den i konkreta färdplaner och verksamheter som genomförs på ett samordnat sätt. Partnerskapen gör det dessutom möjligt att koncentrera arbete och resurser på gemensamma prioriteringar för att lösa komplexa utmaningar framöver.
(3)För att förverkliga prioriteringar och effekter bör de europeiska partnerskapen utvecklas genom ett brett engagemang hos relevanta berörda parter i hela Europa, bl.a. industrin, forskningsorganisationer, organ med offentligt uppdrag på lokal, regional, nationell eller internationell nivå, och organisationer inom civilsamhället, t.ex. stiftelser som stöder och/eller genomför forskning och innovation. Dessa europeiska partnerskap skulle också vara en av de åtgärder som stärker samarbetet mellan partner från den privata och/eller offentliga sektorn på internationell nivå, bl.a. genom att sammanfoga forsknings- och innovationsprogram och gränsöverskridande investeringar i forskning och innovation till ömsesidig nytta för människor och företag.
(4)I enlighet med målen för förordning (EU) XXX bör alla medlemsstater och länder som är associerade till Horisont Europa ha rätt att delta i det europeiska partnerskapet för metrologi (partnerskapet för metrologi). För komplementariteten inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och med övriga grannländer, bör också andra tredjeländer ha möjlighet att delta i partnerskapet för metrologi, förutsatt att de ingår ett relevant internationellt avtal för vetenskapligt och tekniskt samarbete med unionen och avtalet med de deltagande staterna.
(5)Genom Horisont Europa införs en mer strategisk, sammanhängande och effektbaserad metod i fråga om europeiska partnerskap, genom att bygga vidare på lärdomarna från halvtidsöversynen för Horisont 2020. Horisont Europa-förordningen avser att effektivisera användningen av de institutionaliserade europeiska partnerskapen, särskilt genom att fokusera på tydliga mål, resultat och effekter som kan uppnås senast 2030, och genom att säkerställa ett tydligt bidrag till den relaterade unionspolitikens prioriteringar och politikområden. Nära samarbete och synergier med andra relevanta initiativ i unionen, på nationell och regional nivå, särskilt med andra europeiska partnerskap, kommer att vara avgörande för att uppnå större effekt och säkerställa att resultaten kommer till användning.
(6)Genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 555/2014/EU beslutade unionen att ge ett ekonomiskt bidrag till det europeiska metrologiprogrammet för innovation och forskning (Empir) som motsvarar bidraget från de deltagande staterna, dock högst 300 000 000 euro under löptiden 2014-2020 för ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont 2020), som inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013. I samband med halvtidsöversynen av Empir i juli 2017 rekommenderades ett nytt initiativ.
(7)Unionens ekonomiska bidrag bör ges på villkor att de deltagande staterna gör ekonomiska åtaganden att bidra till genomförandet av partnerskapet för metrologi och att dessa åtaganden fullgörs. De deltagande staternas bidrag bör omfatta ett bidrag till administrativa kostnader, med förbehåll för ett tak på 5 % av budgeten för partnerskapet för metrologi. De deltagande staterna bör åta sig att, vid behov, öka sitt bidrag till partnerskapet för metrologi genom att inrätta en reservfinansieringskapacitet för att säkerställa att de har förmåga att finansiera sina nationella enheter, nationella metrologiska institut och utsedda institut som deltar i verksamheterna inom partnerskapet för metrologi. Det gemensamma genomförandet av partnerskapet för metrologi kräver en genomförandestruktur. Unionens ekonomiska bidrag bör förvaltas enligt principen om sund ekonomisk förvaltning samt tillämpliga regler för indirekt förvaltning som anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 2018/1046.
(8)Partnerskapet för metrologi bör inrättas. Partnerskapet skulle vara mer effektivt jämfört med traditionella ansökningsomgångar eller samfinansierade partnerskap enligt de arbetsprogram som förbereds inom ramen för alla de relaterade klustren i Horisont Europas andra pelare.
(9)Målet med detta beslut är unionens deltagande i partnerskapet för metrologi i syfte att stödja dess allmänna mål. Kraven på metrologi är av en sådan omfattning och komplexitet att investeringar behövs som går utöver de centrala budgetar för forskning som de nationella metrologiska instituten och utsedda instituten förfogar över. Den spetskompetens som krävs för forskning om och utveckling av avancerade metrologiska lösningar är spridd över nationsgränserna och kan därför inte uppnås endast på nationell nivå. Eftersom målet med detta beslut inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare, genom att integrera nationella insatser i en konsekvent unionsstrategi, samordna enskilda nationella program för forskning, stödja utformningen av gemensamma forsknings- och finansieringsstrategier över de nationella gränserna och uppnå den kritiska massa av aktörer och investeringar som krävs, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i nämnda artikel går detta beslut inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.
(10)Partnerskapet för metrologi bör, med anpassning till kommissionens politiska prioriteringar (bl.a. den europeiska gröna given, en ekonomi för människor, och ett Europa rustat för den digitala tidsåldern), genomföras under en tioårsperiod (2021-2031). Programmet bör innefatta nya verksamheter jämfört med Empir-initiativet inom ramen för Horisont 2020, och särskilt, utvecklingen av europeiska metrologinätverk, som kommer att bemöta trängande samhällsutmaningar och metrologiska behov från ny teknik. Den metrologiska kapacitet som tillhandahålls genom dessa nätverk bör vara likvärdig och jämförbar med andra världsledande metrologiska system och visa upp spetskompetens i världsklass. Ansökningsomgångar inom ramen för partnerskapet för metrologi bör utlysas under genomförandet av Horisont Europa.
(11)Verksamheterna inom partnerskapet för metrologi bör ligga i linje med målen och forsknings- och innovationsprioriteringarna i Horisont Europa och med de allmänna principerna och villkoren i artikel XXX i förordning (EU) nr [Horisont Europa-förordningen].
(12)Ett tak bör fastställas för unionens ekonomiska bidrag till partnerskapet för metrologi för den period som Horisont Europa varar. Inom detta tak bör unionens bidrag maximalt motsvara de deltagande staternas bidrag till partnerskapet för metrologi för att skapa en stark hävstångseffekt och säkerställa starkare integration av de deltagande staternas program.
(13)I enlighet med artikel XX i förordning (EU) [XXX] [Horisont Europa-förordningen], är det allmänna målet med Horisont Europa att åstadkomma vetenskapliga, ekonomiska och samhälleliga effekter av unionens investeringar i forskning och innovation för att stärka den vetenskapliga och tekniska grunden för unionen och främja dess konkurrenskraft, även inom industrin, förverkliga unionens strategiska prioriteringar och bidra till att ta itu med globala utmaningar, bl.a. målen för hållbar utveckling genom att följa principerna i agenda 2030 för hållbar utveckling och Parisavtalet om klimatförändringar.
(14)De deltagande staterna har enats om genomförandestrukturen för det föregående initiativet, det europeiska metrologiforskningsprogrammet (EMRP) och Empir. Euramet e.V. (”Euramet’), den europeiska regionala metrologiorganisationen och en icke vinstdrivande sammanslutning som lyder under tysk lag, inrättades 2007 för att fungera som denna struktur. Euramet har även uppgifter och skyldigheter relaterade till den bredare europeiska och globala harmoniseringen av metrologi. Medlemskap i Euramet är öppet för alla europeiska nationella metrologiska institut, som medlemmar, och utsedda institut, som associerad medlem. Medlemskap i Euramet är inte villkorat av att det finns nationella metrologiska forskningsprogram. Med tanke på att Euramets styrningsstruktur enligt rapporten om halvtidsöversynen av Empir har visat sig vara effektiv och av hög kvalitet när det gäller att genomföra EMRP och Empir, bör Euramet även användas för genomförandet av partnerskapet för metrologi. Euramet bör därför förvalta unionens ekonomiska bidrag.
(15)För att uppnå målen för partnerskapet för metrologi bör Euramet tillhandahålla ekonomiskt stöd främst i form av bidrag till deltagare i åtgärder som väljs ut på Euramets nivå. Dessa insatser bör väljas ut efter ansökningsomgångar under Euramets ansvar. Rangordningen bör vara bindande för val av förslag och tilldelning av medel från unionens ekonomiska bidrag och från bidragen från de deltagande staterna för forskningsprojekt och därmed sammanhängande verksamheter. För verksamheter som finansieras av de deltagande staternas bidrag till europeiska metrologinätverk, bör de finansierade åtgärderna även ligga under Euramets ansvar.
(16)Deltagande i indirekta åtgärder som finansieras av partnerskapet för metrologi är föremål för rådets förordning (EU) nr XXX [Regler för deltagande, Horisont Europa]. På grund av särskilda operativa behov för partnerskapet för metrologi, främst att bygga och förvalta framtida europeiska metrologinätverk och underlätta lämpligt ekonomiskt deltagande från de deltagande staterna, bör det, när så behövs, vara möjligt att föreskriva en begränsning av samordningsfunktionen i ett förslag till nationella metrologiska institut och utsedda institut från de deltagande staterna.
(17)Bidrag från deltagande stater bör säkerställas genom institutionell finansiering från nationella metrologiska institutet och utsedda institut. Det breda spektrumet av bakomliggande verksamheter bör bidra till målen för partnerskapet för metrologi och fastställas i de årliga arbetsplanerna, med länkar till driftskostnader och utgifter. Bland annat bör bidragen täcka kostnaderna för tjänster som direkt levererar kalibrering och andra tjänster som är spårbara till det internationella enhetssystemet. Bidrag från deltagande stater bör även innefatta ett ekonomiskt bidrag till de administrativa kostnaderna för partnerskapet för metrologi.
(18)För att säkerställa programmets öppenhet och tillgänglighet, bör ansökningsomgångarna i partnerskapet för metrologi även publiceras genom den gemensamma deltagarportalen och genom andra elektroniska medel för spridning inom ramen för Horisont Europa som förvaltas av kommissionen.
(19)Finansieringsmodellens funktionssätt vad beträffar principen om att unionsmedel och medel som inte kommer från unionen ska motsvara varandra bör omprövas vid tidpunkten för halvtidsöversynen av partnerskapet för metrologi för att säkerställa att samma princip respekteras vad gäller deltagande staters ekonomiska bidrag.
(20)Unionens ekonomiska intressen bör skyddas genom proportionella åtgärder under hela utgiftscykeln, inbegripet förebyggande, upptäckt och utredning av oriktigheter, krav på återbetalning av belopp som gått förlorade, betalats ut på felaktiga grunder eller använts felaktigt samt, i tillämpliga fall, administrativa och ekonomiska sanktioner.
(21)För att skydda unionens ekonomiska intressen bör kommissionen ha rätt att minska, tillfälligt dra in eller avsluta sina ekonomiska bidrag om partnerskapet för metrologi genomförs bristfälligt, delvis eller för sent, eller om de deltagande staterna inte bidrar, eller endast bidrar delvis eller för sent, till finansieringen av partnerskapet för metrologi. Dessa rättigheter bör anges i den bidragsöverenskommelse som bör ingås mellan unionen och Euramet.
(22)I syfte att förenkla bör de administrativa bördorna minskas för samtliga parter. Dubbelkontroller och oproportionerlig dokumentation och rapportering bör undvikas. Då kontroller utförs bör de nationella programmens särdrag tas i beaktande när så är lämpligt. Revisioner av mottagare av unionsmedel som ges i enlighet med detta beslut bör säkerställa en minskning av den administrativa bördan i enlighet med förordning (EU, Euratom) nr 2018/1046.
(23)På begäran från kommissionen bör Europaparlamentet, rådet eller revisionsrätten, Euramet och de deltagande staterna lämna alla uppgifter som kommissionen behöver ta med i utvärderingsrapporterna om partnerskapet för metrologi.
(24)Kommissionen bör göra en halvtidsöversyn senast 2025 där den särskilt bedömer kvalitet och effektivitet hos partnerskapet för metrologi och vilka framsteg som gjorts för att uppnå uppsatta mål och även göra en slutlig utvärdering senast 2030 samt utarbeta en rapport om dessa utvärderingar.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Deltagande i det europeiska partnerskapet för metrologi
1.Unionen ska delta i det europeiska partnerskapet för metrologi (partnerskapet för metrologi), ett institutionaliserat partnerskap som avses artikel 8.1 c i förordning (EU) […] [Horisont Europa], som gemensamt inletts av Österrike, Belgien, [Bosnien och Hercegovina], Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Litauen, [Norge], Spanien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, [Serbien], Slovenien, Slovakien, Sverige [Schweiz och Turkiet] (de deltagande staterna), i enlighet med villkoren som fastställs i detta beslut.
2.Andra medlemsstater än dem som anges i punkt 1 och övriga länder som är associerade till Horisont Europa får delta i partnerskapet för metrologi under förutsättning att de uppfyller de villkor som anges i artikel 4.1 c i detta beslut. De ska betraktas som deltagande stater vid tillämpningen av detta beslut.
3.Tredje länder som inte är associerade till Horisont Europa får delta i partnerskapet för metrologi under förutsättning att de ingår ett internationellt avtal för vetenskapligt och tekniskt samarbete med unionen, som fastställer villkoren för deras deltagande i partnerskapet för metrologi och förutsatt att de godkänns av den kommitté för partnerskapet för metrologi som avses i artikel 13.3 f. Om ett tredjeland uppfyller dessa villkor ska det betraktas som deltagande stat vid tillämpningen av detta beslut.
Artikel 2
Mål för partnerskapet för metrologi
1.Partnerskapet för metrologi ska bidra till genomförandet av förordning (EU) … [XXX][Horisont Europa], särskilt artikel 3.
2.Utan att det påverkar punkt 1, ska partnerskapet för metrologi, genom partners deltagande och åtagande i samband med utformning och genomförande av ett program för forskning och innovationsverksamheter, sträva efter följande allmänna mål:
(a)Utveckla ett hållbart och samordnat system för metrologi på europeisk nivå.
(b)Säkerställa att de allra senaste metrologiska kapaciteterna används direkt av innovatörer i deras ekosystem.
(c)Öka effekten av metrologi på samhällsutmaningar i samband med genomförandet av politiska åtgärder, standarder och regelverk för att göra dem ändamålsenliga.
3.Vid genomförande av de allmänna mål som fastställs i artikel 2, ska partnerskapet för metrologi sträva efter följande särskilda mål:
(a)Att senast 2030 utveckla nya forskningskapaciteter inom ramen för nya europeiska metrologiska nätverk och med resultat vad gäller kalibrerings- och mätningskapaciteter som åtminstone är på samma nivå som de ledande metrologiska institutens utanför de deltagande staterna.
(b)Att understödja försäljning, senast 2030, av nya innovativa produkter och tjänster genom att använda och uppta de nya metrologiska kapaciteterna i viktig ny teknik.
(c)Att bidra effektivt och till fullo, senast 2030, till utformningen och genomförandet av särskilda standarder och regelverk som ligger till grund för offentliga politiska åtgärder avsedda att komma till rätta med samhällsutmaningar.
Artikel 3
Unionens ekonomiska bidrag till partnerskapet för metrologi
1.Unionens ekonomiska bidrag till partnerskapet för metrologi, bl.a. anslag från Europeiska frihandelssammanslutningen och tredje länder, ska inte vara större än bidragen från de deltagande staterna i partnerskapet för metrologi. Unionens ekonomiska bidrag ska vara högst 300 miljoner euro för att motsvara bidragen från de deltagande stater som anges i artikel 1.1.
2.Vid beräkningen av unionens ekonomiska bidrag, ska bidrag från de deltagande staterna till administrativa kostnader som överskrider 5 % av det totala sammanlagda bidraget till partnerskapet för metrologi inte beaktas.
3.Unionens ekonomiska bidrag ska betalas från anslagen i unionens allmänna budget som avsatts till de relevanta delarna av det särskilda program som genomför Horisont Europa, inrättat genom Europaparlamentets och rådets beslut [XXX] om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation.
4.Unionens ekonomiska bidrag ska användas av Euramet e.V. (Euramet) för att finansiera de verksamheter som avses i artikel 6.1 a.
5.Unionens ekonomiska bidrag ska inte användas för att täcka de administrativa kostnaderna för partnerskapet för metrologi.
Artikel 4
Villkor för unionens ekonomiska bidrag
1.Unionens ekonomiska bidrag ska beviljas på följande villkor:
(a)De deltagande staterna ska visa att partnerskapet för metrologi inrättas i enlighet med detta beslut.
(b)De deltagande staterna eller de nationella metrologiska instituten som har utsetts av de deltagande staterna ska utse Euramet till det organ ansvarar för genomförandet av partnerskapet för metrologi och för mottagande, tilldelning och övervakning av unionens ekonomiska bidrag.
(c)Varje deltagande stat ska åta sig att lämna ett ekonomiskt bidrag till finansieringen av partnerskapet för metrologi samt att inrätta en reservfinansieringskapacitet på 50 % av åtagandebeloppet.
(d)Euramet ska visa sin förmåga att genomföra partnerskapet för metrologi, däribland mottagande, tilldelning och övervakning av unionens ekonomiska bidrag inom ramen för indirekt förvaltning av unionens budget i enlighet med artiklarna 62 och 154 i förordning (EU, Euratom) 2018/1046.
(e)En styrningsmodell för det metrologiska partnerskapet ska inrättas i enlighet med artiklarna 13 till 16 i detta beslut.
2.För att unionen ska ge ekonomiskt bidrag under genomförandet av partnerskapet för metrologi krävs också följande:
(a)Euramet ska genomföra de verksamheter inom ramen för partnerskapet för metrologi som fastställs i artikel 6 i överensstämmelse med målen som anges i artikel 2.
(b)Att en lämplig och effektiv styrningsmodell upprätthålls i enlighet med artiklarna 13 till 16.
(c)Euramet ska uppfylla de rapporteringskrav som anges i artikel 155 i förordning (EU, Euratom) nr 2018/1046.
(d)De åtaganden som avses i punkt 1 c i denna artikel ska fullgöras.
Artikel 5
De deltagande staternas bidrag till partnerskapet för metrologi
1.De deltagande stater som anges i artikel 1.1 ska lämna bidrag eller säkerställa att deras nationella finansieringsorgan antingen lämnar ekonomiska bidrag eller naturabidrag på minst 363 miljoner euro under perioden från den 1 januari 2021 till den 31 december 2031. En andel av bidragen från de deltagande staterna ska vara i form av ekonomiska bidrag.
2.De deltagande staternas bidrag ska bestå av
(a)ekonomiska bidrag eller naturabidrag för genomförandet av de verksamheter som avses i artikel 6.1,
(b)ekonomiska bidrag eller naturabidrag för att täcka Euramets administrativa kostnader.
3.De ekonomiska bidrag eller naturabidrag som avses i punkt 2 a ska täcka de kostnader som åsamkas av de deltagande staterna vid genomförandet av de verksamheter som avses i artikel 6.1 b, förutom eventuella direkta eller indirekta unionsbidrag till dessa kostnader.
4.De ekonomiska bidrag eller naturabidrag som avses i punkt 2 b ska täcka de kostnader som de deltagande staterna ådrar sig i samband med Euramets administrativa kostnader för genomförandet av partnerskapet.
5.I syfte att värdera de naturabidrag som avses i punkt 2 a och b ska kostnaderna fastställas i enlighet med sedvanlig redovisningspraxis i de berörda deltagande staterna eller nationella finansieringsorganen, de tillämpliga redovisningsstandarderna i den deltagande stat där de berörda nationella finansieringsorganen är etablerade och de tillämpliga internationella redovisningsstandarderna och IFRS-standarderna. Kostnaderna ska intygas av en oberoende revisor som utsetts av de berörda deltagande staterna eller berörda nationella finansieringsorganen. Om några oklarheter uppstår rörande intygandet kan värderingsmetoden granskas av Euramet. Om några oklarheter kvarstår får Euramet utföra en revision av värderingsmetoden.
6.De bidrag som avses i punkt 2, som betraktas som bidrag från deltagande stater, ska lämnas efter antagande av det årliga arbetsprogrammet. Om det årliga arbetsprogrammet antas under det referensår som avses i artikel 6.3 kan de bidrag som avses i punkt 2 b, som betraktas som de deltagande staternas bidrag som ingår i det årliga arbetsprogrammet, omfatta bidrag som lämnas från och med den 1 januari det året. Undantagsvis kan de bidrag som avses i punkt 2 b, som lämnas efter det datum då beslutet om partnerskapet för metrologi träder i kraft, betraktas som bidrag från deltagande stater förutsatt att de ingår i det första årliga arbetsprogrammet för partnerskapet för metrologi.
Artikel 6
Euramets verksamheter
1.Partnerskapet för metrologi ska stödja ett brett spektrum av forsknings- och innovationsverksamheter genom:
(a)Indirekta åtgärder i den mening som avses i artikel 2.25 i förordning (EU) [XXX] [Horisont Europa-förordningen] och i artikel 7 i detta beslut, ska finansieras av Euramet huvudsakligen i form av bidrag efter gränsöverskridande, öppna och konkurrensutsatta ansökningsomgångar anordnade av Euramet, som innefattar följande:
–i) Vetenskapliga-tekniska åtgärder till stöd för grundläggande vetenskaplig metrologi som lägger grunden för alla efterföljande steg, däribland tillämpad metrologisk forskning och utveckling samt metrologirelaterade tjänster.
–ii) Metrologiforskning för att tillhandahålla lösningar på samhällsutmaningar med fokus på bidrag till energi, hälsa och klimat och för att utveckla projekt i specifika europeiska metrologinätverk som bemöter dessa utmaningar.
–iii) Forskning för att utveckla ny instrumentutrustning för mätning som inriktas på industriellt anammande av metrologisk teknik för att stimulera innovation inom industrin.
–iv) Standardförberedande forskning och forskning och utveckling som bedrivs samtidigt med standardiseringsarbete för att stödja genomförandet av politiska åtgärder, regelverk och påskyndar marknadsintroduktion av innovativa produkter och tjänster.
(b)Verksamheter som finansieras av de deltagande staterna utan det ekonomiska bidrag från unionen enligt artikel 3, som består av metrologisk kapacitetsuppbyggnad på olika tekniska nivåer vars syfte är att uppnå ett balanserat och integrerat metrologiskt system i de deltagande staterna som sätter dem i stånd att utveckla sina vetenskapliga och tekniska kapaciteter inom metrologi, och som innefattar verksamheter som inte valts i samband med de ansökningsomgångar som avses i led a och som beskrivs i de årliga arbetsprogrammen, bl.a. något av följande:
–i) Verksamheter inom de deltagande staternas nationella program, t.ex. transnationella projekt som bidrar till de prioriteringar som anges i ett europeiskt metrologinätverk och Euramets tekniska kommittéer.
–ii) Åtgärder för spridning och utnyttjande av resultat från metrologisk forskning.
–iii) Åtgärder som särskilt avser metrologiska institut som saknar eller som endast har begränsade vetenskapliga kapaciteter genom att hjälpa dem att delta i andra unionsprogram eller nationella eller regionala program för utbildning och rörlighet, gränsöverskridande samarbete eller investeringar i metrologisk infrastruktur.
–iv) Anordnande av extern spridning och kunskapsöverföring för att främja partnerskapet för metrologi och maximera dess verkan.
2.Innan Euramet fastställer områden för varje ansökningsomgång som avses i punkt 1 a, ska personer eller organisationer från metrologiforskningsvärlden och den allmänna metrologiska värdekedjan uppmanas att föreslå möjliga forskningsområden.
Artikel 7
Årligt arbetsprogram
1.Partnerskapet för metrologi ska genomföras på grundval av årliga arbetsprogram som omfattar verksamheter som ska genomföras under perioden från den 1 januari till den 31 december ett visst år (”referensår”).
2.Euramet ska anta de årliga arbetsprogrammen senast den 31 mars under referensåret, efter godkännande från kommissionen. Både Euramet och kommissionen ska anta de årliga arbetsprogrammen utan onödigt dröjsmål. Euramet ska offentliggöra det årliga arbetsprogrammet.
3.Verksamheter som avses i artikel 6.1 a och b får endast utlysas under referensåret och endast efter att det årliga arbetsprogrammet har antagits för det året.
4.Verksamheter får endast finansieras av Euramet om de finns fastställda i det årliga arbetsprogrammet. Det årliga arbetsprogrammet ska särskilja mellan verksamheter som avses i artikel 6.1 a, verksamheter som avses i artikel 6.1 b och de administrativa kostnaderna för Euramet. Det årliga arbetsprogrammet ska innefatta utgiftsberäkningarna för dem och den budget som tilldelas verksamheter som finansieras med unionens ekonomiska bidrag som avses i artikel 3 och till verksamheter som finansieras av deltagande stater utan ett sådant ekonomiskt bidrag från unionen. Det årliga arbetsprogrammet ska även innefatta det beräknade värdet av de deltagande staternas naturabidrag som avses i artikel 5.2 b.
5.Årliga arbetsprogram för ett referensår som genomgått ändringar och årliga arbetsprogram för följande referensår ska beakta resultaten från tidigare ansökningsomgångar. Programmen ska sträva efter att beakta otillräcklig täckning av vetenskapliga ämnen, i synnerhet de som tidigare beaktats i de verksamheter som anges i artikel 6.1 b och som inte kunnat finansieras i tillräcklig omfattning.
6.Ansökningsomgångarna enligt det relevanta årliga arbetsprogrammet ska utlysas den 31 december 2027. I vederbörligen motiverade fall får de utlysas senast den 31 december 2028.
7.Euramet ska årligen övervaka och rapportera till kommissionen om genomförandet av alla verksamheter som ingår i det årliga arbetsprogrammet.
8.Alla former av kommunikation eller offentliggörande som rör verksamheter inom partnerskapet för metrologi och som genomförs i samarbete med partnerskapet för metrologi - oavsett om de inleds av Euramet, en deltagande stat eller dess nationella finansieringsorgan, eller deltagare i en verksamhet - ska märkas eller sammärkas som samfinansierad av partnerskapet för metrologi inom ramen för Horisont Europa.
Artikel 8
Regler för deltagande och spridning
1.Euramet ska anses vara ett finansieringsorgan i den mening som avses i artikel 2.13 i förordning [(EU) [XXX] [Horisont Europa-förordningen] och ska tillhandahålla finansiering till indirekta åtgärder som avses i artikel 6.1 a i detta beslut i enlighet med artiklarna 6.2 i förordning (EU) [XXX].
2.I enlighet med artikel 13.1 i Horisont Europa-förordningen går det, i vederbörligen motiverade fall, att i det årliga arbetsprogrammet föreskriva en begränsning av samordnarrollen vid indirekta åtgärder till nationella metrologiska institut och utsedda institut i de deltagande staterna för att säkerställa att målen och de deltagande staternas bidragsmål uppfylls.
3.Euramet ska säkerställa ett lämpligt samspel med nationella metrologiska institut och utsedda institut vid de indirekta åtgärder som avses i artikel 6.1 a, i enlighet med utnämningen av lämplig nationell myndighet. Euramet ska även uppmuntra och stödja andra enheters deltagande i alla ansökningsomgångar.
Artikel 9
Avtal mellan unionen och Euramet
Förutsatt att en likvärdig skyddsnivå för unionens ekonomiska intresse säkerställs, ska Euramet anförtros uppgiften att genomföra unionens bidrag i enlighet med artikel 62.3 och artikel 154 i förordning (EU, Euratom) 2018/1046.
Artikel 10
Avslutande, minskning eller tillfällig indragning av unionens ekonomiska bidrag
1.Om partnerskapet för metrologi inte uppfyller villkoren enligt vilka unionens ekonomiska bidrag utbetalas, kan kommissionen avsluta, proportionellt minska eller tillfälligt dra in det ekonomiska bidrag från unionen som avses i artikel 3.
2.Om de deltagande staterna inte bidrar till finansieringen av partnerskapet för metrologi, endast bidrar delvis eller inte respekterar tidsramarna för de bidrag som avses i artikel 5, kan kommissionen avsluta, proportionerligt minska eller tillfälligt dra in det ekonomiska bidrag från unionen som avses i artikel 3. Kommissionens beslut ska inte hindra utbetalning av ersättning för stödberättigande kostnader som den deltagande staten redan har ådragit sig innan partnerskapet för metrologi underrättades om beslutet om att avsluta, proportionellt minska eller tillfälligt dra in unionens ekonomiska bidrag.
Artikel 11
Efterhandsrevisioner
1.De efterhandsrevisioner av utgifter för indirekta åtgärder som avses i artikel 6.1 a ska genomföras av Euramet i enlighet med artikel 48 i förordning ... [Horisont Europa](EU) [XXX] [].
2.Kommissionen får besluta att själv utföra den revision som avses i punkt 1. I sådana fall ska kommissionen göra detta i enlighet med tillämpliga regler, i synnerhet artikel 48.3 i förordning (EU) [XXX] [Horisont Europa] och artikel 127 i förordning (EU, Euratom) 2018/1046.
Artikel 12
Skydd av unionens ekonomiska intressen
1.Kommissionen ska säkerställa att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av åtgärder som finansieras enligt detta beslut, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda belopp samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner.
2.Vid genomförandet av partnerskapet för metrologi ska de deltagande staterna vidta alla lagstiftningsåtgärder och administrativa eller andra åtgärder som är nödvändiga för att skydda unionens ekonomiska intressen, särskilt för att säkerställa fullständig återbetalning av alla belopp som ska tillkomma unionen i enlighet med förordning (EU, Euratom) 2018/1046.
3.Euramet ska ge kommissionens personal och annan av kommissionen bemyndigad personal samt revisionsrätten fritt tillträde till sina anläggningar och lokaler och till all information, bl.a. information i elektroniskt format, som behövs för att de ska kunna utföra sina revisioner.
4.Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får utföra utredningar, däribland kontroller på plats och inspektioner i enlighet med de bestämmelser och förfaranden som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 och rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96, i syfte att fastställa om det i samband med ett avtal, ett beslut eller ett avtal som finansieras enligt det här beslutet, har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen.
5.Den europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) kan göra utredningar i enlighet med bestämmelserna och förfarandena som anges i rådets förordning (EU) 2017/1939, i syfte att utreda brott som påverkar unionens ekonomiska intressen som anges i artikel 4 i den förordningen.
6.Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 3, 4 och 5 ska överenskommelser, beslut och avtal som följer av genomförandet av detta beslut innehålla bestämmelser som uttryckligen ger kommissionen, Euramet, revisionsrätten, Eppo och Olaf behörighet att utföra sådana revisioner, kontroller på plats och utredningar, i enlighet med deras respektive befogenheter.
Artikel 13
Styrelseformer för partnerskapet för metrologi
1.De organ som ska styra partnerskapet för metrologi ska inkludera minst följande:
(a)Kommittén för partnerskapet för metrologi.
(b)Styrgruppen.
(c)Euramets sekretariat.
Artikel 14
Kommittén för partnerskapet för metrologi
1.Kommittén för partnerskapet för metrologi ska förvalta partnerskapet i syfte att säkerställa att det uppfyller sina mål på det sätt det genomförs.
2.Kommittén för partnerskapet för metrologi ska bestå av företrädare för Euramet-medlemmar från alla deltagande stater. Röstviktningen ska beräknas utifrån de nationella åtagandena enligt kvadratroten av åtagandet.
3.Kommittén för partnerskapet för metrologi ska framför allt inrikta sig på följande:
(a)Fatta beslut om den strategiska forsknings- och innovationsagendan.
(b)Fatta beslut om planering av ansökningsomgångar och förfarandet för omprövning av utvärderingen.
(c)Anta det årliga arbetsprogrammet sedan kommissionen godkänt det och efter samråd med den styrgrupp som avses i artikel 15.
(d)Fatta beslut om val av projekt som ska finansieras enligt rangordningen efter utvärderingen av de ansökningsomgångar som avses i artikel 6.1 a.
(e)Övervaka hur de finansierade projektens framskrider.
(f)Godkänna att ett tredje land som inte är associerat till Horisont Europa får delta i partnerskapet för metrologi, förutsatt att detta tredje land har ingått det internationella avtal med unionen som avses i artikel 1.3.
4.Kommissionen ska ha observatörsstatus vid möten som hålls av kommittén för partnerskapet för metrologi. Kommittén för partnerskapet för metrologi behöver dock kommissionens förhandsgodkännande för att anta det årliga arbetsprogrammet. Kommittén för partnerskapet för metrologi ska bjuda in kommissionen till sina möten och ska tillställa kommissionen alla relevanta dokument. Kommissionen kan delta i diskussioner som förs i kommittén för partnerskapet för metrologi.
5.Kommittén för partnerskapet för metrologi ska välja sin ordförande och dennes ställföreträdare i enlighet med röstviktning som förklaras i punkt 2. Ordföranden för partnerskapet för metrologi ska företräda Euramet i frågor som berör partnerskapet för metrologi.
Artikel 15
Styrgruppen
1.Kommissionen ska inrätta en styrgrupp. Styrgruppen ska vara ett rådgivande organ för partnerskapet för metrologi och den ska ge råd till partnerskapet om de nya prioriteringarna för metrologiforskning på europeisk nivå. Styrgruppen ska främst
(a)identifiera ny teknik och nya marknader där metrologiforskning kan bli relevant i framtiden,
(b)identifiera forskningsområden som bidrar till att den inre marknaden fungerar smidigt, bl.a. relevanta regelverk och standarder,
(c)ge råd till partnerskapet för metrologi beträffande prioriteringar för dess framtida arbetsprogram.
2.Styrgruppen ska bestå av 12 ledamöter enligt följande:
(a)Fyra företrädare från europeiska standardiseringsorgan och tillsynsmyndigheter utnämnda av Euramet.
(b)Fem företrädare från olika europeiska partnerskap inrättade i enlighet med förordning [(EU) [XXX][Horisont Europa] med privata partner som representerar industrin. Kommissionen ska utnämna företrädare på ett öppet och transparent sätt.
(c)Ordföranden för Euramet.
(d)En företrädare utnämnd av kommissionen, och en företrädare för ett nationellt ministerium som inte är anställd av ett nationellt metrologiskt institut som finns företrätt i Euramet. Företrädaren från ministeriet bör utnämnas av kommittén för partnerskapet för metrologi.
3.Minst 50 % av ledamöterna som avses i punkt 2 a och b ska rotera senast efter halvtidsöversynen som avses i artikel 18.1.
4.Ordförandeskapet i styrgruppen ska innehas gemensamt av de företrädare som avses i punkt 2 d.
Artikel 16
Euramets sekretariat
1.Euramets sekretariat, som ger allmänt administrativt stöd till Euramet, ska handha de bankkonton som hör till partnerskapet för metrologi.
2. En stödenhet för ledningen ska inrättas som en del av Euramets sekretariat och ska ha ansvaret för genomförandet och den dagliga förvaltningen av partnerskapet för metrologi.
Artikel 17
Överföring av information
1.På kommissionens begäran ska Euramet sända kommissionen all information som den behöver för att utarbeta de utvärderingsrapporter som avses i artikel 18.
2.De deltagande staterna ska via Euramet lämna alla uppgifter till kommissionen som Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten begär i fråga om den ekonomiska förvaltningen av partnerskapet för metrologi.
3.Kommissionen ska inbegripa de uppgifter som avses i punkt 2 i de utvärderingar som avses i artikel 18.
Artikel 18
Utvärdering
1.Kommissionen ska genomföra en preliminär utvärdering och en slutlig utvärdering av partnerskapet för metrologi inom ramen för utvärderingarna av Horisont Europa, som fastställs i artikel 47 i förordning (EU) …. [Horisont Europa].
2.Utvärderingarna ska granska hur partnerskapet för metrologi uppfyller sina mål och syften, innefatta alla dess verksamheter och utvärdera dess europeiska mervärde, effektivitet och ändamålsenlighet, bl.a. dess öppenhet och transparens, relevansen av den verksamhet som bedrivs och dess samstämmighet och/eller komplementaritet med relevanta politikområden på regional och nationell nivå samt unionsnivå, bl.a. synergier med andra delar av Horisont Europa (t.ex. uppdrag, kluster eller tematiska/särskilda program). Utvärderingarna ska ta hänsyn till de berörda parternas synpunkter, både på europeisk och nationell nivå och ska, vid behov, även innefatta en bedömning av de långsiktiga vetenskapliga, samhällsmässiga, ekonomiska och tekniska effekterna av de föregående initiativen. De ska, vid behov, innefatta en bedömning av de mest effektiva politiska insatserna för eventuell framtida verksamhet, liksom relevans och samstämmighet i alla eventuella förlängningar av partnerskapet för metrologi, mot bakgrund av de övergripande politiska prioriteringarna och situationen för forsknings- och innovationsstödet, bl.a. positioneringen i förhållande till andra initiativ som stöds genom ramprogrammet Horisont Europa.
Artikel 19
Åtkomst till resultat och information om förslag
1.Euramet ska ge kommissionen åtkomst till all information om de indirekta åtgärderna som den finansierar. Denna information ska innefatta resultaten från stödmottagare som deltar i indirekta åtgärder inom partnerskapet för metrologi och all annan information som anses nödvändig för utvecklingen, genomförandet, övervakningen och utvärderingen av unionens politik och program. Denna åtkomsträtt är begränsad till icke-kommersiell och icke-konkurrenspräglad användning och ska vara förenlig med tillämpliga regler om sekretesskydd.
2.För syften som rör utveckling, genomförande, övervakning och utvärdering av unionens politik eller program ska Euramet förse kommissionen med information som ingår i inlämnade förslag.
Artikel 20
Sekretess
Utan att det påverkar artikel 17 ska Euramet säkerställa skydd av konfidentiell information vars avslöjande utanför unionens institutioner och andra unionsorgan eller byråer skulle skada intressen som dess medlemmar eller verksamhetsdeltagare i partnerskapet för metrologi har. Den konfidentiella informationen omfattar, men är inte begränsad till personliga, kommersiella, känsliga uppgifter som är säkerhetsskyddsklassificerade eller ej.
Artikel 21
Intressekonflikt
1.Euramet, dess organ och personal, och organen i partnerskapet för metrologi, ska undvika alla former av intressekonflikter vid genomförandet av verksamheterna.
2.Euramet ska anta regler för att förebygga, undvika och hantera intressekonflikter i förhållande till Euramets personal, ledamöter och andra personer som tjänstgör i kommittén för partnerskapet för metrologi, i enlighet med artikel 154.4 d i förordning (EU, Euratom) 2018/1046.
Artikel 22
Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Artikel 23
Adressater
Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.
Utfärdat i Bryssel den
På Europaparlamentets vägnar
På rådets vägnar
Ordförande
Ordförande
FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT
1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET
1.1Förslagets eller initiativets beteckning
1.2Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen
1.3Typ av förslag eller initiativ
1.4Mål
1.5Grunder för förslaget eller initiativet
1.6Varaktighet och budgetkonsekvenser
1.7Planerad metod för genomförandet
2.FÖRVALTNING
2.1Regler om övervakning och rapportering
2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem
2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter
3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET
3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel
3.2.Beräknad inverkan på utgifterna
3.2.1Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna
3.2.2Beräknad inverkan på driftsanslagen
3.2.3Beräknad inverkan på anslag av administrativ karaktär
3.2.4Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen
3.2.5Bidrag från tredje part
3.3.Beräknad inverkan på intäkterna
FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT
1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET
1.1.Förslagets eller initiativets beteckning
Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om unionens deltagande i det europeiska partnerskapet för metrologi som har inletts av flera medlemsstater
1.2.Politikområde(n) som berörs (programkluster)
Verksamhet: Horisont Europa
Kluster 4: Digitala frågor, industri och rymden
1.3.Förslaget eller initiativet gäller:
☑ en ny åtgärd
◻ en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd
◻ utökning av en befintlig åtgärd
◻ en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder gentemot en annan/en ny åtgärd
1.4.Grunder för förslaget eller initiativet
1.4.1.Krav som ska uppfyllas på lång eller kort sikt inklusive en detaljerad tidsplan för utvecklingen av initiativets genomförande
Initiativets huvudsakliga mål kan delas upp i ett vetenskapligt, ekonomiskt och socialt mål. Det vetenskapliga målet är att utveckla ett hållbart och samordnat metrologiskt system i världsklass på europeisk nivå. Det ekonomiska målet är att säkerställa att de allra senaste metrologiska kapaciteterna används direkt av innovatörer i deras ekosystem. Det samhälleliga målet är att öka metrologins effekter på samhällsutmaningar i samband med genomförandet av politiska åtgärder, standarder och regelverk för att göra dessa ändamålsenliga.
Initiativet förväntas börja fungera under det andra eller tredje kvartalet 2021 (beroende på datum för Europaparlamentets och rådets antagande av dess grundläggande rättsakt).
Initiativets huvudsakliga verksamhet är att stödja forskningsaktiviteter som bygger på samarbete mellan metrologiska institut och externa berörda parter på området metrologi. Det kommer att vara en inledande upptrappningsfas av ansökningsomgångar 2021 och 2022, för att uppnå en stabil budget för ansökningsomgångar för åren 2023-2026. För det sista året med ansökningsomgångar, 2027, uppskattas budgeten för ansökningsomgångar minska för att möjliggöra gradvis utfasning. Samtidigt tillhandahålls nationella medel för att skapa europeiska metrologinätverk inom strategiska tekniska- och samhällsområden. De första nätverken byggs upp från starten av initiativet med potentialen av att nya nätverk sättas igång varje genomförandeår.
2030 ska alla allmänna och särskilda mål ha uppnåtts och vara föremål för en efterföljande utvärdering.
1.4.2.Mervärde av unionens medverkan (den kan härröra från olika faktorer, till exempel samordningsfördelar, rättssäkerhet, bättre effektivitet eller komplementaritet). I denna punkt avses med ”mervärde av unionens medverkan” det värde som härrör från unionens intervention, som kompletterar värdet som medlemsstaterna annars skulle ha skapat ensamma.
Skäl för åtgärder på europeisk nivå (ex ante):
De problem som tas upp av initiativet är av en karaktär och omfattning att samlade åtgärder på EU-nivå kommer att vara mer lämpligt än att enskilda medlemsstater utvecklar sina egna initiativ. Detta kommer att möjliggöra mer sammanhängande och samordnade ansträngningar, och undvika dubbelarbete.
Den första anledningen till unionens ekonomiska bidrag till initiativet är möjligheten att finansiera gränsöverskridande forskningsåtgärder direkt genom att rikta gemensamma strategiska prioriteringar för metrologi. Ett initiativ enligt artikel 185 ger också en rättslig, långsiktig säkerhet i form av institutionell finansiering med åtaganden från unionen liksom institutionell finansiering som är tillgänglig på nationell nivå.
Förväntat genererat unionsmervärde (ex post)
EU:s engagemang gör det möjligt att skapa stordriftsfördelar och att befästa metrologiforskningskapaciteten. EU:s engagemang kommer också att ha en hävstångseffekt på de nationella resurserna att skapa en europeisk metrologikapacitet som klarar av gemensamma samhällsutmaningar och tekniska övergångar i linje med den inre marknadens behov.
Dessa frågor behandlas vidare i konsekvensbedömningen som bifogas detta förslag.
1.4.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder
Genom att uppnå en väsentlig nivå av integrering av nationella metrologiska ansträngningar inom ramen för det sjunde ramprogrammet och Horisont 2020, har Europa kunnat etablera globalt ledarskap på många metrologiska områden. I takt med att metrologiforskning växer i betydelse som incitament för ny teknik, ökar andra regioner i världen väsentligen sina investeringar i metrologi och riktar dem strategiskt. EU:s åtgärder behövs i detta skede och, därför, för att upprätthålla takten i integrationen så att den blir inbyggd i den metrologiska värdekedjan och på så vis ökar engagemanget hos metrologiska berörda parter, bl.a. tillsynsmyndigheter och standardiseringsorgan, industrin och samhälleliga slutanvändare samt allmänheten. Detta är avgörande för att integrerad metrologiforskning i Europa ska uppnå långsiktig hållbarhet .
Det är mycket viktigt att sådana EU-åtgärder upprätthålls nu för att uppnå hållbarhet. Annars riskerar insatserna på metrologi i Europa att bli fragmenterade igen, då kapacitetsbyggande i mindre nationella metrologiska institut hämmas samtidigt som större nationella metrologiska institut ingår bilaterala avtal med sina motparter i andra världsregioner, och på så vis undermineras Europas teknologiska suveränitet, vilket påpekas i halvtidsöversynen 2017.
1.4.4.Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter
I enlighet med Horisont Europa-förordningen, behöver alla europeiska partnerskap säkerställa samordning och/eller gemensamma verksamheter med andra relevanta forsknings- och innovationsinitiativ för att säkerställa optimal nivå för sammankopplingar och säkerställa effektiva synergier.
Starka synergier bör fastställas med andra europeiska partnerskap som är nära relaterade till mätningsintensiva tillämpningar. Dessutom möjliggör instrument som antagits enligt artikel 185 sömlös integration av nationella finansieringsprogram som är anpassade efter nationella prioriteringar vad gäller metrologi.
Partnerskapet kommer särskilt att anpassa sig efter andra instrument under de europeiska prioriteringarna ”Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”, ”En ekonomi för människor” och ”En europeisk grön giv” och kommer att ha möjlighet att samarbeta med alla program och åtgärder inom ramen för det föreslagna Horisont Europa-ramprogrammet för forskning och innovation, däribland alla kluster inom den andra pelaren ”Globala utmaningar och industriell konkurrenskraft”.
Övervakning av synergier och samarbete kommer att göras genom den årliga verksamhetsrapporten.
1.5.Varaktighet och budgetkonsekvenser
☑ begränsad varaktighet
–☑
i kraft från [01/01]2021 till [31/12]2031
–☑
Budgetkonsekvenser från 2021 till 2027 för budgetmässiga åtaganden och från 2022 till 2032 för betalningsbemyndiganden.
◻ obegränsad varaktighet
–Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,
–beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.
1.6.Planerad metod för genomförandet
◻ Direkt förvaltning som sköts av kommissionen
–◻ av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer,
–◻
av genomförandeorgan
◻ Delad förvaltning med medlemsstaterna
☑ Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros
–◻ tredjeländer eller organ som de har utsett
–◻ internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)
–◻ EIB och Europeiska investeringsfonden
–◻ organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen
–◻ offentligrättsliga organ
–☑ privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier
–◻ organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier
–◻ personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten
–Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.
Anmärkningar
Euramet är en sammanslutning (Eingetragener Verein, e.V.) som lyder under tysk lag, och har av medlemsstaterna och andra europeiska länder anförtrotts uppgiften att företräda dem som regional metrologisk organisation för Europa. Unionens ekonomiska bidrag till initiativet kommer att tillhandahållas genom denna organisation.
2.FÖRVALTNING
2.1.Regler om övervakning och rapportering
I enlighet med Horisont Europa-förordningen, ska partnerskapet anta ett övervakningssystem som är i linje med kraven som anges i artikel 45, bilaga III och bilaga V till denna förordning, och bidra till samma gemensamma databas som de övriga komponenterna i Horisont Europa. Rapporterings- och övervakningssystemet ska tillhandahålla viktiga uppgifter om förvaltning och genomförande (däribland mikrodata från enskilda enheter), göra det möjligt att följa framstegen i enlighet med viktiga effektkedjor (bl.a. framstegen vad gäller att förverkliga EU:s prioriteringar) och kriterierna för partnerskapet. Partnerskapet ska rapportera om de särskilda indikatorerna (som inte omfattas av de viktiga effektkedjorna) och göra det möjligt att följa framstegen som har gjorts på kort, medellång och lång sikt mot uppfyllandet av visionen samt särskilda och operativa mål för partnerskapet såsom de anges i den förordning som inrättar partnerskapet, bl.a. målen som fastställts för 2030. Indikatorerna, datakällorna och metoderna ska möjliggöra en utvärdering över tid av uppnådda resultat, framsteg mot avsedda effekter, bl.a. vad gäller förverkligandet av EU:s politiska mål samt identifiering av potentiella behov för korrigerande åtgärder. I utvärderingen bör både kvalitativa och kvantitativa data beaktas, ansvar fastställas för insamling av data och konkreta tillvägagångssätt utarbetas för att ta fram en realistisk referensnivå och realistiska mål och/eller riktmärken för att identifiera framsteg, när så är relevant, och i linje med Horisont Europas effektbaserade strategi . All information som samlas in ska tillhandahållas i nära till realtid till kommissionens tjänster med hjälp av gemensamma datamodeller och matas in i en gemensam databas i enlighet med artikel 45 i Horisont Europa-förordningen. I det syftet ska lämpliga rapporteringssystem inrättas för att stödja kontinuerlig och öppen rapportering, inkluderat om utlovade och faktiskt tillhandahållna ekonomiska och naturabidrag, synlighet och positionering i det internationella sammanhanget, effekt på forskning och innovationsrelaterade risker med investeringar i den privata sektorn. Rapportering bör ligga i linje med standardiserade rapporteringskrav för Horisont Europa. Utvecklingen av rapporteringssystemen i sammanhanget av den strategiska samordningsprocessen ska också involvera medlemsstater och företrädare för partnerskapet i syfte att säkerställa synkronisering och samordning av rapporterings- och övervakningsarbetet, bl.a. uppdelningen av datainsamlings- och rapporteringsuppgifterna. Rapporteringssystemet på projektnivå ska inkludera detaljerad information om projekten som finansieras, deras resultat, deras spridning och användning uppdelat på målgrupper som berörs, och den övergripande skillnaden detta utgör för vetenskap, ekonomi, samhälle och/eller miljön, i linje med projektets syften och målinriktade effekter. Detta bör kompletteras med relevanta data om partnerskapets mervärde och effekt på europeisk, nationell och regional nivå. Lämplig mekanism för datadelning med gemensam övervakning och rapporteringsdatabaser för Horisont Europa behöver säkerställas.
Senast den 31 december 2024 ska kommissionen genomföra en halvtidsöversyn av initiativet och ska meddela slutsatser därav, tillsammans med dess yttranden, till Europaparlamentet och rådet senast den 30 juni 2025. Inom sex månader från avvecklingen av initiativet, men inte senare än två år efter beslutet om avveckling, ska kommissionen genomföra en slutlig utvärdering av initiativet. Resultatet av den slutliga utvärderingen kommer att presenteras för Europaparlamentet och rådet.
Senast den 15 februari varje år ska Euramet till kommissionen överlämna en årlig verksamhetsrapport för godkännande, om de framsteg som partnerskapet har gjort under det föregående kalenderåret, särskilt beträffande arbetsplanen för det året. Rapporten ska innehålla information om den forskning som har bedrivits, innovation och andra åtgärder och motsvarande utgifter: De förslag som lämnats in, uppdelade efter typ av deltagare, och efter land. De indirekta åtgärder som valts ut för finansiering, uppdelade efter typ av deltagare, och efter land, och med uppgift om unionens bidrag till enskilda deltagare och åtgärder.
2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem
2.2.1.Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås.
Indirekt förvaltning är motiverad eftersom det europeiska partnerskapet för metrologi är ett partnerskap mellan offentliga aktörer som delvis finansieras genom naturabidrag från de deltagande staterna.
Varje år kommer beslutet om bidraget till det europeiska partnerskapet för metrologi att fattas i kraft av den EU-budget som antas för året i fråga.
En delegeringsöverenskommelse som undertecknats mellan Europeiska kommissionen och Euramet kommer att ange att för uppgifterna som ska genomföras varje år ska kommissionen betala ett bidrag i samband med ingåendet av ett avtal om överföring av medel med Euramet. Delegeringsöverenskommelsen bör föregås av en förhandsbedömning av Euramet för att bedöma dess interna kontrollramverk och ekonomiska förvaltning.
Kommissionen kommer säkerställa att de tillämpliga reglerna för det europeiska partnerskapet för metrologi helt uppfyller kraven i budgetförordningen.
Övervakningsrutiner, bl.a. genom unionens tillsyn av styrningen av partnerskapet samt rapporteringsförfaranden ska säkerställa att kommissionens tjänster kan uppfylla redovisningsskyldigheter både till kollegiet och budgetmyndigheten.
Det interna kontrollramverket för Euramet för genomförande av det europeiska partnerskapet för metrologi bygger på följande:
•
Genomförande av de interna kontrollstandarderna som erbjuder minst likvärdiga garantier som de som erbjuds av kommissionen.
•
Förfaranden för val av de bästa projekten genom oberoende utvärdering, och för att översätta dem till rättsliga instrument.
•
Projekt- och avtalsförvaltning över varje projekts livslängd.
•
Förhandskontroller på 100 % av fordringar, inkluderat revisionsintyg och förhandsintyg av kostnadsmetoder.
•
Förhandsrevisioner av ett stickprov av fordringar som del av efterhandsrevisionerna inom ramen för Horisont Europa.
•
Vetenskaplig utvärdering av projektresultat.
2.2.2.Information om de risker som identifierats och det/de interna kontrollsystem som har inrättats för att mildra dem
(1)
Kapacitet hos den särskilda genomförandestrukturen Euramet för att hantera unionens budget och skydda EU:s ekonomiska intressen.
Kontrollmetoden kommer att vara i linje med de krav som anges i EU:s finansiella bestämmelser, och särskilt att kommissionen behåller rätten att avsluta, minska eller tillfälligt dra in sina bidrag om genomförandet inte är godtagbart eller lämpligt.
(2)
Deltagande staters kapacitet att finansiera sina bidrag till programmet.
EU-medel kan endast frigöras när bevis föreligger av nationella finansiella åtaganden, både på finansieringsavtalsnivå och på utbetalningsnivån gentemot nationella deltagare i projekten. Ett annat skydd är att EU-finansieringen inte kan överskrida 50 % av de totala offentliga medel som fastställs i programmet och EU-medlen kan inte täcka administrativa utgifter.
2.2.3.Uppskattning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (andelen av ”kontrollkostnader ÷ värdet av relaterade medel som förvaltas”) och bedömning av den förväntade nivån av risk för fel (vid betalning och vid avslutning)
Eftersom reglerna för deltagande i Horisont Europa som är tillämpliga på partnerskapet för metrologi är likartade- om inte till dem som kommissionen kommer att använda i sitt arbetsprogram, och med stödmottagare med liknande riskprofil som kommissionens stödmottagare - kan det förväntas att felmarginalen kommer att likna den som kommissionen förutser för Horisont Europa, det vill säga att det är rimligt att anta att risken för fel under den fleråriga utgiftsperioden årligen ligger på 2-5 %. Det yttersta målet är att uppnå en kvarstående felprocent så nära 2 % som möjligt vid avslutandet av de fleråriga programmen, så snart den ekonomiska effekten av alla revisioner, korrigeringar och återhämtningsåtgärder har beaktats.
Se finansieringsöversikten för Horisont Europa för fullständiga uppgifter om förväntad felprocent i förhållande till deltagare.
2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter
Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade), t.ex. från strategin för bedrägeribekämpning.
Kommissionen ska säkerställa att förfarandena för bedrägeribekämpning i alla skeden i förvaltningsprocessen tillämpas av Europeiska partnerskapet för metrologi.
Förslagen för Horisont Europa har varit föremål för bedrägerisäkring och en bedömning av deras effekter. Övergripande bör de föreslagna åtgärderna ha en positiv effekt på bedrägeribekämpningen, särskilt den större betoningen på riskbaserad revision och förstärkt vetenskaplig utvärdering och kontroll.
Kommissionen kommer att säkerställa att lämpliga åtgärder har vidtagits för att vid genomförandet säkerställa åtgärder som finansieras enligt denna förordning, att unionens ekonomiska intressen skyddas genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda belopp samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner.
Vid genomförandet av nuvarande artikel 185 Empir-initiativ, samarbetar Euramet redan med kommissionens tjänster i frågor som gäller bedrägerier och oriktigheter. Kommissionen ska säkerställa att detta kommer att fortsätta och förstärkas.
Revisionsrätten ska ha befogenhet att utföra revisioner, grundat på dokument och på plats, hos alla stödmottagare, uppdragstagare och underleverantörer som erhållit unionsfinansiering enligt programmet.
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får, i enlighet med förfarandena i förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 utföra kontroller på plats och inspektioner hos ekonomiska aktörer som direkt eller indirekt berörs av unionsfinansiering, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med bidragsavtal eller bidragsbeslut eller ett avtal om unionsfinansiering.
3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET
3.1.Föreslagna rubriker i den fleråriga budgetramen och nya budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel
Rubrik i den fleråriga budgetramen
|
Budgetrubrik
|
Type of Typ av anslag
|
Bidrag
|
|
Rubrik 1
Inre marknaden, innovation och digitalisering – Horisont Europa
|
Diff./Icke-diff.
|
från Efta-länder
|
från kandidatländer
|
från tredjeländer
|
i den mening som avses i artikel [21.2 b] i budgetförordningen
|
1
|
01 02 02 40 – Kluster för digitala frågor, industri och rymden
|
Diff.
|
JA
|
JA
|
JA
|
JA
|
3.2.Beräknad inverkan på utgifterna
3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna
Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
Rubrik i den fleråriga budgetramen
|
1
|
Rubrik inre marknad, innovation och digitalisering
Horisont Europa
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Efter 2027
|
SUMMA
|
Driftsanslag (uppdelat enligt budgetrubriker som anges under 3.1)
|
Åtaganden
|
(1)
|
26,000
|
43,000
|
51,000
|
51,000
|
47,000
|
43,000
|
39,000
|
|
300,000
|
|
Betalningar
|
(2)
|
0
|
11,700
|
31,050
|
44,900
|
50,200
|
49,200
|
45,600
|
67,350
|
300,000
|
Anslag av administrativ karaktär finansierad inom ramen för programmet
|
Åtaganden = Betalningar
|
(3)
|
0,381
|
0,389
|
0,396
|
0,405
|
0,413
|
0,420
|
0,430
|
–
|
2,834
|
TOTALA anslag för programmets ram
|
Åtaganden
|
=1+3
|
26,381
|
43,389
|
51,396
|
51,405
|
47,413
|
43,420
|
39,430
|
|
302,834
|
|
Betalningar
|
=2+3
|
0,381
|
12,089
|
31,446
|
45,305
|
50,613
|
49,620
|
46,030
|
67,350
|
302,834
|
Rubrik i den fleråriga budgetramen
|
7
|
”Administrativa utgifter”
|
Detta avsnitt bör fyllas i genom användning av ”budgetdata av administrativ karaktär” som först ska föras in i
Bilagan till finansieringsöversikten
, som laddas upp på DECIDE för interna samrådssyften.
Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Efter 2027
|
SUMMA
|
Mänskliga resurser
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
0
|
Andra administrativa utgifter
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
0
|
TOTALA anslag för RUBRIK 7 i den fleråriga budgetramen
|
(summa åtaganden = summa betalningar)
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
0
|
Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
|
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Efter 2027
|
SUMMA
|
TOTALA anslag för RUBRIKER i den fleråriga budgetramen
|
Åtaganden
|
26,381
|
43,389
|
51,396
|
51,405
|
47,413
|
43,420
|
39,430
|
|
302,834
|
|
Betalningar
|
0,381
|
12,089
|
31,446
|
45,305
|
50,613
|
49,620
|
46,030
|
67,350
|
302,834
|
3.2.2.Sammanfattning av beräknad inverkan på anslag av administrativ karaktär
–☑
Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ karaktär tas i anspråk
–◻
Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ karaktär tas i anspråk enligt följande:
Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
År
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
SUMMA
|
HEADING 7i den fleråriga budgetramen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mänskliga resurser
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andra administrativa utgifter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal HEADING 7i den fleråriga budgetramen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Outside HEADING 7i den fleråriga budgetramen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mänskliga resurser
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Other expenditure av administrativ karaktär
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal utanför RUBRIK 7of the multiannual financial framework
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.
3.2.2.1.Beräknat personalbehov
–◻
Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk
–☑
Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:
Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter
År
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
• Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)
|
Vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna
|
|
|
|
|
|
|
|
Delegationer
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Forskning
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
• Extern personal (i enhet som motsvarar heltid: FTE) – AC, AL, END, INT och JED
Rubrik 7
|
Finansierad från RUBRIK 7 i den fleråriga budgetramen
|
– Vid huvudkontoret:
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
– Vid delegationer
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Finansierat inom ramen för programmet
|
– Vid huvudkontoret:
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
– Vid delegationer
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Forskning
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Annan (specificera)
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
SUMMA
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
2,5
|
Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet som redan har avdelats för att förvalta åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.
Beskrivning av arbetsuppgifter:
Tjänstemän och tillfälligt anställda
|
För översyn av programmet och politisk vägledning (PO och LO) och utvärdering/administrativa uppgifter och ansvarsområden för kommissionen.
|
Extern personal
|
Ej tillämpligt
|
3.2.3.Bidrag från tredje part
Förslaget eller initiativet:
–◻
fastställer inga bidrag från tredje part
–☑
fastställer bidrag från tredje parter enligt uppskattning nedan:
Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
År
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
SUMMA
|
Deltagande stater
|
31,000
|
52,000
|
62,000
|
62,000
|
57,000
|
52,000
|
47,000
|
363,000
|
TOTALT anslag som tillförs genom samfinansiering
|
31,000
|
52,000
|
62,000
|
62,000
|
57,000
|
52,000
|
47,000
|
363,000
|
3.3.Beräknad inverkan på intäkterna
–☑
Förslaget eller initiativet påverkar inte budgetens intäktssida.
–◻
Förslaget eller initiativet har följande ekonomiska effekt:
på egna resurser
på övriga intäkter
ange om intäkten anslås till budgetrubriker ◻
Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)
Budgetrubrik i budgetens intäktsdel:
|
Förslagets eller initiativets inverkan
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Artikel ….
|
|
|
|
|
|
|
|
Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där intäkter kommer att avsättas för särskilda ändamål.
[…]
Andra anmärkningar (till exempel metod/formel som har använts för att beräkna effekten på intäktssidan eller någon annan information).
[…]