Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021IP0282

    Europaparlamentets resolution av den 10 juni 2021 om Republiken Tjeckiens premiärministers intressekonflikt (2021/2671(RSP))

    EUT C 67, 8.2.2022, p. 56–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.2.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 67/56


    P9_TA(2021)0282

    Den tjeckiska premiärministerns intressekonflikt

    Europaparlamentets resolution av den 10 juni 2021 om Republiken Tjeckiens premiärministers intressekonflikt (2021/2671(RSP))

    (2022/C 67/04)

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av artiklarna 310.6 och 325.5 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av artikel 61 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget (1) (budgetförordningen),

    med beaktande av kommissionens tillkännagivande Vägledning om undvikande och hantering av intressekonflikter enligt budgetförordningen (2),

    med beaktande av sina tidigare beslut och resolutioner om ansvarsfrihet för kommissionen för åren 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019,

    med beaktande av sin resolution av den 13 december 2018 om intressekonflikt och skydd av EU:s budget i Tjeckien (3) och sin resolution av den 19 juni 2020 om återupptagandet av utredningen av Tjeckiens premiärminister för missbruk av EU-medel och potentiella intressekonflikter (4),

    med beaktande av budgetkontrollutskottets informationsuppdrag i Tjeckien den 26-27 mars 2014 och den 26–28 februari 2020,

    med beaktande av slutrapporten från november 2019 om revisionen av hur förvaltnings- och kontrollsystemen fungerar som inrättats för att undvika intressekonflikt i Tjeckien, som genomfördes av kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik (REGIO) och för sysselsättning, socialpolitik och inkludering (EMPL) och som offentliggjordes den 23 april 2021,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2092 av den 16 december 2020 om en generell villkorlighetsordning för skydd av unionsbudgeten (5),

    med beaktande av kommissionens rapport från 2020 om rättsstatsprincipen, och i synnerhet landskapitlet om rättstatssituationen i Tjeckien (SWD(2020)0302),

    med beaktande av fjärde utvärderingsomgången – efterlevnadsrapporten om Tjeckien från gruppen av stater mot korruption (Greco) som antogs av Greco vid dess 84:e plenarsammanträde i december 2019,

    med beaktande av landsrapporten om Tjeckien 2020 av den 26 februari 2020 (SWD(2020)0502) som åtföljer kommissionens meddelande om den europeiska planeringsterminen 2020: bedömning av strukturreformer, förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser och fördjupade granskningar enligt förordning (EU) nr 1176/2011 (COM(2020)0150),

    med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen,

    med beaktande av förslaget till resolution från budgetkontrollutskottet, och av följande skäl:

    A.

    I artiklarna 61 och 63 i budgetförordningen, artikel 24 i direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling, artiklarna 144 och 145 i förordningen om gemensamma bestämmelser för fonder med delad förvaltning, förordning (EU) nr 1303/2013, domstolens rättspraxis och den tjeckiska lagen nr 159/2006 om intressekonflikter i dess ändrade lydelse av den 29 november 2016 fastställs specifika skyldigheter och tillhandahålls verktyg för att på ett effektivt sätt åtgärda intressekonflikter.

    B.

    Agrofert är ett konglomerat som grundades och etablerades av den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš och består av över 230 företag. Premiärminister Andrej Babiš har avslöjats som en av de verkliga förmånstagarna i Agrofert, det kontrollerande bolaget i Agrofert-gruppen, som bl.a. inbegriper ett antal viktiga tjeckiska mediekanaler, via förvaltningsfonderna AB Private Trust I och AB Private Trust II som han också är verklig förmånstagare i.

    C.

    I januari och februari 2019 genomförde flera av kommissionens avdelningar (GD REGIO/GD EMPL, GD AGRI [medansvarigt generaldirektorat]) en samordnad och omfattande revision av tillämpningen av EU-lagstiftningen och nationell lagstiftning. En pågående revision som utförs av GD AGRI undersöker påstådda intressekonflikter vid genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken i Tjeckien.

    D.

    I april 2021 offentliggjorde kommissionen en vederbörligen redigerad version av den slutliga revisionsrapporten om det rättsliga genomförandet av ESI-fonder som kontrollerats av GD EMPL och GD REGIO. GD AGRI:s andra revisionsrapport har ännu inte offentliggjorts.

    E.

    I den offentliggjorda revisionsrapporten framhävs allvarliga brister i förvaltnings- och kontrollsystemet (6) i Tjeckien och bristfälligheter som ska åtgärdas genom finansiella korrigeringar.

    F.

    I revisionsrapporten från GD REGIO identifierades tre bidrag inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) som stred mot tjeckisk lagstiftning och EU:s förordning om gemensamma bestämmelser.

    G.

    Brottsutredningen mot premiärminister Andrej Babiš, som inleddes med anledning av Europeiska byrån för bedrägeribekämpnings (Olaf) rapport om det olagliga nyttjandet av EU-bidrag som avsetts för småföretag, och som inledningsvis avslutades och sedan inleddes på nytt och var föremål för parlamentets resolution av den 19 juni 2020, pågår fortfarande.

    H.

    Ett år senare har kommissionen fortfarande inte lämnat ett uttömmande svar på parlamentets begäran om att kvantifiera det totala beloppet för bidrag som enheterna i Agrofert-gruppen mottagit.

    I.

    Efter parlamentets resolutioner från december 2018 och juni 2020 om premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt, och mer än två år efter att kommissionens revisioner inletts, är situationen rörande premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt fortfarande inte löst.

    J.

    Sund ekonomisk förvaltning kan endast säkerställas av medlemsstaterna om offentliga myndigheter agerar i enlighet med lagen, såväl nationell lagstiftning som EU-lagstiftning, och om brott som begåtts till följd av felaktigt hanterade intressekonflikter hanteras på ett effektivt sätt av utrednings- och åklagarmyndigheter.

    K.

    Enligt artikel 3 b i förordning (EU, Euratom) 2020/2092 kan underlåtenhet att säkerställa att ingen intressekonflikt föreligger tyda på överträdelser av rättsstatens principer.

    L.

    Ett viktigt inslag i ett gott styrelseskick och sund ekonomisk förvaltning är att förfoga över detaljerade normer och bestämmelser för hur intressekonflikter ska undvikas och hanteras.

    M.

    Budgetkontrollutskottets uppdrag i februari 2020 blottlade oroväckande begränsningar i den rättsliga ramen som gör det svårare för den nationella riksrevisionen att fungera effektivt och ändamålsenligt genom att hindra den från att kontrollera att de offentliga utgifterna på regional och lokal nivå är korrekta och verkningsfulla eller från att genomföra kontroller på plats av slutmottagarna.

    1.   

    Europaparlamentet välkomnar offentliggörandet av den slutliga revisionsrapporten från GD REGIO och GD EMPL om funktionssättet hos de förvaltnings- och kontrollsystem som inrättats för att förhindra intressekonflikter i Tjeckien, efter parlamentets upprepade uppmaningar, vilken bekräftar premiärminister Andrej Babiš aktuella och pågående intressekonflikt i förhållande till Agrofert-konglomeratet och därmed även bekräftar den ståndpunkt som parlamentet gett uttryck för i tidigare resolutioner och ansvarsfrihetsbetänkanden.

    2.   

    Europaparlamentet välkomnar att GD REGIO och GD EMPL ser allmänhetens viktiga intresse av insyn i och information om denna exceptionella situation som ett rimligt skäl för offentliggörande. Parlamentet beklagar dock att resultaten inte offentliggjordes förrän i april 2021, trots att den slutliga revisionsrapporten sändes till de tjeckiska myndigheterna i november 2019 och att kommissionen mottog svar i maj 2020. Parlamentet uppmanar med kraft GD AGRI att påskynda sitt revisionsförfarande och sin uppföljning, och att utan oskäligt dröjsmål offentliggöra sin slutliga revisionsrapport. Parlamentet begär att särskild uppmärksamhet ägnas åt betalningar som gjorts till företag som direkt och indirekt ägs av premiärminister Andrej Babiš eller andra ledamöter av den tjeckiska regeringen.

    3.   

    Europaparlamentet anser det beklagligt att revisionsförfaranden och kontradiktoriska förfaranden, samt förfaranden för tillämpning av finansiell korrigering, för närvarande sträcker sig över flera år. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att se över reglerna för revisionsförfarandena och förfarandena för finansiell korrigering i syfte att möjliggöra tidigare slutsatser och återbetalning av EU-medel som betalats ut på felaktiga grunder. Parlamentet uppmanar på nytt kommissionen att offentliggöra alla handlingar med anknytning till ärendet med den tjeckiske premiärministerns intressekonflikt.

    4.   

    Europaparlamentet uttrycker djup oro över resultaten i revisionsrapporten som visar följande:

    ESI-fonder beviljades på felaktiga grunder till enheter inom Agrofert-gruppen.

    Premiärministern är Agrofert Holdings verkliga förmånstagare och sedan februari 2017 verklig förmånstagare i förvaltningsfonderna AB Private Trust I och AB Private Trust II, som han kontrollerar, och han har ett direkt ekonomiskt intresse i Agroferts framgångar.

    Premiärminister Andrej Babiš var aktivt involverad i genomförandet av EU:s budget i Tjeckien, och kunde utöva inflytande över sådana organ som ESI-fondrådet och den nationella samordningsmyndigheten, samtidigt som han deltog i beslutsfattande som påverkade Agrofert-gruppen.

    De identifierade projekten tilldelades i strid med artikel 4c i den reviderade tjeckiska lagen om intressekonflikter samt EU:s budgetförordning.

    Under den granskade perioden gjorde Andrej Babiš avkall på sitt opartiska och objektiva utövande av sina funktioner som premiärminister, ordförande i ESI-fondrådet, finansminister och vice premiärminister med ansvar för ekonomin.

    5.   

    Europaparlamentet konstaterar att den tjeckiska lagen nr 37/2021 SB. om registrering av verkliga förmånstagare innebär att det femte penningtvättsdirektivet, som föreskriver inrättande av offentligt tillgängliga register för företag, stiftelser och andra juridiska konstruktioner, till slut införlivades i nationell rätt den 1 juni 2021. Parlamentet erinrar om att fristen för att införliva direktivet löpte ut den 10 januari 2020. Parlamentet är starkt kritiskt till att Tjeckien införlivade det femte penningtvättsdirektivet med sådan oerhörd försening. Parlamentet konstaterar att premiärminister Babiš är förtecknad i det tjeckiska ägarregistret som ”indirekt verklig ägare” av Agrofert sedan den 1 juni 2021. Parlamentet är starkt kritiskt till det uttalande från det tjeckiska justitieministeriet i vilket det hävdas att subventioner kan fortsätta att betalas ut till Agrofert trots att Andrej Babiš är förtecknad som Agroferts verkliga förmånstagare i Tjeckien.

    6.   

    Europaparlamentet insisterar på att en intressekonflikt på högsta regeringsnivå i en medlemsstat, som nu bekräftats genom offentliggörandet den 23 april 2021 av kommissionens slutrapport om revisionen av funktionssättet hos de förvaltnings- och kontrollsystem som inrättats för att förhindra intressekonflikter i Tjeckien, inte kan tolereras och måste åtgärdas fullt ut genom

    a)

    säkerställande av att premiärminister Andrej Babiš inte längre har något ekonomiskt intresse eller andra intressen som omfattas av artikel 61 i EU:s budgetförordning eller den tjeckiska lagen om intressekonflikt i förhållande till Agrofert-gruppen, eller

    b)

    säkerställande av att affärsenheterna som står under premiärminister Andrej Babiš kontroll inte längre mottar finansiering genom EU:s fonder, offentliga subventioner eller finansiering som fördelats av offentliga myndigheter på alla nivåer inom EU, eller

    c)

    säkerställande av att premiärminister Andrej Babiš och medlemmarna i hans regering helt och hållet avstår från att delta i de av EU:s beslutsprocesser som direkt eller indirekt skulle kunna beröra Agrofert-gruppens intressen. Parlamentet betonar dock att det mot bakgrund av premiärministerns och regeringsmedlemmarnas befattningar och befogenheter är tveksamt om en sådan åtgärd på ett tillfredsställande sätt kan lösa intressekonflikten i praktiken, om de berörda personerna fortsätter att utöva sina offentliga befattningar, och att ett tillbakadragande från det offentliga ämbetet därför utgör ett lämpligare medel för att fullt ut hantera intressekonflikten.

    7.   

    Europaparlamentet välkomnar tillkännagivandet att Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) ska göra en opartisk och faktabaserad utredning av intressekonflikten. Parlamentet noterar den ansvariga åklagarmyndighetens uttalande, enligt vilket fallet ”uppfyller villkoren för att den nyinrättade Europeiska åklagarmyndigheten ska utöva tvingande jurisdiktion enligt den tillämpliga EU-förordningen, och måste utan dröjsmål hänskjutas till denna.”.

    8.   

    Europaparlamentet beklagar att resultaten av revisionen bekräftar förekomsten av allvarliga systembrister i hur förvaltnings- och kontrollsystemet fungerar, i synnerhet när det gäller upptäckt av intressekonflikter. Parlamentet beklagar djupt att ineffektiviteten i dubbelkontroller och grumliga förfaranden och strukturer minskar tillförlitligheten hos åtgärderna för att förebygga och upptäcka intressekonflikter i Tjeckien.

    9.   

    Europaparlamentet uttrycker djup oro över att det även efter att artiklarna 61 och 63 i budgetförordningen trädde i kraft 2018 fortfarande finns brister i förvaltnings- och kontrollsystemen – när det gäller förhindrande av intressekonflikter – och över att de tjeckiska myndigheterna vidtar få och otillräckliga åtgärder för att säkerställa efterlevnaden.

    10.   

    Europaparlamentet beklagar djupt den tjeckiska regeringens rapporterade försök att legalisera premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt genom en lag, som föreslogs i början av covidkrisen i mars 2020, i stället för att åtgärda själva intressekonflikten.

    11.   

    Europaparlamentet förväntar sig att de nationella myndigheterna genomför alla begärda rekommendationer som bl.a. syftar till att förbättra förvaltnings- och kontrollsystemet och kontrollera alla bidrag som tilldelats efter den 9 februari 2017 och som eventuellt strider mot lagen om intressekonflikt.

    12.   

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att informera parlamentet om den tjeckiska regeringens genomförande av rekommendationerna i revisionen, i synnerhet när det gäller granskning av alla till Agrofert-gruppen tilldelade medel som inte ingick i revisionsurvalet.

    13.   

    Europaparlamentet uttrycker djup oro över svagheterna i det övergripande regelverket vilka gör det svårt att på ett systematiskt sätt identifiera de verkliga förmånstagarna i enheter som mottar EU-medel. Parlamentet erinrar om att kommissionen har bekräftat att den gjort utbetalningar inom ramen för GJP till företag som tillhör Agrofert-gruppen, och även till andra företag vilkas verkliga förmånstagare är premiärminister Andrej Babiš i flera andra medlemsstater, men att kommissionen inte på ett uttömmande sätt kan identifiera alla ekonomiska aktörer som gynnats. Parlamentet insisterar på att kommissionen förväntas ge den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten en fullständig och tillförlitlig översikt över alla betalningar som gjorts till företag inom Agrofert-gruppen och till företag med samma verkliga förmånstagare i alla medlemsstater för räkenskapsåren 2018 och 2019. Parlamentet uppmanar kommissionen att även inkludera information för 2020. Parlamentet anser att detta påvisar det akuta behovet för kommissionen att, i samarbete med nationella organ, utarbeta ett standardiserat och allmänt tillgängligt format för att offentliggöra slutmottagarna av utbetalningar från GJP.

    14.   

    Europaparlamentet noterar den nyligen genomförda korrigeringen i registret med uppgifter om verkligt huvudmannaskap för företag (Transparenzregister), som nu innehåller premiärminister Andrej Babiš som förmånstagare och aktieägare i ett dotterbolag till Agrofert i Tyskland. Parlamentet upprepar att premiärminister Andrej Babiš ingår i förteckningen som en av sex aktiva personer med betydande inflytande eller kontroll över förvaltarna av en trust med kopplingar till dotterbolaget till Agrofert som heter GreenChem Solutions Ltd. i Förenade kungariket. Parlamentet uppmanar alla medlemsstater där dotterbolag till Agrofert är verksamma att i detta syfte granska registret med uppgifter om verkligt huvudmannaskap.

    15.   

    Europaparlamentet beklagar att enheter inom Agrofert-gruppen fortsätter att motta betalningar inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitikens första pelare. Parlamentet erinrar om att den tjeckiska lagen om intressekonflikt förbjuder tillhandahållande av alla subventioner, inbegripet direktstöd inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken, till ett företag där en offentlig tjänsteman eller en enhet som kontrolleras av en offentlig tjänsteman äger en andel på 25 % eller mer. Parlamentet betonar de allvarliga tvivlen om oberoendet hos de tjeckiska myndigheter som beslutar om rätten till och kontroll av direkt jordbruksstöd. Parlamentet anser det vara riskfaktorer att företagen som är en del av Agrofert-gruppen fortsätter att erhålla dessa medel i strid mot den tjeckiska lagen om intressekonflikt.

    16.   

    Europaparlamentet noterar att den tjeckiska lagstiftning om intressekonflikt som varit i kraft sedan 2006 hade allvarliga luckor och betydande brister i genomförandet och att dessa gjorde det möjligt för djupa oligarkiska strukturer att etablera sig och växa. Parlamentet beklagar att parlamentets budgetkontrollutskotts uppdrag i februari 2020 upptäckte svåra brister i systemen för att undvika, upptäcka och åtgärda intressekonflikter i Tjeckien.

    17.   

    Europaparlamentet uttrycker häpnad över de till synes olika strategierna för liknande överträdelser av den tjeckiska lagen om intressekonflikt och artikel 61 i budgetförordningen som tillämpas av GD REGIO och GD EMPL och GD AGRI: GD REGIO och GD EMPL anser att en överträdelse av den tjeckiska lagen om intressekonflikt utgör en överträdelse av artikel 61.2 i budgetförordningen, medan GD AGRI inte verkar tillämpa samma logik. Parlamentet påpekar vidare att kontrollerna av stödberättigande avseende rättighetsbaserade utbetalningar (direktstöd) även inbegriper ett visst beslutsfattande under kontrollen. Parlamentet understryker att detta kontrollbeslut kan påverkas av en intressekonflikt. Parlamentet uppmanar kommissionen att förse parlamentet med en utförlig rättslig förklaring till den olika inverkan av överträdelser av nationell lagstiftning om intressekonflikt och artikel 61 i budgetförordningen, och att inbegripa en utförlig förklaring till hur kommissionen säkerställer att kontrollbesluten för rättighetsbaserade utbetalningar inte påverkas av en intressekonflikt.

    18.   

    Europaparlamentet är förvånat över kommissionens bedömning att Tjeckiens jordbruksminister inte befinner sig i en intressekonflikt, trots att hans familjemedlemmar får stora jordbrukssubventioner samtidigt som han ansvarar för programplaneringen och genomförandet av jordbruksprogram inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen uppmanas att dela denna bedömning med parlamentet. Parlamentet uppmanar kommissionen att säkerställa en enhetlig tolkning och tillämpning av artikel 61 i budgetförordningen.

    19.   

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att bedöma hur ändamålsenlig artikel 61 i budgetförordningen är när det gäller att förhindra eller avslöja och lösa intressekonflikter när de uppstår och, när så är lämpligt, lämna förslag inom ramen för nästa översyn av budgetförordningen för att ytterligare stärka reglerna om intressekonflikter, med särskild hänsyn till definitioner, räckvidd (vem som omfattas), identifiering av känsliga funktioner eller hotade verksamheter, ”situationer som ur objektiv synvinkel kan uppfattas som en intressekonflikt” och skyldigheter vid intressekonflikter. Parlamentet påminner om att det i artikel 61 i budgetförordningen inte görs någon åtskillnad mellan olika typer av betalningar från EU:s budget och att enbart möjligheten att utnyttja en befattning som härrör från intressekonflikten är en tillräcklig indikator.

    20.   

    Europaparlamentet är bekymrat över den snäva tolkningen av artikel 61 i budgetförordningen av det tjeckiska utbetalande jordbruksorganet (den statliga fonden för jordbruksinsatser), som anser att den inte gäller för regeringsmedlemmarna. Parlamentet upprepar sin oro över ett antal brister som konstaterats i förvaltningen av det tjeckiska utbetalande jordbruksorganet, särskilt tillsynsnämndens bristande oberoende, som lyfts fram i parlamentets rapport om dess uppdrag i Tjeckien i februari 2020 (7). Parlamentet uppmanar kommissionen att inleda en granskning för att säkerställa en sund förvaltning av organet.

    21.   

    Europaparlamentet anser att kommissionens riktlinjer om undvikande och hantering av intressekonflikter enligt budgetförordningen är ett viktigt verktyg för att ytterligare stärka åtgärderna för skydd av EU:s budget mot bedrägerier och oriktigheter. Parlamentet uppmanar kommissionen att öka medvetenheten och främja en enhetlig tolkning och tillämpning av reglerna om undvikande av intressekonflikter, inbegripet direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitikens första pelare, och att övervaka de utbetalande organens möjlighet att verka självständigt samt revisionsstrukturerna i detta avseende. Parlamentet uppmanar kommissionen att ge myndigheterna i berörda medlemsstater ytterligare praktiska exempel, förslag och rekommendationer för att hjälpa dem att undvika intressekonflikter.

    22.   

    Europaparlamentet erinrar om att tjeckiska medborgare och skattebetalare inte bör betala för eller drabbas av några följder av premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt och att företag som tillhör Agrofert-gruppen bör betala tillbaka allt stöd som de olagligen fått från antingen EU-budgeten eller Tjeckiens nationella budget. Parlamentet uppmanar de tjeckiska myndigheterna att återkräva allt stöd som felaktigt betalats ut till enheter i Agrofert-gruppen.

    23.   

    Europaparlamentet insisterar på att ytterligare utbetalning av medel, antingen från EU-budgeten eller Tjeckiens nationella budget, till de företag som ytterst kontrolleras av premiärminister Andrej Babiš eller medlemmar av den tjeckiska regeringen stoppas tills intressekonflikterna har lösts fullständigt.

    24.   

    Europaparlamentet uppmanar med kraft den tjeckiska regeringen att göra utbetalningen av EU-stöd mer rättvis överlag och inrätta ett system som kommer att garantera fullständig öppenhet i utbetalningen av EU-medel. Parlamentet noterar bekymrat att enligt den information som finns tillgänglig för kommissionen har inga beslut fattats som förändrar det tjeckiska systemet för direktstöd sedan det inrättades 2014 och efterlyser en effektiv mekanism mot intressekonflikter.

    25.   

    Europaparlamentet påminner om att Agrofert inom ramen för projektet ”Stork Nest” artificiellt upprättade ett medelstort företag, som förblev under Agroferts kontroll, för att erhålla medel avsedda för små och medelstora företag på totalt cirka två miljoner euro. Parlamentet anser att det är oacceptabelt att de tjeckiska myndigheterna efter det att allvarliga oriktigheter hade konstaterats i utredningen av ”Stork Nest” drog tillbaka projektet från EU-finansiering i syfte att finansiera det genom den nationella budgeten, vilket flyttade den ekonomiska bördan till de tjeckiska skattebetalarna. Parlamentet anser att detta bekräftar att de tjeckiska myndigheterna inte lyckades övertyga kommissionen om dessa utbetalningars laglighet och korrekthet. Parlamentet beklagar att detta innebär att Olaf inte längre har rätt att utreda och att endast den nationella åklagaren kan väcka åtal. Parlamentet är mycket bekymrat över att den tjeckiska åklagaren tillfälligt avslutade förfarandet och senare återupptog ärendet. Parlamentet uppmanar de tjeckiska myndigheterna att så snart som möjligt informera EU-institutionerna om resultatet av utredningen av ”Stork Nest”.

    26.   

    Europaparlamentet konstaterar att den tjeckiska polisen för andra gången rekommenderat att premiärminister Babiš ska åtalas för påstått bedrägeri på ca 2 miljoner euro i samband med ”storkbo”-utredningarna. Parlamentet konstaterar att den övervakande åklagaren Jaroslav Šaroch, som ursprungligen beslutat att avskriva fallet, är den som ansvarar för åtalsbeslutet. Parlamentet erinrar om att den nu avgångne åklagaren Pavel Zeman den 4 december 2019 beslutade att ärendet skulle tas upp på nytt under åberopande av brister i åklagare Šarochs rättsliga bedömning.

    27.   

    Europaparlamentet är djupt oroat över de politiska påtryckningarna mot oberoende medier och institutioner i Tjeckien, som nyligen belystes av att riksåklagaren avgick med hänvisning till påtryckningar från justitieministern.

    28.   

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att undersöka sårbarheterna i det tjeckiska rättssystemet och vidta nödvändiga åtgärder. Parlamentet uppmanar kommissionen att noggrant undersöka och analysera om några andra ärenden som inbegriper medlemmar av den tjeckiska regeringen har lagts ned eller avslutats permanent till följd av påtryckningar. Parlamentet uppmanar kommissionen att utan onödigt dröjsmål hålla parlamentet underrättat om dess iakttagelser och slutsatser.

    29.   

    Europaparlamentet är bekymrat över rapporter om att den tjeckiska regeringen redan har betalat över 150 miljoner tjeckiska kronor till Agrofert från Tjeckiens nationella budget under den granskade perioden (8). Eftersom detta kan utgöra olagligt statligt stöd och äventyra den rättvisa konkurrensen på EU:s inre marknad, samt dess integritet, uppmanar parlamentet kommissionen att göra en fullständig utredning av dessa fall av finansiering genom den nationella budgeten och att informera parlamentet om utredningens resultat och de åtgärder som vidtas.

    30.   

    Europaparlamentet fördömer den praxis där man drar tillbaka projekt från EU-finansiering för att finansiera dem genom den nationella budgeten efter det att kommissionen eller Europeiska revisionsrätten har upptäckt oriktigheter. Parlamentet uppmanar kommissionen att noga övervaka dessa fall och göra en ingående rättslig analys av dem, med särskild uppmärksamhet på eventuella överträdelser av regler om statligt stöd.

    31.   

    Europaparlamentet beklagar de offentliga kommentarer som premiärminister Andrej Babiš gjort som svar på offentliggörandet av den slutliga revisionsrapporten från GD REGIO och GD EMPL (9). Parlamentet anser att det är oacceptabelt att kommissionens revisorer kallades för ”maffia” av en medlem av Europeiska rådet.

    32.   

    Europaparlamentet fördömer premiärminister Andrej Babiš kränkande kommentarer mot nyhetsorganisationer som rapporterar om hans intressekonflikt och företags verksamhet. Parlamentet pekar i detta avseende på hans negativa kommentarer om Denik Referendum i det tjeckiska parlamentet i november 2020.

    33.   

    Europaparlamentet är djupt oroat över den bristande efterlevnaden av Grecos rekommendationer i dess rapport från den fjärde utvärderingsomgången – endast en av de fjorton rekommendationerna har genomförts på ett tillfredsställande sätt, sju rekommendationer har genomförts delvis och de återstående sex rekommendationerna har inte genomförts alls.

    34.   

    Europaparlamentet uppmanar med kraft alla medlemsstater att förbjuda utbetalningar av stöd motsvarande hundratals miljoner euro till enskilda fysiska personer inom ramen för den nya fleråriga budgetramen och att röra sig mot parlamentets ståndpunkt att garantera fullständig öppenhet och göra det möjligt att samla betalningar samt genomföra digital övervakning och revisionsförfaranden över medlemsstaternas gränser inom program under gemensam förvaltning.

    35.   

    Europaparlamentet uppmanar rådet att i sina pågående förhandlingar om förordningen om den gemensamma jordbrukspolitiken ta vederbörlig hänsyn till budgeteffektivitet och en mer rättvis och öppen utbetalning av direktstöd, röra sig mot parlamentets ståndpunkt att fastställa särskilda tak per fysisk person för båda pelarna i den gemensamma jordbrukspolitiken samt nedtrappning, obligatoriska tak och omfördelningsstöd för att säkerställa att EU-medborgarna generellt har en positiv bild av den gemensamma jordbrukspolitiken. Parlamentet betonar att förhandlingarna i rådet inte får påverkas av intressekonflikter och att ingen minister, medlem av eller företrädare för en nationell regering får delta i förhandlingar samtidigt som de berörs av en intressekonflikt. Parlamentet anser att det är oacceptabelt att premiärminister Andrej Babiš deltog i förhandlingarna om den gemensamma jordbrukspolitiken och motsatte sig stödtak samtidigt som han var den verkliga huvudmannen bakom Agrofert-gruppen. Parlamentet understryker med kraft att taken per fysisk person för den första och andra pelaren i den gemensamma jordbrukspolitiken måste kunna tillämpas på ett enhetligt sätt, även på medlemmar av nationella regeringar för att hindra dem från att förhandla i rådet till sin egen fördel.

    36.   

    Europaparlamentet motsätter sig kraftigt att oligarkiska strukturer utnyttjar EU:s jordbruks- och sammanhållningsfonder, där en liten minoritet av stödmottagare får den stora majoriteten av EU-medlen, och uppmanar kommissionen, rådet och Europeiska rådet att förhindra att sådana strukturer främjas eftersom de minskar konkurrenskraften för små och medelstora jordbruk och familjejordbruk, som borde vara de huvudsakliga stödmottagarna i den gemensamma jordbrukspolitiken.

    37.   

    Europaparlamentet betonar sin stora oro över att premiärminister Andrej Babiš befinner sig i en intressekonflikt samtidigt som han deltar i beslutsfattandet om anpassningen av den gemensamma jordbrukspolitiken till EU:s övergripande klimatpolitiska mål, eftersom Agrofert-gruppens affärsintressen kan väga tyngre än allmänhetens intresse för att stödja ett mer hållbart jordbruk och begränsa de negativa konsekvenserna av klimatförändringarna.

    38.   

    Europaparlamentet anser att den tjeckiska regeringens brist på åtgärder för att hantera premiärminister Andrej Babiš intressekonflikter inverkar negativt på de tjeckiska statliga myndigheternas funktion, däribland de brottsbekämpande myndigheterna och förvaltnings- och kontrollsystemen, samt på förenligheten med EU-lagstiftningen.

    39.   

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att bedöma ovannämnda situation, tillsammans med premiärminister Andrej Babiš inflytande över de tjeckiska medierna och rättssystemet, i syfte att identifiera överträdelser av rättsstatsprincipen och, om detta bekräftas och på grundval av resultaten, i god tid aktivera villkorlighetsmekanismen för att skydda unionens budget.

    40.   

    Europaparlamentet är fortfarande oroat över att medieägandet alltmer koncentreras till ett fåtal oligarker (10).

    41.   

    Europaparlamentet noterar att utredningar och revisioner pågår på både nationell nivå och EU-nivå med inriktning på eventuella intressekonflikter och användningen av EU-medel. Parlamentet är oroat över de farhågor som uttrycks i kommissionens rapport om rättsstatsprincipen 2020 för att fall av korruption på hög nivå inte utreds i tillräcklig grad och för att vissa luckor har identifierats i de integritetsregler som gäller parlamentsledamöter.

    42.   

    Europaparlamentet uppmanar rådet och Europeiska rådet att vidta alla nödvändiga och lämpliga åtgärder för att förhindra intressekonflikter i linje med artikel 61.1 i budgetförordningen. Parlamentet uttrycker sin oro över att Tjeckiens premiärminister har deltagit, och fortfarande deltar, aktivt i förhandlingarna om EU:s budget och program samtidigt som han befinner sig i en intressekonflikt. Parlamentet uppmanar rådet och Europeiska rådet att förklara för parlamentet hur de planerar att beakta och agera med avseende på premiärminister Andrej Babiš deltagande i beslutsfattande om den gemensamma jordbrukspolitiken och EU-budgeten efter slutförandet av kommissionen revisionsrapporter.

    43.   

    Europaparlamentet anser att premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt även bekräftar ett brådskande behov av att inrätta ett interoperabelt digitalt rapporterings- och övervakningssystem för EU:s finanser. Parlamentet beklagar djupt att medlagstiftarna inte nådde en tillfredsställande överenskommelse om bestämmelser som fastställer it-systemens interoperabilitet, vilket skulle möjliggöra standardiserad och enhetlig rapportering samt främja samarbetet. Parlamentet vill att alla relevanta aktörer anstränger sig för att hitta lika effektiva lösningar för att förbättra ansvarsskyldigheten.

    44.   

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att säkerställa att budgetförordningens bestämmelser om intressekonflikt, även när det gäller premiärminister Andrej Babiš intressekonflikt, tillämpas fullt ut vid genomförandet av den fleråriga budgetramen 2021–2027 och Next Generation EU, så att inga utbetalningar görs till företag som direkt eller indirekt ägs av premiärminister Andrej Babiš (11). Parlamentet efterlyser ytterligare granskning av eventuella intressekonflikter samt andra aspekter av rättsstaten i de nationella återhämtningsplanerna.

    45.   

    Europaparlamentet betonar kraftigt att ledamöter av Europaparlamentet måste kunna utföra sitt arbete utan hot och att nationella regeringar ansvarar för att de skyddas i sina hemländer.

    46.   

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet och regeringen samt till båda kamrarna i det tjeckiska parlamentet.


    (1)  EUT L 193, 30.7.2018, s. 1.

    (2)  EUT C 121, 9.4.2021, s. 1.

    (3)  EUT C 388, 13.11.2020, s. 157.

    (4)  Antagna texter, P9_TA(2020)0164.

    (5)  EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 1.

    (6)  I den slutliga revisionsrapporten identifierades allvarliga brister i utformningen av kontrollsystemet för att undvika intressekonflikter, vilket stöds av de sju överträdelserna av artikel 4c i den tjeckiska lagen om intressekonflikter och den höga felprocenten på 96,7 % i det granskade urvalet.

    (7)  Rapport om budgetkontrollutskottets informationsuppdrag i Tjeckien den 26–28 februari 2020.

    (8)  iROZHLAS, Penam, Lovochemie, Cerea. Česko vyplatilo Agrofertu podle Bruselu na dotacích neoprávněně 155 milionů, 27 april 2021.

    (9)  Euractiv, Czech PM slams EU Commission auditors as ”mafia”, 26 april 2021.

    (10)  Reportrar utan gränser, Czech Republic, https://rsf.org/en/czech-republic [hämtad den 2 juni 2021].

    (11)  I en förteckning över företag och projekt som godkänts av den tjeckiska regeringen för finansiering från Fonden för en rättvis omställning ingår över sex miljarder tjeckiska kronor till Lovochemie, ett företag som är en del av Agrofert-gruppen och tidigare leddes av Tjeckiens nuvarande miljöminister Richard Brabec.


    Top