EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0038

Förslag till RÅDETS REKOMMENDATION om ändring av rådets rekommendation (EU) 2020/1475 av den 13 oktober 2020 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin

COM/2021/38 final

Bryssel den 25.1.2021

COM(2021) 38 final

2021/0021(NLE)

Förslag till

RÅDETS REKOMMENDATION

om ändring av rådets rekommendation (EU) 2020/1475 av den 13 oktober 2020 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Den 13 oktober 2020 antog rådet rekommendation (EU) 2020/1475 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin 1 . I rekommendationen fastställdes en samordnad strategi för följande grundläggande punkter: tillämpning av gemensamma kriterier och gränsvärden för beslut om huruvida inskränkningar i den fria rörligheten ska införas, kartläggning av risken för spridning av covid-19 som baseras på en överenskommen färgkod, samt en samordnad strategi för vilka åtgärder, om några alls, som bör tillämpas på personer som reser mellan områden, beroende på risken för smittspridning i dessa områden.

Syftet med rådets rekommendation (EU) 2020/1475 är att säkerställa ökad samordning mellan medlemsstater som i samband med pandemin av folkhälsoskäl överväger att anta åtgärder som inskränker den fria rörligheten. I rekommendationen anges tydligt att när medlemsstaterna antar och tillämpar inskränkningar i den fria rörligheten bör EU-rättens principer, i synnerhet principerna om proportionalitet och icke-diskriminering, respekteras.

I rekommendationen gavs kommissionen i uppdrag att, med bistånd från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, regelbundet bedöma de kriterier, databehov och gränsvärden som anges i rekommendationen mot bakgrund av den epidemiologiska situationens utveckling, samt att översända sina resultat till rådet för övervägande, i förekommande fall tillsammans med ett förslag om ändring av rekommendationen.

Såsom konstateras i kommissionens meddelande av den 19 januari 2021 Med förenade krafter mot covid-19 2 kommer årsskiftet sannolikt att markera början på slutet av covid-19-pandemin. Tack vare banbrytande forskning och anmärkningsvärda politiska och industriella insatser uppnåddes vad som normalt tar tio år på tio månader, och genom att sätta in snabba massvaccinationer har nu miljontals människor i EU vaccinerats mot covid-19.

Så länge smittspridningen fortsätter och fram till dess att vaccinationer sker i en skala som kan vända pandemin kommer det dock att krävas fortsatt vaksamhet, åtgärder för att begränsa spridning och folkhälsokontroller. EU och medlemsstaterna måste agera nu för att minska risken för en potentiellt allvarligare tredje smittvåg som drivs av de mer smittsamma nya virusvarianter som redan påträffats i Europa.

De nya virusvarianterna 3 ger anledning till allvarlig oro. Även om det för närvarande inte finns evidens för att de orsakar allvarligare sjukdom tycks varianterna vara omkring 50–70 % mer smittsamma 4 . Det betyder att viruset kan spridas lättare och snabbare och därmed öka belastningen på hårt pressade vårdsystem. Detta är sannolikt en av orsakerna till att antalet sjukdomsfall ökat betydligt i de flesta medlemsstater de senaste veckorna.

Som en följd av detta kommer resor även fortsättningsvis att utgöra en särskild utmaning. Det bör starkt avrådas från alla icke nödvändiga resor, särskilt till och från högriskområden, tills den epidemiologiska situationen har förbättrats avsevärt.

Detta stöds av de rekommendationer som Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) utfärdade i sin snabba riskbedömning av den 21 januari 2021 5 . ECDC bedömde sannolikheten för introduktion och samhällsspridning av oroande varianter i EU/EES som mycket hög på grund av deras högre smittsamhet. En sådan högre smittsamhet skulle sannolikt leda till ett ökat antal infektioner. Detta skulle i sin tur troligen leda till högre antal sjukhusvårdade fall och dödstal i alla åldersgrupper, men särskilt för personer i högre åldersgrupper eller med samsjuklighet. ECDC ansåg därför att det behövdes striktare riskreducerande åtgärder för att minska överföringen och lätta på trycket på hälso- och sjukvårdssystemen. ECDC ansåg därför att effekterna av introduktion och samhällsspridning var stora. ECDC bedömde att den övergripande risken i samband med introduktion och samhällsspridning av oroande varianter var hög/mycket hög.

För att bromsa införseln och spridningen av de nya oroande varianterna av SARS-CoV-2 rekommenderade ECDC att, som ett av alternativen, undvika icke nödvändiga resor. Utöver rekommendationerna om undvikande av icke nödvändiga resor och reserestriktioner för smittade personer bör åtgärder i samband med resor som karantän och testning av resenärer kvarstå, i synnerhet för resenärer från områden med högre incidens av de nya varianterna. Om sekvensering inte är tillräcklig för att utesluta en eventuell högre incidens av de nya varianterna, enligt de riktlinjer för genomsekvensering som utfärdats av ECDC bör även proportionella åtgärder övervägas för resor från områden med en fortsatt hög samhällssmitta.

I enlighet med rådets rekommendation (EU) 2020/1475 har kommissionen, med stöd av ECDC, regelbundet bedömt de kriterier, databehov och gränsvärden som anges i den rekommendationen med tanke på den epidemiologiska situationens utveckling. Mot bakgrund av de ovannämnda utmaningarna till följd av de mer smittsamma oroande varianterna anser kommissionen att rådets rekommendation (EU) 2020/1475 bör ändras.

Proportionella och icke-diskriminerande reserestriktioner och testning av resenärer bör behållas eller skärpas, särskilt för personer som reser från områden med större incidens av oroande varianter. När det krävs bör det råda krav på karantän för resenärer, med lämpliga undantag för resenärer med en väsentlig funktion eller ett väsentligt behov.

Sådana riktade åtgärder syftar till att undvika gränsstängningar eller generella reseförbud och inställningar av flyg, landtransporter och sjöförbindelser mellan medlemsstaterna, vilka inte är motiverade eftersom mer riktade åtgärder har tillräcklig effekt och orsakar färre störningar. Systemet med gröna körfält 6 bör hålla i gång transportflödena, särskilt för att säkerställa fri rörlighet för varor och därigenom förebygga störningar i leveranskedjan.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Syftet med denna rekommendation är att underlätta genomförandet av befintliga bestämmelser gällande inskränkningar i den fria rörligheten av folkhälsoskäl.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Rekommendationen är förenlig med unionens politik på andra områden, inbegripet vad gäller folkhälsa och inre gränskontroller.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt artiklarna 21.2, 168.6 och 292.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Enligt artikel 292 i EUF-fördraget får rådet anta rekommendationer. Enligt denna bestämmelse ska rådet besluta på förslag av kommissionen i samtliga fall där fördragen föreskriver att rådet ska anta akter på förslag av kommissionen.

Så är fallet i föreliggande situation, eftersom en konsekvent strategi är nödvändig för att undvika ytterligare störningar orsakade av ensidiga och otillräckligt samordnade åtgärder som inskränker den fria rörligheten inom unionen. Enligt artikel 21.1 i EUF-fördraget ska varje unionsmedborgare ha rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier, om inte annat följer av de begränsningar och villkor som föreskrivs i fördragen och i bestämmelserna om genomförande av fördragen. Om en åtgärd från unionens sida är nödvändig för att uppnå detta mål får Europaparlamentet och rådet i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet anta bestämmelser i syfte att underlätta utövandet av dessa rättigheter.

Enligt artikel 168.6 får rådet på förslag av kommissionen även anta rekommendationer i syfte att säkerställa en hög hälsoskyddsnivå för människor vid utformning och genomförande av all unionspolitik och alla unionsåtgärder.

Proportionalitetsprincipen

Antagandet av ensidiga eller ej samordnade åtgärder leder sannolikt till inskränkningar i den fria rörligheten som är inkonsekventa och fragmenterade och därmed skapar osäkerhet för unionsmedborgarna när de utövar sina EU-rättigheter. Förslaget går inte utöver vad som är nödvändigt och proportionellt för att uppnå det avsedda målet.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt

Samråd med berörda parter

Förslaget tar hänsyn till de regelbundna diskussioner som förts med medlemsstaterna sedan de första tillfälliga restriktionerna infördes, tillgänglig information om utvecklingen av den epidemiologiska situationen och relevanta tillgängliga vetenskapliga belägg.

Konsekvensbedömning

Ej tillämpligt

Grundläggande rättigheter

Fri rörlighet är en grundläggande rättighet som fastställs i artikel 45 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Begränsningar får, med beaktande av proportionalitetsprincipen, endast göras om de är nödvändiga och faktiskt svarar mot mål av allmänt samhällsintresse som erkänns av unionen eller behovet av skydd för andra människors rättigheter och friheter. Enligt artikel 21 i stadgan är inskränkningar på grund av nationalitet inom fördragens tillämpningsområde förbjudna.

Alla inskränkningar i den fria rörligheten inom unionen som är berättigade med hänsyn till folkhälsa måste vara nödvändiga, proportionella och grundade på objektiva och icke-diskriminerande kriterier. De måste vara avpassade till det mål som eftersträvas och inte gå utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Inga.

2021/0021 (NLE)

Förslag till

RÅDETS REKOMMENDATION

om ändring av rådets rekommendation (EU) 2020/1475 av den 13 oktober 2020 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 21.2, 168.6 och 292 första och andra meningen,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Den 13 oktober 2020 antog rådet rekommendation (EU) 2020/1475 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin 7 . I rekommendationen fastställdes en samordnad strategi för följande grundläggande punkter: tillämpning av gemensamma kriterier och gränsvärden för beslut om huruvida inskränkningar i den fria rörligheten ska införas, kartläggning av risken för spridning av covid-19 som baseras på en överenskommen färgkod, samt en samordnad strategi för vilka åtgärder, om några alls, som bör tillämpas på personer som reser mellan områden, beroende på risken för smittspridning i dessa områden.

(2)Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar har på grundval av de kriterier och gränsvärden som anges i den rekommendationen en gång i veckan offentliggjort en karta över medlemsstaterna, indelad i regioner, som underlag för medlemsstaternas beslut 8 .

(3)I enlighet med skäl 26 i den rekommendationen bör kommissionen, med stöd av Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, regelbundet bedöma de kriterier, databehov och gränsvärden som anges i rekommendationen, samt även om det finns andra kriterier som bör beaktas, såsom antalet inläggningar på sjukhus eller intensivvårdsfall, med tanke på den epidemiologiska situationens utveckling.

(4)Två faktorer påverkar pandemins nuvarande utveckling. Å ena sidan har massvaccinationer genomförts sedan början av 2021 och miljontals européer har redan vaccinerats mot covid-19. Men, som det konstateras i meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet Med förenade krafter mot covid-19 9 , ökar infektionerna och tills vaccinationerna administreras i den omfattning som krävs för att vända pandemin kommer det att krävas fortsatt vaksamhet, restriktioner och folkhälsokontroller. EU och medlemsstaterna måste i synnerhet gripa in för att minska risken för en potentiellt kraftigare infektionsvåg, som kännetecknas av de mer smittsamma nya varianter av SARS-CoV-2-viruset som redan förekommer i hela Europa.

(5)Att nya varianter av viruset uppträtt på sistone är verkligt oroande. Även om det för närvarande inte finns evidens för att de orsakar allvarligare sjukdom tycks varianterna vara omkring 50–70 % mer smittsamma 10 . Det betyder att viruset kan spridas lättare och snabbare och därmed öka belastningen på hårt pressade vårdsystem. Detta är sannolikt en av orsakerna till att antalet sjukdomsfall ökat betydligt i de flesta medlemsstater de senaste veckorna.

(6)I sin senaste riskbedömning av spridningen av de nya oroande varianterna av SARS-CoV-2 i EU/EES 11 anger Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar att risken i samband med introduktion och samhällsspridning av oroande varianter har ökat till hög/mycket hög.

(7)Som ett av alternativen för att hantera denna risk rekommenderar Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar att icke nödvändiga resor undviks för att bromsa införseln och spridningen av de nya oroande varianterna av SARS-CoV-2. Utöver rekommendationerna om undvikande av icke nödvändiga resor och reserestriktioner för smittade personer bör åtgärder i samband med resor som karantän och testning av resenärer kvarstå, i synnerhet för resenärer från områden med högre incidens av de nya varianterna. Om sekvensering fortfarande är otillräckligt för att utesluta möjligheten av en högre förekomst av de nya varianterna, i enlighet med ECDC:s vägledning om genomsekvensering, bör proportionella åtgärder också övervägas för resor från områden där det finns en fortsatt hög grad av samhällsspridning.

(8)Mot bakgrund av rekommendationerna från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar bör rådets rekommendation (EU) 2020/1475 därför ändras i enlighet med detta.

(9)För att ta hänsyn till den mycket höga samhällsspridningen, eventuellt kopplad till de nya oroande varianternas högre smittsamhet, bör en ny färg (mörkröd) läggas till på den karta som offentliggörs varje vecka av Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Denna färg bör ange områden där viruset cirkulerar på mycket höga nivåer, bland annat på grund av mer smittsamma oroande varianter.

(10)Medlemsstaterna bör också ta hänsyn till förekomsten av nya varianter av SARS-CoV-2 som ger anledning till oro. I meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet Med förenade krafter mot covid-19 framhålls att medlemsstaterna snarast måste öka genomsekvenseringen till 5–10 % av de positiva testresultaten, vid behov genom att använda kapaciteten hos Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar för att identifiera hur varianterna utvecklas eller upptäcka nya.

(11)Den stora samhällsspridningen i de flesta medlemsstater innebär att resor kommer att fortsätta att utgöra en särskild utmaning. Det bör starkt avrådas från alla icke nödvändiga resor, särskilt till och från högriskområden, tills den epidemiologiska situationen har förbättrats avsevärt, särskilt med tanke på utbrotten av nya varianter. Med tanke på att risken för infektion eller spridning är likartad för inrikes och gränsöverskridande resor bör medlemsstaterna säkerställa samstämmighet mellan de åtgärder som tillämpas på båda typerna av icke nödvändiga resor.

(12)I de muntliga slutsatserna från videokonferensen med Europeiska rådets medlemmar den 21 januari 2021 12 konstaterade Europeiska rådets ordförande att gränserna måste hållas öppna för att se till att den inre marknaden fungerar, inbegripet flödet av viktiga varor och tjänster. Inga urskillningslösa reseförbud bör införas. Däremot kan åtgärder som begränsar icke nödvändiga resor i EU behövas för att minska spridningen av viruset. Utan att göra avkall på sina principer kan rådet behöva se över sina rekommendationer om resor inom EU och icke nödvändiga resor in i EU mot bakgrund av de risker som de nya virusvarianterna ger upphov till.

(13)En samordnad strategi syftar till att förhindra återinförandet av kontroller vid de inre gränserna. Gränsstängningar, generella reseförbud och inställningar av flyg, landtransporter och sjöförbindelser är inte motiverade, eftersom mer riktade åtgärder, som obligatorisk karantän eller testning, har tillräcklig effekt och orsakar färre störningar. Systemet med gröna körfält 13 bör hålla i gång transportflödena, särskilt för att säkerställa fri rörlighet för varor och tjänster och därigenom förebygga störningar i leveranskedjan.

(14)Alla inskränkningar i den fria rörligheten för personer måste fortsätta att tillämpas i enlighet med unionsrättens allmänna principer, i synnerhet principerna om proportionalitet och icke-diskriminering, även på grund av nationalitet. De åtgärder som vidtas bör därför inte gå utöver vad som är absolut nödvändigt för att skydda folkhälsan. Tydlig, aktuell och utförlig information till allmänheten är fortfarande avgörande för att säkerställa förutsägbarhet, klarhet kring rättsläget och efterlevnad från medborgarnas sida. Restriktionerna bör genomdrivas på lämpligt sätt och eventuella sanktioner bör vara ändamålsenliga och proportionella.

(15)Den 11 januari 2020 enades hälsosäkerhetskommittén om rekommendationer om en gemensam EU-strategi för isoleringsåtgärder för covid-19-patienter och karantänåtgärder för kontakter och resenärer. Hälsosäkerhetskommitténs rekommendationer 14 om karantänåtgärder för resenärer bör tillämpas av medlemsstaterna när de inför reserelaterad karantän. När det ställs krav på karantän för resor från ett högriskområde bör man överväga att förkorta den föreskrivna karantäntiden om ett test 5–7 dagar efter inresa visar negativt, såvida inte resenären utvecklar symtom.

(16)Med tanke på ökningen av covid-19-testkapaciteten bör rådets rekommendation (EU) 2020/1475 ändras så att medlemsstaterna ges möjlighet att kräva att resenärer som kommer från områden som inte klassificeras som ”gröna” gör ett test före avresan.

(17)Med tanke på den höga samhällsspridningen i områden som ska klassificeras som ”mörkröda” bör personer som reser från sådana områden i icke väsentliga syften vara skyldiga att både göra ett test före avresan och sitta i karantän, i enlighet med hälsosäkerhetskommitténs rekommendationer, efter ankomst till destinationen. Om resenärer inte sitter i karantän där de är bosatta bör lämpliga fysiska karantänförhållanden samt skydd och vård av barn under karantänförhållanden säkerställas och överensstämma med WHO:s riktlinjer 15 .

(18)Om personer som återvänder till sin bosättningsmedlemsstat inte har kunnat göra ett test före avresan bör de tillåtas göra ett test efter ankomsten för att undvika att de hindras från att återvända till sina hem.

(19)Med tanke på den höga infektionsnivån i ”mörkröda” områden bör resenärer med en nödvändig funktion eller ett nödvändigt behov också åläggas att göra ett covid-19-test och sitta i karantän, förutsatt att detta inte har en oproportionerlig inverkan på utövandet av deras grundläggande funktion eller behov, till exempel för att resenärens exponering för befolkningen i allmänhet på destinationsorten är mycket begränsad. Om en medlemsstat, med beaktande av den specifika epidemiologiska situationen, ändå kräver tester för transportarbetare och transporttjänstleverantörer bör detta inte leda till transportstörningar 16 . För att upprätthålla leveranskedjor bör kraven på karantän inte gälla för transportpersonal när de utövar denna nödvändiga funktion.

(20)Restriktioner kopplade till resor över gränserna är särskilt störande för personer som korsar dem dagligen eller ofta för att gå till arbete eller skola, besöka nära anhöriga, söka läkarvård eller ta hand om närstående. Dessa personer bör inte behöva sitta i karantän när de passerar gränser för detta ändamål, med tanke på de allvarliga störningar detta orsakar för människors liv och försörjning och för ekonomin som helhet. Så länge den epidemiologiska situationen är jämförbar på båda sidor om gränsen förefaller det onödigt att kräva att dessa personer ska göra täta tester enbart på grund av att de passerar en gräns. En nära samordning mellan medlemsstaterna och de gränsöverskridande regionerna är fortsatt särskilt viktig.

(21)Med tanke på den epidemiologiska situationens utveckling bör kommissionen, med stöd av Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, regelbundet bedöma de kriterier, databehov och gränsvärden som anges i denna rekommendation, samt även om andra kriterier bör beaktas eller om gränsvärdena bör anpassas, och den bör översända sina resultat till rådet för övervägande, i förekommande fall tillsammans med ett förslag om ändring av rekommendationen.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

Rådets rekommendation (EU) 2020/1475 om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin ska ändras på följande sätt:

1.I punkt 10 ska led c ersättas med följande:

”c) Rött – om det samlade antalet bekräftade covid-19-fall under en 14-dagarsperiod är mellan 50 och 150 och andelen som testar positivt för covid-19 är minst 4 %, eller om det samlade antalet bekräftade covid-19-fall under en 14-dagarsperiod är över 150 men under 500.”

2.I punkt 10 ska följande led införas som led ca:

”ca) Mörkrött – om det samlade antalet bekräftade covid-19-fall under en 14-dagarsperiod är minst 500.”

3.I punkt 13 ska led a ersättas med följande:

”a) bör de ta hänsyn till skillnaden i epidemiologisk situation mellan ”orange”, ”röda” eller ”mörkröda” områden och agera på ett proportionerligt sätt,”.

4.I punkt 13 ska led d ersättas med följande:

”d) bör de beakta teststrategier och ägna särskild uppmärksamhet åt situationen i områden med hög testfrekvens,”

5.I punkt 13 ska följande led läggas till som led e:

”e) bör de beakta förekomsten av nya oroande varianter av SARS-CoV-2.”

6.Följande punkt 16a ska införas efter rubriken ”Gemensam ram för åtgärder som kan vidtas beträffande resenärer från områden med högre risk”:

”Medlemsstaterna bör starkt avråda från alla icke nödvändiga resor till och från områden som klassificeras som ”mörkröda” och avråda från alla icke nödvändiga resor till och från områden som klassificeras som ”röda” enligt punkt 10. I detta sammanhang bör medlemsstaterna säkerställa samstämmighet mellan de åtgärder som vidtas avseende resor över gränserna och resor inom medlemsstaternas egna territorier.

Samtidigt bör medlemsstaterna sträva efter att undvika störningar i nödvändiga resor, för att hålla igång transportflödena i enlighet med systemet med gröna körfält och undvika störningar i leveranskedjorna och rörligheten för arbetstagare och egenföretagare som reser av yrkesmässiga eller affärsmässiga skäl.”

7.I punkt 17 ska leden a och b ersättas med följande:

”a) sitta i karantän enligt hälsosäkerhetskommitténs rekommendation 17 , och/eller

b) göra ett covid-19-test före och/eller efter ankomsten. Detta kan vara antingen ett RT-PCR-test eller ett antigentest som förtecknas i den gemensamma och uppdaterade förteckning över antigentest mot covid-19 som upprättats på grundval av rådets rekommendation av den 21 januari 2021 om en gemensam ram för användning och validering av antigentester i form av snabbtester och ömsesidigt erkännande i EU av covid-19-testresultat 18 .”

8.I punkt 17 ska följande stycke utgå:

”Medlemsstaterna får erbjuda resenärer möjlighet att ersätta det test som nämns i led b med ett covid-19-test som görs före ankomsten.”

9.I punkt 17 ska följande stycke läggas till:

”Medlemsstaterna bör erbjuda tillräcklig testkapacitet och godta digitala testcertifikat, samtidigt som de ser till att detta inte försämrar tillhandahållandet av grundläggande offentliga hälso- och sjukvårdstjänster, särskilt när det gäller laboratoriekapacitet.”

10.Följande punkt ska införas som punkt 17a:

”Medlemsstaterna bör kräva att personer som reser från ett område som klassificeras som ”mörkrött” enligt punkt 10 ca både gör ett covid-19-test före ankomsten och sitter i karantän enligt hälsosäkerhetskommitténs rekommendation.

Medlemsstaterna bör anta, upprätthålla eller förstärka riskreducerande åtgärder, särskilt i områden som klassificeras som ”mörkröda”, öka testnings- och kontaktspårningsinsatserna och öka övervakningen och sekvenseringen av ett representativt urval av covid-19-fall i samhället, i syfte att kontrollera spridningen och effekterna av de nya varianterna av SARS-CoV-2 med ökad smittsamhet.”

11.Följande punkt ska läggas till som punkt 17b:

”Medlemsstaterna bör erbjuda personer som är bosatta på deras territorium möjligheten att ersätta ett test före ankomsten enligt punkterna 17 b och 17a med ett covid-19-test efter ankomsten, utöver eventuella tillämpliga karantänkrav.”

12.Följande punkt ska införas som punkt 19a:

”Enligt punkt 17a bör resenärer som har en väsentlig funktion eller ett väsentligt behov och som reser från ett ”mörkrött” område uppfylla testkraven och sitta i karantän, förutsatt att detta inte i oproportionerligt hög grad påverkar utövandet av deras funktion eller behov.

Genom undantag från detta bör transportarbetare och transporttjänstleverantörer enligt punkt 19 b i princip inte vara skyldiga att göra ett covid-19-test i enlighet med punkterna 17 b och 17a. Om en medlemsstat kräver att transportarbetare och transporttjänstleverantörer ska göra ett covid-19-test bör antigentester användas, och detta bör inte leda till transportstörningar. Om det skulle uppstå störningar i transport- eller leveranskedjan bör medlemsstaterna omedelbart avskaffa eller upphäva alla sådana systematiska testkrav för att de gröna körfälten ska fortsätta att fungera. Transportarbetare och transporttjänstleverantörer bör inte vara skyldiga att sitta i karantän i enlighet med punkterna 17 a och 17a när de utövar denna väsentliga funktion.”

13.Följande punkt ska läggas till som punkt 19b:

”Medlemsstaterna bör inte kräva att personer som bor i gränsregioner och reser över gränsen dagligen eller ofta för sitt arbete, företag, sin utbildning, familj, sjukvård eller vård ska sitta i karantän. Om ett krav på testning vid resor över gränserna införs i dessa regioner bör frekvensen av tester för sådana personer vara proportionerlig. Om den epidemiologiska situationen på båda sidor om gränsen är jämförbar bör inga krav på testning i samband med resor införas. Personer som hävdar att deras situation omfattas av denna punkt kan åläggas att tillhandahålla skriftlig bevisning eller lämna in en förklaring om detta.”

14.Punkt 21 ska ersättas med följande:

”Åtgärder som tillämpas på personer som anländer från ett område som klassificerats som ”mörkrött”, ”rött”, ”orange” eller ”grått” enligt punkt 10 får inte vara diskriminerande, vilket innebär att de även bör tillämpas på den berörda medlemsstatens egna återvändande medborgare.”

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    EUT L 337, 14.10.2020, s. 3.
(2)    COM(2021) 35 final.
(3)    Varianterna ”B117” och ”501Y.V2”.
(4)    ECDC:s riskbedömning: Risk related to spread of new SARS-CoV-2 variants of concern in the EU/EEA.
(5)    Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar: Risk related to spread of new SARS-CoV-2 variants of concern in the EU/EEA, first update – 21 januari 2021. ECDC: Stockholm, 2021. Finns tillgänglig på: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-risk-related-to-spread-of-new-SARS-CoV-2-variants-EU-EEA-first-update.pdf
(6)    Meddelande från kommissionen om uppgradering av de gröna körfälten för transport för att hålla igång ekonomin under de nya utbrotten av covid-19-pandemin, COM (2020) 685 final, och kommissionens rekommendation (EU) 2020/2243 av den 22 december 2020 om en samordnad strategi för resor och transporter med anledning av den sars-cov-2-variant som observerats i Förenade kungariket, EUT L 436, 28.12.2020, s. 72.
(7)    EUT L 337, 14.10.2020, s. 3.
(8)    Finns tillgänglig på: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement  
(9)    COM(2021) 35 final.
(10)    ECDC:s riskbedömning: Risk related to spread of new SARS-CoV-2 variants of concern in the EU/EEA, finns tillgänglig på: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-risk-assessment-spread-new-sars-cov-2-variants-eueea  
(11)    Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar: Risk related to spread of new SARS-CoV-2 variants of concern in the EU/EEA, first update – 21 januari 2021. ECDC: Stockholm, 2021. Finns tillgänglig på: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-risk-related-to-spread-of-new-SARS-CoV-2-variants-EU-EEA-first-update.pdf  
(12)    Ordförande Charles Michels muntliga slutsatser efter videokonferensen med Europeiska rådets medlemmar den 21 januari 2021 finns på: https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2021/01/21/oral-conclusions-by-president-charles-michel-following-the-video-conference-of-the-members-of-the-european-council-on-21-january-2021/  
(13)    Meddelande från kommissionen om uppgradering av de gröna körfälten för transport för att hålla igång ekonomin under de nya utbrotten av covid-19-pandemin, COM (2020) 685 final, och kommissionens rekommendation (EU) 2020/2243 av den 22 december 2020 om en samordnad strategi för resor och transporter med anledning av den sars-cov-2-variant som observerats i Förenade kungariket, EUT L 436, 28.12.2020, s. 72.
(14)    Rekommendationer för en gemensam EU-strategi för isolering av covid-19-patienter och karantän för kontakter och resenärer, överenskomna av hälsosäkerhetskommittén den 11 januari 2020, https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/hsc_quarantine-isolation_recomm_en.pdf
(15)    WHO:s referensnummer: WHO/2019-nCoV/IHR_Quarantine/2020.3. Finns tillgänglig på: https://www.who.int/publications/i/item/considerations-for-quarantine-of-individuals-in-the-context-of-containment-for-coronavirus-disease-(covid-19)  
(16)    Se kommissionens rekommendation (EU) 2020/2243 av den 22 december 2020 om en samordnad strategi för resor och transporter med anledning av den sars-cov-2-variant som observerats i Förenade kungariket, EUT L 436, 28.12.2020, s. 72.
(17)    Rekommendationer för en gemensam EU-strategi för isolering av covid-19-patienter och karantän för kontakter och resenärer, överenskomna av hälsosäkerhetskommittén den 11 januari 2020, https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/hsc_quarantine-isolation_recomm_en.pdf  
(18)     https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5451-2021-INIT/sv/pdf
Top