Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AR0718

    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Förslag till förordning om inrättande av brexitjusteringsreserven

    COR 2021/00718

    EUT C 175, 7.5.2021, p. 69–88 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.5.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 175/69


    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Förslag till förordning om inrättande av brexitjusteringsreserven

    (2021/C 175/07)

    Huvudföredragande:

    Loïg CHESNAIS-GIRARD (FR–PES)

    Ordförande, regionfullmäktige, Bretagne

    Referensdokument:

    COM(2020) 854 final

    I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Ändringsförslag1

    Skäl 1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Den 1 februari 2020 lämnade Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (nedan kallat Förenade kungariket) Europeiska unionen (EU) och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) – nedan tillsammans kallade unionen och trädde in i en övergångsperiod. Den tidsbegränsade övergångsperioden fastställdes som en del av utträdesavtalet (1) till och med den 31 december 2020. Under övergångsperioden inledde unionen och Förenade kungariket formella förhandlingar om framtida förbindelser.

    Den 1 februari 2020 lämnade Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (nedan kallat Förenade kungariket) Europeiska unionen (EU) och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) – nedan tillsammans kallade unionen och trädde in i en övergångsperiod. Den tidsbegränsade övergångsperioden fastställdes som en del av utträdesavtalet (1) till och med den 31 december 2020. Under övergångsperioden inledde unionen och Förenade kungariket formella förhandlingar om framtida förbindelser.

    Ändringsrekommendation 2

    Lägg till ett skäl 2a

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Den 24 december 2020 utmynnade förhandlingarna mellan Europeiska unionen och Förenade kungariket i ett avtal mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, å andra sidan (nedan kallat ”handels- och samarbetsavtal”)  (1) , som fastställer deras framtida förbindelser och som trädde i kraft provisoriskt den 1 januari 2021. För genomförandet av handels- och samarbetsavtalet vad gäller fiske föreskrivs en övergångsperiod på fem och ett halvt år som varar till och med 30 juni 2026 och leder till en gradvis minskning av fisket i Förenade kungarikets vatten. Detta bör leda till genomgripande förändringar för hela värdekedjan vad gäller fiske och kustekonomins struktur i vissa regioner.

    Ändringsrekommendation 3

    Skäl 3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Unionen har åtagit sig att mildra de ekonomiska konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen och att visa solidaritet med alla medlemsstater , särskilt de medlemsstater som påverkas mest under sådana exceptionella omständigheter.

    Unionen har åtagit sig att mildra de negativa ekonomiska och sociala konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen och att visa solidaritet med alla medlemsstater och samtliga regioner och ekonomiska sektorer som påverkas under sådana exceptionella omständigheter.

    Ändringsrekommendation 4

    Skäl 5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    För att bidra till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning är det lämpligt att medlemsstaterna, när de utformar stödåtgärder, särskilt fokuserar på de regioner, områden och lokalsamhällen, inbegripet de som är beroende av fiske i Förenade kungarikets vatten, som sannolikt kommer att påverkas mest negativt av Förenade kungarikets utträde. Medlemsstaterna kan behöva vidta särskilda åtgärder, särskilt för att stödja företag och ekonomiska sektorer som påverkas negativt av utträdet. Det är därför lämpligt att tillhandahålla en icke uttömmande förteckning över de typer av åtgärder som mest sannolikt kan uppnå detta mål.

    För att bidra till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning är det lämpligt att medlemsstaterna, när de utformar stödåtgärder, särskilt fokuserar på de regioner, områden och lokalsamhällen, inbegripet de som är beroende av fiske i Förenade kungarikets vatten, som sannolikt kommer att påverkas mest negativt av Förenade kungarikets utträde , samtidigt som en balanserad fördelning mellan alla berörda regioner säkerställs . Medlemsstaterna kan behöva vidta särskilda åtgärder, särskilt för att stödja företag och ekonomiska sektorer som påverkas negativt av utträdet. Det är därför lämpligt att tillhandahålla en icke uttömmande förteckning över de typer av åtgärder som mest sannolikt kan uppnå detta mål.

    Ändringsrekommendation 5

    Skäl 5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Vissa ekonomiska sektorer är särskilt utsatta. I vissa områden som är starkt beroende av brittiska kunder förväntas en betydande nedgång inom turistnäringen. Uppehållsreglerna för medborgare kommer sannolikt att påverka traditionella mönster i fråga om rörlighet och handel mellan territorierna, men även den demografiska balansen i vissa områden. Handeln är beroende av företagens och värdekedjornas förmåga att integrera de nya kraven i avtalet. Konsekvenserna av brexit syns redan i vissa sektorer, t.ex. färskvarusektorn, medan de på många andra områden fortfarande döljs av hälsosituationen i samband med covid-19 eller av det faktum att alla bestämmelser ännu inte tillämpas i praktiken.

    Ändringsrekommendation 6

    Skäl 6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Samtidigt är det viktigt att tydligt ange eventuella undantag från stöd från reserven. Reserven bör inte ge stöd för mervärdesskatt, eftersom den är en inkomst för medlemsstaten som räknas av från motsvarande kostnad för medlemsstatens budget. För att koncentrera användningen av begränsade resurser på effektivast möjliga sätt bör tekniskt bistånd som används av de organ som ansvarar för genomförandet av reserven inte berättiga till stöd från reserven. I enlighet med de allmänna riktlinjerna för sammanhållningspolitiken bör utgifter som är kopplade till omlokaliseringar eller som strider mot tillämplig unionslagstiftning eller nationell lagstiftning inte stödjas.

    Samtidigt är det viktigt att tydligt ange eventuella undantag från stöd från reserven. Reserven bör inte ge stöd för mervärdesskatt, såvida den inte är avdragsgill enligt den nationella momslagstiftningen, eftersom mervärdesskatt är en inkomst för medlemsstaten som räknas av från motsvarande kostnad för medlemsstatens budget. I enlighet med de allmänna riktlinjerna för sammanhållningspolitiken bör utgifter som är kopplade till omlokaliseringar eller som strider mot tillämplig unionslagstiftning eller nationell lagstiftning inte stödjas.

    Ändringsrekommendation 7

    Skäl 14

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I enlighet med punkterna 22 och 23 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 behöver reserven utvärderas på grundval av information som samlas in till följd av specifika övervakningskrav, samtidigt som man undviker överreglering och administrativa bördor, särskilt för medlemsstaterna. Medlemsstater Dessa krav bör i tillämpliga fall innefatta mätbara indikatorer, som en grund för utvärderingen av reserven.

    I enlighet med punkterna 22 och 23 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 behöver reserven utvärderas på grundval av information som samlas in till följd av specifika övervakningskrav, samtidigt som man undviker överreglering och administrativa bördor, särskilt för medlemsstaterna och de lokala och regionala myndigheterna . Dessa krav bör i tillämpliga fall innefatta mätbara indikatorer, som en grund för utvärderingen av reserven.

    Ändringsrekommendation 8

    Skäl 15

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    För att säkerställa likabehandling av alla medlemsstater och konsekvens i utvärderingen av ansökningarna bör kommissionen bedöma ansökningarna i ett paket. Den bör särskilt granska de deklarerade utgifternas stödberättigande och korrekthet, den direkta kopplingen mellan utgifterna och de åtgärder som vidtagits för att hantera konsekvenserna av utträdet samt de åtgärder som den berörda medlemsstaten vidtagit för att undvika dubbelfinansiering. Efter en bedömning av ansökningarna om ekonomiskt bidrag från reserven bör kommissionen räkna av den förfinansiering som betalats ut och återkräva det outnyttjade beloppet. För att koncentrera stödet till de medlemsstater som påverkas mest av utträdet bör det, om de utgifter i den berörda medlemsstaten som godkänts som stödberättigande av kommissionen överstiger det belopp som betalats ut som förfinansiering och 0,06  % av den berörda medlemsstatens nominella bruttonationalinkomst (BNI) för 2021, vara möjligt att tillåta ytterligare anslag från reserven till den medlemsstaten inom ramen för de tillgängliga finansiella medlen. Med tanke på omfattningen av den förväntade ekonomiska chocken bör det finnas möjlighet att använda de belopp som återvunnits från förhandsfinansieringen för att ersätta medlemsstaternas ytterligare utgifter.

    För att säkerställa likabehandling av alla medlemsstater och konsekvens i utvärderingen av ansökningarna bör kommissionen bedöma ansökningarna i ett paket. Den bör särskilt granska de deklarerade utgifternas stödberättigande och korrekthet, den direkta kopplingen mellan utgifterna och de åtgärder som vidtagits för att hantera konsekvenserna av utträdet samt de åtgärder som den berörda medlemsstaten vidtagit för att undvika dubbelfinansiering. Man bör också säkerställa den sektoriella och geografiska fördelningen av utgifterna på Nuts 2-nivå, även för de yttersta randområdena. Efter en bedömning av ansökningarna om ekonomiskt bidrag från reserven bör kommissionen räkna av den förfinansiering som betalats ut och återkräva det outnyttjade beloppet. För att koncentrera stödet till de medlemsstater som påverkas mest av utträdet bör det, om de utgifter i den berörda medlemsstaten som godkänts som stödberättigande av kommissionen överstiger det belopp som betalats ut som förfinansiering och 0,06  % av den berörda medlemsstatens nominella bruttonationalinkomst (BNI) för 2021, vara möjligt att tillåta ytterligare anslag från reserven till den medlemsstaten inom ramen för de tillgängliga finansiella medlen. Med tanke på omfattningen av den förväntade ekonomiska chocken bör det finnas möjlighet att använda de belopp som återvunnits från förhandsfinansieringen för att ersätta medlemsstaternas ytterligare utgifter.

    Ändringsrekommendation 9

    Skäl 16

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    För att säkerställa att delad förvaltning fungerar väl bör medlemsstaterna inrätta ett förvaltnings- och kontrollsystem samt utse och till kommissionen anmäla de organ som ansvarar för förvaltningen av reserven och ett separat oberoende revisionsorgan. För enkelhetens skull får medlemsstaterna använda sig av befintliga organ som utsetts och system som inrättats för förvaltning och kontroll av sammanhållningspolitiska medel eller Europeiska unionens solidaritetsfond. Det är nödvändigt att ange medlemsstaternas ansvarsområden och att fastställa särskilda krav för de utsedda organen.

    För att säkerställa att delad förvaltning fungerar väl bör medlemsstaterna inrätta ett förvaltnings- och kontrollsystem samt utse och till kommissionen anmäla de organ som ansvarar för förvaltningen av reserven på nationell eller regional nivå och ett separat oberoende revisionsorgan. För enkelhetens skull bör medlemsstaterna använda sig av befintliga organ som utsetts och system som inrättats för förvaltning och kontroll av sammanhållningspolitiska medel eller Europeiska unionens solidaritetsfond. Det är nödvändigt att ange medlemsstaternas ansvarsområden och att fastställa särskilda krav för de utsedda organen. Medlemsstaterna ser till att de berörda lokala och regionala myndigheterna involveras i genomförandet och övervakningen av fonden, i synnerhet via övervakningsorganen om de inte redan är ingår i dessa.

    Ändringsrekommendation 10

    Skäl 19

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (19)

    För att öka insynen i användningen av unionens bidrag bör kommissionen lägga fram en slutrapport för Europaparlamentet och rådet om genomförandet av reserven.

    (19)

    För att öka insynen i användningen av unionens bidrag bör kommissionen lägga fram en slutrapport för Europaparlamentet, rådet , Regionkommittén och Ekonomiska och sociala kommittén om genomförandet av reserven.

    Ändringsrekommendation 11

    Artikel 2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    1.

    referensperiod: den referensperiod som avses i artikel 63.5 a i budgetförordningen, som ska löpa från och med den 1 juli 2020 till och med den 31 december 2022.

    1.

    referensperiod: den referensperiod som avses i artikel 63.5 a i budgetförordningen, som ska löpa från och med den 1 juli 2020 till och med den 31 december 2022.

    2.

    tillämplig lagstiftning: unionsrätten och nationell lagstiftning som avser dess tillämpning.

    2.

    tillämplig lagstiftning: unionsrätten och nationell lagstiftning som avser dess tillämpning.

    3.

    oriktighet: överträdelse av unionsrätten eller nationell rätt som avser dess tillämpning och som är följden av en handling eller en underlåtenhet av ett offentligt eller privat organ som medverkar till genomförandet av reserven, inklusive medlemsstaternas myndigheter, och som har lett eller skulle ha kunnat leda till en negativ ekonomisk effekt för unionens budget genom att budgeten belastas med en felaktig utgift.

    3.

    oriktighet: överträdelse av unionsrätten eller nationell rätt som avser dess tillämpning och som är följden av en handling eller en underlåtenhet av ett offentligt eller privat organ som medverkar till genomförandet av reserven, inklusive medlemsstaternas myndigheter, och som har lett eller skulle ha kunnat leda till en negativ ekonomisk effekt för unionens budget genom att budgeten belastas med en felaktig utgift.

    4.

    sammanlagd felprocent: totalt antal fel som identifierats i urvalet dividerat med granskningspopulationen.

    4.

    sammanlagd felprocent: totalt antal fel som identifierats i urvalet dividerat med granskningspopulationen.

    5.

    procentsats för kvarstående fel: den sammanlagda felprocenten minus de finansiella korrigeringar som tillämpas av den medlemsstat som avser att minska de risker som identifierats av det oberoende revisionsorganet i dess revisioner av finansierade åtgärder, dividerat med de utgifter som ska täckas av det finansiella bidraget från reserven.

    5.

    procentsats för kvarstående fel: den sammanlagda felprocenten minus de finansiella korrigeringar som tillämpas av den medlemsstat som avser att minska de risker som identifierats av det oberoende revisionsorganet i dess revisioner av finansierade åtgärder, dividerat med de utgifter som ska täckas av det finansiella bidraget från reserven.

    6.

    omlokalisering: överföring av samma eller liknande verksamhet eller del av denna som avses i artikel 2.61a i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014.

     

    Ändringsrekommendation 12

    Artikel 4

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Alla medlemsstater ska vara berättigade till stöd från reserven.

    1.   Alla medlemsstater ska vara berättigade till stöd från reserven.

    2.   De maximala resurserna för reserven ska vara 5 370 994 000  EUR i löpande priser.

    2.   De maximala resurserna för reserven ska vara 6 370 994 000  EUR i löpande priser.

    3.   De medel som avses i punkt 2 ska fördelas på följande sätt:

    3.   De medel som avses i punkt 2 ska fördelas på följande sätt:

    a)

    Ett förfinansieringsbelopp på 4 244 832 000  EUR ska göras tillgängligt under 2021 i enlighet med artikel 8.

    b)

    Ett tilläggsbelopp på 1 126 162 000  EUR ska göras tillgängligt under 2024 i enlighet med artikel 11.

    a)

    Ett förfinansieringsbelopp på 4 244 832 000  EUR ska göras tillgängligt under 2021 i enlighet med artikel 8.

    b)

    Ett tilläggsbelopp på 2 126 162 000  EUR ska göras tillgängligt under 2026 i enlighet med artikel 11.

    De belopp som avses i första stycket a ska betraktas som förfinansiering i den mening som avses i artikel 115.2 b i i budgetförordningen.

    De belopp som avses i första stycket a ska betraktas som förfinansiering i den mening som avses i artikel 115.2 b i i budgetförordningen.

     

    4.     De resurser som kommer från reservens förhandsfinansiering och som tilldelats på grundval av fiskekriteriet (bilaga I, punkt 2) ska uteslutande användas för stödåtgärder för de företag samt lokala och regionala samhällen som är beroende av fisket i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon, i enlighet med artikel 5.1 c.

    5.     I definitionen av stödåtgärder som finansieras med medel som anslagits på grundval av kriteriet om handel med Förenade kungariket (bilaga I, punkt 2) ska medlemsstaterna ta hänsyn till nettohandelns relativa betydelse för varje region (Nuts 2). Denna handel ska under alla omständigheter omfatta turisttjänster.

    Ändringsrekommendation 13

    Lägg till en artikel 4a.

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Samrådsförfarande

    1.     Varje medlemsstat ska upprätta en dialog på flera nivåer, i enlighet med den nationella rättsliga ramen, med åtminstone de lokala och regionala myndigheterna i de hårdast drabbade områden. Denna samrådsprocess ska bygga på principen om partnerskap i sammanhållningspolitiken och ska avse identifiering och genomförande av åtgärder som stöds av reserven.

    2.    Närmare föreskrifter för samrådet och för de lokala och regionala myndigheternas deltagande ska anges av medlemsstaten i [ny bilaga IV].

    Motivering

    Ett samrådsförfarande bör vara en grundläggande del av beslutet om hur dessa medel ska fördelas. De lokala och regionala myndigheterna bör delta i samrådsförfarandet i enlighet med sammanhållningspolitikens förfaranden.

    Ändringsrekommendation 14

    Artikel 5.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Stödberättigande

    Stödberättigande

    1.   Det ekonomiska bidraget från reserven får endast täcka de offentliga utgifter som är direkt kopplade till åtgärder som medlemsstaterna vidtar särskilt för att bidra till de mål som avses i artikel 3, och får särskilt täcka följande:

    1.   Det ekonomiska bidraget från reserven får endast täcka de offentliga utgifter som är direkt kopplade till åtgärder som medlemsstaterna vidtar särskilt för att bidra till de mål som avses i artikel 3, och får särskilt täcka följande:

    a)

    Åtgärder för att hjälpa företag och lokalsamhällen som påverkas negativt av utträdet.

    a)

    Åtgärder för att hjälpa i synnerhet små och medelstora företag , regioner och lokalsamhällen som påverkas negativt av utträdet , bland annat kompensationsåtgärder för företag vars omsättning minskat betydligt på grund av att deras tillträde till den brittiska marknaden begränsas genom införandet av icke-tariffära handelshinder .

    b)

    Åtgärder för att stödja de mest drabbade ekonomiska sektorerna.

    b)

    Åtgärder för att stödja de mest drabbade ekonomiska sektorerna , inbegripet de investeringar som krävs för att omorganisera värdekedjor .

    c)

    Åtgärder för att stödja företag och lokalsamhällen som är beroende av fisket i Förenade kungarikets vatten.

    c)

    Åtgärder för att stödja företag och lokala och regionala samhällen som är beroende av fisket i Förenade kungarikets vatten , inbegripet de investeringar som krävs för att omstrukturera sektorn .

    d)

    Åtgärder för att stödja sysselsättningen, bland annat genom system för korttidsarbete, omskolning och utbildning i berörda sektorer.

    d)

    Åtgärder som ska mildra de ekonomiska och sociala konsekvenserna av brexit i andra sektorer som drabbas särskilt hårt, såsom turism, jordbruksexportsektorn och forskning och innovation.

    e)

    Åtgärder för att säkerställa att gränskontroller, tullkontroller, sanitära och fytosanitära kontroller, säkerhets- och fiskerikontroller samt uppbörd av indirekt beskattning, inklusive ytterligare personal och infrastruktur, fungerar.

    e)

    Åtgärder för att stödja sysselsättningen, bland annat genom system för korttidsarbete, omskolning och utbildning för berörda sektorer.

    f)

    Åtgärder för att underlätta system för certifiering och godkännande av produkter, för att hjälpa till att uppfylla etableringskraven, underlätta etikettering och märkning, till exempel i fråga om säkerhets-, hälso- och miljönormer, samt bidra till ömsesidigt erkännande.

    f)

    Åtgärder för att underlätta återinträdet på EU:s arbetsmarknad för medborgare som på grund av begränsningar av den fria rörligheten för arbetstagare har tvingats lämna Förenade kungariket.

    g)

    Informations- och kommunikationsåtgärder samt åtgärder för att öka medvetenheten hos enskilda och företag om förändringar av deras rättigheter och skyldigheter till följd av utträdet.

    g)

    Åtgärder för att säkerställa att gränskontroller, tullkontroller, sanitära och fytosanitära kontroller, säkerhets- och fiskerikontroller samt uppbörd av indirekt beskattning, inklusive ytterligare kvalificerad personal och fysisk och immateriell infrastruktur, fungerar.

    h)

    Åtgärder för att underlätta system för certifiering och godkännande av produkter, för att hjälpa till att uppfylla etableringskraven, underlätta etikettering och märkning, till exempel i fråga om säkerhets-, hälso- och miljönormer, samt bidra till ömsesidigt erkännande.

    i)

    Informations- och kommunikationsåtgärder samt åtgärder för att öka medvetenheten hos enskilda och företag , med särskild inriktning på små och medelstora företag, om förändringar av deras rättigheter och skyldigheter till följd av utträdet.

    j)

    Åtgärder för att lindra de störningar som orsakas av Förenade kungarikets utträde ur samarbets- och utbytesprogram.

    k)

    Åtgärder för att säkerställa dialog och samråd mellan de hårdast drabbade territorierna och sektorerna, i syfte att begränsa oväntade störningseffekter mellan europeiska och brittiska partner och skapa en gynnsam miljö för ett smidigt operativt genomförande av handels- och samarbetsavtalet.

    l)

    Åtgärder för konsekvensbedömning och utvärdering av de åtgärder som genomförts inom ramen för reserven.

    Ändringsrekommendation 15

    Artikel 5.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Utgifter ska vara stödberättigande om de uppkommer och betalas under referensperioden för åtgärder som genomförs i den berörda medlemsstaten eller till förmån för den berörda medlemsstaten.

    2.   Utgifter ska vara stödberättigande om de uppkommer och betalas under referensperioden för åtgärder som genomförs i de drabbade regionerna och sektorerna i den berörda medlemsstaten.

    Ändringsrekommendation 16

    Artikel 5.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    När medlemsstaterna utformar stödåtgärder ska de beakta de varierande effekterna av Förenade kungarikets utträde ur unionen på olika regioner och lokalsamhällen och inrikta stödet från reserven på de hårdast drabbade, beroende på vad som är lämpligt.

    När medlemsstaterna utformar stödåtgärder ska de beakta de varierande effekterna av Förenade kungarikets utträde ur unionen på olika regioner och lokalsamhällen och inrikta stödet från reserven på de hårdast drabbade, beroende på vad som är lämpligt , samtidigt som en balanserad fördelning av medlen utifrån de ekonomiska konsekvenserna för varje region säkerställs.

    Motivering

    Ändringsförslaget syftar till att säkerställa att man vid fördelningen av reservens resurser tar hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna av brexit för varje berörd region och får till stånd till en balanserad fördelning av resurser utifrån de faktiska ekonomiska förlusterna.

    Ändringsrekommendation 17

    Artikel 5.4

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    De åtgärder som avses i punkt 1 ska följa tillämplig lagstiftning.

    De åtgärder som avses i punkt 1 ska följa tillämplig lagstiftning förutom de undantag som avses i [ny artikel 6] .

    Ändringsrekommendation 18

    Artikel 5.5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Åtgärder som är stödberättigande enligt punkt 1 kan få stöd från andra unionsprogram och unionsinstrument, under förutsättning att sådant stöd inte täcker samma kostnad.

    Åtgärder som är stödberättigande enligt punkt 1 kan få stöd från andra unionsprogram och unionsinstrument, under förutsättning att sådant stöd inte täcker samma kostnad. Samråd med och fullt deltagande av de berörda regionala eller lokala myndigheter som fungerar som förvaltande myndighet eller förmedlande organ för EU-medel kommer att ske inom ramen för arbetet med att förhindra att medlen överlappar varandra. Beslutet att mobilisera strukturfonderna snarare än reserven måste utgöra föremål för samråd med de berörda parterna, med tanke på de konsekvenser detta kan få för genomförandet av andra EU-program och finansieringsprogram.

    Ändringsrekommendation 19

    Lägg till en artikel 5a.

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Statligt stöd

    1.     Vad gäller fiskesektorn och sektorn för primärproduktion av jordbruksprodukter ska artiklarna 107, 108 och 109 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt inte tillämpas på de betalningar som utförs av medlemsstaterna i enlighet med denna förordning och inom tillämpningsområdet för artikel 42 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt när det gäller stöd som under referensperioden beviljas helt och hållet i enlighet med artikel 5.

    2.     Nationella bestämmelser om offentlig finansiering som går utöver bestämmelserna i denna förordning om sådana betalningar som avses i punkt 1, ska behandlas som helhet på grundval av artiklarna 107, 108 och 109 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    Ändringsrekommendation 20

    Artikel 6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Undantag från stöd för reserven

    Undantag från stöd för reserven

    Reserven ska inte användas för att stödja följande:

    Reserven ska inte användas för att stödja följande:

    a)

    Mervärdesskatt.

    a)

    Mervärdesskatt , med undantag för om den inte är avdragsgill enligt nationell momslagstiftning.

    b)

    Tekniskt stöd för förvaltning, övervakning, information och kommunikation, hantering av klagomål samt kontroll och revision av reserven.

    b)

    Utgifter för stöd till omlokalisering enligt definitionen i artikel 2.6.

    c)

    Utgifter för stöd till omlokalisering enligt definitionen i artikel 2.6.

    c)

    Utgifter för stöd till omlokalisering i enlighet med artikel 2.61 a och artikel 14.16 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014, om ett bidrag från reserven utgör statligt stöd.

    d)

    Utgifter för stöd till omlokalisering i enlighet med artikel 14.16 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014, om ett bidrag från reserven utgör statligt stöd.

    d)

    Stödmottagare som har sitt säte i ett tredjeland.

    Ändringsrekommendation 21

    Artikel 7.5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Genom undantag från artikel 12 i budgetförordningen ska outnyttjade åtagande- och betalningsbemyndiganden enligt denna förordning automatiskt överföras och får användas till och med den 31 december 2025 . De överförda anslagen ska förbrukas i första hand under påföljande budgetår.

    Genom undantag från artikel 12 i budgetförordningen ska outnyttjade åtagande- och betalningsbemyndiganden enligt denna förordning automatiskt överföras och får användas till och med den 31 december 2026 . De överförda anslagen ska förbrukas i första hand under påföljande budgetår.

    Ändringsrekommendation 22

    Artikel 8.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Kommissionen ska betala ut förfinansieringen inom 60 dagar från dagen för antagandet av den genomförandeakt som avses i punkt 2. Den ska räknas av i enlighet med artikel 11.

    Kommissionen ska betala ut förfinansieringen inom 45 dagar från dagen för antagandet av den genomförandeakt som avses i punkt 2. Den ska räknas av i enlighet med artikel 11.

    Ändringsrekommendation 23

    Artikel 10.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Ansökan ska baseras på mallen i bilaga II. Ansökan ska innehålla information om de totala offentliga utgifter som medlemsstaterna ådragit sig och betalat samt värdet av outputindikatorerna för de åtgärder som får stöd. Den ska åtföljas av de handlingar som avses i artikel 63.5, 63.6 och 63.7 i budgetförordningen samt av en genomföranderapport.

    Ansökan ska baseras på mallen i bilaga II. Ansökan ska innehålla information om de totala offentliga utgifter som medlemsstaterna ådragit sig och betalat , inbegripet den territoriella fördelningen av utgifter på Nuts 2-nivå, samt värdet av outputindikatorerna för de åtgärder som får stöd. Den ska åtföljas av de handlingar som avses i artikel 63.5, 63.6 och 63.7 i budgetförordningen samt av en genomföranderapport.

    Ändringsrekommendation 24

    Artikel 10.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Genomföranderapporten för reserven ska innehålla följande:

    2.   Genomföranderapporten för reserven ska innehålla följande:

    a)

    En beskrivning av de ekonomiska och sociala konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen, med angivande av de regioner, områden och sektorer som påverkas mest.

    a)

    En beskrivning av de ekonomiska och sociala konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen, med angivande av de regioner, områden och sektorer som påverkas mest . Den ekonomiska bedömningen görs i fasta priser .

     

    aa)

    I enlighet med [ny artikel 5] en beskrivning av det samråd som ägt rum med de regioner och sektorer som påverkats mest, både vid utarbetandet och genomförandet av åtgärderna.

    b)

    En beskrivning av de åtgärder som vidtagits för att motverka de negativa konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen, av i vilken utsträckning åtgärderna mildrade de regionala och sektoriella effekter som avses i led a samt av genomförandet.

    b)

    En beskrivning av de åtgärder som vidtagits för att motverka de negativa konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen, av i vilken utsträckning åtgärderna mildrade de regionala och sektoriella effekter som avses i led a samt av genomförandet.

    c)

    En motivering till att de utgifter som uppstått och betalats är stödberättigande och att de har en direkt koppling till Förenade kungarikets utträde ur unionen.

    c)

    En motivering till att de utgifter som uppstått och betalats är stödberättigande och att de har en direkt koppling till Förenade kungarikets utträde ur unionen.

    d)

    En beskrivning av de åtgärder som vidtagits för att undvika dubbelfinansiering och säkerställa komplementaritet med andra unionsinstrument och nationell finansiering.

    d)

    En beskrivning av de åtgärder som vidtagits för att undvika dubbelfinansiering och säkerställa komplementaritet med andra unionsinstrument och nationell finansiering.

    e)

    En beskrivning av hur åtgärderna bidrar till begränsningen av och anpassningen till klimatförändringar.

    e)

    En beskrivning av hur åtgärderna bidrar till begränsningen av och anpassningen till klimatförändringar.

    Ändringsrekommendation 25

    Artikel 13.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Förvaltning och kontroll

    Förvaltning och kontroll

    1.   När medlemsstaterna utför uppgifter som har samband med genomförandet av reserven ska de vidta alla nödvändiga åtgärder, inbegripet lagstiftningsmässiga, regelrelaterade och administrativa åtgärder, för att skydda unionens ekonomiska intressen, genom att

    1.   När medlemsstaterna utför uppgifter som har samband med genomförandet av reserven ska de vidta alla nödvändiga åtgärder, inbegripet lagstiftningsmässiga, regelrelaterade och administrativa åtgärder, för att skydda unionens ekonomiska intressen, genom att

    (a)

    utse ett organ som ansvarar för förvaltningen av det ekonomiska bidraget från reserven och ett oberoende revisionsorgan i enlighet med artikel 63.3 i budgetförordningen, samt övervaka dessa organ,

    (a)

    på lämplig förvaltningsnivå utse ett eller flera organ som ansvarar för förvaltningen av det ekonomiska bidraget från reserven och ett oberoende revisionsorgan i enlighet med artikel 63.3 i budgetförordningen, samt övervaka dessa organ,

    (b)

    inrätta förvaltnings- och kontrollsystem för reserven i enlighet med principerna för sund ekonomisk förvaltning och se till att dessa system fungerar effektivt,

    (b)

    inrätta förvaltnings- och kontrollsystem för reserven i enlighet med principerna för sund ekonomisk förvaltning och se till att dessa system fungerar effektivt,

    (c)

    utarbeta en beskrivning av förvaltnings- och kontrollsystemet i enlighet med mallen i bilaga III, hålla beskrivningen uppdaterad och på begäran göra den tillgänglig för kommissionen,

    (c)

    utarbeta en beskrivning av förvaltnings- och kontrollsystemet i enlighet med mallen i bilaga III, hålla beskrivningen uppdaterad och på begäran göra den tillgänglig för kommissionen,

    (d)

    inom tre månader efter det att denna förordning har trätt i kraft meddela kommissionen vilka organ som utsetts och till vilket organ förfinansieringen ska betalas ut samt bekräfta att systembeskrivningar har upprättats,

    (d)

    inom tre månader efter det att denna förordning har trätt i kraft meddela kommissionen vilka organ som utsetts och till vilket organ förfinansieringen ska betalas ut samt bekräfta att systembeskrivningar har upprättats,

    (e)

    säkerställa att utgifter som får stöd inom ramen för andra unionsprogram och unionsinstrument inte inkluderas för stöd från reserven,

    (e)

    säkerställa att utgifter som får stöd inom ramen för andra unionsprogram och unionsinstrument inte inkluderas för stöd från reserven,

    (f)

    förebygga, upptäcka och korrigera oriktigheter och bedrägerier och undvika intressekonflikter , bland annat genom att använda ett enda datautvinningsverktyg som tillhandahålls av kommissionen ,

    […]

    (f)

    förebygga, upptäcka och korrigera oriktigheter och bedrägerier och undvika intressekonflikter,

    […]

    Ändringsrekommendation 26

    Artikel 13.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Det organ som ansvarar för förvaltningen av det ekonomiska bidraget från reserven ska

    Det eller de organ som ansvarar för förvaltningen av det ekonomiska bidraget från reserven ska

    a)

    säkerställa att det finns ett ändamålsenligt och effektivt internt kontrollsystem,

    a)

    säkerställa att det finns ett ändamålsenligt och effektivt internt kontrollsystem,

    b)

    fastställa kriterier och förfaranden för urval av åtgärder som ska finansieras och fastställa villkoren för ett ekonomiskt bidrag från reserven,

    b)

    fastställa kriterier och förfaranden för urval av åtgärder som ska finansieras och fastställa villkoren för ett ekonomiskt bidrag från reserven,

    c)

    kontrollera att de åtgärder som finansieras genom reserven genomförs i enlighet med tillämplig lagstiftning och med villkoren för ett ekonomiskt bidrag från reserven, samt att utgifterna baseras på kontrollerbara verifikat,

    c)

    kontrollera att de åtgärder som finansieras genom reserven genomförs i enlighet med tillämplig lagstiftning och med villkoren för ett ekonomiskt bidrag från reserven, samt att utgifterna baseras på kontrollerbara verifikat,

    d)

    fastställa effektiva åtgärder för att undvika dubbelfinansiering av samma kostnader genom reserven och andra källor till unionsfinansiering,

    d)

    fastställa effektiva åtgärder för att undvika dubbelfinansiering av samma kostnader genom reserven och andra källor till unionsfinansiering,

    e)

    säkerställa offentliggörande i efterhand i enlighet med artikel 38.2–38.6 i budgetförordningen,

    e)

    säkerställa offentliggörande i efterhand i enlighet med artikel 38.2–38.6 i budgetförordningen,

    f)

    använda ett redovisningssystem som ger korrekt, fullständig och tillförlitlig information i god tid, för att i elektronisk form registrera och lagra uppgifter om de utgifter som ska täckas av det ekonomiska bidraget från reserven,

    f)

    använda ett redovisningssystem som ger korrekt, fullständig och tillförlitlig information i god tid, för att i elektronisk form registrera och lagra uppgifter om de utgifter som ska täckas av det ekonomiska bidraget från reserven,

    g)

    hålla alla verifikat som rör utgifter som ska täckas av det ekonomiska bidraget från reserven tillgängliga under fem år efter det att tidsfristen för inlämnande av ansökan om ekonomiskt bidrag löpt ut, och införliva denna skyldighet i avtal med andra enheter som deltar i genomförandet av reserven,

    g)

    hålla alla verifikat som rör utgifter som ska täckas av det ekonomiska bidraget från reserven tillgängliga under fem år efter det att tidsfristen för inlämnande av ansökan om ekonomiskt bidrag löpt ut, och införliva denna skyldighet i avtal med andra enheter som deltar i genomförandet av reserven,

    h)

    vid tillämpning av punkt 1 f samla in information i ett elektroniskt standardiserat format för att göra det möjligt att identifiera mottagare av ett ekonomiskt bidrag från reserven och deras verkliga huvudmän i enlighet med bilaga III.

    h)

    vid tillämpning av punkt 1 f samla in information i ett elektroniskt standardiserat format för att göra det möjligt att identifiera mottagare av ett ekonomiskt bidrag från reserven och deras verkliga huvudmän i enlighet med bilaga III.

    Ändringsrekommendation 27

    Artikel 16.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Kommissionen ska senast den 30 juni 2027 överlämna en rapport om genomförandet av reserven till Europaparlamentet och rådet.

    2.   Kommissionen ska senast den 30 juni 2027 överlämna en rapport om genomförandet av reserven till Europaparlamentet, rådet , Europeiska regionkommittén och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén .

    Ändringsrekommendation 28

    Bilaga I punkt 3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    3.

    Faktorn för fisket fastställs på grundval av följande kriterium i följande steg:

    3.

    Faktorn för fisket fastställs på grundval av följande kriterium i följande steg:

    a)

    Varje medlemsstats andel av det totala värdet av den fisk som fångats i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon.

    a)

    Varje medlemsstats andel av det totala värdet av den fisk som fångats i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon under perioden 2015–2018 .

    b)

    Dessa andelar ökas för medlemsstater med fiske som är mer beroende av fiske i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon än genomsnittet och minskas för medlemsstater som är mindre beroende än genomsnittet enligt följande:

    i)

    För varje medlemsstat uttrycks värdet av fisk som fångats i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon som en andel av det totala värdet av den fisk som fångats av den medlemsstaten som ett index över EU-genomsnittet (beroendeindex).

    ii)

    Den ursprungliga andelen av värdet av den fisk som fångas i Förenade kungarikets exklusiva ekonomiska zon justeras genom att den multipliceras med medlemsstatens beroendeindex.

    iii)

    Dessa justerade andelar skalrevideras för att säkerställa att summan av alla medlemsstaters andelar uppgår till 100 %.

    b)

    De andelar som uppnåtts skalrevideras för att säkerställa att summan av alla medlemsstaters andelar uppgår till 100 %.

    4.

    Faktorn för handel erhålls genom tillämpning av följande steg:

    4.

    Faktorn för handel erhålls genom tillämpning av följande steg:

    Varje medlemsstats handel med Förenade kungariket uttrycks som en andel av EU:s handel med Förenade kungariket (handel är summan av import och export av varor och tjänster).

    a)

    Varje medlemsstats handel med Förenade kungariket uttrycks som en andel av EU:s handel med Förenade kungariket (handel är summan av import och export av varor och tjänster, inbegripet inom turismsektorn, med undantag för finansiella tjänster ).

    Ändringsrekommendation 29

    Tillägg av en bilaga IIIa

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

     

    1.

    Identifiering av de hårdast drabbade ekonomiska sektorerna:

     

    2.

    Identifiering av de hårdast drabbade regionerna på Nuts 2-nivå:

    För varje region (inklusive de regioner som avses i artikel 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt):

    Nuts 2-nomenklatur

    Regionens namn

    Regional befolkning (datum)

    Regional BNP

    Handelsvolym med Förenade kungariket 2019

     

    3.

    Beskrivning av den partnerskapsstrategi som införts:

     

    4.

    Införande av strategier:

    (ange de strategiska handlingar som införts)

    Övergripande strategi:

    Regionala strategier:

    Sektoriella strategier:

     

    5.

    Beskrivning av de övervaknings- och utvärderingsverktyg som införts:

     

    6.

    Fördelning av kostnader

    Utbetalt belopp

    Fiskesektorn

    Sektorer som berörs av handel

     

    7.

    Geografisk fördelning av kostnader

    i.

    De hårdast drabbade Nuts 2-regionerna: Nuts 2-nomenklatur Belopp Euro/invånare

    ii.

    Belopp utan geografisk inriktning:

     

    8.

    Bidrag till klimatmålen

    Procentsats av utgifterna:

     

    9.

    Bidrag till målen för den digitala omställningen

    Procentsats av utgifterna:

    II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    1.

    Europeiska regionkommittén (ReK) välkomnar brexitjusteringsreserven (nedan kallad reserven), som avser att mildra de territoriella följderna av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen. Reserven är ett konkret uttryck för solidaritet inom Europa och syftar till att bidra till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning, såsom framgår av den rättsliga grunden (artikel 175 i EUF-fördraget) för kommissionens förslag.

    2.

    ReK anser att handels- och samarbetsavtalet mellan Förenade kungariket och Europeiska unionen är ett positivt resultat av förhandlingarna. Den nya ramen för förbindelserna med Förenade kungariket har dock stora territoriella konsekvenser. Eftersom handels- och samarbetsavtalet inte till fullo överensstämmer med scenariot för ett frihandelsavtal är många europeiska regioner fortfarande mycket utsatta för de ekonomiska och sociala konsekvenserna av brexit. Följderna är särskilt omfattande för regioner som ligger geografiskt nära Förenade kungariket eller de som har mycket nära förbindelser med brittiska partner. Inte bara de lokala och regionala myndigheterna, ekonomiska aktörer, bland annat inom turistnäringen, och sektorer inom utbildning och forskning utan även medborgarna och det civila samhället ställs inför konsekvenserna av nya gränser, nya administrativa förfaranden, nya komplexa värdekedjor och avslutade samarbetsprogram.

    3.

    Kommittén vill fästa uppmärksamheten på de geopolitiska konsekvenserna av handels- och samarbetsavtalet, som är konkreta för ett antal lokala och regionala myndigheter, som blivit Europeiska unionens nya yttre gränser. Det är därför mycket välkommet att åtgärder som bidrar till smidighet i kontrollerna, varuhandeln och förflyttningen av personer är stödberättigande. ReK betonar att lokala och regionala investeringar i samband med kontrollerna i dessa nya gränsregioner kommer att bidra till att säkerställa skyddet för samtliga europeiska medborgare innanför Europeiska unionens nya gränser. ReK uppmanar Europaparlamentet och rådet att fastställa en rättvis lägsta täckning för dessa regioner.

    4.

    ReK anser att de tilläggsbelopp som i enlighet med artikel 11 ska ställas till förfogande i en andra omgång bör ökas med 1 miljard euro för att bättre tillgodose behoven på medellång sikt, i överensstämmelse med uppmaningen att förlänga perioden för stödberättigande för reserven.

    5.

    ReK framhåller fiske- och skaldjurssektorns exponering, med en övergångsperiod på fem och ett halvt år. Utöver de nya begränsningar som är gemensamma för alla de europeiska sektorerna, upplever fiskesektorn ett direkt hot mot en stor del av sin verksamhet. Denna situation kräver en konsekvensbedömning som ligger så nära den regionala verkligheten som möjligt, utan nationell indexering. En rättvisare fördelning mellan de berörda europeiska regionerna måste uppnås, oavsett medlemsstatens storlek.

    6.

    ReK uppmanar till att sätta de lokala och regionala myndigheterna i centrum för inrättandet av detta nya finansiella instrument. Kommittén rekommenderar att det införs kriterier som beaktar hur hårt regionerna drabbas och säkerställer en rättvis fördelning av resurserna i förhållande till omfattningen av de ekonomiska konsekvenserna för varje region. Såsom framgår av ReK:s studier av brexits konsekvenser återspeglar beaktandet av följderna på den nationella nivån inte deras mycket lokala inverkan. De lokala myndigheterna måste delta i bedömningen av följderna och utformningen av åtgärder. Detta är ännu viktigare eftersom de lokala och regionala myndigheterna, beroende på sina befogenheter, själva måste förfinansiera vissa åtgärder, utveckla territoriella strategier för att mildra brexits följder och mobilisera en del av de EU-medel som de förvaltar. Detta deltagande av myndigheterna kommer att bidra till att rikta behoven och effektivt genomföra reserven.

    7.

    ReK framhåller även regionernas exponering på grund av förlusten av handelsmöjligheter med Förenade kungariket och det faktum att handels- och samarbetsavtalet inte till fullo överensstämmer med scenariot för ett frihandelsavtal. Detta påverkar en lång rad sektorer och har effekter i hela värdekedjan, t.ex. inom turism, hotell- och restaurangbranschen och den jordbruksbaserade livsmedelssektorn, och leder till förluster av arbetstillfällen i praktiken. ReK inser att effekterna kommer att ha långvariga socioekonomiska konsekvenser för samhällen i alla regioner och därför måste hanteras omedelbart. ReK betonar vidare att reserven är det enda av EU:s finansieringsinstrument som omfattar medlemsstater, regioner och sektorer som drabbas av de negativa konsekvenserna av brexit.

    8.

    ReK efterlyser en förlängning av stödberättigandeperioden fram till juni 2026, eftersom den europeiska solidariteten inte bör begränsas till 2021 och 2022 och med tanke på att det inte avsatts några medel för att mildra brexits konsekvenser från och med 2023.

    ReK pekar på en stor inkonsekvens mellan övergångsperioden för fiskesektorn och perioden för stödberättigande för reserven. Endast en förlängning av stödberättigandeperioden för utgifter fram till juni 2026 kommer att möjliggöra lämpligt stöd till denna sektor. Även om komplementaritet är absolut nödvändig för EHFF förblir denna fond det strukturella instrumentet för att genomföra den gemensamma fiskepolitiken och kan inte ta hänsyn till de asymmetriska territoriella konsekvenserna av brexit.

    När det gäller utbyggnaden av en beständig infrastruktur för kontroll noterar ReK att hälsosituationen i samband med covid-19 inte gör det möjligt att mäta verkliga flöden och göra omedelbara investeringar.

    Vissa åtgärder eller investeringar kan innebära förberedelse- eller genomförandeperioder som inte kan kortas ner och som omöjliggör åtaganden och betalningar före den 31 december 2022. ReK hänvisar här till såväl förfaranden för offentlig upphandling som förfaranden för att säkerställa att åtgärder eller investeringar är förenliga med befintliga EU-regler eller nationella regler (miljökonsekvensbedömningar, bygglov, offentliga utredningar, förfaranden för anmälan av statligt stöd osv.).

    ReK betonar att konsekvenserna av brexit skiljer sig åt mellan de olika europeiska regionerna och välkomnar därför den flexibilitet som medlemsstaterna har att utforma åtgärder som tillgodoser behoven i så stor utsträckning som möjligt. Det är viktigt att man, utifrån lokala och regionala behov, kan ta fram åtgärder för såväl industri, turism, transport och forskning och innovation som jordbruks- och livsmedelssektorn. ReK anser att den potentiella mångfalden av insatsområden för reserven bör klargöras i förordningen för att göra reserven lättare att förstå och genomföra på ett korrekt sätt.

    9.

    ReK anser att reserven kommer att spela en avgörande roll för att stödja genomförandet av en ny rättslig ram som ska styra förbindelserna mellan EU och Förenade kungariket, vars konsekvenser inte kan identifieras fullt ut, särskilt på grund av de kombinerade effekterna av covid-19-pandemin. Detta gäller också specifika frågor, som ännu inte har förhandlats fram, såsom finansiella tjänster eller Förenade kungarikets deltagande i programmet Horisont Europa. En ogynnsam, så väl som gynnsam, utveckling måste beaktas.

    10.

    Kommittén ifrågasätter mervärdet, när det gäller god förvaltning, av att kommissionen den 24 februari 2021 inledde ett offentligt samråd om brexitjusteringsreserven för en åttaveckorsperiod (1), trots att lagstiftningsförslaget lades fram två månader tidigare och att de interinstitutionella förhandlingarna för att nå en överenskommelse under första halvåret 2021 redan har kommit mycket långt.

    11.

    Kommittén anser att brexit är en situation utan motstycke och att endast begränsade paralleller kan dras med befintliga system såsom Europeiska unionens solidaritetsfond. ReK beklagar att kommissionens förslag inte återspeglar partnerskapsprincipen för sammanhållningspolitiken eftersom den inte ger några garantier för de lokala och regionala myndigheternas roll i förvaltningen. Det sätt på vilket åtgärderna utformas och förvaltas bör bättre återspegla den uttalade logiken att rikta in sig på de territoriella följderna.

    12.

    ReK anser att medlemsstaterna bör ha flexibilitet att fastställa förvaltningssystemen med hänsyn till antal organ och förvaltningsnivåer (nationella, regionala eller interregionala). I gengäld måste medlemsstaterna motivera sina val vad gäller subsidiaritet och i synnerhet förmågan att tillgodose de behov som är koncentrerade till vissa regioner och ekonomiska sektorer som är mer utsatta. Under alla omständigheter måste den regionala nivåns medverkan i förvaltningen säkerställas.

    13.

    ReK anser att brexit kommer att ha en stor betydelse för så skilda områden som fiske- och skaldjursproduktionen, medborgarnas rörlighet, utbildning, samarbetsprojekt inom forskning, utveckling och innovation, kunskapsöverföring, kampen mot klimatförändringarna, bevarandet av ekosystemen och samarbetet mellan offentliga och privata sektorer, bland annat. Graden av decentralisering skiljer sig åt mellan medlemsstaterna, och samarbete mellan de olika förvaltningsnivåerna kan därför anses nödvändigt eller positivt för att de olika territorierna ska kunna avhjälpa de negativa externa effekterna av brexit. Kommittén vill se att partnerskapsprincipen omsätts i praktiken och att förvaltningen av reserven genomförs i enlighet med de allmänna kriterierna för program vars förvaltning delas mellan kommissionen, medlemsstaterna och de regionala och lokala myndigheterna.

    14.

    ReK föreslår att medlemsstaterna uppmuntrar inrättandet av regionala strategier för att föregripa tidsplanen för genomförande av åtgärder och förändringar på medellång sikt. Detta bör ske på ett sätt som är förenligt med all berörd lokal och regional politik. Vid tidpunkten för utbetalningen måste medlemsstaterna ange för kommissionen hur de kommer att säkerställa deltagande och samråd med de lokala och regionala myndigheterna inom ramen för en ”partnerskapsskyldighet”.

    15.

    Kommittén föreslår att alla bestämmelser om de lokala och regionala myndigheternas deltagande säkerställs genom en mekanism för information till kommissionen. ReK rekommenderar rent konkret att medlemsstaterna när utgifterna ökar bör sända kommissionen en ny bilaga om den sektoriella och geografiska fördelningen av utgifter på Nuts 2-nivå, som även omfattar deras bidrag till klimatmålen och den digitala omställningen. Dessa kvantitativa och kvalitativa uppgifter kommer också att bidra till utvärderingen av reserven och kommer att göra det möjligt att, innan de tilläggsbelopp som ställs till förfogande i en andra omgång i enlighet med artikel 11 betalas ut, göra en bedömning av hur reserven mobiliserats i varje medlemsstat och säkerställa att den rekommenderade partnerskapsstrategin verkligen har genomförts.

    16.

    Vi vill se till att regionala och lokala myndigheter med ansvar för förvaltningsmyndigheter eller förmedlande organ för EU-medel deltar i arbetet med icke-överlappande finansiering. Omvänt måste beslutet att mobilisera strukturfonderna snarare än reserven utgöra föremål för samråd med de berörda parterna, med tanke på de konsekvenser detta kan få för genomförandet av annan EU-politik.

    17.

    ReK vill att en andel av fonderna ska överföras, när kriteriet om fördelningen av förfinansiering har godkänts, till medlemsstaterna och vid behov till regionerna för att de ska kunna finansiera relevanta stödåtgärder utan att de först måste bekosta dem med egna medel.

    18.

    ReK efterlyser en flexibilitet vad gäller statligt stöd för att säkerställa ett snabbt genomförande av åtgärderna och för att ge möjlighet att ingripa till förmån för de mest berörda ekonomiska aktörerna. Det är nödvändigt att utvidga de tillfälliga covid-bestämmelserna till att också omfatta de direkta följderna av brexit under hela perioden för stödberättigande för utgifter inom reserven. Inom fiskesektorn och jordbrukssektorn bör de bestämmelser som är tillämpliga på EHFF och Ejflu också gälla för reserven.

    19.

    ReK betonar att små och medelstora företag som handlar med Förenade kungariket påverkas oproportionerligt mycket av kostnaderna för nya administrativa förfaranden i samband med export till Förenade kungariket i förhållande till sin omsättning. Därför bör hänsyn tas till de relativa kostnaderna för företagen vid fördelningen av stöd från reserven.

    20.

    ReK anser att icke-avdragsgill mervärdesskatt bör vara stödberättigande, i enlighet med vad som föreskrivs i Europeiska unionens solidaritetsfond. Utan detta stödberättigande skulle många av de åtgärder som finansieras av lokala och regionala myndigheter inte kunna dra nytta av en europeisk solidaritet på upp till 100 %.

    21.

    ReK efterlyser att utbetalningen av kompletterande anslag 2023 delvis ska vara kopplad till en europeisk bedömning av de faktiska följderna av brexit under perioden 2021–2022, för att rikta in sig mer på de mest drabbade regionerna och sektorerna, men också för att identifiera de som varit mest motståndskraftiga eller som gynnats av förändringarna.

    22.

    ReK påminner om sitt engagemang för ett fortsatt samarbete mellan de brittiska och europeiska aktörerna och uppmanar till att reserven ska stödja de europeiska parterna i den dialog som bör upprätthållas för att undvika tvister kopplade till genomförandet av handels- och samarbetsavtalet, men också för att bygga upp framtida samarbeten.

    Bryssel den 19 mars 2021.

    Apostolos TZITZIKOSTAS

    Europeiska regionkommitténs ordförande


    (1)  Avtal om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (EUT L 29, 31.1.2020, s. 7).

    (1)  Avtal om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (EUT L 29, 31.1.2020, s. 7).

    (1)   Avtal om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (EUT L 444, 31.12.2020, s. 14) .

    (1)  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12917-Proposal-for-a-Regulation-Regional-and-urban-Policy


    Top